HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Oregon State Beavers [ORST]

Alapítás
1893
Konferencia
Pac-12
Divízió
Északi csoport
Város
Corvallis (Oregon)
Stadion
Reser Stadium (45,674)

Weboldal
http://www.osubeavers.com

Az 1868-ban létrehozott Oregon State University már az alapításig kalandos utat járt be. Az 1856-tól működő Corvallis Academy-t felkarolták a szabadkőművesek, majd a metodista-episzkopális egyház is, hogy aztán az 1. Morrill-törvény értelmében "land grant" státuszúként szabad földhasználati jogban részesüljön az egyetem. Sőt azóta a Cornell mellett az OSU egyedüliként a "sea-grant", "space-grant" és "sun-grant" kiváltságokhoz is hozzájutott, így tengerészeti, űr- és bioenergetikai-kutatásokat egyaránt végezhetnek az iskolában, holott az oregoni Corvallis, az 55 ezer lakosú kisváros közel sem nevezhető az USA központjának. Nagyobb szerepet csak David Brin író "A jövő hírnöke" [The Postman] című sci-fi novellájában kapott. Az Oregon State fő oktatási profiljából, a mezőgazdaságból fakadóan (Corvallis State Agricultural College és Oregon Agricultural College is volt korábban a nevük) a sportcsapatokat kezdetben Aggies-nak hívták, kabalaként pedig Jimmie, a prérifarkas funkcionált. 1921-ben azonban jött a kézenfekvő váltás a Beavers-re, a "Hódokra", ugyanis a hód Oregon állam hivatalos állata, prémjéért sokáig vadászták errefelé (Abraham Lincoln védjegyévé vált kalapja is ebből készült). Az elfelejtett Jimmie helyére 1952-ben lépett Benny Beaver, 2010-ben az Év mascotjának választották.

osu

Történelem
Futballgárdát legelőször az OSU akkori elnökének fia, Bill Bloss verbuvált, 1893-ban. 17 játékos csatlakozott hívó szavára és ő is beszállt párszor játszani. A szabályokban való előrehaladott ismeretei jó ugródeszkának bizonyultak, 62-0-ás győzelemmel nyitottak az Albany College ellen. A Stanfordról három edző is érkezett az alapok elsajátítását felgyorsítandó, sőt a michigani Allen Steckle és Fred Norcross, illetve a Pennel (utólagos) bajnoki győztes Sol Metzger elcsábítása mai szinten egyenesen sztárigazolásnak számítana. Kiemelendő Norcross 1907-es alakulata, mely veretlenül (6-0), engedett pont nélkül (137-0) zárt. 1913-tól az az E.J. Stewart trenírozta a focistákat (és rövid ideig a kosarasokat és a baseballosokat is), aki 1906-ban, a Massilon Tigers profijaként fogadási botrányba keveredett, de 1914-ben a megállíthatatlannak hitt Washington elleni 0-0-ás döntetlennel Albany-ban feledtette múltját. 1915-ben a Californiával, az Oregonnal, a Washingtonnal és a Washington State-tel együtt megalakították a Pacific Coast Conference-t (a mai Pac-12 elődjét). Később Stewartnál pozitívabb szerepet játszó egyéniségek kerültek a főedzői székbe, mint pl. Homer Woodson Hargiss (1918-19), az előrepassz egyik innovátora, Paul J. Schissler (1924-32), az NFL Pro Bowljának kitalálója, vagy Lon Stiner, a "Pyramid Play" (két játékos vállára lépett fel egy harmadik a mezőnygólok hatástalanítására) ötletgazdája. Stinerhez fűzödik az 1933-as "Iron Men Game", mikor az Oregon State mindössze 11 fős csapata szintén 0-0-ás döntetlent ért el a 80 főt számláló USC-t fogadva Portlandben, a Multnomah Stadiumban. Ráadásul az 1942-es Rose Bowlra is elvezette a Beaverst, igaz az eseményt a Pearl Harbor-i támadás miatt Észak-Karolinába kellett költöztetni. Durhamben az OSU - nélkülözve japán származású endjüket, Chiaki Yoshihara-t - 20-16-ra verte a favorit hazaiakat, a Duke-ot.

