Koronavírus 2024

32 feliratkozó

több mint 5 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 069 — Слава Україні! Героям слава!
Csokkeno esetszam, tetozott ez husvetkor, egyetlen magyar sincs egyedul, sálálálálááááá

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 551 — The only discipline that lasts, is self discipline
Ha most elhiszed hogy itthon 300 akkor az usa 60k miert tunik kevesnek?
Vagy kina ,india,stb
Janek
Kevésnek, persze, semmiképpen se mondanám...
nagylaza
Lesz az még sajnos jóval több is. Most tartanak 60k-nál, és ha el is indult volna lefelé a görbe náluk új fertőzésben, akkor is napi 1-2-3k ember fog még meghalni egy ideig. Ráadásul gyanítom, náluk nem lesz olyan gyors az a negatívba fordulás, a lazább szabályozások miatt ez a napi 20-30k új fertőzött még hetekig meglehet mielőtt elkezd csökkeni.
peterk2005
Az a 60 ezer már a hivatalos adatok szerint is majdnem 70 ezer. Képtelen vagyok eldönteni, hogy a "gazdaság újraindítása" miatt lazítanak a szigorításokon az USA-ban és az EU-ban, vagy tényleg úgy látják, hogy az első hullám lecsengőben van.
nagylaza
Gyanítom mindkettő. Valószínűleg dolgozik mindkét szakma, és a háttérben a befolyásuk is érvényesül. Negatívan is és pozitívan is. Gondolom a gazdaságnak valóban kellenek a "szellőző nyílások", amiket meg kell nyitni, és valószínűleg a virológusok, matematikusok is megalkották azokat a modelleket már (azért százévnyi tapasztalat akkor is sok infót jelent, ha a covid19-et még nem ismerjük pontosan), amik elég jó becslést adhatnak a makro szintű lefolyásról. Szóval önmagában az, hogy a napi számok alapján nem logikus egy lazító intézkedés, még nem feltétlenül jelenti azt is, hogy rossz. Csak ugye nehéz hitelt adni bárminek, ha a kommunikációban a fronton Cecíliák, Trumpok, Johnsonok viszik a prímet.

Utóbbiról szólva, ez is sajnos része a történetnek. Krízis idején a döntéshozói felelősség megnő, mert megnövekszik a promt, azonnali döntések száma, illetve lecsökkennek a korrekciós lehetőségek egy-egy rossz döntés után. Nálunk például a kórházi ágy-felszabadítási akció valószínűleg egy ilyen túlreakció lehetett, ami sajna akár több ezer emberi életbe is kerülhetett/kerülhet. Meg, hát ez az orbáni rezsim se arra van kihegyezve, hogy a döntéshozói melléfogásokat gyorsan tudná korrigálni, hanem pont az ellenkezője jellemző rá: hajlamos rá is erősítve végigtolni azokat, mielőtt észrevenné magát és korrigálni tudna.

Az angol szitu sem lep meg. Bár egy szigetről van szó, tulajdonképpen a legszerencsésebb adottságaik vannak ill. lettek volna ahhoz, hogy megfogják ezt a dolgot időben, a végén simán lehet, hogy náluk arat majd Európában a legjobban. És nem a 400 éves demokratikus gyökerek miatt, hanem egyszerűen azért, mert ez a Johnson adminisztráció az utóbbi 20-25 év legtehetségtelenebbike. A brexit vonaton berepültek a hatalomba, de már magát a brexit vonatot se igazán tudják a körülményekhez képest jól vezetni. Ez a vírus krízis meg vastagon a torkukon akadt.

Trump meg ugye Trump. Ő egy önálló jelenség, akkora pöcs, hogy akár a pöcsöt is elnevezhették volna róla. 😊 Ekkora pöcs vezetője nyugati demokratikus államnak még nem volt, bár az ilyen kijelentéssel mindig óvatosan kell bánni, mert gazdag a történelem. 😊 De, hogy feltétlenül szűk élmezőny, az biztos. Mindjárt jön Sobri Jóska, és elmagyarázza, hogy nem pöcs, hanem tudja mi kell a népnek és zseniálisan kihasználja, én meg azt gondolom, hogy Pumped Gabó is baromi népszerű, úgy, hogy fogalma sincs arról, hogy miért az. Egy pöcs, aki népszerű lett a pöcs-sége miatt, attól még pöcs marad. 😊

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
ozibozi New York Giants 20 933
Svédország már 1% alatt, meghaltak ahányan meghaltak.
a kormányfő népszerűsége 20%-ot nőtt.

