NCAA eredménykövetés
- 1 aktív topik
CFB követő 2025
1 378
43
20:30 GASPARILLA BOWL - Memphis vs NC State (Net4+)
Politika
65 feliratkozó
9 hónapja
Őszintén irigylem a naivitásod, bár úgy vélem ez irreális valóságérzékelésből ered, amit meg már nem annyira.Folyamatosan váltogatod, kevered a "basztatás" és a "kritika" kifejezést. A kettő nem ugyanaz.simán lehet kritikusnak lenni MP-vel,És kell is. Majd ha nyert.
andree
Addig nulla a haszna.
Vagy aki szerint van haszna most basztatni, ártani neki, hibára kényszeríteni, -ami mind az állampárt malmára hajtja a vizet- az írja le, hogy mi az, mert én nem látom, de érdekelne.
Illetve az is érdekel, hogy mondjuk Pottyondy kritikájának -akinek egyébkent a felvetéseivel egyetértek- mi a haszna? Én nem látom, ha valaki érti, nyugodtan mondja el.
Őszentsége Sobri Jóska
A (sajtó)kritikának több haszna is van. 1. Figyelmezteti MP-t a hibáira, és arra, hogy nem szent és sérthetetlen. Olyan ugyanis csak egy vezérelvű autokráciában (vagy még rosszabb rendszerekben) létezik. 2. Figyelmezteti a választóit arra, hogy ne fogadjanak el mindent kétségek nélkül, amit MP mond. Időnként - bármennyire sajnálatos - ő is tévedhet. 3. A kritika vitára késztet és gondolkodásra ösztönöz, így hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon egyszer majd tájékozott, tudatosan választó emberek, ne pedig rajongók vagy alattvalók alkossák a többséget. 4. Megmutatja, hogyan működik a sajtó demokratikus viszonyok között. Egyúttal jelzi MP számára: a Tisza Párt (általam amúgy kívánatosnak tartott) győzelme esetén ne higgye azt, hogy az a média, amelyik előzőleg keményen bírálta a Fideszt, a tiszás kormányzás idején ugyanúgy fizetett csicska módjára fog viselkedni, mint az Origo-Magyar Nemzet-Megafon trió.
Máskülönben sokat elárul a magyarországi állapotokról, hogy 2025-ben (bizony, 35 évvel a rendszerváltás után) arról kell polemizálgatni egy közéleti topikban, hogy van-e valami haszna a kritikának.
nagylaza, főpohárnok
1. MP szarik a hibáira, ebben olyan mint Orbán, nem ezekre alapozza a politikáját.
2. A választóinak annyira elegük van Orbánból, hogy MP lóval is baszhatna, leszarnák, és vagy tudják a hibáit, de azt is leszarják, vagy nem tudják, hívők, mint Orbán szavazói, akkor meg pláne leszarják, csak rossznéven veszik, láthatod. Pont erről megy a polémia.
3. Ebben én nem hiszek, itt érem leginkább tettem a naivitásodat, de tisztelem, fő az optimizmus, még ha a világon sehol se mutat semmi ebbe az irányba, hátha. A 0,1 százalék is jelentheti azt, hogy van rá esély.
4. Tudom miként működik a sajtó demokratikus viszonyok között. MP is tudja, sőt, még Orbán is. És ha majd MP egyszer odakerül, akkor tapasztalja is meg, úgy a helyes. A kérdés az, hogy most mi a haszna, nem az, mi lehet egy jövőben, ami lehet el se jön.
És igen, sokat elárul a világ állapotáról az, hogy a kritika hasznosságáról polemizálgatunk, de ha elárul, akkor miért nem tudod értelmezni, hogy mit jelent? Mert nyilván nem azt, hogy egyébként minden a legnagyobb rendben zajlik, és a fő gond a világgal, az országgal MP személyisége, esetleges választási győzelme, vagy jövőbeli vélelmezett tetteinek prognózisa.
9 hónapja
1 év alatt pontosan ugyan ott tart MP. Annyit tud felmutatni, hogy ő nem OV. Nincsen pártja, nincsen programja, nincsen ideológiája.alakul a programja,más kérdés hogy azért véleményes
Tarsi
de amúgy neki az csak baj ha ténylegesen képvisel valamit, mert onnantól kijönnek a gondok hogy mennyire nincs egyetértés a "táborban"
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
9 hónapja
MP is moslékUgyan ezeket a köröket már 3 éve is lefutottuk itt a topikban. Akkor is voltak akik mantrázták ezt a mindegy ki, csak ne Orbánt. Akkor is pontosan látszott a választáskor, hogy az emberek többségének ez még kevés, inkább nem megy el szavazni ha nem tetszik neki a jelölt. Persze játszhatjuk még ezt választásról választásra, várva hogy majd más végeredmény jön ki, csak semmi értelme.De az akkor is hibás logika volt, mert nem volt "mindegy ki".
Tarsi
Nem volt "bárki". Csak a moslék, illetve a moslék aktuálisan leginkább látszó
része. Aki a NER-nek is a része volt választástechnikailag. De a politikai logika olyan, hogy most van valaki, MP, aki nem bárki. (Ő nem mindegy ki, hanem mindegy milyen.)
Ez óriási differencia.
