Politika

65 feliratkozó

több mint 4 éve
Szokol Pittsburgh Steelers 7 373 — Steelers fan
Nekem az a furcsa, hogy ez már a második generáció elvileg. Ezeknek a szüleik megszopták már egyszer a devizahitelt, azaz sok családban már elvileg kellene lenni családi tapasztalatnak is arról, hogy meg lehet szopni a túlvállalást. Úgy látszik ehhez 1 generáció még nem elég. (Angol, svácji tapasztalatok alapján ott ilyesmi épeszű angol / svájci nem csinál. Illetve helyesbítek: "bennszülött" angol / svájci nem csinál. Első / másod generációs bevándorló ott is megcsinálja. 😊 )
peterk2005
megfogadták a kapitány tanácsát: carpe diem.
csebi
ez az "apám is megszívta" vs "én okosabb vagyok" örök ellentéte
slowmotion
Lemaradtam valamirol, jonnek a hirek arrol milyen sokan bebuktak a kolcsont? Vagy van rola statisztikatok, milyen sokan vettek fel minimalberrel 20 millios kolcsont? Vagy mire van ez alapozva? "Ismerek valakit"?
rokaur
Én több bankossal beszélek napi szinten, talán valamelyest releváns a véleményük: az NHP és a Széchenyi kártya puszira ment a cégeknek, ahogy a babaváró és a csokhoz kapcsolható hitel a magánszemélyeknek - legalább is a korábbi évek piaci hiteleihez viszonyítva.

Ehhez kapcsolódott a viszonylagos, általános jólét, a sok, biztosnak hitt munkahely, a fejlődő gazdasági környezet, ami motiválta a hitelfelvételt. Gyakorlatilag ma Magyarországon el van adósodva az állam, a vállalkozások és a magánszemélyek jelentős része. Persze ezek ideális esetben tudnak törleszteni, de mi van ha történik valami? Ezzel szemben van egy gyorsuló inflációnk, lakhatási problémánk, mesterségesen túlfűtött építőiparunk.

Véleményem szerint most elég lenne egy kívülről begyűrűző aprócska válság és a 2008-as válság picsafüstnek tűnne emellett.
Szokol
De hogyan kellett volna viselkedniuk ilyen kornyezetben? A vilag vegere keszulni? Ilyen alberlet arak mellett hulye aki nem a banknak torleszt inkabb es fizeti a sajatjat. Felvazoltal egy brutalisan rossz jovokepet, szerinted ebben a vilagban az alberletre futja majd neki? Bank mire kitesz eltelnek evek, egy tulaj sokkal gyorsabban kipenderit (bar lehet megszenved vele).

(A torlesztom kevesebb mint amit az alberletert fizettem)
rokaur
Hát vegye fel, bánom is én. Nekem is van hitelem, abszolút nem volt rá szükségem, de ilyen inflációnál vétek nem felvenni. A gond a mérték szokás szerint: hogy és mikorra fog tudni egy fiatal pár 40-50 millát kamatostól visszafizetni? A fix kamatot választották drágábban vagy megint a változót, hogy 1,5 százalékkal olcsóbb legyen a THM-e? Van biztos állása, szaktudása vagy csak azt hiszi, hogy van?

Megint svájci frank érzésem van..
több mint 4 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 2 672 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Pár éve, amikor első alkalommal hallottam egy ismerőstől a pedofília és a homoszexualitás összemosását, még meglepődtem. Bár tudtam, hogy értelmes ember lévén, az illető tudja melyik mit jelent, de a benne dolgozó érthetetlen düh, jó táptalaj volt az ilyen ostobaságok hirdetésére.
Ma azonban a 21.század Európájában ez már-már veszélyes egy olyan országban, ahol a népesség egy jelentős része számára a tolerancia csak valami idejétmúlt, liberális csökevény 😕
 telex.hu/belfold/2021/06/10/pedofil-ellenes-torvenyjavaslat-homoszexualitas-lmbtq-felvilagositas-szuletesi-nem-nemvaltoztatas
Klaci79
Egészen elképesztő, ahogy a kormány 1:1ben eljátsza ugyanazt, amit a felhatalmazási törvénynél. Van egy ügy ami mellé immel-ámmal de be tudna állni az ellenzék. Nosza, dobjuk tele olyasmivel ami miatt 1000% hogy nem szavazhatják meg. Ha nem szavazzák meg - a pedofilok mellett állnak, még a gyerekek védelme sem számít nekik, ha megszavazzák akkor minden szembe köpnek amit eddig mondtak magukról és elvesztenek kb. 1 millió szavazót. A kormánynak win-win.

