Legkedveltebb hozzászólások

több mint 1 éve
somoskovig Jacksonville Jaguars 6 509 — 49ers GM
Sziasztok!

Szeretnék beszámolni Nektek az oldallal és fórummal kapcsolatos fejleményekről.

Kezdjük a legfontosabbal: ma reggel megszületett a megállapodás az érintettek között, így a bowl.hu weboldal, főrum és minden egyéb működéshez szükséges dolog végre a szerkesztőség tulajdonába kerül. Nem tudom, mennyire tudjátok, de az oldal történetében (2004-ben indult a dolog ugyebár) még sosem volt olyan, hogy a háttér is a saját kezünkben lett volna, így bár az elmúlt napok történései miatt egy kicsit sír az egyik szemünk, de igazából nem csak a másik nevet, hanem mindkettő. 😊 Innentől kezdve az általunk kitűzött célok, fejlesztések megvalósulása már csak a mi ügyességünkön, elhivatottságunkon (és pénztárcánkon) múlik.

A jövőről:
1. Ez a fórum felület minden funkciójával együtt életben marad. Szeptemberre pedig szeretnénk megvalósítani azokat a fejlesztéseket is, amikről már sok szó esett, de eddig elmaradtak (pl. hozzászólások írásának/formázásának egyszerűsítése hosszabb hsz-ek esetén, tartalmi kommentek kiemelése a főoldalra cikként, stb.) Megmarad az adatbázis, minden korábbi beállítás és az a több, mint 1.500.000!!!! hozzászólás, ami szinte egyedülállóvá teszi ezt a közösséget.
2. Továbbra is tartjuk, hogy szeretnénk a Fűzővel kifelé csapatával dolgozni a jövőben. Ennek fő oka, hogy nem csak a közösség fennmaradását reméljük, hanem szeretnénk állandó főoldali tartalommal is rendelkező oldalt működtetni, erre pedig náluk alkalmasabb és aktívabb partner nincs a magyar amerikai focis közösségben. Nyilván nem lehet minden cikkben egyszerre minden igényt kielégíteni, de próbálunk megvalósítani egy olyan egyveleget, amiben hírek, elemzések, könnyebben és nehezebben fogyasztható tartalmak egyaránt helyet kapnak. Illetve mi is lelkesebben írunk, ha nagyobb forgalommal és olvasottsággal találkozik a munkánk.
3. Szeretnénk formailag is megújulni, nem csak szöveges cikkeket és időnként podcast-eket produkálva, hanem akár rövid videós elemzéseket, bejelentkezéseket, stb.
4. A FK és bowl.hu közötti együttműködés technikai részletei jelenleg kidolgozás alatt vannak, ezek után fog kikristályosodni, hogy pontosan milyen formában is megy tovább az együttműködés, számos jobbnál jobb lehetőség van a fejünkben erre vonatkozóan. Itt szeretném kiemelni, hogy bár korábban mindkét oldalon voltak ellenérzések a másik fél kapcsán, de abszolút segítőkész, nyitott és támogató hozzáállást tapasztaltunk részükről az elmúlt napok káoszában, ezúton is köszönet nekik. Kicsi ez a magyar amerikai focit szerető közösség ahhoz, hogy kooperáció helyett irtsuk egymást. 😊
5. Részünkről ez vonatkozik a FD fórumra is, ha szükségét érezték, hogy ebben a helyzetben ezeket a lépéseket megtegyék, legyen így. Mi innentől azon fogunk dolgozni, hogy mind tartalom, mind felhasználói élmény szintjén olyan színvonalat nyújtsunk, ami miatt minket érdemes választani, ha verseny van, akkor úgy. Természetesen senkit nem korlátozunk és kényszerítünk választásra sem a két oldal között, viszont a fair működést elvárjuk mindenki részéről.
6. A technikai részekre (átadás/átvétel, új szerverre költözés, admin jogok visszaállítása, stb.) a jövő héten fog sor kerülni, remélhetőleg ez látható fennakadást nem fog okozni semmilyen formában.

Ezúton is köszönet mindenkinek, aki a megoldás-keresésben segítségünkre volt, és legfőképp Nektek az összes csalódott, dühös, támogató, szomorú és kioktató kommentért egyaránt, ebből látszik, hogy nem csak nekünk fontos ez az egész. Azon leszünk minden erőnkkel, hogy ezt megháláljuk és mindenki megtalálja az oldalon azt, ami miatt érdemes velünk lenni. 😊

több mint 6 éve
Robilluma Pittsburgh Steelers 2 907 — Whatever it takes
Végre elkészültem a Steelers draftjának - szigorúan teljesen szubjektív - értékelésével.

A Steelers draftjainak elemzésénél mindig a főgóré, a Steelers elnök Art Rooney II aktuális szezonzáró értékelésével kell kezdeni. Ott van a csapatértekezleteken, ismeri a hiányosságokat és ő az, aki meghatározza, hogy milyen legyen a csapat arculata. Az utóbbi években meglehetősen jól irányba rakta a draft ( és a teljes offseason) alakulását.

A 2011-es szezon értékelésének kulcsmondata Rooney-tól a Broncos elleni bicebóca Roethlisbergerrel elszenvedett PO zakó után:
"We need to take fewer sacks,'' Rooney said when addressing areas to improve on the offensive side of the ball.Art Rooney II
Eredmény: 1. kör David DeCastro OG, 2. kör Mike Adams OT

2012-es szezonértékelés a védelemtől mindössze 37 sackes szezon és nem csak Steelers szinten sokkolóan alacsony turnover szám után:
"We have to get more pressure on the quarterback," Rooney said. "Anybody will tell you that creates turnovers."Art Rooney II
Eredmény: 1. kör Jarvis Jones OLB

2013 értékelés:
At the same time, Rooney noted the decline of the defense as a concern.
"Obviously, we want to get better. We slipped on defense in some areas this year, particularly in terms of stopping the run; we're not anywhere near the top of the league, which is where we've typically been and where we want to be. There's no doubt there's room for improvement there."Art Rooney II
Mit jelentett ez? Tekintve, hogy a védőfal két kezdő (Heyward, McLendon) és két backup (Cam Thomas, Arnfelt) kaliber játékosból állt, minden bizonnyal érkeznie kellett legalább egy, de inkább kettő játékosnak a frontba.
A kettőből melyik posztra kellett korán érkeznie játékosnak (ha egyáltalán tervbe volt véve)? Ez már trükkösebb kérdés.
Persze a válasz is lehet egyszerű: mindkettőre, DE és NT posztra is. Azonban volt a csapatnak épp elég needje az utóbbi évek gyenge draftjai és ugyanilyen szintű rostermenedzsmentje miatt, így a draft elején valószínűleg csak az egyik kerülhetett megoldásra, ráadásul McLendonnal a nyilatkozatok alapján kezdőként számolnak (ami persze nem nem zár ki egy pozíciós upgrade-et). A teljes draft értékelésemet is ezen kérdés köré építem fel, mert a végeredmény tudatában is ez osztja/osztotta meg a szurkolókat leginkább: Nix vs Tuitt/Hageman?
A 34 NT vagy a 34 DE a fontosabb poszt a mai nflben, a mai Steelers D-ben, melyik poszt van inkább megoldva a jelenlegi kerettel és melyik az erősebb class a drafton? Ezek a kérdések foglalkoztathatták a Steelers szurkolókat a draft előtt.

És az újságírókat is, neki is szegezték a kérdést egy offseason sajtótájékoztatón a GM Kevin Colbertnek (aki nem szokott mellébeszélni):
On the relative value of nose tackles in today’s pass-happy NFL:
“It has changed over the years. It has become more passing, more sub-package defenses. I think our numbers were close to 60 percent sub-package defense last season, and that percentage has increased because of the change offensively. It doesn’t change the way we evaluate. In a 3-4 defense you’re still going to start with a nose tackle. You have to get into third down situations, and those second-and-longs, too. If you don’t have that player help you get to those extended downs then you’re going to have problems. Nose tackle will always be important to our defense.”Kevin Colbert
Ez a lényeg. Hiába van fenn csak 40%-ban a base D egy NT-vel a center előtt, ha ezalatt a 40% alatt nem működik a runD, mert a két OG között a LoS bedől, akkor az egész D nem működik, mert nincsenek 2nd/3rd and long szituációk. Így van felépítve a LeBeau D. A baseD-nek fogni KELL a futást.

A DL coach John Mitchell a draft előtt pontosan leírta a Steelers front7 filozófiáját és ezzel együtt értékelte a tavalyi védelmet, kitérve persze az ő egységére:
„You look back at our season last year, up front I tell my three guys ‘you’ve got to eat up five guys.’ If we don’t do that the linebackers aren’t going to be able to make plays. We’ve had great linebackers here because the front has kept them free.”
“If they double-team the nose tackle in our scheme, now they’re playing with nine and we’re playing with 10. What we have to do up front is make that ball go to the unblocked guy in our scheme. We didn’t do a very good job of that last year because the ball went north and south. We have to make the ball go east-west because we have the speed to run that ball down when it goes east and west.
“When you let that ball go north and south on you, you’re not a very good front.
We have to be a lot better up front.”John Mitchell
Elég egyértelmű, hogy a védőfal és a NT poszt megerősítése volt az egyik prioritása a draftnak.

McLendon pedig bármennyire is szeretném ezt hinni, a LoS tartásában nem elég jó. A felvételeken és a statokban is látszik:
Football Outsiders calls nose tackle the Steelers’ greatest position of need, based on McLendon’s average tackle following a gain of 3.0 yards, the worst of any starting tackle in a 3-4 defense.
Ő egy méretéhez képest nagyon atletikus nose, aki alkatát és játékát tekintve inkább egy NT-DE hibrid. Remekül ér ki az oldalvonalhoz a külső futásoknál, screeneknél, jól mozog a pályán, egy ember blokkjáról jól jön le, de a duplablokkokkal komoly gondjai vannak, mert nincs elég ereje a megtartásukhoz. Nem nagyon rossz bennük de nem is nagyon jó. Átlagos. Csak az kevés egy Steelers NT-től. Az ő skillsetje sokkal inkább illene LDE-be, ott még klasszis játékos is lehetne belőle.
Mitchell hasonló véleménye róla:
What he can do is run to the ball. He has to learn to get off blocks and keep his pad level down. He is not going to be as strong as Casey. Chris (Hoke) was very intelligent, and Steve is also. He has to be able to take things from the classroom to the field. If he can be Steve and not Casey or Chris, he will be okay. I’m not worried about him at this time.John Mitchell
Ez alapján joggal lehetett azt gondolni, hogy egy kezdő NT-t fog a Steelers draftolni, mert ezzel két legyet üthet egy csapásra, két játékos is az ideális posztjára kerül. Ezzel kapcsolatban annyi lehetett kérdés, hogy McLendon elég jó lenne-e Heyward párjának az 5-6 DB-s védelmi felállásoknál, ahol a nose lemegy a pályáról? Illetve ha nem, akkor a draftolt új NT elég jó pass rusher-e ahhoz, hogy akár ő is bennmaradhasson McLendon helyett?

A védőfal snap eloszlás 2013-ban, amikor csak két DL játékos volt pályán, azonban okot ad az aggodalomra (vastaggal szedettek távoztak):
Heyward 521
Hood 306
Keisel 243
Woods 64

McLendon 37
Fangupo 7

Ennyire hátul volt McLendon a pass rush-listán, ez pedig újabb kérdéseket vethetett fel. Ha jön is egy kezdő NT, honnan jön majd az interior nyomás 4 emberes védőfal esetében?
Ez a kérdés az edzői stábot is foglalkoztatta, akik persze már beszéltek a játékosokkal az OTA-k alatt. Heyward ilyen infók tudatában válaszolt így egy riporternek a draft előtt:
When asked if nose tackle in a 3-4 scheme has become devalued with teams playing more nickel or dime than their base defense, Heyward said, “The nose tackle position is vital. I think it’s the most critical position on our defense in the run.”
Then Heyward added this: “I think our nose tackles have to be ready to play in sub package this year.”
“Steve can rush, Cam can rush,”
Heyward said, “and we’re looking for them to add more to this defense.”Cam Heyward
Hoppá. Eddig minden Nix draftolása mellett szólt, hiszen az ő egyik legnagyobb erénye, hogy méretei ellenére robbanékony játékos, jó első lépése van, sűrűn látni a backfielden. Mintha csak az ő draftlását írták volna körbe. Ekkor már komolyan reménykedtem a draftolását illetően (utóbbi évek kedvenc college prospectje számomra).

Azonban szokás szerint érkezett a kijózanító „pofon” a Nix-fanoknak Tomlin szájából a pre-draft sajtótájékoztatón:
I think that there’s a premium on pass rush capabilities and probably interior pass rush capabilities,” said Coach Mike Tomlin. “Probably a stronger case for that than there has been in other years, simply because of the number of snaps that we’re playing in sub-package football, and by sub-package football I mean (the times when) the offense has three or more receivers on the field, we have three or more cornerback-like bodies on the field.”Mike Tomlin
Csezd meg. A dolog itt eldőlt, lejátszották a 12. menetet, a HC nyert. Tuitt > Nix. Aki szerint ez nem volt eldőlve már a draft előtt, az nem ismeri Tomlint vagy nem tudja értelmezni a „kinyiltatkoztatásait”. Mert ez is egy ilyen volt.
Ezzel a relációval nekem az a bajom, hogy ez egyben ezt is jelenti: (várhatóan) elit LDE + közepes NT > nagyon jó LDE + (várhatóan) elit NT. Én jobban szeretem a 3/3-at, mint a 3/2-t. No meg nem tehetek róla, személyes „szerencsétlenségem”, hogy a kedvenc posztom bármilyen védelemben a NT. Mert egy extraklasszis, középen megállíthatatlanul romboló nose, ha még a backfieldet is rendszeresen látogatja, akkor komoly megfélemlítő erővel bír, pláne ha emellé még az ellenfelek számára arrogáns karakterrel, domináns személyiségtípussal is rendelkezik. Nix ennek a mintapéldánya. Poe mellett az utóbbi legalább 5 év legnagyobb NT ígérete. A lényeg, hogy ilyen nem jön ki minden évben (elég megnézni az NFL NT felhozatalát, eléggé visszaesett színvonal a 2000-es évek közepéhez képest). A jó 34-es DE-t sem könnyű draftolni, de azt gyakrabban, elég végignézni a 2011-es első kört, ott kijött kb 5 (A 34-es DE persze szintén tud megfélemlítő erő lenni, a’la Watt, de nálam az úthenger akkor is ijesztőbb a versenymotornál, pedig egyik elé sem szabad lépni, de ez már totál szubjektív).
Tuittból is lehet extraklasszis DLineman persze, aki öli a futást és rommá sackeli a QB-kat, szóval nem gáz a kiválasztása, csak ettől még lyukas maradhat a fal közepe. McCullers remélem ezt máshogy gondolja 😊.

És akkor jöjjön a tényleges draft, hogy mi valósult meg mindebből a jóslatomból, mert szombat reggel hatig ez csak egy megérzés volt.

Needek, Big Board.
A Steelers needek felismeréséhez elég megnézni pár tavalyi meccset, a Steelers board felállításához pedig szokás szerint nem kellett tudni részecskét gyorsítani, elég volt megnézni a 30 fős pre-draft vizit listát. Újfent SZÁNALMAS B@ZMEG.
A tavalyihoz hasonlóan nem fogom most is felsorolni a játékosokat, íme táblázatba rakva a „Steelers visit board”, #justincase. A vizitálók mellé csupán azon kevés játékos került bele, akivel a pro day előtt/után együtt vacsorázott a stáb, illetve a pro day-én a pozíziós gyakorlatokat egy Steelers edző vezette. Jól látható, hogy azon a poszton, ahova kerestek játékost, szépen sorban kihúzták az embereket, kb olyan sorrendben, ahogy egy ’tipikus’ szurkolói boardon voltak felsorolva, és amilyen posztokra még nem jött ember, ott a bennmaradók között BPA-ztak (Zumwalttal rá is dupláztak az ILB posztra, mert ott már BPA volt). Persze így megy ez máshol is, csak épp nem szokták előre nyilvánossá tenni a vizit listával... Archer és McCullers volt a kakukktojás, sárga háttérrel jelölve, mondhatnánk, de utólag kiderült, hogy a ST edző Danny Smith egy scout társaságában gyakorlatoztatta a kis speedstert a pro day-én. A Vols pro day-én pedig egy Steelers LB coach gyakorlatoztatta a DE/34OLB prospect Jacques Smith-t, McCullers-szel egy csoportban, nem gondoltam korábban, h lehet összefüggés.
Szóval megint hű de jól megtévesztettek mindenkit.

Az már más kérdés, hogy a balf@sz Cowboys war room miért lepődött meg azon, hogy 3 vizitáló ILB - közte Shazier - után kihúzta a Steelers a Buckeyes LB-t. Az eggyel előttük húzó csapatról nem gyűjtöttek semmi infót? Vegytiszta profizmus!

1/15 Ryan Shazier, ILB, Ohio State
Benn volt még a Polamalu stílusban fejvadászó Pryor rover safety-nek (ilyet kerestek még Bucannon és a nagydarab és nagyot ütő Nick Williams személyében, Polamalu esetleges utolsó éve miatt), Nix, Tuitt vagy Hageman a DL-be, számtalan magas, jó felépítésű WR, a favorizált Benjaminnal az élen és Dennard vagy Roby is cornernek. Végül nem védőfal lett belőle, mert megérezték/tudták/szerencséjük volt, hogy csúsznak, nem is CB szerencsére, hanem a legnagyobb playmaker potenciállal bíró védőjátékos, Shazier.
Amíg Timmons mellett csak egy 2 éves sérülésből visszatérő Spence, egy backup Buck ILB szintű Vince Williams és egy inkább ST player Garvin alkotja az ILB corps-t, addig a Timmons melletti Mack ’playmaker’ ILB poszt igenis neednek minősült. (Moats nem lesz ILB, ő első számú OLB backupnak jött, a másodosztályú James Madisonon is 43 speed rusher DE volt, a Billsben kényszerből állt csak be a LB sorba, mert méretre csak oda illett abban a hibrid 43 D-ben, de attól még nem az a posztja, még akkor sem, ha vész esetén tudja is játszani. Erre a Zumwalt pick csak ráerősített.)

Ezzel a választással új könyvet adtak ki a védelmi szakemberek Pittsburgh-ben. Alább olvasható a nyilvános ízelítő.
A Steelers D adaptálódása a passzorientált offense-ekhez. ELSŐ FEJEZET.
I think he just represents what’s going on in football today. College football, with the ability to spread people out, you need people that can play in vertical and horizontal space. He has shown the ability to do that. It has leaked over into the professional game. Just the other day we were talking about the expansion of sub-package football and what that means to defenses going forward. This is a guy that really excels under those circumstances.Mike Tomlin
What’s happening today is there are multiple receiver personnel groups, like 60-65% of the time that’s the case. It’s not 50-50 anymore, but trending more towards that. This guy fits the part of the game that is starting to put faster people on the field. We’re going to try and match them.
Has speed been something that has been lacking on defense the past couple of years?
Larry Foote got hurt last year so we moved Lawrence inside to take Larry’s position when we played our sub-package. Then we would move Troy Polamalu down to linebacker, and Troy had done this before. We were playing Troy on second-down in that situation too. I think this will take a little bit of pressure off of him and maybe on third-down we’ll have a new package. We have a few ideas.Keith Butler
What we needed was a defensive playmaker. He fits the bill in that regard. Not only in terms of his skill set but in terms of what he did there on the field. Highly productive football player, over 100 tackles the last two years. I think 150 last year. He gets after the quarterback, he’s rushed the passer and he makes plays in coverage as well. That’s what he is, he’s a defensive playmaker. Bigger than anything, bigger than position needs what we needed was a defensive playmaker.Mike Tomlin
Túl sok kommentárt ehhez nem kell fűzni, sebességet kellett csempészni a védelembe, a gyorsuló offense-ek és a sok sub package felállás miatt, de ha lehet, akkor nem úgy, hogy Polamalut kinevezzük LB-nek. Shazier pedig azzal, hogy a statisztikai lapokon komoly számokat hozhat, főleg TFL terén (ami a Steelers-nél a jól feépített, precíz 2nd/3rd and long védekezés miatt szinte egy megállított drive-val ér fel), előnyt élvezett más pozíciókkal szemben.

Szerepkör:
Obviously, we’re always very comfortable looking at Ohio State defensive tape. They asked him to do a lot of similar things that we could envision asking him to do. In their base defense, he played inside and in sub-package football, he got after the quarterback quite a bit.Mike Tomlin
Again this kid is talented and unique. He’s going to continue to grow and his ability to make plays laterally in the backfield as tackles for losses I think that is very important for today’s defenses. One thing, it gives coach LeBeau and Coach Tomlin another option defensively. I mean you think about the inside rush possibilities with him, Lawrence and Troy and whoever else we add to the mix it will be exciting.Keith Butler
LeBeau elemében lehet, mert úgy fest, hogy jön pár új, Shazier gyorsaságára épített blitz csomag.