Őszentsége Sobri Jóska
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
9 hónapja
De a biztos ellenzéki az biztosan nem fidesz. MP-nek nem a DK vagy az LMP 1 százaléka (kb 60ezer szavazó) a célcsoportja. Akik #6-ban se rá szavaznak, azok soha az életben nem szavaznának rá.Látom direkt nem akarod érteni, aki biztos ellenzéki még nem azt jelenti, hogy biztos MP...Egyrészt ez butaság, mert ha valaki biztos ellenzéki szavazó, akkor az deffiníciószerint biztos, szóval nem vész el.Az lenne a haszna, hogy meggyőzzön bizonytalan szavazókat, akiknek még nem sikerült őt lenyomni a torkukon. Hibás politika szerintem a fidesz szavazókra lőni. Ez lehet hoz onnan egy minimális szavazatot, de sokkal többet veszít vele a bizonytalanok és a biztos ellenzéki szavazók közül.Nem az értelmét vagy az okát kérdezem, hanem a hasznosságát.Az az értelme, hogy az emberek látják, hogy mit képvisel MP. Jelenleg nem látni, nagyon sok kérdésben inkább lapít mint szar a fűben. Márpedig vannak emberek akik biztosan nem fognak rá szavazni ha nem tudják, hogy azt a véleményt képviseli amit ő.simán lehet kritikusnak lenni MP-vel,És kell is. Majd ha nyert.
andree
Addig nulla a haszna.
Vagy aki szerint van haszna most basztatni, ártani neki, hibára kényszeríteni, -ami mind az állampárt malmára hajtja a vizet- az írja le, hogy mi az, mert én nem látom, de érdekelne.
Őszentsége Sobri Jóska
Ez a politika, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon nem működik.
Tarsi
Azt is leírod?
Őszentsége Sobri Jóska
Tarsi
Másrészt azért butaság, mert ha elhoz 300ezer fideszszavazót, az többet ér, mint ha behúz 500ezer bizonytalant.
Számoljunk:
Van a fidesznek mondjuk 2,5 millió szavazója, a Tiszának mondjuk 2 millió.
Ha behoz 500ezer bizonytalant, akkor 2,5 vs. 2,5. Egál.
Ha elvisz 300ezer fideszest, akkor 2,2 vs 2,3. Nyert a Tisza.
Sima matek.
Szóval mi a haszna annak, ha a sajtó, a megmondóemberek, akik nem akarják Orbánt, azok MP-t basztatják, errodálják?
Istenbizony nem látom.
Őszentsége Sobri Jóska
Másrészt láttuk MZPnél is milyen jól bevált, hogy megpróbálta a jobboldali szavazókat is megszólítani. Nem emlékszem a pontos számra, de kb 100.000-el kevesebb ellenzékre leadott szavazat lett a vége mint 4 évvel azelőtt.
1 év alatt pontosan ugyan ott tart MP. Annyit tud felmutatni, hogy ő nem OV. Nincsen pártja, nincsen programja, nincsen ideológiája.
Én továbbra sem látom benne, hogy ő le tudná győzni a fideszt. Listán hiába szorongatja meg őket, azzal nem lehet választást nyerni. Az az egyéni körzeteken fog múlni. Akkor meg miért szavazzak rá? Inkább behúzom az x-em egy számomra szimpatikus politikát folytató emberre, hátha valahogy bejut a parlamentbe.
Na az ilyen embereket mint én kellene meggyőznie, nem az elvakult fidesz szavazókra pályázni.
Tarsi
Nincs jobboldal meg baloldal a posztmodern politikában, igy jobboldali meg baloldali szavazó sincs.
Ha 100ezerrel kevesebb lett az ellenzeki szavazó MZP miatt, akkor pláne a Fidesztől kell behúzni szavazókat a Tiszának.
A posztmodern politikai kommunikációban nem kell párt, program, ideológia, lásd Trump. Pártot lehet szerezni (technikailag egy 30-40 százalékos pártot vezet már most is MP), az összes többi meg a 20.században maradt.
Demokráciában le tudná győzni a Fideszt, autokráciában senki se tudja, vagyis logikailag megint csak az következik, hogy MPvagy senki más. (Itt azért érdekelne a te meglátásod, hogy kire lenne momentán nála hatekonyabb opció leszavazni, írd le, hagy nevessünk egy jót.)
Nem téged kell meggyőznie, mert "belőled" van országosan 50-100ezer.
És a diskurzus még mindig nem MP-ről szól, hanem a sajtóról, megmondóemberekről, mindenszar Hont Andrásokról, kritikáik, baszogatásuk hasznosságáról.
Amit továbbra se látok, hogy mi is lenne.
Nálad látom, te "elvember" vagy, nem a megmondásból, kritikából élsz, nem osztasz nem szorzol, benned látható, hogy neked mi a haszon, az elvhűséged megtartása (ami szerintem hülyeség, de tiszteletben tartom,) de aki számít, és nem akar NER-t, és hallatja a hangjat, annál nem látom a logikát.
9 hónapja
Folyamatosan váltogatod, kevered a "basztatás" és a "kritika" kifejezést. A kettő nem ugyanaz.simán lehet kritikusnak lenni MP-vel,És kell is. Majd ha nyert.
andree
Addig nulla a haszna.