A jobbik viszont rosszabbul járhat mint bárki más, mert ezek a követelések még 2-3 évvel ezelőtt is - sőt Jakab maga is pengetett ilyen húrokat - simán a jobbikéi voltak. A coca cola ellen hergeltek ők is. És aki célcsoportja a parizer kampánynak az célcsoportja a buzizásnak is. Van még lejjebb a kampányban.
MC12
"ha megszavazzák akkor minden szembe köpnek amit eddig mondtak magukról és elvesztenek kb. 1 millió szavazót. A kormánynak win-win."
Az álmodozás az élet megrontója 😉
Az ellenzéki szavazókat jelen pillanatban csak az érdekli, hogy Orbán bukjon, és az ellenzék csak akkor fog tömegesen szavazókat veszíteni, ha a koalícó szétesik.
több mint 4 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 737 — #NoStress
Mindenki csak azt kapja vissza, amit befizetett, amiért megdolgozott, átadott az államnak, nem pénzosztásról beszélünk

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón.

Mondom NEM pénzosztás 😀 😀
Klaci79
ez egyértelműen a gazdagokat segíti, a hülyék persze majd beveszik és örülni fognak
NB2
Ez a neoliberális állam "dolga". Hogy a gazdagokat segítse. Ők a társadalom felhajtóereje, ők éltetik a gazdaságot.
Be is baszna ha a csóri, életképtelen lúzereket segítené egy állam.
Miért tenne ilyet?
Te örülnél neki?
Sobri Jóska
és akkor jön a kérdés hogy van kell-e hogy az állam neoliberális legyen

témában

Negritis
Igen, ez az elmélet.
De a valóság, hogy jelenleg az állam neoliberális gazdaságpolitikát folytat, vagyis az a dolga, hogy ne a csórókat segélyezze, hanem a módosabbak vagyongyarapodását segítse.

több mint 4 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 55 902 — The Mathematician
Mindenki csak azt kapja vissza, amit befizetett, amiért megdolgozott, átadott az államnak, nem pénzosztásról beszélünk

Klaci79
ez egyértelműen a gazdagokat segíti, a hülyék persze majd beveszik és örülni fognak
NB2
Ez a neoliberális állam "dolga". Hogy a gazdagokat segítse. Ők a társadalom felhajtóereje, ők éltetik a gazdaságot.
Miért tenne ilyet?
Te örülnél neki?
Sobri Jóska
és akkor jön a kérdés hogy van kell-e hogy az állam neoliberális legyen

témában

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 373
Pár éve, amikor első alkalommal hallottam egy ismerőstől a pedofília és a homoszexualitás összemosását, még meglepődtem. Bár tudtam, hogy értelmes ember lévén, az illető tudja melyik mit jelent, de a benne dolgozó érthetetlen düh, jó táptalaj volt az ilyen ostobaságok hirdetésére.
Ma azonban a 21.század Európájában ez már-már veszélyes egy olyan országban, ahol a népesség egy jelentős része számára a tolerancia csak valami idejétmúlt, liberális csökevény 😕
 telex.hu/belfold/2021/06/10/pedofil-ellenes-torvenyjavaslat-homoszexualitas-lmbtq-felvilagositas-szuletesi-nem-nemvaltoztatas
Klaci79
Egészen elképesztő, ahogy a kormány 1:1ben eljátsza ugyanazt, amit a felhatalmazási törvénynél. Van egy ügy ami mellé immel-ámmal de be tudna állni az ellenzék. Nosza, dobjuk tele olyasmivel ami miatt 1000% hogy nem szavazhatják meg. Ha nem szavazzák meg - a pedofilok mellett állnak, még a gyerekek védelme sem számít nekik, ha megszavazzák akkor minden szembe köpnek amit eddig mondtak magukról és elvesztenek kb. 1 millió szavazót. A kormánynak win-win.

