Heti Körkép - NFC South, 8. hét

Helyreállni látszik a világ rendje, a Tampa folytatta jó sorozatát, míg a Saints és a Carolina is visszatért a szezonban neki rendelt ösvényre, még ha ennek a Panthers hívei kevésbé is örülnek.

 

Atlanta Falcons (5-2):

 

 

A csapat kényelmes helyzetben, a csoport élén terpeszkedve figyelhette, amint a Tampa és a New Orleans is begyűjtözze szezonbeli 5. győzelmét, így a megnyert meccsek számában némi torlódás alakult ki a csoport élén. A Falcons a héten egyszerűsítheti a csoport élén a tülekedést, hiszen a Buccaneers látogat a Georgia Dome-ba.

 

 

 

Tampa Bay Buccaneers (5-2):

 

 

A csapat megjárta a mennyország és a pokol minden zegét-zugát a Cardinals elleni meccsen. A 3. negyed elején, 31-14-es vezetésnél valószínűleg minden játékos nyugodtan konstatálta az újabb győzelem behúzását, és a nagy hátradőlésből 21 kapott pont zökkentette ki a gárdát nem túl finoman. Aztán persze a 4. negyedben idén negyedszer is sikerült elővarázsolni a nyuszit a cilinderből, Blount futotta meg a meccsen második TD-jét, miután sikerült egy 4. és 1 szituációt egy Freeman futással megoldani, majd az irányító a következő játékban egy 53 yardos passzal kínálta meg Benn-t. Persze a vezetés visszszerzése után sem volt unalmas a meccs, előbb egy Ruud interception akasztott meg egy Cards-támadást, majd a Tampa hagyott ki egy mezőnygólt, végül pedig Aqib Talib húzott le egy Anderson-féle passzt, megakadályozva így a potenciális egyenlítő mezőnygólt.

 

 

 

New Orleans Saints (5-3):

 

 

A múlt heti pofon a jelek szerint igen jót tett a társaságnak, hiszen nagyon koncentráltan, a támadók és a védelem egyaránt jó teljesítményével gyűrték le a Steelers gárdáját a vasárnap esti rangadón. Az első dicséretet a támadófal érdemli, a rettegett Pittsburgh defense mindössze 2 sacket tudott gyűjteni, pedig Brees 44 alkalommal kísérletezett passzal. A második dicséret az irányítóé, hiszen a 44 passzból 34 sikeres volt, ráadásul megint 7 elkapó zárt legalább 3 elkapott labdával, vagyis megint a sok célpontos, nehezen levédekezhető játékát hozta a Saints offense. A 3. vállveregetést pedig a defense kapja, hiszen a kulcsszituációkban megint odatették magukat, a Steelers 10 kísérletből csak 3 alkalommal tudott 3rd down után továbbhaladni, és 3 sack, valamint 2 labdaszerzés is összejött, 10 kapott pont mellett. Két negatívumot is meg kell említeni azonban. Az egyik a futójáték, már ha ennek lehet nevezni az 1,2 yardos átlagos előrehaladást. A másik pedig inkább a technikai személyzetnek szól, ugyanis a 2. negyedben egy kérdéses jelenetnél a Steelers stábjának nem volt lehetősége az NBC ismétléseit nézni, így sok millió nézővel ellentétben nem láthatták azt, hogy Rashard Mendenhall valószínűleg elérte a gólvonalat. Így viszont a challenge és a TD elmaradt.

 

 

 

Carolina Panthers (1-6):

 

 

Aki azt remélte, hogy a múlt heti győzelem átszakít néhány gátat a csapatban, és a Rams ellen sikerül egy újabb diadalt aratni, annak fájdalmasan csalódnia kellett. Jeff Otah és DeAngelo Williams hiánya előrevetítette, hogy az idén halódó futójáték nem a Rams ellen fog életre kelni, de a kőkemény másfél yardos átlag, amit sikerült összekínlódni, egészen kritikán aluli. Matt Moore pedig újra visszazuhant a szezon eleji szintre, 3 pick és egy fumble jutott 1 TD-passz ellenében. Ezúttal a védelem sem állt a helyzet magaslatán, a St. Louis a yardokat nem termelte ugyan, de Bradford közel 80 százalékos pontossággal tudott passzolni, a Panthers védői nem szereztek labdát, és mindössze egyetlen sack került a lőlapra. A szenvedés ellenére a jelek szerint most még Moore marad a kezdő, de várhatóan a szezon kapcsán már csak egyetlen elvárása maradt a Carolina szurkolóinak: legyen vége minél hamarabb.

 

 

A hét támadója: Drew Brees QB (New Orleans Saints)
34/44, 305 yard, 2 TD, 1 interception
77%-os pontossággal 300 yard felett passzolni mindig megsüvegelendő teljesítmény egy irányítótól. Ugyanezt a Pittsburgh védelme ellen bemutatni viszont már egészen kiváló teljesítménynek minősül.

 

A hét védője: Aqib Talib CB (Tampa Bay Buccaneers)
5 tackle, 2 interception, 1 TD
A Tampa cornerback szókapcsolat hallatán elsőre mindenkinek Ronde Barber ugrik be, a héten viszont a másik oldalon játszó Talib volt a hős, aki első interceptionjét TD-re váltotta, a másodikkal pedig megakadályozta a Cardinals egyenlítését.

 

A hét újonc támadója: LeGarrette Blount RB (Tampa Bay Buccaneers)
22 futás, 120 yard, 2 TD, 2 elkapás, 9 yard
Az Oregon egyetem erőfutója nem egyszerű időszakot élt át tavaly szeptember óta, most viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy személyében találta meg az ideális RB-t a Buccaneers. A Cardinals védői legalábbis nem tudtak mit kezdeni a közel 6 yardos átlagot hozó futóval.

 

A hét újonc védője: Cody Grimm FS (Tampa Bay Buccaneers)
8 tackle (4 solo, 4 assisted)
Bár a csapat 35 pontot kapott, ebből a védelem csak 21-ért felelős, és a végén a helyén volt a szívük. Grimm teljesítményét annak fényében érdemes igazán értékelni, hogy a Virginia Tech egykori játékosát a 7. körben választotta a Bucs, ráadásul Grimm inkább LB poszton játszott korábban. Ehhez képest Tanard Jackson eltiltása után a kezdő FS poszton bizonyít. és nem okoz csalódást a játéka.

 

 

Előretekintés:

 

Divízión belüli derbik következnek a hétvégén, a Bucs a Falcons otthonába látogat, hogy eldöntsék, melyik csapat marad a csoport élén, és melyikük fog várhatóan a Saints mögé kerülni a tabellán a divízió 3. helyére. Természetesen ehhez az is kell, hogy a New Orleans érvényesítse a papírformát a Carolina vendégeként, de a Cleveland elleni zakó, majd a Steelers legyőzése után ember legyen a talpán, aki eldönti, melyik Saints fog vasárnap kifutni a pályára…

 

Somoskövi Gergely (somoskovig)