Az elmúlt napok hírei

A Pro Bowl-hétvégével lezárult az idei szezon a NFL-ben, legalábbis ami a pályán zajló eseményeket illeti. Az öltözőkben, menedzseri irodákban azonban csak most kezdenek igazán felpörögni az események, teljes sebességgel zajlik az edző

Időrendben a legfrissebb hír, hogy a San Diego Chargers tulajdonosa végül kirúgta a csapattól Marty Schottenheimer főedzőt. A New England elleni PO-vereség után sokan várták ezt a lépést, de akkor úgy nézett ki, hogy Schotti kitölti a szerződéséből hátralévő egy évet. Azonban az elmúlt hónapban mind a védekező, mind a támadó coordinator elhagyta a csapatot (Cam Cameron ill. Wade Phillips), és távozott a tight end és a linebacker-edző is. Ezek után döntött úgy a tulajdonos, hogy az újjáépítést inkább új főnök vezetésével kezdi meg. “Segítette” a döntést Schottenheimer és az általános igazgató, A.J. Smith közötti rossz viszony is, mely már régóta fenyegette az edzőt. Kérdés, hogy a késői döntéssel nem maradt-e ki a Chargers az edzőkeringőből, és tud-e megfelelő utódot találni az NFL egyik legsikeresebb alakjának helyére. Schottenheimer örökmérlege 200 győzelem, 126 vereség és egy döntetlen, ezzel ő a legsikeresebb olyan NFL-edző, aki nem nyert Super Bowl-t a csapatával. A rájátszás légköre azonban nem nagyon fekszik neki, eddig 5 diadal mellett 13 alkalommal vonult le aktuális csapata vesztesen a pályáról egy-egy PO-meccs után, és jelenleg zsinórban 6 vesztes PO-meccsnél tart a sorozata.

Tiki Barber, a NY Giants zseniális futója számos kollégájával ellentétben nem viccből vagy nagyobb fizetés reményében jelentette be már szezon közben, hogy az idény végén visszavonul. A Barber-ikrek “támadó fele” élete utolsó meccsén egy csapatban játszhatott testvérével (Ronde Barber CB is az NFC csapatát erősítette a Pro Bowl-on), és hétfőn már el is küldte a ligának a hivatalos papírokat karrierjének befejezéséről. Karrierje 10 éve alatt csak a Giants mezét viselte, összesen 10449 yardot futott, amivel 17. az NFL örökranglistáján és vezeti a csapat statisztikáit. Emellett 5182 elkapott yardja is volt karrierje során, és ezzel ő mindössze a 3. játékos Roger Craig és Marshall Faulk után, aki legalább 10000 futott és 5000 elkapott yardot ért el a ligában. Barber nem szakad el a futballtól, az NBC tévétársaság szerződtette szakértőnek.

Nem Barber visszavonulása az egyetlen változás a Giants háza táján az elmúlt napokban. Tom Coughlin vezetőedző és az új GM, Jerry Reese nekiláttak a keret alapos átformálásának. Ennek 3 olyan játékos esett áldozatul, akik kezdők voltak az elmúlt szezonban, azonban sérülések miatt nem tudták végigjátszani az idényt. LaVar Arrington a Washington-tól érkezett a szezon előtt, de 6 meccs után egy Achilles-ín szakadás képében utolérte a baj. Luke Petitgout a támadófal egyik alappillére volt, de egy lábtörés miatt ki kellett hagynia a szezon utolsó 7 meccsét. Carlos Emmons (LB) 2004-ben Philadelphia-ból érkezett a csapathoz, de az elmúlt 2 idényben 11 meccset mulasztott különféle sérülések miatt, és ez az ő esetében is az elbocsátáshoz vezetett. A 3 játékos távozása (és Barber visszavonulása) viszont a felszabaduló fizetések miatt a free agent – piac egyik jelentős szereplőjévé teheti a Giants csapatát.

Szintén a fizetési sapka alatti szabad hely legjobb felhasználása lebeghetett a Tennessee Titans tulajdonosa előtt, amikor kinevezte Mike Reinfeldt-et az általános igazgató posztjára. Reinfeldt játékosként 8 szezont töltött a Titans csapatánál, majd visszavonulása után többek között az – akkor még LA-ben székelő – Raiders, a Packers és legutóbb a Seahawks csapatánál dolgozott. Safety-szaktársaival ellentétben (Sean Taylor – Roy Williams vonulat) pénzügyi zseninek tartják, többek között vastagon benne volt a keze Shawn Alexander tavalyi újraszerződtetésében is. Ha a Titans jól akarja elkölteni a rendelkezésére álló 33 milliós szabad helyet, akkor várhatóan megtalálta ehhez az ideális embert.

Andy Reid, a Philadelphia főedzője egy hónapos szünetet tart, hogy gatyába rázza elkanászodott csemetéit. 2 fiacskája egyazon napon került szembe a törvénnyel, egyikük heroin hatása alatt állva közlekedési balesetet okozott, másikuk pedig megsértette mind a drog-, mind a fegyverbirtoklásra vonatkozó törvényeket, fegyverrel fenyegetve meg egy szerencsétlen sofőrt egy közlekedési félreértés során. Tetteit sikerült tetéznie a hatóságok félrevezetésével, valamint drog birtoklásával is. Reid a családi balhék miatt kihagyja az újoncok megfigyelésére szolgáló NFL Scouting Combine-t, és nem lesz a csapattal a free agent-szezon kezdetén, pedig többek között Donte’ Stallworth és Jeff Garcia megtartásán is ügyködnie kellene a csapatnak. Reid március végén tér vissza, így a drafton természetesen már jelen lesz.

Röviden a többi hír:

Jeff Hartings, a Pittsburgh korábbi Pro Bowl résztvevő centere 11 szezon után bejelentette, hogy a következő szezonban már nem játszik, hanem befejezi pályafutását.
Scott Shanle (LB – New Orleans Saints) igen jó szezont tudott le a Saints soraiban, és mivel a csapat 25 millió dollárral a fizatési sapka alatt van, gyorsan újra is szerződtek a játékossal, aki szabadügynökké vált volna.
Szintén új szerződést kapott Jon Jansen, a Redskins offensive tackle játékosa, aki 7 szezon alatt 111 meccset játszott a Washington csapatában – mindannyiszor kezdőként.
Mike Furrey, a Detroit Lions elkapója újabb 3 évre kötelezte el magát jelenlegi kenyéradójához. Idei 1086 yardos teljesítménye után nem is csoda, hogy ragaszkodott hozzá a Lions vezetősége.
Az idei szabadügynök-piac egyik legkeresettebb játékosa lehet Nate Clements, a Buffalo cornerback játékosa, aki bejelentette, hogy mindenképpen megméreti magát free agent-ként, mielőtt döntene a jövőjéről.