vpi

New England Patriots Rutgers Scarlet Knights

vpi
Lakhely
Buda
Utoljára láttuk
1 órája
Regisztrált
több mint 12 éve
Fórum hozzászólások
2 643


Utolsó 10 fórum hozzászólás

1 órája
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
 hvg.hu/vilag/20230128_Petr_Pavel_megnyerte_az_cseh_elnokvalasztast

Ez most jo. Babis nem lett volna elonyos nekunk.
undisputedly
Nagyon fontos, hogy Babis ne jöjjön vissza semmilyen pozícióba. A cseh elnök egy fokkal több, mint a magyar közt. elnök pozíció, meg ugye van működő demokrácia, fékek stb.

Babis egy kilúgozott OV, sosem lesz képes egyedül akkora hatalmi centrumot létrehozni, mint a magyar barátja (ugye kinti elit sokkal erősebb és sokkal kevésbé függ az államtól, mint a magyar), de attól még takarodjon el.
Gyurma Pappa
Ezert orulok neki en is. Most minel EU-baratibb es atlantistabb vezetok kellenek, hogy az unios szintu fellepesben minel kisebb sulyu es kevesebb szamu kompromisszumos megoldast kelljen kotni.

Tovabbra is aggaszt OV minapi megnyilvanulasa, hogy Magyarorszagnak nincs helye az EU-ban, de a 85%-os kulkereskedelmi kitettseg miatt maradunk.

Ez onmagaban egy olyan tema, amit mar most zaszlora kellene tuzni es tematizalni vele a kozbeszedet.
undisputedly
De azt mondta, hogy bár neki személyesen kellemetlen az EU (ti állandóan basztatják, amikor elmegy Brüsszelbe), de az ország miatt megteszi.
9 órája
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
@Solymi érvelt mindig szezon közben azzal,hogy ha tényleg olyan gubanc lenne a stábbal ,mint amiről beszéltünk,akkor hogy gondolhatjuk hogy azt hagyná pl Kraft.
Most amikor a szezon után elkezdenek szivárogni a hírmorzsak és elképzelhető hogy azért mégis volt gubanc,visszadobnám a labdát : akkor mégis miért hagyta ezt egy teljes szezonon keresztül akár Kraft,akár BB?
Más :
 twitter.com/nbcspatriots/status/1619122339953639424?s=61&t=wXfzoAsXdo98rd6wlRFt_w
Érdekes elképzelés.
kolok1972
Valszeg azert mert Kraft is benne volt a kinevezesben. Sporolt maganak par milliot, elhitte Belichicknek, hogy ez mukodik majd. Ha pedig megse, akkor jovore ugyis jon BOB, ha meg igen, akkor megoldottak a dolgot.

Nem mukodott. Ev kozben nem volt valtasi lehetoseg, orvosoltak amint lehetett.
topin
Arról mit gondolsz, miért nem lehet év közben váltani? Mert a Kraft spórol egy kis pénzt nekem kevés magyarázat. Van egy (állítólag) szörnyű szakid, aki miatt az egész szezonod kuka, de párszázezer dollár miatt nem rakod ki? Come on man!
Szerintem sokkal több dolog nem működött/működik, de Judge kiváló bűnbak(hisz egy paraszt), így nem kell piszkálni más felelősségét.
10 órája
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
Ez most megint kemény...egyelőre annyit olvastam, hogy az 5 rendőrt kirúgták és letartóztatták az eset után...nehezen magyarázható ismét

Klaci79
Csak nehogy térdelni kezdjenek a meccs előtt, mert az felháborító…
Nem tudom milyen kulturális közeg lehet amiben ezek az emberek felnőttek, de az biztos, hogy kb egy kutya életével gondolják egyenrangúnak a feketék életét. És persze tudom, elszigetelt eset, meg minden, de inkább tűnik ez rendszerhibának.
1 napja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
A bostonheraldos és masslive-os cikk azért elég sok kérdést felvet, többet mint amennyit megvalaszol…
kolok1972
Legalább belinkelnéd?
vpi
Oh bocs, Pats.hu-n volt a Fb-on, azt hittem mindenki látta:
 www.bostonherald.com/2023/01/26/inside-the-most-dysfunctional-patriots-season-under-bill-belichick-ive-never-seen-anything-like-it/?fbclid=IwAR0ukJ9PSYH2Afr18QSFg95iudkXwZDJJsuaUU0tAOZURlW_gryxwUcnOZk
 www.masslive.com/patriots/2023/01/patriots-problems-with-joe-judge-were-worse-than-anyone-knew-report.html?utm_campaign=newenglandpatriots_sf&utm_medium=social&utm_source=facebook&fbclid=IwAR3AYo5NT8ikEpC-lGIEg2VqSdfur0jfCzznzsNHpZ31nZTTlFVij39-iGU
kolok1972
Hát elég fura, kiváncsi vagyok ki íratta. Judge a feketeseggü és le van tudva az előző szezon összes O szarja, nyissunk új lapot és szevasz…
1 napja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
A bostonheraldos és masslive-os cikk azért elég sok kérdést felvet, többet mint amennyit megvalaszol…
kolok1972
Legalább belinkelnéd?
2 napja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
Amúgy nagyon lelkesen hallgatunk érdemben erről a kampány finanszírozási témáról, engem érdekelne a véleményetek.
csebi
Hát, engem mindig meglep, hogy ugye ott járunk, hogy most éppen 4 milliárd jött külföldről, ehhez hozzá kell adni kb. 3 millárd hivatalos - állami - párt-kampánytámogatást, az 7 milliárd. Nem ennyi volt a kampány, jóval 10 felett lesz az, de mindegy, ma éppen legyen 7. De komolyan, hogy lehetett ennyi pénzből ennyire szar kampányt csinálni? Már technikailag, minőségileg, kreativitásilag stb. Állítom, ha itt a fórumról 5-6an összeállunk, épkèzlábabb kampányt tettünk volna össze. 7 milliárdból kurva fasza kampányt lehet csinálni. (A kérdés költői)

