Bowl-beharangozók [12/19]

Írta: r.baggio — 2015. december 18., 23:28

Indul a bowl-mánia, a nyitónapra négy meccset ajánlunk!

Bowl-beharangozók [12/19]

A nagydöntővel együtt 41 mérkőzést rendeznek a college football első osztályának január 11-ig nyúló 2015-ös utóidényében, melyekről – kettő kivételével – a bowl.hu részletes előzeteseket közöl majd, a fórumon pedig külön eredménykövetőt nyitunk mindegyiknek. December 19. és január 3. között az NFL-lel együtt szinte minden napra jut program (december 25. az egyetlen kivétel), aki tehát szereti az amerikai futballlt, annak ez az időszak maga a kánaán. Bármilyen kérdés vagy észrevétel akad a bowlokkal kapcsolatban, örömmel várjuk, ahogy bowl-tippeldénkbe se késő még regisztrálni (jelszó: bowlhu). Jó szórakozást!

 

NEW MEXICO BOWL
LAS VEGAS BOWL
CAMELLIA BOWL
NEW ORLEANS BOWL
[egyéb]

 

20:00 Arizona Wildcats vs New Mexico Lobos – tv: ESPN

Hol?
University Stadium, Albuquerque. Lassan hagyományosnak mondható, hogy a Breaking Bad forgatási helyszíne környékén kezdődik a bowl-szezon, a New Mexico Lobos 1960-ban elkészült stadionjában. Magát a bowlt 2006-os létrehozása óta mindig itt rendezik meg, a stadion kapacitása hivatalosan kicsit több, mint 39 ezer, de 45 ezren is bezsúfolódtak már anno egy New Mexico – New Mexico State rangadóra.

 

Miért?
A New Mexico Bowl a Mountain West és a C-USA konferenciákkal áll szerződésben, de utóbbiban kevés csapat zárt 50%-os mérleggel, így a Pac12 delegálta a Wildcats csapatát. Ez lesz a 10. NM Bowl, a hazaiak az első kettőn szerepeltek, és az Arizona is játszott itt emlékezetes találkozót 3 éve. Tavaly a Utah State verte simán a UTEP-et 21-6-ra, de az előtte lévő két találkozón mindegyik csapat legalább 44 pontot szerzett. A főszponzor a ruhagyártó Gildan Activewear Inc., a győztes fél a különleges Zia Pueblo trófeát emelheti a magasba.

 

Mit kapnak a játékosok?
Baseballsapkát, Oakley napszemüveget, hátizsákot és kötött sapkát, Sound Pop hordozható hangszórót, piperetáskát, törölközőt és egy műszaki cikkekből összeállított ajándékcsomagot.


Kik játszanak?

New Mexico Lobos (7-5, 5-3): Bob Davie-nek sikerült negyedik évében bowlra alkalmas gárdát összerakni, az előző három szezonban a négy győzelem volt a legjobb eredményük. A triple-option támadósor effektív volt egész évben, Jhurrell Pressley, Teriyon Gipson, és az irányító Lamar Jordan is 650-nél több yardot futott, és 23 touchdownt szereztek. Majd 3000 yardot futottak, kétszer többet, mint amennyi passzolt yardjuk volt. A hatodik győzelmüket a Boise State kék pályáján szerezték, 30,5 (!) pontos underdogok voltak, mégis 31-24-re nyertek és szakították meg a Broncos 18 meccses otthoni győzelmi szériáját.

Arizona Wildcats (6-6, 3-6): A tavalyi kiugró 10-4-es, Pac 12-döntős szezon után a 6-6 komoly visszaesésnek számít, de amennyi sérültjük volt a védelemben, nem is csoda (a tavalyi sztár LB, Scooby Wright például alig lépett pályára lábsérülés miatt). A non-konf meccseiket simán hozták a UTSA, Nevada, Northern Arizona trió ellen, azonban az első komolyabb ellenfél, a UCLA 56 pontottal szomorította őket, a Washington és az Oregon State kivételével minden Pac 12 ellenfél legalább 30 pontot szerzett ellenük. Sorozatban negyedik bowljukat az utolsó hazai mérkőzésükön, az akkor 10. kiemelt Utah Utes ellen kétszeri hosszabbítás után biztosították be, a Territorial Cupon viszont elvéreztek a rivális Sun Devils ellen.

 

Kire figyeljek?

