Heti Körkép - NFC South, 7. hét

A csoport 4 csapatából 3 is győzelemmel zárta a hétvégét, viszont meglepetésre a leginkább egyértelműnek tűnő párharcban maradt alul a Saints a Browns ellen. Lássuk a részleteket!

 

Atlanta Falcons (5-2):

 

Őrült meccset vívott a Falcons a Cincinnati ellen, a félidőre a Matt Ryan, Michael Turner  és Roddy White repítette támadósor 21 pontos előnyhöz segítette a csapatot, ennek örömére a 3. negyedre szabadságra ment a gárda, érkezett 22 megválaszolatlan pont a Bengals részéről, és máris hátrányban volt a Falcons. A 4. negyedben aztán az adok-kapok egy újabb White és Turner TD-vel folytatódott, és erre már csak egy 6 pontos akcióval tudott válaszolni a vendégcsapat, így a hazaiak újabb győzelemmel, 5-2-es mérleggel vonulhatnak pihenőre. A plusz egy hét ideális lehet arra, hogy a hátsó alakzatba visszatérjen az egy meccset kihagyó Dunta Robinson, és a passz elleni védekezést kicsit gatyába rázza a csapat, mert a 412 kapott yard nem csak első ránézésre hat ijesztőnek.

 

 

Tampa Bay Buccaneers (4-2):

 

A Tampa a jelek szerint sportot űz a nagy hátrányból történő fordításokból, idei 3. olyan győzelmüket aratták, amikor legalább 2 labdabirtoklásnyi előnye volt az ellenfélnek. Ezúttal 17-3 arányban vezetett a St. Louis a szünetben, mielőtt elkezdődött volna a felzárkózási hadművelet, ami egy újabb Josh „Clutch” Freeman által adott nyertes TD-passzban csúcsosodott ki (10 másodperccel a vége előtt Cadillac Williams kapta el a labdát, az irányító előtte pedig egy 4. kísérletet és egy 3&10-et is megoldott). Dicséretet érdemel még LeGarrette Blount is, aki a haldokló futójátékba vitt némi életet 6,5-ös átlaggal megtett 71 yardjával, így az újonc futó egyre nagyobb szerepet kaphat a továbbiakban a Bucs futójátékában.  A védelem nem tündökölt, 1 darab sack és 1 labdaszerzés volt a produkció, ráadásul az első félidőben nem igazán tudtak mit kezdeni a Rams támadóival. A szünet után viszont ők is odatették magukat, és a második félidőben nem engedtek újabb pontot. Említés essen még Connor Barth-ról is, aki mind a 4 mezőnygól-kísérletét bevarrta, kulcsfontosságú szerepet játszva a győzelemben (ráadásul volt köztük 53 yardos rúgás is). Következő héten az Arizona ellen sikerülhet 5-2-re javítani a mérleget, és ezzel utolérni a pihenőn lévő Falcons/Giants kettőst az NFC élén. Raheem Morris vezetőedző úgyis lenyilatkozta, hogy a Tampa Bay az NFC legjobb csapata…

 

 

New Orleans Saints (4-3):

 

Az eddig is akadozó gépezet a Browns ellen hatalmas csattanással állt meg, köpött 10 liter olajat és a telemetria adatai szerint átfogó szervízre lehet szükség. Folytatva az autós hasonlatot, leginkább a motor rakoncátlankodott, a csapatot évek óta repítő Drew Brees 4 labdaeladást szorgoskodott össze, ebből 2 alkalommal egyből TD-ig is vitte vissza a labdát David Bowens. Érdekesség, hogy a 4 pick közül 3 is nagyon rövid passzkísérletek után született, vagyis a Browns nagyon jól felkészült a Saints screenekre, RB-passzokra erősen építő játékából. A defense és a special team sem érdemel dicséretet, ugyanis egy szezonra való trükkös játékot néztek be a meccsen. Volt 68 yardos punter futás, lateral passz punt return 62 yardért, Peyton Hillis által Colt McCoy-nak dobott 13 yardos passz, és emellett a fontos büntetéseket is szépen gyűjtötték (38 yardos DPI Hillis futott TD-je előtt, szabálytalanság miatt elvett TD). A fejekben gyorsan rendet kell rakni, hiszen a Pittsburgh ellen ennél jóval kevesebb hiba sem igazán férhet bele.

