Nézz college footballt!

Írta: r.baggio — 2014. október 23., 01:07

Megannyi kifogás, melyekre oly egyszerű a válasz és a megoldás.

Nézz college footballt!

A bowl.hu immár 10 éve foglalkozik az amerikai futballal, mely elnevezés alatt itthon szinte mindenki, a sportágat jól vagy épp alig ismerők egyaránt az NFL-re gondolnak. Az NFL viszont nem maga a sport, hanem csak a legismertebb és legnagyobb professzionális liga, és ha tényleg a játékot szeretjük annak komplexitása és egyéb vonzereje miatt, óriási hibát követünk el, amennyiben itt megállunk. Tudjuk mi jól, európai gondolkodással rendkívül nehéz belátni, hogy az NFL alatt (?) levő második (vagy harmadik, negyedik…) “szint” hogyan vehetné fel a versenyt imádatunk alapvető tárgyával, de az egyetemi futballt más szemmel kell nézni. Ha jelen cikkre egyáltalán rákattintottál és eddig eljutottál, akkor biztosítunk, a szükséges nyitottsággal már bőven rendelkezel! Az alábbiakban összeszedtünk pár ellenérvet, melyet gyakran hallani az amerikai focit elméletileg szerető, a college footballt mégsem követő emberektől, és most ezeket bontjuk ízekre.

 

  • “Azt sem tudom mi az a college football”

Aki az NFL-t nézi, közvetve biztosan találkozott már óhatatlanul is valamilyen formában az NCAA-vel, legalább egyetemi csapatok neveivel és azok korábbi játékosaival. Eleve a profi focisták 99,99+ százaléka az egyetemről kerül draftolva vagy draftolatlanként (UDFA) az NFL-be, az NBC közvetítéseinél ráadásul alma materükkel mutatkoznak be a kezdők (Peyton Manning: Tennessee, Tom Brady: Michigan, stb.). Ám a kapcsolat azért is egyedi, mert mint azt az amerikai futball keletkezéséről szóló írásunkban is olvashattad, a tojáslabda először – és több évtizedig – az amerikai főiskolákon (és középiskolákon) járt kézről-kézre, mikor a profizmus és a National Football League és elődjének terve még kósza ötlet se volt. A részletes ismertetőnkben (vagy rövid gyorstalpalónkban) pedig minden benne van, amit a cfb-ről tudni illik, de tény, hogy a sok információ összezavarhat, így erre vissza is térünk hamarosan.

 

  • Ez a “második vonal”, bőven elég az NFL is

A college football megítélésének szempontjából igen szomorú eme félreértés, mert az NCAA nem úgy alárendeltje az NFL-nek, ahogy például a Bundesliga 2 a Bundesliga 1-nek, vagy egy ificsapat a felnőtt keretnek. Ugyan a játékosmozgás csak egy irányba történik, helyzete teljesen más, hiszen önállóan is megállja a helyét, a Louisiana State vagy a Ohio State 100+ ezer férőhelyes stadionjaikkal nem a New Orleans Saints vagy a Cincinnati Bengals farmcsapataként működik, hanem szuverén programként (további sportszakosztályokkal), ahol történetesen a jobb végzős játékosok a piac igényeinek megfelelően profiként folytatják. Tehát papíron hiába egyértelmű, hogy a Saints tízből tízszer simán verné az LSU-t, ők ketten nem egy ligában versenyeznek, majdhogynem két különböző játékot játszanak. Az NFL-ben 32 egymáshoz nagyon hasonló klub van, ahol főleg az ellenfél hibáinak kiaknázása és a pillanatnyi forma, az NCAA-ben a játékosok és az egyedileg alkalmazott taktika minősége a döntő. Utóbbi jóval sokszínűbb, előbbi a foci sterilizált változata. Nem mellesleg csütörtök este kivételével választani se muszáj, noha vasárnap hagyományosan a profi futballé, az egyetemi a szombatot uralja (a középiskolai meg az őszi péntekeket).