NEW MEXICO
1. Jhurell Pressley (RB)
2. Dakota Cox (LB)
3. Carlos Wiggins (KR/PR)
4. Eden Mahina (C)
5. Nik D'Avanzo (DL)

Draft szempontból irreleváns nevek, de őket választották a csapaton belül offenzív és defenzív MVP-nek, valamint a legtöbbet fejlődő játékosoknak. Wiggins a teljes konferencia egyik legjobb visszahordója.

 

ARIZONA
1. Scooby Wright (LB) - 4. kör
2. Lene Maiava (T) - 7. kör
3. Cayleb Jones (WR) - 7. kör
4. Will Parks (S) - 7. kör
5. Reggie Gilbert (S) - 7. kör

Wrightot nehéz belőni értékileg két 2015-ös meccsel a háta mögött, de épp a sérülékenysége miatt nem éri meg neki kockáztatni, hogy tovább maradjon amatőr, amúgy egy Zach Thomas-szerű linebackerről van szó. A remek futó, Nick Wilson ma biztosan nem játszik, Anu Solomon meg nem épp profikhoz hasonlító QB, ezért jöhet a képbe a Shrine Game-re elhívott, szamoai Maiava, és a Texas-ból idekerülő, jó felépítésű Jones. A Pac-12 csak a két safety-t díjazta a teljes csapatból, és mivel ők is végeznek, őket is érdemes kicsit jobban megnézni, már ha a tv-kamerák engedik.

 

Mik az esélyek?
10 pontos favorit a "vendég" Wildcats és 65 ponton áll az over/under.

 

Miért nézzem?
A két program közös múltja régmúltra nyúlik vissza, 66-szor játszottak egymás ellen 1908 és 2008 között. 1938-tól 1997-ig a Kit Carson puskáért harcoltak az egyetemek, a mérkőzések eredményét pedig belevésték a fegyverbe. A Lobos támadósora meccsenként átlagosan futott 246 yardot szerez, ami a 8. legjobb az országban, és a sérültekkel megtépázott Wildcats védelem ellen lesz lehetőségük ma is a nagy játékokra. Az Arizona védelmi oldalon a visszatérő Scooby Wrightban, a támadóknál a QB Anu Solomonban bízhat, jóllehet tehetséges futójuk, Nick Wilson vélhetően nem állhat az edzői stáb rendelkezésére. Két, nem éppen powerhouse-nak mondható csapattal kezdődik tehát a bowl-idény az első osztályban, megadva az alaphangot az egész estés programnak.

 


 

21:30 BYU Cougars vs Utah Utes (#22) – tv: abc

Hol?
Sam Boyd Stadium, Las Vegas. A város nyilván nem az amerikai futballjáról híres, de van egy első osztályú egyetemi csapata, a UNLV Rebels, elsődlegesen ők használják az 1971-ben átadott 40 000 férőhelyes létesítményt. Névadója az egykori kaszinómágnás Sam Boyd, augusztusban a UNLV az új rulettasztal mintázatú pályafestésével hívta fel a stadionra a figyelmet.

 

Miért?
A Las Vegas Bowl a kaliforniai Fresno-ban megrendezett California Raisin Bowl költözésekor született meg 1992-ben, és azóta is van az ESPN tulajdonában az esemény. Az első éveiben csak kisebb csoprotok csapatait tudták LV-be csábítani, az első nagy hal 1997-ben akadt a horogra, mikor az Oregon Ducks került szembe az Air Force-szal (1995-ben amúgy itt játszották a college football legmagasabb szintjének első hosszabbításos mérkőzését, addig döntetlennel is véget érhettek a találkozók). 2001-től már szerződés alapján garantált egy Pac-12 gárda megjelenése, míg a Mountain West egyenesen a bajnokát delegálja általában ide. Idén erről a MWC önként lemondott, hogy összejöhessen az állami rangadó a hatodszorra visszatérő BYU-val és a tavaly is a kaszinóknál kikötő Utah kettősével. A főszponzor a Royal Purple olajgyártó vállalkozás.

 

Mit kapnak a játékosok?
Műszaki cuccokból összeállított ajándékcsomagot, Oakley hátizsákot, baseballsapkát és télisapkát.


Kik játszanak?

BYU Cougars (9-3): A független mormonok számára duplán emocionális lesz a utahi derbi, hiszen a főedző Bronco Mendenhall a Virginiához távozik, de az ellenfélre való tekintettel még belement, hogy a bowlig nem hagyja el legénységét számos asszisztensével együtt. Mendenhall 11. idényét töltötte a Brigham Youngnál, a 2015-ben elszenvedett három vereség közül egyedül a Missouri elleni a nehezen megmagyarázható, a UCLA és a Michigan csak a papírforma jött be.

