Piacnyitás előtt - III. rész

Már csak két nap és nyílik a szabadügynök piac. Sorozatunk harmadik részében a támadó „skill” pozícióit vesszük górcső alá tehát a irányító, elkapó, futó és tight end játékosokat.

 

Irányítók
 
A legnagyobb név egyértelműen Peyton Manning. A múlt héten megható sajtótájékoztatón elküldött jövőbeni Hall of Famer irányító rengeteg csapat fantáziáját mozgatja meg. A jelenlegi állás szerint három csapat van igazán jó helyzetben, a Denver az Arizona és a Miami. Kérdés, hogy Manning mennyire van jó egészségügyi állapotban anégy nyakműtétje után.
 
Mögötte Matt Flynn a másik igen kapós játékos. A 26 éves játékos 4 éve érkezett a ligába a draft 7. körében, és eddig 4 évet húzott le, mint Aaron Rodgers cseréje. Amiért mégis kiemelkedik a mezőnyből, az 2 találkozó, ahol ő kapott lehetőséget kezdőként. Előbb tavaly a Patriots ellen passzolt 254 yardot és 3 touchdownt egy eladott labda mellett, majd idén az utolsó héten a Lionst terhelte meg 6 (!) TD passzal és 480 yarddal. A hírek szerint több csapat is érdeklődik iránta és hasonló szerződést kaphat, mint tavaly Kevi Kolb.
 
Utánuk jönnek azon játékosok, akik már tettek le az asztalra, de megítélésük változó. Ilyen Vince Young, aki még a Titans csapatánál töltött évei alatt volt a mennyben és a pokolban, idén pedig Eagles szerelésben inkább az interceptionök megdobásában jeleskedett. Kyle Orton idén Tebow miatt lett kegyvesztett Denverben, azóta Kansasben próbálkozott, de a kezdő szerepkör itt sem biztos számára, könnyen lehet, hogy az élő szerződéssel rendelkező Cassel élvezi idén is a bizalmat. Ortonhoz nagyon hasonló játékstílust és tudást mutathat fel Rex Grossman. Mindketten el tudnak irányítani adott esetben egy franchiset, de inkább gamemanager QB-k. Jason Campbell is FA lesz, és mivel a Raiders komoly árat fizetett Palmerért, így várhatólag nem fogják megtartani. Campbell akkor volt igazán sikeres, amikor egy erős futójáték társult mellé, így például Seattle adott esetben jó választás lehet számára. Az a Seattle, ahonnét Charlie Whitehurst kereshet új gárdát. Whitehurst is komoly összegért szerződött 2 éve az északnyugati városba, ahol aztán finoman szólva sem váltotta meg a világot. Chad Henne is sokszor kapott már lehetőséget a Delfineknél, játéka is változó volt, illetve esetében több sérülés is hátráltató tényező volt az évek során. Szabadügynök még Alex Smith is, a 49ers irányítója, de vele kapcsolatban én elképzelhetetlennek tartom, hogy távozzon. Először profi karrierje alatt úgy nézett ki, mint egy QB, Harbaugh sokat segített neki, véleményem szerint meg fogják tartani. Ha esetleg mégsem, akkor egyrészt a 49ers is irányító needes csapat lesz, másrészt Alex Smith idei teljesítménye miatt könnyen a Flynn-Peyton páros mögé kerülhet. Talán még ezen kategória végére kerülhet Josh Johnson, aki eddig a Tampa színeiben próbált kezdő helyet szerezni, nem sok sikerrel. Johnson még fiatal játékos, igazi scrambler típusú játékkal. Ha tavaly a Seahawks bepróbálta Tarvaris Jacksont kezdőként, akkor akár Johnson is találhat magának új csapatot. Nem szabad elfelejteni David Garrardot sem, ha egészséges, akkor mindenképpen faktor lehet ő is.
 
A negyedik kategóriába a veteránokat és az eddig többnyire backup irányítóként szereplőket sorolnám, közülük sokan találhatnak új csapatot idén is csereként, esetleg karrierjük is véget érhet. Ők: Jeff Garcia, Kerry Collins, AJ Feeley, Josh McCown, Luke McCown, Jake Delhomme, Derek Anderson, Dan Orlovsky, Brady Quinn, Caleb Hanie és Chase Daniel (utóbbi csak RFA).
 