A jobbik viszont rosszabbul járhat mint bárki más, mert ezek a követelések még 2-3 évvel ezelőtt is - sőt Jakab maga is pengetett ilyen húrokat - simán a jobbikéi voltak. A coca cola ellen hergeltek ők is. És aki célcsoportja a parizer kampánynak az célcsoportja a buzizásnak is. Van még lejjebb a kampányban.

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 426 — zászló zászló szív
Klaci79
Büdös nácik

több mint 4 éve
slowmotion Dallas Cowboys 27 090 — Cowboys fan
Nekem az a furcsa, hogy ez már a második generáció elvileg. Ezeknek a szüleik megszopták már egyszer a devizahitelt, azaz sok családban már elvileg kellene lenni családi tapasztalatnak is arról, hogy meg lehet szopni a túlvállalást. Úgy látszik ehhez 1 generáció még nem elég. (Angol, svácji tapasztalatok alapján ott ilyesmi épeszű angol / svájci nem csinál. Illetve helyesbítek: "bennszülött" angol / svájci nem csinál. Első / másod generációs bevándorló ott is megcsinálja. 😊 )
peterk2005
csebi
slowmotion
Lemaradtam valamirol, jonnek a hirek arrol milyen sokan bebuktak a kolcsont? Vagy van rola statisztikatok, milyen sokan vettek fel minimalberrel 20 millios kolcsont? Vagy mire van ez alapozva? "Ismerek valakit"?
rokaur
ismerek.

sógor az ingatlan...fejlesztésben is dolgozik, nekem ő mondta, hogy az ő ügyfélkörükben nem egy olyan család van, aki úgy tervezett saját házba költözni, hogy gyártják a gyerekeket hozzá, de minimális tőkeerővel rendelkeznek az ingyenpénz mellett. csok meg babaváró meg mittoménmiafasz, mert mi baj lehet belőle?

és hát ha nem jön a gyerek (simán előfordulhat), akkor nem csak a hitelt kell visszafizetni kamatostul, de a házasság is rámegy. és amikor ezt felvázolta nekik, akkor csak vonogatták a vállukat, hogy olyan úgysem lesz.
slowmotion
Ertelek, lesz sok ember akinek ez nem jon ossze... de ketseged se legyen ez a tipus ha nem lakasra / hazra veszi fel a kolcsont akkor a 8K tv-re fogja es a gyereket is gyartani fogja.

Amugy az en jovendolesem, hogy tobb babavaro "bedoles" lesz valas miatt mint nem fizetes miatt 😊
rokaur
ja, hát igen, lesz ilyen sok. meg biztos jön ki nemsokára legújabbájfón is.
mondjuk nem értem, miért jó a 8k-s tévé, de hát én hülye vagyok, még mindig az a tévénk van, amit nyolc éve vettünk, se nem nagy, se nem drága.
azt is csak azért, mert költözéskor nem akartuk cipelni a képcsövest. asszem 80 centis képátlója van, mások ennyit monitorként használnak 😊
több mint 4 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 855
több mint 4 éve
rokaur 876
peterk2005
csebi
slowmotion
rokaur
ismerek.

sógor az ingatlan...fejlesztésben is dolgozik, nekem ő mondta, hogy az ő ügyfélkörükben nem egy olyan család van, aki úgy tervezett saját házba költözni, hogy gyártják a gyerekeket hozzá, de minimális tőkeerővel rendelkeznek az ingyenpénz mellett. csok meg babaváró meg mittoménmiafasz, mert mi baj lehet belőle?

és hát ha nem jön a gyerek (simán előfordulhat), akkor nem csak a hitelt kell visszafizetni kamatostul, de a házasság is rámegy. és amikor ezt felvázolta nekik, akkor csak vonogatták a vállukat, hogy olyan úgysem lesz.
slowmotion
Ertelek, lesz sok ember akinek ez nem jon ossze... de ketseged se legyen ez a tipus ha nem lakasra / hazra veszi fel a kolcsont akkor a 8K tv-re fogja es a gyereket is gyartani fogja.