A játékára térve, bennem azért vannak kérdőjelek. Egyrészt sok az ismeretlen tényező, hiszen 220 font körül játszott a Buckeyes-ban, ami megkönnyíti a mozgást a pályán. Freshman szezonjában ilyen elképesztő gyorsasággal mozgott a pályán:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Shazierfreshmansidelinetackle.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/ShazierfreshmanRBspeedtackle.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/ShazierfreshmanRBspeedtackle2.gif
Félelmetes! Ezekről a jelenetekről beszélt Tomlin & Colbert, amikor azt mondták, hogy a pályát széltében és hosszában is be tudja játszani. A sebessége a 4,38-4,4-es pro day-es 40 yardját látva nem kopott a 15 fontos izomgyarapodás után (235-tel mérlegelt), de az irányváltásairól túl sokat nem tudni (a rookie minicampen nem látszott ilyesmi, de ott kb 230-on volt már).
További kérdőjel, hogy sokszor kicsit szögletesen, mereven mozgott, a súlyához képest relatíve komoly magassága miatt néha kajlának tűnt:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Shazierstiffness.gif
A súlypontja kicsit magasan volt néha és az ösztönei, blokkok közötti mozgása sem volt mindig oktatófilmbe illő:
A húzóguard eltakarítja az útból:  www.kephost.com/images/2014/05/24/ShaziersealedbypullingOG.gif
Csúnyán mellé megy a futásnak:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Shazierbadgapcontrol.gif
Ezek azonban kijavíthatóak. A plusz izomtól a súlypont is lejjebb kerül, az ereje, initial contactja is javul, jobban jön majd le a blokkokról és az aprólékosan felépített LeBeau D-ben a kiváló LB edzők miatt remélhetőleg nem fog rossz gapeket választani. Itt vannak olyan jelenetek, már a tavalyi évből, amik miatt draftolva lett.
A backfield elképesztő sebességű támadása, hozzá is ér a RB-hez:  www.kephost.com/images/2014/05/24/ShazierTFLattempt.gif
Kiér az oldalvonalhoz, még ha nem is szerel:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Shaziersidelinetackle.gif
Két szép blokkról lejövetel:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Shaziershedsblock.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/ShaziershedsTEblock.gif
És ismét csak a sebesség (kicsit lassú reakció után)  www.kephost.com/images/2014/05/24/Shazierslowreactiongoodspeed.gif

Ami pedig a karakterét, játékhoz való hozzáállását illeti, nagyon kellett már egy ilyen Harrison kiállású zorall arc a LB sorba. Gondolom nem én vagyok az egyetlen olyan Steelers drukker, akinek nem csak a defense y/a mutatója számít, hanem az egységet körüllengő hagyományosan pokróc/vagány/ijesztő/arrogáns/félelemkeltő stílus is. Sokan valószínűleg emiatt is lettünk Pittsburgh (és AFC North) szurkolók és nem a meglévő SB trófeák miatt.
Shazierrel nyugodtan lehet mondani, hogy megindult a védelem retökösítési folyamata 😀.

Mivel nem mindenki képes az értő olvasásra, ezért mellékelek néhány „találd meg a Deebóval azonos részleteket” rejtvényt, kizárólag 6-12 éves kor közöttieknek, hátha ebből lejön a hasonlóság.
Sajtótájékoztatón:

 theozone.net/football/2013/Buffalo/shazier.jpg
Ritka okos tekintet pózolásnál:
 menofthescarletandgray.com/wp-content/uploads/ryan_shazier.jpg
 cbssports.com/images/blogs/James_Harrison_Mens_Journal_Roger_Goodell.jpg
Groteszk izomzat:
 www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_5_4_v8wr4oy6nc.gif
Oldalvonal melletti ábrázat:
 www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_5_15_krn6eggspz.gif
Aki pedig látott már Shaziertől highlights videót, az tudja, hogy a Harrisontól nem idegen sisakkal előre, faltörő kos módjára történő szerelési stílust az OSU linebackere sem veti meg…
Csak két példa:
 www.kephost.com/images/2014/05/26/Shazierhit.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/26/Shazierhit2.gif

Azonban ezekből a képekből nem szabad ítélkezni, rendkívül profi hozzáállású, tudatosan készülő játékos Shazier, aki ez erőnléti edzőjének minden egyes étkezéséről küldött egy fotót az offseasonban. Az edző édesapjával is szoros kapcsolatot tart fenn, naponta beszélnek a fociról és arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy sikeres játékos legyen valaki az nflben. Az sem túl meglepő, hogy a focistáknál nem szokványos pszichológia szakon tanult az Ohio State-en. Ott ugyanis tudni kell feldolgozni a játékosok többsége számára értelmezhetetlen könyvekbe kódolt karaktereket.
Vezére lesz a Steelers D-nek.

Mindent egybevetve a játékából a stáb egy új James Farriort akar szerintem kihozni (’97-ben 1/8 volt, prospectként is hasonlítottak), aki remekül mozgott a pályán, a blitzeket nagyon jól érezte és kőkeményen szerelt (Butler említette is a hasonlóság kapcsán, hogy szerinte DPoY szinten játszott az egyik évben). Méretre és karakterre is nagyon hasonlóak. Remélem elér ugyanarra a játékszintre.

2/14 Stephon Tuitt, DE, Notre Dame
Tuitt scoutolása sem a szurkolóknak, sem az nfl szakembereknek nem volt könnyű, hiszen - ahogy a mockomban is írtam - egy jó számokat hozó 2012-es szezon, majd egy offseasonban végrehajtott sérvműtét után 2013-ban túlsúlyosan, eléggé gyenge produkcióval rukkolt elő a Notre Dame védőfalembere. Ez azonban nem zavarta a védőfal edzőjét, John Mitchellt:
If you look at him during his sophomore year, this guy was probably one of the best defensive linemen in college. He had 11 sacks. He played the run very well. He was a dominant player. Before the 2013 season, he had an injury. He had a hernia. He wasn’t able to train, and he got heavy. If you go back and look at him as a sophomore, he played around 308 to 310. Last year he played around 330 to 335.
If you look at him from the 2013 season and you compare him to the 2012 season, you will see a different guy.
If this guy had been healthy
coming into his junior year, he probably would have been in the top-ten guys drafted. We feel like we got a steal in the second round with our pick.John Mitchell
Mithell azt is elmondta, hogy milyen szempontokat vesz számításba védőfalemberek scoutolásakor és Tuitt megfelel-e ezeknek:
There are three things when I evaluate a player that I look for. One, can this player stay on his feet? Two, is he physical? And three, will he run to the ball? A lot of other people put a lot more premium on guys who can rush the passer, but in this division and in this league, if you do not stop the run you don’t have a chance to win many football games. The thing that I like about Stephon is that he can stack, he can shed, he can get off, and he can run to the ball.John Mitchell
Valószínűleg mindkét Fighting Irish védőfalember Mitchell kívánságlistáján szerepelt (erről majd a 3/19-nél), de mint már korábban is írtam, a dolog el volt dőlve, ugyanis újra előjött a 34 DE> 34 NT vagyis Tuitt>Nix reláció, ami egyértelműsíthette a választást:
A Steelers D adaptálódása a passzorientált offense-ekhez. MÁSODIK FEJEZET.
The game has changed, most of the teams want four or five receivers, so you have to make an adjustment to who you’re going to keep on the field and who you’re going to take off of the field. At one time, this league was a running league and people ran the ball so you could play with the same guys for three downs. Now, that’s not the case anymore.John Mitchell
Kár, mert szerintem Nix jobb játékos a maga posztján, mint Tuitt.

Tuittnak további erénye, hogy LDE és NT poszton is bevethető nyers fizikai ereje miatt, ami fontos szempont a meccsnapi aktív roster kialakításánál:
A lot of times I go into a game with five defensive linemen active, so I have to have two with the flexibility to play nose and end. Cam Thomas gives us that. Steve McClendon gives us that. Chris Hoke, when he was here, gave us that. Stephon Tuitt, who has played inside some, he played pretty well inside; we have a lot of flexibility with this draft choice.John Mitchell
Mitchell ugyan nagyon jókat mondott Tuitt 2012-es felvételéről, de nem minden szép és jó, rengeteget kell még javulnia Tuittnak a játék minden területén. Sokszor túl hamar kiegyenesedett, védtelenné téve a felsőtestét a támadófalemberek első kontaktjának és sokszor az egyensúlyával is gondok voltak. Mindez a kicsit merev mozgásával párosítva aggodalomra ad okot. Ilyen játékokat eredményeztek ezek a hibák a Stanford ellen (mérvadó csapat DL játékosoknak):
Yankey simán megfogta egy-az-egyben:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Tuitt1on1downvsYankey.gif
Egy double team átment rajta, mint az úthenger (RDE-ben):
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Tuittlostdoubleteam.gif

Persze ezek előfordulnak, pláne egy college szinten remekül felépített és képzett Stanford OL ellen. További mentő körülmény, hogy ekkor Tuitt még csak 19 éves volt és most is még mindig csak 20 éves! Ez is a draftolása és a hibák figyelmen kívül hagyása mellett szólt, hiszen ennyire fiatal falambereknél még a szokásosnál is nagyobb az upside. A „plafon” szintje szinte megjósolhatatlan, de azért kockázat is van, mert mi van, ha ennyit tud és kész.

A Stanford és a szintén jó OL képzéséről is ismert BYU ellen az általánosan mutatott kissé szürke játéka mellett azért voltak jó megmozdulásai is szép számmal, amik a gyémánt felszín alatt csillogásaként is felfoghatóak.
Klasszikus stack and shed egy TE, majd a RT ellen, ilyenekben remélhetőleg a Steelers-nél sem lesz hiány:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/TuittstackandshedTE.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/TuittstackandshedRT.gif
Hatékony swim move belülről, majd 5 tech-ből, az OT ellen, ez kelleni fog a nickel/dime csomagokban, elvégre emiatt lett Nix fölé értékelve:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Tuittswimmove.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Tuittswim5techsack.gif
Üldözési képesség, mozgás a pályán, hozzáállás, minden, mi szem-szájnak ingere:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Tuittrun.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Tuitttackle.gif
Az elemi erejének bizonyítéka, hogy olykor ilyen szinten képes mindent borítani belül. Ez az a jelenet, amit sűrűn szeretnénk látni tőle a Steelers mezében, elképesztően erős:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Tuitt3techbullrush.gif
Ugyanez talajszintről, brutális:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Tuitt3techbullrush2.gif
Itt pedig 5 techből nyomja össze a zsebet (kicsit Justin Smith mozgására emlékeztet engem ennél a play-nél):
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Tuitt5techbullrush.gif

Tuittnál a fiatalsága és a rossz formában játszott utolsó éve miatt nehéz jósolni, hogy mit várhatunk tőle idén illetve hosszú távon. John Mitchellen rengeteg múlik majd, ki kell hoznia belőle az általa említett top10-es tehetséget!

3/19 Steelers: Landry Jones, QB, Okalhoma (a 2013-as drafton kiválasztva, az idei 3/19-es elcserélése után)
Tapsot neki. Nem lenne olyan nagy (direkt ilyen homályosan fogalmaztam 😊 ) gondom ezzel a tavalyi QB választással, még a pontosan ezen a helyen kiválasztott Nix elszalasztása ellenére sem, ha Jones backup QB-nak lett volna draftolva, aki egy év Big Ben ÉS Gradkowski mögötti padozás és tanulás után idén feljebb lép egy fokot a ranglétrán és már megelőzi a derék Bruce-t. Azonban Gradkowski nem volt contract yearben tavaly és az a helyzet, hogy idén sem lesz és ráadásul még csak 31 éves és még csak rosszul sem játszott, amikor lehetőséget kapott a preseasonben illetve korábbi állomáshelyein beugróként. Egy #3 QB megszerzéséért kellett feláldozni az idei bombaerős drafton a 3/19-et? Nagyszerű elgondolás. De nem csupán Nix lehetett volna célkeresztben itt, hanem egy minőségi, a Steelers által keresett magas és atletikus CB is, mint például Desir vagy a Martavis Bryant-Donte Montcrief fizikális WR páros egyike.
Röhejes választás volt Jones-é.

3/19 Texans: Louis Nix, NT, Notre Dame
Rendben, nem volt már meg ez a cetlije a Steelers-nek, de trédelni is szabad ám. Két éve Ta’amuért a 4/9-re trédelt fel a stáb 10 helyet egy 6. körös beáldozásával, Landry Jones-ért is adtak egy következő évi egykörrel erősebb cetlit. Itt viszont az elmúlt 5 év Poe melletti legjobb NT prospectje volt elérhető a 3. kör közepén, ami ajándék kategória. John Mitchell szavai is azt sugallják, hogy minőségi játékosnak tartották:
How much five technique did Tuitt play at Notre Dame, and what side was it on?
JM: Well they played him on both sides. Basically he played a lot more on the right side but they moved him around. They had a player there, Louis Nix III, so they could do a lot with those two players.John Mitchell
Az olyan kifogások pedig engem nem érdekelnek, hogy „Akkor miért csúszott eddig?” meg „A többi 31 GM is továbbengedte.”. Egyrészt nem sok 2gap 34 D-t játszó csapat volt kezdő NT needdel (a Chargers pedig előbb inkább egy speed rushert húzott a poszt fontossága miatt és csak később Carrethers-t), másrészt ott van a térdsérüléssel végigküszködött tavalyi év. Erre azt tudom mondani, hogy Greg Hardy-t is sérülések hátráltatták az Ole Miss-en (láb és csuklósérülés), ami miatt csak egy szezont játszott végig (ő is feleslegesen maradt 2008 után egy extra évet, ahogy Nix-nek sem kellett volna az extra 2013-as szezon). Ezek után landolt Hardy a 6. körben. A rajta lévő franchise tag és az elmúlt két szezon remek játéka alapján mondhatjuk, hogy bevált.
Valami hasonlót érzek én Nix csúszásával kapcsolatban is. Na és persze a Texans is, mert nem restelltek draftolt QB nélkül beáldozni a 4/1 mellé az 5/1-es pickjüket is a feltrédjüknél (Tony Pauline AFC South draftjának értékelésében azt írta, hogy 2/1-re is már ő volt az egyik célpontjuk, de más kulcsposztokat is meg kellet oldani, ezért nem húzták ki korábban). Ennyire volt fontos választás Romeo Crennel - akkor még - klasszis NT nélkül felálló 34-es D-jébe.
Egy Steelers szinten pocsék front7 javítására egy Shazier-Tuitt-Nix hármas előrehozott Karácsony lett volna a szurkolóknak. És ki hitte volna, hogy ezt össze is lehet hozni? A következő 6-8 év domináns frontjának alapjait tehették volna le Colberték, akiket az elmúlt évek pocsék csapatépítése után is „királlyá koronáztam” volna.
Igazi mélyütéssel ért fel nekem Nix elszalasztása és mindig is az ő sikerességéhez fogom mérni ezt a Steelers draftot. (Egyedül akkor tekintek majd el ettől, ha McCullers-ből sikerül kihozni a benne rejlő - kétségkívül óriási - lehetőségeket. De erről majd később.)

*3/33 Dri Archer, RB/WR/KR, Kent State
Ajjajajj. Hát ez meglepő volt (elsőre) és fájt. Azok után, hogy Nix tovaszállt a houstoni széllel, de Martavis Bryant valamint a Justin Ellis-DaQuan Jones NT duó még elérhető volt, ahogy CB posztra Desir vagy Breeland is, ez a választás egy újabb (de a 3/19-ös választás végigszenvedésénél jóval kisebb) tökönrúgással ért fel. Lehet be kellene iratkozni egy mazo tanfolyamra.
/A szerencse (és a 4. kör WR-t húzó csapatai) viszont a Steelers mellett álltak és Bryant legalább elérhető volt a negyedik körben. A két NT viszont már nem./
Archer választása után jöttek is a kérdések mindenfelől, szakértőktől, szurkolóktól: Hogy történhetett meg, hogy egy Steelers-nél egy kezdő kaliberű NT-nél fontosabb volt egy meccsenkénti 6-8 play-re jó OW? Amikor két éve egy Ta’amuért képes volt feltrédelni a stáb a 4. kör elejére, akkor egy sokkal jobb képességű Ellis-Jones páros miért nem kellett 3/33-on? Whisenhuntnak és a Steelers-ben ex-secondary edző, most Texans DC Ray Hortonnak elég jó volt kezdő 34 NT-nek Jones, Tomlinnak nem? Ellis pedig ugyanolyan (sőt…) atletikus, ideális NT alkattal bíró falember, mint Ta’amu, akire a „leromboljuk a játékát és felépítjük a nulláról” nevezetű Mitchell projekt ugyanúgy állt volna, csak nagyobb upside-dal.

A kulcs Archer draftolásánál a sokoldalú használhatósága volt, ha csak egy tipikus gyors, alacsony súlypontú 3rd down RB lenne returner képességekkel, akkor nem reachelt volna érte a stáb Haley kérésére ill. nem engedte volna tovább Bryantet vagy a NT páros egyikét (Bryantért állítólag a WR edző Mann már itt is nagyon verte az asztalt).
Azonban ő egy egyszemélyes offense lehet egy dink-and-dunk sémában, egy igazi matchup nightmare a sebessége és az érett elkapójátéka miatt, akire külön playbookot lehet és kell is rajzolni. Használható a Haley által tavaly bevezetett wildcatben, a sebességére épító sweep/end around/reverse játékokban, pitch passzok utáni oldalsó futásoknál, normál sebességű offense-ben, de különösen no-huddle-ben RB-slot WR poszt között mozogva LB-ek elleni matchupot keresve illetve tipikus 3rd down szituációs fociban draw playeknél és RB passzoknál. A lehetőségek tárháza nyitva van Haley előtt, megkapta Dexter McCluster „olcsóbb”, gyorsabb, de irányváltásoknál gyengébb Steelers-es verzióját (őt 2/4-en draftolta Haley a Chiefs-ben).

És akkor egy kis „trailer” abból, amire számíthatunk tőle a Steelers-ben (a Kent State OC-je ügyesen használta).

1) Returneri képességét nem kell különösen ecsetelni, az észvesztő sebessége mellett jó érzéke is van a cover csapat játékosainak kikerülgetéséhez. Ez a sebesség brutális:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/ArcherreturnTD.gif

2) 3rd down szituációs football, a sebességét kihasználva.
Draw play:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/ArcherdrawplayI-f.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerdrawplay2.gif

RB screenek:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/ArcherRBscreen.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/ArcherRBscreen2.gif
Stpephens-Howlingra is rajzolt tavaly ilyet a stáb, láthattuk pre-seasonben:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/ArcherRBscreen3LSH.gif
Mély route-ok becsempészése ilyen RB passzokba:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/ArcherRBdeeproutePA.gif

Közönséges erőfutásra is használható ésszerű keretek között, itt 12 personnelből (1 RB, 2 TE) keményen megy be a darálóba:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archer21personnelinsiderun.gif
Itt viszont ugyanilyen felállásból nem akad fenn a front7-en:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archer21personnelinsiderun2.gif

3) Trükkös játékok.
Wildcat:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerwildcat.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerwildcat2.gif

Option:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archer2RBoption1.gif
A pitch passz után az ütemet vesztő védő nek nincs esélye az oldalirányban sprintelő RB ellen:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archer2RBoption2.gif

Tisztán versenyfutásos szituációk:
Sweep:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerjetsweep.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerjetsweep2.gif

End around/reverse:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerendaround-bunch.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerreverse.gif

4) És végül, szerintem a legfontosabb, szituációs dink-and-dunk foci, RB-ként slot WR pozícióból játszva. Nagyon természetesen kap el és jó route-okat fut:
Vs LB, az nflben is sok ilyet láttunk tavaly:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerslot1.gif
Jó keze van, egy az előzőhöz hasonló route-nál megvan a catch:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerslot2hand.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerslot3.gif
Slant route vs LB, esélytelen a védő:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerslot6slantTD.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerslot8.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerslot7deep.gif
Ha viszont a mély route-ot védik passznál:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerslot5hitchroute.gif
Gördülékenyek az irányváltásai:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerslot4in-outroute.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerslot4in-outroute2.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archermotion-underneathroute.gif
Itt is LB ellen, az ismétlésnél látszik, hogy a kigyorsítás után nincs esélye az amúgy atletikus védőnek:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerslotout-deepfrommotion.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Archerslotout-deepfrommotion2.gif

Ez viszont még közel sem azonos azzal, amit a Steelers-ben látni fogunk tőle, Todd Haley mindjárt hozzá is tett a fentiekhez egy-két extra pozíciót 😀 :
So how do the Steelers plan to use the small-but-dynamic rookie?
Playing in the backfield, playing some slot, playing some H-back, playing some fullback and helping the special teams.Todd Haley
Ráadásnak itt van még a WR edző Mann elképzelése is a használatáról, avagy jöhet egy kis „jerry-rigging” 😊 :
Will Dri Archer have a role as a receiver?
Oh yeah. When I saw him, not that I’m playing back memories, but I had a little guy in Cleveland named Gerald McNeil, they called him ‘Ice Cube,’ and he reminds me of him. He was a very important receiver for me, so I think after talking to Coach Tomlin and Coach Saxon, he’ll probably move from running back to receiver to return guy. I can visualize us ‘jerry-rigging,’ is the word I use, stuff for him, things he can do well and not just put him in every down but ‘jerry-rig’ stuff for him where everybody knows he’s going to get it, but they just can’t do anything about it.
Richard Mann
Így azért már érthetőbb a választás egy fokkal, egy McCluster, Percy Harvin vagy Cordarrelle Patterson szerepkörű és sebességű playmaker sosem árt és ők az utóbbi években elég jó számokat hoztak ki a rájuk épített playbook-részletből. Azonban a Bell-Blount-Brown-Wheaton-Moore-Bryant-Miller-Spaeth sor nem gyenge abban, amire használni fogja őket a stáb, Bell draftolásának ráadásul egyik oka a jó elkapókészsége volt, konkrétan hogy használható slot WR-ként is. Szóval mennyi snapre lesz jó Archer és vajon megérte ezért a szerepért egy ilyen erős drafton egy 3/33-at adni? A - reméhetőleg ’IGEN’ - válasz még várat magára. A hasonló szerepre két éve az ötödik körben draftolt Chris Rainey-nél rosszabb biztos nem lesz… Szerencsére a karakterük ég és föld egymáshoz képest.

4/18 Martavis Bryant, WR, Clemson

Talán a legjobb ár/érték arányú választása a stábnak a drafton. #1 WR-t 4. kör második felében nem szokás draftolni különösebb red flagek nélkül, de szerencsére az idei WR class nagyon mély és tehetséges volt, ami segített.
Én a mockomban beírtam az első körbe, mert annyira tehetségesnek tartom, szerencsére a WR coach Richard Mann egyetért:
Was this a guy that you thought could go as early as the second round?
We felt like we never know when they are going to go. Beauty is in the eye of the beholder. He lasted. We were delighted we were able to get him. Felt like a second, third round guy. Probably had he played more, stayed another year he would have been a first rounder for sure. He’s played basically one year.Richard Mann
Bryant tavalyelőtt Sammy Watkins, DeAndre Hopkins és a Cards rosterét megcsípő Jaron Brown mögött sok lehetőséghez nem juthatott, tavaly pedig a Clemson O Watkins-ról szólt, hasonlóan, ahogy a Steelers O Antonio Brownról. Sok nagy biztonságú passzt dobtak Sammy-re, míg Bryantre a túloldalán csupán a védelem megnyújtásának szerepe jutott, vagy szimpla elterelő célpontként működött. Meglehetősen bekorlátozták a játékát. Ehhez jött még Tajh Boyd gyenge, run-first játéka és inkább a biztosabb célpontok erőltetése a passzjátékban. Nem csoda, hogy nem voltak jó statisztikái Bryantnek.