 

  • Túl bonyolult a rendszer

Az NCAA felépítése ugyanannyira bonyolult, mint az amerikai futball, melyet 2 mondatban is el lehet magyarázni vagy 1000 mondatban sem. Ha az amfocit akarjuk bemutatni valakinek, valószínűleg nem az onside kickkel vagy “illegal man downfield” szabálytalansággal kezdjük, ahogy a college football is simán élvezhető a bowl-szisztéma ismerete nélkül, előbb-utóbb tapasztalattal garantáltan felszedjük azt a tudást is. A lényeg: az NCAA-nek négy osztálya van, de nincs kiesés/feljutás, a nagyobb csatornák kizárólag a legmagasabb szint, az FBS mérkőzéseit közvetítik. 2014-től az FBS-ben 4 csapatos rájátszás során dől el a végső győztes kiléte, melybe az alapszakasz végén a top25-ös rangsor (igen, az egyetlen power ranking, ami számít is!) első négy helyezettje kerül. Ennél még a Wild Card és Strength of Schedule megértése is nehezebb, nem?

 

 

  • Túl sok a csapat, túl sok a csoport

Igen, ehhez kell még egy kis háttérismeret. Az első osztályban szereplő 10 konferencia és 128 csapat első blikkre rengeteg a 32-höz képest, de ennek felét, 5 csoportot rögtön kihúzhatunk, a college football krémjét az ún. Power 5, az ACC, Big Ten, Big XII, Pac-12, SEC és a független Notre Dame jelenti. Rögtön 65-re redukáltuk a számot, és ezekben is vannak hagyományosan erős és gyenge gárdák, így 32-nél akár meg is állhatunk (sőt 25-nél, ha csak az említett rangsort vesszük). Ehhez kapcsolódik a “nem tudom, mire figyeljek” problematikája, itt ugyanez a válasz: pont ezért vannak a kiemelések. A hét rangadói értelemszerűen azok, melynél két kiemelt játszik vagy egy magasan rangsorolt megy idegenbe csoportriválisához, esetleg állami rangadó.

 

  • Sok a nagy különbségű mérkőzés

Viszont sokkal több a meccs! Ne feledjük, az NFL-ben mindig két top32-es alakulat csap össze, ha kizárólag a top25-ös párosításokat nézzük (vagy akár azokat, ahol játékerőben körülbelül ekkora a differencia), általában hasonlóan szorosak a végeredmények. Ennél még sokkal fontosabb az alapszakasz jelentősége. Jól hangzik a “minden héten háború” (any given sunday) szlogen, ám tényleg van miért izgulni szeptemberben vagy októberben az NFL-nél, mikor mondjuk a 10:6-os mérleg bőven elegendő a playoffhoz? A 16 mérkőzésen sok esetben 7-8 vereség is “belefér”, aztán a rájátszásban úgyis “új szezon kezdődik”, ahol a 12 bejutó közel azonos esélyekkel indul. Ezzel szemben az NCAA első osztályában 12 meccsből a legszerencsésebb körülményekkel is maximum 2 szoros bukta a megengedett, de a legtöbb csapatnál 1 (!) vereség már egyenlő a bajnoki álmok szertefoszlásával. Az FBS-ben nemcsak háború, hanem minden héten egy külön rájátszás is van.

 

  • Nagy a játékosmozgás, nincsen kihez kötődni

Kétségtelen, hogy 3-4 év után az egyetemek búcsút kénytelenek inteni a legnagyobb sztárjaiknak, de érdemes megjegyezni, hogy az átlagos profi karrier az NFLPA adatai szerint 3.5 év (és akkor a cserékről még nem is beszéltünk, az újonc szerződések időtartama kb. ugyanennyi)… Tehát az NFL-ben is komoly a fluktuáció, azonban ott akad pár olyan név, aki akár egy bő évtizeden át szinte egyet jelent csapatával. A keretek változását, cserélődését nézve ellenben hasonló a szituáció, és ugye hogyan lehetne “meghosszabbítani” egy legenda pályafutásának nyomon követését, mintsem elébe menni a dolgoknak, és már egyetemi éveiben felfedezni magunknak a legnagyobb egyéniségeket?