Engem továbbra sem zavar ebben az esetben a külföldi finanszírozás, ha már a magyar “””””ellenzéki”””””” milliárdosoknak “nem jutott eszébe” osszedobni egy rendes kampányra valót, honnan kellett volna pénzt szerezniük? Teljesen logikus is a demokrata párt. A kevés jó ellenzéki politikai húzás egyike volt ez a lépés. Kockáztattak - nem jött be, ez a politikában előfordul.
MC12
Mit csináltál volna abból a 7 milliárdból?
peterk2005 udvari bolond
1. Felvettem volna a Fidesz által még nem megvett, ne adj isten velem szimpatizáló kampánytanácsadókat, már azokat akik láttak országos kampányt és terveztek életükben 3 oldalnál hosszabb kampánystratégiát. (Vannak ilyenek, nem sokan, ismert meg nem ismert nevek is - na, őket nem hívta senki)

2. Egyet kiválasztok, ő lesz a kampány vezetője.

3. Megadom neki a szükséges felhatalmatást, ami kell egy országos kampány vezetéséhez.

Minden hiba, elbaszás, amatőrizmus, balfaszság erre az egyetlen pontra vezethető vissza - a vezetetlensègre. Ennek a kampánynak nem volt igazi felelőse, így irányíthatatlan, ad hoc módon szerveződött, ez pedig megengedhetetlen.
Sokszor elmondtam a kampány alatt tavasszal, hogy a kampánytanácsadó vagy vezető, az egy munka. Ugyanaz mint az ács vagy a szoftverfejlesztő, nincs különbség. Vannak keretei, elméleti és gyakorlati oldala, megvan hogy milyen típusú kampányban mit és mikor kell csinálni ésatöbbi. Még csak azt sem mondanám, hogy a világ legnehezebb munkája, mert alapvetően borzasztó jól dokumentált, széles irodalma van, egy kelet-közép európai kampányban nem kell feltalálni a melegvizet. Dehát Magyarországon ez is olyan mint a foci, vagy bármi - mindneki ért hozzá. Csak amikor ez a kurva nagy pofára esés van, akkor nem tolonganak, hogy ki és mit baszott el a fene nagy hozzáértésben.

(röviden, vagy ha arra gondoltál hogy írjak egy kampánystratégiát az ellenzékre arculati kézikönyvtől a plakátok helyének kiválasztásáig a kampányüzeneten keresztül, akkor azt is lehet, csak annak a 7 milliárdnak az 2%-át dobd már át mint tervezési díj és már csinálom is 😊)))) )
MC12
"Ennek a kampánynak nem volt igazi felelőse"
Egész pontosan túlságosan is sok felelőse volt, ami abból adódott, hogy az összes ellenzéki párt tolta a saját kampányguruit, és hiába próbáltak kialakítani egy működőképes struktúrát, ahogy közeledett a választás napja, úgy lett egyre nagyobb a káosz. Sértődések, árulások, összeveszések...
MZP is meg volt győződve arról, hogy remek marketingszakemberként képes levezényelni egy országos kampányt (hiszen Hódmezővásárhelyen már sikerült, ugyebár). Pedig ő elvileg nem kampányfőnök volt, hanem miniszterelnök-jelölt. A saját embereivel is összeveszett. (Más kérdés, hogy amennyire tudom, időnként nem is alaptalanul.)
Minden faszkodás ellenére azt mondom, hogy a baj elsősorban nem a megvalósítással volt, hanem a tartalommal. Hiányzott az áru, amit el lehetett volna adni. Arra pedig, amit kínáltak, kevesen voltak vevők.
nagylaza, főpohárnok
Volt kampányfőnök...záránd péternek hivták...a csávóról azt kell tudni h csak szóbeli megállapodásokat köt, mert azokat könnyebb nem betartani/felrúgni..
Erre jött rá mzp+a neje. A legfőbb baj mégis az volt, h kárikám bukása után a dk és a jobbik megfúrták a kampányt. Voltak körzetek ahova még a plakátjaik sem kerültek ki, gyakorlatilag semmilyen tevékenységet nem végeztek.

Az 1. pontra ha tudnátok írni példákat azt nagyon megköszönném. Kíváncsi vagyok.
thebeke
1. Zarándot hagyjuk is, mert csak a vérnyomásom száll el. A csávó lassan 10 éve adja el magát mint "kampányguru" úgy, hogy soha nem nyert semmilyen választási kampányt. Se kicsit se nagyot. (a nolimpiát nem ő vezette)

2. Ruff, Lakner, Antal, Merkovity, de a Ceglédit is nyugodtan ide lehet sorolni, minden látvány-szakértése mellett azért még mindig fényévekkel előrébb van szakmai tudásban, mint bárki aki az ellenzéki kampányban dogozott, ezek ismertebb nevek, van még pár de azok már inkább csak a politikatudományi szemle rendszeres olvasóinak lenne ismerős 😊
MC12
Ilyen alapon Róna Dániel nevét is meg lehet említeni. Szigetvári Viktort nem tudom, mennyire engedték szóhoz jutni. Apropó:
 telex.hu/belfold/2023/01/26/datadat-origo-per-itelet-jogeros
nagylaza, főpohárnok
Róna persze. Mondjuk ők a 21el benne voltak a kampányban - decemberig, amikor kimutattàk egyébként kb. azt az eredményt ami lett a választásokon, aztán cserébe kibasztàk őket mint Orbán-bérencek 😊