Azonban ezektől még a tény tény maradt, ő egy magas és szélvészgyors elkapó, pont amilyenre szükség volt az utóbbi években meglehetősen hasonló felépítésű és játékstílusú elkapókat felsorakoztató WR corps-ban.
Richard Mann össze is foglalta a lényeget:
Good afternoon. Let’s talk a little bit about the guy we just chose in the draft. He is a big receiver that we were kind of hunting. We needed a guy different from what we have. We are delighted to get him. We think he has great length. He will be a great weapon in the red zone for us. One of the things he does very well is track the football. We feel like we got a guy to put opposite of Antonio Brown. I’m delighted to get him, and I’m surprised he lasted that long. He’s what I have been hunting.

Would you say he has good speed for a big guy?
He has excellent speed for a big guy. Excellent speed. He does a really good job of tracking the ball. He does a good job of what I call putting a hump in his back and catching it over the top.

Why did you need a tall WR so bad?
A lot of times in my opinion, you get cheap touchdowns in the redzone. A lot of times people know where the ball is going to go and there is nothing they can do about it. If there is a mismatch and that’s what we think we have with the reach that he has, the arms, and the wingspan, I feel like we can get some cheap touchdowns down there.Richard Mann
A Steelers-ben a Watkins-hoz hasonlóan „feature WR” szerepben játszó Antonio Brown túloldalára szánják, a vonal mellé, de remélhetőleg változatosabb route-csomagot építenek fel köré. Ugyanis ő nem csak egy egyenes vonalban gyors speedster (persze ez sem rossz dolog, ha valaki jó benne), mint például Torrey Smith, ugyanis laza csípője és higanymozgása miatt szinte minden route-ot meg tud futni.
A college-ban még 200 font alatt játszott, de már megkezdte az nfl-akklimatizálódást, a combine-on már 211 font volt, az ilyen izomgyarapodás pedig a hasonló felépítésű AJ Greennek is nagyon jót tett, még gyorsult is tőle.

Már említettem, hogy túl jó számokat nem hozhatott a Clemsonban, íme pár példa az okokra.
Decoy szerepben használták sokszor (eredményesen):
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantdecoy1.gif (TD lett végül)
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantdecoy2.gif

Boyd sokszor akkor se dobta neki a labdát, inkább Watkins-t választva, ha tök üresen volt, kalimpált a kezeivel és Boyd is látta (vagy nem...). A CB off coverben védte a mély passz (kellett is), a sima stop route ül, erre ez jön:
Bryant bal oldalon kalimpál.  www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantstoproutenothrow.gif
Jobb oldalon ua.  www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantstoproutenothrow2.gif
Itt pedig egy szép double move után a jobb oldalon tisztára játssza magát (éppen látszik a végén), de Watkins-nak megy a passz:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantsmoothdoublemove.gif


Mann említette, hogy nagyon jól szedi le a fölé dobott passzokat („One of the things he does very well is track the football”), ami a RZ-ban különösen jól jön, de sima mély passzoknál is nagy sikere volt ilyen megharcolt szituációkban:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/BryantdeepcontestedvsJT.gif (a Pats hátsó körös választása, Jemea Thomas ellen)
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantdeepcontested2.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantdeepcontested3.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantdeepcontested4.gif
Nagyon jó a labdaérzéke és a mozgáskoordinációja is.

Zónázás és off-cover ellen jól jön, ha egy ilyen magas WR lazán, sebességvesztés nélkül vált irányt a rövidebb route-okon, hogy ne legyen egydimenziós a játéka.
Szép piruett, és jó testkontroll:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantoffcoveroutsideroute.gif
Jó labdaérzék:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantoffcoverinsideroute.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantoffcoverinsideroute2.gif
Laza mozgás a balszélen:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantsmoothness.gif
Már korábban beraktam a pro day videóját, de itt sem hagyom ki, 211 fontosan is nagyon légiesen, macsakmozgással futja az útvonalakat:  www.youtube.com/watch?v=s4pJ8GbGrCQ

Press cover ellen cselezőkészsége is segíti, utána pedig speed, speed, speed:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantdeepsmooth.gif

A blokkolásával voltak gondok, mert a 6’4-es magassága mellé 200 font alatti súllyal játszott, ilyen alkattal pedig jól blokkolni nagyon nehéz.
How is Martavis’ blocking ability at this point in his young career?
It’s adequate. By that I mean it will get better ( 😀 ). We have to push him and work on it and make it important.Richard Mann
De legalább a hajlandóság megvan benne:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Bryantwillingtoblock.gif

Egy hihetetlenül alulértékelt, sztárpotenciállal rendelkező #1 elkapót draftolt szerintem a Steelers, akinek a határ a csillagos ég, és a Haley-playbook…

5/17 Shaquille Richardson, CB, Arizona
Hát nem egy tipikus Steelers CB az biztos, mert kiváló méretei ellenére kifejezetten puhán játszik (ellenben a tavalyi 5. körös, azóta teljesen eltűnt Hawthorne-nal). Futójátéknál határozatlan a szereléseknél, sokszor rossz ütemben érkezik, túl sokat teketóriázik és nem egy odaverős fajta. Az egész corner class egyik legkevésbé fizikális játékosa, aki sokszor ráadásul mintha kerülné a kontaktot. A WR blokkoktól is nehezen szabadul. A vállát bele szokta ugyan tenni a szerelésekbe, de csak amolyan „útakadálynak”, olykor keresztbe feküdve, sokszor túl alacsonyan.
Na de akkor jöjjön a jó oldala a játékának. Magas, igen atletikus, jó felépítésű CB (6’0, 194), aki jól követi press covernél az elkapók mozgását, mert laza a csípője, jól fordul és jó a recovery speedje is. Nem könnyű elszakadni tőle. Folytatódott vele a Lake ideje alatt előtérbe kerülő magas, atletikus, press-first CB-k draftolása. El is mondja az okát:
We are really excited to draft Shaquille Richardson from Arizona in the fifth round. He’s a really tough competitor. At six-feet tall he’s a good size and is aggressive with bump and run coverage. He does a good job tackling. He’s a smart, young corner that can come in and contribute. He gives us a good size out there and somebody that has the ability to put a lot of pressure on tall receivers that have been drafted lately in the last few years.Carnell Lake
Off covernél puha játékát jó ütemérzékével kompenzálja, általában gyorsan reagál a WR mozgására, a QB-t jól olvassa, ilyenkor időben ér oda az elkapóhoz és szépen szerel.
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Richardsonoffcovertackle.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Richardsonoffcovertackle2.gif

Emellett igazi playmaker, tipikus ballhawk corner, akinek jó keze van, és jól érzékeli, hogy mi folyik körülötte. Jó példa erre Mariota felütött passzának ügyes visszalöbbölése.
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Richardsonint.gif

További előnye, hogy a karakterét, játékát a DB coach Carnell Lake ismeri, hiszen még UCLA edzőként sikeresen recruitolta a csapathoz (transzferelt az Arizonába, mert ha jól emlékszem tévesen meggyanúsították lopással).
Ha a szereléssel kapcsolatos problémáit kijavítják (igazi hard hitter viszont nem lesz soha, azzal nem kell számolni), akkor egy Cortez Allen stílusú #2 CB még lehet belőle. A két, utóbbi fél évben felszedett és az edzők által nagyon dícsért zsebdinamit CB, az 5’9 magas, 4,35-ös 40 yardra képes Antwon Blake és Brice McCain mellé ilyen magas, elsősorban oldalvonal melletti cornerre volt szükség. 5. körben sokkal nagyobb tehetséget nehéz leakasztani.
Do you think Shaquille adds size to your CBs?
I think at this point, as you can see, there was a big run on corners this year. Five corners went this year in the first round. With the size of the receivers that are coming out, it’s just a different game a little bit. Obviously coverage is first and size is second. If you can get them both, it’s rare. I think Shaq, especially for the fifth round, has that ability. He has some height, he has some size to him, and he has some coverage ability.Carnell Lake
Nehéz a középső-hátsó körös CB választásokra mit modani. Jó CB sokakból lehet jó képzés mellett, Lake pedig eddig nem okozott csalódást.

5/33 Wesley Johnson, OT, Vanderbilt

"We're real excited to get a player like this at this time in the draft,'' Munchak said. "The first thing you hear about him is that he's very versatile. He's made more than 50 starts in the SEC at all three positions, so he's a guy we feel can come in and play either center, guard and tackle, depending on where we need him to play. And he's battle-tested, playing in the SEC.Mike Munchak
Munchak a 7 perces sajtótájékoztatóján túl sokat nem mondott róla, de nem is nagyon kellett. Nagyon kedvelem a játékát, egyik kedvenc OL prospectem volt idén.
A Vanderbilt támadófalában a „néha a kevesebb több” mondást könnyebb-jobb verzióra változtatták. Ennek szellemében Johnson ránézésre maximum 285 fonttal játszotta végig a szezont. Muszáj ezzel kezdeni, mert minden mással ennek tudatában kell foglalkozni. Ilyen alacsony OT súllyal egészen biztosan lennie kell olyan szituációnak, ahol az ellenfél erőfölényben van, pláne az SEC-ben, a „nagyobb, erősebb, gyorsabb” konferenciában. Ennek ellenére 50 zsinórban lejátszott meccsen 2 holdingot fújtak rá (az egyiket majd megmutatom) és 7,5 sacket szereztek róla (ami 171 playenként 1 sacket jelent). Ez egyvalaminek volt köszönhető: a kiváló technikájának. A testtartása remek, jó az egyensúlya, vékony, de ugyanakkor erős játékos, akinek erős az első ütése. Futásblokkolása letisztult, jól tudja egész testének erejét a karjaiba fókuszálni. Atletikus, másodvonalba jól fellépő játékos, nem véletlen, hogy Munchak szeme megakadt rajta. A legszebb pedig az egészben az, hogy nagy fejlődési lehetőségek vannak benne, amennyiben akarja (vagy inkább érti a szükségességét) és tudja is feljebb tornázni a súlyát. Az akarattal nincs baj Vanderbilten végzett játékosként, a képességét pedig már részben megmutatta, amikor előbb 297 fonttal mérlegelt a combine-on (de úgy is kicsit vékony volt, van még hely izomnak szerencsére), majd egy hónap múlva a pro day-en már 302 font volt. Ha 310-re fel tudna menni, az nagyban javítaná az nfl-es kilátásait.

A 285 fontos súlyát figyelembe tartva kell nézni a következő play-eket.
Kezdem a kevés negatívummal. Néha a speed rush-sal problémái voltak, ha jól lesülyesztette a pass rusher a belső vállát. Lemaradt a lába, illetve karból nem tudta megtartani az embert. A plusz izom és egy kis technikai képzés ezen remélhetőleg segít:
Ez holdingot ért, Vanderbiltes karrierje alatti összesen kettőből az egyiket 😊 :  www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonsackspeedrush.gif
Vs Ealy:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonsackspeedrush2.gif

De nem mindig volt gond a speed rush, Clowney ellen az egész meccsen jól játszott, itt például gyönyörűen kísérte:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/JohnsonmirroringClowney2.gif

Másodvonalbeli és húzóblokkoknál nagyon jó, igazi ZBs fit:
Kiveszi a LB-t:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsoncutblock2ndlevel.gif
Az oldalvonalhoz is kiér:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsoncutblockoutside.gif
Húzó Ot balra, a végén egy tetszetős, gonosz ráadás lökéssel, hadd érezze a földön lévő pass rusher, hogy nincs keresnivalója:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonpullingleft.gif
Ismét húzó LT balra:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonpullingleftoutside.gif

Remek futásblokkolása a wildcat/unbalanced line felállásoknál többször is kijött, rendszerint a jobb oldalra ment a futás ilyen játékoknál (#67, a jobb oldalon):
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonrunblockunbalancedlinerigthside.gif
Munchak említette, hogy mivel 7 OL embert szokott a csapat beöltöztetni, ezért sokoldalú falemberekre van szükség. Amellett, hogy Johnson mind az 5 poszton bevethető (centert is játszott), atletikussága miatt 6. OL embert is tud játszani, kvázi blokkoló TE-et, amit pedig a Steelers előszeretettel alkalmazott tavaly Mike Adams pályára küldésével. Ilyen felállás lehet az előző gif-en látott felállás, csak Johnson mint extra, 6. OL lenne a jobb oldalon, nem pedig a látott TE-LT csere menne végbe.
Ehhez a felálláshoz egy kis extra adalék, hogy az egzotikus felállásokat nem nélkülöző Vanderbilt offense-ben Johnson többször elkapónak állt fel 😀!
Íme az egyik ilyen (vagy várja a labdát a jobb oldalon WR-ként és azért integet, vagy figyelemelterelés, de igazából mindegy is 😊 )
 www.kephost.com/images/2014/05/24/JohnsonWRwildcat6thOLSteelers.gif

Írtam, hogy bull rush ellen a könnyebb testsúlya miatt szenvedett olykor, de mint a statok is mutatják, technikából és erőből mindig kompenzált:
Remek a testtartása, és a keze is erős:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonvsbullrush.gif
Ealy erős, de megtartja:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonvsbullrush2.gif
Simán megfogja, visszatámad belőle és kioszt egy palacsintát:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonvsbullrushdominatedbackward.gif

Végül a futásblokkolása, először a seal blokkok, amiket nagyon érez a jó testtartása és lábmunkája miatt.
Jobbra mozogva megkerüli az embert és „elzárja”, tökéletes:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonsealblockfrommovement.gif
Ealy ellen, simán:  www.kephost.com/images/2014/05/24/JohnsonsealblockvsEaly.gif
Balról a második, mögötte futnak:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonsealrunblock.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonsealblockeasy.gif

És drive blocking, erőből előre. Ilyen fizikummal is megy, ami nem rossz dolog.
Balról a 3., van ott kakaó. Nem nagyon látszik, de 5 yardot tolja erőből hátra a DT-t:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonrunblock5yarddown.gif
Ealy-t ragadja meg és rajta marad addig, amíg hanyatt nem vágja:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/JohnsonrunblockEaly.gif
A RDE-t szépen eltakarítja az útból:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonrunblockpancake.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Johnsonrunblock.gif

Nagyon jó OL húzásnak tartom Johnsont, remélem megtalálta Munchak Gilbert vagy Beachum utódját OT poszton. Kellett már egy fizikális játékos OT posztra, ő pedig vékony alkata ellenére is az volt. Alig várom, hogy előszezonban mit mutat majd.

6/16 Jordan Zumwalt, ILB, UCLA
A legérthetetlenebb és emiatt egyben a legrosszabb választás szerintem. ILB poszton BUCK szerepre ott van Timmons, Vince Williams és vész esetén az OLB backup Moats is, MACK posztra pedig Shazier, Spence és Garvin. Minek kellett Zumwalt? Ösztönzőnek az ILb corps-nak és ST only playernek? Úgy látszik igen:
He’s an inside guy but does he have the versatility to play outside?
He’s a long, tall kid, but I would see him as an inside guy too at this point. He’s a kid that can provide some backup for us, and he should be able to play some special teams for us. Great competition at the inside linebacker position, we are going to have some.Keith Butler
Ráadásul úgy, hogy OLB poszton jelen pillanatban rendelkezésre áll egy 1 évre szóló transition taget aláírt, fél év korrekt produkcióval rendelkező Worilds, egy semmit sem mutató, NFL OLB-nek fizikálisan tavaly még nagyon gyenge Jarvis Jones (és a májusi kondiedzés képei nem túl biztatóak…), egy pass rushert legutóbb 4 éve, a college-ban a másodosztályú James Madisonban (remekül) játszó Moats és egy coverezésen kívül semmire sem jó Chris Carter.
De Tomlin&Colbertnek mégis egy elsősorban BUCK ILB kellett, mert a draft/visit boardon ott volt és itt value picknek számított.
Is that what you go for in the sixth round?
I think we look for the highest guy on the board at that point in time in terms of what grade we put on him. Sometimes it meets a need and sometimes he’s just the highest guy on the board, the best player on the board.Keith Butler
OLB persze ezután sem jött, Shaquil Barrettre pedig a Broncos jobban rámozdult a két csapat külön kis recruiting csatájában. Az OLB állomány ezzel nevetségesen gyenge maradt.
Marad az imádkozás, hogy Jarvis Jones a „trying”-nál kicsit tovább is jut a nyitómeccsig:
Re: On Jarvis Jones:
He’s put in a lot of work. He is trying to get stronger.Keith Butler
Na de ezekről Zumwalt nem tehet. Milyen játékos is ő?
Egy nagyon magas (6’4), de emellé csupán 235 fontot nyomó LB, aki leginkább a LB sor közepén érzi jól magát, egy Pats-es Brandon Spikes szerepkörben, ahonnan jó ütemérzékkel támadhatja a két A gapet és kedvére zúzhatja a futókat, mint a képen:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/ZumwaltAgap.gif

Ütközni ugyanis nagyon tud vékony alkata nem akadály, ezt nem lehet tanítani. A Steelers LB edzője, Butler tavalyi nyilatkozata alapján két (nem tanítható) dolgot keresnek ők a LB prospecteknél: speed és hitting ability. Shaziernél mindkettő megvan, Zumwaltnál csak az egyik, de ez is draftot ért:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Zumwalthit.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/Zumwalthit2.gif

A probléma nála az, hogy az atletikussága hagy némi kívánnivalót maga után és akkor finom voltam. Ez alapján a Steelers D gyorsítási folyamatába sehogyan sem illik Zumwalt. OLB poszton gyakorlatoztatták a rookie minicampen, de csak azért, mert ott kevesen voltak és neki volt tapasztalata benne, mert a UCLA nickel és dime felállásában, 4 emberes védőfalnál LDE-t játszott. Pass rush képessége nincs sok, de a futást ölte ebből a pozícióból is és jó ütemérzékével, helyzetfelismerésével képes volt nagy játékokra.
Szép runD a TE ellen:  www.kephost.com/images/2014/05/24/ZumwaltvsTEasnickelLDE.gif
Ugyanez a RT ellen:  www.kephost.com/images/2014/05/24/ZumwaltvsRTasnickelLDE.gif
És egy sack gyorsan olvasva a játékot:  www.kephost.com/images/2014/05/24/Zumwaltsack.gif

Igazi szerepe talán special teamben lesz (eleinte biztos), ahol ütközési készsége forced fumble-kban gyümölcsözhet. Sebesség viszont ide is kell és az nincs sok. Az egész játékhoz való hozzáállását az ütközései utáni reakciói mellett talán ez a szó szerint „odab@szós” 😀 ST játék mutatja. Észre fogjátok venni, h hol van 😉 :
 www.kephost.com/images/2014/05/24/ZumwaltSTfuckfest.gif

Talán abban lehet bízni, hogy a szükséges legalább 10 font izomgyarapodás jótékony hatással lesz a gyorsaságára.
Ha tippelnem kellene egy játékost, akkor szerintem ő lesz az a draftoltak közül, aki nem lesz rajta az 53-as rosteren.

A draftolásában az is közrejátszhatott, hogy Luo Spanos, a Bruins DC-je korábban a Steelers D-nél LB és quality control coach. Emiatt egy átlag college D-hez képest sokkal több hasonlóság van a UCLA és a Steelers LB játéka között:
He is a UCLA kid that played in a very similar defense that we want here. The transition for him will probably be a little bit easier. Lou Spanos was the coordinator out there last year. They did a lot of similar things that we do. They did some things that normally colleges do so that will be a little bit different for him. A lot of colleges play field defenses, and that is what they did out there a little bit. The nomenclature is a lot of the same so it is probably going to be a pretty easy transition for this kid in terms of trying to learn our defense.Keith Butler
*6/39 Daniel McCullers, NT, Tennessee

Végre valahára jött NT poszra is valaki, akinek reális esélye is van kiszorítani McLendont a kezdőből. A NT prospectek elengedése utáni Tomlint célzó szitokáradatba burkolt imáim úgy látszik sűrű felmenői csuklások formájában meghallgattattak és nem volt más választása, behúzta Tuitt aka The Hound mellé játszópajtásnak McCullers-t, vagyis The Mountaint.
Majdnem annyira jó választás ez a 6. körben, mint Nix lett volna a második-harmadikban. Ha sikerül John Mitchellnek játékost faragni belőle, akkor ez lehet a Martavis Bryant pick mellett a legjobb ár/értékű választás a Steelers draftján.
Igazi óriás a 6’7 magas NT, aki önmagában jó látványt nyújt egy védőfal közepén a kolosszális termetével. Az extrém nagy/erős/hasas (kéretik aláhúzni a megfelelőt, egyszerre többet is lehet), mindig szívesen látott vendég LeBeau védelmének „orrában”. Azonban nem ezért jó választás McCunami, mert a nagy =/= erős, ezt mindenki tudja, aki például Mike Adams játékán is footballszocializálódott. McCullers viszont a mérete mellé bikaerős. Erős a felsőteste, erős a lába és bele tudja vinni a kontaktjába minden font súlyát. Amennyiben nem akarja (márpedig a Vols-ban sem tette), akkor hátrafelé szinte mozdíthatatlan. 4 SEC csapat ellen is megnéztem, de ha a kontakt megvolt és egymással szemben állt 1 vagy 2 OL játékossal, akkor onnan ő már csak előrefelé mozgott, vagy maradt egyhelyben. Nem is kell több egy 34 nose-tól.
When you see him on tape and compare him to the guys he played against, you like seeing two guys at one position. He’s a big guy, he can run and they have a tough time moving him from the point of attack.John Mitchell
Magassága, alkata miatt LDE poszton is játszhatna akár, Mitchell nála is kiemelte a 0-3 tech közöti átjárhatóságot. Ehhez persze gyorsulnia kell:
He’s a big guy. You know the thing I like about him is that he is going to give us some flexibility. He’s a guy that can play outside or inside. I think I’m going to start him inside because the bigger you get those guys inside you make it tough to run inside. It’s going to help us quite a bit.John Mitchell
A kulcs nála az lesz, hogy fel tudja-e gyorsítani a mozgását nfl-kompatibilisre. Ehhez minden segítséget meg fog kapni, táplálkozási szakértőktől kezdve, nfl kondiprogramon keresztül mindent. Ha sikerül neki a gyorsaságát átlagos szintre hoznia, akkor egy megállíthatatlan buldózer lesz a base D első vonalában. Ha nem, akkor nem lesz maradása a ligában. Emiatt csúszott idáig a drafton (bár nálam a 6. kör utolsó pickje óriási túlzás).
Focista pályafutása alatt mindig gond volt a súlya. Középiskolában 400 font fölé is ment, de már 12 évesen is 270 fontot nyomott. Ekkor elment az általános iskola focicsapatához egy válogatásra, de elküldték, mondván „our team is already set.” Abban az évben egy lány is volt a csapatban 😀. De tudta a választ az elutasításra: “I couldn’t run a sprint without dying.” 😊. Van egy humora, az kétségtelen.
360 fonttal érkezett Tennessee-be két év kitérő után, de senior szezonjára 347 fonttal jelentkezett! Kb ez az a súly, amire le tud menni. Amire le KELL mennie. A combine-on közelítette 352-vel, mindössze 18%-os testzsírszázalékkal, a Steelers-nél pedig 360 fonttal mérlegelt a rookie minicampen. Számára az offseason és a TC a fogyásról fog szólni. Már most is bőven erről szól. Érdemes elolvasni ezt a cikket róla:  mmqb.si.com/2014/05/20/daniel-mccullers-nfl-draft/