Illetve az is érdekel, hogy mondjuk Pottyondy kritikájának -akinek egyébkent a felvetéseivel egyetértek- mi a haszna? Én nem látom, ha valaki érti, nyugodtan mondja el.
Őszentsége Sobri Jóska
A (sajtó)kritikának több haszna is van. 1. Figyelmezteti MP-t a hibáira, és arra, hogy nem szent és sérthetetlen. Olyan ugyanis csak egy vezérelvű autokráciában (vagy még rosszabb rendszerekben) létezik. 2. Figyelmezteti a választóit arra, hogy ne fogadjanak el mindent kétségek nélkül, amit MP mond. Időnként - bármennyire sajnálatos - ő is tévedhet. 3. A kritika vitára késztet és gondolkodásra ösztönöz, így hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon egyszer majd tájékozott, tudatosan választó emberek, ne pedig rajongók vagy alattvalók alkossák a többséget. 4. Megmutatja, hogyan működik a sajtó demokratikus viszonyok között. Egyúttal jelzi MP számára: a Tisza Párt (általam amúgy kívánatosnak tartott) győzelme esetén ne higgye azt, hogy az a média, amelyik előzőleg keményen bírálta a Fideszt, a tiszás kormányzás idején ugyanúgy fizetett csicska módjára fog viselkedni, mint az Origo-Magyar Nemzet-Megafon trió.
Máskülönben sokat elárul a magyarországi állapotokról, hogy 2025-ben (bizony, 35 évvel a rendszerváltás után) arról kell polemizálgatni egy közéleti topikban, hogy van-e valami haszna a kritikának.
9 hónapja
Te mondod hogy az egyéni korzeteken mulik a választás es aztán leírod a hogy azokra a bizonytalan ellenzéki szavazokra kell lőni akik amúgy nagyrészt pestiek és nem a vidéki fideszszavazokra. Latod az ellentmondást? Es van rengeteg nem elvakult fideszszavazo is, akit lehet fordítani.Látom direkt nem akarod érteni, aki biztos ellenzéki még nem azt jelenti, hogy biztos MP...Egyrészt ez butaság, mert ha valaki biztos ellenzéki szavazó, akkor az deffiníciószerint biztos, szóval nem vész el.Az lenne a haszna, hogy meggyőzzön bizonytalan szavazókat, akiknek még nem sikerült őt lenyomni a torkukon. Hibás politika szerintem a fidesz szavazókra lőni. Ez lehet hoz onnan egy minimális szavazatot, de sokkal többet veszít vele a bizonytalanok és a biztos ellenzéki szavazók közül.Nem az értelmét vagy az okát kérdezem, hanem a hasznosságát.Az az értelme, hogy az emberek látják, hogy mit képvisel MP. Jelenleg nem látni, nagyon sok kérdésben inkább lapít mint szar a fűben. Márpedig vannak emberek akik biztosan nem fognak rá szavazni ha nem tudják, hogy azt a véleményt képviseli amit ő.simán lehet kritikusnak lenni MP-vel,És kell is. Majd ha nyert.
andree
Addig nulla a haszna.
Őszentsége Sobri Jóska
Ez a politika, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon nem működik.
Tarsi
Azt is leírod?
Őszentsége Sobri Jóska
Tarsi
Másrészt azért butaság, mert ha elhoz 300ezer fideszszavazót, az többet ér, mint ha behúz 500ezer bizonytalant.
Számoljunk:
Sima matek.
Szóval mi a haszna annak, ha a sajtó, a megmondóemberek, akik nem akarják Orbánt, azok MP-t basztatják, errodálják?
Istenbizony nem látom.
Őszentsége Sobri Jóska
Másrészt láttuk MZPnél is milyen jól bevált, hogy megpróbálta a jobboldali szavazókat is megszólítani. Nem emlékszem a pontos számra, de kb 100.000-el kevesebb ellenzékre leadott szavazat lett a vége mint 4 évvel azelőtt.
1 év alatt pontosan ugyan ott tart MP. Annyit tud felmutatni, hogy ő nem OV. Nincsen pártja, nincsen programja, nincsen ideológiája.
Én továbbra sem látom benne, hogy ő le tudná győzni a fideszt. Listán hiába szorongatja meg őket, azzal nem lehet választást nyerni. Az az egyéni körzeteken fog múlni. Akkor meg miért szavazzak rá? Inkább behúzom az x-em egy számomra szimpatikus politikát folytató emberre, hátha valahogy bejut a parlamentbe.
Na az ilyen embereket mint én kellene meggyőznie, nem az elvakult fidesz szavazókra pályázni.
Tarsi
Lesz ez még így se!
