SB50 beharangozó #9: Az edzők és a speciális csapatok

Írta: Löfli — 2016. február 6., 22:57

Beharangozó sorozatunkat azokkal zárjuk, kik a legtöbbször a pálya szélén vannak.

SB50 beharangozó #9: Az edzők és a speciális csapatok

Denver Broncos

Az edzői stáb

Gary Kubiak számára nem ismeretlen a Super Bowl, hiszen már hetedik alkalommal vesz részt a döntőn valamilyen szinten. Háromszor a Broncos csere irányítójaként, egyszer, mint a 49ers QB edzője, kétszer pedig a Broncos támadókoordinátoraként. A Texas A&M egyetemén végzett, 1983-ban a 8. körben draftolta a Denver, ugyanazon a drafton, amikor Elwayt 1/1-en elvitte (volna) a Baltimore Colts. Kilenc szezonon keresztül volt Elway cseréje, minimális játékidőt kapott, viszont három vesztes Super Bowlon is részt vehetett. Visszavonulása után a visszatért alma materébe, ahol a futókat edzette két évig, majd ’94-ben Steve Younggal értek csúcsra a 29. Super Bowlon. Követte Mike Shanahant, akit a Denver élére neveztek ki, és Elway utolsó két évében végre sikerült itt is megszerezni a Lombardi trófeát. 2006-ban lett a Houston Texans történetének második főedzője, ahol hét és fél évet húzott le, kétszer megnyerték az AFC Southot. 2013-ban az Indianapolis Colts elleni Sunday Night Footballon a félidőben az öltöző felé menet összeesett és kórházba került, de szerencsére nem volt komolyabb szívproblémája, de a tulajdonos Bob McNairnek sem, aki december elején kirúgta a 2-11-es mérleggel álló csapat éléről. 2014-ben a Baltimore Ravensnél dolgozott egy évet OC pozícióban, idén pedig a Denver főedzői posztját vette át, régi barátja, John Elway külön kérésére, ahol egy év alatt több problémát oldott meg az irányító poszton, mint a Texansnál 8 szezon alatt.

A védőkoordinátor az a Wade Phillips, aki Kubiakkel már dolgozott együtt Houstonban, idén pedig egy nagyon jó keretből egy igazi elit egységet rakott össze, aminek nem nagyon van gyenge pontja. A 68 éves koordinátor a Houston egyetemen volt linebacker, lediplomázása után pedig a Cougarsnál volt segédedző. A hetvenes évek elején egy középiskolában volt DC, később pedig az Oklahoma State és a Kansas egyetemén volt LB, majd DL edző. A profi ligába 40 éve került be, azóta csak NFL csapatoknál dolgozott: először a Houston Oilers védőfalát edzette, 1981-től pedig a New Orleans Saints védőkoordinátora volt, 1985-ben az utolsó négy mérkőzésen ideiglenes HC-nak nevezték ki. Később az Eaglesnél és a Broncosnál volt DC, utóbbinál két évig főedző is volt. 1995-től a Billsnél dolgozott: először a védelemért felelt, 1998-tól pedig az egész csapatért, ő volt a főedző a híres Music City Miracle meccsen is, és egyelőre ő az utolsó Bills HC, aki rájátszásba vezette a csapatot. Atlantában és San Diegoban szintén a védelmeket vezette, de három meccsre beugrott ideiglenes főedzőnek a Falconsnál. 2007-ben kinevezték Bill Parcells utódjának a Dallas Cowboys élére, ahol 3,5 év alatt kétszer bejutottak a rájátszásba és 2009-ben egy mérkőzést nyertek is, ami Phillips első playoff győzelme volt HC-ként. 2010-ben 1-7-tel kezdett a Dallas, ami miatt menesztették, de nem kellett messzire mennie munkáért, 2011-ben kinevezték a Houston Texans védőkoordinátorának, ahol Kubiak kirúgása után 2013-ban megint ideiglenes főedző lett, a denveri kapcsolatról pedig már beszéltünk az életrajz elején.

Rick Dennison támadókoordinátor a "fél életét" Kubiakkal töltötte, nyolc éves NFL karrierjét linebackerként a Denverben húzta le, és ő is részt vett a három elbukott Super Bowlon. 1995-ben tért vissza a Broncoshoz, ahol először a támadóoldalon volt segédedző, majd négy évig a speciális csapatot edzette, utána pedig a támadófalat, és végül támadókoordinátor is volt 2006 és 2008 között. 2010-től ismét Gary Kubiak alatt dolgozott a Houston Texansnál, mint OC, 2013-ban pedig még főedzői interjún is volt a Chicagónál, egy évvel később pedig a Baltimore Ravensnél volt QB edző. Kubiak tavalyi kinevezésekor ő is jött Denverbe, így egy igen összeszokott szakmai stábbal rendelkezik az AFC bajnoka.