A DL edző felé is záporoztak az ilyen jellegű kérdések.
He’s in pretty good shape right now. He’s still a young guy, so we are proud of him trying to get down – 358-360 that’s a little heavy for us. So going through training camp he is going to lose some weight. He’ll get with “Gie” (Coach Garrett Giemont) and we’ll find out what’s the best for him to play at.
The thing that we’re going to want him to do is to move, and I told you we play football from the inside-out, so he’s going to have to be able to move from tackle to tackle. Right now at the size he’s at, I think he may have a few problems doing that consistently, play in and play out.John Mitchell
Ezt persze McCullers is tudja:
"I was getting a lot of talk about my playing leverage and playing intensity on every play. I'm working on it. I feel like I can be a dominant player if I just get in the best shape possible. I'm trimming down, working on my feet and quickness every day. I'm going to go in with the mindset that I'm going to get better."Daniel McCullers
Vagy
"Show that I can run to the ball, that I do have speed and that I will use it," McCullers said "Run to the ball. That's what they've wanted me to do from the moment they brought me here."Daniel McCullers
Vannak persze kérdőjelek a játékával kapcsolatban, kondícionális és technikai is, de Mitchell feladata felkiáltójellé egyenesíteni ezeket. A tehetség ott van (nem is kevés), csak elő kell bányászni.
It’s going to be my responsibility to get these guys up to speed, get them to where they can play, get them where they can understand our technology and get them ready to compete in the NFL. When you look at guys from size, ability, the things they can do to play on this level, they have the ability to do that; they have all the attributes that they can be pretty good football players for us.John Mitchell
És akkor egy kis bemutató, itt lesz a legtöbb, egyrészt mert McCullers-nél Shazierrel és Tuittal szemben az utolsó szezon mérvadó, másrészt a kedvencemről, a NT posztról van szó, harmadrészt jó látni ezt a monstrumot, ahogy rombol a védőfalban.
/Annyit még tudni kell, hogy senior évében 43-at védekeztek, és ugyan állt fel 0/1 technikában is, de legtöbbször egy guarddal szemben, 3 tech-ből indult. Ez a LeBeau védelemben egy DE posztja lehet, ha épp nem az OT-vel szemben áll fel./

Itt is a rosszal kezdem. A magassága és a súlya együtt olykor hátrányára válik, mert ha lassan kapja el a snapet, vagy túlságosan kiegyenesedik, védtelenné téve a felsőtestét, akkor egy gyors, technikás C/OG ki tudja billenteni az egyensúlyából.
A lassú release miatt a C-RT párosa szépen seggre ülteti, ez a legrosszabb játéka:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersBADRELEASE.gif
Jól látszik, hogy a másik DL ember mennyivel jobban reagál:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersSLOWsnapreaction.gif
És még egyszer, ez az nfl-ben kevés lesz:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersSLOWsnapreaction2.gif
Lassan reagál és totyog:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersSLOWsnapreaction3.gif

És akkor a jó play-ei, szerencsére sokkal több van.
Mielőtt azt hinné mindenki az előbbi képek után, hogy ebből a tankhajó sebességű játékosból sosem lesz gyors játékos, íme az ellenpélda, hogy jó kondiban tud jól mozogni, mert alapjáraton, egy 350-360 fontos mangalicához képest jó atletikus képességekkel rendelkezik.
Hoppá-hoppá! Ez a szezon legeleje, itt még közel lehetett a feljebb említett 347 fonthoz, ez tűnik a maximumnak gyorsaság terén:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techfastperfectrelease.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersmovementskill.gif
Lassan kapja el a snapet, de jól mozog és a végén még ugrik is egyet 😀 :
 www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersmovementskill2.gif
Ismétlés talajszintről, csak hogy mindenki érezze, mekkora ez az ember :o :
 www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersmovementskill3.gif

A LG ellen 3 tech-ből indulva:
Olyan erővel és dinamikával képes megindulni, hogy mindez a méretével együtt teljesen kiszolgáltatottá teszi a LG-ot, félelmetes :  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techRDEstrongLGnochance.gif
Hátulról ugyanez:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techRDEstrongLGnochance2.gif
És újra (bár a LG talán elbambult kissé)  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techRDEstrongLGnochance3.gif
Futás ellen, a South Carolina centere gyereknek tűnik mellette:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techRDEstrongLGnochance4.gif
Itt is futás ellen, 1vs1, a Bama LG-ja egy yard előrehaladást sem tud kiszenvedni.  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techRDEstrong2.gif
Egy kézzel ugyanő odébbrakva:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techRDEstrongslow.gif
Szépen megtalálja a RB-t:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersslowreleasepocketpushedwithpower2.gif

A RG ellen 3 techből indulva, a Steelers-ben is játszhat innen:
Erő, gyorsaság, méret. Feltartóztathatatlan (többször nem írom ezt a szót le 😊 ). A RG mozgását érdemes figyelni mindkét esetben:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techLDEstrongRGnochance.gif
 www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techLDEstrongRGnochance2.gif

Klasszikus 34-es D-nél alapkészségnek minősülő stack and shed technika (megtartja a blokkot és lejön róla a játék olvasása után).
Sok ilyet szeretnénk látni a Steelers-ben tőle, mint a következő, iskolajáték:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersreleasebeattracktackle-SteelersDL.gif
A Pats által draftolt Halapio előrefelé sokat nem halad:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techstackandshedslow2.gif
És még egyszer:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techstackandshedslow.gif
A Bama RG-ja is tehetetlen:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers3techstackandshed.gif
Ellenállhatatlan, itt is érdemes a guard mozgását nézni. Esélye sincs, csinálhat akármit, ez McCullers tehetségének igazi indikátora:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersstack1handtackle.gif
Blokkolhatatlan:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersreleasebeattracktackle-SteelersDL2.gif


A hozzáállásáról is kérdőre szokták vonni, pedig azzal nincs gond, a Bama ellen 10-42-nél az egész drive-ban ő játszik a legenergikusabban, elhivatottan, gyönyörű játék a drive végén tőle, megállíthatatlanul megy a labda felé:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersat10-42goodrundapproachingthecarrier.gif

Double teameket kötelező vonzani és megtartani egy 34 NT-nak. Itt sincsenek problémák.
A LG-C párost tartja:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullers2teamkept.gif
A Bama C-RG párosa short yard szituban egy yardot halad visszafelé. Ez az elmúlt két évben hiánycikk volt a Steelers D-ben:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersshortyard2teamkept.gif
Újabb tökéletes double-team felvétel:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersshortyard2teamkept2.gif
Oldalirányban mozog a futó felé, közben végig tartja a LoS-et:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersshortyard2teamsidelinemovementwithpower-SteelersDL.gif

1-es technikában, NT-ként felállva a center már a legelején meg van verve. Ass-blocking a javából:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersgoodreactioncenterunbalanced1.gif
Ugyanez talajszintről 😊 :  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersgoodreactioncenterunbalanced2.gif

A végére jöjjön egy kis NT pass rush. Tőle senki sem vár Nix-től látott látványos swim move-okat robbanékony első lépés után. Tőle az kell, hogy erőből nyomja ösze a zsebet amennyire tudja, érjen a lehető legközelebb a QB-hoz, tegye be a több, mint 36 incses kezeit a passzsávba és üsse el a labdákat, ha tudja. Márpedig tudja.
Ennél jobban nem lehet csinálni:
 www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersvspassbullrushpocketcollapsedtippedpass-SteelersDL.gif
Valahogy így, a center ellen:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersgoodreleasevsCunstoppable.gif
A LG-C párost együtt is hátratolja:  www.kephost.com/images/2014/05/24/McCullersslowreleasepocketpushedwithpower.gif

Az Oregon elleni egy gifet leszámítva kb 30 jó játékot szedtem össze, mindössze 4 csapat ellen. 4 SEC csapat ellen, hogy pontos legyek. Mindegyiken dominálta a LoS-et. Ha John Mitchell képes lesz felépíteni a játékát, a táplálkozási és erőnléti szakemberek/edzők pedig ideális formába hozzák, akkor kincset találtak Tomlinék a 34-es védelembe! Aki nem mellesleg a méretei miatt hihetetlenül látványos játékra képes. Remélem, hogy a 2015-ös szezonban már ő lesz a kezdő NT. A tehetsége megvan hozzá.
Így még Nix elszalasztása sem fáj annyira.

7/15 Rob Blanchlower

Beceneve: Gronkflower. Juhuhúú, akkó mingyá mekkora sztíl, apukám!
Persze ma már mindenki Gronkosítja a nevét, Godzillából is simán lehet Gronkzilla, hiszen nagy, jó érzékkel szedi le a körülötte szálldosó repülőket és szeret a belvárosi szórakozóhelyeken ruha nélkül tombolni. Blanchflowernél viszont még belefér, hiszen UMass játékosként a hazai meccseken a Pats pályáján garázdálkodhatott és a keresztneve is Rob, így már minden világos 😊. De azért nem egy kávéház a kettő, Hóvirágból inkább egy jó dual-threat #2 TE-et kellene a stábnak varázsolnia, aki Spaeth helyét akár át is vehetné jövőre.
A TE coach James Daniel véleménye róla:
What does he do well that caught your eye?
He has a high level of aggression. He’s a two-phase guy, which is different than a lot of the guys you have coming at you right now. We look for guys that are either going to be run blockers or they’re going to be pass receivers. He’s adept at both of them so that is something that interests us in him. He’s playing in a multiple formation offense so that gave us a chance to look at him in a lot of things.
Does he have a nasty little attitude when he plays?
Somewhat. That’s usually what attracts me to them, so yes.James Daniel
A Western Michigan elleni meccsfelvételén (  draftbreakdown.com/video/rob-blanchflower-vs-western-michigan-2013/ ) pontosan látszik, hogy Daniel mit értett dual-threat TE és multiple formation O-ben látott sokrétű szerep alatt. Állt fel FB-nek triple I formationben, inline TE-nek, H-back-nek az OT mögött, a QB mellett kvázi RB-nek és elkapónak is. A blokkolásával nagy gondok nincsenek, keményen, jó testtartással blokkol és igazi tapló hozzáállása van ráadásnak (erre utal a fenti bevastagított „somewhat” 😊 ). A sípszó után már-már Cody Wallace vagy Embernasty szinten mocsok módon „viszi tovább” a blokkokat. Ez természetesen hatalmas piros pont 😀. De nem csak paraszt, hanem igazi fighter is, nagyon jó hozzáállású vezéregyéniség. Kevés ilyen van a csapatban, szóval szeretettel várjuk 😊.
Elakpójátékban is használható, a fenti videón is látszik, hogy jó érzékkel nyúl a labdáért, nem túl merev mozgású, végsebessége átlagos, de nem fénysebességgel hagyja el a LoS-et. Highlights-okban viszont ezzel szöges ellentétben meglepő gyorsasággal mozog (itt is látszik a bevágásokon:  www.youtube.com/watch?v=U7GSbwseqOo ), csakhogy ezek általában 2012-es felvételek, ugyanis 2013-ban - ahogy a fenti videóból is kiderül - sérvvel játszotta végig a szezont, és egyetlenegyszer sem edzett augusztus óta, csak a meccsnapokra öltözött be! Így pedig az utolsó szezonjából nehéz kiindulni. (Ez az idei Steelers draft class specialitása.) Remélhetőleg egészségesen hozza a korábbi elkapóformáját, amin majd segít, ha vékonyabb és gyorsabb lesz.
Palmer és Paulson lehagyása és a #3 TE poszt megkaparintása a DC-on nem szabadna, hogy gondot okozzon. Nekem nagyon tetszik ez a választás, 7. körben soha rosszabbat.

Összefoglalva:
Rizikós draft. Shazier, Bryant, Johnson, Zumwalt és McCullers izomzata és súlya, emiatt pedig játéka komoly változáson kell, hogy átmenjen senior évükhöz képest, ez pedig mindig hordoz magában kockázatot.
Tuitt, Blanchflower és Archer utolsó éve pedig értékelhetetlen sérülések miatt.
Ez nyolc draftolt a kilencből.
És az is jó kérdés, hogy miért csúszott jelentőset 4 Steelers draft pick is. Remélem, hogy Tomlin & Colbert most túljárt a többiek eszén.
Merthogy a tehetségük szerintem elvitathatatlan. A stáb is úgy gondolja, hogy Shazier, Tuitt és Bryant első körös tehetség, McCullers pedig kezdő NT alapanyag. Szerintem Johnson is jó lehet egy kezdő szerepre két év múlva a LT-LG-RT hármas valamelyikén. Archer pedig kiegészítő, de fontos, momentum-changer szerepre érkezett az O-be.
Soha rosszabb draftot.


If you are looking for the identity of the Steelers franchise in 2013, just stop it.
- 2013 Pittsburgh Steelers running game: 86,4 yard/game, 27th in the league (3,5 y/c, 29th).
- 2013, Steelers@Patriots 31-55, 610 total yards by the Patriots. More points and more yards than any team ever had amassed against a Steelers franchise in business now for 81 NFL seasons.
- The Steelers' run defense allowed 115,6 yards per game (4,3 y/c) in 2013.
WAKE UP TOMLIN!
több mint 5 éve
vassadi Pittsburgh Steelers Alabama Crimson Tide 14 431
Sok picknél nem sikerült annyira részletes magyarázatot adni, mint szerettem volna, de így is elég sok időbe telt megírni, csúsztam is vele nagyjából egy hetet a tervezetthez képest, tovább pedig már nem akartam húzni. Úgyhogy itt az idei első és egyetlen mockom, három kör, trade-ekkel.

1. KÖR

1/1. Tampa Bay Buccaneers: Jameis Winston, QB (Florida State)
A combine-on a főedző által megejtett „simán lehetne a franchise-unk arca” nyilatkozat, többnapos látogatás a csapatnál, a legfőbb (és egyetlen igazi) vetélytárssal ellentétben Winston pro-style rendszerből érkezik, és még kvázi helyi gyerek is. Minden körülmény adott tehát ahhoz, hogy általános megdöbbenésre mégse ő, hanem Mariota legyen a Tampa Bay választottja. A combine óta egyre többen könyvelik el, hogy az ex-FSU irányító lesz az idei draft 1/1-ese, de szerintem korántsem olyan egyértelmű ez, mint amennyire annak tűnik. Mindenesetre túl sok tényező szól jelenleg a Winston-Buccaneers házasság mellett, így ezen forgatókönyv szerint is az ő nevét mondja be elsőként Goodell.

1/2. Tennessee Titans: Leonard Williams, DE (USC)
Bármelyik QB-t is választják a kalózok az első helyen, a Titans döntéshozói óhatatlanul beleütköznek abba a dilemmába, hogy draftolják-e a top QB-duó Bucs által bennhagyott tagját. A tippem az, hogy végül a „köszönjük, nem” válaszlehetőség mellett teszik le a voksukat. Roethlisberger személyében Whisenhunt dolgozott már együtt Mettenbergerhez hasonló irányítóval (és a hasonlóság nem merül ki a vezetéknevek közti párhuzamban), méghozzá eredményesen, és a másodéves QB mutatott olyan jeleket újonc idényében, melyek alapján nem teljesen elborult ötlet vele a kezdőcsapatban nekivágni az új szezonnak. Egy másik faktor, ami megkönnyíti a döntést, hogy bennhagyják Mariotát, az, hogy cserébe olyan szintű prospectre tehetik rá a kezüket, mint Leonard Williams. A közelmúltban Ray Horton és Dick LeBeau is közelről tapasztalhatta, mennyire nehéz jól védekezni stabil védőfal nélkül, így már csak emiatt sem lehet kérdéses, hogy amennyiben nem QB draft vagy letrade mellett határoznak a titánok, akkor minek kell következnie.

1/3. TRADECleveland Browns (Jacksonville Jaguarstól – 1/12. + 1/19. + 3/13.): Marcus Mariota, QB (Oregon)
És így lesz a Jaguars az a csapat, amelyik hasznot húzhat a Mariotáért feltradelni igyekvők licitháborújából. Amire a leginkább szükség van most Jacksonville-ben, nevezetesen egy premier edge rusher, azt később is gond nélkül lehet szerezni az idei drafton, így ebben a helyzetben a legjobb, amit David Caldwellék tehetnek, hogy elpasszolják az 1/3-as jogot a legtöbbet ígérő vevőnek.
A Browns állítólag odaadta volna a későbbi első körösét Bradfordért, és ha ez igaz, az egyértelmű jele annak, hogy nem számolnak komolyan Manziellel, ebből pedig egyenesen következik, hogy ismét korai draftjogot kell QB pickbe invesztálniuk. Nem kis kockázatot vállalna a stáb egy ilyen feltrade-del, de lényegesen nagyobb a siker valószínűsége, mint bármelyik, később elérhető irányító behúzása esetén.

1/4. Oakland Raiders: Kevin White, WR (West Virginia)
Elismerésre méltó, hogy Carrnak az NFL egyik leggyengébb supporting castjével is sikerült potenciális franchise QB-nak tűnnie, de ahhoz, hogy a másodéves irányító (és a komplett támadósor) fejlődése töretlen maradjon, a Raiders stábjának mindenképpen javítania kell az őt körülvevő játékosállomány minőségén, amihez egy legitim első számú elkapó beszerzésével járulhatnak hozzá a leghatékonyabban. Az oaklandiek jelenlegi keretében WR és TE poszton sincs igazán minőségi red zone threat, ez dönt White javára Cooperrel szemben.

1/5. TRADEAtlanta Falcons (Washington Redskinstől – 1/8. + 4/8.): Vic Beasley, DE (Clemson)
Világosan látszik, hogy a Jetsnél a külső linebacker az egyik legfőbb need, és akár a Bears helyére is felmozoghat valaki 4-3 DE-t vagy 3-4 OLB-t célozva, ily módon a Falcons stábja inkább nem kockáztat, beáldoznak egy negyedik körös picket, és így legalább a boardjukon legmagasabban helyet foglaló edge rushert draftolhatják. A Redskins nem marad le egyetlen kihagyhatatlan prospectről sem azzal, hogy néhány pozícióval hátrébb csúszik, az extra draftjog pedig nyilván jól jön a fővárosiaknak.
Beasley-t nem pusztán egy parádés combine repítette idáig, az ő értéke game tape alapján is az első kör határán mozgott. Ez utóbbi kombinálva azzal a szörnyeteggel, amivé az offseasonben átalakították, és máris egy olyan játékost kapunk, akiből megfelelő edzők kezei alatt rövid időn belül nagyszerű NFL edge rusher válhat.

1/6. New York Jets: Bud Dupree, OLB (Kentucky)
Todd Bowles úgy alkotott kiváló védelmeket a Cardinalsnál, hogy nem állt a rendelkezésére kiemelkedő edge rusher, és New York zöld felében is jó ideje hiánycikk egy premier passzsiettető külső linebacker poszton. Majd most együtt! Bowles Arizonában sem épp konvencionális 3-4-es edge rusherekkel dolgozott (lásd Abraham, Shaughnessy, Okafor), és bizonyos fokig Dupree is beleillik ebbe a sorba, ő azonban olyan szempontból sem szokványos eset, hogy atletikus és fizikális adottságai egészen kimagaslóak. A játéka nem a legkiforrottabb, van még mit csiszolni rajta, de potenciál tekintetében a határ a csillagos ég.

1/7. Chicago Bears: Amari Cooper, WR (Alabama)
A Bearsnek egyértelműen a védelem renoválására kell nagyobb hangsúlyt fektetnie a drafton, szemben az offense megerősítésével – akkor miért húznának mégis támadójátékost top 10-ben? Az edge rushert szerintem már nem tartják számon a prioritások között ennél a picknél, azok után, hogy szerződtették McPhee-t, és tavaly is komoly összegeket áldoztak erre a posztra (egészen pontosan akkor még 4-3-as defensive endekre), védő oldalon pedig máshova nem lehet igazán jó értéket húzni ebben a draftpozícióban. Így inkább egy BPA jellegű, de nem luxuspick jön a támadósorba, elvégre Marshall távozása után ugyan adott egy potenciális go-to-guy Jeffery személyében, de rajta kívül csak a slot receiver Eddie Royal és a reménységnél egyelőre nem több Marquess Wilson tekinthető komoly tényezőnek a WR-sorban.

1/8. Washington Redskins (Atlanta Falconstól): Brandon Scherff, OL (Iowa)
Bárki is lesz a Redskins kezdő irányítója, erős futójátékkal kell megtámogatni, máskülönben nem sok esély van az offense hatékony működésére. Az első számú running back már megvan ehhez, a támadófal viszont csak részben. Akár tackle-ként, akár guardként válik be Scherff, azonnal komoly erősítést jelentene a washingtoni OL számára.

1/9. New York Giants: Dante Fowler Jr., DE (Florida)
Nagyon adná magát Landon Collins, elvégre ha ma kezdődne a szezon, akkor Cooper Taylor és Nat Berhe lenne az óriások két kezdő safety-je, a Giants front office azonban a BPA over need elv egyik legfőbb követője a ligában, és most is ez a nézet érvényesül. Nem mintha az edge rusher luxuscikk lenne, tekintve, hogy JPP jelen állás szerint franchise tag alatt fog játszani, míg a túloldalon ugyan adott egy elfogadható rotáció, de a New York-iaknak nincs fix kezdő kaliberű emberük ennek a defensive end pozíciónak a betöltésére.

