Bowl beharangozók [12/21]

A 2013-14-es bowl szezon nyitó játéknapján rögtön négy mérkőzést követhetünk figyelemmel.

Bowl beharangozók [12/21]

GILDAN NEW MEXICO BOWL

Colorado State Rams vs. Washington State Cougars


Mikor?

December 21, magyar idő szerint 20 órás kezdéssel. A mérkőzést a digisport2 élőben közvetíti. Ismétlés vasárnap délelőtt 11 órakor a digi1-en.

Hol?

University Stadium, Albuquerque. A közel 40 ezres létesítményt a New Mexico Lobos használja, a NM Bowl alatt pedig minimum 24 ezren mindig kilátogatnak Walter White szomszédai közül.

Kik játszanak?

Jelenleg a Pac-12 és a Mountain-West konferencia delegál csapatot, tehát azon ritka alkalmak egyike a NM Bowl, ahol egy kiemelt konferencia gárdája találkozik egy nem kiemelttel. Amíg létezett a WAC konferencia, velük álltak szerződésben. Mivel 7 éve létezik az esemény, így histórikusan visszatérő csapatról nem beszélhetünk, az első két alkalommal sikerült a New Mexicót leszervezni, de azóta nem voltak 50% környékén sem.

Díjazás:
Az egyetemek 456 250 dollárral gazdagodnak a részvételért cserébe, ami a 2. legkisebb összeg a 35 bowl közül. A játékosok jutalma az Oakley felajánlásában egy hátizsák, napszemcsi, kötött sapka, baseballsapka, valamint egy Gildan törölköző, egy 8 GB-s USB, egy mobiltöltő és egy ajándékcsomag.

A csapatok:


COLORADO STATE RAMS (7-6, 5-3 MWC)

Út Albuquerquebe: 2012-ben nevezték ki Jim McElwaint a gárda főedzőjének, miután négy évig az Alabama támadókoordinátora volt. A 4-8-as mérlegű debütálás után 2013 meghozta számára az első pozitív mérleget főedzőként. Nem indult jól az év, hiszen a Rocky Mountain Showdown keretein belül a Colorado Buffaloes kerekedett felül, de a nehéz kezdés (2-4-es mérleg) után talpra állt az együttes. Többek közt Alabamában is pályára léptek, és 31-6-ra kaptak ki. Év végén a harmadik állami csapaton, az Air Force-on könnyedén léptek túl, így sikerélménnyel várják a mai párosítást. Szerencséjükre jutott nekik hely az egyik bowlon, mivel 7 Mountain-West csapat pályázott 6 helyre, de végül a San Jose State maradt ki.

Húzónevek: Kapri Bibbs (RB), Crockett Gilmore (TE), Weston Richburg (C), Max Morgan (LB), Shaquil Barrett (LB), Trent Matthews (S)

Erősségek:
- Kapri Bibbs egészen elképesztő teljesítményt nyújtott a szezon második felében. A szezon második felében 7-ből 5 meccset nyert a CSU, ezek közül 6 alkalomból legalább 3 touchdownt futott Bibbs. A tailbackben egymás után volt 2 olyan meccse, ahol iskolarekordot jelentő 312 yardot tett meg 4 TD-vel, majd 291-et 6 TD mellett. Nem véletlen, hogy akkor kezdett el nyerni a Rams, amikor Bibbs előtérbe került. A tavaly még a JuCo ligában szereplő RB vezeti a ligát 28 TD futásával, 1572 yardja pedig 8.

- Shaquil Barrett 12 sack mellett 20 negatív yardos szerelést is összehozott az idényben, mindkettővel top10-esnek mondhatja magát a teljes mezőnyben. A végzős linebacker 74 szerelése mellett két labdaszerzést is bemutatott. Hasonló vagy tán nagyobb tehetség Trent Matthews is. A másodéves safety veszélyes a labdára (4 INT, 3 levédett passz), nagy területet tud bejátszani és jól szerel.

Gyengeségek:
- A MWC konferencia legtöbb passzolt yardját nyelték be, ami a mai összecsapás keretein belül kritikus lehet. Ráadásul labdaszerzésekkel se tudják javítani ezt a hiányosságot, összesen 9 jött nekik össze 13 meccs alatt.