 

The Kick Six

 

  • Nincs a tv-ben

Sajnos részben igaz, idén a digisport kiszállásával az eurosport2 maradt utolsó hírnökként Magyarországon, heti egy felvételről leadott Big Ten-ütközettel. Viszont a mai világban már ez se lehet kifogás, ha offline nem is, online számos opció áll rendelkezésünkre, sőt bármily hihetetlenül is hangzik, e téren egyenesen jobb a helyzet az NCAA-nézésnél az NFL kárára! Az ESPN Player az NFL Game Pass megfelelője, fizetős szolgáltatás, míg ingyenes streameknél számos HD-minőségű adás közül válogathatunk (részletek a bowl.hu fórumának eredménykövetőjében). Teljes mérkőzéseket felvételről szintén ingyen, a noonkick.com oldalon tekinthetünk meg.

 

  • Miért adnám lejjebb az NFL-nél, mikor mindenben (gyorsaság, erő, hangulat) ez viszi a prímet?

A végére tartogattuk az ütőkártyát. Kezdjük ott, hogy bár egyértelműen az NFL-ben szerepelnek a leggyorsabb, legerősebb és legjobb játékosok, egy kiemelt college football mérkőzéssel összevetve pl. a sebességkülönbség mondhatni észrevehetetlen. Tehát ha túltesszük magunkat azon, hogy nem a Patriots és Brady van a pályán, hanem pl. az Oregon Ducks és Marcus Mariota (jövendőbeli első körös irányító), szórakozásunkat mi sem csorbítja, ráadásul a mérkőzések miliője is más, sokkal közelebb áll az Európában megszokotthoz. Alapból egyik NFL gárdának sincs külön szurkolótábora, miközben az adott egyetem diákjai külön “student section”-t alkotnak. Honnan származik a Seattle-féle 12. ember? A Texas A&M Aggies-től. És a Kansas City indiános karlendítése? A Florida State Seminoles-tól. Az NFL-ben – az AT&T Stadiumot leszámítva – a 83 ezres MetLife Stadium a legnagyobb, ennél az NCAA-ben 14 csapat otthona tágasabb, közülük 8 (!) kapacitása van 100e felett. Ehhez vegyünk még hozzá megannyi tradíciót (több száz fős zenekarok, egyedi kabalák, tényleges rivalizálások, vándortrófeák, szurkolói énekek és rigmusok, különleges bevonulások, stb.), és ezek után valakit még további győzködésre szorul? Mindezt úgy, hogy ne feledd, miatta nem kell lemondanod az NFL-ről sem, ez a két dudás tökéletesen megfér egy csárdában.


Hozzászólások

több mint 9 éve
KmetyG Minnesota Vikings Minnesota Golden Gophers 11 — hungarianvikings.com
+1
több mint 9 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 32 — The only discipline that lasts, is self discipline
Remek írás, mintha nekem készült volna, köszi. 😊


“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
ThundersNFL a Paraszt New England Patriots 20 — !SuPeR6BoWL!
BIG LIKE!

Draft


2001-2003-2004-2014-2016-2018
több mint 9 éve
Gorro Carolina Panthers 13 — Törzsvendég
Nézném, nézném, de sajnos heti 1 meccsnél többre nincs idő 😊

#KeepPounding
több mint 9 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 8 — #NoStress

több mint 9 éve
danyly Miami Dolphins Georgia Bulldogs 15 — Dolphins fan
Én speciel egy egyre jobban figyelem, követem, nézem mióta a bowl.hu-n sok jó cikket lehet olvasni.
De ez már nálam évek óta tart.
Hajrá Georgia és Sun Belt! 😊

Az életben nem az tragédia, ha valaki nem éri el a célját. A tragédia az, ha valakinek nincs célja.
több mint 9 éve
undisputedly Seattle Seahawks 16 — SuperBowl Champions 2013/2014
Tudnátok linkelni USA-College fan map-et?
több mint 9 éve
"Nagy a játékosmozgás, nincsen kihez kötődni"
Már a felvetésnek sincs létjogosultsága. Ha az ember csapatsportot néz, akkor értelemszerűen egy-egy csapathoz kötődik, és nem kimondottan játékosokhoz. Kivételek persze vannak, mert én is csípem pl. Peyton Manning játékát, de soha nem szerettem se a Coltsot, se a Broncost. Aki egy-egy játékoshoz, és nem csapathoz kötődik egy csapatsportban, azt hívják nálunk divatszurkolónak.
több mint 9 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — No es importante
De itt egy másik, logókkal:


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
Részletes, meggyőző cikk, gratula 😀
több mint 9 éve
Delonso_ Miami Hurricanes 9 — Justicar of Florida
Nekem a hangulatkulonbseg az egyik ami miatt manapsag tobb egyetemi focit nezek.
Hihetetlen legkor van a meccseken, a sok csapat van a ligaban meg inkabb pozitiv mint negativ.
Raadasul itt a csapatok nagyreszenek egyedi a stilusa pl egy olyan vedelmet mint a Spartanse lehetetlen nem imadni.