1/10. St. Louis Rams: La’el Collins, OL (LSU)
Hasonló a helyzet, mint a Redskinsnél: az offense alapját a hatékony futójátéknak kell szolgáltatnia, amihez az RB-szekció adott, a támadófalban azonban egyelőre több a kérdéses poszt, mint a stabil kezdőnek számító játékos. Ennek megfelelően akárcsak a fővárosiak, a Rams is egy olyan offensive linemant választ ki top 10-ben, aki több poszton is bevethető, és a futásblokkolás a fő erénye, de emellett természetesen pass protection szempontjából is óriási jelentőséggel bír az ő érkezése. Évek óta a Rams (egyik) rákfenéje az OL, a tackle-ként és guardként is használható Collins draftolásával nagy lépést tehetnének a kosok afelé, hogy a jövőben ez ne így legyen.

1/11. Minnesota Vikings: Marcus Peters, CB (Washington)
Trae Waynes mostanra látszólag bebetonozta a helyét mint a közvélemény no. 1 CB-je, amihez elég volt neki egy remek 40 yardos idő a combine-on, valamint az a tény, hogy washingtoni kollégájával ellentétben ő mentes a karakterproblémáktól. A futballpályán azonban Peters az idei class legjobb cornerbackje – hogy ez a draftpozíciójában is megmutatkozik-e majd, az gyakorlatilag csak azon múlik, mennyire riasztják el a csapatokat az off-field kérdőjelei. Mike Zimmer majd helyre rázza, ha gond lesz vele, ezzel a húzással pedig végre a CB-sor is rendeződik Minnesotában, és egy Peters szintű potenciális shutdown corner talán az utolsó hiányzó láncszem ahhoz, hogy elit szintre lépjen a Vikings védőegysége.

1/12. Jacksonville Jaguars (Cleveland Brownstól): Randy Gregory, DE (Nebraska)
Nem, nem gondolom, hogy a füves ügyének jelentősen befolyásolnia kellene a draftpozícióját. Nem emiatt csúszott ki a top 10-ből és lett csak a negyedikként kiválasztott edge rusher, szerintem ez már előtte is benne volt a pakliban, elsősorban a fizikumával kapcsolatos kérdőjelek miatt. A pályán nyújtott teljesítményével kompenzálhatott volna (ahogy tette például Ray), de Gregory-nak nem sikerült tavaly olyan produkciót letennie az asztalra, ami egy konszenzusos top 5-ös picktől elvárható lenne. Az upside ugyanakkor óriási, és Gus Bradley-ék már bizonyították Seattle-ben, hogy nekik ez elég, lásd Bruce Irvin, akihez képest ráadásul Gregory egészen más szintet képviselt a pályán. A LEO poszt alkalmas lehet rá, hogy elmaszkírozza az alulméretezettségből adódó negatívumait, így a Jaguars védelme szerintem az egyik legjobb fit számára az NFL-ben.

1/13. New Orleans Saints: DeVante Parker, WR (Louisville)
Grahamet és Stillst elcserélték, Colston már túl van a zeniten, utóbbin kívül pedig a jelenlegi keretben az egyetlen bizonyított célpont – ha lehet annak nevezni nem egészen egy szezon után – Brandin Cooks, aki remek játékos (lesz), de nem prototípus no. 1 receiver. Brees fegyverarzenálját tehát mindenképpen bővíteni kell, függetlenül attól, hogy Paytonék futásorientált filozófiához próbálják átszabni az offense-t. A Colston-Graham duó után az „új érában” Parker (aki éppúgy megérne akár egy top 10-es picket is, mint White vagy Cooper) és Cooks szolgálhatnának hosszú évekig a Saints elkapóállományának alappilléreiként.

1/14. Miami Dolphins: Landon Collins, S (Alabama)
A védőfal már elit, a back sevenre azonban még nagyon is ráfér az erősítés Miamiban. Delmast újraigazolták ugyan egy évre, de jelenleg térdszalag-szakadásból lábadozik, és egyébként is elég tartalmas a kórlapja, így nem árt biztosabb megoldást találni hosszútávra. Collins itt már BPA picknek is elmegy, a kiválasztásával mondhatni két legyet ütne egy csapásra a Dolphins, miután szenzációs futás elleni játéka óriási segítséget jelentene a nem túl veretes LB-sornak. Sőt, ha Delmas hadra fogható lesz, akkor Collins akár nickel/dime linebackerként is alkalmazható, de alapvetően nyilván mint a jövő (és a jelen) kezdő strong safety-je érkezne Miamiba.

1/15. San Francisco 49ers: Trae Waynes, CB (Michigan State)
A CB poszton csak slotban használható Jimmie Wardot leszámítva a Niners jelenlegi legjobb cornere az a Tramaine Brock, aki nickel backként korábban jól teljesített, kezdőként azonban még nem bizonyított, miután az előző szezonban összesen három meccsen tudott pályára lépni. Már tavaly is komoly neednek számított a cornerback, most pedig még lyukasabbnak tűnik a poszt. Waynest túlértékeltnek tartom, ami „a draft egyértelmű no. 1 cornere” megjelölésekig terjed ki, azt viszont nem vitatom, hogy van annyira jó prospect, hogy érdemes legyen akár top 20-as picket áldozni rá. A 49ers így tulajdonképpen BPA-t húz az egyik legfőbb hiányposztjára, aminél jobb alternatíva nem is kell.

1/16. TRADEPittsburgh Steelers (Houston Texanstól – 1/22. + 3/23.): Shane Ray, OLB (Missouri)
Az edge rusherek élmezőnyéhez tartozó játékosok többsége és két cornerback is kiment már, így az acélvárosiaknak fel kell mozogniuk, ha biztosra akarnak menni, míg a Texansnak nincs olyan hiányposztja, amit ne lehetne néhány draftpozícióval lejjebb is orvosolni, ennek tükrében pedig jó üzlet számukra a hat hely hátramozgás ellenében szerzett extra harmadik körös cetli.
A szezon bizonyos pontján még fix top 10-es picknek tartott SEC Év Védője, aki azonban a méreteivel, atletikusságával kapcsolatos kérdőjelek és gyenge pre-draft kampánya miatt csúszik, de a Steelers az első kör közepén elviszi. Ismerős a történet? A run defense- és coverage-beli hatékonyság Ray esetében is kérdéses, de ezeknél fontosabb, hogy – Jarvis Jones-szal szöges ellentétben – az ex-Mizzou játékos kiváló one-on-one pass rusher, és a Steelersnek most erre van a legnagyobb szüksége. Korántsem biztos, hogy egy offseason elég lenne ahhoz, hogy komplett, kezdőcsapatba állítható OLB-vé építsék fel, de nickel rusherként már újonc évében komoly hozzáadott értéke lehet.

1/17. San Diego Chargers: Danny Shelton, NT (Washington)
Bizonyára a Chargersnél is tisztában vannak vele, mennyit ér egy three-down nose tackle egy 3-4-es védelemben (már csak azért is, mert évente kétszer összefutnak azzal, aki a liga legjobbja ezen a téren), így most ők is beruháznak egy ilyen játékosra. Shelton jelenléte azonnal óriásit javíthat a San Diego-i védelmen, nem csak azért, mert nagyon vékonyak NT poszton, hanem mert a komplett front sevenben sincs igazán kiemelkedő játékos. Pontosabban nem volt, egészen a polinéz behemót érkezéséig.

1/18. Kansas City Chiefs: Andrus Peat, OT (Stanford)
Donald Stephensont beharangozták alapemberként RT poszton, azonban ha az igazán minőségi kezdők helyett megelégszenek a nem katasztrofális, de átlagon alulinál semmivel sem jobb kezdőkkel a támadófalban, akkor hiába várnak számottevő javulást az OL-től. Peat hasonló prospect, mint a tavaly ehhez képest egyetlen helynyi eltéréssel kiválasztott Ja’Wuan James: tipikus safe pick, instant kezdő potenciállal, de cserébe minimális upside-dal. Nagy különbség viszont, hogy előbbi nem olyan tackle, aki a támadófal jobb oldalára van korlátozva, jóllehet a Chiefsnél nyilván továbbra is abban bíznak, hogy egykori 1/1-esük végre felnő a feladathoz a vakoldalon, és a skill setje is kétségtelenül inkább RT posztra predesztinálja Peatet a profik között.

1/19. Jacksonville Jaguars (Cleveland Brownstól): Jalen Collins, CB (LSU)
A Jaguars CB-állománya nincs vészesen rossz állapotban, ugyanakkor a Davon House, Demetrius McCray, Aaron Colvin, Dwayne Gratz kvartett nem is egy olyan névsor, amelytől bármelyik irányító vagy elkapó megijedne, így célszerű beszerezni egy igazi nr. 1 cornert. Az LSU legújabb első körös defensive backje lesz a jelölt erre a feladatra, aki a Gus Bradley által is követett Seattle-i sztenderdeknek tökéletesen megfelelő press corner: magas, erős, és ezekhez a tulajdonságokhoz viszonyítva kiemelkedően atletikus is. Zavaró lehet, hogy egyetemistaként csak 10 kezdőként játszott meccs áll a neve mellett, de nem azért, mert ne lett volna elég jó az all-down szerepkörhöz, hanem mert az LSU secondary-je rendszerint tele van nagyobbnál nagyobb tehetségekkel, akiket például tavaly intenzív rotációban játszattak Les Milesék. Függetlenül attól, hogy kissé még nyers játékos, Collins a Jaguars mostani CB-kontingensében akár már újoncként is a depth chart első helyére pályázhatna.

1/20. Philadelphia Eagles: Quinten Rollins, DB (Miami-Oh.)
Rollins egyetemistaként mindössze egy évig focizott, de sokatmondó, hogy az egykori kosaras első és egyetlen FBS-idényében elnyerte a MAC Év Védője címet. Persze nem emiatt megy ki már top 20-ban, sokkal inkább azért, mert kezdő NFL corner számára ideális fizikai paramétereihez és atletikusságához kiváló ösztönök és ball skillek társulnak. Lesz még vele munka bőven, de az alapján, hogy egyetlen egyetemi futballszezonban milyen szintre jutott és milyen adottságokkal bír, óriási lehetőségek rejlenek benne. Az Eaglesnek pedig Maxwell túloldalára is találnia kell egy megbízható kezdő CB-t, akire hosszútávon is számíthatnak, de éppenséggel Rollins akár free safety-ként is beválhat, ami ugyancsak hiánycikk most Philadelphiában.

1/21. Cincinnati Bengals: Malcom Brown, DT (Texas)
Kis túlzással Cincinnatiben a védőfal mindenek felett áll, márpedig most nagy szükség lenne a belső rotáció bővítésére és az interior rush hatékonyságának fejlesztésére, így rögtön az első körben érkezik is egy olyan egyén, aki segíthet mindezek elérésében. A Margus Hunt-féle boom-or-bust pickek helyett ezúttal egy limitáltabb upside-dal bíró, ugyanakkor kevesebb rizikóval járó és a rotációban való azonnali bevetésre sokkal inkább kész prospect jön az egykori Longhorn személyében. Michael Johnson visszahozatala és Brown draftolása után nem lehet kifogás, a Bengals védőfalának újra elit színvonalon kell üzemelnie pass rush-ban.

1/22. TRADEBaltimore Ravens (Houston Texanstól – 1/26. + 4/26. + 6/28.): Kevin Johnson, CB (Wake Forest)
Az 1/20-as pickig bezárólag kiment már négy cornerback, és a Ravens előtt húzó három csapat egyikétől sem lenne meglepő a CB draft, így a hollóknak menniük kell előre, ha nem akarják megkockáztatni, hogy közvetlenül előttük vigyék el a célpontjaikat. A kompenzációs pickeknek köszönhetően egyébként sem akkora veszteség egy negyedik és egy hátsó körös cetli beáldozása. A Bengals nyilván nem szívesen segítette volna ki csoportriválisát, ezért a marylandiek csak 1/22-re tradelnek fel, ahonnan a Texans tovább mozog lefelé újabb extra draftjogokat begyűjtve.
Johnson minden olyan adottsággal rendelkezik, amire egy kezdő NFL cornernek szüksége van, atletikusság és természetes cover skillek szempontjából is az idei CB class legszűkebb elitjéhez tartozik, mely tulajdonságok együttes megléte már önmagában ilyen (draftpozíció tekintetében vett) magasságokba predesztinálja őt. Emberezésnél off coverage-ben érzi magát a leginkább otthonosan, de nem épp prototípus méretei ellenére pressben is abszolút helytáll, zónázásban pedig talán egyenesen a class legjobbja – vagyis mintha laboratóriumban hozták volna őt létre kimondottan a Ravens védelmi sémájához. Az egyetlen igazán komoly negatívum vele kapcsolatban, hogy run supportban már valóban kiütközik a fizikális hátránya, de ez sokadlagos szempont, nem azon fog megbukni a csapat futás elleni védekezése, hogy az egyik kezdő cornerback nem üti meg az átlagos szintet ezen a téren. Ennél lényegesebb, hogy a Ravens passzvédekezése tavaly az elit front seven ellenére is nem egyszer csődöt mondott, ennek a problémának az orvoslását segítheti elő – Jimmy Smith visszatérése mellett – Johnson draftolása.

1/23. Detroit Lions: Arik Armstead, DT (Oregon)
A Suh, Fairley, Mosley triumvirátus távozása után a posztválasztás aligha szorul magyarázatra. Ha komplett sémaváltás nem is lesz (amit már többször elmondtak a detroiti stábtagok), de szerintem még inkább próbálnak majd eltolódni egy olyan hibrid base front felé, amilyet Teryl Austin védőkoordinátor Baltimore-i regnálása idején is alkalmazott a Ravens. Detroitban is megvannak az ehhez szükséges alapok personnel szempontjából, nyilván nem kis részben Ngata megszerzésének köszönhetően, Armstead draftolásával pedig újabb lépést tehetne a Lions ebbe az irányba. A kép mutatja, hogy pontosan miről is van szó:

Armstead boom-or-bust jellegű prospect, minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy elit játékos legyen a posztján, de pass rush technikáján még sokat kell fejleszteni. Ugyanakkor ez a rövid leírás szóról szóra illett volna anno Ansah-ra is, az a projekt pedig beválni látszik, így vélhetően most sem riadnának vissza egy hasonló próbálkozástól a michiganiek, már csak azért sem, mert a ghánaihoz hasonlóan az ex-oregoni védőfalember „megmunkálásáért” is a liga egyik legjobb DL-szakembere, Jim Washburn felelne. Egy ilyen frontban kiemelt fontosságú a 3-tech DT szerepe, pass rush-ban és futás elleni védekezésben egyaránt kiemelkedőnek kell lennie, Armsteadben pedig ott a potenciál, hogy idővel ilyen játékos váljon belőle.

1/24. Arizona Cardinals: Todd Gurley, RB (Georgia)
A hírek alapján igencsak komoly érdeklődést tanúsított a Cardinals Peterson iránt, egyes híresztelések szerint akár korai draft picket is hajlandóak lettek volna adni a Vikingsnak AP játékjogáért cserébe. Nincs ebben semmi meglepő: egyrészt Palmer és a komplett pass offense mellé kell a hatékony futójáték, másrészt – csak a csoporton belül maradva – a Seahawks és a Rams védelmével nehéz is lenne bármit kezdeni megfelelő offensive balance nélkül, harmadrészt pedig Ellington teljesen jó change-of-pace back, de tavaly is láthattuk, hogy workhorse-nak nem alkalmas. És ha már Peterson nem jön, akkor érkezik helyette az, aki az ő draftolása óta a legjobb RB prospect. Nem Gurley az első, akire ráaggatják ezt a klisévé vált megjelölést, de ő tényleg hasonló szintre emelkedhet.

1/25. Carolina Panthers: D.J. Humphries, OT (Florida)
Dave Gettleman general manager állítása szerint a Tennessee-ből egyetlen szezon után kiebrudalt Michael Oherre bal oldali tackle-ként számítanak, ami két dolgot jelenthet: az egyik, hogy ez a kijelentés egyszerű smokescreen volt, a másik, hogy a Panthers-szurkolók vissza fogják sírni Byron Bellt. Ez utóbbi apokaliptikus állapot elkerülhető, ha a párducok elvisznek egy potenciális franchise tackle-t a draft korai köreiben. Amennyiben Humphriesnak Ohert kellene kiszorítania az első csapatból, akkor könnyen lehet, hogy már újoncként alapemberré lépne elő, azonban ideális körülmények között az ex-Gator első profi évében még nem kap kezdő szerepet, mert bár remek LT alapanyag, de még nyers játékos. Mindenesetre idővel és megfelelő képzéssel olyan vakoldali tackle válhat belőle, amilyet egy Newton szintű franchise irányító megérdemel.

1/26. Houston Texans (Baltimore Ravenstől): Eli Harold, OLB (Virginia)
Nincs több letrade, végre a Texans is behúzza a maga első körös játékosát. Nincs ordítóan nagy hiányposzt, van viszont három második napos draftjoguk, így belefér egy BPA jellegű pick, másfelől Mercilusnak eddig nem sikerült beváltania a hozzá fűzött reményeket, és Clowney körül is nagy (volt?) a bizonytalanság a sérülése miatt, így egyáltalán nem lehet luxusnak nevezni az újabb első körös edge rushert, még akkor sem, ha négy éven belül ez már a harmadik. Haroldról tulajdonképpen ugyanaz elmondható, ami az egy hellyel előbb kihúzott Humphriesról vagy a nem sokkal korábban elvitt Armsteadről: technikailag igencsak nyers játékos, de az alapok megvannak ahhoz, hogy (alsó hangon) stabil kezdőjátékossá váljon az NFL-ben. Gyengébb edge rusher classban Harold jó eséllyel pályázna akár a top 15-ös draftpozícióra is. Nem a tipikus Crennel-féle OLB, de ahol Wilfork és Watt alapozza meg a futás elleni védekezést, ott elfér egy ilyen speed rusher.

1/27. Dallas Cowboys: Byron Jones, CB (Connecticut)
Olyan RB-t később is lehet találni, aki egy elit támadófal mögött stabilan szállítja a szükséges yardmennyiséget, ellenben a védelem az előző szezonban jócskán túlteljesített, egyáltalán nem biztos, hogy komoly erősítések nélkül képes lesz ugyanazt a szintet hozni idén is. Hardy szerződtetése és Lee visszatérése minőségi upgrade lehet, de elkél a további segítség. Tavaly a defense feljavulásának egyik kulcsa az volt, hogy a Kiffin-féle Tampa 2-vel ellentétben Marinelli a dallasi cornereknek jobban fekvő man coverage-et játszatott velük, de még ezzel együtt is meglehetősen ingatag lábakon állt a CB-sor, így jól jönne a vérfrissítés ezen a poszton. Akiben olyan kép él Jonesról, hogy csak egy workout warrior, aki nagyot tud ugrani, és semmi több, annak javaslom, hogy nézze meg néhány meccsvideóját. Ideális méretei és lehengerlő atletikussága mellett remek ösztönökkel és ball skillekkel rendelkezik, ráadásul igazi vezérnek tartják. A csapat jövőbeni no. 1 cornereként érkezne Jerry Worldbe, és talán már újoncként is helyet követelhetne magának a kezdőben.

1/28. TRADEMinnesota Vikings (Denver Broncostól – 2/13. + 3/12.): Dorial Green-Beckham, WR (Oklahoma)
Fél körrel később is lesznek még benn jó zone blocking OT-k, így nyugodtan letradelhet a Broncos, míg a Vikingsnak belefér, hogy megválnak mindkét második napos draftjoguktól, miután guard posztra visszahozták Joe Bergert, valamint ott van a tavaly draftolt Yankey, a többek által prognosztizált korai linebacker pickben pedig nem hiszek, rendben van az az egység így is, különösen, ha a Zimmer-féle coaching faktort is beleszámítom.
Bridgewater fegyverarzenálja most így fest: adott egy nagyszerű deep threat Wallace személyében, Charles Johnson tavaly ügyeskedett, sleeper potenciállal bír, Jarius Wright egészen korrekt slot receiver, Kyle Rudolph remek security blanket, valamint a rosteren találjuk még Cordarrelle Pattersont is, aki egyelőre úgy tűnik, nem fogja tudni átlépni a gadget player szintet. Jelen állapotában sem rossz ez az állomány, de hiányzik belőle egy igazi go-to guy, egy clear-cut no. 1 receiver. DGB pedig az lehet, ha nem lesznek gondok a fejével. Már csak Petersont kell jobb belátásra téríteni, és irány a playoff.

1/29. Indianapolis Colts: Cameron Erving, C (Florida State)
A Colts eddigi roster move-jai egyértelműen azt tükrözik, hogy Super Bowl or bust szemlélettel építkeznek az új szezonra. Márpedig ha deklaráltan a bajnoki menetelés a cél, akkor ehhez nem ártana befoltozni a támadófal közepén tátongó lyukat, ahol jelen állás szerint Khaled Holmes és Jonotthan Harrison versengene a kezdőcsapatba kerülésért. Ne zavarjon meg senkit, hogy Erving egyetemi karrierje alatt mindössze öt meccset játszott az OL közepén; ha másból úgy lesz újoncként first-team All-Pro guard, hogy college pályafutása során egyetlen snapet sem játszott a poszton (lásd Zack Martin), akkor az egykori Seminole esetében sem lehet elrettentő faktor, hogy centerként csak minimális rutinnal rendelkezik. Amikor ebben a pozícióban kapott szerepet, dominált, és a fal három másik posztján is használhatónak bizonyulhat, ezek együttvéve pedig már egy olyan játékost adnak, akire első körös draftjogot sem túlzás áldozni – kiváltképp egy olyan csapatnak, amely Super Bowlba igyekszik, de még nincs megbízható centere.

1/30. Green Bay Packers: Eric Kendricks, ILB (UCLA)
A sajtfejűeknél lassan már hagyománynak számít a kaliforniai (front seven) játékosok korai körös draftolása. Kendricks persze nem azért jön, hogy életben tartsák ezt a „tradíciót”, hanem mert Green Bay-ben pillanatnyilag messze a belső linebacker a legnagyobb hiányposzt, az egykori Bruin pedig az idei class legkiforrottabb ILB prospectje, és szerintem a teljes draftosztály egyik legbiztonságosabb választása. Összességében nem üti meg azt a szintet, amit az utóbbi évek legjobb off-ball LB prospectjei, de igazi three-down linebacker, nincs számottevő gyenge pontja a játékának, így már újoncként is nyugodt szívvel be lehet állítani a kezdőcsapatba, a Packersnél pedig a védelmi sémák közti hasonlóság is megkönnyítené számára a beilleszkedést.