Szigetvári könyékig benne volt a kampányban. És ő jól is keresett ezzel. Más kérdés hogy én személy szerint nem tartom sokra mint kampányszakember.
MC12
Rónához: nem az volt a baj, hogy kimutatták, hanem az, hogy kiszivárogtatták a sajtóhoz. Ember Zoltán az Iránytűtől ráadásul később azt mondta, hogy az még nem is volt kész kutatás. Őszintén szólva nem csodálkozom azon, hogy Róna ezek után PNG lett a kampányidőszakban. A Fidesznél kevésbé kiélezett szituban is elképzelhetetlen, hogy ilyesmi előforduljon.
Szigetvári képességeiről nekem nincs rossz véleményem. Azt én is tudom, hogy benne volt a kampányban, csak azt nem, hogy az akarata/stratégiája mennyiben érvényesült.
nagylaza, főpohárnok
Viccesek ezek a figurák, eddig csak 4db 2/3-ot intéztek OV-nak.
Szigetváriról én azt gondolom, hogy bár rokonszenves figura, mégiscsak sikerült egy olyan kampányt csinálnia, hogy 1%-ot(!) nem érték el.
Ceglédi kivéreztette az Szdsz-t, Záránd talán a Puzsér kampányát csinálta (2-3%?), miről beszélünk? Ezeket a számokat bizonyítottan hozza bármelyik utcáról behívott önjelölt is.
Mellesleg mindegyik egy sértett figura, mert már libcsi oldalon nem ők fújják a Passzát-szelet, ezért már jobban szídják a saját oldalukat, mint OV-t.
2 napja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
Amúgy nagyon lelkesen hallgatunk érdemben erről a kampány finanszírozási témáról, engem érdekelne a véleményetek.
csebi
Hát, engem mindig meglep, hogy ugye ott járunk, hogy most éppen 4 milliárd jött külföldről, ehhez hozzá kell adni kb. 3 millárd hivatalos - állami - párt-kampánytámogatást, az 7 milliárd. Nem ennyi volt a kampány, jóval 10 felett lesz az, de mindegy, ma éppen legyen 7. De komolyan, hogy lehetett ennyi pénzből ennyire szar kampányt csinálni? Már technikailag, minőségileg, kreativitásilag stb. Állítom, ha itt a fórumról 5-6an összeállunk, épkèzlábabb kampányt tettünk volna össze. 7 milliárdból kurva fasza kampányt lehet csinálni. (A kérdés költői)

Engem továbbra sem zavar ebben az esetben a külföldi finanszírozás, ha már a magyar “””””ellenzéki”””””” milliárdosoknak “nem jutott eszébe” osszedobni egy rendes kampányra valót, honnan kellett volna pénzt szerezniük? Teljesen logikus is a demokrata párt. A kevés jó ellenzéki politikai húzás egyike volt ez a lépés. Kockáztattak - nem jött be, ez a politikában előfordul.
MC12
nekem amugy az egeszben latok tobb olyan szintu amatorseget, amit nem ertek.
ad1: MZP sajat magat buktatja le (nyilvan kibukott volna mashogy, de akkor is) - ennyire nem volt senki korulotte, aki elmondta volna, hogy ez annyira nem tiszta dolog?
ad2: meg sem igazan probaltak, hogy megfeleljen papiron. berakni egy kozbenso magyar szervezetet???
ad3: hol latszott ez a penz a kampanyban?
ad4: ez mennyire uti at az ingerkuszobot? sztem nem igazan. Lolo baszko egy fogmosas alatt tobb kozpenzt nyel le. nyilvan most minden topik jo, ami akar 5 mpre elviszi az inflaciorol a beszedet.
ad5: vegre ugy nez ki, hogy az ellenzeki partok megtanultak, hogy neha jobb hallgatni.
csebi
Szerintem az egész egy klasszik fidesz hiszti, mint volt a “Városháza eladása”. Nyomokban valami igazságot tartalmaz, de egyébként senkit nem érdekel. Annyi a funkciója, hogy az EU-s pénzek, a magas rezsi és a tanári fizetések helyett legyen miről beszélni a jobboldali beszélő fejeknek.
Bárcsak ennyi lett volna a probléma a választások tisztaságával.
2 napja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
Amúgy nagyon lelkesen hallgatunk érdemben erről a kampány finanszírozási témáról, engem érdekelne a véleményetek.
csebi
Hát, engem mindig meglep, hogy ugye ott járunk, hogy most éppen 4 milliárd jött külföldről, ehhez hozzá kell adni kb. 3 millárd hivatalos - állami - párt-kampánytámogatást, az 7 milliárd. Nem ennyi volt a kampány, jóval 10 felett lesz az, de mindegy, ma éppen legyen 7. De komolyan, hogy lehetett ennyi pénzből ennyire szar kampányt csinálni? Már technikailag, minőségileg, kreativitásilag stb. Állítom, ha itt a fórumról 5-6an összeállunk, épkèzlábabb kampányt tettünk volna össze. 7 milliárdból kurva fasza kampányt lehet csinálni. (A kérdés költői)