9 hónapja
Én úgy tudom, meg nem kell szavazni. 1 év alatt felépítette a listáját, nincs kétségem, hogy most az egyéni körzetekben fog dolgozni.Látom direkt nem akarod érteni, aki biztos ellenzéki még nem azt jelenti, hogy biztos MP...Egyrészt ez butaság, mert ha valaki biztos ellenzéki szavazó, akkor az deffiníciószerint biztos, szóval nem vész el.Az lenne a haszna, hogy meggyőzzön bizonytalan szavazókat, akiknek még nem sikerült őt lenyomni a torkukon. Hibás politika szerintem a fidesz szavazókra lőni. Ez lehet hoz onnan egy minimális szavazatot, de sokkal többet veszít vele a bizonytalanok és a biztos ellenzéki szavazók közül.Nem az értelmét vagy az okát kérdezem, hanem a hasznosságát.Az az értelme, hogy az emberek látják, hogy mit képvisel MP. Jelenleg nem látni, nagyon sok kérdésben inkább lapít mint szar a fűben. Márpedig vannak emberek akik biztosan nem fognak rá szavazni ha nem tudják, hogy azt a véleményt képviseli amit ő.simán lehet kritikusnak lenni MP-vel,És kell is. Majd ha nyert.
andree
Addig nulla a haszna.
Őszentsége Sobri Jóska
Tarsi
Azt is leírod?
Őszentsége Sobri Jóska
Tarsi
Számoljunk:
Sima matek.
Istenbizony nem látom.
Őszentsége Sobri Jóska
Tarsi
Az már biztos, hogy ha nem is tetszik több dolga nekem, de sokkal jobban csinálja, mint 20 éve bárki más és különösen igaz ez a Gyurcsányra.
9 hónapja
Hát azt nem tudom, hogy rohadjon-e meg, de pl a 444 vagy Pottyondy a héten is "ok nélkül" állt bele Petyába. Az idézőjel annak szól, hogy valamilyen szinten jogosak voltak az észrevételek, de a rendszerváltást ha nem is gátolta, de biztosan nem segítette egyik megszólalás sem.Sobri annyit mond - és én egyet is értek vele - hogy először Petya váltsa le a Fideszt, addig legyen kíméletesebb vele a sajtó és az ellenzéki beszélő fejek, aztán ha ez megvan, akkor jöhetnek a komolyabb kritikák.A "legyen a sajtó és ellenzéki fejek kíméletesek" vs. a "rohadjon meg a köcsög, mert támadja MP-t" között nagy a különbség...
Legyen Petya a rendszert összeroppantó faltörő kos, aztán majd keresünk valakit, akinek a világképe hasonlít a miénkhez.
Szokol
StormST
9 hónapja
Látom direkt nem akarod érteni, aki biztos ellenzéki még nem azt jelenti, hogy biztos MP...Egyrészt ez butaság, mert ha valaki biztos ellenzéki szavazó, akkor az deffiníciószerint biztos, szóval nem vész el.Az lenne a haszna, hogy meggyőzzön bizonytalan szavazókat, akiknek még nem sikerült őt lenyomni a torkukon. Hibás politika szerintem a fidesz szavazókra lőni. Ez lehet hoz onnan egy minimális szavazatot, de sokkal többet veszít vele a bizonytalanok és a biztos ellenzéki szavazók közül.Nem az értelmét vagy az okát kérdezem, hanem a hasznosságát.Az az értelme, hogy az emberek látják, hogy mit képvisel MP. Jelenleg nem látni, nagyon sok kérdésben inkább lapít mint szar a fűben. Márpedig vannak emberek akik biztosan nem fognak rá szavazni ha nem tudják, hogy azt a véleményt képviseli amit ő.simán lehet kritikusnak lenni MP-vel,És kell is. Majd ha nyert.
andree
Addig nulla a haszna.
Őszentsége Sobri Jóska
Tarsi
Azt is leírod?
Őszentsége Sobri Jóska
Tarsi
Számoljunk:
Sima matek.
Istenbizony nem látom.
Őszentsége Sobri Jóska
9 hónapja
Sobri annyit mond - és én egyet is értek vele - hogy először Petya váltsa le a Fideszt, addig legyen kíméletesebb vele a sajtó és az ellenzéki beszélő fejek, aztán ha ez megvan, akkor jöhetnek a komolyabb kritikák.A "legyen a sajtó és ellenzéki fejek kíméletesek" vs. a "rohadjon meg a köcsög, mert támadja MP-t" között nagy a különbség...
Legyen Petya a rendszert összeroppantó faltörő kos, aztán majd keresünk valakit, akinek a világképe hasonlít a miénkhez.
Szokol

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
9 hónapja
Sobri annyit mond - és én egyet is értek vele - hogy először Petya váltsa le a Fideszt, addig legyen kíméletesebb vele a sajtó és az ellenzéki beszélő fejek, aztán ha ez megvan, akkor jöhetnek a komolyabb kritikák.Legyen Petya a rendszert összeroppantó faltörő kos, aztán majd keresünk valakit, akinek a világképe hasonlít a miénkhez.
9 hónapja
Szerintem itt túl tudatosnak gondolják az átlag szavazót. Magyar Péter közel sem tökéletes, de most ő van és kész. Persze lehet elvárni, hogy álljon ki a Pride mellett, aztán majd lehet csodálkozni, hogy ki lesz táblázva vele az égés ország, hogy bőrtangában táncol az első sorban. Lehet elvárni, hogy álljon ki Ukrajna mellett, akkor meg kb. egy tömeggyilkos lesz fegyverekkel a plakátokon. És lehet ezt folytatni.
Én egyértelműen úgy gondolom, hogy minden ilyen beleállással csak veszítene, ezért nem teszi, nem azért mert nincs véleménye. Jó ez így? Hát nem. De a másik út, az ő szempontjából rosszabb. Alá MZP.