1/31. New Orleans Saints (Seattle Seahawkstól): Danielle Hunter, OLB (LSU)
A helyi „utánpótlás-akadémiáról” érkezik egy ifjonc a Saints edge rusher needjének megoldására. Hunter ugyanolyan upside pick, mint amilyen anno Mingo is volt: elit atléta, egyelőre mérséketebb futballtudással, de csak egy jó pozíciós edzőre és időre van szükség ahhoz, hogy potenciálisan nagyon jó NFL-kezdőből ténylegesen nagyon jó NFL-kezdővé fejlődjön. Futás ellen már most is kifejezetten jól teljesít, pass rush-ban viszont még nagyon kiforratlan, de ha a félelmetes méret-atletikusság kombinációja mellé a játékának ezt a részét is sikerül megfelelően felépíteni, akkor hosszú és eredményes profi karrier áll előtte.

1/32. TRADETampa Bay Buccaneers (New England Patriotstól – 2/2. + 2016 / 4. kör): Jake Fisher, OT (Oregon)
Könnyen belátható, hogy a Titansnél is az offensive tackle maradt a prioritási lista élén, így a Buccaneers inkább előz, nehogy a nashville-iek elhappolják előlük az utolsó megmaradt igazán jó LT matériát.
Fishernek a szezon folyamán sikerült a draftnikek radarjai alatt maradnia, pedig ég és föld volt a különbség az Oregon támadófalának teljesítménye között akkor, amikor sérülés miatt hiányzott, és miután visszatért a kezdőbe, a pre-draft procedúra alatt azonban már kivívta magának a nagyközönség figyelmét, mindenekelőtt nagyszerű combine-jával. Prospectként nagyjából ugyanaz a kategória, mint Humphries: technikailag nyers, erősödnie is kellene még, de ha ezeken a területeken előre tud lépni, akkor rövid időn belül megbízható kezdő vakoldali tackle válhat belőle a profik között is.

2. KÖR

2/1. Tennessee Titans: T.J. Clemmings, OT (Pittsburgh)
Tények, melyek nyilvánvalóan nincsenek pozitív hatással Clemmings draftértékére: egyetemen csak RT-t játszott, LT-t egyáltalán nem, és előbbi poszton is csak két évig szerepelt, mivel college karrierjét defensive endként kezdte, vagyis egyértelműen project játékos. A Titans szempontjából azonban ezek nem minősülnek olyan szintű negatívumnak, mint jó néhány másik csapat esetében, egyrészt mert nekik megvan a franchise játékosuk a támadófal bal szélén, és így egyértelműen jobb oldali tackle posztra keresnek embert, másrészt nekik nem ebben a szezonban kell robbantaniuk, ebből kifolyólag pedig nem akkora probléma, ha nem plug-and-play játékost draftolnak. Ilyen szituációban és ilyen elvárások mellett Clemmings beválási esélye is nagyobb.

2/2. New England Patriots (Tampa Bay Buccaneerstől): Eddie Goldman, DT (Florida State)
A két tavalyi kezdő CB elvesztése után akár fel is lehetett volna tradelni valamelyik cornerbackért, azonban vannak ha nem is klasszis, de használható embereik a poszton, illetve McCourty jelenléte free safety-ként sokat nyom a latba, így a defensive line megerősítését érzem sürgetőbbnek; a közelmúltban egyébként is tapasztalhatták a Patriotsnál, milyen problémákhoz vezethet, ha nem elég stabil a védőfal. Goldman tökéletes Wilfork-utód lehet: futójátéknál mozdíthatatlan, gond nélkül megbirkózik a double-teamekkel, sémába illeszkedés tekintetében hasonlóan sokoldalú, mint a nagy előd, pass rush-ban talán még nagyobb potenciállal is bír nála, és remek karakternek tartják. Távozott egy évtizedes alapkő a DL-ből, jöhet helyette egy olyan játékos, aki a következő 10 évben vagy még annál is tovább lehet a Pats védőfalának első számú alappillére.

2/3. Oakland Raiders: Nate Orchard, DE (Utah)
Az FA-igazolásoknak is köszönhetően Oaklandben már most is adott az emberanyag ahhoz, hogy Jack Del Rio új állomáshelyén is meghonosítsa Denverben alkalmazott védelmi szisztémáját, ahhoz azonban, hogy ez hatékonyan működjön, edge rusherek terén például feltétlenül erősítésre van szükség a draftról, mivel a csapat jelenlegi egyetlen bizonyított defensive endje Justin Tuck, és ő is bőven túl van már a fénykorán, függetlenül attól, hogy tavaly korrekt teljesítménnyel hálálta meg a belé vetett bizalmat. JDR rendszerében a gyenge oldali DE-nek nem feltétlenül kell klasszikus 4-3 end méretekkel rendelkeznie (lásd Dumervil, Ware), a lényeg, hogy a passzsiettetés menjen, márpedig Orchard ezzel nem áll hadilábon. Újonc idényében egyébként is csak szituációs pass rusherként lenne rá szükség, másfél évnek pedig bőven elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy fizikálisan rendbe rakják, és ezáltal jövőre már all-down játékosként funkcionálhasson.

2/4. Jacksonville Jaguars: Ameer Abdullah, RB (Nebraska)
Gőzerővel dolgoznak azon Jacksonville-ben, hogy Bortles számára minél ideálisabb feltételeket biztosítsanak. A támadófal és a célpontok kipipálva, papíron már csak egy igazi feature back hiányzik, miután jelenleg úgy fest a helyzet, hogy a Jags mostani négy futójából lehetne egy darab épkézláb RB-t összegyúrni. A posztba tehát nehéz belekötni, de a név láttán bizonyára sokan fogják a fejüket, mondván: „miért nem Gordon!?”. Röviden: túlértékelt. Bővebben: a legfőbb negatívum, hogy szimplán nem elég jó az OT-k közötti futásoknál, az NFL-védelmeken nem fog tudni úgy átrohanni, mint tette azt college-ban, átlagon aluli elkapó és csak minimális rutinnal rendelkezik ezen a téren, akárcsak pass protectionben. Összefoglalva tehát nem ér második kör eleji picket, főleg nem egy olyan csapatnak, amely már újoncként all-down feladatkörben akarja játszatni itt draftolt futóját. Abdullah ellenben mindent tud, amit egy ilyen játékosnak tudnia kell, wisconsini kollégájával ellentétben az ő every-down backként való szerepeltetése esetén nem részesülnének kellemetlen meglepetésben a Jaguars edzői és szurkolói.

2/5. TRADESan Francisco 49ers (New York Jetstől – 2/14. + 4/27. + 2016 / 4. kör): Stephone Anthony, ILB (Clemson)
Ritka a drafton az igazán minőségi MLB/ILB prospect, aki a mai NFL követelményeinek minden tekintetben eleget tesz, a 49ers rendszerében pedig különösen nagy értékük van az ilyen linebackereknek. Vic Fangio kinevezése nyomán ugyanez igaz a Bears védelmére is, így a Ninersnek lépnie kell, ha nem akarják, hogy egykori védőkoordinátoruk – akinek az új állomáshelyén még nagyobb a bizonytalanság ILB fronton, mint Friscóban, hiába Willis és Borland visszavonulása – elvigyen előlük egy ilyen játékost.
Kendricks mellett Anthony az idei class másik olyan tagja a klasszikus 4-3-as linebackerek és 3-4 ILB-k sorában, aki a profi szint elvárásainak megfelelő komplett játékos. A kevés hiányossága is egytől egyig olyan, hogy megfelelő képzéssel gyorsan orvosolni lehet őket, így bár Bowman és Wilhoite révén a 49ersnek nincs feltétlenül szüksége instant alapemberre a poszton, de Anthony-ra akár azonnali kezdőként is számíthatnak.

2/6. Washington Redskins: Garrett Grayson, QB (Colorado State)
A napnál is világosabb, hogy kis túlzással Gruden legszívesebben vasvillával kergetné el RGIII-t Washingtonból, így akkor is nagy a korai QB draft valószínűsége, ha a Redskins lemarad a top irányítókról. Grayson tulajdonképpen Gruden washingtoni Andy Dalton pickjeként fogható fel: prospectként semmi különleges, egy legjobb esetben is maximum elfogadhatónak minősíthető NFL-kezdőt lehet belőle kinevelni, aki köré ha megfelelő (filozófiájú) offense-t építenek, akkor aránylag működőképes lehet vele a rendszer, de extrát már nem lehet tőle várni. A szurkolóknak bizonyára nem tetszik a párhuzam, és a legtöbben talán magával a választott játékossal sem lennének elégedettek, de az adott körülmények között teljesen logikus lépés lenne egy ilyen projekt bevállalása egy olyan főedzőtől, aki alatt igencsak melegszik a kispad. Mint második körös QB természetesen Grayson játékának számos eleme szorul még jelentős fejlesztésre (a teljesség igénye nélkül, ami a legszembetűnőbb a meccsfelvételeken: lassú release, gyakorta későn indítja el a labdát az elkapója felé, sokszor ragad le az első számú célpontnál, lassú döntéshozatal), de Hundley inkább egy dobálózó atléta, mintsem legitim QB prospect, Petty pedig még „projectebb” játékos, mint Grayson, ezért esik a pro-style offense-ből érkező Colorado State alumnusra a választás.

2/7. TRADEBaltimore Ravens (Chicago Bearstől – 2/26. + 3/26. + 2016 / 3. kör): Jaelen Strong, WR (Arizona State)
A nyugdíjhoz rohamosan közeledő Steve Smith-en kívül nem nagyon van épkézláb elkapó a Ravens aktuális rosterén. Nem lehet tétlenkedni, sürgősen minőségi upgrade-re van szükség, akár egy ilyen feltrade árán is. A jövő évi második napos draftjog elvesztése egyébként sem annyira fájdalmas annak köszönhetően, hogy McPhee és Torrey Smith távozása révén is egy-egy előkelő kompenzációs pickkel fog gazdagodni a csapat.
Strong szerintem egyáltalán nem kihagyhatatlan prospect az első körben, sokkal inkább az első és második kör határára lőném be az értékét. A route-futása igencsak kezdetleges, nem elég mozgékony és dinamikus, emiatt nehezen szakad el az emberétől (ami power WR lévén az ő esetében nem akkora probléma, de az NFL cornereket azért nem fogja pusztán a fizikumával dominálni), a méreteihez viszonyítva nagyon jó 40 yardos időt futott ugyan a combine-on, de play speedben ez egyáltalán nem köszön vissza, mély útvonalakon valószínűleg sohasem jelent majd igazán nagy fenyegetést a védelmekre. A fiatalabb Smith távozásával kieső mélységi veszélyt tehát másképp kell majd pótolniuk a marylandieknek (mert valamilyen szinten ezt is muszáj lesz megoldaniuk), de erre ott a negyedik kör. Ennél fontosabb, hogy a rövid-közepes passzjátékhoz meglegyenek a legitim célpontok; két éve elég súlyos következményekkel járt, amikor ezen a téren komoly hiányosságokkal küzdött John Harbaugh együttesének támadósora. Strong pedig ehhez tökéletes célpont, és a red zone offense-nek is hatalmas pluszt jelentene, mert jelenleg az ilyen szituációkhoz sincs megfelelően felfegyverezve a Ravens.

2/8. New York Giants: Ereck Flowers, OL (Miami-Fl.)
Sokan első kört érő LT prospectnek tartják a Miami falemberét, de az alapján, amit pass protectionben mutat, nem tartom valószínűnek, hogy az NFL-ben meg tudna ragadni a vakoldalon. A Giants azonban nem is oda, hanem LG vagy RT posztra keres kezdőt, annak függvényében, hogy a right tackle pozíciót jelenleg elfoglaló Pugh-t beljebb tolják-e, Flowers pedig mindkét említett szerepkör betöltésére alkalmas lehet. Azonnali alapemberként történő bevetése talán guardban járna kisebb kockázattal, passzblokkolásnál a lábmunkáján és a kézhasználatán is sokat kell még csiszolni ahhoz, hogy fel tudja venni a versenyt az NFL edge rushereivel. Mindazonáltal run blockingban maga az őserő, ezen a téren jókora lökést adhat a Giants támadófalának (és a szembe jövő védőknek) már újoncként is, bármelyik posztra is kerül.

2/9. St. Louis Rams: Breshad Perriman, WR (UCF)
Tévhit-oszlatás következik. Egyesek szerint Perriman dropkirály, mások a pro day-én futott áll-leejtős 40 yardja után rögtön az első körbe prognosztizálják. Szerintem előbbi legalább akkora túlreagálás, mint utóbbi. Kelvin Benjaminéra emlékeztet az ő esete; nincsenek elit kezei, de igazi physical freak, így néhányan egyből rásütik, hogy dropgyár, és csak a kiemelkedő fizikális, illetve atletikus adottságaiból él. Egyáltalán nem erről van szó. Tény, hogy Perriman nem Beckham-szerű labdamágnes, sohasem fog „Best hands of the NFL” díjat kapni, de messze nem olyan vészes a helyzet ebben a tekintetben, mint amilyennek néhányan beállítják. A páratlan méret/sebesség kombinációjáról már esett szó, és ezt maximálisan ki is tudja használni contested catch-nél és press coverage megverésénél egyaránt (utóbbihoz az is kell, hogy nem csak gyors, de robbanékony is), kiváló catch radius-szal rendelkezik, remek body control és hand-eye coordination jellemzi (az NFL-ben is várható tőle jó néhány akrobatikus elkapás), és meglepően jó az elkapás utáni yardok szállításában. A legnagyobb kérdés vele kapcsolatban szerintem az, hogy a route-futását milyen gyorsan és mennyire sikerül letisztítani, ezen a téren még vannak komoly hiányosságai, de mélységi és red zone célpontként már újonc évében is számíthatna rá a Rams, hasonlóképp ahhoz, ahogy Martavis Bryantet használta a Steelers a tavalyi szezon második felében.

2/10. Atlanta Falcons: Ty Sambrailo, OL (Colorado State)
A Falconsnál prioritás kell, hogy legyen a támadófal stabilizálása, miután a sólymok depth chartjára pillantva LG poszton jelenleg egy óriási kérdőjelet láthatunk, az OL jobb szélén is elég nagy a bizonytalanság, és center fronton sem épp a legrózsásabb a helyzet, de ott legalább mennyiségileg megvannak. A súlyos sérülésből visszatérő Sam Baker korábban elmondta, hogy hajlandó guardot játszani, ha az edzői stáb ezt kéri tőle, nemrég pedig Quinn is beszélt ennek a lehetőségéről. Bizonyos tekintetben tehát párhuzamot lehet vonni a Falcons és a Giants OL-helyzete között, és az atlantaiak is hasonló utat választanak, mint az óriások: behúznak egy olyan falembert, aki LG-t és RT-t is tud játszani. Ugyanakkor Sambrailo némileg ellentétes képet fest Flowers-szel szemben olyan szempontból, hogy passzblokkolásban technikailag ő már most is elég képzettnek mondható, és neki inkább erősödnie kell ahhoz, hogy adott esetben már újoncként is rá lehessen bízni a jobb oldali tackle posztot.

2/11. Cleveland Browns: Jordan Phillips, NT (Oklahoma)
DE-ben a Bryant, Starks, Hughes, Winn rotáció jó lehet, Rubin távozása után viszont jelen állás szerint nose tackle poszton a kezdő szerepkör arra a Phil Taylorra vár, akinek nem sikerült teljes mértékben megfelelnie az első körös draftpozíciójából adódó elvárásoknak, ráadásul szerződése utolsó évébe lép, és előbbi megállapításból kifolyólag egyáltalán nem biztos, hogy marasztalni akarja majd a csapat, vagy legalábbis nem kezdőként. Kell valaki, aki a fal közepén stabil alapot tud adni a Browns run defense-ének, már csak azért is, mert – az előző szezonban látottakból kiindulva – a clevelandiek mindhárom csoportriválisa igencsak hatékony futógépezetet vonultat fel. Phillips talán már újoncként is maga mögé szoríthatná Taylort a depth charton, aki így a DE-rotációba is bekapcsolódhatna, ami ugyancsak jótékony hatással lehetne a védelemre.

2/12. New Orleans Saints: Benardrick McKinney, ILB (Mississippi State)
Nem épp a szurkolói és edzői álmok netovábbja az Ellerbe-Hawthorne kezdő páros, így itt sem árt mihamarabb fokozni a talent levelt. McKinney nem pont a mai NFL-linebacker prototípusa, szerintem eléggé behatárolt, hogy passzvédekezésben milyen feladatokat lehet rábízni (a Saintsnek a tight endek, running backek elleni coverage-re egyébként is ott van például Kenny Vaccaro, akitől remélhetőleg csak egyszerű sophomore slump volt a tavalyi pocsék szezon), viszont agresszív, de mégis intelligens downhill játékával nagyot dobhat a szentek futás elleni védekezésén, és blitzeknél (nem feltétlenül csak off-ball LB pozícióból indulva) is komoly fegyver lenne Rob Ryan kezében.

2/13. Denver Broncos (Minnesota Vikingstól): Cedric Ogbuehi, OT (Texas A&M)
Sokáig úgy tűnt, Ogbuehi lesz az idei draft messze legtúlértékeltebb prospectje, a kezdeti szinte konszenzusos top 5-ös besorolás nyilvánvalóan nagyrészt a Joeckel-Matthews vonalnak volt köszönhető, mert egyébként a pályán egyáltalán nem érdemelte ki ezt a minősítést (random példa: érdemes megnézni, mit művelt Dee Ford ellen 2013-ban). Aztán tavaly átkerült a vakoldalra, ahol nem meglepő módon még kevésbé villogott (persze sokakat ez sem zavart, és maradt ugyanúgy „elit LT prospect”), szezon közben vissza is kellett küldeni RT-be, majd jött a térdszalag-szakadás, és lényegében ez tette helyre a draftértékét. Lehet, hogy ennél is hátrébb csúszik, de az edzőtábor kezdetére állítólag már száz százalékos állapotban lesz, ez esetben pedig itt már jó értéket képvisel. Akad majd vele bőven tennivalója a leendő OL-edzőjének, de kétségtelenül megvan benne a potenciál ahhoz, hogy megbízható kezdő RT-vé váljon, a Broncosnak pedig „csak” az kell. Az atletikusságával ideális matéria Kubiak zone blockingjához.

2/14. New York Jets (San Francisco 49erstől): Rashad Greene, WR (Florida State)
Greene az idei draft egyik „elfeledett” prospectje, a nagy esemény közeledtével egyre inkább háttérbe szorult, pedig az egész class egyik legbiztosabb kezű és leginkább NFL-kész elkapója. A közvélemény képzeletbeli draft boardján való csúszása persze érthető, miután méretei miatt könnyen lehet, hogy a profik között slot receiver szerepkörre fog korlátozódni, de a Jetsnek a pálya szélére megvannak az emberei Marshall és Decker révén, így Greene ezen limitáltsága sem jelentene problémát, Chan Gailey rendszerének működéséhez pedig több kell két jó elkapónál. Arról nem is beszélve, hogy ilyen irányítókkal csak akkor lehet sikert elérni, ha megfelelő színvonalú a supporting cast. A Jets rosterén ugyan ott van Jeremy Kerley mint harmadik számú elkapó, de őt még az előző rezsim fizette túl, holott abszolút középszerű, slot-only játékos, idén viszont elenyésző összeg szabadult volna fel a sapka alatt a kivágásával, a New York-iak pedig amúgy sem voltak rászorulva az extra cap space-re. Komplex route-ismeretének (négy évig volt alapember pro-style offense-ben, mely idő alatt minden elkapó poszton megfordult) és remek route-futási képességének is köszönhetően Greene akár már újoncként átvehetné Kerley helyét a depth chart harmadik helyén, és ha a szélen is használhatónak bizonyul, akkor személyében egy Emmanuel Sanders-szerű receivert kaparinthat meg a Jets.

2/15. Miami Dolphins: A.J. Cann, OG (South Carolina)
Bizonyára csak véletlen egybeesés, de mostanában mintha az NFL-csapatok döntéshozói alulértékelnék az SEC top guardjait; két éve Warford, tavaly pedig Gabe Jackson is egészen a harmadik körig csúszott, majd előbbi All-Pro kaliberű szezonnal nyitott, de utóbbi is azonnal stabil alapemberré vált. Elképzelhetőnek tartom, hogy Cann sem lel gazdára az első két kör alatt, de szerintem itt már value alapján is jó választás. A Dolphinsnál amúgy se nagyon válogathatnak, legközelebb csak a negyedik kör közepén kerülnek sorra, és OG poszton jelenleg egyetlen megbízható emberük sincs. A tavalyi harmadik körös Billy Turner nyilván megkapja az esélyt a bizonyításra, a másik pozíció betöltésére pedig érkezik az idei class leginkább NFL-kész és egyben legjobb guard-only prospectje.

2/16. TRADEPhiladelphia Eagles (San Diego Chargerstől – 2/20. + 5/9. + kondicionális 2016 / 5. kör): Nelson Agholor, WR (USC)
Az Eaglesnél Maclin váratlan távozása után, míg a Chiefsnél Maclin érkezése ellenére is igencsak elkélne egy kezdő kaliberű szélső elkapó. A sasok nem hagyják, hogy még egy receivert elhappoljon előlük Andy Reid, főleg miután Agholor az utolsó elérhető igazán komplett WR a drafton, így jön egy nem túl jelentős árat követelő feltrade Chip Kelly-éktől.
Vannak, akik az ex-Trojant slot receivernek skatulyázzák be, de boldogulni fog ő a pálya szélén is, ha ott (is) számít rá a leendő csapata. Agholor jó route-futó, ügyesen szeparálódik a védőjétől, és az elkapás utáni yardokat is folyamatosan lehet tőle várni, igazi chain-mover possession receiver lehet, akinek ugyanakkor a sebességét sem érheti kritika. Az értékét tovább növeli, hogy az egész draft class egyik legjobb returnere.

