Statisztikai érdekességek

Következzék néhány statisztikai érdekesség és rekord részben az elmúlt játékhét, részben az előttünk álló hétvége összecsapásai kapcsán.

A Hálaadás napiján lejátszott meccsekről egy érdekesség. Jason Hanson, a Detroit Lions rúgója zsinórban 15 éve minden alkalommal pályára lépett az ünnepen, és mind a 15 meccsen szerzett legalább 1 pontot.

Az Arizona újonc irányítója, Matt Leinart a Vikings elleni 405 passzolt yarddal újoncrekordot állított fel, ennél több passzolt yardot még egyetlen elsőéves QB sem ért el a liga történetében.

Egy másik újonc irányító is rekordot döntött az elmúlt hétvégén. Vince Young, a Tennessee Titans üdvöskéje nevéhez kapcsolódik innentől az újonc irányító által véghezvitt legnagyobb 4. negyedbeli fordítás, a Giants elleni 21 pontos hátrány ledolgozásával. A korábbi rekordot John Elway tartotta 19 pontnyi különbség eltüntetésével.

Két olyan statisztika következzen, mely a Seattle Seahawks csapatához kapcsolódik. Egyrészt Mike Holmgren főedző lett a második olyan tréner az NFL történetében, aki 2 csapattal is legalább 70 győzelmet tudott elérni. Holmgren a Seattle és a Green Bay csapatával érte el ezt a bravúrt, míg a másik ilyen edző, Don Shula a Colts és a Dolphins élén ért el legalább 70-70 diadalt.
A másik adatsor Shaun Alexander nevéhez kötődik, aki a Green Bay elleni MNF során 40 alkalommal futott a labdával. Ez egyrészt csapatrekord, másrészt az idei szezon legmagasabb ilyen mutatója. Emellett Alexander lett a 4. játékos a liga történetében, aki legalább 200 yardot futott egy hétfő esti rangadón, elődei Bo Jackson, Ricky Williams and Thurman Thomas voltak.

Egy érdekesség LaDainian Tomlinson TD-passzaival kapcsolatban, aminek az Oakland drukkerek talán kevésbé fognak örülni. LT eddig karrierje során összesen 6 alkalommal adott TD-t érő passzt. A kedvenc ellenfele ebből a szempontból a Raiders, a 6-ból 3 TD-t ellenük produkált Tomlinson.

A St. Louis Rams sztár-elkapója, Torry Holt is átírt egy rekordot a hétvégén. Karrierje eddigi nem egészen 8 szezonja során 10.282 elkapott yardot szedett össze, amivel immár a vonatkozó örökranglista élén feszít, nem kisebb játékost megelőzve, mint Jerry Rice. Jelenleg 9 yard Holt előnye, de ugye még tart a szezon…

Az elmúlt meccseken kiválóan dolgozott össze a Carson PalmerChad Johnson duó a Cincinnati Bengals csapatánál. Az utóbbi 3 meccsen Johnson 573 elkapott yardot hozott össze. Elgondolkodtató adat, hogy 8 olyan csapat van a ligában, melyeknek 11 lejátszott meccs után sincs olyan elkapójuk, aki több yarddal állna, mint Johnson ezen a 3 meccsen.

A New Orleans Saints irányítója, Drew Brees ihletett formában játszik az elmúlt összecsapásokon. Jelenleg zsinórban 5 darab 300 passzolt yard feletti meccs van a háta mögött, és ha a San Francisco nem túl acélos secondary egysége ellen is így teljesít, akkor beállítja a kategória NFL-csúcsát, melyet 6 ilyen meccsel tart Steve Young, Kurt Warner és Rich Gannon. Egy másik rekordot már átírt Brees, az elmúlt 5 meccsen passzolt 1954 yard a legtöbb, amit egy 5 mérkőzéses sorozatban valaha is passzoltak az NFL-ben.

A San Francisco 49ers csapatánál is rekordot hozhat a hétvége. Frank Gore eddig 6-szor futott 100 yard felett a szezon során, ha ezt 7. alkalommal is megteszi, akkor megdönti a 49ers csapatrekordját. Gore egyébként jelenleg a 2. helyen áll a futott yardokat tekintve az idei szezonban az NFL-ben 1177 yarddal, úgyhogy ha a végén ott akar lenni az első helyen, csípkednie kell magát.

Az Arizona Cardinals nem lehet büszke az idei szezonjára. A liga legrosszabbul futó csapata beállított egy kevéssé dicsőséges rekordot a Vikings elleni meccsen. Összesen 6 alkalommal kíséreltek meg futni a labdával, erre eddig egy alkalommal volt példa, még 1933-ban a Chicago követte el a Boston elleni meccsen. Bár mondhatnánk azt is, hogy ami nem megy, azt minek erőltetni…

írta: Somoskövi Gergely (somoskovig)