 


WASHINGTON STATE COUGARS (6-6, 4-5 PAC-12)

Út Albuquerquebe: Mike Leach szintén egy második évét töltő vezetőedző, de az ellenfélnél jóval komolyabb rutinnal érkezett meg aktuális állomáshelyére. A Texas Tech élén eltöltött sikeres évtized után dicstelen távozás, és mellőzést követően keresték meg a pumák, ahol 3-9-es idénnyel nyitott, de keze munkája hamar meglátszódott a vergődő programon és idén már elérték az 50 százalékot. Nem lehet szégyenkeznivalója a csapatnak, hiszen vereségeiket olyan kiemelt csapatok ellen szenvedték el, mint az Auburn, a Stanford, az Oregon vagy az Arizona State. A legfájóbb természetesen a 106. Apple Cup elvesztése volt a Washington ellen, de a nyerhető meccseit szinte mind behúzta a Cougars, sőt a 2. heti USC elleni 10-7-es győzelem hatalmas bravúr volt.

Húzónevek: Deone Bucannon (S), Connor Halliday (QB), Darryl Monroe (MLB), Damante Horton (CB), Vince Mayle (FB), Andrew Furney (K)

Erősségek:
- Meccsenként közel 30 pontot átlagolnak a támadók, elsősorban a passzjátékra építve - 12 meccs alatt 698 passzkísérletet hajtottak végre. Elkapásonként ráadásul 10 yard feletti átlag jön ki, szóval a nagy játékok alapvető részét jelentik a taktikának.
Connor Halliday illik Leach elképzeléseibe, yardokban (348.9/meccs) és sikeres passzokban (34.33/meccs) is top5-ös teljesítményt nyújt, igaz olyan kirívó adatok is összejönnek neki, mint az Oregon elleni 89 (!) passzkísérlet októberben.

- Deone Bucannon jövőre már biztosan az NFL-ben szerepel majd, lehet, hogy kezdőjátékosként. Az 5 interceptiont fogó safety 6.2 szóló szerelést átlagol, ami top10-es teljesítmény és felépítését kihasználva (6´1“, 215) nagy ütközőnek is számít. Az AP all-American csapatába is bekerült, amire 2005 óta egy WSU játékos sem volt képes. Természetesen Pac-12 első csapatos választott.

Gyengeségek: 32 labdavesztéssel zárt a Wazzu, nagyjából ennek köszönhető a 6 vereségük. Hallidayt pedig 27 alkalommal sackelték, szóval egy agresszív védelemmel meggyűlik a Cougars baja.
Számos elit futóval találkoztak év közben, Bishop Sankey 200, Ka´Deem Carey 132 yarddal terhelte meg őket, így nagyon fel kell magukat szívni Bibbs ellen.

Érdekességek:
- A Colorado State 2008 után tér vissza az utószezonba. Akkor ugyanitt a Fresno State gárdáját tudták legyőzni Gartrell Johnson 285 (!) futott yardjának köszönhetően..
- A Wazzu 2003 óta várt egy bowl-meghívóra. 10 éve a Texas-t tudták elkapni a Holiday Bowl során.
- A két iskolát 1100 mérföld választja el egymástól és még sohasem találkoztak egymással.
- A Colorado State ismeri a stadiont hiszen minden évben megmérkőzik a Lobos-szal, Bibbs pont itt futotta a 6 TD-s meccsét november 16-án, amit 66-42-re húztak be
- Tavaly emlékezetes meccsel nyitotta meg itt a bowl szezont a Nevada és az Arizona. A 49-48-as győzelemből Matt Scott 369 passzolt yarddal vette ki a részét.

Az esélyekről: 
Két elég motivált csapat találkozik, ami mindig döntő faktor. Régóta várnak mindkét helyen egy újabb utószezon szereplésre, így biztosan odateszik magukat a fiúk. Valószínűleg egy sokpontos, offenzív dominanciával átitatott meccs lesz az idei New Mexico Bowl is, ahol a CSU a futással, a Wazzu a passzokkal kíván majd eredményes lenni. Mivel a Washington State erősebb ellenfelekkel szemben edződött, így némileg esélyesebbnek számítanak, de a Colorado State jobb formában van, és Kapri Bibbs egymaga el tud dönteni egy ilyen párharcot ihletett napjain. A korai kezdés miatt ideális programnak tűnik ez a párosítás, hogy ráhangolódjunk az előttünk lévő másik 34 mérkőzésre.

Herczeg Ádám (Höri)

 

ROYAL PURPLE LAS VEGAS BOWL

Fresno State Bulldogs vs. USC Trojans

Mikor?
2013. december 21-én, szombaton, 21:30-kor. A mérkőzést az ABC közvetíti.

Hol?
A bowl ugyan a kaszinók fellegvárának nevét viseli, de a tényleges helyszín egy másik, önálló település, Whitney, amely Las Vegas külvárosának tekinthető. A mérkőzésnek otthont adó Sam Boyd Stadium a UNLV egyetem tulajdonában áll, de korábban például helyi CFL és UFL csapat is játszotta itt hazai meccseit. Az alapvetően 36800 néző befogadására alkalmas, de 40 ezer férőhelyesre bővíthető létesítmény 1971 októberében nyitotta meg kapuit, és a Las Vegas Bowl eddigi összes felvonását ebben az arénában rendezték.

