NFL visszaszámlálás - 30-29.

Írta: empty taxi — 2015. augusztus 11., 12:43

Két évek óta vergődő franchise kerül ma terítékre.

NFL visszaszámlálás - 30-29.

30. JACKSONVILLE JAGUARS

Várható kezdőcsapat:


QB: Blake Bortles – sok teher lesz a vállán a 2014-es draft 1/3-asának. Akkora a bizalom felé Jacksonville-ben, hogy csak akkor nem ő fog mind a 16 alapszakasz meccsen kezdeni, ha megsérül. Ha a Jags sikeres akar lenni, akkor muszáj lesz redukálni a másodéves irányító eladott labdáit.
RB: TJ Yeldon – a jaguároké az egyik legfiatalabb backfield, hiszen a másodéves irányító mellett egy újonc futó fog kezdeni. Az egykori Alabama-futók NFL-beli sikeressége változó (hogy csak a szélsőséges példákat említsem: Eddie Lacy vs. Trent Richardson), nem lehet előre tudni, hogy mire lesznek képesek egy kevésbé domináns támadófal mögött. Yeldon válláról szituációtól függően Toby Gerhart, illetve Denard Robinson veheti le a terhet.
WR: Allen Robinson, Marqise Lee, Allen Hurns – az előző szezonban mindhárom játékos megcsillantotta a tehetségét újoncként, meglátjuk, hogy képesek lesznek-e szintet lépni, Rashad Greene személyében egy tehetséges rookie is szerepet kaphat slot elkapóként.
TE: Julius Thomas – az idei nagybevásárlás egyik ékköve Jacksonville-ben, ha egészséges tud maradni óriási erősítés lehet a passzjátéknak
LT: Luke Joeckel – sérülések tarkították eddig az egykori 1/2-es karrierjét, mindenesetre illene már valamit villantania, különben egyre gyakrabban fogják az emberek bustnak titulálni.
LG: Zane Beadles – a 2014-es offszezonban egy valag pénzért érkezett Denverből, de csak az idény végére jött bele. Csipkednie kell magát, hiszen AJ Cann személyében egy nagyon tehetséges újoncot draftoltak erre a posztra.
C: Stefen Wisniewski – ő is sokat volt sérült mostanában, de egy alapvetően egy jó centerről beszélünk, persze a tavaly kitűnő újoncidényt futó Luke Bowankot sem szabad leírni.
RG: Brandon Linder – tehetséges és fiatal, ha töretlenül fejlődik posztja sztárja lehet.
RT: Jeremy Parnell – kezdő pénzért érkezett a Dallasban beugróként jól mozgó Parnell, nem mellesleg ha a Joeckel-kísérlet balul üt ki, akkor a baloldalt is tud játszani és akkor előléphet a helyére a megbízható Austin Pasztor.

DT: Sen’Derrick Marks, Roy Miller – mindkét DT IR-en fejezte be az előző szezont, Marks PUP listán is fog kezdeni, ami nem jó, hisz a Jaguars-védelem legjobb játékosáról beszélünk, kitűnő belső nyomásgyakorló. A helyén a futás ellen stabil Ziggy Hood, illetve az újonc Michael Bennett kaphat játékidőt.
DE: Jared Odrick, Chris Clemons – Gus Bradley védlemében az erős oldalon egy DT-méretű játékos játszik endet, ez lehet az új igazolás Odrick, aki ráadásul már Miamiban is megfordult a fal szélén. Clemons személyes okokból még nem kezdte meg a felkészülést a jaguárokkal, nem igazán tudni a dologról többet, de állítólag a helyén a másodéves Chris Smith bíztatóan mozog. A legnagyobb tragédia persze itt az 1. körös újonc Dante Fowler Jr. sérülése, aki a teljes 2015-ös szezont ki fogja hagyni.
OLB: Dan Skuta, Telvin Smith – Skuta Parnellhez hasonlóan első kezdőjátékosként lejátszott szezonjára készül, Telvin Smith pedig már újoncként bemutatta, hogy képes leküzdeni a méretbeli hiányosságait.
MLB: Paul Posluszny – Öregedőben van Poz, de még mindig egy igazi vezéregyéniség, akire felnézhet a sok fiatal a Jaguars védelmében. Másrészt pedig talán az LB-sor a legvékonyabb egysége a csapatnak, így reális alternatíva sincs a helyére.
CB: Demetrius McCray, Dwayne Gratz, Davon House – Rendben lévő egység ez, House is a Parnell- és Skuta-féle „idejöttem kezdőnek” forgatókönyvet követi, de ha nem válik be sincs nagy baj, hiszen Aaron Colvin vagy Tommie Campbell személyében nem rossz játékosok vannak még a keretben.
S: Jonathan Cyprien, Sergio Brown – Cyprien korrekt kezdő, Sergio Brown nem. Tavaly a helyén kezdő - és borzalmasan játszó - Josh Evansre idéntől inkább Cyprien cseréjeként tekintenek strong safety poszton, a Brown alternatívájának draftolt James Sample pedig jelenleg PUP-listán tartózkodik, ráadásul ő is SS volt az egyetemen.
K,P: Josh Scobee, Bryan Anger – Anger eddig nem mindig hozza a drafthelyének megfelelő játékot, Scobee ellenben kitűnő rúgó, de Jason Myers-ről is nagyon jó hírek érkeznek és ő lenne az olcsóbb megoldás.