2/17. Kansas City Chiefs: Paul Dawson, ILB (TCU)
Maugát újraigazolták, de a szerződése inkább a „korrekt backup, és ha nincs jobb, akkor kezdő” besorolásba illik, és nézegeti is a Chiefs stábja a középső körökbe várható, project jellegű ILB prospecteket. Dawson – akit privát workoutra is elhívtak – nem pont ez a kategória, vele a pocsék combine-ja és az állítólagos karakterproblémái miatt fordulhat elő, hogy adott esetben a harmadik körig (vagy még annál is tovább) csúszik, de szerintem óriási hiba lenne (az összes csapatra értve), ha ennél a draftpozíciónál lényegesen tovább bennhagynák. Ahogy saját maga is elmondta elég nyers stílusban, ő nem elit atléta, hanem remek futballjátékos. Fantasztikus ösztönökkel van megáldva, melyek bőven kompenzálják atletikus korlátait. Elég csak megnézni a meccsfelvételeit, ahol abszolút nem tűnik fel semmiféle ilyen limitáltság. A Chiefs agresszív, blitz-heavy rendszere pedig pont az a védelmi séma, ami az ő játékstílusához leginkább passzol, igazi playmaker lehetne Bob Sutton defense-ében.

2/18. Buffalo Bills: Shaq Thompson, OLB (Washington)
A második kör második felében végre a Bills is szóhoz jut, akiknek – a QB-t nem számítva – egyértelműen a guard a legfőbb hiányposztjuk, de korrekt power blocking OG-t később is lehet találni, így kezdésként belefér egy BPA pick. Ha valaki, akkor Rex Ryan tudná hasznosítani a Huskies egyesek szerint poszt nélküli játékosát. Nem kell forradalmi dolgokra gondolni, Thompson gyenge oldali linebackert játszana. Kiko Alonso elcserélése után sem lehet azt mondani, hogy instabil lábakon állna a Bills LB-sora, de a mostani állományt inkább korrekt iparosok alkotják, sokat dobhat az egységen és a komplett védelmen egy ilyen playmaker.

2/19. Houston Texans: Maxx Williams, TE (Minnesota)
Elsőre talán feleslegesnek tűnhet még egy játékos erre a posztra, de Garrett Graham tavaly 18 elkapást tudott összehozni, ami egy 500+ snapet játszó első számú elkapó tight endtől egy elvileg TE-barát rendszerben vajmi kevés még akkor is, ha Andre Johnsonnak és DeAndre Hopkinsnak hívták a csapat két kezdő wide receiverét, illetve a viszonylag biztató kezdés ellenére úgy tűnik, Ryan Griffinből nem lesz több egyszerű cserejátékosnál. O’Brien tavaly már elhozta in-line TE-nek Fiedorowiczot, igazán jó és megbízható move tight end azonban még nincs a csapatában, de Williams draftolásával most ez a probléma is megoldódik. Az idei TE class legjobbja sokoldalú játékos, blokkolásban is lehet rá számítani, de elsődlegesen a passzjátékban betöltött szerepe miatt lesz igazán értékes tagja az offense-nek. Johnson távozása után különösen jól jön egy ilyen célpont a Texans leendő kezdő irányítójának.

2/20. San Diego Chargers (Philadelphia Eaglestől): Daryl Williams, OL (Oklahoma)
Egy kezdő még mindenképpen kell a San Diego támadófalába, és csak a posztot tekintve is többféle alternatíva közül választhatnak a Chargers illetékesei. A csapatnál állandó téma Fluker guardba mozgatása, legalábbis szurkolói körökben, de Tom Telesco general manager elmondta, hogy alapvetően nem szerepel a terveik között ez a módosítás, így a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy OG poszton erősítenek instant alapemberrel. Williams az Oklahomán tackle-t játszott, és talán a profik között is megállná a helyét RT-ként, de ideálisabbnak tűnik számára a guard szerepkör, ahol kevésbé hátrány a limitált atletikussága. A Williams-Fluker tandemnél kevés impozánsabb run blocking duó lenne a ligában.

2/21. Cincinnati Bengals: Damarious Randall, S (Arizona State)
Nincs komoly lyuk a Bengals rosterén, így nyugodtan draftolhatnak a hosszútávú szempontokat előtérbe helyezve, amire szükség is van, mivel a jelenlegi kezdőjátékosok több mint felének nincs szerződése 2016-ra. Közéjük tartozik Reggie Nelson is, aki jövőre már 33 lesz, így érdemes lehet elgondolkodni az utódlásán. Ha minden jól megy, a védőfal megerősítése révén újra elit szintre emelkedhet a pass rush Cincinnatiben, de ahhoz, hogy a nyomást turnoverekre tudják váltani, ballhawk defensive backekre is szükség van, Randallnek pedig ez lehet a legnagyobb erőssége. A játéka azonban még nem igazán állt össze, így nem is baj, hogy nem olyan helyre kerül, ahol azonnali kezdőként vetnék be, hanem egy évig tanulhatja a szakmát egy rutinos csapattárs mögött.

2/22. Detroit Lions: Carl Davis, DT (Iowa)
Az előző képről mintha még hiányzott volna valami – egy védőfalember, aki egy ilyen defensive front mindhárom interior posztján bevethető.

Jöhetne cornerback is, de a tavalyi szezonnak is nekimentek szinte ugyanezzel az állománnyal, a negyedik körben húzott Nevin Lawsonnal pedig nyilván nem az a cél, hogy örökké a CB depth chart alsóbb régióiban tengődjön, főként úgy, hogy egy remek DB-szakember a védőkoordinátor. Ennél is lényegesebb, hogy a front sevenre építő védelmi stratégia Teryl Austin baltimore-i regnálása alatt és tavaly Detroitban is bevált, épp ezért nem indokolja semmi a filozófiaváltást. Caldwell főedző is hangsúlyozta, hogy a jelszó: „being multiple”, azaz a sokoldalúság és az ebből adódó kiszámíthatatlanság, amit mennyiségileg és minőségileg is megfelelő personnellel lehet biztosítani. A kirakóst pedig Davis draftolása teheti teljessé. Remek two-gap védőfalemberré válhat, elsősorban pass rush terén kell még fejlődnie, de Motor City-ben ehhez minden feltétel adott. Ha Armstead és Davis beválik, azzal elit színvonalú maradhat a Lions front seven, amely ezáltal csakúgy, mint tavaly, a jövőben is stabil alapjául szolgálhat a védelemnek.

2/23. Arizona Cardinals: Preston Smith, OLB (Mississippi State)
A Cardinals unortodox külső linebackereiről már esett szó, most érkezik is egy újabb ilyen játékos, miután az Okafor, Shaughnessy, Woodley, Martin négyest sok mindennek lehet nevezni, de igazán minőséginek semmiképp, hosszabb távon pedig pláne nem túl megnyugtató ez a névsor, legfeljebb csak az ellenfelek irányítói számára. A többi arizonai edge rusherhez hasonlóan Smith sem elit atléta; a legfőbb erénye, hogy képzett, technikás játékos, nagyon jól használja a kezeit. Én egy Pernell McPhee-klónt látok benne, vagy említhetném akár a Packers „Elephant”-jait is: egy hibrid 3-4 DE/OLB, aki alapvetően edge rusher, de méretei és ereje alkalmassá teszik arra, hogy belső passzsiettetőként is bevethető legyen, ugyanakkor kellően atletikus ahhoz, hogy coverage-ben is lehessen rá számítani. Igazi jolly joker lehetne a Cardinals front sevenjében, emiatt pedig már újoncként is jelentős szerep várhatna rá.

2/24. Pittsburgh Steelers: Ronald Darby, CB (Florida State)
Sokan már tavaly is korai CB húzást vártak a Steelerstől, idén pedig egyértelműnek tűnik, hogy az első két kör valamelyikében erre a posztra kell draftolniuk a kohászoknak, így miután az első választott egy edge rusher volt, most menetrendszerűen érkezik is a cornerback. Darby-nál jobb alapanyagot nem nagyon kívánhat magának egy DB-edző: rendkívüli sebesség és atletikusság (középiskolában sprinter volt), a fizikuma nem kiemelkedő, de az átlagnál semmivel sem rosszabb, és kellően fizikálisan is játszik, továbbá ösztönök és játékintelligencia terén is mutatott nagyon biztató jeleket. Első évében alighanem még korai lenne alapemberként bevetni, de hosszútávon az acélvárosiak első számú cornerbackjévé avanzsálhat.

2/25. Carolina Panthers: Devin Smith, WR (Ohio State)
A Panthersnek találnia kell Benjamin túloldalára egy olyan elkapót, aki vertikálisan is megnyithatja a csapat passzjátékát, az OSU növendéke pedig – akinek „Deep Threat” is lehetne a középső neve – éppen ideális jelölt erre a feladatra. A leggyakrabban egy másik Smith-hez, Torrey-hoz hasonlítják, érthető okokból: egy mindenekelőtt mélységi célpontként jeleskedő szélső elkapó, aki a rövid-közepes passzoknál sem használhatatlan, de ezen a téren erőteljesen limitált. Az első körös jóslatok ebből kifolyólag igencsak túlzóak, azonban a második kör végén, második számú WR-nek (és csak harmadik számú célpontnak, elvégre Benjamint Greg Olsen követi a sorban ilyen szempontból) már nyugodtan el lehet őt vinni.

2/26. Chicago Bears (Baltimore Ravenstől): Mario Edwards Jr., DE (Florida State)
Edwards az idei draft egyik, ha nem a legnagyobb talánya: elit recruitként érkezett Tallahassee-be, vagyis a tehetsége elvileg megvan, az FSU bajnoki menetelése során jól is játszott, tavaly viszont váratlanul visszaesett a teljesítménye, de nem csak a draftértékét illetően oszlanak meg a vélemények, hanem azzal kapcsolatban is, hogy egyáltalán milyen poszt és szerepkör lenne számára a legoptimálisabb az NFL-ben. Ő maga a combine-on azt mondta, 285-288 font körül akar maradni tartósan, és így játszana 4-3-as védőfal belsejében vagy 5-tech poszton – még felszed magára pár kilót, és mehet is Fangio rendszerébe defensive endnek. Nagyon erős a felsőteste, kellően atletikus, és az ösztönei is jók, ezeket run defense-ben már jól használja ki, passzsiettetésben viszont a power rush-on kívül egyelőre nem sokat tud. Idő kell ahhoz, hogy komplett játékost faragjanak belőle, de a Bears igazolt olyan veteránokat (McDonald, Jenkins), akik rövidtávon segíthetnek stabilizálni a védőfalat, így nem is lenne rá szükség, hogy Edwardsot egyből bedobják a mélyvízbe.

2/27. Denver Broncos: Xavier Cooper, DL (Washington State)
Cooper nálam a draft egyik legnagyobb sleepere, nem lennék meglepve, ha ennél is jóval korábban lelne gazdára. A combine-on hívta fel magára igazán a nagyközönség figyelmét, de már azt megelőzően, game tape alapján is lényegesen nagyobb hype-ot érdemelt volna annál, mint amit kapott. A Washington State 3-4-es felállásaiban endet játszott, elképzelhető, hogy a Broncos is alkalmazni tudná őt ezen a poszton base defense-ben, de a legnagyobb haszna sub-package-ekben lehet one-gap penetratorként a védőfal belsejében. Az atletikusságát a combine-on elért eredményei is bizonyítják, parádés az első lépése, remek a lábmunkája és a kezeit is jól használja, mely tulajdonságainak köszönhetően rendkívül nehéz azonnal megfogni a line of scrimmage-en, mindezek mellett pedig igazi high-motor guy. Már most is elég kiforrott a játéka (annyira, hogy újoncként is rendszeresen pályára lehet küldeni), ugyanakkor upside is bőven van még benne. A Broncos megengedhet magának egy ilyen BPA picket, és egyébként is ráfér a DL-re a rotáció bővítése és a belső pass rush fejlesztése, még Antonio Smith érkezése után is.

2/28. Dallas Cowboys: Jay Ajayi, RB (Boise State)
Nem, még most sem Gordon. A Cowboys egyébként is igazolt már egy (szerintük) home-run hittert McFadden személyében; akárcsak korábban a Jaguarsnak, úgy a dallasiaknak is egy igazi workhorse típusú RB-re van szükségük, aki bármilyen játékszituációban, bármilyen feladattal a pályán tartható. Ajayi pedig maximálisan megfelel ezeknek a kritériumoknak, elvégre belső- és külső futásoknál, elkapásoknál és pass protectionben is magas szintet képvisel.

2/29. Indianapolis Colts: Eric Rowe, DB (Utah)
Felépítését illetően prototípus press corner, kiváló atletikus adottságokkal, aki free safety-ként is bevethető, sőt, college-ban utóbbi poszton szerepelt három évig kezdőként, és csak tavaly csináltak belőle cornerbacket. Indianapolisban a CB-állomány aránylag rendben van, de Vontae Davis mögött azért nem a legveretesebb a névsor, míg safety fronton az egyik kezdő pozícióra nincs megbízható alternatíva, hiába igazolták le most Dwight Lowery-t, hosszútávon pedig még nagyobb a bizonytalanság. Jól jönne tehát a Coltsnak egy olyan sokoldalú defensive back, mint Rowe, akivel kezdetben FS-ként lehetne számolni (Mike Adams strong safety-t is tud játszani), de később, ha úgy adódik, akár kezdő cornerbackké is válhat.

2/30. TRADENew England Patriots (Green Bay Packerstől – 2/32. + 2016 / 5. kör): Ali Marpet, OG (Hobart)
Seattle-ben is az OG a legfőbb hiányposzt, és a Seahawks támadófalába is kimondottan passzolna egy olyan típusú guard, mint amilyen Marpet, ezért kell (vagy legalábbis nagyon ajánlott) előzniük a hazafiaknak.
A Div. III-s prospect draftértéke rohamosan növekszik a szezon vége óta, nem véletlenül. Marpet egyetemistaként nem bizonyíthatott igazán komoly ellenfelekkel szemben, azonban Terron Armstead óta tudjuk, hogy nem kell megijedni egy alsóbb osztályból érkező játékostól csak azért, mert college-ban nem a legmagasabb szinten játszott, de egyébként a pre-draft rendezvényeken abszolút pariban van a class krémjével, és látszólag olyan adottságokkal rendelkezik, melyek révén idővel a profik között is minőségi játékossá válhat. Ő maga azt mondta, ha választhatna, legszívesebben a Giantshez menne, de jó helyen lesz a Patriots zone blockingot preferáló támadófalában.

2/31. Seattle Seahawks: Owamagbe Odighizuwa, DE (UCLA)
Nem tragédia a Seahawks számára, hogy lemaradtak egy OG prospectről, tekintve, hogy a guardok között később sem nehéz olyat találni, aki egyetlen offseason alatt kezdő játékossá építhető fel, ennek tudatában pedig Pete Carrollék is nyithatnak BPA-szerű húzással. Ahogy a draftpozícióból is kikövetkeztethető, nem tartozik a kedvenc prospectjeim közé a UCLA sokak által első körbe várt defensive endje. A „bend around the edge” ismeretlen fogalom számára, semmiféle flexibilitást nem látni tőle (vicces, hogy néhányan ezt elintézik annyival, hogy „még hiányos a pass rush repertoárja”), és ha kívülről nem tudja megverni az OT-ket, akkor el lehet felejteni, hogy all-down játékos vagy egyáltalán bármilyen szinten effektív pass rusher lesz belőle a szélen. Ha ez nem lenne elég, már college játékosként is nagyon inkonzisztens volt, szinte egész meccsekre el tudott tűnni, továbbá túl van már két komoly csípőműtéten (elképzelhető, hogy ezek a sérülések is közrejátszanak abban, hogy a csípője hajlékonysága a nullához konvergál). Courtney Upshaw defensive end kiadását látom benne: egy college szinten átlagon felüli edge rusher, akit így többnyire első körbe prognosztizálnak, de az NFL-ben már kevés lesz ahhoz, hogy meghatározó jelenség legyen pass rush-ban, viszont korai downokon, run stopperként hasznos tagja lehet a védelemnek. Odighizuwa esetében sem arról van tehát szó, hogy teljesen hasznavehetetlen; korrekt early-down LDE lehetne a Seahawksnál, akiknél szükség van a DL-rotáció bővítésére, mellesleg Seattle-ben jó edzők dolgoznak, ennél talán valamivel többet is ki tudnának hozni belőle.

2/32. Green Bay Packers (New England Patriotstól): Melvin Gordon, RB (Wisconsin)
Színtiszta BPA pick, Ted Thompson módra. Egyetlen igazán jelentős needjüket Kendricks játékjogának lefoglalásával már megoldották a sajtfejűek, innentől nyugodtan hátradőlhetnek, és hiányposztokból fakadó kötöttségek nélkül draftolhatnak. Gordon pedig itt már teljesen jó value. Lacy személyében van egy remek feature backje a Packersnek, de maga McCarthy mondta, hogy csökkenteni akarják a terhelését. Gordon eltérő stílusú, teljesen más erényekkel rendelkező futó, és ha két ilyen RB-t variálhat az edzői stáb, azzal újabb szintet léphet előre a sajtfejűek egyébként is csúcsra járatott támadósora.

3. KÖR

3/1. Tampa Bay Buccaneers: Za’Darius Smith, DE (Kentucky)
Nagy lehet a bizalom a Jacquies Smith, William Gholston duó iránt, ha a Buccaneers stábja ennyire hanyagolta az FA-piacról történő erősítést DE fronton, és a draft prospectek között sem nagyon nézegetik a potenciális 4-3-as endeket, de elég merész lenne úgy nekivágni a szezonnak, hogy egyáltalán nem vagy csak hátsó körös játékossal erősítik meg a jelenlegi állományt. Bizonyos mértékig a Kentucky kevésbé hype-olt edge rushere is a project kategóriába sorolható, de messze nem annyira nyers, hogy ne lehetne már újoncként is aktív szereplője a rotációnak, főleg ilyen konkurencia mellett. (Szerk.: Időközben a Bucs bejelentkezett egy hároméves offer sheettel a detroiti George Johnsonért, de ha el is engedi őt a Lions, Smith még akkor sem lenne luxuspick a kalózok számára.)

3/2. Tennessee Titans: Ifo Ekpre-Olomu, CB (Oregon)
Eddig tartott az egykoron még konszenzusosan elit tehetségnek és leendő első körös picknek tartott oregoni CB csúszása. Nem csak a sérülése miatt zuhan egészen idáig, hanem mert a méretei és atletikussága kérdésessé teszik, hogy lehet-e belőle igazán jó szélső corner az NFL-ben, de Tennessee-be – miután McCourty és Cox személyében már adott a két kezdő – alapból is nickel backként érkezne, és a Titans számára mondhatni már csak a hab lenne a tortán, ha a kételyek ellenére mégis minőségi kezdőjátékossá tudna beérni a profik között is. Siettetniük sem kellene a visszatérését, egyrészt a Clemmings picknél is említett okból kifolyólag, azaz hogy bár muszáj látható előrelépést produkálni a tavalyi lejtmenethez képest, de idén nincs igazán nagy eredménykényszer a csapaton, másfelől mennyiségileg nélküle is megvannak CB poszton. Ha Ekpre-Olomu kezdő cornerré akar válni az NFL-ben, azt nem (elsősorban) fizikális és atletikus adottságaival, hanem játéktudásával kell elérnie, így az sem lenne mindegy, hogy olyan defensive back guruktól tanulhatná tovább a szakmát, mint Horton és LeBeau.

3/3. Jacksonville Jaguars: Derron Smith, S (Fresno State)
Sergio Brown olyan backup szintű játékos, akinek backup fizetést is adott a Jaguars, így viszont továbbra is nyitott kérdés, hogy ki lesz a csapat kezdő free safety-je. Smith nem az a fajta safety, akitől gyakran fogjuk látni, hogy ellentmondást nem tűrően állítja meg az ellenfél futóját a line of scrimmage közelében, de az elsődleges feladata nem is ez lenne, hanem hogy single-high safety-ként hátul biztosítson. Márpedig minden adottsággal – atletikusság, ösztönök, játékintelligencia, ball skillek – rendelkezik ahhoz, hogy ebben a szerepkörben megbízható NFL-kezdővé tudjon válni. Nem lehet azt mondani, hogy a Jaguars secondary-jében hemzsegnek az átlagon felüli playmaker képességekkel bíró játékosok, az egykori Fresno State defensive back érkezése ilyen szempontból is javítana a helyzeten.

3/4. Oakland Raiders: Laken Tomlinson, OG (Duke)
A szezon előtt és elején szinte minden poszt legjobb játékosát első körös tehetségnek kiáltják ki. Ennek esett áldozatául Tomlinson is, aki messze nem ér top 32-es draftjogot, és még csak nem is a legjobb játékos a posztján, hanem – NFL-mérce szerint – „csak” egy korrekt kezdő OG – épp, amire az oaklandieknek szükségük van, és ami itt már jó értéknek is számít. Tipikus PBS guard, aki nagyjából ugyanolyan erősségekkel és hiányosságokkal bír, mint a fosztogatók által tavaly hasonló draftpozícióban kiválasztott Gabe Jackson. A Raiders szempontjából az egyik legfontosabb közös vonás, hogy Tomlinson szintén pro-ready játékos, akit azonnal be lehet vetni kezdőként, és bár aligha fog bárkit elkápráztatni a játékával, de nem is lóg majd ki negatív értelemben a sorból.

3/5. Washington Redskins: Rob Havenstein, OL (Wisconsin)
Eddig is tudtuk, hogy Wisconsinban futószalagon gyártják az offensive linemaneket, de kezdem azt hinni, hogy ez most már szó szerint igaz. Havenstein egy az egyben ugyanaz, mint elődje, Ricky Wagner: egy gyenge mért eredményeket produkáló és prospectként emiatt alulértékelt játékos, de ha tényleges futballra kerül a sor, akkor futásnál bárkit eltakarít az útból, és pass protectionben is megoldja a rá bízott feladatot. Gruden offense-ébe pont ilyen támadófalemberek kellenek. Elképzelhető, hogy az egyetemen jobb oldali tackle-ként szereplő Havenstein számára az NFL-ben a guard lesz az ideális poszt, de majd lerendezik Scherff-fel, hogy melyikük játszik az OL szélén és melyikük belül.