9 hónapja
Amikor van egy kiépített rendszer, amelyik döcög a káderhiány és a kiégés miatt, és ebbe beleülhet egy friss nemzedék, kihasználva, nem leépítve az elődök által megcsináltakat? Simán rosszabb is lehet...És a rendszercserénél jobb, ha marad a mostani rendszer?Hogy rendszerváltást akarok, nem rendszercserét...“Most akkor akarsz rendszerváltást vagy nem", ilyeneket szoktam kapni, amikor felhozom, hogy talán nem kéne mindent elnézni meg mindenhez bólogatni...És mi erre a válaszod?
StormST
Jughead
StormST
Jughead

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
9 hónapja
Egyrészt ez butaság, mert ha valaki biztos ellenzéki szavazó, akkor az deffiníciószerint biztos, szóval nem vész el.Az lenne a haszna, hogy meggyőzzön bizonytalan szavazókat, akiknek még nem sikerült őt lenyomni a torkukon. Hibás politika szerintem a fidesz szavazókra lőni. Ez lehet hoz onnan egy minimális szavazatot, de sokkal többet veszít vele a bizonytalanok és a biztos ellenzéki szavazók közül.Nem az értelmét vagy az okát kérdezem, hanem a hasznosságát.Az az értelme, hogy az emberek látják, hogy mit képvisel MP. Jelenleg nem látni, nagyon sok kérdésben inkább lapít mint szar a fűben. Márpedig vannak emberek akik biztosan nem fognak rá szavazni ha nem tudják, hogy azt a véleményt képviseli amit ő.simán lehet kritikusnak lenni MP-vel,És kell is. Majd ha nyert.
andree
Addig nulla a haszna.
Őszentsége Sobri Jóska
Tarsi
Azt is leírod?
Őszentsége Sobri Jóska
Tarsi
Számoljunk:
Sima matek.
Istenbizony nem látom.
9 hónapja
És a rendszercserénél jobb, ha marad a mostani rendszer?Hogy rendszerváltást akarok, nem rendszercserét...“Most akkor akarsz rendszerváltást vagy nem", ilyeneket szoktam kapni, amikor felhozom, hogy talán nem kéne mindent elnézni meg mindenhez bólogatni...És mi erre a válaszod?
StormST
Jughead
StormST
9 hónapja
De az irreleváns MP mit csinál, mert ő politikus. (Ahogy Orbán is, és róla se írtam rosszat hatalomtechnikai szempontból, mert értem a logikáját, ami -lássuk be- hatékony és hasznos.)Te ezt komolyan le tudod írni? 😊 Hát MP kis túlzással mást se csinál Face-en, egy éve, mint pár 10 ember által látogatott FB oldalaktól (VOX populi) a senki által nem ismert 8ad vonalbeli politikai elemzőkig megy és kommentben oszt mindekit, hogy aki mást mond mint ő - az fideszbérenc. Ez már a nem ártás kérése?De MP-éknek ez már nem elég, mostmár azt akarják, hogy alapvetésként fogadjon be mindent ez a közeg es szó nélkül nyelje be, sőt, tapsoljon neki és rajongjon érte.Te is csúsztatsz.
MC12
És szándékoltan félremagyarázol.
Nem tapsot és rajongást várnak, hanem azt, hogy ne basztassák.
Nem segítseget, támogatást, hanem azt, hogy ne ártsanak.
Óriási különbseg.
Nem csak fehér és fekete a világ attól, hogy kétszereplős (demokráciában, mert autokráciában csak egy) a választás.
Őszentsége Sobri Jóska
Csóró Tóka annyit irt le, hogy a kutatások átlaga alapján van mèg esély a fideszes 2/3ra, erre mp beleállt, hogy nem kéne ilyen szakmaiatlan dolgokat írni. Mondom, vagyunk vagy 30an akik követjük az oldalát.
MP kifejezetten elvárja a tapsot, a rajongást és hogy véletlenül, minimálisan se mondjon ellent neki senki, se a média, se a szavazók, se a szakértők. De ez miért lenne máshogy, hát emberünk a Fideszből jött, ahol ez a struktúra fényesen működik. Én annyit állítok, hogy ez ebben a szavazó bázisban nem fog menni vagy legalábbis kockázatos. Ami most is látható, ebben az ügyben. Pottyondi, Múzsa, a belpesti értelmiség már forgatja a szemét, nem tetszik nekik az irány stb. Ez pedig több százezer szavazat, és a dk/momentum/kutya hármas valamelyikének, vagy többjének a szavazatnövekedése. Plusz megnyeretik Pestet a Fidesszel.
A te elméleted több szempontból helyes, csak az ellenzéki szavazók jelentős része egyszerűen nem így gondolkodik. Ha így gondolkodott volna, már rég nem élnénk ebben a rendszerben.
MC12
MP így politizál, négyzetre emeli Trumpot, hozza a fideszes berögződéseit, embereit, saját médiát teremt, vagy azt akar, oké, ebben mi az új infó? Semmi, ő, mint politikus ilyen.
De nem ezen van a fókusz, csak ha rácsúsztatod direkt.