Az edzők

Főedző: Gus Bradley. NFL-pályafutása a Monte Kiffin koordinálta Tampa Bay Buccaneersnél indult, mint LB-edző, majd 2009-ben Kiffin ajánlására Jim L. Mora őt választotta védőkoordinátorának a Seahawksnál. Később Pete Carroll is meghagyta ebben a pozícióban, közösen megalkotva napjaink egyik legjobb védelmét. 2013-ban vállalta el a Jacksonville Jaguars vezetését, az eredmények eddig nem túl impozánsak, de a védelmen látszik a folyamatos fejlődés.
Támadókoordinátor: Greg Olson. 10 idénnyi koordinátori tapasztalattal felvértezve érkezett meg Greg Olson Jacksonville-be. A keze alatt a Ramsnél összejött az az igen ritka kombináció, hogy a csapatnak van egy 4000+ yardot passzoló irányítója (Marc Bulger), egy 1500+ yardot összehozó futója (Steven Jackson) és két 1000+ yardos elkapója (Torry Holt és Isaac Bruce). Josh Freeman is csak az ő koordinálása mellett tűnt NFL-irányítónak, 2010-ben számos franchise rekordot állított fel a Buccaneers offense.
Védőkoordinátor: Bob Babich. 1997-2002 között fordított felosztásban működött közte és Bradley között a munka (Babich volt a HC, Bradley a DC) a North Dakota State egyetemen. 2013 óta dolgoznak itt újra közösen, közte Babich a St. Louis Rams LB-edzője volt, ahonnan Lovie Smith vitte magával Chicagoba. 2013-ig maradt a Bears kötelékében, ahol 2007-09 között mint defensive coordinator, a maradék időszakban pedig mint LB-edző dolgozott.

Legfontosabb érkező: Julius Thomas. Nagybevásárlást tartott a szabadügynök piacon a Jacksonville, így volt kiből válogatni. Azért választottuk Thomast, mert elsősorban a támadósornak kell fejlődni a 2014-ben látottakhoz képest és ebben neki oroszlánrésze lehet.

Legfontosabb távozó: Cecil Shorts. Ellenben nem sok játékos hagyta el Jacksonville-t a szabadügynökpiacon, a voks azért Shorts-é, mert neki volt a legnagyobb múltja a csapatnál (a helyettesítésére Rashad Greene-t draftolta a vezetőség).

Az újonc, akitől a legtöbbet várják: TJ Yeldon. Nagyon ígéretes rookie class-t hozott össze David Caldwell general manager, de Yeldon veteránkonkurenciája talán a legkisebb, így rá hárulhat a legnagyobb szerep 2015-ben.

Sötét ló: Dan Skuta. Kezdő erősoldali linebackernek hozták San Franciscoból Dan Skutát, aki pályája során fullbacket, tight endet és defensive endet is játszott, mielőtt a linebacker-sorba került volna. A 29 éves játékos Cincinnatiben elsősorban a special teamben betöltött szerepével tűnt ki, viszont San Franciscoban tavaly már beugróként a védelemben is villogott. Az OTTO linebacker a Jaguarsban közel játszik a line of scrimmage-hez, hogy hamarabb meg tudja állítani a futást, Skutának mindenesetre az atletikussága megvan ehhez a poszthoz.

A menetrend erőssége: 25. legerősebb. A csoport annyira nem nehéz, és mivel a másik csoport 3.-okkal játszanak így azok a csapatok sem olyan erősek.