Amugy az en jovendolesem, hogy tobb babavaro "bedoles" lesz valas miatt mint nem fizetes miatt 😊
több mint 4 éve
peterk2005
csebi
slowmotion
rokaur
ismerek.

több mint 4 éve
rokaur 876
peterk2005
csebi
slowmotion
rokaur
Én több bankossal beszélek napi szinten, talán valamelyest releváns a véleményük: az NHP és a Széchenyi kártya puszira ment a cégeknek, ahogy a babaváró és a csokhoz kapcsolható hitel a magánszemélyeknek - legalább is a korábbi évek piaci hiteleihez viszonyítva.

Ehhez kapcsolódott a viszonylagos, általános jólét, a sok, biztosnak hitt munkahely, a fejlődő gazdasági környezet, ami motiválta a hitelfelvételt. Gyakorlatilag ma Magyarországon el van adósodva az állam, a vállalkozások és a magánszemélyek jelentős része. Persze ezek ideális esetben tudnak törleszteni, de mi van ha történik valami? Ezzel szemben van egy gyorsuló inflációnk, lakhatási problémánk, mesterségesen túlfűtött építőiparunk.

Véleményem szerint most elég lenne egy kívülről begyűrűző aprócska válság és a 2008-as válság picsafüstnek tűnne emellett.
Szokol
De hogyan kellett volna viselkedniuk ilyen kornyezetben? A vilag vegere keszulni? Ilyen alberlet arak mellett hulye aki nem a banknak torleszt inkabb es fizeti a sajatjat. Felvazoltal egy brutalisan rossz jovokepet, szerinted ebben a vilagban az alberletre futja majd neki? Bank mire kitesz eltelnek evek, egy tulaj sokkal gyorsabban kipenderit (bar lehet megszenved vele).

(A torlesztom kevesebb mint amit az alberletert fizettem)

Szerkesztette: rokaur
több mint 4 éve
Szokol Pittsburgh Steelers 7 373 — Steelers fan
peterk2005
csebi
slowmotion
rokaur

több mint 4 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 479 — Lucas Scott
peterk2005
csebi
slowmotion
rokaur
hát ha Gulyás Gergő tételét vesszük alapul, hogy moratóriummal úgyis csak az él, aki nem tudja a hitelét fizetni akkor van pár ember ...

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 4 éve
rokaur 876
peterk2005
csebi
slowmotion
több mint 4 éve
peterk2005
csebi
több mint 4 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 479 — Lucas Scott
peterk2005

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 4 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 208 — Lájkold a zsűrit!
Mellesleg bármire felhúzok neked egy rendszert, rakok alá egy állami koordináló szervet, nemzeti ablakcserélő hivatalt, akármit. Ez nem akadály.
Lecsó
Legyen ink Nemzeti Ablakcserélő Állomás, bejönne az a rövidítés h NACSÁ. 😀

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
Lecsó Denver Broncos 3 353

Klaci79
NB2
Mert ők tudják, hogy majd lecsorog...
több mint 4 éve
Bennem az merült fel, hogy ez a családi adókedvezményen felül van-e és csak az szja-ra vonatkozik-e? Mert akkor a háromgyerekeseknél ez pl nulla közeli összeg lehet saccra - átlagkereset felsőhatárral.
Szokol
Az volt vagyon írva, hogy a 2021-ben befizetett szja-t kapják vissza. Szóval igen, aki keveset tesz be, az keveset is tud kivenni.
Megjegyzem, ez így megint elég diszkriminatívra sikeredne, mert nemcsak a gyerekes családok szívták meg a válságot. Vagy emellé megy még az ingyenpénz a nyugdíjasoknak is? Akkor már csak a szinglik és gyerektelenek maradnának ki a pénzosztásból, ők meg mondjuk örülhetnek, hogy nem basztak a nyakukba gyerektelen különadót, mint azt pár éve valami fiatal kereszténydemokrata (muhaha) agyhalott felvetette.
slowmotion
az miért lenne kibaszás hogy ha csak amit befizetett azt kapja vissza?

és biztos lehetsz hogy a nyuggerek is kapnak csomagot
Negritis
nem mondtam, hogy kibaszás. nyilván ne lehessen többet kivenni, mint amit beletettek, ez szerintem triviális.

az a kibaszás, hogy kiemeltek egy csoportot, a többit meg nem. mondjuk nem vagyok benne biztos, hogy nem maguk alatt vágják a fát.
slowmotion
De ez nincs így. Többet vesz ki, mint amit betett, ez a lényeg.