Kik játszanak?
A California Bowl utódjaként 1992-ben létrehozott Las Vegas Bowlban korábban szerepelt például a Big West és a MAC bajnoka is. A mostani két főcsoporttal, a Mountain Westtel és a Pac-12-vel 1999, illetve 2001 óta él a szerződés, ráadásul 2006-tól kezdve az MWC-ből a konferencia bajnokát invitálhatják meg a szervezők.

Díjazás:
A résztvevő egyetemek jutalma 1.100.000 dollár, míg a játékosok Samsung Galaxy Tab 3 táblagépet, beanie-t, sapkát, Oakley Flak Pack XL hátizsákot, focilabdát, valamint Zappos vásárlási utalványt kapnak.

A csapatok:


FRESNO STATE BULLDOGS (11-1, 7-1 MWC)

Út Whitney-ig: A tavaly holtversenyben főcsoport-bajnoki címet szerző Fresno State-ben a szezon előtt mindenki az egyik potenciális BCS bustert látta. Derek Carrék nem okoztak csalódást; több olyan meccsük is volt, amikor nagyon rezgett a léc (a Rutgerst és a San Diego State-et hosszabbításban, míg a Boise State-et egyetlen ponttal múlták felül), de mindig sikerült egy lépéssel közelebb kerülniük a hibátlan alapszakaszhoz. Egészen november végéig tartott ez a menetelés, a Black Friday-re azonban szó szerint fekete napként fognak emlékezni a kaliforniai alakulat szurkolói: az addig veretlen, már biztos MWC-döntős Bulldogs 114 pontot hozó adok-kapok során alulmaradt a bowl-jogosultságért küzdő San José State-tel szemben, győzelmével pedig a Spartans szertefoszlatta Tim DeRuyter együttesének BCS Bowlos álmait. A Fresno State-nek legalább a konferencia trónját sikerült ismét elhódítania, miután az első Mountain West fináléban a Bulldogs 24-17-re nyert hazai pályán a Utah State ellen, de az egy héttel korábbi fiaskó miatt a csapatnak az egyik kiemelt gálameccs helyett be kell érnie a bowl-hierarchiában nem túl előkelő helyet elfoglaló Las Vegas-i találkozóval.

Húzónevek: Derek Carr (QB), Davante Adams (WR), Josh Harper (WR), Isaiah Burse (WR), Ejiro Ederaine (OLB), Derron Smith (S)

Erősségek: A Fresno State az FBS legproduktívabb passzjátékát vonultatja fel, a Bulldogs támadóegysége - az országban egyedülálló módon - mérkőzésenként több mint 400 yardot átlagol a levegőben. Derek Carr az egyik legjobb egyetemi irányító, a bowl-meccsen minden valószínűség szerint átlépi az 5000 yardos határt, 48 passzolt touchdownja pedig messze a legtöbb az országos mezőnyben (emellett mindössze 7 interceptiont dobott), miközben 70.1%-os pontosságánál is csak két kezdő QB tud jobb arányt felmutatni. Carrt a Mountain West legjobb WR-állománya segíti, melynek tagjai közül az 1645 yardot és 23(!) touchdownt jegyző másodéves Davante Adams országos viszonylatban is kiemelkedő tehetségnek számít. Figyelembe véve, hogy mennyire passzorientált az offense, az Austin Wentworth vezette támadófal által engedett 11 sack parádés teljesítménynek minősül. A védelemben Derron Smith igazi playmaker, a junior safety csakúgy, mint tavaly, ebben az idényben is 6 interceptiont hozott össze (eddig). A defense-ből kiemelendő továbbá Ejiro Ederaine, aki az FBS másodéves és freshman játékosai között a legtöbb sacket gyűjtötte be idén, szám szerint tízet.

Gyenge pontok: Amennyire eredményes a Fresno State támadósora a levegőben, annyira gyenge a defense passzvédekezés terén - az FBS másik 124 csapata között mindössze hét olyan gárda van, amely átlagosan több passzolt yardot engedélyez ellenfeleinek, mint a Bulldogs. A yardok gyűjtögetése mellett pontszerzésben sem igazán tudják limitálni vetélytársaikat; Tim DeRuyter alakulatának idei ellenfelei a red zone látogatások több mint 85%-át touchdownra vagy mezőnygólra váltották, összességében pedig közel 30 pontot kap meccsenként a kaliforniai együttes. Kickoff coverage-nél és visszahordásnál, valamint mezőnygólok terén nem teljesít elég megbízhatóan a Bulldogs speciális egysége.