Szerkesztette: ozibozi
több mint 5 éve
slowmotion Dallas Cowboys 27 237 — Cowboys fan
Egyszer már írtam: Vietnámban nem egészen 60 ezer amerikai katona halt meg. A korona már most több halálos áldozatot szedett. Remélem, Trump jól van.
nagylaza
Mer' még a vietkongokat is jobban lehetett látni, mint ezt az ellenséget, aztán ott legalább vissza tudtak lőni
több mint 5 éve
ozibozi New York Giants 20 933
Szép új világ...

Rászólt egy vevőre, hogy viseljen maszkot, ezért lőhették agyon a biztonsági őrt Michiganben

444.hu/2020/05/04/raszolt-egy-vevore-hogy-viseljen-maszkot-ezert-lohettek-agyon-a-biztonsagi-ort-michiganban

Szerkesztette: ozibozi
több mint 5 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 300 — beers & Packers
Vagy kina ,india,stb
Janek
nagylaza
Lesz az még sajnos jóval több is. Most tartanak 60k-nál, és ha el is indult volna lefelé a görbe náluk új fertőzésben, akkor is napi 1-2-3k ember fog még meghalni egy ideig. Ráadásul gyanítom, náluk nem lesz olyan gyors az a negatívba fordulás, a lazább szabályozások miatt ez a napi 20-30k új fertőzött még hetekig meglehet mielőtt elkezd csökkeni.
peterk2005
Az a 60 ezer már a hivatalos adatok szerint is majdnem 70 ezer. Képtelen vagyok eldönteni, hogy a "gazdaság újraindítása" miatt lazítanak a szigorításokon az USA-ban és az EU-ban, vagy tényleg úgy látják, hogy az első hullám lecsengőben van.
több mint 5 éve
Karantén idején nagyon kell vigyázni! Belefutottam ebbe a cikkbe:
„Ez történik a testeddel, ha 30 napig nem iszol egy korty alkoholt sem
 www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/italok/tortenik-testeddel-napig-iszol-korty-alkoholt/147489?utm_source=Hirkereso.hu&utm_medium=promoted_article&utm_campaign=Hirkereso&utm_content=147489
Nem mertem rákattintani, borzalmas lehet, mi történik mások testével.

Szerkesztette: nagylaza, főpohárnok
több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 551 — The only discipline that lasts, is self discipline
Vagy kina ,india,stb
Janek
nagylaza

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Vagy kina ,india,stb
Janek
több mint 5 éve
Janek Philadelphia Eagles Florida Gators 16 874 — Apu ökölbeszorított keze
Vagy kina ,india,stb

több mint 5 éve
Nálunk, szerencsére, közel a segítség:
"A legfontosabb a munkahelyek védelme - hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.
Dömötör Csaba kifejtette: a koronavírussal együtt a káros gazdasági hatások is megjelentek Magyarországon. Ezek mérséklésében a legfontosabb a munkahelyek védelme. Ezt szolgálják az adócsökkentések, a bértámogatás, és ezt szolgálja majd az a célzott támogatási program, amelyet a leginkább bajban lévő szektoroknak nyújtanak."
több mint 5 éve
Egyszer már írtam: Vietnámban nem egészen 60 ezer amerikai katona halt meg. A korona már most több halálos áldozatot szedett. Remélem, Trump jól van.
nagylaza
egész éves influenza áldozat becslés: 30-60k
én inkább ezzel hasonlítom össze
Negritis
Nem hiszem, hogy az ottani halálozási statisztika fedné a valóságot (a koronavírus áldozataira gondolok). Inkább az a kérdés, hányszoros szorzóval lehet számolni. Persze: részemről ez csak fikció.
több mint 5 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 527 — The Mathematician
nagylaza
egész éves influenza áldozat becslés: 30-60k
én inkább ezzel hasonlítom össze