"AZT IS LEHET TUDNI, HOGY MAXIMUM 800 EZER FORINTOT KAPHATNAK VISSZA AZ ÉRINTETTEK.
Ezt úgy lehet kikalkulálni, hogy ez az éves átlagbérnek az adótartalma, ami ugye 15 százalék. Nulla forinttól 800 ezer forintig kap minden kereső vissza,
KÉT KERESŐ ESETÉN EZ MAXIMUM 1,6 MILLIÓ FORINTOS VISSZATÉRÍTÉST JELENT A CSALÁDNAK NAGY MÁRTON ELMONDÁSA SZERINT.
Azt is tudjuk, hogy egy átlagos kereső ezekből a családokból mennyit kaphat vissza, hiszen körülbelül 600 milliárd forintba kerül ez a csomag, és 1,5 millió keresőről beszéltem, így ez 400 ezer forintot jelent fejenként átlagosan - fűzte hozzá.

PORTFOLIO VÉLEMÉNY
Ezzel pont került annak a kérdésnek a végére, hogy az érintett dolgozók vajon csak a ténylegesen befizetett 2021. évi adójukat kapják vissza (amit csökkent például a családi adókedvezmény), vagy az elméletileg fizetendő szja-t. Nagy Márton szavainak értelmezése alapján az utóbbi helyzet áll fent, vagyis az érintett munkavállalók az elméletben fizetendő éves szja összegét kapják vissza 2022 első hónapjaiban, ami lényegesen nagyobb összeg, mint a ténylegesen fizetett szja. Lényegében tehát azt mondhatjuk, hogy 1,5 millió ember egyszeri jövedelemtranszferhez jut
."

Aztán persze, lehet, hogy ezen korrigálnak - szerintem egyébként nem - de egyelőre az van, hogy mindenki az elméletben befizetett SZJA-alapján kapja ezt visszatérítést, nem a ténylegsen fizetett után.
MC12
én is megtaláltam a portfolio cikkét, de ezzel két gondom van:
1, hogy ami eldöntené a kérdést, az csak egy vélemény - mármint a Portfolio-é (csak nyilván nem úgy másoltad ki, kicsit javítottam is és dőlt betűsre változtattam)
2, amit leírtak, az vagy bejön, vagy nem, amit mondott Nagy Márton, azt valóban lehet így is értelmezni. csak hát az ezzel a baj, hogy nem ez az egyetlen lehetséges értelmezés.

a két kereső esetén maximum 1,6M Ft az azt jelenti, hogy mivel egyik személy sem kaphat vissza 800e-nél többet, és kettőnél több kereső nem érvényesíthet egy háztartáson belül, ezért egy háztartás maximum ennyit kaphat vissza elméletileg. a gyakorlat meg majd megmutatja.
több mint 4 éve
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 373
Ilyen amikor az osztogatás és az ideológia alkot egy halmazt. Azt értem, hogy ez melyik csoportnak szól és miért adják. Azonban bennem felmerül, hogy ezt azok akik kimaradnak, hogy értékelik. Hoz-e ez annyi plusz szavazót, mint amennyit elvisz? (Gondolom megmérték, hogy igen, de azért szerintem ez nem egyértelmű. Azért az irigység erejét nehéz megbecsülni.)
zinedine5
Vinni nem igazán visz, ahogy a 13. havi nyugdíj miatt sincs senki, aki az ellenzékre szavazna. Pedig az kategóriájában ugyanez. Első érzésre azt mondanám, hogy ez az intézkedés a nem elkötelezett Fidesz szavazóknak szól, őket aktivizálja. A tipikus nem- elkötelezett fidesz szavazó (nem törzs-szavazó, az külön állatfaj, annak mindegy mit csinál a kormány 😀 ) 30+-os, legalább egy gyerekkel rendelkezik, van munkája és vidéki kis-közepes városban vagy falun él. Zavarja ugyna Lölő meg a helyi kis NER királykák gazdagodása de amíg ő is kap a buliból (egy kulcsos SZJA, családtámogatás, kedvezményes autó meg lakás hitel - csok stb.) - vagy csak úgy érzi, hogy kap a buliból addig simán leszavaz a kormánypártra. És ez az intézkedés konkrétan teliba kapja őket - a semmiért kapnak pénzt. Ezt hívják a társadalom korrumpálásának. Én el tudom képzelni, hogy a választások előtt 2 hónnapal egy ilyen intézkedés után 2-4% bizonytalan, vagy nem 100%-ban elkötelezett szavazó csont nélkül szavaz le a kormánypártra, mert hát ezek adNAK a másik meg csak ígéri, hogy ad. A kettő között a telefon csippanása a különbség.