Utah Utes (9-3, 6-3): Salt Lake City-ben már kevésbé örültek a párosításnak, a tavalyi 8-4-es mutatót egy győzelemmel megfejelve sokan úgy érezték, hogy rászolgáltak egy jobb bowlra, ám a nem kiemelt bowlok meghívóinak kiosztása nem feltétlen a pályán elért eredmények alapján történik. A Utes ügyén az is rontott, hogy az év második felére eresztettek le, a 6-0-ás startot követően a USC-től, az Arizonától, illetve a UCLA-től is kikaptak, és bár mindhárman ott lesznek az utószezonban, egyik se volt azért világverő formában. Ha a háromból csak az egyik megvan, ők kerülnek be a csoportdöntőbe.

 

Kire figyeljek?

UTAH
1. Devontae Booker (RB) - 3. kör
2. Lowell Lotulelei (DT) – másodéves
3. Gionni Paul (LB) - 6. kör
4. Marcus Williams (CB) – másodéves
5. Tom Hackett (P) - 7. kör

Egy All-American, kétszeres Ray Guy-díjas punterért mindig szívesen ül le az ember meccset nézni és Booker se rossz, csak ő sérülés miatt nem játszhat. Az igazi sztárok még nem elérhetők draft szempontból (pl. a freshman WR, Christian Covey, aki ráadásul két évnyi mormon misszióra megy az idény után), így a kamera főleg Travis Wilsont fogja mutatni, de a quarterback inkább csak kinézetre NFL-kaliber.

 

BYU
1. Tanner Mangum (QB) - az év újonca, nem draftolható
2. Bronson Kaufusi (DE) - 3. kör
3. Ryker Mathews (T) - 7. kör
4. Mitch Mathews (WR) - 7. kör
5. Manoa Pikula (LB) - udfa

Utah-ban mindig masszív emberi lények alkotják a támadó- és védőfalat is, legyen szó akár a Utes, akár a Cougars aktuális felhozataláról. Az egzotikus származású fiúkból sincs soha hiány, szóval a korábbi évek alapján könnyen elképzelhető, hogy milyen játékos Kaufusi vagy épp Ryker Mathews. A másik Mathews is magas, 11 TD-t kapott el, így ezen a szinten komoly matchup problémákat tud okozni, ami a vörös zónában fokozódik.

 

Mik az esélyek?
2.5 pontos favorit a Utah, a fogadóirodák 51.5 pontra lövik be az over/undert.

 

Miért nézzem?
A Holy War in Sin City, azaz a „Szent Háború a Bűnös Városban” elnevezés gyorsan ráragadt a meccsre, és ennél jobb szlogen nem is nagyon létezhet kedvcsináló gyanánt. A utahi riválisok most mérkőznek meg először egy bowl keretében (összességében kilencvenhatodszorra!), a jegyeket pár órán belül elkapkodták, a játékosok, szurkolók hetek óta üzengetnek egymásnak, igen parázs atmoszféra várható, melybe muszáj minimum belekóstolni. Maga a játék színvonala más kérdés, mert egyik fél se bír átütő erővel a támadóknál, miközben a védőknél sack-gyárosok sora várja a bevetést.

 


 

23:30 Ohio Bobcats vs Appalachian State Mountaineers – tv: ESPN

Hol?
Cramton Bowl, Montgomery. Stadionfejlesztési visszásságok az USA-ban is előfordulnak, erre tökéletes példa az alabamai Cramton Bowl, ami 1923-tól a másodosztályú Alabama A&M otthona volt. 2011-ben 10 millió dollárért újították fel 21 ezresre redukált kapacitással, ez a 8-9 ezres átlagnézőszámmal bíró A&M-nek mégse felelt meg, az egyetem 62 millió dolláért emelt fel új stadiont. Jelenleg egy NAIA-s csapat, a Faulkner University a főbérlő, szóval nincs csúcsra járatva a Cramton kihasználtsága.

 

Miért?
Az előző bekezdésben taglalt probléma után érthető, hogy a városvezetők minden követ megmozgattak bármilyen szélesebb érdeklődésre számot tevő meccs tető alá hozásáért. 2014-ben ebben sietett segítségükre az ESPN, hogy együtt megalkossák a Camellia Bowlt (a kamélia Alabama állam hivatalos virága). A MAC és a Sun Belt konferenciákkal szerződtek le, tavaly decemberben a Bowling Green és a South Alabama veselkedett egymásnak több mint 20 000 néző előtt.

