Heti körkép - AFC South, 3. hét

Nézzük mi történt a harmadik héten az AFC déli csoportjában.

A Colts hozta a Denver elleni szokásos győzelmét, a Houston elbukott Texasban, a Titansnek támadóinak sikerült maguknál tartani a labdát és a Jaguars tovább robog lefelé a lejtőn.

 

Ha a Manning vezette Colts a Denver ellen játszik az sosem jelent jót a Broncos szurkolóknak, különösen, ha a secondaryban több játékos is sérült. Champ Bailey vállalni tudta a játékot, de az Andre Goodman helyén játszó Perrish Coxnak nem volt jó napja. Két touchdownnál is őt verte meg az elkapó és egy puntot is elejtett, ami ráadásul a Coltsnál kötött ki.

A jó futó játék mégis csak egy meccses csoda volt a Coltsnál, Addai és Brown számára is nagy feladatot okozott, hogy legalább 1 yardos átlagot hozzanak. Manninget nem rázta meg, hogy nem számíthat két korábbi kedvelt célpontjára Gonzalezre és Garconra, elég volt neki Collie és a rookie Blair White. Collie 2 White pedig 1 TD passzt kapott tőle. Ezzel a teljesítménnyel Collie az elkapók között vezeti az NFL az elkapások számában, az elkapott yardok és touchdownok tekintetében, illetve ő tette meg a legtöbbet az elkapások után, ráadásul a Colts összes idei mérkőzésén volt 6 pontos elkapása.

A támadók jónak mondható teljesítménye ellenére sokkal inkább a védelem és Josh McDaniels nyerte meg a meccset a Coltsnak. Kyle Orton nagyon megkínozta a Colts secondaryjét és 476 passzolt yardjánál csak Joe Namath tudott többet szerezni a Colts ellen. Mégis hiába volt eredményes a pálya nagy részén, de a redzoneban teljesen megfogták.  A Colts 20 yardosán belül 14 passzából csak 4 volt eredményes ráadásul nem tudott TD passzt adni. A védőknek nem okozott nehézséget a Moreno nélkül felálló Broncos megállítása a földön, még akkor se, ha a saját 1 yardos vonaluknál védekeztek. A Broncos 5 alkalommal járt a Colts redzonejában, amiből 2 mezőnygólt szerzett és 3 alkalommal sikertelenül próbálkozott nekimenni 4th downnál. Jó hír a Colts szurkolók számára, hogy Clint Session a héten újra teljes edzésmunkát tudott végezni és valószínűleg játszani tud majd a Jaguars ellen. Nagy szüksége lesz rá a Coltsnak, hogy meg tudják állítani Maurice Jones-Drew, aki nagy sikerességgel szokott bolondot csinálni a Colts védőiből.

 

A Houston 2-0-al, míg a Dallas 0-2-vel kezdett mégis mindenki a Cowboyst tekinti Texas 1. számú csapatának. Minden adva volt a Texansnak a bizonyításra. Egy minden tekintetben remekül működő offense és a nagy problémákkal küzdő ellenfél, mégis ahogy a rosszmájúak a Texanstól várják, ismét elbukták a nagy lehetőséget. A Cowboys teljesen megállította az első két héten remek Texans támadósort.

A támadófal a Redskins elleni meccshez hasonlóan nem bírt a pass rusherekkel és 4 sacket engedtek. Andre Johnson már a mérkőzésen is egy bokasérüléssel küzdött, ami miatt az egész héten nem tudott edzeni és csak vasárnap dől el, hogy egyáltalán pályára tud-e majd lépni. Rajta kívül Owen Daniels játéka is kérdéses. Habár Arian Foster lett az első futó, aki az elmúlt 20 mérkőzésen 100 futott yard felett zárt a Cowboys ellen, mégsem lehet boldog a teljesítményével, mivel nem sikerült két próbálkozásból sem a Dallas 1 yardos vonaláról az endzoneba jutnia. A Texans végül csak az utolsó percben tudott touchdownt szerezni, így ha nem is nyertek, de elkerülték, hogy 4 év (61 meccs) után újra képtelenek legyenek legalább egy TDt szerezni.

A védelemben Bernard Pollardnak volt ismét sok dolga, nem kevesebb, mint 15 tacklet mutatott be. Mario Williams sacket nem ért el, de sikerült nyomást gyakorolni Manning és McNabb után Romora is. Romo nem sokat passzolt Glover Quin irányába, inkább Kareem Jackson és Brice McCain életét keserítette meg. Az elmúlt 3 héten a Texans engedte a legtöbb passzolt yardot, meccsenként átlagosan majdnem 370 yardot. Ráadásul a védők eddig összesen 1 alkalommal tudták megszerezni a labdát az ellenféltől, pedig a tavalyi szezonban 13 fumblet erőszakoltak ki és mellé 14 interceptiont is szereztek. Ebben a tekintetben nagy változást hozhat, hogy Brian Cushing a jövő héten már visszatérhet a 4 meccses eltiltásából. Viszont addig az amúgy sem túl erős secondaryt további sérülés sújtja, hiszen a kezdő free safety Eugene Wilson nagy valószínűséggel ki fogja hagyni a Raiders elleni mérkőzést, a helyén pedig Dominique Barber fog majd játszani.