 

Speciális egység

Brandon McManus, a coloradói csapat fiatal rúgója tavaly került a Broncoshoz, az NCAA-ben pedig a Temple Owls csapatánál döntött meg minden iskolarekordot. 2013-ban került a ligába draftolatlan újoncként, először a Coltsnál volt camp body, majd egy évvel később a Giantsnél már az előszezonban is pályára került. Miután Matt Pratert négy meccsre eltiltották, ő lett a Broncos kezdő rúgója, 13 forduló után azonban lecserélték Connor Barthra, McManus pedig a maradt a kickoffoknál. Az idei edzőtábor során megbízhatóbb volt, mint Barth, és ő lett a csapat kickere. Idén sokkal stabilabb teljesítményt nyújtott, egy meccsen kétszer is 56 yardon túlról vágta be, de a szezon vége felé voltak megingásai több meccsen is. A playoffban azonban nem hibázott, ráadásul két 50 feletti mezőnygólt is értékesített, a Steelers ellen pedig miatta maradtak a meccsben. A lába elég erős ahhoz, hogy 50 yardon túlról is eredményes legyen, persze a denveri levegő is segített ebben. A pontossága már más kérdés, viszont három meccsnyerő mezőnygólja is volt idén.

 

Britton Colquitt igazi punter-dinasztiából érkezik, az apja és az unokabátyja is játszott a ligában, a testvére a csoportrivális Chiefsnél van 11 éve, unokatestvére pedig a Tennessee Techen játszik. Tanulmányait bátyjához hasonlóan a Tennessee egyetemén végezte, ahol politológiából diplomázott, 2009-ben került a ligába draftolatlan újoncként. Először a Dolphins gyakorló csapatában volt, a 2009-es szezon végén azonban a Denver leigazolta az 53-as keretbe, és azóta ő a kezdő. 2012-ben 4783 yardot szerzett puntokból, ami az 5. legtöbb a liga történetében egy szezon alatt. A nyolcadik legtöbbet puntoló játékos volt idén, átlagban azonban csak a 28. helyet érte el, cserébe csak 36-szor próbálták visszahordani a labdáit, és egyikből sem lett TD.

A long snapper Aaron Brewer 2012-ben került a csapathoz, szintén draftolatlan újoncként, a San Diego State egyeteméről.

A visszahordásokért Emmanuel Sanders és Andre Caldwell felel, előbbi a puntokért, mióta Omar Bolden IR-re került, a leghosszabb visszahordása 14 yardos volt. Caldwellnek sincs sokkal több sikere kickoff returnerként, de ő többször is elért már 30 yardos visszahordásokat.

 

Carolina Panthers

Az edzői stáb

Az 54 éves Ron Rivera harmadik Super Bowljára készül, mivel játékosként a ’85-ös Bears csapatának tagja volt, edzői karrierje során pedig a Bears DC-je volt 2006-ban. Egyetemista korában a California Golden Bears All-American linebackere volt, egy szezonbeli tackle for loss statisztikáit azóta se tudták megdönteni, Lombardi-díjat és az 1984-es East-West Shrine Game MVP címét is ő nyerte el. Az 1984-es draft második körében vitte el a Bears, egy évvel később megnyerték a Super Bowlt, ’88 és ’90 között kezdő volt, 1992-ben vonult vissza. 1997-ben a visszatért a Bearshez, mint quality control edző, 1999-ben nevezték ki az Eagles linebacker edzőjének. 2004-ben ismét visszatért a Chicagóhoz, immár védelmi koordinátorként, egy évre rá pedig már a liga egyik legjobb védelmének lehetett mondani a Bearsét, amit 2006-ban majdnem sikerült Super Bowl győzelemmel koronázni. A szezon után lejárt a szerződése, több csapatnál is járt HC interjún, de végül a San Diego Chargershez igazolt, mint ILB edző. Egy év múlva védőkoordinátornak léptették elő, és a 2010-es szezon után lett a Carolina Panthers történetének negyedik főedzője. Első két évében 6 és 7 győzelmes szezonokat hozott, ami után mindenki azt hitte, hogy Jerry Richardson elbocsátja. Ami még fájóbb volt, hogy konzervatív játékhívásai miatt 16 nyolc ponton belüli meccsből mindössze kettőt tudtak behúzni. 2013-ban 0-2-es mérleg után stílust váltott és megpróbálta agresszívabban menedzselni a mérkőzéseket. Ez a gyors szemléletváltás hozadéka lett a Riverboat Ron becenév. Végül 12-4-es szezonnal zártak, megnyerték az NFC South csoportot, a playoffban azonban egyből kikaptak a 49erstől. A következő szezonban sem sikerült sokkal jobb rajtot venni, 3-8-1-es kezdés után az utolsó négy meccsüket megnyerték és a gyenge NFC Southnak köszönhetően ismét playoffba jutottak, ahol a Wild Card körben az Arizonát verték, a Seattle azonban már túl nagy falat volt. Az idei szezonban viszont egyáltalán nem ragadtak be, 14-0-val kezdtek, és a rájátszásban is átgázoltak a Seattle – Arizona kettősön. Érdekesség, hogy mindkét csapatnál John Fox volt az előző HC, a Panthersnél 2002-től 2010-ig, a Broncosnál pedig 2011-től 2014-ig volt főedző, a Chicago szurkolók tehát kezdhetnek bizakodni a menesztése után.