A diskurzus tárgya nem MP személye vagy személyisége, hanem a NER-t, az Orbánt váltani akaró megmondóemberek, a sajtó, meg mindazok, akik nem akarnak egy fasizálódó NER-ben élni, de a megmondáson kívül mást nem tudnak, vagy nem akarnak tenni ellene. MP nyilván akar. És irreleváns milyen motivációval, céllal. (Ott volt a sansz pl. Pottyondynak is, hogy érdemben politizáljon, ne csak megmondjon az influenszertüntetés után, nem élt vele. Ő dolga, de nem akart politizálni.)
Ebben a relációban én leszarom MP mit akar, mert arról beszélünk, azt elemezzük, hogy ténylegesen mi a hasznos.
Mi a haszna mindazon MP kritikáknak, amik nem a NERtelenedést mozdítják elő?
Mi a haszna egy NER-t váltani akarónak az MP basztatásban?
Mi a haszna, ha pusztán jószándékból (ostobaságból) felülnek a "jóemberek" a NER vágányán haladó kisvasútra?
Szerintem semmi. Szerinted?
9 hónapja
Az lenne a haszna, hogy meggyőzzön bizonytalan szavazókat, akiknek még nem sikerült őt lenyomni a torkukon. Hibás politika szerintem a fidesz szavazókra lőni. Ez lehet hoz onnan egy minimális szavazatot, de sokkal többet veszít vele a bizonytalanok és a biztos ellenzéki szavazók közül.Nem az értelmét vagy az okát kérdezem, hanem a hasznosságát.Az az értelme, hogy az emberek látják, hogy mit képvisel MP. Jelenleg nem látni, nagyon sok kérdésben inkább lapít mint szar a fűben. Márpedig vannak emberek akik biztosan nem fognak rá szavazni ha nem tudják, hogy azt a véleményt képviseli amit ő.simán lehet kritikusnak lenni MP-vel,És kell is. Majd ha nyert.
andree
Addig nulla a haszna.
Őszentsége Sobri Jóska
Tarsi
Azt is leírod?
Őszentsége Sobri Jóska
9 hónapja
Nem az értelmét vagy az okát kérdezem, hanem a hasznosságát.Az az értelme, hogy az emberek látják, hogy mit képvisel MP. Jelenleg nem látni, nagyon sok kérdésben inkább lapít mint szar a fűben. Márpedig vannak emberek akik biztosan nem fognak rá szavazni ha nem tudják, hogy azt a véleményt képviseli amit ő.simán lehet kritikusnak lenni MP-vel,És kell is. Majd ha nyert.
andree
Addig nulla a haszna.
Őszentsége Sobri Jóska
Tarsi
Azt is leírod?
9 hónapja
Te ezt komolyan le tudod írni? 😊 Hát MP kis túlzással mást se csinál Face-en, egy éve, mint pár 10 ember által látogatott FB oldalaktól (VOX populi) a senki által nem ismert 8ad vonalbeli politikai elemzőkig megy és kommentben oszt mindekit, hogy aki mást mond mint ő - az fideszbérenc. Ez már a nem ártás kérése?De MP-éknek ez már nem elég, mostmár azt akarják, hogy alapvetésként fogadjon be mindent ez a közeg es szó nélkül nyelje be, sőt, tapsoljon neki és rajongjon érte.Te is csúsztatsz.
MC12
Óriási különbseg.
Nem csak fehér és fekete a világ attól, hogy kétszereplős (demokráciában, mert autokráciában csak egy) a választás.
Őszentsége Sobri Jóska
Csóró Tóka annyit irt le, hogy a kutatások átlaga alapján van mèg esély a fideszes 2/3ra, erre mp beleállt, hogy nem kéne ilyen szakmaiatlan dolgokat írni. Mondom, vagyunk vagy 30an akik követjük az oldalát.
MP kifejezetten elvárja a tapsot, a rajongást és hogy véletlenül, minimálisan se mondjon ellent neki senki, se a média, se a szavazók, se a szakértők. De ez miért lenne máshogy, hát emberünk a Fideszből jött, ahol ez a struktúra fényesen működik. Én annyit állítok, hogy ez ebben a szavazó bázisban nem fog menni vagy legalábbis kockázatos. Ami most is látható, ebben az ügyben. Pottyondi, Múzsa, a belpesti értelmiség már forgatja a szemét, nem tetszik nekik az irány stb. Ez pedig több százezer szavazat, és a dk/momentum/kutya hármas valamelyikének, vagy többjének a szavazatnövekedése. Plusz megnyeretik Pestet a Fidesszel.
A te elméleted több szempontból helyes, csak az ellenzéki szavazók jelentős része egyszerűen nem így gondolkodik. Ha így gondolkodott volna, már rég nem élnénk ebben a rendszerben.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
9 hónapja
Az az értelme, hogy az emberek látják, hogy mit képvisel MP. Jelenleg nem látni, nagyon sok kérdésben inkább lapít mint szar a fűben. Márpedig vannak emberek akik biztosan nem fognak rá szavazni ha nem tudják, hogy azt a véleményt képviseli amit ő.simán lehet kritikusnak lenni MP-vel,És kell is. Majd ha nyert.
andree
Addig nulla a haszna.