 

Mit kapnak a játékosok?
Műszaki cuccokból összeállított ajándékcsomagot, Fossil órát, emlékérmét tartóval, sapkát és télisapkát, Ogio edzéstáskát, Big Game aláírt labdát.

 


Kik játszanak?

Ohio Bobcats (8-4, 5-3): Szép csendben jutott el a 8-4-ig Frank Solich mester és a Bobcats, a legnagyobb meglepetést az utolsó fellépésükön okozták, mikor idegenben verték meg a MAC-címvédő Northern Illinois-t. A konfdöntőtől ettől függetlenül a saját divíziójukban hengerelő Bowling Green miatt távol álltak, a legszebb, amit az évből ki tudnak hozni, az egy bowl-siker lehet.

Appalachian State Mountaineers (10-2, 7-1): 2014-ben a South Alabama, most az App State játssza a Camellia Bowlon története első FBS bowlját. A második vonal 2006 és 2008 közötti bajnoka 2014-ben csatlakozott a Sun Belthez, és ahogy jogosulttá vált a szereplésre, be is zsebelte meghívóját Montgomery-be. A Clemson elleni idegenbeli vereség természetesen senki szívét nem fájdítja Boone-ban, a másik zakó, az Arkansas State elleni hazai azonban a Sun Belt-címébe került a Hegylakóknak.

 

Kire figyeljek?

APPALACHIAN STATE
1. Ronald Blair (DE) - 6. kör
2. Jesse Chapman (C)
3. John Law (LB)
4. Latrell Gibbs (DB)
5. Zach Matics (K)

 

OHIO
1. Ian Wells (CB)
2. Quentin Poling (LB)
3. Sebastian Smith (WR)
4. Lucas Powell (OL)
5. Mike McQueen (OL)

Nagy bravúr lenne, ha közülük akárki megcsípne egy 53-as keretet a profik között.

 

Mik az esélyek?
7.5 pontos favorit az Appalachian State, a fogadóirodák körülbelül 55 pontra számítanak.

 

Miért nézzem?
A 40 bowlból az egyik legkevésbé vonzó párosítás, több más mérkőzéssel átfedésben (Las Vegas Bowl, Jets-Cowboys, stb.), hazudnánk hát, ha itt egy kihagyhatatlan élményt garantálnánk. De az Appalachian State mégis csak egy speciális este elébe néz, melyhez az Ohio kellemes partner lehet. Mármint kellemes a szoros csatára vágyóknak.

 


 

03:00 Arkansas State Red Wolves vs Louisiana Tech Bulldogs – tv: ESPN

Hol?
Mercedes-Benz Superdome, New Orleans. A Saints otthona minden bizonnyal nem igényel részletes bemutatást, aki jelen cikkünkre kattintott, vélhetően látta már kívülről-belülről elégszer. Hétszer rendeztek itt Super Bowlt, 1975 óta a Sugar Bowl, 2001 óta a New Orleans Bowl színhelye, utóbbit a Katrina hurrikán pusztítása okán kellett egy alkalommal 2005-ben a Cajun Fieldre, a louisianai Lafayette-be vinni.

 

Miért?
Az FBS hierarchiájában legalul elhelyezkedő Sun Belt 2001-ben döntött úgy, hogy legalább egy tagjának valahogy be kell biztosítania a bowl-meghívót, és erre a lehetőségre a Mountain West csapott le (a helyszín adta magát, hiszen az SB székháza a Superdome-ban található), akiket 2002-ben váltott a Conference USA. 2011-ben a Louisiana-Lafayette szereplése új színt hozott az általában fél ház előtt zajló eseményre, 2013-ban már közel 55 ezren tekintették meg a Lafayette-Tulane találkozót. A klasszikusok közé a 2011-es meccs vita nélkül odasorolható, amennyiben a kis bowlok létjogosultságát kérdőjelezné meg valaki, elég csak ezt a felvételt megmutatni. A főszponzor az R+L Carriers teherszálíltó cég.

 

Mit kapnak a játékosok?
Műszaki cuccokból összeállított ajándékcsomagot és Fossil órát.

 


Kik játszanak?

