Újonc irányítók rangsora

Az NFL évről-évre zajló körforgásának köszönhetően mindig újabb tehetségek tűnnek fel a profi football porondján. Következő cikkemben az idén újoncként bemutatkozó irányítókról olvashattok.

 

A 2006. április 29-30-án megrendezett két napos draftra 18 egyetemen nevelkedett quarterback várta hogy vajon melyik NFL együttes csap le rájuk és kapják meg első zsíros szerződésüket. Végül 12-en kaptak szerződést közülük.

Név Egyetem Kör Pick NFL csapat
Vince Young Texas 1 3 Tennessee
Matt Leinart USC 1 10 Arizona
Jay Cutler Vanderbilt 1 11 Denver
Kellen Clemens Oregon 2 49 NY Jets
Tarvaris Jackson Alabama State 2 64 Minnesota
Charlie Whitehurst Clemson 3 81 San Diego
Brodie Croyle Alabama 3 85 Kansas
Ingle Martin Furman 5 148 Green Bay
Omar Jacobs Bowling Green 5 164 Pittsburgh
Reggie McNeal Texas A&M 6 193 Cincinnatti
Bruce Gradkowski Toledo 6 194 Tampa Bay
D.J. Shockley Georgia 7 223 Atlanta
Brett Basanez Northwestern UFA - Carolina
Marcus Vick Virginia Tech UFA - Miami

Az újonc irányítók közül a szezont megelőzően talán csak Vince Youngot a Texas Longhorns egyetemen nevelkedett QB-t és Matt Leinartot a USC Trojans Heisman Trófeát is elhódító játékosáról gondolták azt hogy kezdőként pályára léphet a szezon során. A valóság könyve azonban másképp íródott, persze az alapelképzelés bejött.

1. Vince Young - Tennesse Titans
Steve McNair Tennesseeből Baltimoreba való távozása mindenki számára egyértelművé tette hogy Vince Young lesz a Titans kezdő irányítója a szeptemberben induló XLI. NFL idényben. Azonban az ex-oaklandi Kerry Collins érkezésével minden elképzelés megbukott. A hatalmas interceptionjeiről elhíresült játékos csupán rutinja miatt került be a Titans kezdő tizenegyébe. Rossz idők jöttek ekkor a Titans drukkerekre. Collinstól szolid teljesítménynek volt mondható az, mikor csak 2 IT dobott egy meccsen. Persze Jeff Fisher (TEN főedző) nem sokáig bírta a rossz teljesítményt és végre lehetőséget adott a hatalmas tehetségnek tartott Vince Youngnak. Pár fordulónak elkellett telnie, hogy a mindenki által VY-ként emlegetett QB belerázódjon az NFL iramába, színvonalába. Kezdetben rossz passz hatékonysággal és sok hibával játszott, amik interceptionök és fumblek formájában jöttek elő. A szezon második felében azonban hatalmas menetelésbe kezdett a Titans. Igaz ez nem csak Youngon múlott, hiszen a védelem és special team is több alkalommal volt képes sorsdöntő, eredményt fordító touchdownokat szerezni. Viszont ha egy csapat 6-os győzelmi szériában van, akkor ahhoz bizony kell az irányító jó teljesítménye is, ez most is így történt.

2. Matt Leinart - Arizona Cardinals
Leinarttal kapcsolatban ugyanazt a sormintát írhatnánk fel, mint Vince Youngnál. Fejben érett irányítóról van szó, aki kiválóan folytatta a USC Trojans évek óta tartó sikersztoriját. Az utóbbi években sokat bukó Cardinals szimpatizánsok mindenképp az új impulzust adó Matt Leinartot szerették volna kezdőként látni. Azonban az edző Phoenixben is túl konzervatívnak bizonyult és szebb napokat is maga mögött tudó Kurt Warner mellé tette le a voksát a kezdő irányító kérdésében. Leinart az első három meccsen volt kénytelen csapatát figyelni és a negydik meccs közben került be a csapatba. Bár a bemutatkozása nem sikeredett álomszerűre. A 9. fordulós bye weekjük előtt sorozatban 5 vereséget szenvedtek, ekkor Leinart még egy átlagos rookie QB benyomását keltett, semmi extra. Aztán a 10. fordulótól kezdődően ő is egyre jobban kezdett belerázódni a játékba. A következő 6 meccs 50 %-án győztesen hagyhatta el a pályát. A Minnesota elleni találkozón 405 yardot passzolt ami rekordnak számít az újonc irányítók között, sajnos azonban ez sem volt elég a győzelemhez azon a találkozón. A Detroit és a St. Louis elleni mérkőzésen QB ratingje meghaladta a 100-at, természetes ezen találkozókat nyerték is a Vörösbegyek. A legutóbbi, 15. forduló első félidejánek végén Leinart vállsérülést szenvedett, úgy tűnik idén már nem léphet pályára.