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
több mint 5 éve
engem az érdekel mikor mehetek ki az usa-ba nyugodtan. és vissza 😊

több mint 5 éve
Azt hiszem, az USA-ban se minden stimmel a számokkal:
"A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő déli adatai szerint az Egyesült Államokban már több mint 166 ezer a diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma, és a járvány több mint 67 ezer emberéletet követelt, miközben hétfőtől egyre több tagállamban részlegesen újraindult a gazdasági élet."
nagylaza
Szerintem itt vmit benéztek a cikk írói.
John Hopkins egyetem oldalán jelenlegi számok:
Confirmed cases US: 1 171 041
Total deaths US: 68 285

A googleön meg:
Confirmed cases US: 1,2M
Total death US: 69 056

A 166k talán a meggyógyult esetek száma lehet (Google alapján 158k).
Borbinho
Igen, valószínű, hogy benézték, ez így elég horrorisztikus lenne. Egyébként: MTI/Járai Judit. És nem látom, hogy kijött volna javítás.
nagylaza
A Klubrádióban - az MTI nyomán - most mondták be így, ezekkel az adatokkal.
több mint 5 éve
Borbinho Indianapolis Colts Old Dominion Monarchs 11 534 — Rent Free - Megrögzött Colts Fan
Baggio?

m.atv.hu/belfold/20200504-szinte-teljes-forgalmat-elvesztette-csaknem-300-dolgozojat-kuldheti-el-a-budapest-airport
warr_b
a repülőtérrel kapcsolatos hírekért alapvetően az airportal.hu-t ajánlom, minden nagyobb hírportál tőlük szemléz (általában 1-2 napos késéssel), itt a legfrissebb:
 airportal.hu/lassan-es-fokozatosan-inditja-ujra-az-utasszolgaltatasokat-a-budapest-airport/

az utasforgalmi részlegen nem BUD alkalmazottak dolgoznak, a mi cégünk megigényelte az állami támogatást, így júliusig ha minden igaz, nem lesznek elbocsátások, de nyilván mikor valahol a forgalom 90%-a eltűnik, akkor rengeteg ember válik "feleslegessé", és bármilyen gyorsan is indul újra a nemzetközi turizmus, a kapacitás biztosan nem lesz sokáig ugyanakkora, mint korábban*

* amúgy meg senki nem tud semmit
r.baggio
azért gondolom nem olyan gyorsan megy az ujraindulás.

gépek leszervizelve várnak,vagy ez időszerű ? azaz időre kell átnézni vagy üzemorára ?
pilóták orvosija ?
irányítók ?
stb
Janek
Meglepődnél milyen gyorsan mehet az újraindulás ha a fontos embereknek érdeke
Borbinho
nem vagyok álszent de azért csak nem raknak fel 200 embert egy szervizetlen gépre részeg pilótával ... 😊
Janek
Túlságosan magas labda volt, bocsi.

Jobban utána olvasva, a legtöbben azt jósolják, hogy Kína és az USA légiforgalma viszonylag hamar helyre állhat a sok belföldi utazás miatt. Viszont a kisebb országokban amik rendelkeznek légitársasággal (Hong Kong, Szingapúr, minden európai ország), ez jóval lassabb lesz, mert nemzetközi utazási tiltásokat kell majd sorra feloldani, és ez nem fog mindenhol egyszerre megtörténni.

A legtöbb helyen fizetetlen (v esetleg fizetett) szabadságra küldték az stewardesseket, pilótákat. Nem 2 hét egy ilyen szakmát elsajátítani, gondolom nem álltak be futárnak a pilóták.

A pilótáknak kell orvosi és mentális teszteken is különböző időközönként átesniük, ez sztem full megoldható. Illetve kell nekik repülési idő is, de arra meg ott vannak a szimulációs programok.

Azt írják, hogy a legtöbb légitársaság a gépeik 10%át tartja full felszerelve, a többiből mindent kivettek (kerozin, olaj, stb). Azt a 10%ot szinte azonnal tudják újra vizsgáztatni és akár 1 napon belül is már repülhet, a többire 2-5 nap kell (szóval nem egy nagyon nagy időtáv, főleg ha fokozatosan indítják).
Gondolom a pilóták tesztelésére se kell több idő, hogy alkalmasak-e még.