Őszentsége Sobri Jóska
9 hónapja
Ugyan ezeket a köröket már 3 éve is lefutottuk itt a topikban. Akkor is voltak akik mantrázták ezt a mindegy ki, csak ne Orbánt. Akkor is pontosan látszott a választáskor, hogy az emberek többségének ez még kevés, inkább nem megy el szavazni ha nem tetszik neki a jelölt. Persze játszhatjuk még ezt választásról választásra, várva hogy majd más végeredmény jön ki, csak semmi értelme.De az akkor is hibás logika volt, mert nem volt "mindegy ki".
Tarsi
Nem volt "bárki". Csak a moslék, illetve a moslék aktuálisan leginkább látszó
része. Aki a NER-nek is a része volt választástechnikailag. De a politikai logika olyan, hogy most van valaki, MP, aki nem bárki. (Ő nem mindegy ki, hanem mindegy milyen.)
Ez óriási differencia.
9 hónapja
simán lehet kritikusnak lenni MP-vel,És kell is. Majd ha nyert.
andree
Addig nulla a haszna.
Szerkesztette: Őszentsége Sobri Jóska
9 hónapja
Ugyan ezeket a köröket már 3 éve is lefutottuk itt a topikban. Akkor is voltak akik mantrázták ezt a mindegy ki, csak ne Orbánt. Akkor is pontosan látszott a választáskor, hogy az emberek többségének ez még kevés, inkább nem megy el szavazni ha nem tetszik neki a jelölt. Persze játszhatjuk még ezt választásról választásra, várva hogy majd más végeredmény jön ki, csak semmi értelme.De MP-éknek ez már nem elég, mostmár azt akarják, hogy alapvetésként fogadjon be mindent ez a közeg es szó nélkül nyelje be, sőt, tapsoljon neki és rajongjon érte.Te is csúsztatsz.
MC12
Óriási különbseg.
Nézd 22-t. Nem kellett volna Gulyás Marcinak lelkesednie MZP-ért, elég lett volna nem basztatnia, nem ártani neki. (Még ha ő csak a dolgát végezte is, mint sajtó -és jól végezte-, és még ha ki is forgatta, átnarrálta a propaganda az általa prezentált, előidézett tartalmat.)
Ha valaki úgy véli, hogy ez egy biztosan rossz, káros, autokrata, náci rendszer, ráadásul szépen kiépülve, akkor az a helyes és logikus koncepció, hogy bárki más, csak ne ez, aztán majd lehet finomhangolni. Vagy ha nem, és rosszabb jön, akkor bárki más, csak ne az, ami könnyebben megoldható, mivel az nem lesz szépen kiépülve.
De azt mondani, hogy ugyan ez 98 százalékban elviselhetetlen és rossz, de nem érdemes kockáztatni, mert mi van ha 99 vagy 100 százalékban elviselhetetlen és rossz jön helyette az hibás logika. Mert érdemes kockáztatni, mert kurva nagy a valószínűsége (mondjuk 97 százalék, hogy jobb, elviselhetőbb fog jönni. Nem biztos, de sokkalta valószínűbb.
Igaz, két kimenetel lehetséges, de nem 50-50 százalék a sansz, hogy vagy jobb vagy rosszabb, hanem mondjuk 2 százalék, hogy rosszabb jön, 97 százalék, hogy jobb jön.
Ez sima játékelmélet.
Ha egy százszelvényes tombolán, ahol egytől százig tudsz húzni számokat, kétszer húzhatsz, és a cél az, hogy minél magasabbat húzz, és elsőre a hármast húzod, akkor megéri újra húzni, mert vagy kisebbet húzol (1,2) vagy nagyobbat (4,5,6,....100), de a nagyobbnak sokkalta nagyobb a valószínűsége. Azzal érvelni, hogy "jólvanezígy, minek kockáztatni?" elégge ostoba, a valóságot rosszul értékelő stratégia. Ha mondjuk elsőre 45-t vagy 55-t húzol az nehezebb dió, míg 80-t húzva hülye lennél reszkírozni. De egy hármast húzva??
Őszentsége Sobri Jóska
9 hónapja
Amúgy nagyjából innen indulnék én is. Viktort nem az tette ilyen autokrata vezetővé, hogy megnyerte a választást, ő mindig ilyen volt. Hanem az, hogy a választóit egyáltalán nem zavarta semmilyen húzása. Egy több százezres tüntetést le lehet szarni, ha van elég választód, a sajtót szét lehet zilálni, el lehet lehetetleníteni a civil szférát, ki lehet tiltani bárkit a kormányinfóról, lehet vegzálni a bírókat, ha a választóid közönyösek, és nem buksz semmit ezzel. MP-t nem az fogja Viktor 1.2-vé tenni, hogy megnyeri a választást, már most is az. A gond az lesz ha a most tudatosabbnak, ilyen témák iránt érzékenyebbnek mutatkozó ellenzéki tömeg, elnéz majd neki mindent, mert különben visszajönnek Viktorék.Ez az, amit úgy látom nem ért vagy fogad el sem MP és úgy látom, a stábja sem.Nekem az a releváns kérdés. hogy NER helyett valami rendeset akarunk vagy NER2.0-t, Orbán helyett egy normális vezetést (nem vezért) vagy Orbán2.0-t? Én egyik 2.0-t se szeretném, márpedig ha jön egy másik propaganda és egy másik autokrata, akkor én köszönöm és inkább eltartom a kisujjam, aztán maradok ellenzéki a NER-ben, azt már ismerem. A 2.0 nekem nem rendszerváltás lenne, csak rendszercsere, nagy különbség...Én azt veszem észre, pl. a Potyondi videójára jött reakciókból is, hogy nem csak a sajtóval szemben ez az elvárás a hívektől, hanem mindenkivel szemben, aki nem fideszes. "Most akkor akarsz rendszerváltást vagy nem, ilyeneket szoktam kapni, amikor felhozom, hogy talán nem kéne mindent elnézni meg mindenhez bólogatni...És nem ez a releváns kérdés?
