NCAA eredménykövetés NCAA eredménykövetés - 1 aktív topik

Coup d'oeil - játékelemzési alapok

Írta: r.baggio — 2017. november 29., 21:26

Nem kicsit tömör, de annál hasznosabb stratégiai cikket találtunk, melyet a korábbi megosztás után végre le is fordítottunk.

Coup d'oeil - játékelemzési alapok

Az angol eredeti ITT olvasható.

 

Alex Kirby igen részletes és átfogó Life After Football cikke által inspirálva körül akartuk járni ugyanazt a folyamatot, arra helyezve a hangsúlyt, hogyan ültethetjük ezt a gyakorlatba és használhatjuk az élő futballközvetítések során. A körvonalazott metódust évekig használtuk a stadionok edzői páholyaiban dolgozva.

Amit fel fogunk itt vázolni az az, hogyan ítéljük meg mi lesz a következő játék mielőtt az adott play elkezdődik. Az benne az igazán szép, hogy ezen képességet sok-sok gyakorlással szórakozás közben fejleszthetjük. Valószínű, hogy amúgy is kb. 12 órányi focit fogyasztasz minden héten és ebből akár tanulhatsz is. Tegyük fel, hogy 3 vagy 4 meccset nézel meg egy hétvégén, ez nagyjából 450-500 ismétlésnek felel meg, amivel azonnali visszacsatolással az agyadat edzheted a tárgyalt jártasság fejlesztéséhez. Segít abban is, hogy jobban lefoglaljon a mérkőzés (a meccs fogyasztásának élvezete közben), mialatt a koordinátori szakmában felbecsülhetlen tudásodat pallérozod. A mérkőzéseket elfogulatlanul megtekintve, kizárólag a formációkra és a pálya egyes területeire koncentrálva kimunkálhatod a fejlemények előre meglátásának technikáját. Természetesen a játékok típusa a játékot hívó edzőn múlik, de ezek a szabályt erősítő kivételek. Minél többet gyakorolsz, annál több lehetséges forgatókönyvet tudsz majd felvázolni és belőlük azonnali következtetést levonni, miután a play lefutott (miben volt igazad és miben nem? Mit tanultál a hipotézisedből?).

Ezen gyakorlat szándéka, hogy a 25 másodperces órát használva adott időtartam alatt megállapítsuk mi folyik a pályán és milyen eshetőségek várhatóak a labda elindulását követően. Célként kitűzve a pályán látott összes információ átlátását és a prognózist 15 másodpercben, 10 másodpercet hagyva a játékórán. Hisszük, hogy a sportot a védelem perspektívájából szemlélve könnyebb feldolgozni mi szűrhető le a snap után és könnyebben rendszerezhetőek a játék komponensei, egyúttal élvezhetőbbé téve a meccsnézési folyamatot. Az alábbiakban lépcsőzetesen megyünk végig az adathalmaz elemein, amit használni fogsz a várható kifejlet levezetéséhez egyes szituációkban.

Megjegyzések a képen (fentről lefelé, majd balról jobbra haladva): sok yardos szituáció; 11-es személyzet [1 RB, 1 TE] a futás erős oldalától távol; az irányító a center alatt; két WR párban, közel a futó potenciális harmadikként; 14 pont hátrányban, vélhetően csak két labdabirtoklásra való potenciális idővel – 6 védő a boxban – söprögető mélyen egyedül

 

3 másodperc

Az információ ezen része az előző játék vége után azonnal összegyűjhető.

Mezőnypozíció – a támadósor a pálya melyik részén próbál épp előre haladni a labdával? Ha a saját 20-as környékére visszaszorulva, az offense pusztán csak az első kísérlet elérésére törekedik, hogy kikerüljön a saját célzóna árnyékából. A 40 yardos vonalak között a cél egy nagy játék a vörös zónába való jutásra. A vörös zónán belül a pálya beszűkül (általában a védelem emberfogásra áll át), ezt kell kiaknázni a pontszerzéshez.

Kísérletszám és távolság – a pályán elfoglalt aktuális helyzet és a megteendő yardok befolyásolják a támadókat, hogy mennyire legyenek agresszívak a negatív yardos játék eshetőségével kalkulálva.

Fennmaradó idő – leggyakrabban ez igazán csak egy szoros meccs negyedik negyedében számít. Attól függően, hogy milyen lendületben van az offense, lehet a maradék időt csökkenteni az előrehaladás átlagával és a további becsült labdabirtoklásokkal számolva. Például ha 10 perc maradt a meccsből és 10 pontnál nagyobb a hátrány, abban a tudatban szükséges támadni, hogy maximum 2-3 labdabirtoklás van még és gyorsítani kell a tempót vagy több rizikós nagy játékot vállalni.