Ez már az elérhető szavazatok maximálásáról szól, nem új szavazók behúzásáról.
MC12
Szerintem is. Körülbelül ez van mögötte.

Mondjuk 13. havi nyugdíj, és ez a 600 milliárd ezek már nem vicc történetek. Ha most, szűk egy évvel a választások előtt úgy gondolják, hogy családonkéntt (vagy fejenként? fonalat vesztettem, de mindegy is) 400 ezret kell adni, és azt csak így lehet adni (ennek az összegnek az ötöde, tizede fog olyan helyen kikötni akik potenciálisan beleesnek az általad leírt körbe, a többi eldőlt szavazó, apolitikus, nincs gyereke, nagy már a gyereke, satöbbi), direktebb módon nem tudják meglőni őket pénzzel, akkor komolyan tarthatnak a választásoktól.
peterk2005
Így van, szerintem ez kb 250-350 ezer emberről szól, ők azok akik a közvéleménykutatásokban elpártoltak a Fidesztől, de nem választottak új pártot maguknak. Mivel morális/elvi alapon őket nem lehet visszahúzni a kormányhoz több okból (elmúlt évek gazdasági és erkölcsi botrányai, politikai döntések stb.) meg kell próbálni a pénztárcán keresztül. És hát igen, ez a csoport egyszerre túl nagy de túl kicsi is és nincs semmilyen jellegzetessége azon kívül, hogy van gyereke és munkája - ezért nem lehet speciálisan csak őket jutalmazni így bele kell venni a a maradék 1.2-1.3 millió apolitikus, ellenzéki, kormánypárti stb. szavazót is.

Nem tudom, hogy ez egy félelem-e vagy túlbiztosítás. Ismerve valamennyire a rendszert, bármelyik lehet és mindkettő is.

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 737 — #NoStress

Klaci79
NB2
Miért tenne ilyet?
Te örülnél neki?

több mint 4 éve
NB2 New England Patriots 27 735 — nabege2@yahoo.com

Klaci79
több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 508 — The only discipline that lasts, is self discipline
Ilyen amikor az osztogatás és az ideológia alkot egy halmazt. Azt értem, hogy ez melyik csoportnak szól és miért adják. Azonban bennem felmerül, hogy ezt azok akik kimaradnak, hogy értékelik. Hoz-e ez annyi plusz szavazót, mint amennyit elvisz? (Gondolom megmérték, hogy igen, de azért szerintem ez nem egyértelmű. Azért az irigység erejét nehéz megbecsülni.)
zinedine5
Vinni nem igazán visz, ahogy a 13. havi nyugdíj miatt sincs senki, aki az ellenzékre szavazna. Pedig az kategóriájában ugyanez. Első érzésre azt mondanám, hogy ez az intézkedés a nem elkötelezett Fidesz szavazóknak szól, őket aktivizálja. A tipikus nem- elkötelezett fidesz szavazó (nem törzs-szavazó, az külön állatfaj, annak mindegy mit csinál a kormány 😀 ) 30+-os, legalább egy gyerekkel rendelkezik, van munkája és vidéki kis-közepes városban vagy falun él. Zavarja ugyna Lölő meg a helyi kis NER királykák gazdagodása de amíg ő is kap a buliból (egy kulcsos SZJA, családtámogatás, kedvezményes autó meg lakás hitel - csok stb.) - vagy csak úgy érzi, hogy kap a buliból addig simán leszavaz a kormánypártra. És ez az intézkedés konkrétan teliba kapja őket - a semmiért kapnak pénzt. Ezt hívják a társadalom korrumpálásának. Én el tudom képzelni, hogy a választások előtt 2 hónnapal egy ilyen intézkedés után 2-4% bizonytalan, vagy nem 100%-ban elkötelezett szavazó csont nélkül szavaz le a kormánypártra, mert hát ezek adNAK a másik meg csak ígéri, hogy ad. A kettő között a telefon csippanása a különbség.