Engem továbbra sem zavar ebben az esetben a külföldi finanszírozás, ha már a magyar “””””ellenzéki”””””” milliárdosoknak “nem jutott eszébe” osszedobni egy rendes kampányra valót, honnan kellett volna pénzt szerezniük? Teljesen logikus is a demokrata párt. A kevés jó ellenzéki politikai húzás egyike volt ez a lépés. Kockáztattak - nem jött be, ez a politikában előfordul.
MC12
szerintem egyébként, ha Sobrit elindítanánk bowl.hu jelöltként, akkor fixen letarolnánk az országot.
Amadeus von Dollárbaloldal
De utána beülne Orbán frakciójába, mert csípi.
2 napja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
Amúgy ha kitesznek a NATObol mit csinál a dagi ?
Toca
Nem tesznek.
Katonai tömbök nem mondanak le területről, csak mert a vezetője esetleg megbízhatatlan, ez kicsit olyan narratíva, ami kb. egy tini szappanopera szintjén képzeli el a nemzetközi kapcsolatokat.
Kampman
A NATO-ból kirakás az új államcsőd? 😊
MC12
Nem, az az Erasmus pénzek.
2 napja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
tavaly óta képzik az ukránokat F-16ra. Menni fognak azok is.
Amadeus von Dollárbaloldal
Van egy csomó Mig-29 szanaszét a világban (szlovákoknál pl) miért nem azok mennek? Arra vannak tapasztalt pilótáik az ukránoknak. Meg képzett szerelők, nagy halom pótalkatrész, meg minden ami kell az üzemeltetéshez. Behoznak egy teljesen új típust, amihez semmi nincs?
Jan
Most olvastam épp hogy Biden azt mondta, biztosítanak minden alkatrészt, karbantartást is, és már a katonák is ki vannak képezve rá.
Mikey
Hát... ha összetalálkozik egy Mig-29 / Su-27 aminek a pilótája évek óta repüli a típust, jópár gyakorlattal, éleslövészettel a háta mögött vs egy pár hónap alatt kiképzett ukr F-16 pilóta, te melyik mögött szeretnél inkább ülni?
(egyik mögött se nyilván, mert 1 személyes gépek, de azért érted a problémát)

A háború művészete topikba, beteszek majd egy videót, erről a légiharc témáról.
Jan
Lehet a MIG29 jobban manőverez, de az F16 50km-ről kilövi a gecibe 😂. Közelharc kb a Topgunban volt utoljára, a valóságban talán Vietnámban, de inkább Koreában.
Dogfight nem lesz Ukrajnában sem.
vpi
Vietnamban volt dogfight, azután kezdték beépíteni az F-4-esekbe a fedélzeti gépágyút. Mert addig azt hitték, hogy a légiharc rakétákkal majd mindent megoldanak.

Az izrael vs random arab országok háborúkban is volt 1v1 meccs, F-15 vs szovjet akármik. Az első öbölháborúban legalább egy dokumentált Mig-29 vs F-18 összekoccanás volt (F-18 win)

Az eritreai-etióp háborúban Mig-29 vs Su-27 partik voltak, orosz és ukrán bérpilótákkal. Az már bőven Maverick után volt. 😊

Hogy most lesz-e, az attól függ, hogy mire akarják használni az F-16-osokat, többfunkciós gép. Én nem látom hogy ezekre most mi szükség, úgy néz ki hogy az ukr légvédelem működik, az oroszok nem kontrollálják a légteret, viszont az ő légvédelmük is működik. Ha a szárazföldi csapatok támogatására akarják bevetni, (mert arra is jó képességei vannak) akkor lehet tali az oroszokkal.
Jan
Jah, Izrael körül volt több csatározás is légiharcokkal.
A szovjet-afgán háborúban is volt asszem, bár ott inkább a pakik ügyködtek be az F-16-osokkal 😊
Az Irán-Irak csetepatéban is volt, ott talán Tomcat-ek.
warr_b
Egyikőtök sem győzött meg arról, hogy egy vadászgép kiválasztásának szempontja lenne a dogfight képesség. Az elmúlt 50 évben volt 20?

Én csak arra reagálva hoztam ezt elő, mert Jan felvetette, hogy az ukránok nem érnének sokat az F16-okkal, mert az oroszoknál ott a MIG29, ami dogfightban (talán) jobb.
vpi
Nem a gépre vonatkoztatva, hanem a tapasztalt pilóta vs gyorstalpalón kiképzett pilóta közti különbségre gondoltam.
Jan
Dehát ha nem kerülnek egymással közelharcba, akkor full mindegy, nem?
A fegyverzet technikai fölénye bőven kompenzálja a rutint.

Legkedveltebb fórum hozzászólások

több mint 4 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
Pats fórum - 2019 Superbowl T - 9 nap

4 hónapja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
Kéne vennem egy új kabátot, de akármilyet próbálok fel, még az xxl-esnek is rövid az ujja 🤬
Tök mindegy, hogy C&A, H&M, Reserved, Zara, akármi, milyen típus, fazon, mind ilyen fos. Én nem tudom milyen testalkatra tervezik mostanában a ruhákat...
warr_b
Próbáld meg a férfi osztályon
11 hónapja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
Nem szoktam fizetős cikket megosztani, de ebben a helyzetben megteszem. Bár TLDR, de szerintem érdemes elolvasni. Sok itt felmerült kérdésre ad egy-egy - nem biztos, hogy helyes, de - választ. És jó látni, hogy létezik még újságírás Mo-n.

Ha akarná Orbán, akkor sem biztos, hogy szabadulni tudna az oroszok szorításából
hvg360 - Dezső András

A kormányzat az elmúlt években túl nagyra nyitotta a kaput az oroszok elől, és nem csak a nyilvánosságban, hanem a titkosszolgálati szférában is: az orosz katonai hírszerzés komoly bázist épített ki Magyarországon, miközben a kémelhárításon belül fokozatosan gyengítették az „orosz vonalat” – egyértelműen politikai okokból. Ez súlyos rizikó lehet egy olyan háborús helyzetben, amelyben az Orbán-kormány esetleg irányváltásra kényszerülne a pragmatikusnál jóval barátságosabb orosz–magyar viszonyban. A Kreml befolyásolási törekvéseinek sikere és az orosz agresszió ellenére tovább élő kétkulacsos politika abban is tetten érhető, ahogy az ukrán eseményekről számol be a közmédia.