 


USC TROJANS (9-4, 6-3 PAC-12)

Út Whitney-ig: Lane Kiffin a kiábrándító 2012-es szezon után megtarthatta főedzői állását, a USC atlétikai vezetőségének türelme azonban nem sokáig tartott, miután a trójaiak az idény elején előbb kikaptak a Coliseumban a Washington State-től, majd történelmi, 62-41-es vereséget szenvedtek az Arizona State otthonában. Szeptember végén menesztették Kiffint, helyét pedig a csapatnál addig védőfal-edzőként és recruiting koordinátorként dolgozó Ed Orgeron vette át. Coach O vezetésével első meccsét megnyerte a Trojans, majd alulmaradt a Notre Dame-mel szemben, a South Bendben elbukott találkozót azonban egy öt mérkőzésből álló győzelmi széria követte, melynek fénypontja egyértelműen a Pac-12 címvédő és idén is főcsoport-bajnoki címet szerző Stanford felülmúlása volt. Orgeron munkájával mindenki elégedett lehetett, sok szurkoló ragaszkodott a megtartásához, Pat Haden atlétikai igazgató azonban végül Steve Sarkisian mellett tette le a voksát (a döntésben közrejátszhatott a városi rivális UCLA-től hazai pályán elszenvedett vereség is). Miután kiderült, hogy a következő szezontól a Washington főedzője veszi át a USC irányítását, Orgeron lemondott posztjáról, így a bowl-meccsre a támadókoordinátor, Clay Helton vezetésével készül a csapat.

Húzónevek: Marqise Lee (WR), Leonard Williams (DE), George Uko (DE), Devon Kennard (OLB), Hayes Pullard (MLB), Dion Bailey (FS)

Erősségek: Ebben a szezonban a USC védelme nagyságrendekkel jobb teljesítményt nyújtott, mint a támadósor. Clancy Pendergast 5-2-4-es sémát alkalmazó egységének frontjában számos nagyszerű pass rusher - Williams, Uko, Kennard - szerepel még úgy is, hogy a csapat egyik legjobb védőjátékosa, Morgan Breslin sérülés miatt már nem állítható csatasorba. A front seven minőségét jelzi, hogy a Pac-12 - statisztikailag - leghatékonyabb passzvédelme működik a trójaiaknál (214.5 engedett passzolt yard meccsenként), és futás elleni védekezésben (127.1 yard/meccs) is csak a Stanford előzi meg őket a konferencia tagjai közül. A támadóknál Marqise Lee - aki könnyen lehet, hogy utolsó mérkőzését játssza a USC színeiben - az ország egyik legjobb elkapója, de a tavalyi Biletnikoff díjas wide receiveren túl is korrekt a felhozatal skill posztokon, köszönhetően Nelson Agholornak (WR), a szezon végére remek formába lendülő és alapemberré váló Javorius Allennek (RB), valamint a Xavier Grimble - Randall Telfer tight end duónak. Agholor nem csak elkapóként veszélyeztet, 21.6 yardos punt return átlagával az FBS teljes mezőnyét vezeti.

Gyenge pontok: A szezon előtt háromfős verseny folyt a Matt Barkley távozását követően megüresedő QB posztért, de a pozíciós harcot megnyerő Cody Kessler sem tudott kellően konzisztens teljesítményt nyújtani az alapszakasz során. A másodéves irányító helyzetét nagyban megnehezítette, hogy a támadófal rengeteg sacket engedett (pedig még azt sem lehet mondani, hogy a USC pass-heavy offense-t működtet), ráadásul a Fresno State elleni mérkőzésről két alapember, Marcus Martin (C) és Aundrey Walker (RG) is hiányozni fog sérülés miatt. A Trojans passzjátéka leginkább harmadik kísérleteknél mondott csődöt, ezen szituációk alig több mint egyharmadában tudtak csak first downt elérni Kesslerék. Amilyen jól teljesít a USC speciális egysége visszahordásoknál, annyira gyenge a rúgók idei formája: a kicker Andre Heidari mezőnygól-kísérleteknél a 70%-os pontosságot sem éri el, míg net puntingban az FBS sereghajtói között találjuk a Trojanst.