Várható mérleg: 5-11. A sok szabadügynöknek és az ígéretes újoncoknak köszönhetően valamennyit javulni fog ez a Jaguars, de főleg támadóoldalon kulcspozíciókban túl sok a kérdőjel ahhoz, hogy ennél komolyabb eredményt merjek nekik jósolni.

 


 


29. OAKLAND RAIDERS

Várható kezdőcsapat:

QB: Derek Carr – a legjobb játékot nyújtotta tavaly az újonc QB-k közül, ha folytatódik a fejlődése megvan a hosszú távú megoldás egy évtizednyi keresgélés után.
RB: Latavius Murray – többször is megvillantotta már a tehetségét, ha egészséges tud maradni akár Pro Bowl szezont is futhat.
WR: Amari Cooper, Michael Crabtree, Rod Streater – Cooper és Crabtree is brillírozik egyelőre az edzőtáborban, Streater viszont nem edz, ha a korábbi sérülése miatt formán kívül lesz, Andre Holmes vagy Kenbrell Thompkins beelőzheti a depth charton.
TE: Mychal Rivera – Rivera egy mélységi célpontként használható összekötő, akinek viszont problémája van a blokkolással. Az újonc Clive Walford komplettebb játékos nála, de ismeretlen okból jelenleg ő sem edz a csapattal, így nincs alkalma összeszokni Carr-ral.
LT: Donald Penn – a rutinos Pennen nem fog az idő, az egyik legbiztosabb pontja lehet az oaklandi támadófalnak.
LG: Gabe Jackson – már újoncként is elég jól teljesített, hosszú távú megoldás lehet ő is.
C: Rodney Hudson – a csoportrivális Chiefstől érkezett center az egyik legjobb a szakmájában, kulcsszerepe lehet a futójáték fellendítésében.
RG: Khalif Barnes – Rutinos, sokoldalú falember. Az edzőtáborból jó hírek érkeznek J’Marcus Webbről is, de mivel őt 5 éves NFL-pályafutása alatt még nem igen láttuk jól játszani, bajosan jósolnánk a kezdőbe.
RT: Austin Howard – RG-ként nem vált be, de a Jets-es időszakában a liga jobb right tackle-jei között tartották számon. Menelik Watson személyében neki is van vetélytársa. A harmadéves falember újoncszezonjában a limitált lehetőségeit jól ragadta meg, tavaly viszont csalódást keltett.

DT: Dan Williams, Justin Ellis – két húshegy a futás ölésére alkalmas, viszont belső nyomás nem nagyon várható tőlük. Persze Jack Del Rio 2-gap védelmében ez nem is annyira fontos feladata a DT-knek.
DE: Justin Tuck, Khalil Mack – szélső futások ellen jók lesznek, de Tuck már túl van a zeniten, Mack meg inkább kényszerből lett DE, persze a tehetsége alapján gyengeoldali pass rusherként is képes lehet klasszis teljesítményre
OLB: Sio Moore, Malcolm Smith – Mack defensive enddé konvertálásával Sio Moore oldalt vált, a gyenge oldalon pedig a Seahawkstól érkező Malcolm Smith mutathatja meg, hogy nem csupán szituációs játékos.
MLB: Curtis Lofton – Passz-szituációknál inkább ne legyen a pályán, de futás ellen kiváló és a játékintelligenciája sem rossz a Saintstől érkező linebackernek
CB: DJ Hayden, TJ Carrie, Keith McGill – Carrie kifejezetten jó benyomást keltett 7. körös újoncként, Hayden pályafutása eddig a sorozatos sérülései miatt nem teljesedhetett ki. Keith McGill fizikai paraméterei kiválóak, de tavaly még nyersnek tartották ahhoz, hogy komolyabb játékidőt kapjon. Tegyük hozzá, hogy az edzőtáborból sem érkeznek róla jó hírek, viszont nincs komolyabb vetélytársa.
S: Charles Woodson, Nate Allen – nagyon sokat tud adni Woodson rutinja ennek a fiatal védelemnek. Párja Nate Allen hullámzó teljesítményt nyújtott Philadelphiában, de a rutintalan CB-egység mellett sokat jelenthet 5 kezdőként lehúzott idény.
K,P: Sebastian Janikowski, Marquette King – nem rossz páros ez, nem miattuk fog mérkőzést bukni a Raiders

Az edzők:

Főedző: Jack Del Rio. Rutinos főedző, akinek a jacksonville-i regnálása azért koránt sem volt sikertörténet. Itt viszont ha minden igaz van egy franchise QB, ami nem volt meg neki a Jaguarsnál. Látszik, hogy a védelmet már el is kezdte a saját képére formálni. Defensive coordintorként egyébként sikeres is volt mind Carolinában mind legutóbb Denverben.
Támadókoordinátor: Bill Musgrave. Ő is csupa franchise QB nélküli csapatnál volt eddig koordinátor. Egyébként QB-edzőként elismert, jól látszott a keze munkája pl. Matt Ryanen a pályafutása elején. Koordinátorként ugyanakkor szereti futtatni a labdát, Adrian Peterson 2000-yardos szezonjában is ő hívta a playeket.
Védőkoordinátor: Ken Norton, Jr. Két kollégájához hasonlóan ő is egykori NFL-játékos (Del Rio egykori All-Pro LB; Musgrave Steve Young cseréjeként SB-győztes, az ő iskolarekordjait döntötte meg Marcus Mariota az Oregonban), háromszoros Super Bowl-győztes, kétszeres All-Pro linebacker volt. Edzőként Pete Carroll kezdte alkalmazni még a USC-n, itt olyan linebackereknek volt a pozíciós edzője, mint Lofa Tatupu, Dallas Sartz, Keith Rivers, Brian Cushing, Kaluka Maiava, Clay Matthews III vagy Rey Maualuga. Mikor 2010-ben Carrollt kinevezték a Seattle Seahawks élére hozta magával Nortont, ahol szintén egy sikeres egységnek volt a pozíciós edzője. Ez lesz az első éve koordinátorként.

Legfontosabb érkező: Rodney Hudson. Az egykori Chiefs-center ligaszinten is az egyik legtechnikásabb játékos a posztján, ráadásul emellett a játékintelligenciája is átlag feletti.

Legfontosabb távozó: Tyvon Branch. Sérülékeny játékos Branch, de a safety-játék minden dimenziójában képes helyt állni, ha éppen egészséges. A helyettese Nate Allen kevésbé sérülékeny és kevésbé tehetséges.

Az újonc, akitől a legtöbbet várják: Amari Cooper. Derek Carr fejlődésének egyik potenciális akadálya volt, hogy nincs neki potenciális elsőszámú elkapója. Cooper érkezésévek ez az aggodalom tovaszállt, testalkatát leszámítva ugyanis minden szempontból kiváló prospectnek számított az Alabama egyetem egykori diákja.

Sötét ló: Curtis Lofton. 2013-ban még szolid játékot nyújtott a Saints védelmének közepén, de 2014-ben egészen drámaian visszaesett a teljesítménye. 28 éves játékosnál egy ilyen teljesítménycsökkenés egészen váratlan, ezért sokan arról is beszélnek, hogy volt valamilyen nem nyilvánosságra hozott sérülése, ami hátráltathatta. Még elég fiatal ahhoz, hogy visszataláljon a helyes útra.

Menetrend erőssége: 7. legnehezebb. Szegény embert még az ág is húzza. Nem elég, hogy gyenge a keret, de 3 playoff-aspiráns gárdával vannak egy csoportban.

Várható mérleg: 5-11. Nagyon mélyről kellett elkezdenie Reggie McKenzie general managernek az építkezést, részsikereket fel is tud mutatni, de a liga egyik leggyengébb védelme lehet az Oaklandé passz ellen, ami Peyton Manning és Philip Rivers divíziójában nem kecsegtet sok jóval.


Hozzászólások

több mint 8 éve
Nandito Tennessee Titans 20 — Titans fan
"...Tommie Campbell személyében nem rossz játékosok vannak még a keretben." Ez a mondatrész valami elírás lehet, mert Tommie Campbell rossz játékos.

Music City Miracle
több mint 8 éve
iktriad Jacksonville Jaguars 90 — GoT Survivor, GM Game 2018, NBA Fantasy 2020 winner
"...Tommie Campbell személyében nem rossz játékosok vannak még a keretben." Ez a mondatrész valami elírás lehet, mert Tommie Campbell rossz játékos.Nandito
Nem hiszem, hogy keretre fog kerülni, ha igen max mint ST játékos, úgy október közepén. Corner poszton elég mély a depthünk szerencsére.
több mint 8 éve
mustaine Tampa Bay Buccaneers Middle Tennessee Blue Raiders 16 — Chalk Dawk fan
...Nate Allen hullámzó teljesítményt nyújtott Philadelphiában, de a rutintalan CB-egység mellett sokat jelenthet 5 kezdőként lehúzott idény.
Nate Allen konstansan hozta az átlagos teljesítményt Philadelphiában, nem volt hullámzó a játéka.