Hash (a játékteret széltében három részre felosztó vonalak) – ennek az NFL-en kívül van komoly hatása, a profiknál a hashmarkokat közelebb festik fel egymáshoz, így ott a labda és a legtávolabbi elkapó közti távolság se olyan nagy soha. A szakadéknyi távolság a védelmek számára nehezebbé teszi szándékaik elrejtését (fedezés/nyomásgyakorlás).

Személyzet – milyen típusú játékosok vannak épp a pályán? Tegyük fel, hogy az offense 3 TE-t küldött fel, oké, valószínűleg nem mélységi passzjáték fog jönni. Egyes közvetítéseken ki is írják, hogy mi is az aktuális personnel (pl. 11 – itt az első egyes a formációban levő futók, a második a TE-k számát jelöli, tehát 1 RB, 1 TE, 3 WR)

 

 

7 másodperc

Párosítsd az ismeretleneket koncentrálva a formációra és hogyan alkalmazkodik hozzá a védelmi front.

Formációk

3-emberes felszín (tehát a center legalább egyik oldalán közvetlenül három további csapattárs van): „pro strength” vagy tömörített „trips” felállás?

1 futó/2 futó: 21-es személyzet? Találj kifogásokat a Power/Iso [két fajta belső futás] ellen, mert valószínűleg az jön.

Kiegyensúlyozott/kiegyensúlyozatlan: szimmetrikus-e a formáció (ezt feltételezd elsőre, majd vedd észre a különbséget), a pálya egyik felén többen vannak, esetleg háromnál több játékos van a labda egyik oldalán?
Mi és hol a formáció futáserőssége (indulj ki abból, hogy errefelé fognak futni)? Van-e TE vagy H-back a boxhoz közel

Slot (a fal széle és a szélső elkapó közti rés): hogyan néz ki és milyen hosszan nyúlik el a slot és a DB-k hogyan helyezkednek el alapból (mennyire mélyen vannak? A belső vagy külső vállra helyezik a nyomást?)

 

A védelmi párosítások

A védelmi formáció váza jó előrejelzés hogyan fog a defense reagálni és melyik védőnek kell elsődlegesen a játékot megállítania (S, CB, LB, DE?).

Példának okáért ha párban levő szélső elkapókat látsz a pályán, velük szemben pedig két védőt 5 yardnál nem messzebb, mögöttük safety segítséggel, tételezd fel a belső futást, mert az a legvalószínűbb sikeres forgatókönyv a támadók szempontjából a boxban levők számának alapján.

Állapítsd meg a slot fedezésének típusát; emberezés lesz vagy valaki hátrál majd, hogy levédje a curl/flat elkapási útvonalakat?
A védelmi front páros vagy páratlan? A center a nose tackle által lefoglalt vagy az NT valamelyik résben helyezkedik el?
Mennyi potenciális futó van a boxban? Kit azonosított be a támadósor MLB-nek és kit igyekszik a leginkább elkerülni?
Vannak-e boxon kívüli védők közel ahhoz, hogy alkalomadtán lehetséges nyomásgyakorók/fő futás elleni blokkolók legyenek?

Használd ezeket az információkat, hogy megtehesd a logikus feltételezéseidet. Szűrd ki a kivételeket és állapítsd meg a játék legvalószínűbb lefolyását.

 

 

12 másodperc

Befolyás/ Párharcok

Mely ponton van a legjobb lehetőség az előrehaladásra? Mi a legvalószínűbb következmény a védelmi front/fedezés és formáció alapján?

Például: az Iowa támad. Második és nyolc a középpálya környékén és 12 personnelt küldenek fel a fal szélein szorosan elhelyezkedő TE-kkel. Feltételezhetjük, hogy „stretch” futás lesz valamelyik tight end által blokkolandó rés irányába, amíg valami szembeütköző dolog nem történik (a söprögetők közelebb lépnek a LoS felé vagy egy elkapó átmozog a formációban).

 

Ez segít vizualizálni a védelem lehetséges válaszreakcióit is és hogy melyik védő lesz a legjobb pozícióban a játék megállítására. A fenti képet elnézve, azonnali belső futást várva mely védő is jelentheti a legnagyobb problémát? Ha zónafutás megy balra, kire hárul (csak a kiosztott feladatok alapján), hogy a labdahordón bemutassa a szerelést?

 

16-20 másodperc

Értékeld újra amit eddig feltételeztél. A csapatok eddig mivel is voltak sikeresek? Mi szükséges kizárólag az első kísérlet eléréséhez?