Érdekességek:
- Hivatalosan egyetlen Fresno State - USC mérkőzést jegyeznek a történelemkönyvek: az 1992-es Freedom Bowl keretében megrendezett találkozót - melyre akkoriban a Fresno State történetének legfontosabb meccseként tekintettek - a Trent Dilfer vezette Bulldogs nyerte 24-7-re. 2005-ben is összecsapott egymással a két együttes, akkor a USC 50-42-es győzelmet aratott, később azonban a Reggie Bush botrány folyományaként a Trojans szezonbeli összes eredményét törölték.
- A Bulldogs és a Trojans is most szerepel második alkalommal a Las Vegas Bowlban, első itteni fellépésekor mindkét gárda a Utah ellen szenvedett vereséget.
- A Las Vegas Bowl elődjét, a California Bowlt épp az egyik idei résztvevő otthonában, Fresnóban rendezték 1981 és 1991 között, majd ezután pénzügyi okok miatt a szervezők átköltöztették az eseményt Whitney-be.
- A bowl korábbi MVP-i között olyan NFL-sztárokat találunk, mint Steven Jackson (Oregon State), Marshawn Lynch (California), vagy Doug Martin (Boise State).
- A Las Vegas Bowl keretében került sor az egyetemi futball történetének első hosszabbításos mérkőzésére: az 1995-ös összecsapáson a Toledo ráadásban aratott 40-37-es győzelmet a Nevada ellen, melynek köszönhetően a MAC-bajnok Rockets megőrizte veretlenségét.

Az esélyekről:
Hacsak nem fognak ki szörnyen rossz napot Marqise Lee és társai, a Fresno State finoman szólva is labilis védelme ellen valószínűleg nekik sem okoz majd nehézséget a ponttermelés. A kérdés az, hogy a trójaiak védőegysége mennyire tudja majd limitálni a Bulldogs támadószekciója által okozott károkat. Fel van adva a lecke Clancy Pendergast védőkoordinátornak, ugyanakkor az is igaz, hogy ilyen színvonalú védelemmel még nem találkoztak Derek Carrék. Ahogy minden bowl-meccs esetében, úgy itt is kiemelten fontos a motivációs faktor: vajon mennyire lesznek elszántak a USC játékosai egy középszerű szezon után, és mennyire veti vissza a fresnóiakat, hogy a BCS Bowl fellépés helyett be kell érniük Las Vegas-szal? Mindenesetre a Bulldogs nem csak idei, hanem egyben közelmúltbeli legnagyobb győzelmét arathatná az állami vetélytárs legyőzésével, míg Trojans-siker esetén Los Angelesben pozitív hangulat kísérhetné a Sarkisian-éra kezdetét.

Vass Ádám (vassadi)

 

FAMOUS IDAHO POTATO BOWL

San Diego State Aztecs vs. Buffalo Bulls


Mikor?
2013. december 21-én, szombaton 23:30-tól az ESPN-en.

Hol?
Az Idaho állambeli Boise városában. A 2010-es népszámlálás szerint 205,671 lakos lakja a várost, de az agglomerációs területekkel együtt körülbelül 615,000 ember lakik itt, ez az állam leginkább városiasodott környéke, az USA északnyugati részén csak Seattle és Portland környéke a sűrűbben lakott. Boise az USA 104. legnépesebb városa. A mérkőzést a Boise State Broncos otthonában, a 37 ezres Bronco Stadiumban rendezik, amely a kék (!) színű Field Turf borításáról híres.

Kik játszanak?
Jelenleg a bowl szervezőinek a MWC és MAC a két partnerkonferenciája, ennek megfelelően került ide az MWC 6. helyezett San Diego State Aztecs és a MAC 3. Buffalo Bulls.

Díjazás:
A csapatok 325000 $-t kapnak az itteni fellépésért, ez a legkisebb díjazású bowl-mérkőzés ebben a szezonban. A játékosok ajándékcsomagjában szerepel: Port Authority télikabát, Tiger Woods Nike Golf sapka, Scott síkesztyű, iPack hátizsák, Big Game labda

A csapatok:


SAN DIEGO STATE AZTECS (7-5, 6-2 MWC)

Út Boise-ig: A szezont három vereséggel kezdték az aztékok, ezek közül az Ohio State és az Oregon State (ráadásul ezen a meccsen csak 4 ponttal maradtak alul) elleni még tolerálható is, de azon sokan felkapták a fejüket, hogy a nyitófordulóban 40-19-re kiütötte őket az Eastern Illinois. A konferenciameccseik rendkívül szorosak voltak csupán az utolsó játékhéten szaladtak bele a UNLV ellen egy kiadós pofonba (45-19), a többi meccsükön mindenhol maximum 7 pont volt a különbség, 4 meccsük is hosszabbításba torkollott, ezek közül egyes egyedül a Fresno State ellenit vesztették el.

Meghatározó játékosok: Quinn Kaehler (QB), Adam Muema (RB), Ezell Ruffin (WR), Bryce Quigley (OT), Damontae Kazee (CB), J.J. Whittaker (CB), Nat Berhe (S)

Erősségek: Támadóoldalon a Kaehler – Ruffin – Colin Lockett tengelyre alapozott passzjáték kifejezetten jól teljesít és az árnyékukban Adam Muema is hoz egy FBS szinten elfogadható futójátékot, mögötte a freshman Donnel Pumphrey kitűnő change-of-pace opció. Futás ellen eléggé stabil a 3-3-5-ös alapfelállású, rutinos (6 kezdő is végzős) védelem. Tim Vizzi puntoknál, Lockett pedig kezdőrúgásnál számít veszélyes visszahordónak.