Néhány évvel azután, hogy Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, Orbán Viktor kormányfő a Belügyminisztériumban megtartott zártkörű beszélgetésen vázolta fel geopolitikai meglátásait. A titkosszolgálati és belügyi vezetők előtt a miniszterelnök arról beszélt, hogy a világban nagy átalakulások jönnek, Oroszország el fogja foglalni Ukrajnát, ami „egy nem létező ország”, Kína felemelkedik, az Egyesült Államok mindeközben meggyengül, ahogy az EU is, ezért igazodni kell az új világrendhez.

Mintha csak az ekkor már évek óta intenzív orosz befolyásolási törekvések alapjául szolgáló propaganda köszönt volna vissza Orbán szavaiból, amelyek a jelenlévők egy részében megrökönyödést váltottak ki. A felvázolt jövőkép ugyanis egyértelműen arra utalt, hogy a miniszterelnök iránymutatásai alapján a magyar titkosszolgálatoknak is igazodniuk kell ehhez az orbáni stratégiához.

Ahhoz persze nem kellett jelen lenni ennél a megbeszélésen, hogy mindenki számára világos legyen: az Orbán-kormány az elmúlt években a pragmatikus kapcsolatoknál jóval barátságosabb, mondhatni mélyebb viszonyt ápolt Moszkvával.

Ez a látványos közeledés – amelynek részeként Putyin és Orbán is rendszeresen találkozott egymással – a hazai titkosszolgálatok működésére, sőt az eredményességére is rányomta a bélyegét. A magyar titkosszolgálatokat az „orosz vonalon” takaréklángra állították. Sok-sok jele volt ennek. Az Alkotmányvédelmi Hivatalon belül azt a szakembert, aki a kémelhárításnál hosszú éveken át foglalkozott az oroszokkal, áthelyezték egy másik vonalra, és az orosz titkosszolgálatnak dolgozó egykori jobbikos politikust, Kovács Bélát is úgy leplezték le, hogy az oroszoknak bőven maradt ideje eltakarítani a ténykedése utáni nyomokat.

Nem az új barátaink
Mindeközben az orosz titkosszolgálat intenzíven gyűjtötte az információkat azokról magyar döntéshozókról, akik közül sokan azt hihették, új barátokra leltek, miközben csak kiszolgáltatottabbak lettek, mint valaha voltak. Már-már ironikus, hogy noha a kormányzaton belül évek óta Washingtontól tartanak, mondván, az amerikaiak be akarnak avatkozni a magyarországi belpolitikába, addig azok a politikai befolyásolási műveletek, amelyek már a nyilvánosság előtt is tetten érhetőek, a Kremlből érkeztek: a legjobb példa erre a közmédia.

Bár a közmédia papíron nemzetbiztonsági védelem alatt áll, nem kell hozzá különösebb szakértelem, hogy lássuk, mennyire sok a hasonlóság az orosz állami média által szajkózott propaganda és a magyar köztévében rendszeresen felbukkanó vezető narratíva között. Ennek a lényege röviden, hogy a Nyugat hanyatlik, az Európai Uniónak a szuverén tagállamok érdekeivel ellentétes birodalmi törekvéseik vannak.

Ez a narratíva az, amit az orosz titkosszolgálatok befolyásolási műveleteik során először az európai szélsőjobboldalnak, majd a jogállamot előszeretettel nyirbáló európai pártoknak adtak, mint ideológiai muníció. Ezekre a befolyásolási műveletekre az elmúlt években nagyon sok titkosszolgálati szakember és politikai elemző felhívta a figyelmet, hiába.

Az a kiszolgáltatottság, amelybe néhány oroszbarát európai politikus lavírozta magát, még békeidőben is komoly rizikókat rejt, háborús környezetben viszont rendkívül kártékony. Közel sem biztos ugyanis, hogy az oroszok korábban barátságosnak látszó szorításából Orbán olyan könnyedén szabadulni tudna, ha egyáltalán szeretne vagy ha ezt a politikai érdekei megkívánnák. Az elmúlt években több olyan orosz-magyar projekt indult (elég csak a Paks II.-re gondolni), amelyek révén az orosz szolgálatok szenzitív információkhoz juthattak például azokról a korrupciós ügyletekről, amelyekben a magyar politikai elit érintett.

Ódzkodnak a magyaroktól
Részben az orosz vonalon meggyengített kémelhárításnak köszönhetően az elmúlt években az orosz katonai hírszerzés, a GRU könnyedén tudott bázisokat kiépíteni Magyarországon, ezenkívül a kibertérben is értékes információkhoz jutott. Európai titkosszolgálati körökben ma már tényként beszélnek arról, hogy a nyugati partnerszervezetek nem szívesen osztanak meg a magyar társszervekkel hírszerzési információkat Oroszországgal kapcsolatban, mert attól tartanak, hogy azok az oroszok kezére jutnak.

Persze nem csak a magyarokra tekintenek így, ugyanez a gyanú lengi be az osztrák kémelhárítást is – nem ok nélkül. Kétség nem férhet hozzá, hogy a szövetséges partnerszolgálatok napjainkra már rendelkeznek információval a magyar elhárítási képességek súlyos hiányosságairól és annak konkrét következményeiről. Csak idő kérdése, hogy ezek az információk napvilágot lássanak. Ez az oka annak, hogy Orbán előremenekül: már most arról beszél, hogy az orosz–ukrán háború kitörésével beindul a dezinformáció. Így később egy-egy botrányos ügynél elő lehet húzni a kártyát, hogy az emberek a valóságról is azt hihessék, az csak ócska dezinformáció.