MP és a Tisza hívek egyik fő baja a propagandával van, de közben ők a propagandán kívüliektől várják, hogy legyenek a saját propagandájuk, én nem érzem, hogy ez jobb jövőképet festene a mostani független sajtó számára egy rendszerváltás utánra...
StormST
Ha nem érzed, hogy mit jelentene egy bármilyen nemNER, akkor neked valószínűleg nem annyira nyomasztó, hogy feladd az eltartott kisujjas attitűdödet annak meghaladására.
Én ezt liberálisként elfogadom, de cserébe tőled is elvárható némi tolerancia azok felé akiknek meg már elegük van a megnáculó NER-ből.
Egyébként az átlag Tisza-szavazók legalább 80 százaléka bizonyára tudna olyan eszmét, ideológiát, de akár még embert vagy pártot is találni akire szívesebben szavazna, mint MP-re, de megértette/belátta, hogy ilyen opció nincs, kettőből lehet választani, felesleges finnyáskodni.
De annyiban haszontalan ez a vita, hogy autokráciában nem lehet demokratikus választáson rendszert váltani, és kb. azon polemizálunk, hogy mivel menjünk a Hungaroringre egy 50 körös versenyre, Toyota Priussal vagy Prius Plussal, érvelünk a nagyobb teljesítményről meg a kisebb tömegről, a légellenállásról, miközben az ellenfél egy forma 1-es versenyautóval készül...
Őszentsége Sobri Jóska
Én megértem azokat, akiknek elegük van a NER-ből, nekem is elegem van, csak azt nem tudom megérteni, akik személyi kultuszról meg propagandáról papolnak és közben ők maguk is személyi kultuszt építenek és propagandára vágynak. Teljesen más dolog azonban elfogadni, hogy nincs más opció és leszavazni a Tiszára, vagy felszopni MP-t az égig és megtámadni azokat, akik megjegyzik, hogy nem minden rózsaszín, ég és föld. Persze lehet ez utóbbi csak 20%-a a teljes közösségnek, de ezek pont elég kártékonyak lehetnek, főleg ha MP-től is olyan üzenetek jönnek, amik azt a 20%-ot hergelik még tovább...
Nyilván haszontalan a vita, ha a fidesz ellehetetleníti a saját vereségét, bár őszintén szólva megnézném azt is, hogy MP hogyan tud valós ellenzéki szerepben politizálni, nem csak ígéret-ellenzékként, de szerintem erre nem kerül sor, mert ha veszít a választáson, akkor nem fog beülni a parlamentbe...
StormST
Nincs Tisza szavazó, és nincs MP szavazó sem nagy tömegében. Ellenzéki szavazó van, aki most éppen a Tiszára és MPre hajlandó leszavazni, OV ellen, de ugyanezek szavaztak 22ben MzP-re, 18ban Karácsonyra stb. Lehet kérni ettől a tömegtől, hogy befogott orral szavazzon MP-re, és ezt meg is teszi. De MP-éknek ez már nem elég, mostmár azt akarják, hogy alapvetésként fogadjon be mindent ez a közeg es szó nélkül nyelje be, sőt, tapsoljon neki és rajongjon érte. Csakhogy ez a szavazóréteg nem olyan, mint a Fideszé. Nagyon nem. Ez baj MP-nek, meg mindekinek aki kormányváltást akar mindegy, milyen áron. De ettől még nem olyan és nem is lesz olyan, ez a racionalitás. Szerintem az a leuraló, a szavazókkal mindent lenyelető stratégia amit MP egyértelműen a Fideszből hoz, itt nem lesz sikeres. Aztán meglátjuk.
MC12
Szóval ebben a témában én középre helyezkednék. Ne játsszon MP propagandistát a sajtó, ne szopja fel úton- útfélen, de ne is kergesse bele olyan csapdákba, amiket a Fidesz ás elé. Mindenki látja ezeket, pontosan tudja minden újságíró, hogy azért szarakodik a kormány, mert tudja, hogy ezzel fel lesz kérdezve Magyar, és az a legfőbb esélyük törvényesen választást nyerni jövőre, ha belemossák abba a jól kiismert balos-liberális moslékba, ami évtizedes rutinnal veszít el minden választást. Ettől még simán lehet kritikusnak lenni MP-vel, de némi taktikusság beleférhetne mind az ellenzéki szavazóktól, mind a szabadnak nevezett sajtótól. Mondom ezt nem Tisza szavazóként.