Gyengeségek: Nem igazán működik a pass rush, ezért az alapvetően jó képességű játékosokból álló secondary is szenved. A támadókoordinátor (egykori UCLA-főedző) Bob Toledo hajlamos hanyagolni a futást. Mind a kicker Wes Feer, mind a punter Joel Alesi hajlamos hibázni.

 


BUFFALO BULLS (8-4, 6-2 MAC)

Út Boise-ig: Az Ohio State és a Baylor elleni vereség egyaránt vállalható eredmény volt, ezek után a másodosztályú Stony Brook gárdáját csupán ötszöri (!) hosszabbításban sikerült legyűrni. Ez viszont felszabadított valamit a bikáknál, hiszen a következd 6 meccsük mindegyikét 20+ ponttal nyerték. Aztán az utolsó három meccsükből kettőn kikaptak, de a Toledo és a Bowling Green is egész jó csapat idén.

Meghatározó játékosok: Joe Licata (QB), Branden Oliver (RB), Alex Neutz (WR), Colby Way (DE), Khalil Mack (OLB), Adam Redden (OLB), Najja Johnson (CB)

Erősségek: Khalil Mack jelenleg a legértékesebb nem BCS-játékosa 2014-es draftnak (az ellenfél LT-je Bryce Quigley hátsó körös prospect, az önjelölt scoutoknak érdemes lesz ezt a párharcot követni), 10.5 sack és 19 TFL került idén a neve mellett. Az általa vezetett 3-4-es védelem passz ellen kifejezetten jó, ami a MAC-ben nagyon fontos és itt is jól fog jönni Kaehlerék ellen. A támadóegység kiegyensúlyozott, az alacsony futó Branden Oliver kitűnő alapszakaszon van túl, 1421 yard és 15 TD van a statisztikai lapján. A special team coverage munkája egész jó, emellett Devin Campbell veszélyes kick returner.

Gyengeségek: Az irányító Joe Licata sok yardot szerez, de a pontosságába szokott hiba csúszni, ehhez hozzájárul, hogy Neutzon kívül egyedül Fred Lee-t nevezhetjük használható elkapónak. Futás ellen már annyira nem domináns a védelem, bár az FBS-átlagot simán megüti. A rúgó Patrick Clarke nem éppen a megbízhatóságáról híres.

Érdekességek:
- A két csapat még sosem találkozott egymással és a bowl 16 éves történelmében (korábban Humanitarian Bowl néven ismerhettük ezt a meccset) is most kaptak ide először meghívót
- A Buffalo eddigi egyetlen szereplése az élvonalbeli utószezonban a 2008-as International Bowl volt, akkor 38-20-ra kikaptak a Connecticuttól
- Az Aztecs zsinórban a 4. szezonjában fog bowlozni, viszont az utóbbi 2 bowl-meccsét elvesztette, tavaly a Poinsettia Bowl-on a BYU-tól kaptak ki 23-6-ra, az utolsó győztes bowl-meccsük a 2010-es Poinsettia Bowl, ekkor 35-14-re múlták felül a Navyt.

Az esélyekről:
A Buffalo részéről a csapat történetének 2. bowl-meccsén nem lehet kérdés a motiváltság, az Aztecs pedig idén nagyon sok szoros csatát nyert meg, nehéz őket leszakítani egy mérkőzésen belül. Nehéz megjósolni, hogy mi várható, hiszen mindkét védelem abban az erősebb, ami az ellenfél támadósorának jobban megy, ugyanakkor kvalitás terén nincs számottevő különbség az egységek között, a fogadóirodák is szoros meccset várnak, náluk 2-pontos favoritnak számít a Bulls.

Papp Gábor (empty taxi)

 

R+L CARRIERS NEW ORLEANS BOWL

Tulane Green Wave vs. Louisiana-Lafayette Ragin’ Cajuns


Mikor?
2013. december 22-én, vasárnap, 3:00-kor. A mérkőzést az ESPN közvetíti.

Hol?
A 2001-es indulás óta a New Orleans-i Mercedes-Benz Superdome ad otthont az eseménynek; csak 2005-ben, a Katrina hurrikán okozta pusztítás miatt kellett a Cajun Fielden lejátszani a mérkőzést. Az egyetemi futballban kevésbé jártasak számára talán meglepő lehet, hogy a Saints stadionja a maga 72 ezer férőhelyével Louisiana államon belül is „csak” a második legnagyobb futballaréna a több mint 90 ezer néző befogadására alkalmas Baton Rouge-i Tiger Stadium mögött. A Superdome számos nagy sportesemény helyszínéül szolgált már, itt rendezték például a legutóbbi Super Bowlt is.