Jól lehetett látni ezt a Pegasus-ügynél is, amelynek kirobbanásakor a kormányzat először azt próbálta elhitetni a közvéleménnyel, hogy nincs ott semmi látnivaló.

Visszaütött a bagatellizálás
A Magyarország számára valóban fontos energiabiztonság mellett az agresszív orosz titkosszolgálati térfoglalás is magyarázza, hogy Orbán és külügyminisztere, Szijjártó Péter a legutolsó pillanatban ítélte csak el Oroszországot, miután az megtámadta Ukrajnát. A kormány üzeneteit közvetítő propagandisták – az orosz propagandával összhangban – szintén a legutolsó pillanatig próbálták nevetségessé tenni azokat a nyugati aggodalmakat, amelyek a háború kitöréséről szóltak.

Így fordulhatott elő az a szintén abszurd helyzet, hogy Washington kommunikációs hadviselését (az oroszok terveivel kapcsolatos nyers hírszerzési információk nyilvánosságra hozása) nemcsak Moszkva, de közvetve oroszokkal szimpatizáló magyar véleményvezérek, kormányközeli megmondóemberek is elszenvedték azzal, hogy a nyugati aggodalmakat bagatellizáló orosz propagandára építették mondandójukat.

És sajnos nem lehet múlt időben beszélni, mert a Rogán Antal propagandaminiszter által felügyelt közmédia most is előszeretettel mutatja be az orosz–ukrán eseményeket úgy, hogy az értelmezéseik az orosz propagandán alapulnak. A kétkulacsos politika tehát csak látszatra ért véget, a Kremlnek ugyanis a fizikai támadás mellett legalább ennyire fontos, ha nem fontosabb a propaganda, a Nyugat, de főleg Európa megosztása.

Amerika beelőzött
Magyarország már nyakig benne van abban a titkosszolgálati játszmában, amit a világpolitika nagy szereplői játszanak, de a korábbi orosz elkötelezettség miatt egyre kevesebb mozgástere maradt, hiszen a szövetségesei ezen a területen már nem bíznak benne. Tanulva az oroszok 2014-es krími annektálásából, az amerikai döntéshozók ezúttal szándékosan hoztak nyilvánosságra „békeidőben” amúgy titkosnak minősített hírszerzési információkat, ezzel is megpróbálták elodázni a háborút.

Ha megakadályozni ugyan nem is tudták a vérengzést, sikerült rávilágítaniuk arra, hogy Putyin hazudik és egyértelműen ő az agresszor. Ha ezt nem tették volna meg, akkor az offenzíva megítélése sem lett volna ennyire egyöntetű a világban. Ráadásul akkor az olyan oroszbarát kormányoknak (vagy éppen szövetségeseknek), mint az Orbán-kabinet, sokkal nagyobb lett volna a kommunikációs mozgástere egy harmadikutas politikára, ami szintén Putyin malmára hajtotta volna a vizet.

Azzal, hogy az elmúlt években az egészséges pragmatizmuson túl már ideológiai közösséget is vállalt a kormány szellemi holdudvara Moszkvával, voltaképpen ugyanazt az utat járta be, amin évekig a Jobbik is haladt az orosz titkosszolgálat által beszervezett, másodfokon elítélt volt politikusa, a jelenleg már (ismét) Moszkvában élő Kovács Béla ténykedése idején.

Márpedig ez az ideológiai közösség, az orosz és a magyar kormányzati propagandában fellelhető hasonlóságok egy része minden bizonnyal már a sikeres orosz titkosszolgálati beavatkozás eredményei. Ahogy az is, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank 2019-ben, amerikai tiltakozás ellenére a székhelyét Moszkvából Budapestre tette át. A magyar kormány akkor lehetővé tette, hogy a bank alkalmazottai és vendégei diplomáciai mentességet kaphassanak, ami szakértők szerint alkalmat adhatott orosz ügynökök, kémek beutazására Magyarországra, ezzel a schengeni övezetbe. Ezért is nevezték már akkor „kémbanknak” az NBB-t, a pénzintézet azonban többször is tagadta ezt a vádat.

És hogy most mi a helyzet? Az oroszok ukrán inváziója miatt Csehország és Románia kilépett az NBB-ből, így az oroszoknak ötven százalék fölött lesz a részesedése a pénzintézetben. Az NBB-t egyébként nem érintik a Nyugat által bevezetett szankciók, mert az ENSZ-nél van bejegyezve.

A hazai titkosszolgálatok nem tudták előre jelezni a háborút
A sokáig az oroszok kegyeit kereső magyar külpolitika ellenére rendkívül asszimetrikus a magyar–orosz viszony. Az Orbán–Putyin-„barátságból” még annyit sem profitált a magyar politikai vezetés, hogy legalább információs helyzetelőnybe kerüljön az Európai Unión belül. Ha tudta is Orbán, hogy Ukrajnára előbb-utóbb rá akarja tenni a kezét Oroszország akár erőszakos úton is (hiszen erről beszélt évekkel ezelőtt a belügyi vezetők előtt), az időzítés még így is váratlanul érte. A kormányfő egy hete még nem sorolta a kockázatok közé a háborút, Balatonfüreden a kormánypárti elit előtt beszélve azt mondta, nem látja reálisnak, hogy az oroszok megtámadják Ukrajnát.