Azt is írják, hogy globálisan kb a gépek 2/3a (17000 gép) van jelenleg a földön.

Amcsiban pl a Southwest a járatai egy részét továbbra is a szokásosan indítja (ezzel jóval nagyobb veszteséget okozva, mintha a földön hagynák őket), mert up to date-ek akarnak maradni, hogy egyből tudjanak majd indulni....

Illetve várhatóak globálisan leépítésre kerül a légiflották egy része (USA-ban 800-1000 nagy utasszállító nyugdíjazásával számolnak idén).

A Lufthansánál őszre várják az újraindulást, de akkor sem full kapacitáson (az valszeg évekig nem lesz a korábbiak szintjén).

Ezeket összegezve sztem azon múlik, hogy melyik ország mikor nyitja meg a határait, mikor oldják fel a korlátozásokat. Ha egységesen (1-2 hét eltéréssel pl), akkor 2 héten belül kb újra is indulhat minden (a technikai feltételek alapján).

"Overjoyed, the wolf devours his leg that's been torn off by a trap. Praised be the day that gave me food, he cries."
több mint 5 éve
"A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő déli adatai szerint az Egyesült Államokban már több mint 166 ezer a diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma, és a járvány több mint 67 ezer emberéletet követelt, miközben hétfőtől egyre több tagállamban részlegesen újraindult a gazdasági élet."
nagylaza

A googleön meg:

Borbinho
Igen, valószínű, hogy benézték, ez így elég horrorisztikus lenne. Egyébként: MTI/Járai Judit. És nem látom, hogy kijött volna javítás.
több mint 5 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 659 — Lucas Scott
Baggio?

m.atv.hu/belfold/20200504-szinte-teljes-forgalmat-elvesztette-csaknem-300-dolgozojat-kuldheti-el-a-budapest-airport
warr_b
a repülőtérrel kapcsolatos hírekért alapvetően az airportal.hu-t ajánlom, minden nagyobb hírportál tőlük szemléz (általában 1-2 napos késéssel), itt a legfrissebb:
 airportal.hu/lassan-es-fokozatosan-inditja-ujra-az-utasszolgaltatasokat-a-budapest-airport/

az utasforgalmi részlegen nem BUD alkalmazottak dolgoznak, a mi cégünk megigényelte az állami támogatást, így júliusig ha minden igaz, nem lesznek elbocsátások, de nyilván mikor valahol a forgalom 90%-a eltűnik, akkor rengeteg ember válik "feleslegessé", és bármilyen gyorsan is indul újra a nemzetközi turizmus, a kapacitás biztosan nem lesz sokáig ugyanakkora, mint korábban*

r.baggio

gépek leszervizelve várnak,vagy ez időszerű ? azaz időre kell átnézni vagy üzemorára ?
pilóták orvosija ?
irányítók ?
stb
Janek
Borbinho
nem vagyok álszent de azért csak nem raknak fel 200 embert egy szervizetlen gépre részeg pilótával ... 😊
Janek
Egyiptomban lazán. Mi baj lehetne?

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 5 éve
Borbinho Indianapolis Colts Old Dominion Monarchs 11 534 — Rent Free - Megrögzött Colts Fan
 fivethirtyeight.com/features/why-are-more-men-than-women-dying-of-covid-19/

a buzi nők indították ezt a vírust, nem is a kínaiak!!! Egyedül Pakisztánban és Indiában rosszabb a nők halálozási aránya, mint a férfiaké. Nem meglepő azt a két országot és a nők ottani helyzetét figyelembe véve....

"Overjoyed, the wolf devours his leg that's been torn off by a trap. Praised be the day that gave me food, he cries."
több mint 5 éve
nagylaza

A googleön meg:

több mint 5 éve
Baggio?

warr_b

r.baggio

pilóták orvosija ?
irányítók ?
stb
Janek
Borbinho

több mint 5 éve
Baggio?

warr_b

r.baggio

pilóták orvosija ?
irányítók ?
stb
Janek

több mint 5 éve
Baggio?

warr_b

r.baggio

pilóták orvosija ?
irányítók ?
stb

több mint 5 éve