Kígyó, méregfogak nélkül...

Mi lesz Jake Plummerrel? Ez a kérdés sok embert foglalkoztat, aki az NFL-t szereti. Jake the Snake annyira hullámzó teljesítményt nyújt, hogy veszélybe került kezdő pozíciója.

 
 
Tavaly élete legjobb szezonját játszotta Jake Plummer, és ezzel az AFC döntőéig vezette csapatát. Ott aztán ismét sokat hibázott, de a Denver szurkolók nem titkoltan azt remélték, hogy majd idén ez másképp lesz, és végre ismét ünnepelhetnek 1998 után. Ehhez képest meglepő fordulatot hozott az áprilisi draft, amelyen az első körben, a 11. helyen a csapat kiválasztotta a 2006-os draft class egyik legtehetségesebb irányítóját, Jay Cutlert a Vanderbilt egyetemről. Ráadásul úgy, hogy külön cseréket hajtott végre a vezetőség a draft közben, hogy legyen esély megszerezni Cutlert. Ezek után szinte minden Broncos szurkoló értetlenül állt, hogy a nagyon jól teljesítő Plummer mellé a kispadra szerződtették az egyértelműen kezdő pozícióra predesztinált Cutlert. A legvalószínűbb oka ennek a lépésnek az volt, hogy Mike Shanahan így próbálta meg motiválni és még jobb játékra ösztökélni a „Kígyót”. Plummer is úgy nyilatkozott, hogy örül a versenyhelyzetnek, és idén megmutatja, hogy végleg levetkőzte a „Jake the Mistake” gúnynevet. Szereztek jó elkapókat is mellé. Megszabadultak az elégedetlenkedő Lelietől és hozták Javon Walkert. Minden szépnek és jónak tűnt. Cutler igazolta a várakozásokat, és a legjobb irányító ratingel zárta az előszezont. Ezek után Shanny kijelentette, hogy nem kérdéses Plummer helye a kezdőcsapatban. Ez annyira megnyugtatta történetünk főszereplőjét, hogy rögtön 3 interceptionnel kezdett a St.Louis elleni vesztes idénynyitón, TD passz nélkül. Majd a Kansas City elleni hazai debütáláson már markáns nemtetszést váltott ki a szurkolókból az újabb szenvedés (1 INT, 0 TD). Elkezdtek felerősödni a Cutlert követelő hangok. Az edző bizalma ekkor még nem ingott meg Plummerben, aki ezt meg is hálálta a Pats elleni jó játékkal. Lehet, hogy rosszkor jött a szabad hétvége, mert az 5. játékhéten ismét gyengén teljesített a Baltimore elleni Monday Night Footballon. Ezután egyre rosszabb játékkal rukkolt ki. A 8. fordulóban Shanahan kijelentette, hogy az Indianapolis ellen az utolsó esélye jön Jakenek. Érdekes módon ettől egyből megemberelte magát. A Colts és Steelers ellen úgy tűnt visszanyerte tavalyi formáját. Nem dobott interceptiont, csak 4 TD passzt. Aztán az Oakland ellen ismét visszatértek a hibák. 3 INT, amit csak 2 touchdown átadással tudott feledtetni. Ekkor még nyert a Broncos így ezzel be lehetett tömni az elégedetlenkedők száját. Így jött el a szezon egyik legfontosabb meccse a Broncos számára legerősebb csoport rivális Chargers ellen. Vereség… Mondani sem kell ismét egy kulcsfontosságú szituációban dobott Plummer interception miatt. Így most szinte minden szurkoló Jake fejét követeli, illetve Cutlert a kezdőcsapatba.

Most, hogy bemutattuk Plummer idei kálváriáját, megpróbálunk utána járni a vesszőfutás okainak. A legtöbb szakértő azt mondja, hogy Gary Kubiak távozása miatt romlott le ennyire az irányító teljesítménye. Az tény, hogy Kubiak a liga egyik legjobb QB edzője, már John Elway mellett is dolgozott. Most David Carr játékán is látszik a keze munkája. Így ez tényleg valós oka lehet a visszaesésnek. A másik valószínűleg a pszichikai tényező. Ugye, Plummer 2004-ben csúcs szezont produkált. 4000 passzolt yard, rengeteg TD, de nagyon sok interception is. Hullámzó teljesítménnyel. Ezt úgy próbálta megoldani Shanahan, hogy a 2005-ös szezon előtt sok-sok órát videózott Plummerrel, kielemezve az összes hibáját. Ennek meg is lett az eredménye, mert 2005-ben, egész szezonban tökéletesen játszott, csak a Pittsburgh ellen rontotta el egész éves teljesítményét. Talán ezért gondolta Shanny, hogy most a versenyhelyzettel próbálja motiválni a jobb játék érdekében az irányítóját. Ez az, ami nagyon rosszul sikerült. Plummer már sokszor megmutatta, hogy éles helyzetben képes a legtöbb hibára. Most, hogy fenyegeti a kezdő pozíció elvesztése, láthatóan összeroppant. De Shanahan továbbra is bizalmat szavazott neki, hiába.

Most hatalmas a nyomás a Broncos vezetőedzőjén, hogy cserélje be Cutlert, mert ha Plummer nem szedi össze magát, akkor a playoff is elúszhat, ami akár Shanahan állásába is kerülhet. Példaként szolgálhat előtte Bill Parcells vagy Jack Del Rio, akik meg merték húzni, hogy szezon közben cserélnek irányítót. Tony Romo és David Garrard is meghálálta a bizalmat. Most Shanny-re figyel egész Denver és várja, hogy jól döntsön. Ennél jobb idő nem lehet a váltásra. Csütörtökön a playoff szempontjából nagyon fontos mérkőzés vár a vadlovakra Kansas Cityben. Ha kikapnak, akkor nagy a baj. Várjuk a döntést Mr.Shahanan! Egyszer talán jót hozhat ha elvetjük az évek óta bevált konzervativizmust…
 
 
 
Írta: Tálosi Tibor(haromt)