 

 

Carolina Panthers (1-5):

 

Némi tiszteletlenséggel a Toilet Bowl nevet érdemelte ki a 49ers elleni meccs, hiszen a két csapat összesen 1 győzelemmel és 10 vereséggel várta az összecsapást. A  derbi nagyjából méltónak is bizonyult az előzetes várakozásokhoz, és nem túl színvonalas, ámde izgalmas összecsapáson végül a Panthers is megszerezte első győzelmét a szezonban. Matt Moore újra kezdő irányítóként lépett pályára, és nagyságrendekkel jobban játszott, mint az első néhány fordulóban, 308 yardot és 2 TD-t ért el (igaz, hogy egyetlen eladott labdáját TD-re vitte vissza a 49ers). Az elkapók közül a várakozásokkal ellentétben nem Steve Smith villogott, hanem a két újonc, David Gettis és Brandon LaFell (125 yard és 2 TD, illetve 91 yard volt a produktum, bár Gettis egy tiszta TD-passzt elejtett). A futójáték továbbra sem ment, összesen 76 yardot sikerült összekínlódni 2,2 yardos átlag mellett. A védelem a szokásos késéssel érkezett meg a meccsre, az első 49ers támadást a legjobb helyről nézték végig (20 yardos Gore futás, majd 53 yardos Vernon Davis elkapás), viszont ezt követően nem nagyon engedték kibontakozni sem Alex Smith-t, sem az ő sérülése után pályára lépő David Carr-t. A végén pedig a Carr passzát elcsípő Richard Marshall CB teremtette meg a lehetőséget John Kasay számára a győztes mezőnygól értékesítésére.

 

 

A hét legjobb támadója: Roddy White WR (Atlanta Falcons)

11 elkapás + 201 yard + 2 TD + egy sikeres kétpontos kísérlet elkapása – 1 fumble = a hét támadója az NFC South csoportban. White jelenleg meccsenkénti átlagban 100 yard felett tart, ami tekintve a mellette található elkapók minőségét, kisebb csodaként is felfogható (nem valószínű, hogy Jenkins, Finneran vagy Douglas vinné el a dupla figyelmet az ellenfelek hátsó alakzatától…)

 

A hét legjobb védője: John Abraham DE (Atlanta Falcons)

Igazán kiemelkedő védőteljesítményt nem láthattunk a héten, de a 2 sack azért elismerésre méltó, főleg, mert a második a meccs utolsó játékában következett be, megakadályozva egy esetleges kétségbeesett hosszú passzt Carson Palmer részéről. Marshall meccsnyerő FG-t előkészítő interceptionje csak hajszállal maradt le a díjról.

 

A hét legjobb újonc támadója: David Gettis WR (Carolina)

Steve Smith mellett is lehet élet, mutatta meg a 49ers ellen a Baylor egyetem egykori növendéke, aki 8 elkapással 125 yardot és 2 TD-t hozott a konyhára. Az elejtett TD-passzt pedig tudjuk be újonc hibának, ráadásul sikerült is kompenzálni az elrontott elkapást a későbbiekben.

 

A hét legjobb újonc védője:

Sean Weatherspoon sérült, így ezt a díjat a héten nem osztjuk ki. Viccet félretéve, nem akadt igazán kiemelkedő védő teljesítmény, amit a csoport újonc játékosai prezentáltak volna.

 

 

Érdekességek:

 

John Kasay 55 yardos mezőnygólja a 40. olyan sikeres FG volt karrierje során, amikor 50 yardnál messzebbről talált a villák közé.

 

Drew Brees eddig egyetlen alkalommal dobott egy meccsen 4 interceptiont, 2007-ben a Tennessee ellen. Ráadásul ezzel 11-re növelte idei pickjei számát, amivel 7 meccsen sikerült felülmúlnia a tavalyi 16 meccsen dobott 10 picket.

 

Josh Freeman eddig 7 győzelmet tud felmutatni az NFL-ben, de ebből 5 alkalommal meccsnyerő drive is fűződik a nevéhez.

 

 

Kórházi rovat:

 

Atlanta Falcons: van egy plusz hét a felépülésre Robinson és Weatherspoon számára, és a Bengals elleni meccsen agyrázkódás gyanújával az első negyedben kieső Thomas DeCoud is 2 hétig próbálhatja rendezni a gondolatait a Cedric Benson sisakjával való találkozó után.

 

New Orleans Saints: a csapat várhatóan továbbra is nélkülözni lesz kénytelen két legjobb futóját (Thomas és Bush), és sérülés miatt nem edzett eddig a héten a két legjobb CB sem (Greer és Porter).

 

Tampa Bay Buccaneers: kihagyta a szerdai edzést Brian Price, Gano Hayes és Aqib Talib is.

 

Carolina Panthers: Jeff Otah továbbra is maródi, ráadásul a 49ers ellen Deangelo Williams is összeszedett egy lábsérülést, ami a heti edzésekbe és a hétvégi játékába is kerülhet. Mellettük a back-up LB, Jamar Williams sérültlistára kerülése teszi teljessé a hetet.

 

Somoskövi Gergely (somoskovig)