Futók
 
Haladjunk itt is kategóriánként. Michael Bush, Cedric Benson, BenJarvus Green-Ellis, Peyton Hillis, Tim Hightower került nálam az első adagba. Ők azok, akiket első számú futónak is vihetnek sok helyre, igaz közülük nem egy nem lesz olcsó mulatság. Hillis biztosan távozik Clevelandből, míg Bensont sem hiszem, hogy a Bengals megfizetné. Bush lehet még nagy fogás, ő kissé alulértékelt játékos, illetve BJGE esetén kérdés, mennyire lehetne ő sokat használt első számú RB.
 
Az őket követő játékosok elsősorban kiegészítő, backup futónak mehetnek új csapatukba, de arra tökéletesek lehetnek. Ilyen Thomas Jones, LaDainian Tomlinson, Ronnie Brown, Cadillac Williams, Tashard Choice vagy a frissen elküldött Joseph Addai például. Velük kapcsolatban is felmerülhet a visszavonulás gondolata is.
 
Végül itt is említsünk meg pár játékost, akikre esetleg lehet még minimális verseny: Mewelde Moore, Jerome Harrison, Kevin Smith, Kregg Lumpkin.
 
Tight Endek
 
Sok szabadügynök TE lesz idén, de többségük valószínűleg a roster hely megcsípéséért küzdhet új csapatában csak. Aki nem, az Jeremy Shockey és Dallas Clark. Előbbi valószínűleg bárhova kerül, azonnal a kezdő TE szerepért küzdhet. Ugyan Shockey sem fiatal már, de a rutinja sokat érhet egy gyűrűért küzdő csapatnak. Clarktól a Colts vált meg és ő sem fiatal már, de még kezdőként jó lehet, ha nem ejt el annyi labdát, mint tavaly. Mögöttük azonban többnyire már csak olyan játékosok vannak, aki vélhetőleg kiegészítőnek mennek új csapatukba. Például Bo Scaife, Jimmy Kleinsasser, Donald Lee, Kellen Davis.
Akik meglepetést okozhatnak új csapatukban például, az eddig Witten mögött játszó Martellus Bennett, aki főleg futásblokkolás terén jó, de Joel Dressen is okozhat kellemes perceket új csapata szurkolóinak.
 
Elkapók
 
Nagyon erős a felhozatal, ráadásul bőséges is. Kezdjük a kiemelt játékosokkal, akik egyelőre tagett és hosszabbítást sem kaptak jelenlegi csapatuktól. Ők Vincent Jacksone tage, Marques Colston, Mario Manningham, Pierre Garcon (ő kapott ajánlatot a Coltstól, de nem írta alá), Reggie Wayne. Remek játékosok, ebben azt hiszem,
egyetérthetünk. Garcon biztosan szabadügynök lesz, illetve az idei Super Bowlban is jól játszó Manningham is. Colston megtartása is egyre nehezebben megoldható a Saints számára a Brees franchise tag után. Wayne valószínűleg oda megy, ahova Manning, de természetesen ez sem biztos. Mellettük említem meg azonnal Mike Wallacet, a Steelers szélvészgyors elkapóját. Ugyan csak korlátozott szabadügynök (RFA) lesz, de érte elég sokan bejelentkezhetnek draft cetliért is. Nem kívánom egyesével bemutatni e játékosokat, őket szinte mindenki ismeri.
 
Mögöttük helyezkedik el a Plaxico Burress, TJ Houshmandzadeh, Deion Branch, Patrick Crayton, Donte Stallworth, Brandon Lloyd, Jerricho Cothchery, Robert Meachem, Steve Smith, Hines Ward, Laurent Robinson, Tedd Ginn Jr., Eddie Royal, Jerome Simpson, Harry Douglas vonulat. Ők már korban, tudásban, potenciálban is eltérnek, de ennek ellenére sok csapatnak hozhatnak új lehetőségeket játékukba. Van köztük olyan, aki akár vissza is vonulhat (Ward); van olyan, aki gengébb év után térne vissza 1000+ yardos éveihez (Smith); van olyan, aki speciális egységben erős (Ginn); olyan, aki harmadik számúként (Robinson); olyan, aki RZ célpontként (Burress).
Több nevet már nem is említenék, hosszú még a lista, de úgy vélem elegendő lesz ennyi játékos megemlítése.
 
Fazekas Dániel (Deny)