Mindez azért is lényeges, mert az elmúlt években a kormányfő alatt működő hírszerzési központ élén éppen egy olyan vezető, Kovács József államtitkár áll, aki a katonai titkosszolgálatoktól érkezett. Magyarul: vagy a hazai titkosszolgálatok nem tudták előrejelezni, hogy mi várható, vagy ha jelezték is azt, a kormányzat nem vette komolyan. Ismerve a magyar szolgálatok jelenlegi helyzetét, az előbbi a valószínűbb. Ennek persze van egy másik olvasata is: ha az állam által irányított titkosszolgálatok nem szakmai alapon működnek, hanem erősen átpolitizáltan, akkor működés közben nem szakmai, hanem politikai válaszokat adnak. Tehát nem feltétlen azt, ami szakmailag helyes lenne, hanem azt, amit a politikus hallani akar.

Ezúttal úgy tűnik, hogy még a magyar katonai titkosszolgálat is csődöt mondott. Benkő Tibor honvédelmi miniszter négy hete arról beszélt, hogy a honvédség értékelése szerint Oroszország nem akarja megtámadni Ukrajnát. Ez a hírszerzési teljesítmény mindenképpen súlyos kudarc, főleg úgy, hogy van viszonyítási alap: a kilencvenes évek elején a délszláv háború kirobbanásakor éppen fordított volt a helyzet, a magyar titkosszolgálatoknak remek pozícióik voltak a Balkánon, ez pedig felértékelte az országot a nyugati szövetségesek szemében.

Az információhiánynak már most következményei vannak. A Moszkvában még nem is olyan régen “Barátságért” kitüntetéssel jutalmazott Szijjártó Péter szerdán azt közölte, hogy a magyar állam nem képes evakuálni az Ukrajnában, az orosz támadás miatt bajba került magyarokat. Ha később sor is került sikeres evakuálásra (ami vasárnap megtörtént – a szerk), a kapkodás árulkodó. Szijjártóék kapkodása azért is figyelemreméltó, mert a hírszerzés, azaz az Információs Hivatal az ő irányítása alatt áll.

Van, amiben nem követjük a németeket
Gyakran hangoztatott érv, hogy Magyarországnak elemi érdeke az oroszokkal jó, pragmatikus viszonyt ápolni. Ez valóban így van, de van különbség a pragmatikus kapcsolatok és aközött, amikor a döntéshozók saját magukat és az országot is kiszolgáltatottá teszik. Merthogy vannak olyan európai vezetők, akik a pragmatikus (értsd: üzleti) kapcsolatok mellett nem felejtették el, hogy mi a kémelhárítás szerepe és fontossága. Jó példa erre Németország, amelynek Magyarországhoz hasonlóan szintén elemi gazdasági érdeke, hogy Oroszországgal ne rúgja teljesen össze a port.

Azért is érdemes Németországgal példálózni, mert a magyar kormány sok tekintetben a németeket követi. De az biztos, hogy nem titkosszolgálati vonalon. A németeknek az a törekvése ugyanis, hogy Oroszországgal pragmatikus kapcsolatban legyenek, nem járt együtt azzal, hogy védtelenné tette magukat: a német kémelhárítás aktívan dolgozik az orosz kémekre, jelentős erőfeszítéseket tett az orosz aktív intézkedések leleplezésére, a német hírszerzés, a BND pedig a mai napig fontos pozíciókat próbál kiépíteni Oroszországban.

A BND Oroszország-szakértői már tavaly ősz óta nagy nyomás alatt dolgoznak, többek között a karácsonyi ünnepek és szilveszter alatt is. A német hírszerzők műholdfelvételek és lehallgatott üzenetek elemzésével információkat gyűjtöttek Oroszország csapatmozgásairól az ukrán határon, a fehéroroszországi katonai manőverekről és a Kremlben zajló döntéshozatali folyamatokról. Új munkacsoportok alakultak, és a helyzetjelentéseket folyamatosan frissítették. (Azért is igyekeztek ennyire a német hírszerzők, mert nem sokkal korábban csúfos kudarcot vallottak: nem látták előre, hogy Afganisztánban a tálibok villámgyorsan átveszik a hatalmat.)

Oroszország mindig is „kemény célpontnak” számított a nyugati hírszerzők köreiben, mivel ott nem könnyű információkhoz jutni. De a német tisztviselők állítják, még mindig jó forrásaik vannak, nem egy olyan ügynökük van, akit még évtizedekkel korábban szerveztek be, állítólag az orosz apparátusban irigylésre méltó karriert futott be. De emellett a németek a lehallgatott kommunikációra éppúgy építenek, mint a közösségi oldalak alapos elemzéseire.

Ukrajna megtámadásának abszurd indoka éppen az orosz katonai titkosszolgálat magyarországi műveletének fényében nevetséges. Putyin azzal indokolta Ukrajna megtámadását, hogy meg kell dönteni a „náci ukrán” vezetést. Az a Putyin érvelt ezzel, aki az orosz titkosszolgálatot hosszú éveken át arra trenírozta, hogy az európai szélsőjobboldallal alakítson ki minél mélyebb kapcsolatot. Magyarországon a diplomáciai fedésben lévő GRU hírszerzői évekkel ezelőtt Bőnybe mentek, ahol airsoft-gyakorlatnak álcázva képezték ki a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőjobboldali szervezet tagjait. Az MNA szellemi vezetője az a Győrkös István, aki 2016 őszén egy házkutatáskor lelőtt egy rendőrt. És ugyanez az MNA volt az, amelyiknek portálját később a GRU „átvette”, hogy azon magyar nyelven orosz propagandát folytasson.
több mint 5 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
több mint 1 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
jäger, hubertus, unicum... pf, zsúrpubik. a teszkós vodka + kobra kombó volt az igazi suhancként.
deyell
Kispálya...a legdurvább kombó amit valaha ittunk, az a
nylon zacskós "szilva pálinka"!!! + kolá izű boleroval

Persze pohár nuku, szóval zacsi kiharap, szív, prüszköl, bolero por, majd kútról víz és zubogtat...így visszagondolva, csoda, hogy élek...

