NFC South Figyelő - 12. hét

Ezen a héten egyik szemünket az egyetemi futball felé fordítjuk, míg a másikkal szemügyre vesszük, hogy az NFC South csapatai milyen posztokon erősödhetnének a szezon tapasztalatai alapján.

Nyakunkon a college idény zárása, lassan beindul a bowl-szezon, vagyis a draftra ácsingózó egyetemi játékosok saját csapatuk színeiben utoljára mutathatják meg képességeiket az NFL megfigyelői számára. Az év eddigi történései alapján elég élesen kirajzolódott már, hogy melyik gárdának milyen hiányosságokat kell kijavítania a szezon végeztével. A csapatok szurkolói pedig egy-egy bowl meccsen kiemelt figyelemmel tudják követni azokat a játékosokat, akik adott esetben jövő áprilisban már kedvenc gárdájuk mezét lengethetik nagy örömmel Roger Goodell mellett állva.

 

 

Atlanta Falcons (9-2):

 

Ha egy csapat 9 győzelemmel áll 2 vereség mellett, hazai pályán verhetetlennek tűnik, az irányítója az idei évben 5 alkalommal vezetett győztes drive-ot, és a fogadóirodák lassan a legkisebb nyereményt az ő Super Bowl-diadaluk esetén fizetnék ki, akkor nehéz arról beszélni, hogy hol is kellene javítani az adott gárdán. A Falcons esetén azonban egyértelműen kirajzolódik néhány poszt, ahol még bőven lehetne erősíteni a holtszezonban.

 

A csapat legnagyobb problémája egész szezonban a passz elleni védekezés, mind Dunta Robinson, mind Brent Grimes hajlamos benézni nagy játékokat, és ezt nem mindig lehet 1-2 labdaszerzéssel helyre tenni. Egy jó kezdő cornerback mindenképpen elférne a csapatban. A másik megoldás a passz elleni védekezés erősítésére az, ha a csapat nagyobb nyomást tud kifejteni az ellenfelek irányítóira. John Abraham ugyan igen jó szezont fut, de egyrészt a következő szezon kezdetére 33 éves lesz, másrészt a tavalyi szezonja intő jel lehet, harmadrészt rajta kívül nincs igazán domináns DE a keretben. A támadók oldalán inkább a kor miatt lehet érdemes elgondolkodni egy-két poszton a frissítésen. Tony Gonzalez 35 évesen a 15. szezonját fogja elkezdeni jövőre, mögötte pedig a veretes Peelle, Palmer, Peek, Agnone, Branson ötösfogat bármelyik tagja elképzelhetetlen, hogy akár csak részben is pótolni tudná minden idők egyik legjobb TE-jét. A fal szélein a minőséggel is akadnak gondok, Sam Baker idei teljesítménye finoman szólva sem meggyőző, az elmúlt két szezont pedig sérülések miatt nem tudta végigjátszani, így hiába volt 1. körös választás, nem lenne teljesen eretnek gondolat LT posztra hozni valakit. A Reynolds – Svitek csere tackle páros pedig semmi olyat nem mutatott eddig, ami miatt kőbe vésett helyük lenne az 53-as keretben. Ezen kívül még egy minőségi elkapó esetleges érkezése sem keltene túlzott meglepetést, Michael Jenkins 7 szezonja alatt egyszer sem érte el a 800 elkapott yardot, Harry Douglas idei szezonja nagy csalódás, Brian Finneran pedig 1-2 red zone elkapásra jó, de másra már kevésbé hasznos.

 

Tehát a fontos posztok: CB, DE, TE, OL, WR

 

 

New Orleans Saints (8-3):

 

A bajnokcsapat háza táján is akadnak gondok, hiába az egyre javuló játék és az egyre jobb mérleg. A Saints kezdősorát tekintve sikerrel veheti fel a versenyt szinte bárkivel, de a front seven minőségét leginkább a defensive coordinator zsenialitása láttatja átlag felettinek, és a csapat mélysége sem túl bíztató néhány poszton. Az Alex Brown, Will Smith és Jimmy Wilkerson alkotta DE rotáció lassan belép a 100-as klubba (mármint a tagok összéletkorát tekintve), és DT poszton sem nevezhető hatalmasnak a választék (Sedrick Ellis, a lejáró szerződésű Remi Ayodele és a DE-DT posztok között fregolizó Anthony Hargrove). Nem véletlen, hogy ide érkezett ember a 2010-es drafton is Al Woods személyében, ő azonban nem tudott megragadni a csapatnál. Nem lenne meglepő, ha mind DE, mind DT posztra érkezne játékos a holtszezon során. A front seven másik problémás területe az OLB poszt. Scott Shanle és Danny Clark egyaránt „jómunkásembörök”, de túl vannak már pályafutásuk csúcsán, hosszabb távon nehéz lenne rájuk építeni. Mögöttük a 3 szezon alatt a kezdőcsapatig el nem jutó Jo-Lonn Dunbar és a két szezonból két alkalommal IR-en landoló Jonathan Casillas és Stanley Arnoux a három „ígéretes” fiatal, ide nagyon elférne az erősítés. Cornerback poszton is akadnak gondok, leginkább a sérülés miatt, az elmúlt 2 szezonban nem nagyon volt olyan meccs, ahol a Greer – Porter CB-duó mindkét tagja egyszerre lett volna egészséges, mögöttük pedig ott virít az elsőkörös tehetség, Pat Robinson és Leigh Torrence, ide is elférne egy ígéretes újonc.

 

Tehát a fontos posztok: DE, DT, OLB, CB. Persze nagy kérdés, hogy Sean Payton kibír-e egy olyan draftot, amikor nem húz offense játékost legalább az első három körben, erre biztosan elég magas az odds bármelyik fogadóirodánál…

 

 

Tampa Bay Buccaneers (7-4):

 

A Tampa Bay kellemes középcsapattá érett az idei szezonra, a nála gyengébb ellenfeleket megbízhatóan kalapálja el, de az igazán erős csapatokkal szemben egyelőre még kevés a fiatalos lendület, a Pittsburgh, Atlanta, New Orleans, Baltimore kvartett elég simán húzta be a Bucs elleni meccsét. A fejlődési irányok is elég egyértelműen látszanak a gárdánál. A támadóknál elmondható, hogy a playmakerek megvannak, LeGarrette Blount segítségével a futójáték is megfelelő szintre juthat, elkapóknál Mike Williams a 2010-es draft egyik legnagyobb steal húzása lett, Kellen Winslow is hajlamos elkapni a felé szálló labdákat, és Benn, Stroughter vagy Spurlock is képes egy-két villanásra minden meccsen. Ami viszont aggasztó, az a támadófal állapota. LT poszton Donald Penn megbízhatóan teljesít, és sérüléséig Davin Joseph guard is megfelelően játszott, de ezzel nagyjából fel is soroltuk az összes pozitívumot. Jeremy Zuttah és Jeff Faine átlagos szintet hol elérő, hol attól elmaradó játékkal rukkolt elő eddig, ez különösen Faine esetében meglepő, hiszen őt 1-2 szezonnal ezelőtt még a liga elit centerei között emlegették. Ráadásul egyre többször küzd kisebb-nagyobb nyavalyákkal is. RT poszton Jeremy Trueblood idei produkciója egyenesen a kispadig repítette a játékost, helyén James Lee sem életbiztosítás. A guard poszt „mélységére” pedig jellemző, hogy Joseph sérülése után várhatóan Ted Larsen, a North Carolina State idén 6. körben draftolt centere fog kezdeni, akit a szezon előtt vágott ki az őt draftoló New England. A támadófalba tehát elférne legalább 2 játékos. A védelemben az idei draftot a DT poszt megerősítésére szánta a vezetőség, ezután lehet kifelé haladni a védőfal mentén, és egy igazán jó DE-et beilleszteni McCoy és Price mellé. A csapat egyik legnagyobb gondja ugyanis az ellenfél irányítójának nyomás alá helyezésével van, a pass rush nem tartozik a csapat erősségei közé. A védelem másik posztja, ahol elférhet még az erősítés, a cornerback. A Barber – Talib páros kiváló, de Ronde Barber 36 évesen 14 NFL szezonnal a háta mögött kérdés, hogy vállal-e még egy évet, és hogy képes lesz-e ezt a színvonalat hozni akkor is, ha nem a golfozás mellett dönt. Márpedig esetleges távozásával a Lewis, Biggers, Mack trió valamelyik tagjára hárulna a másik kezdő poszt megoldása, amire véleményem szerint egyikük sem biztos, hogy maradéktalanul képes lehet.

 

Tehát a fontos posztok: OG, OT, DE, CB

 

 

Carolina Panthers (1-10):

 

A Panthers csapatánál az egyik legnagyobb kérdés az, hogy mi lesz a csalódást keltő szezon után John Fox vezetőedző sorsa. Amennyiben mennie kell, akkor az új stáb új elképzelései teljesen felülírhatják a jelenlegi elképzeléseket, hiszen közel sem biztos, hogy például Jimmy Clausen belefér az esetleges új vezér elképzeléseibe. Én most azt a lehetőséget veszem alapul, hogy Fox marad a helyén, és megpróbálok a csapat valódi needjeire fókuszálni, nem egy esetleges teljes újjáépítést feltételezni (amire egyébként nincs is szükség véleményem szerint).

 

A gárda idei problémáinak egyértelműen a támadók teljesítményében erednek a gyökerei. A tavalyi ligaelit futójáték romokban hever, nagyon hiányzik a fal jobb oldaláról a kiváló futásblokkoló Jeff Otah, és DeAngelo Williams, valamint Jonathan Stewart is folyamatosan sérülésekkel küzd (előbbi már IR-re is került). Ha jövőre ez a trió egészségesen visszatér, kiegészülve a nagyon jó elkapónak is számító Mike Goodson-nal, akkor a Panthers futójátéka újra a liga élmezőnyébe tartozhat. A passz terén szintén sokat nyomott a latban Steve Smith sérülése, illetve az is elmondható, hogy rajta kívül nem igazán van megbízható célpontja az aktuális irányítónak. Brandon LaFell és David Gettis újoncok, a következő szezonra javulhatnak, de egyelőre nem feltétlenül látni bennük a jövő stabil 1000 yardos kezdő elkapóját, vagyis egy igazán kiemelkedő WR elférne a keretben (főleg azt figyelembe véve, hogy Smith 10 szezonnal a lábában, 32 évesen fogja várni 2011-et). És bár a TE-játékokat tartalmazó oldalakra ráborulhatott John fox kávéja évekkel ezelőtt, nem lenne hátrány, ha egy igazán jó elkapó tight end is rendelkezésre állna. Ha ez a két feltétel (jó futójáték, több használható elkapó) rendelkezésre fog állni, akkor Clausen normális körülmények között kaphat egy szezont a bizonyításra. Persze az is egyértelmű, hogy tőle is több kell a jelenleginél, sebességben (mind gondolkodást, mind dobómozdulatot tekintve) egyelőre elmarad az NFL szintjétől, de ezek fejleszthető képességek.

 

A védelem zömmel rendkívül fiatal, főleg a linebacker sor és a secondary van telezsúfolva tehetségesnél tehetségesebb játékosokkal. A LB-sorban Beason, Connor, Davis és Anderson egyaránt erős kezdő szinten tudnak játszani (kár, hogy Connor és Davis is az IR-listát gyarapítja), míg a secondary szintén számtalan fiatal védővel bővült az elmúlt két szezon során. A védőfalon viszont lenne bőven csiszolni való, nem véletlen, hogy az irányítók kergetésében igencsak a liga hátsó részében szerénykedik a Panthers, és az is látható, hogy a futások levadászásában is az átlagosnál sokkal több feladat hárul a linebacker sorra, mint az egészséges lenne. Egy kiemelkedő defensive tackle és egy doináns defensive end egyaránt elférne a keretben, bár ez utóbbi poszton Everette Brown és Greg Hardy még akár villanthat is valamit a jövőben.

 

Tehát a fontos posztok: DT, WR, DE, TE

 

Somoskövi Gergely (somoskovig)