A Texans számára most egy könnyebb ellenfél a Raiders következik, ami jó alkalom lehet, hogy a secondary egy kicsit fellélegezhessen az elmúlt hetek megpróbáltatásai után vagy egy újabb gyenge teljesítményével a liga leggyengébbjének bizonyuljon a szezon első negyede után.

 

A Titans védelme a Giants ellen már nem volt olyan sikeres, mint a Steelers ellen egy hete, de a szokásukhoz híven kierőszakoltak 3 turnovert, ami döntőnek bizonyúlt. Emellett most kaptak kellő támogatás a támadóktól illetve magától a Giantstől, mivel a new yorkiak sorra halmozták a büntetéseket.

A támadok az előző heti 7 turnover után most egyszer sem adták el a labdát. Young alig passzolt, de most inkább a társait találta meg, mint az ellenfeleket. Johnson egy nagy futástól eltekintve nem volt nagyos eredményes, de azért így is sikerült 100 yard fölött és 2 TDvel zárnia.

A Giants az első két drivejában mindkétszer elvesztette a labdát, és ki is hagyott egy mezőnygólt, de a csapatok mégis 10-10-es eredménnyel zárták a félidőt. A második félidőben viszont már nem kegyelmezett a Titans. Egy jól sikerült punt után a Giantsnek a saját 1 yardosáról kellett indulnia és egy szabálytalanság miatt safetyvel végződött a drive. Aztán a következő Giants driveban a meccsen már második alkalommal a védők a saját redzonejukban szerezték meg a labdát a Giantstől. Ezt követően a Giants már csak egy újabb kihagyott field goalig jutott el, míg a Titans összesen 19 pontot szerzett a második félidőben. Will Witherspoon már a harmadik meccsén is szerzett sacket és az endzoban is sikerült egy labdába úgy beleütnie, hogy a társa kezében kössön ki, de a labdát elkapó és ezzel az élete első interceptionjét jegyző cornerback Jason McCourty hosszabb kihagyásra kényszerül. A helyét Alterraun Verner fogja átvenni, aki már egyből bizonyíthat a Colts védői ellen villogó Kyle Orton ellen.

 

A Jaguars épp próbálta kiheverni a Chargers elleni nagy pofont, de az Eagles ellen beleszaladtak egy újabba. David Garrard az előző heti turnover parádé után ismét borzalmasan játszott, még akkor is, ha most megúszta csak 1 interceptionnel. Garrardal ellentétben Maurice Jones-Drewnak már jobb meccse volt, de három hét elteltével még mindig nem volt 100-nál több futott yardos meccse illetve még egy touchdownt sem ért el. Az alulteljesítők közé a héten már csatlakozik az eddig meglepően jól játszó tackle páros Monroe és Britton. A fal közepe eddig se nyújtott jó teljesítményt, de amiatt hogy a széle is gyengébben játszott, Garrardot 7 alkalommal tudták sackelni. A teljes Jaguars offense végül 200 yard alatt zárt, és csak 3 alkalommal tudtak átérni az Eagles térfelére, de akkor is csak Mike Thomas jó returnjeinek köszönhetően.

A védelem nagyjából helytállt főleg az első félidőben, de pár védelmi rövidzárlat miatt nagy sztárt csináltak Vickből. A gyenge teljesítmény és a sérülések miatt a Jaguars újra megpróbálkozik a tavaly év végi felállással a secondaryben, ami azt jelenti, hogy 3 új kezdő játékos lesz majd az Eagles meccshez képest. A több nagy játékban is ludas David Jones helyén újra Derek Cox fog majd játszani, akit még az első héten kellett lecserélni, mert annyira nem ment neki a játék. A szezon kezdete előtt kirúgott Gerald Alexander visszatért a héten és valószínűleg kezdeni is fog Sean Considine sérülése miatt. A harmadik visszatérő pedig a strong safety Anthony Smith, aki sérüléséből visszatérve veszi vissza kezdő helyét Courtney Greenetől. A védelemből még érdemes megemlíteni, hogy a szezon előtt nagy reményekkel várt Terrance Knighton végre levette a láthatatlanná tévő köpenyét és mutatott valamit, DT társával Tyson Alualuval két sacket értek el.

A héten komoly ellenfél a Colts érkezik a Jaguars otthonába, de a rossz teljesítménytől függetlenül ismét sikerült elérni, hogy elmaradjon a blackout. A Colts Jaguars mérkőzések érdekesek szoktak lenni, mivel akármennyire is jó formában szokott lenni a Colts vagy akármilyen mélypontot is van a Jaguars mindig szoros eredmény szokott születni. A meccsen igazán David Garrardnak lesz majd nagy félni valója, mivel ha még egy gyenge teljesítménnyel könnyen az oldalvonal mellett találhatja magát, mivel már a fedélzeten van a Bills által kirúgott Trent Edwards, aki már rosszabb körülményekhez szokva reális alternatívája lehet Garrardnak az elkövetkező hetekben.