Aki emlékszik rá, a zacsis pálinka úgy volt kreppelve, mint az óvszer és hosszú füzérekbe lógott a pénztárgép mellett...


Pari
Fú basszus, mi is lementünk az aljára, de látom ti még ásót is vittetek magatokkal 😀
több mint 3 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
NFL távolságok Európában.

több mint 4 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
több mint 2 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
Senki nem akar tippelni az idényre?
Wyatt
Miami Dolphins W – fan reakció: | szar Miami ellen nem számít |
at Seattle SeahawksL – fan reakció: | látjátok, komoly csapattól leszopunk |
Las Vegas Raiders W – fan reakció: | szar Gruden csapat ellen nem számít |
at Kansas City Chiefs L – fan reakció: | látjátok, komoly csapattól leszopunk |
Denver Broncos W – fan reakció: | Mióta nincs Manning, nem számít |
San Francisco 49ers W – fan reakció: | Superbowl hangover csapat ellen nem számít |
at Buffalo Bills W – fan reakció: | Na! bár szar csapat ellen nem számít |
at New York Jets W – fan reakció: | Csak a Jets-et oda-vissza, a többi nem számít |
Baltimore Ravens L – fan reakció: | látjátok, komoly csapattól leszopunk |
at Houston Texans W – fan reakció: | BoB csapat ellen nem számít, de jó, hogy már nincs nálunk |
Arizona Cardinals W – fan reakció: | BB egy zseni, hogy Chandler Jones-tól megszabadult / BB tudta, hogy Chandler Jones a regular seasonben jó szokott lenni, de a play-offban már kuka lesz |
at Los Angeles Chargers W – fan reakció: | Rivers ellen mindig jól megy nem számít |
at Los Angeles Rams W – fan reakció: | végre bazdmeg PO is lehet ebből |
at Miami Dolphins L – fan reakció: | szokásos, kurvára nem értem bazdmeg BB |
Buffalo Bills W – fan reakció: | végre bazdmeg PO PO PO |
New York Jets W – fan reakció: | SB SB SB BB az isten |
több mint 2 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot
13 uj elhunyt...:/
Vrij6
Ők fontosabb halottak, mint a többi átlagosan napi 300? Csak kérdezem. A kormány számára biztosan, hisz kb le se szarják, ha bármilyen egyéb betegséged van, kb. minden eü kapacitást ennek rendelnek alá, de számodra is? Mert minden reggel beírod a napi számot, utána egy fejcsóválós szomorú emojit. Vagy te minden reggeled halálozási statokkal kezded, de csak ezt a számot osztod meg, mert ez a korona topic?
vpi
jobb lenne ha nem történt volna ez meg és lenne napi 1-2000?
Negritis
Kicsit úgy vagyok már vele, hogy a Sobri által leírt vágyvezérelt gondolkodás, az ugyanúgy jelen van itt is. Hoztunk egy döntést, mindenki (én is) bezárkóztunk, nem megyünk tömegbe, stb. "Laposítjuk a görbét". És bezárkózva, szeretnénk hinni, hogy ennek volt értelme, és enélkül elpusztult volna a világ, 1.000–2.000–50.000 halott lenne. Mi lett volna, ha... nem tudhatjuk. Rengeteg bizonytalan tényező van, nem jelenthetjük ki, hogy így lett volna vagy úgy. Lehet megússzuk ugyanannyi halottal, ha nem zárkózunk be, lehet 1.000.000 halott lett volna... ezt már sosem tudjuk meg.

De mivel értelmet keresünk a cselekedeteinkben, azt gondoljuk, ez volt a jó döntés.
És mindenki, aki nem azonosult vele, szídunk, "Nyugdíjas, takarodj haza!" "Mit kirándulgatnak az emberek?". És néhány hozzászólásból "Majd elhullik a férgese", kicsit mintha már-már szeretnék egyesek, hogy tényleg legyen itt valami pusztítás, mert "ugye, én megmondtam" és kiderüljön, mi vagyunk az okosak, ők a buták.
De itt ülünk a karanténban, nézegetjük a számokat 7-8-12-13 halott, gyógyult, tesztelt - és ezekből a számokból próbálunk következtetéseket levonni: "Nem elég szigorúak a döntések", "teljes karantén kellene" vs. "nincs itt semmi látnivaló, legyen már vége"

Nekem, most úgy tűnik, hogy nem a koronavírus pusztítja el a világot, hanem a kezelés. Többen fognak meghalni lemaradt kezelések miatt vagy menekülnek öngyilkosságba, mint konkrétan a koronavírus miatt.
0-ra lement a gazdaság, amit majd mindenki próbál újraépíteni, de számomra az is kérdés, érdemes-e ebben a formában újraépíteni ugyanazt a gazdaságot. Egy olyan világgazdaságot, ahol:
2 nap alatt tönkremegy és állami segítségért nyíg a gazdasági szereplők 90%-a
Kiderül, hogy Kína nélkül az egész világ életre alkalmatlan. Egy rohadt maszkot nem képes senki sem legyártani. Nincs kapacitás, nincs alapanyag, nincs környezetvédelmi norma ami engedné.
És kiderül, hogy a világgazdaság tönkremegy abban, hogy az emberek csak azt veszik meg, amire szükségük van.

Bocs, Vrij6, kicsit nyers voltam az előző hozzászólásommal, de a karantén 4. hetében eljutottam a mindent megkérdőjelező fázisba.
1 hónapja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 2 643 — Patriot