Beindult az edzők keringője

Az alapszakasz végeztével néhány csapatnál nem haboztak megvonni a szezon mérlegét, és útilaput kötni az elvártnál gyengébb teljesítményt nyújtó edzők talpára. Nézzük, hol lesznek új főedzők vagy s

Az első távozó az Atlanta Falcons mestere, Jim Mora Jr. volt, aki a 2004 NFC-döntő óta egymást követő második szezonban nem tudott rájátszásba jutni a csapatával. Ráadásul az elmúlt 2 szezon második felére mindig összeomlott a csapat, tavaly az utolsó 8 meccsből 6-ot elbukva 0.500-es mutatóval zárt a Falcons, idén viszont az utolsó 9 összecsapásból 7 alkalommal is kikapott az Atlanta, így még az 50%-os mérleget sem sikerült elérni. Ezek után döntött úgy Arthur Blank csapattulajdonos, hogy frissítés kell a gárda élén. Mora egyébként edzősködése 3 éve alatt 26-22-es mérleget ért el az Atlantával.

Mora távozásával szinte egyidőben repült az Arizona Cardinals éléről Dennis Green, akinek szintén 3 szezon adatott meg arra, hogy valami emlékezeteset produkáljon a csapattal. Nos, a 3 év alatt elért 16 győzelemre és 32 vereségre emlékezni fognak ugyan a drukkerek, de inkább csak rémálmaikból felriadva. Az idei szezonnak nagy reményekkel vágott neki a csapat, új stadion, Edgerrin James és Matt Leinart csapathoz kerülése táplálta a reményeket, de az első meccsen aratott diadalt zsinórban 8 zakó követte, és innen már nem volt visszaút. Green 2,5 millió dollár felmarkolásával enyhíthet némiképp a csalódottságán.

Nick Saban, a Miami Dolphins edzője a csalódást keltő szezon után maga döntött úgy, hogy váltásra van szüksége, ezért elfogadta az Alabama Crimson Tide invitálását, és visszatér az NCAA-be, ahol 10 évet töltött, mielőtt a Dolphins kispadjára került volna. Az idei év érthetően megviselte, hiszen ez volt edzői pályafutása első negatív mérleggel záródó idénye. A college időszakban 83-40-1 volt a statisztikája, és tavaly is 9-7-es mutatót ért el a Delfinekkel, így az idei 6-10 elég csúnyán festett.

Art Shell sem kapott túl sok időt arra, hogy valami használható eredményt csikarjon ki az Oakland Raiders gárdájából. A szezon előtt hosszú szünet után visszatérő egykori játékos és edző 2-14-es mérleggel zárta az idényt, ennél rosszabb mutató legutóbb 1962-ben fordult elő a csapat történetében. Al Davis tulajdonos ennek fényében döntött úgy, hogy a jövőben más vezesse a Raiders edzéseit, míg Shell valamilyen egyéb pozícióban szolgálja tovább a franchise-t.

Bár még nem hivatalos a dolog, de a források többsége a mai napra várja Bill Cowher bejelentését arról, hogy 15 szezon után elhagyja a Pittsburgh Steelers csapatát. A tavalyi Super Bowl-győzelem után idén nagyon nem ment a csapatnak, és néhányan ezt Cowher motiváció-csökkenésének tulajdonították. Cowher egyébként nem tervezi a futballtól való végleges visszavonulást, egyesek tudni vélik, hogy a Miami megüresedett vezetőedzői székébe próbálja megnyerni a Dolphins tulajdonosa.

Nem csak a főedzők fejei hullottak a szezont a vártnál gyengébben teljesítő csapatoknál, helyenként a segédek között csapott szét a villám. A Jacksonville Jaguars egy lendülettel 5 segédedzőt vágott ki a csapattól (többek között az offensive és a special team coordinator-t, valamint az irányítók és az elkapók edzőjét), jelezvén, hogy mely csapatrészek gyengébb teljesítménye lehetett a rájátszásról való lemaradás oka. Ilyen alapon a Detroit Lions esetén a teljes edzői stábnak (valamint a tulajdonosnak, a pályagondnoknak és a masszőrnek is) meg lehetett volna köszönni a munkáját, de egyelőre csak a defensive coordinator és a támadófal edzője került lapátra. Az új védekezésért felelős edzőt már sikerült is megtalálni Joe Barry személyében, aki egyrészt Marinelli főedző veje, másrészt - és ez a lényegesebb - 6 éven keresztül edzette a Tampa Bay linebacker-eit, tagja volt a 2002-es SB-győztes csapat stábjának, és 6 alkalommal választottak általa edzett játékost a Pro Bowl-keretbe.

Amint újabb hírek, mozgások látnak napvilágot, azokról is beszámolunk!

Somoskövi Gergely (somoskovig)