A HC távoztával Kip Taylorral 1950-től mélyrepülésbe kezdtek, az egyre rosszabbra forduló helyzeten Tommy Prothro tudott úrrá lenni, átmenetileg. Prothro a '42-es Rose Bowlon épp a Duke kezdő irányítója volt, a New York Giants draftolta is, ám a világháború végén inkább edzőnek állt. 1954-ben segédként segítette bajnoki címhez a UCLA-t, hogy egy évre rá kézbe vegye az Oregon State gyeplőjét. Már '56-ban jött az első meghívó Rose Bowlra (35-19-es vereség az Iowától), 1962-ben 8-2 és Liberty Bowl-siker a Villanova kétvállra fektetésével. Utóbbi csapat QB-jaként a Heisman-díjas Terry Baker tündökölt, soha addig Texas-tól nyugatra nem jutalmazták senkit ezzel az elismeréssel. Utolsó idényében, 1964-ben megismételték Prothro-ék a Rose Bowl-részvételt, sajnálatos módon a vereséget is (34-7, vs. Michigan). Viszont innentől fogva sokáig nem akadt hozzá hasonló kaliberű mester Corvallis-ban (Dee Andros '67-es "óriásölői" üdítő kivétel), az Oregon State megjárta a poklok poklát. 1971 és 1999 között kizárólag negatív mérleg, 1989-ben Dave Kragthorpe-pal egy hatodik hely a konfban és ennyi. 1997-ben Mike Riley-val mozdult meg valami, bár ő a '98-as 5-6 után elfogadta a San Diego Chargers invitálását. A Miamival kétszeres bajnok Dennis Erickson követte, és az eredmények sem maradtak el: 1999-ben végre pozitív mutató és Bowl (23-17-es zakó a Hawaii-tól az Oahu Bowlon), 2000-ben meg maga a csoda, 11-1 és Fiesta Bowl (ott a 41-9-es gálaelőadás a Notre Dame ellen), a képbe csupán a Washington rondított némileg bele. 2002-ben az NFL megint közbeszólt, Erickson a San Francisco 49ers-hez ment, de visszatért a Chargers-nél lebőgő Mike Riley. Riley újult erővel vágott neki a munkának, egészen magasra emelve a mércét. Öt Bowl-győzelmet jegyezhetett napjainkig, kétszer a Sunt, egyszer-egyszer a Las Vegas, az Insight és az Emerald Bowlt szerezte meg fiaival. A 2011-es 3-9-re 2012-ben 9-3-as mérleggel adott csattanós választ.

Riválisok, érdekességek
Az Oregon State legnagyobb riválisa az Oregon Ducks, párharcuk neve, a Civil War [polgárháború] jól jellemzi a derbi hevességét. 1959-től a diadalt arató fél a Platypus Trophy-hoz jutott, ami egy kacsacsőrű-emlős alakú trófea, utalva a kabalaállatokra, a kacsára és a hódra. 1962-ben ellopták, 2005-ben találták meg, 2007-től újra megkaparintható. Sok emlékezetes mérkőzésen túl több incidens is történt, noha az 1983-as „Toilet Bowlnak” csúfolt találkozó - a college football utolsó 0-0-ás döntetlenje – talán az utóbbiakhoz sorolható, merényletként a nézők ellen. 1910-ben a drukkerek verbálisan estek egymásnak, 1937-ben már paradicsomokkal és vízzel töltött lufikkal, 1954-ben a Beaver Nation, az OSU szurkolói csoportja 25 oregoni túszt (!) ejtett, mire a Ducks-nál ugyanúgy elraboltak egy embert, 1972-ben a pályán folyt az adok-kapok. A corvallisiak gyakran a University of Oregon gyenge tanulmányi követelményeit róják fel, és a két a Pac-12-es washingtoni egyetemmel, a Washington Huskies-szal és a Wazzu-val sem ápolnak felhőtlen kapcsolatot.

A Beavers otthona az 1953-ban megnyitott Reser Stadium, amit 1999-ben kereszteltek át Parker Stadiumról két komoly szponzor, a Reser Élelmiszerlánc tulajdonosai, Al és Pat Reser tiszteletére. Érdekesség, hogy a rivális Oregon stadionjának névadója, Thomas J. Autzen itt végzett, ahogy Chad Ochocinco, T.J. Houshmandzadeh elkapók és Steven Jackson running back is, míg George Poinar Jr. entomológiai kutatásai inspirálták a Jurrasic Parkot író Michael Crichtont. Az Oregon State University Marching Band 1890 óta létezik, a legsikeresebb OSU program a baseball, a 2006-os és 2007-es College World Series győztesei.