Arkansas State Red Wolves (9-3, 8-0): 2011 óta Blake Anderson a negyedik vezetőedző az ASU élén, de az első, aki egy idénynél többet töltött Arkansas-ban, mivel elődeit sorra happolták el a pénzesebb csapatok (Hugh Freeze az Ole Misshez, Gus Malzahn az Auburnhöz, Bryan Harsin a Boise State-hez ment). Az egyértelmű, hogy hamarosan érte is be fognak jelentkezni, viszont ez egyelőre a Sun Belt trón megkaparintásával sem történt meg. Pedig a menetrend non-konf részén lehet már csak javítani, mert a USC, a Missouri és a Toledo triója elleni papírforma vereségeken túl söpörték a csoportjukat, és zsinórban négy GoDaddy Bowl-túrát követően 10 év elteltével térnek vissza New Orleans-ba.

Louisiana Tech Bulldogs (8-4, 6-2): Tavaly a Marshall ellen a címmeccsen buktak el a Conference USA küzdelmei során, idén a Southern Miss a divízió nyergéből is kiütötte a louisianaiakat (plusz a Western Kentucky, Kansas State, Miss State hármastól kaptak ki), emellett a kötelezőket simán behúzták Skip Holtz-ék, egy átlagosnál jobb, csak nem felejthetetlen évet produkálva. A futó Kenneth Dixon beírta nevét az almanachokba, nagyjából ennyiben kimerül a Bulldogs szezonja, eddig.

 

Kire figyeljek?

ARKANSAS STATE
1. Ja'Von Rolland-Jones (DE) – sophomore
2. Rocky Hayes (DB) – udfa
3. JD McKissic (WR) – udfa
4. Jemar Clark (OL) – junior
5. Colton Jackson (OL) - junior

 

LA TECH
1. Vernon Butler (DT) - 3. kör
2. Kenneth Dixon (RB) - 3. kör
3. Trent Taylor (WR) – junior
4. Xavier Woods (S) – junior
5. O'Shea Dugas (OL) - freshman all-american

A Red Wolves érdekes gárda sok trükkös próbálkozással, csak a a draft szempontjából ennek jelentősége nincs. A Bulldogs-nál más a helyzet, Vernon Butler könnyen D'Anthony Smith (Jacksonville) és Justin Ellis (Oakland) útját követheti középső körös DT prospectként, míg az NCAA futott TD-csúcsára hajtó Kenneth Dixon is bőven rászolgált már a megkülönböztetett figyelemre. A Floridánál csúnyán leszereplő irányító, Jeff Driskel a Tech-nél bizonyította, hogy nem szabad leírni őt, de ennél többet remélnie focikarrierjétől balgaság lenne.

 

Mik az esélyek?
Mindössze 2 pontos favorit a Louisiana Tech, 67.5 pont az over/under.

 

Miért nézzem?
„A Sugar Bowl diétás változata”-ként jellemezték az SB Nationnél a New Orleans Bowlt, amihez nincs is mit hozzátenni. Kicsit kevesebb nézővel, kicsit kevésbé ismert, kevésbé jó gárdákkal, ám borítékolhatóan remek hangulattal, sok ponttal, egyedi körítéssel, tehát minden finomsággal, amivel a szombatra pakolt TNF nem veheti fel a versenyt.

 


 

December 18., péntek (magyar idő szerint szombat):

DIV III DÖNTŐ 01:00 Mount Union vs St. Thomas [MN] - tv: ESPNU (Salem Stadium, Salem)
FCS ELŐDÖNTŐ 02:00 Richmond @ North Dakota State - tv: ESPN2

 

December 19., szombat:

CELEBRATION BOWL 18:00 Alcorn State vs Grambling State - tv: abc (Georgia Dome, Atlanta)
DIV II DÖNTŐ 22:00 Northwest Missouri State vs Shepherd - tv: ESPN2 (Sporting Park, Kansas City)
FCS ELŐDÖNTŐ 22:00 Sam Houston State @ Jacksonville State - tv: ESPNU
NAIA DÖNTŐ 00:00 Southern Oregon vs Marian [IN] - tv: ESPN3 (Municipal Stadium, Daytona Beach)
CURE BOWL 01:00 San José State vs Georgia State – tv: CBS Sports (Citrus Bowl, Orlando)

 

Az FCS a másod-, a Div II a harmad-, a Div III a negyedosztálynak felel meg. Az NAIA az NCAA-hez hasonló, ám annál jóval ismeretlenebb szervezet, a Celebration Bowlon két másodosztályú csoport, a MEAC és a SWAC bajnoka játszik egymással. A Cure Bowlon ugyan két FBS csapat meccsel, a kaliforniai, 5-7-es mérlegű SJSU keleti parti túráját a 6-6-os Georgia State ellen nem véltük kiemelésre érdemesnek.