NCAA Div-A - 2. hét: Előre(és vissza)tekintő

Kicsit rendhagyó módon most a játékhét közben jelentkezünk rövid heti esélylatolgatásunkkal, szerencsére a nagy dolgokról még senki nem maradt le!

Az egyetemi meccsdömping elkezdődött, a stadionok újra megteltek igazi futballra vágyó szurkolókkal, és természetesen a tévéképernyők előtt is rengetegen szurkoltak kedvenceiknek. Két mérkőzést csütörtökön, egyet pedig péntek este már lejátszottak, meglepetés nélkül itt sem maradtunk, elég ha csak a Middle Tennessee szenzációs játékára, vagy a Cincinnati nagy oregoni pofonjára gondolunk. Ezekre még az összefoglalóban úgyis visszatérünk, ezért helyette nézzük is meg mi várható a mai 61 találkozótól. Megjegyzem újra (és utoljára ), senki nem jós, a Michigan történelmi botlását is csak titkon várhatták az Appalachian State játékosai, edzői, bombabiztos tippjeink sincsenek, szóval senki ne ezen cikk alapján állítsa össze heti sportfogadásos szelvényét!

Szeptember 8., szombat:
A múlt heti menetrendnél már jóval ínycsiklandóbb programmal találkozhatunk. Persze itt is lesz még olyan, hogy egy nagyobb nevű csapat meccsel egy másodosztályú gárdával (bár…), de rangadók is lesznek szépszámmal. Ezek közül is egyértelműen kiemelkedik az LSU-Virginia Tech és a Texas-TCU találkozó. Előbbi az előzetes várakozások alapján akár címmérkőzésnek is beillene, utóbbi pedig egy kőkemény - és nem mellesleg nagy tétre menő - texasi összecsapás. A VT louisianai vendégjátéka több szempontből is fontos: kiderülhet, hogy csak véletlen megingás volt e az East Carolina elleni szoros eredmény vagy továbbra sem tudnak kilépni a játékosok a tragédia súlya alól. A túloldalon viszont épp ennek az ellenkezője áll fenn, tényleg ilyen brutális az a védelem, vagy csak a Miss State irányítója, Michael Henig szerzett egy szép estét a Tigrisek szurkolóinak? Mindkét csapat miatt és ellen is hozhatóak fel érvek, éppen ezért hiba is lenne komolyabb okfejtésbe bocsátkozni, az biztos, hogy ez a védelmek csatája lesz, a végkimenetről viszont a támadójátékok közti különbség dönt. Ahogy sok okosságot nem lehet mondani a Texas-TCU-ról sem, sokan sokszor szajkózzák, hogy a Horned Frogs milyen jó gárda, egységes, erős, de valamiért egy bizonyos magasságon már nem tudnak felülemelkedni. A lehetőség most adott a bizonyításra, mi meglepetészagot érzünk…

Azok sem maradnak nagy meccsek nélkül, akik nem szimpatizálnak ezzel a négy csapattal. Az érdeklődöknek kiemelném West Virginia-Marshall, országos 1-es nyugat-virginiai meccset, melynek mindig szomorú apropója az 1970-es repülőgépszerencsétlenség, aki látta legalább a We are Marshall (Több, mint sport) filmet, az érti mire gondolunk… Randy Shannonnak, a Miami főedzőjének már a második, kispadon eltöltött 60 perce igen rázósnak ígérkezik az Oklahoma ellen, ahogy például Jimmy Clausen első „bevetése” is rázós lesz Pennysylvaniaban… A SEC-es csoportmeccsek mindig különlegesek, ebből kettő is vár ránk, a Georgia-South Carolina és a Vanderbilt-Alabama. A szakértők szerint van esély váratlan dolgokra, mi azért nagy táptalajt nem adnánk ezeknek. A felsoroltakon kívül megnézésre (vagy legalábbis belepillantásra) érdemes találkozók: Bowling Green-Michigan State (sikerül e még egy Big Ten csapatot megtréfálnia Bowlingnak), Miami (OH)-Minnesota (a Hörcsögöknek „sikerül” e az a bravúr, hogy újabb MAC együttestől kapnak ki), Nebraska-Wake Forest (újabb kemény lecke a Diakónusoknak, az elsőt nem sikerült abszolválni), North Carolina State-Boston College (O’Brien edző első visszatérése Bostonba nyári távozása után, bemutatkozása nem sikerült a legszebben…),  Buffalo-Temple (ami azért jó, mert legalább az egyik csapat nem fogja nyeretlenül zárni a szezont…), Mizzou-Ole Miss (a „két nagy folyó csatája”, a Missouri az esélyesebb), New Mexico State-New Mexico (állami rivalizálás), Boise State-Washington (mi maradt a tavalyi Boise-erőből, és tényleg kemény ellenfél e a seattlei illetőségű Huskies), Air Force-Utah (MWC-erőfelmérő), UTEP-Texas Tech (texasi rangadó vol. 2.) és a Colorado-Arizona State (a Nap Ördögei erősnek tűnnek, egy nagy győzelem intő jel lehet a Pac-10-es csoportriválisoknak).

Jó időtöltést tehát most sem lesz nehéz keresnünk, jó szórakozást hozzá!

Horváth Róbert (JJ Tiller)