Képzeld el magad előtt, hogy a megjósolt játék hogy is bontakozna ki az adott védelem ellen. Hogyan alakulnának a blokkok és milyen rizikót igényel a játék sikeressége?

 

A snap után

Mi a snap utáni első lépés? A futó azonnal előre, esetleg megtorpanva vagy a LoS-sal párhuzamosan indul el? Ez szinkronban van a fal mozgásával?

Bármi történés ellene ment az általad feltételezett eseményeknek?

A lényeg, hogy összegezd a snap előtti infókat, határozd meg előre a vélt forgatókönyve(ke)t, és mikor a labda játékba került találd meg a kivételeket, mely azonnal figyelmeztet rá, ha valami különleges történik (blitz, futó oldalirányváltása, play-action, screen passz, satöbbi).

 

 

Példa: ha a söprögetők valamelyike a két mélyen elhelyezkedő közül elindul a LoS felé, rögtön tudhatjuk, hogy passz siettetés jön vagy jelzés a safety zónázására, mellyel a curl/flat elkapási útvonalakat fedezi (ez esetben visszalépve az oldalvonal felé/a szélső futásblokkoló irányába). A másik S vajon bevált-e a pálya közepére vagy a saját oldalán levő slot elkapót támadja le (utóbbinál nyilvánvaló, hogy a védelem közepe hátul üresen tátong).

A játékot így szemlélve rengeteg ismeretlen tényező kiszűrődik a képletből a snap pillanatában. Mikor a fentieket végigzongorázod, képes leszel fókuszálni az egyes játékosok technikáira, kifejezetten azokra, akiken a játék sikeressége a leginkább múlik (pl. az üres területre behúzó guardra az átkaroló futás során).

A gyakorlat remek felkészítés az agyad számára a komplett meccsre szóló stratégiai minták feltérképezésére. Az edzettebbek ezért különösen kedvelik a mérkőzéseket a Skycam perspektívájából nézni vagy csak simán a snap előtti elhelyezedések képét vizsgálni. A huddle-t követő, a labda feladását megelőző 6-10 másodperc a futball egyfajta Rorschach tesztje, mely során gyorsan kell feldolgoznod a látottakat és megértened a lehetséges kimeneteleket pusztán az egyes játékosok helyzetéből és akcióiból kiindulva.

Remélhetően ez sokaknak megfelelő keretrendszert szolgáltat majd a közvetítések komolyabb élvezetéhez és az erős „futball IQ” építéséhez.


Hozzászólások

több mint 3 éve
🤘gaben🤘 Las Vegas Raiders Texas Longhorns 99 — Longhorns Still Strong
Esetleg egy komolyabb cheerleader elemző cikk is jöhetne màr!!!
Amugy kiràly lett!

!GIVE ME THE CUP!
több mint 3 éve
iktriad Jacksonville Jaguars 90 — GoT Survivor, GM Game 2018, NBA Fantasy 2020 winner
Bravó baggio, és köszi.
több mint 3 éve
Chargers LT Los Angeles Chargers Florida State Seminoles 91 — Jedi Master
Vagány cikk, ilyenek is kellenek.

"Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom! Téged nyírlak ki utolsónak." 😀
több mint 3 éve
dande Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 29 — Így remélem megfelelek nektek.....
Akkor most már én is lehetek NFL HC mondjuk Fox helyett???? 😛

Kösz!!!!!

több mint 3 éve
dande Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 29 — Így remélem megfelelek nektek.....
Akkor most már én is lehetek NFL HC mondjuk Fox helyett???? 😛

Kösz!!!!!

több mint 3 éve
dande Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 29 — Így remélem megfelelek nektek.....
Akkor most már én is lehetek NFL HC mondjuk Fox helyett???? 😛

Kösz!!!!!

több mint 3 éve
dande Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 29 — Így remélem megfelelek nektek.....
Akkor most már én is lehetek NFL HC mondjuk Fox helyett???? 😛

Kösz!!!!!

több mint 3 éve
Gaba93 Indianapolis Colts Stanford Cardinal 3 — Batman
A cikk nagyon jó, de ÁTKAROLÓ FUTÁS??? Ha nem nézem meg a szótárban esélyem se lenne kitalálni mire gondolsz...
Még a sepregető/safety párhuzam szódával talán elmegy, de ne fordítsunk már le mindent magyarra.
több mint 3 éve
r.baggio Arizona Cardinals Louisville Cardinals 241 — no es importante
Na de pont ezért van a bowl.hu-s szótár, és linkeltem az eredeti cikket is, aki megérti, olvassa azt el.


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 3 éve
Köszi,nekem tetszik!

[color=zöld][/color]Sajtfej!