Kik játszanak?
A New Orleans Bowl 2001-es indulása óta elsőként választhatnak csapatot a szervezők a Sun Belt konferenciából. A Mountain West volt a másik főcsoport, mellyel a rendezők megállapodást kötöttek a bowl létrehozásakor, az MWC-t azonban egy év elteltével felváltotta a C-USA.

Díjazás:
A résztvevő egyetemek jutalma 500.000 dollár, míg a játékosok Fossil karórát, valamint vásárlási utalványt kapnak.

A csapatok:


TULANE GREEN WAVE (7-5, 5-3 C-USA)

Út New Orleansig: A szezon előtt nem sokan gondolták volna, hogy az előző idényt 2-10-es mérleggel záró Tulane komoly tényező lehet a C-USA-ben, Curtis Johnson főedzői regnálásának második évében azonban a Green Wave kiharcolta az utószezonbeli szereplés jogát, ezáltal véget vetve a futballprogram 2002 óta tartó bowl-ínségének. A New Orleans-i székhelyű együttes már október végére elérte a bowl-jogosultsághoz szükséges hat győzelmet, köszönhetően többek között egy négymeccses sikerszériának, melynek fénypontjaként hosszabbításban felülmúlták a főcsoport egyik bajnokaspiránsát, az East Carolinát.

Húzónevek: Ryan Grant (WR), Royce LaFrance (DE), Julius Warmsley (DT), Lorenzo Doss (CB), Darion Monroe (FS), Cairo Santos (K)

Erősségek: A defense látványos feljavulása volt a Tulane nagyszerű alapszakasz-menetelésének kulcsa. A louisianai gárda a C-USA egyik legjobb védelmét vonultatja fel: 21.2 kapott pontos átlaguk országos szinten a 19. legjobb mutatónak számít; kevesebb mint 120 futott yardot engednek mérkőzésenként, 33 labdaszerzésüknél pedig mindössze két csapat tud többet felmutatni az FBS teljes mezőnyében. Támadó oldalon Ryan Grant a csapat legveszélyesebb fegyvere, a végzős elkapó sorozatban másodszor érhet el 1000 yardos szezont. A tavalyi Lou Groza díjas Cairo Santos személyében az ország egyik legjobb rúgója szerepel a Green Wave-nél.

Gyenge pontok: A Tulane támadóegységét szinte minden fontosabb statisztikai mutatóban az FBS sereghajtói között találjuk. A Nick Montana (Joe Montana fia) vezette passzjáték és az Orleans Darkwa - Rob Kelley duó által fémjelzett futójáték sem hozta az elvárt eredményességet, amiben a skill posztokon szereplő játékosok mellett a támadófal is sáros, noha az idény végéhez közeledve számos sérülés nehezítette az offenzív front helyzetét. A kezdő center, Zach Morgan pályára lépése ezúttal is kérdéses.

 


LOUISIANA-LAFAYETTE RAGIN’ CAJUNS (8-4, 5-2 SUN BELT)

Út New Orleansig: Keretes szerkezetűre sikeredett a szezon Mark Hudspeth csapata számára - első két mérkőzését elbukta a Cajuns az Arkansas, illetve a Kansas State otthonában, majd nyolcmeccses győzelmi sorozat következett, végül pedig két vereséggel zárták az alapszakaszt. Szeptember közepétől november közepéig tartó sikerszériájuk során a louisianaiak öt Sun Beltes ellenfelüket múlták felül, utolsó két konfmeccsüket viszont elbukták, de ez sem gátolta meg őket abban, hogy 2005 után újfent főcsoport-bajnoki címet szerezzenek, az Arkansas State-tel holtversenyben (jóllehet a két csapat egymás elleni találkozóját a Cajuns nyerte).

Húzónevek: Alonzo Harris (RB), Jamal Robinson (WR), Andre Huval (C), Justin Hamilton (NT), Dominique Tovell (DE/OLB), Justin Anderson (MLB)

Erősségek: A Louisiana-Lafayette a Sun Belt legponterősebb támadóegységével van felvértezve, továbbá az FBS komplett mezőnyét figyelembe véve az egyik legjobb 3rd down mutatóval büszkélkedhetnek. A bowl-meccsen elsődlegesen a futójátékra támaszkodhat az offense: az alapszakaszban egyaránt 800 yard felett teljesítő Alonzo Harris és Elijah McGuire vezetésével a Cajuns mérkőzésenként több mint 200 yardot átlagol a földön. A védelem vezére, Justin Anderson nem csak a csapaton belül, hanem az egész főcsoportot tekintve első helyen zárt szerelések számában.