Osszefoglalva az NCAA nagyonis minosegi szorakozas es hosszutavon szerethetobb mint az NFL.
több mint 9 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Penn State Nittany Lions 22
3 éve még nem néztem NCAA-t pedig ott volt az ESPN is. Ma meg már el se tudom képzelni, hogy ne nézzem, pedig nincs kedvenc csapatom. Úgyhogy aki szereti az amerikai focit, az az NCAA-t nagyon fogja szeretni!
több mint 9 éve
undisputedly Seattle Seahawks 16 — SuperBowl Champions 2013/2014
Köszönöm a linkeket. Lehet,hogy ma benezek egy meccsre.
több mint 9 éve
ano92 Philadelphia Eagles LSU Tigers 23 — Robert Griffin III && Tom Savage && DeShone Kizer fan
a rohadt kolompokat a szurkolói buzdításból ne hagyd ki. Mikor 50+ ezer ember rázza és még a kommentátort sem lehet hallani.

több mint 9 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — No es importante
a rohadt kolompokat a szurkolói buzdításból ne hagyd ki. Mikor 50+ ezer ember rázza és még a kommentátort sem lehet hallani.ano92
tessék:  www.youtube.com/watch?v=8-W6Wb620xY


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — No es importante
Köszönöm a linkeket. Lehet,hogy ma benezek egy meccsre.undisputedly
remélem a "ma" alatt a szombatot érted, mert a pénteki felhozatal borzalmas 😊 maximum a California vs Oregon lehet jó, de hajnali négykor kezdődik, ráadásul a Levi's Stadiumban rendezik, mly ötlet a házigazda Golden Bers fanoknak nagyon nem nyerte el a tetszését


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
Geeri Miami Dolphins 8 — geeri93@citromail.hu
Baggio, olyan oldal létezéséről van tudomásod ahol a csapatokról adnak egy rövid átfogó leírást? Amikor nagy ritkán noonkicken megnézek egy meccset akkor annyival jobb lenne tudni hogy tulajdonképpen mit is látok. Mi az alapvető támadó-védekező filozófiája XY csapatnak, mik a hagyományai, ki a legnagyobb rivális.
Oké, ott a wikipedia de ott ritkán találni bármit a taktikáról. Nyilván google a barátom és mindent meg tudnék találni egy csapatról, csak az meg macerás ha mindig keresgélni kell a forrásokat.
Köszi!

Mindig jövőre!
több mint 9 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — No es importante
Mit szólsz a bowl.hu-hoz? 😊
https://bowl.hu/logo/bowl-hu-black-512.png
NCAA csapatok | Bowl.hu
Magyarország első számú amerikai futball oldala


Már több, mint 100 program rövidebb-hosszabb adatlapja készült el, bár némelyik lehetne frissebb is. A taktikáról viszont összefoglaló oldalt csak az NFL-nél tudok, az NCAA-nél hasonlóval se találkoztam, de ez most bogarat ültetett a fülembe 😊


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — No es importante
Ja egy mégis beugrott, de ez tavalyi és csak offense:
 www.xsosfootball.com/ncaa-football-14-offensive-styles/


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
undisputedly Seattle Seahawks 16 — SuperBowl Champions 2013/2014
Köszönöm a linkeket. Lehet,hogy ma benezek egy meccsre.undisputedly
remélem a "ma" alatt a szombatot érted, mert a pénteki felhozatal borzalmas 😊 maximum a California vs Oregon lehet jó, de hajnali négykor kezdődik, ráadásul a Levi's Stadiumban rendezik, mly ötlet a házigazda Golden Bers fanoknak nagyon nem nyerte el a tetszésétbaggio
Igen,szombati napot értettem alatta,csak rosszul fogalmaztam. Szóval ma biztosan megnezek egyet.
több mint 9 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — No es importante
Mondjuk aki kihagyta a California-Oregont, az sajnálhatja 😊


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal