NFC South Figyelő - 2. hét

Lássuk, milyen élményekkel és tapasztalatokkal járt a 2. játékhét az NFC South csapatai számára!

 

 

Az NFC South 4 csapata 3 meccsen lépett pályára az előző fordulóban, a Saints a 49ers ellen aratott diadalt hétfő este, a Falcons a térdére fektette és nagyon durván elfenekelte az Arizona gárdáját, míg a Tampa és a Carolina egymás életét próbálta megkeseríteni. Rovatunkban pillantunk minden irányba, levonjuk a tanulságokat, díjakat osztunk és ajándékokat küldünk a csapatoknak és a játékosoknak.

 

Visszapillantás:

 

A hétvége legsimább diadala mindenképpen az Atlanta nevéhez fűződik, a Cardinals lesöprése elég sok szempontból értékmérő volt. Megmutatta a Pittsburgh védelem erejét (Ryan és bandája mindössze 9 pontra volt jó az első meccsen), a St. Louis támadóinak potenciálját (13 pont a Cards ellen szemben a Falcons 41 pontjával), de leginkább az derült ki, hogy a Falcons elég jó csapat ahhoz, hogy a rájátszásért harcoljon. A Saints változatos, izgalmas meccsen tudott győzni a 49ers otthonában, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a csapat nem mindig állt a helyzet magaslatán, és némi szerencse, valamint egy utolsó perces mezőnygól is kellett a diadalhoz. A Tampa Bay folytatta az első héten mutatott megbízható játékot, és jó védelmére, Freeman stabil játékára, valamint a Panthers hibáira alapozva győzedelmeskedett. A Carolina támadói egyelőre igencsak formán kívül vannak, a tavalyi ligaelső futójáték nagyon visszaesett, míg a passzjáték szinten maradt…

 

 

Körbepillantás két meccs után:

 

Atlanta Falcons:

1. A front seven gatyába rázása sikeresnek tűnik, 3 év alatt érkezett Lofton, Biermann, Jerry, Peterson és Weatherspoon, és a jelek szerint idénre összeállt ez az egység. Ugyan Hightower 80 yardos TD-futását mindenki benézte, de két meccs alapján a futás ellen is jól dolgoznak, és az irányító kergetésében is akadnak bíztató jelek.
2. Matt Ryan a jelek szerint túltette magát a tavalyi év sophomore slump betegségén, és kezdi megtalálni White mellett a többi célpontját is. White mellett jut labda Douglas, Finneran és természetesen Gonzalez felé is, ráadásul lassan Michael Jenkins is újra pályára léphet.
3. A támadófal is igen megbízhatóan dolgozik, 2 meccs alatt mindössze 3 sacket engedélyeztek, és a Cardinals ellen a futójáték is ült.
+1.: Ajándék gyanánt a teljes csapatot egy kellemes hullámvasutazásra küldjük, hogy egy szezonra elmenjen a kedvük az egyszer fent, egyszer lent élménytől.

 

Carolina Panthers:

1. Irányító nélkül sajnos nehéz tartósan jó eredményt elérni, hiába nyert a Ravens Dilfer vezetésével Super Bowl-t. Moore sajnos meg sem közelítette a tavalyi szezon végén nyújtott játékát, 2 meccs alatt sikerült egy igen izmos 40%-os pontosság mellett 6 labdaeladást összehoznia, így nem meglepő, hogy Jimmy Clausen kezébe kerül a staféta a hétvégén.
2. Támadófal és futójáték: nehéz úgy egy újonc, vagy majdnem újonc irányítónak, hogy szinte semmi támogatást nem kap a körülötte ügyködő 10 másik játékostól a pályán. A Panthers offensive line 8 alkalommal hagyta földbe gyalulni 2 meccs alatt az irányítót, és a futójáték is mindössze 3,6 yardra jó futásonként, ami igen-igen vékonyka a tavalyi 4,8-as átlaghoz képest. Ráadásul a tavalyi 18 futott TD-vel szemben idén még egyszer sem sikerült a Williams – Stewart – Goodson triónak bekocognia a célterületre a labdával.
3. Passz elleni védekezés: túl egyszerű lenne megmagyarázni mindent Julius Peppers távozásával, de tény, hogy 2 meccs alatt mindössze egyetlen sack került a Panthers lőlapjára (ráadásul azt is Dan Connor érte el), a védőfal nem igazán képes odaérni az ellenfél irányítójához. Ez pedig egyenes út ahhoz, hogy a secondary 1-2 nagy play-t mindig benézzen, ezen a héten is sikerült beszedni egy 40 yardos passzt és egy 35 yardos TD-t. Márpedig amíg a támadók nem képesek hasonló villanásokra, addig a védelem sem engedhet könnyű TD-ket az ellenfélnek.
+1. Egy Bobby Knight-féle offensive line – defensive line gyakorlás az ajándék. A legendás(an elvetemült) kosárlabda-edző csapatának védekezését a tűző napon, 40 fokos hőségben fejlesztette, amelyik csapat megakadályozta az ellenfél kosárszerzését, az jutalom gyanánt – ihatott. A Panthers esetén a sack elérése vagy megakadályozása lehet a tét.

 

New Orleans Saints:

1. Döcögős a bajnok játéka eddig, a Brees vezette támadóktól nem azt szoktuk meg, hogy pontokban a 16., yardokban pedig csak a 21. helyen álljon a ligában. Ráadásul passzolt yardokat tekintve sincsenek a legjobb 10 között, skandalum. A 2,6 yardos futóátlag pedig inkább nevezhető helyben járásnak, mint futásnak.
2. A védelem ugyan tartja magát, de ott is akadnak figyelmeztető jelek, az ellenfelek 46%-os 3rd down conversion mutatója és a játékonként átlagban kapott 6,1 yard figyelmeztető adatok. A két meccsen elért 1 darab sack pedig nem figyelmeztető, hanem kevés.
3. Nagyon tud viszont nyerni a csapat, nem túl jó játékkal is behúztak két meccset, Brees vezetett meccset nyerő drive-ot, a védelem, amikor kellett, megállította az ellenfelet, Hartley is berúgta a mezőnygólt a 49ers ellen a múlt heti 2 kihagyott kísérlet után, így hiába az akadozó játék, megvan 2 győzelem.
+1. Az ajándék egy közös mozizás a Brian élete c. film megtekintésével, hiszen hiába a gondok, az akadozó játék, mindig sikerül nyerni, így mi más is lehetne a mottó, mint az „Always look on the bright side of life”!

 

Tampa Bay Buccaneers:

1. Újra van védelem, bár a Cleveland – Carolina duó nem nevezhető különösen komoly tesztnek, de mégiscsak minden mutatóban a liga első feléhez tartozik a defense, kapott pontokban ráadásul 3., és az ellenfelek 3rd down kísérleteit csak 34%-ban tudják ellenük megcsinálni.
2. A labdára való kiemelt odafigyelés jól látszik a +4-es turnover mutatóból, Josh Freeman két meccs alatt dobott egyetlen pickje pedig a szinte hihetetlen kategóriába tartozik, főleg a tavalyi 9 kezdőként töltött meccsén dobott 18 interception fényében.
3. A futójáték nagyon döcög, pedig két nem kiemelkedő futás elleni védelemmel találkoztak, mégis csak 3,3 yardot sikerült átlagolni, beleszámítva Freeman futásait is. Cadillac Williams eddig 2,6 yardos, míg Ernest Graham 1,2 yardos átlagot tud felmutatni, ami nagyon gyenge.
+1. Az ajándék egy nagy adag pillanatragasztó, mellyel a cipők talpát kell bekenni, hogy a két győzelem után nehogy elszálljanak a játékosok, és kellő szilárdsággal léphessenek pályára a Steelers ellen.

 

A hét támadója: Jason Snelling (RB, Atlanta Falcons)

A Falcons cserefutója Turner sérülése után kapott szerepet, és 129 futott valamint 57 elkapott yarddal és 3 TD-vel zárt. Ezek után mi más szólhatna neki, mint a Tökéletes helyettes című szám a Kispál és a Borz együttestől, küldjük sok szeretettel. (http://www.youtube.com/watch?v=S9xqI97WiUs)

 

A hét védője: Tim Crowder (DE, Tampa Bay Buccaneers)

Crowder 2 nagyon fontos sacket jegyzett a Carolina elleni meccsen, mindkétszer megakasztva a Panthers felzárkózási kísérleteit. A második sack során ráadásul a labdát is sikerült kiütnie az irányító kezéből. Jutalma egy Predator poszter.

 

A hét újonc támadója: Mike Williams (WR, Tampa Bay Buccaneers)

Az előző héthez hasonlóan nem volt túl nagy tülekedés a címért, Williams 2 elkapással szerzett 54 yardja mellé egy nagyon fontos 35 yardos TD-t gyűjtött be, ezzel újra csapata kezébe adva a kezdeményezést a Panthers ellen. Williams számára egy nagy doboz Chocito a díj, hiába aggódott mindenki, hogy a vele való munka „ronda” lesz, amit eddig nyújt, az bizony „finom”.

 

A hét újonc védője: Sean Weatherspoon (LB, Atlanta Falcons)

8 solo és 1 assisted tackle, 1 sack, összesen 7 kapott pont, az Atlanta védelmében igen gyorsan sikerült megtalálni Weatherspoon helyét. Ha így folytatja, komolyan gondolkodhat az év újonc védője díjon is akár, mindenesetreha így folytatja, akkor a rovat vándordíját hamarosan hazaviheti. Azért adunk neki egy „Lesz ez még így se!” DVD-t ajándékba.

 

Nagyvizit:

A héten két RB is súlyos sérülést szenvedett, a visszahordóként – elkapóként – 3rd down specialistaként használt futókra járt rá a rúd. Reggie Bush egy lábtörés miatt előreláthatóan 6 hét kihagyásra kényszerül, míg Jerious Norwood számára befejeződött a szezon. Az Atlanta ráadásul Turner miatt is aggódhat, bár a hétvégén elszenvedett sérülése állítólag nem komoly, tavaly is sokáig ment vele kapcsolatban a játszik-nem játszik társasjáték. A Falcons kezdő SS, Eric Coleman a hétvégi meccs kihagyása után a szerdai edzést is kihagyta, így az ő játéka kérdéses továbbra is a Saints ellen.

 

Extra pont:

Brian Finneran TD-je után megpróbált a kapu keresztléce felett egy zsákolást bemutatni, de sajnos nem jött össze a dolog annak ellenére sem, hogy egy 6-5 magasságú WR-től azért ez elvárható lenne. Mentségére szólhat, hogy az elmúlt két szezonban összesen 1 TD-t szerzett, vagyis gyakorolni nem volt túl sok lehetősége...

 

Előrepillantás:

Egy újabb csoportrangadó a hétvégén, ráadásul most a keményebb fajtából, a New Orleans a Superdome-ban fogadja az Atlanta csapatát. A Tampa Bay számára a Pittsburgh látogatása kiváló értékmérő lesz, ha a következő héten is veretlenül állnak, akkor komolyan kell számolni velük. A Carolina hazai pályán javíthat a Cincinnati elleni meccsen, de Jimmy Clausennek nem lesz könnyű dolga a liga egyik legjobb cornerback párosa és úgy összességében az igen ütőképes Bengals védelem ellenében.

 

Somoskövi Gergely (somoskovig)