Ez már az elérhető szavazatok maximálásáról szól, nem új szavazók behúzásáról.
MC12
Szerintem is. Körülbelül ez van mögötte.

Mondjuk 13. havi nyugdíj, és ez a 600 milliárd ezek már nem vicc történetek. Ha most, szűk egy évvel a választások előtt úgy gondolják, hogy családonkéntt (vagy fejenként? fonalat vesztettem, de mindegy is) 400 ezret kell adni, és azt csak így lehet adni (ennek az összegnek az ötöde, tizede fog olyan helyen kikötni akik potenciálisan beleesnek az általad leírt körbe, a többi eldőlt szavazó, apolitikus, nincs gyereke, nagy már a gyereke, satöbbi), direktebb módon nem tudják meglőni őket pénzzel, akkor komolyan tarthatnak a választásoktól.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 508 — The only discipline that lasts, is self discipline
- A merteket teljesen rosszul lovitek be mekkora volt a CSOK hatasa erre. Eleve a munkaero dragabb lett a kivandorlassal joval, az anyag is az epitkezesnel ellszallt, de igazabol ebbe bele se menjunk ott van Belgrad es Ujvidek pontosan a Szeged es Budapest arait hozza es ott meg kanyarba se volt semmi tamogatas, elotte volt a beka segge alatt az ar, nem most szallt el.
rokaur
Tény, hogy Szlovákiában is magasabbak a költségek, mint nálunk (Pozsonyban is BP-hez képest és "vidéken" is vidékhez képest.) Mondjuk jövedelemarányosan már nem, kb. 30%-al magasabb ott a jövedelem (pontos nemzetgazdasági számokat most nem tudok, de kb ennyi lehet), az építési költségekben azért ennyi különbség nincs.

A hazai lakásárakat ettől függetlenül szerintem még mindig inkább a kínálat hiány vezérli, mint a jövedelmi viszonyok. A CSOK sem gondolnám, hogy nagyot lökött volna akár a lakásárakon, akár az építési költségeken, akár az átlagos épített lakás méreten. Én egyébként csak olyan CSOK-ost ismerek a környezetemben, aki nem az első/saját lakást építette belőle, hanem a másodikat/harmadikat, kiadni vagy a gyereknek, stb. Igaz ez az én korosztályom, valószínűleg ha huszonéves lennék mást látnék. De az azért szerintem elég egyértelmű, hogy a CSOK jelentős része nem a fiatal, most pályakezdő, most családot alapítók számára biztosít plusz egy lépcsőt a lakáshoz jutásra. (Nekem ez tetszene igazán. Az ilyen támogatásokat én elsősorban rájuk koncentrálnám. Nem zárnám ki az idősebbeket, de biztos, hogy minimum tennék egy olyan korlátozást bele, hogy csak olyan veheti fel, akinek a saját vagy gyereke nevén nincs lakás. Most csak annyi van benne, hogy más nem lehet tulajdonos. Az kevéske.)

mondok 2 példát:
ismerős: 40 millás ház, abból 10 önrész+ 10 milla babaváró önrészként és maradék piaci hitel. anya keresete ki fog esni következő hónaptól mikor szülni fog. oké, hogy a babaváró felfüggesztésre kerül majd de ha a srác kiesik akkor munkanélküliként miből fogják fizetni a piaci hitelt?
másikat ügyvéd ismerős osztotta meg: 80 millás vételár: csok 10 misi, csok kölcsön 15 misi, piaci hitel 35 misi, áfa visszatérítés 4, önrész 16 millió, amiből 10 a babaváró. tehát egy 80 millás ingatlannál volt 6 misi önrészük.
ezekkel kell annak versenyeznie a piacon, mint én voltam, aki 10-15 millát nem akart felvenni 55 millás ház esetén. kibaszott vicc.
csebi

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Kúrfürst briareos Miami Dolphins Miami Hurricanes 18 655 — StuG Life

Klaci79
nem gyerekeseket elengedték akkor a fiatal demokraták?