Gyenge pontok: Az alapszakasz során nem panaszkodhattak a ULL szurkolói a passzjáték hatékonyságára, azonban a csapat kezdő irányítója, Terrance Broadway (157-es QB ratinggel a Sun Belt legjobbja volt, és országos szinten is top 15-ös helyezést ér ez a mutató) sérülés miatt szinte biztosan kihagyja a bowl-meccset, ami természetesen óriási érvágás a Cajuns számára (a freshman Brooks Haack helyettesítheti őt). A védelem nagy jóindulattal is csak átlagosnak nevezhető, futás és passz elleni védekezésben hasonlóan gyengén teljesít az egység, és labdaszerzésekkel sem tudják kompenzálni a sok engedett yardot. A speciális csapatrész kickoff és punt coverage terén végzett munkája egyenesen borzasztó.

 

Érdekességek:
- A New Orleans Bowl 2001 óta íródó történetében az idei lesz az első olyan mérkőzés, amikor két louisianai csapat találkozik egymással.
- A Tulane és a Louisiana-Lafayette párharcának örökmérlege 21-5 a Green Wave javára, a két csapat legutóbbi, tavaly megrendezett összecsapását azonban a Ragin’ Cajuns nyerte 41-13-ra.
- Története során a Louisiana-Lafayette eddig mindössze kétszer játszhatott bowl-mérkőzést, 2011-ben és 2012-ben. Mindkét alkalommal a New Orleans Bowlban szerepelhettek Mark Hudspeth tanítványai, és mindkét meccset meg is nyerték, előbb a San Diego State-et, majd az East Carolinát felülmúlva.
- A Tulane hazai meccseit is a Mercedes-Benz Superdome-ban játszotta, ugyanakkor a bowl-mérkőzésen búcsúznak is a stadiontól; 2014-től már az egyetemi kampuszon található Yulman Stadium lesz a futballcsapat otthona. Egyúttal ez lesz a Green Wave utolsó meccse a C-USA tagjaként, a következő szezontól az AAC-ben szerepel a gárda.

Az esélyekről:
Fergeteges hangulatra van kilátás a Mercedes-Benz Superdome-ban, elvégre két louisianai gárda összecsapásának ad otthont az aréna. A Tulane védelmének és a Louisiana-Lafayette támadóegységének párharca során a csapatok egyértelmű erősségei feszülnek egymásnak; kérdés persze, hogy Terrance Broadway hiánya mennyire veti vissza a ULL offense-ét. Alapvetően így is kiegyenlített erőviszonyokról beszélhetünk, és ha valamiben, akkor motivációban egészen biztosan nem fognak hiányt szenvedni egyik csapat játékosai sem. Minden adott tehát egy végletekig kiélezett, szórakoztató bowl-mérkőzéshez.

Vass Ádám (vassadi)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Delonso_ Miami Hurricanes 9 — Justicar of Florida
Carrekat mindenkepp megnezem.
több mint 10 éve
G0007 Denver Broncos 25
királyság 😊 nem is tudom melyiket nézzem
több mint 10 éve
Chargers LT Los Angeles Chargers Florida State Seminoles 91 — Jedi Master
tudom, hogy pénzt nem kapnak, de kötött sapi, napszemüveg, ....focilabda? 😀 Ezekre nagy szükségük van, és megéri értük szalagszakadást szenvedni...komolytalan

"Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom! Téged nyírlak ki utolsónak." 😀
több mint 10 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
tudom, hogy pénzt nem kapnak, de kötött sapi, napszemüveg, ....focilabda? 😀 Ezekre nagy szükségük van, és megéri értük szalagszakadást szenvedni...komolytalanChargers LT
Az a legjobb mikor a kötött sapkát a kaliforniai gyerekek kapják 😊 minden évben van példa rá.

több mint 10 éve
toxique Las Vegas Raiders 27 — A Cowboys szimpatizáns
Az esti program: popcorn, bor, foci (sok popcorn, sok bor és sok foci) 😊 !
több mint 10 éve
Tisa08 New England Patriots 2
Nem ismerem annyira a college játékosokat ezért kérdezek. Mit gondoltok Barrett és Grayson draft esélyeiről? (Ha jól tudom Grayson még junior, szóval még maradhat egy évet)
több mint 10 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
Nem ismerem annyira a college játékosokat ezért kérdezek. Mit gondoltok Barrett és Grayson draft esélyeiről? (Ha jól tudom Grayson még junior, szóval még maradhat egy évet)Tisa08
Barrettnek jó esélye van, hogy a draft végén elvigyék.
Grayson szintű QB-ból van a ligában 50