A védelmi koordinátor Sean McDermottot az idei szezon után sokan akarták HC interjúra hívni, ami a Super Bowl menetelés miatt nem jött össze, de ne lepődjünk meg, ha a 2017-es szezont már főedzői titulussal kezdi meg. A 41 éves edző a William & Maryn játszott söprögetőként, lediplomázása után pedig egy évig segédedző volt. 1999-től 2010-ig a Philadelphia Eagles foglalkoztatta különböző pozíciókban, volt segéd HC, edzette a másodvonalakat és a linebackereket is, utolsó két évében pedig ő volt a védelem koordinátora. 2011-ben került a Panthershöz és négy év alatt a liga egyik legjobb védelmét sikerült összeraknia.


Mike Shula szintén 2011-ben érkezett Carolinába, ahol először Cam Newtonék pozíciós edzője volt, 2013-ban kapta meg a támadókoordinátori állást, és idén egy „elkapók nélküli” csapatból sikerült kihozni a maximumot, Newton erősségeit kiemelő playbookja miatt szintén esélyes főedzői állásra a következő év után. Don Shula fia az Alabamában volt irányító, 1987-ben a 12. körben draftolta a Tampa Bay, azonban egy év múlva már segédedző volt a csapatnál. Több NFL gárdánál is megfordult, mint OC, vagy segédedző, míg 2003-ban az Alabama főedzői állását nyerte el, négy év alatt 26-23-as mérleget sikerült elérnie, de ebből 16 győzelmet az NCAA eltörölt szabályszegések miatt. 2007-ben visszakerült a profi ligába, a Panthers előtt a Jacksonville Jaguarsnál volt négy évig QB edző.


Speciális egység

Graham Gano is a legtöbb rúgó/punter által bejárt úton került a ligába, miután a Florida State-en utolsó évében Lou Groza díjat kapott (az ország legjobb rúgója), draftolatlan újoncként 2009-ben a Baltimore Ravensnél játszott az előszezonban. A Las Vegas Locomotives United Football League csapatnál volt egy évig, és az UFL döntőt az ő mezőnygóljával nyerték meg. A szezon végén leigazolta a Washington Redskins, 2010-ben azonban nem nyújtott meggyőző teljesítményt, 2011-ben pedig öt próbálkozását is blokkolták, ami a special team többi játékosát is minősíti. Ebben az évben megdöntötte a leghosszabb Redskins mezőnygól rekordját, a tíz kihagyott FG-ja azonban nem segített a helyzetén, így a 2012-es előszezon végén kivágták, novemberben került a Panthershöz. A 2014-es szezon után négyéves szerződést kapott, idén pedig két meccsnyerő FG-t is értékesített, novemberben ő volt az NFC special team játékosa, és a kickoffoknál is ő rúgta a legtöbb touchbacket a ligában.

A punter Brad Nortman az egyetlen a speciális egységben felsoroltakból, akit draftoltak, 2012-ben a hatodik körben választotta ki a Panthers. A Wisconsinról érkező punter 2013 decemberében volt az NFC special team játékosa, és ebben az évben több puntolási statisztikában is első volt a ligában.

JJ Jansen long snapper 2008-ban került a ligába, a Green Bay Packersnél fordult meg először, de Brett Goode jobbnak bizonyult nála, ezért 2009 tavaszán egy kondíciós draftcetliért elcserélték Carolinába, 2012-ben négy éves szerződést kapott, 2014-ben pedig a Pro Bowlba is beválasztották.

A visszahordásoknál Ted Ginnre kell majd figyelni, akiben mindig benne van egy nagy játék, vagy akár egy elejtett labda.

 

 

Korábbi SB50 előzetesek:

1., Cam Newton
2., Peyton Manning
3., Futók
4., Elkapók és TE-k
5., Védőfalak
6., LB-k
7., Támadófalak
8., DB-k