3/6. New York Jets: Bryce Petty, QB (Baylor)
Fitzpatrick személyében hoztak egy bridge QB-t, aki játszott már Chan Gailey alatt, valamint az új támadókoordinátor rendszere az átlag NFL offense-hez képest közelebb áll ahhoz, amilyen szisztémában Geno szerepelt egyetemistaként, így egy esélyt még ő is kaphat, de miután teljesen új stáb dolgozik a Jetsnél, valószínű, hogy ha le is csúsznak Winstonról és Mariotáról, akkor is próbálnak még valakit szerezni a posztra már az első két napon. Előszeretettel hangoztatják Petty-vel kapcsolatban, hogy arm talent szempontjából verhetetlen az idei QB prospectek mezőnyében, ezen túl azonban olyan szinten project, hogy újoncként az edzők többsége vélhetően legszívesebben akkor sem küldené őt pályára, ha már minden kötél szakad. A Briles-féle rendszer növendékeként a jelenlegi NFL-ben talán a Gailey-offense lehet számára a legjobb fit, így ebben a tekintetben Petty számára ez mindenképpen ideális forgatókönyv, és talán elmondható, hogy a Jets is kisebb rizikót vállal vele (főleg ebben a draftpozícióban), mint lényegében bármelyik másik csapat tenné a kiválasztásával.

3/7. Chicago Bears: Doran Grant, CB (Ohio State)
Lehet, hogy a magassága miatt nem tudja majd konstans felvenni a versenyt a szélső elkapókkal, de a harmadik körben már a jó nickel backeket is meg kell becsülni, Grant pedig megfelelő alapanyag ahhoz, hogy ideális slot cornert kreáljanak belőle. Legnagyobb erősségei, hogy intelligens játékos, jól olvassa a kialakuló playeket, valamint playmaker képességek terén és run supportban is bőven átlagon felüli szintet képvisel. Nem nagyon emlegetik vele kapcsolatban, de szerintem free safety-ként is megállná a helyét, lényegében Jimmie Ward gyengébb kivitelű változatát kapná Fangio a draftolásával.

3/8. St. Louis Rams: B.J. Finney, C (Kansas State)
Két betöltetlen poszt is maradt még a támadófalban, melyek egyikét ez a pick hivatott megoldani. Kevés annyira rutinos és harcedzett játékos található a komplett draft classban, mint Finney, aki csak walk-onként került a Kansas State-re, de négy éven át alapember volt a támadófal közepén; sorozatban 52 kezdőként lejátszott meccsének is köszönhetően posztja talán leginkább NFL-kész prospectje. Prototípus power blocking center, kimagasló ereje és birkózó múltjának is betudható jó technikája révén a futásblokkolás az erőssége, de mérsékelt agilitásától függetlenül a pass protectiont sem lehet a gyenge pontjának nevezni. Olyan támadófalemberekkel, mint Finney, Collins és Robinson, már lehet run-heavy offense-t építeni.

3/9. Atlanta Falcons: Clive Walford, TE (Miami-Fl.)
Lehet, hogy a cornerback nagyobb need, de se olyan CB nincs benn, aki itt igazán jó value-nak minősül, se olyan, aki passzol Quinn rendszerébe és instant upgrade-et jelentene, így azonnali erősítés gyanánt inkább egy veterán igazolást tartok célszerűbbnek. Ami a tight endeket illeti, érkezett ugyan Moeaki és Tamme, de egy injury-prone játékos és egy career backup szerződtetése az underachiever tavalyi kezdő mögé nem nevezhető biztos megoldásnak, legfeljebb arra jó, hogy a draftnak nem teljesen kiszolgáltatva mennek neki, és ha az újoncbörzén nem sikerül a komolyabb erősítés, akkor is legalább mennyiségileg megvannak a poszton. Mellesleg rendes slot receiver híján a jelenlegi állás szerint egyáltalán nincs megbízható célpontja Matt Ryannek a pálya közepén. Ezt az űrt tölthetné ki az elsősorban elkapásoknál jeleskedő Walford, aki ZBS-ben in-line blockerként is kimondottan jó lehet. Az összességében gyenge tight end class miatt szerintem alul van értékelve a Miami (legújabb) TE-je, aki itt már borderline steal a Falcons számára.

3/10. New York Giants: Ibraheim Campbell, S (Northwestern)
Mindkét safety pozícióban elkél az erősítés; hogy a drafton melyik kerül előtérbe, az függhet egy esetleges FA-igazolástól is, amit én nagyon is forszíroznék a stáb helyében, mivel a mostani állománytól és egy újonctól nem lehet azt várni, hogy minden problémára megoldást jelentsenek. A hírek szerint a csapat nem zárkózott el a Stevie Brownnal való reuniótól, akinek a visszahozatala az égető FS-hiányon enyhítene, ebben az esetben pedig a drafton elsősorban olyan safety-k felé irányulhatna a figyelem, akiknek mindenekelőtt a run defense megszilárdításában lehet fontos szerepük. Így esik a választás Campbellre, aki jó box safety módjára futás ellen remekel, ugyanakkor a tight endek és running backek őrzését is rá lehet bízni coverage-ben, ráadásként a turnoverekkel sem fukarkodik, és igazi vezérnek tartják.

3/11. New Orleans Saints: Tre Jackson, OG (Florida State)
Ahhoz, hogy a Saints támadófala konstans módon lyukakat tudjon nyitni az RB-k számára, előbb be kell tömni azt a lyukat, ami magában az OL-ben tátong, azaz szükség van egy jó run blocker LG-re. Jacksont pedig pont így lehetne röviden jellemezni. Ha fejlődik a lábmunkája (amire nagy hangsúlyt kell majd fektetnie az OL-edzőjének), akkor sem fog soha elit pass protectorrá beérni, de nem is lesz gyenge pont ilyen szempontból a Saints falában, attól pedig már most sem kell tartani, hogy futásnál ne tudná félretessékelni a szembe jövő védőket.

3/12. Denver Broncos (Minnesota Vikingstól): Hau’oli Kikaha, OLB (Washington)
Kikaha az egyik személyes kedvencem az idei classban, ugyanakkor könnyen lehet, hogy tweener jellege, limitált atletikussága (ami egyesek szerint olyannyira korlátozott, hogy nem is NFL-szintű) és az injury history-ja (két ACL-szakadás) miatt egyben a draft egyik legnagyobb csúszója is lesz. De amondó vagyok, legkésőbb ennek a draftpozíciónak a környékén valakinek be kell vállalnia; mint futballjátékos túlságosan is jó volt ahhoz, hogy ne tegyenek vele egy próbát még a második napon. Kikaha az egész edge rusher class technikailag legképzettebb prospectje, a motorja elképesztő, soha nem áll le, a snaptől a sípszóig rendíthetetlenül üldözi a labdás embert, és a játékintelligenciája is kiemelkedő. A denveriek már a második kör végén is kvázi BPA-ztak, és ezzel a rosterrel, mellesleg úgy, hogy ők nem is egyértelmű kezdőnek hoznák Kikahát, szerintem bevállalhatnak egy ilyen, alapvetően „high risk, high reward” húzást.

3/13. TRADEHouston Texans (Jacksonville Jaguarstól – 2/18. + 2016 / 5. kör): Henry Anderson, DE (Stanford)
A Saints, a 49ers és a Chiefs is kivetheti a hálóját egy 5-tech DE-re, így biztos ami biztos alapon előz a Texans.
Watt és Wilfork (illetve Nix) mellett a védőfal harmadik posztja csak félig-meddig tekinthető megoldottnak Crick révén, Anderson draftolásával azonban ezt a kérdőjelet is kiegyenesíthetik a houstoniak. A Stanford védőfalemberéből nem lesz rettegett pass rusher, de a sackeket nem is neki kellene szállítania. Az ő dolga a piszkos munka elvégzése lesz, és erre a célra, tehát elsősorban run plugger two-gap defensive endnek abszolút megfelel Crennel rendszerében.

3/14. New Orleans Saints (Miami Dolphinstól): Grady Jarrett, DL (Clemson)
A Broncos Cooper pickjével állítható párhuzamba ez a választás: lehet, hogy a csapat base defense-ében Jarrett misfit, de az ő feladata elsősorban az lenne, hogy sub-package-ekben az interior rush-t biztosítsa. Remek one-gap penetrator lehet a Clemson defensive tackle-je; Cooperhez hasonlóan az ő esetében is könnyen elképzelhető, hogy draftpozíció tekintetében az újoncbörze egyik meglepetésembere lesz, és ennél jóval korábban lefoglalják a játékjogát.

3/15. San Francisco 49ers: Davis Tull, OLB (Chattanooga)
Elsőre eléggé telítettnek tűnhet a poszt a Ninersnél, de Aldon Smith contract yearben van, Brooks szerződését legkésőbb jövőre már szinte biztosan fel kell bontania a csapatnak, Lemonier két év alatt semmi értékelhetőt nem tudott letenni az asztalra, és egyelőre kérdéses, hogy Lynch teljes értékű kezdőként is beválna-e. Vagyis a jelek szerint a rotáció bővítésére mindenképpen szükség lesz jövőre, de az sem zárható ki, hogy egy év múlva új kezdőjátékos után is kell néznie a csapatnak. Az FCS-ben (középiskolai végzősként a szezon elején eltört a combcsontja, ezért nem recruitolták nevesebb egyetemek) rendkívül produktív Tull-lal kapcsolatban egyértelműnek tűnt, hogy a profik között nem maradhat eredeti posztján, DE-ben, ugyanakkor sokan megkérdőjelezték, elég atletikus-e ahhoz, hogy külső linebackert játsszon. Csattanós választ adott a kétkedőknek, az idei class edge rusherei között – tehát Beasley-t is megelőzve – a legjobb SPARQ score-t produkálta. Az már korábban is köztudott volt, hogy igencsak képzett pass rusher, így pedig hiába small-school prospect és kevésbé ismert név, atletikusságának és viszonylag kiforrott technikájának köszönhetően nagyszerű 3-4 OLB alapanyag.

3/16. Kansas City Chiefs: Justin Hardy, WR (East Carolina)
Megfelelő value-nak számító szélső elkapót itt nem tudnak húzni, jó slot receivert ellenben igen. Az FBS elkapási rekordját tartó Hardy nem nagy játékokkal fogja megörvendeztetni leendő csapata híveit, sokkal inkább azzal, hogy biztos kezű célpont, az elkapásainak kiemelkedően nagy százalékát váltja first downra, valódi chain-mover. Alex Smith is díjazni fogja, hogy egy ennyire megbízható receiverrel egészül ki az offense.

3/17. Buffalo Bills: John Miller, OG (Louisville)
Nem kell csalódniuk Rex Ryanéknek, a hiányzó első körös pick és a második körös BPA nyitás ellenére is tudnak azonnali kezdő potenciállal bíró játékost draftolni a legfőbb hiányposztjukra. Miller tökéletesen illeszkedik a Tomlinson- és Jackson-féle sorba: pass protectionben semmi extra, legfeljebb átlagos szintre hozható fel ezen a téren, run blockingban viszont kifejezetten jó lehet. A Louisville OG-jének a játék utóbbi elemében is többet kell javulnia, mint két említett kollégájának, a technikája nem épp makulátlan, de még így is instant alapember lehet, és nem pusztán a Bills kritikus guard-helyzetének köszönhetően.

3/18. Jacksonville Jaguars (Houston Texanstól): Denzel Perryman, MLB (Miami-Fl.)
Látványosakat ütő Miami linebacker – ennél több nem is kellett ahhoz, hogy potenciális első körös prospectként kezdjék el emlegetni Perrymant. Aztán a draft közeledtével szép lassan nagyjából mindenki belátta, hogy nem egy olyan játékosról van szó, aki a mai passzorientált NFL követelményeinek megfelelő three-down LB (már college-ban is elég gyakran hozták le a pályáról egyértelmű pass playeknél), majd persze következett az, hogy ha passz ellen nem is, de a futás ölésére jó lehet, csakhogy a fizikuma nem épp egy tipikus two-down run stopperre emlékeztet. Tény azonban, hogy ennek ellenére nagyon is fizikálisan játszik, az ösztönöket pedig nem lehet tanítani, így egy harmadik kör közepi picket az ismert limitáltságaival együtt is megérhet. Posluszny már a 30 rossz oldalán van, komoly sérülésből lábadozik, annyira nem is játszik jól, és még sokat is keres, jöhet a potenciális utód Perryman személyében.

3/19. San Diego Chargers: Tevin Coleman, RB (Indiana)
Branden Oliver újonc szezonja ígéretesre sikeredett, de nem annyira, hogy nyugodt szívvel rá lehetne bízni az RB depth chart első helyét, Woodhead egészségesen ideális passing down back, azonban épp egy súlyos sérülésből próbál visszatérni, Donald Brownt pedig jobb elfelejteni. Ráférne akár egy komolyabb talent injection is a posztra, nem hiába nézegeti a Chargers stábja a class élmezőnyéhez tartozó futókat. Coleman ideális one-two punch-ot alkothatna Oliverrel, és korántsem biztos, hogy Mike McCoyéknak ragaszkodniuk kellene az RB commitee-hez, az ex-Hoosierben bőven benne van, hogy az NFL-ben is feature backké növi ki magát.

3/20. Philadelphia Eagles: Hroniss Grasu, OL (Oregon)
Nincs Eagles draft Oregon-játékos nélkül. De miért egy center, ha a csapatnak már van egy ligaelit kezdője a fal közepén? Grasu nem maradna az eredeti posztján, hanem guardnak jönne, megvan a skill setje ahhoz, hogy ebben az offense-ben OG-ként is beváljon. Erősödnie még kell, de ez akkor is fennállna, ha centernek vinné el valaki, illetve ezen a helyen a klasszikus guard prospectek közül nem tudna olyan játékost draftolni az Eagles, aki igazán illene a rendszerükbe. A támadófalembereknél (is) fontos a sokoldalúság, Grasu centerként szerzett rutinja pedig jól jöhet sérülések esetén.

3/21. Cincinnati Bengals: Tyler Lockett, WR (Kansas State)
A depth chart első három helyét elfoglaló elkapók egyaránt a Bengals contract yearben lévő játékosai közé tartoznak. Green megtartása nyilván prioritás, de könnyen lehet, hogy a sok lejáró szerződésű alapember közül Sanu vagy Marvin Jones lesz az egyik, aki távozni kényszerül majd a csapattól. Lockett slot-only receiver, de annak nagyszerű, és nála jobb értéket ezen a helyen nem találnak WR poszton. Emellett remek visszahordó, így ha minden jól megy, neki köszönhetően végre Brandon Tate-től is könnyes búcsút vehetnek Marvin Lewisék.

3/22. Arizona Cardinals: P.J. Williams, CB (Florida State)
Itt ér véget Williams csúszása. Ha az Arizona stábja anno bevállalta Mathieu-t, akkor egy ittas vezetéses ügy nekik már smafu. A Cardinals rendszerében nagy szükség van Peterson túloldalán egy megbízható, fizikális cover cornerre, Jerraud Powersre pedig egyik jelző sem illik igazán. Williams press technikája nem elég kifinomult, de ha fogékony a coaching-ra, akkor ezt rövid úton korrigálni lehet, így a rutinos, harcedzett egykori FSU-corner akár instant kezdő is lehetne az arizonai defense-ben.

3/23. Houston Texans (Pittsburgh Steelerstől): Phillip Dorsett, WR (Miami-Fl.)
O’Brienék gyakorlatilag az összes speedster elkapót csekkolták, ami nem meglepő, elvégre Hopkins, Shorts, illetve a tight endek révén az underneath célpontok már adottak, a passzjáték kiteljesedéséhez azonban még kellene egy igazi deep threat. Dorsett potenciál tekintetében valahol félúton helyezkedik el Marquise Goodwin (remek atléta, alulméretezett és pocsék elkapó) és T.Y. Hilton (remek atléta, alulméretezett, de kiváló elkapó) között. Ha valaki sokkal inkább utóbbit látja benne, akkor ennél jóval korábban is elviheti, de engem nem győzött meg teljesen, így hacsak nincs a csapatomnak nélküle is jó WR-állománya és összességében kevés needje, akkor inkább harmadik körös value pickként számolnék vele.

3/24. Detroit Lions: Corey Robinson, OG (South Carolina)
Robinson egyetemen tackle-t játszott, de az NFL-ben a vakoldalon eleve reménytelen, kétséges az is, hogy RT-ként mennyire válna be, PBS guardnak viszont nagyon is jó lehet. A Lions offense-ében most erre van talán a legnagyobb szükség, de OT fronton sem a legstabilabb a helyzet, így jól jön a detroitiak számára az az alternatíva, amit Robinson esetleges RT-vé képezhetősége jelent.

3/25. Carolina Panthers: Senquez Golson, CB (Ole Miss)
Norman és Benwikere adott némi reményt a Panthers-szurkolóknak, szerintem neki lehet menni úgy a szezonnak, hogy ők a kezdő CB-k, és így nem probléma, ha slot-only cornert draftolnak harmadik számú játékosnak a posztra. Golson ráadásul egyből a secondary legnagyobb playmakere lehet, minden adottsággal rendelkezik, amire egy jó nickel backnek szüksége van (a méreteihez képest run supportban is abszolút helytáll), szerintem a nem prototípus fizikuma ellenére is teljesen jó slot corner lesz belőle az NFL-ben.

3/26. Chicago Bears (Baltimore Ravenstől): Andy Gallik, C (Boston College)
Montgomery-vel csak egyéves szerződést kötöttek, ami egyértelműen mutatja, hogy az új stáb nem feltétlenül őt képzeli el tartósan a csapat centereként. Gallik ellenben hosszú évekre stabilizálhatná a fal közepét Chicagóban. Nem a legatletikusabb játékos a posztján, de ez a hiányosság abszolút nem nyomja rá a bélyegét sem a futás-, sem a passzblokkolására. Komplett, NFL-kész center, a Bearsnél speciel nem kellene azonnal a mélyvízbe dobni, de nem látom akadályát annak, hogy már újoncként is alapemberré váljon.

3/27. Dallas Cowboys: Michael Bennett, DT (Ohio State)
Kellene egy kezdő szintű NT a Cowboys védőfalába, mert Nick Hayden és Terrell McClain korántsem nevezhető annak, valamint egy UT sem ártana még, mivel Marinelli sémájában fontos a hatékony four-man rush, amihez megfelelő rotáció kell, de jelenleg nincs, aki kisegíthetné Crawfordot. Ebben a draftpozícióban utóbbi posztra lehet jobb értéket húzni (1-tech DT-nek így jöhet egy veterán). Bennett tavalyi szezonja és pre-draft kampánya sem úgy sikerült, ahogy azt szerette volna, ennek köszönhetően gyűjthet be a Cowboys a harmadik kör végén egy minőségi nickel rushert, akiből még stabil kezdő is lehet.

3/28. Denver Broncos: Anthony Harris, S (Virginia)
Leigazolták Darian Stewartot, de őt sem hosszútávú, sem megbízható megoldásnak nem lehet nevezni, valamint szóba került Roby free safety-vé konvertálása, de nyilván az lenne az ideális a csapat számára, ha az elit CB-sort nem kellene megbontani. Így ha adott a lehetőség, akkor érdemes inkább egy olyan prospectbe beruházni, akiből idővel (vagy talán már újoncként is) kezdő FS lehet. Harrisnél is azt érzem, mint Walford esetében: a posztján összességében gyenge a felhozatal a drafton, így őt is alulértékelik, de szerintem itt már kifejezetten jó value-nak tekinthető.

3/29. Indianapolis Colts: Gabe Wright, DL (Auburn)
A Broncos és a Saints után a Colts is draftolja a maga base defense-ben nem túl hasznos, nickel rusherként viszont value picknek számító játékosát. Az Auburn defensive tackle-je egyetemi szinten adós maradt a sackekkel, de szerintem jóval több van benne annál, mint amit a puszta statisztikák mutatnak. A Colts jelenlegi keretében nem látni, ki lenne az, aki sub-package-ekben konstans nyomást tudna generálni belül, jól jönne nekik egy olyan interior rusher, mint Wright.

3/30. Green Bay Packers: Kyle Emanuel, OLB (North Dakota State)
A korai CB picket talán sokan hiányolják a Packersnél, de nem érzem feltétlenül szükségét annak, hogy első vagy második napos draftjogot áldozzon a csapat erre a posztra. Ideje, hogy a nickel cornerként remeklő Hayward teljes értékű kezdőként is megkapja a lehetőséget, az ő helyét Hyde vehetné át slotban, depth-nek pedig lehet veteránt igazolni, vagy ott van például a tavaly project játékosként draftolt Demetri Goodson. Az edge rushereknél jövőre Nick Perry és Mike Neal szerződése is lejár (kétlem, hogy előbbi esetében élnének az ötödik éves opcióval), és egyik sem olyan játékos, akit mindenáron marasztalnia kellene a stábnak, a Matthews-Peppers duó viszont önmagában nem elég, kell még minőségi passzsiettető a rotációba. Emanuel illik a Capers által az előző szezonban rendszeresített hibrid DE-OLB szerepkörbe, a tavalyi Buck Buchanon Award-győztes (az FCS legjobb védője) egy tanulóévet követően jövőre lehetne meghatározó tagja a Packers védelmének.

3/31. Seattle Seahawks: Sean Hickey, OG (Syracuse)
Hickey egy időben még a class jobb OT prospectjei között volt számon tartva, mostanra viszont tackle-ként eltűnt a süllyesztőben. Guard poszton ugyanakkor lényegesen jobb értéket képvisel, egy olyan csapat számára pedig főleg, amelynek a rendszerébe remekül illeszkedik. Így ugyanaz a forgatókönyv bejön a Seahawksnak is, mint a Billsnek, a nem fő needre ellőtt második körös pick után a harmadik körben ők is találnak azonnali kezdőt első számú hiányposztjukra.

3/32. New England Patriots: Josh Shaw, CB (USC)
Shaw elég megosztó prospect, lehet őt cornerback-safety hibridnek (avagy tweenernek...) és remek press corner matériának is tekinteni. A patriótákhoz utóbbiként érkezne, de ahhoz, hogy kezdő kaliberű CB-t faragjanak belőle, a technikáján még sokat kell fejleszteni. Ahogy a Goldman picknél is említettem, annyira nem látom vészesnek a helyzetet Revis és Browner távozása ellenére sem, hogy ne lehetne minimum átlagos szintű teljesítményt kisajtolni a jelenlegi CB-állományból. Ebből kifolyólag szerintem nem tragédia, ha a korábbi körökben más, ugyancsak komoly neednek számító posztokra húznak Belichickék, és nem érkezik olyan cornerback az első két napon, akit egyértelműen instant kezdőnek szánnak.