3. Jay Cutler - Denver Broncos
A Denverben még konzervatívabb vezetés van mint a már említett Nashville vagy Phoenix városában. A Vadló lelkületű drukkerek sokáig kénytelenek voltak nézni Jake Plummert miközben önmaga árnyékát sem teljesítette. Az idény első felében derüs volt az ég Denver felett. Viszont a 8-13. forduló között kínszenvedés volt Plummer játéka, valószínűleg nem feküdtek neki Shanahan (DEN főedző) néha a meglepőn is túlmutató játékválasztásai. Különböző fórumokon igazi kampányhadjárat indult Jay Cutler kezdőbe könyörgéséért. Végül Shanny is belátta, jobb változtatni most mint egy kiesés utáni holtszezonban. Cutler előtt nehéz feladat állt, egy kiváló csapat újraélesztése és rájátszásba juttatása volt a kitűzött cél. A #6-os számú QB nem esett kétségbe, találkozott ő már korábban is viszontagságokkal még a Vanderbilt egyetemén ahol kifejezetten rossz csapatnak egyedüli kiemelkezdő vezéralakja. Jelenleg Cutler mögött már 4 NFL mérkőzés van, ezeken 2-2-es győzelem-vereség mutatót ért el. 8 touchdown és mindössze 4 interceptiont dobott, QB ratingje 89,8-as. A Bengals ellen fontos győzelemre vezette csapatát, a Broncost. Jelenállás szerint úgy tűnik meglesz számukra valamelyik wildcard helyezés.

4. Bruce Gradkowski - Tampa Bay Buccaneers
Az újonc irányítók közül Gradkowski NFL-beli bemutatkozása volt a legnagyobb meglepetés. Chris Simms sajnálatos "season ending" sérülése utat nyitott a Toledo egyetemen nevelkedett QB számára. Gradkowski igazából nem játszott rossul, láttunk már rosszabb újonc teljesítményt is a közelmúltban, elég csak visszaemlékeznünk Alex Smith (SF irányító) tavalyi produkciójára. Viszont Gradkowskinak kevés győzelmet sikerült aratnia a Bucs irányítójaként. Mindössze 3 alkalommal tudtak győzni (Cincinnatti, Philadelphia és Washington ellen). Bruce igazából három mérkőzésre lehet büszke. Két alkalommal a New Orleans ellen vitézkedett, 4 TD-t dobott 0 IT ellenében illetve a Washington elleni győzelem jórészt neki volt köszönhető.

A négy legjobb újonc irányító számokban:

Név G cmp att pct yards TD IT QB rating mutató
Vince Young 14 169 321 52.6 1972 12 11 69.7 8-6
Matt Leinart 12 214 377 56.8 2547 11 12 74.0 4-8
Jay Cutler 4 60 105 57.1 771 8 4 89.8 2-2
Bruce Gradkowski 14 177 328 54.0 1661 9 9 65.9 3-11

 

A többi fiatal irányító csak epizódszerepeket kapott. Néhányan éltek a lehetőséggel, mások kevésbé. Tarvaris Jackson a Vikings harmadik számú irányítójaként vágott neki a szezonnak. Brad Johnson és Bollinger kiesésével ő is szerepet kapott. Három meccsen kapott lehetőséget, ebből kettőn kezdőként. Igazából nem váltotta meg a világot, viszont sokan potenciát látnak benne arra, hogy jövőre ő legyen a Vikings elsőszámú QB-je. Trent Green súlyos sérülése miatt Brodie Croylenak lett volna lehetősége arra, hogy ő legyen a kezdő Kansasben. Azonban Huard jobban bizonyult a harcban. Croyle egyetlen meccsen játszott, ahol 2 IT került a neve mellé. A Northwestern egyetemre járt Brett Basanez is sérülések árán került pályára. A fél mérkőzésen, melyen játszott 56 yardot passzol és 1 IT-t. A Jets fiatal QB-je Kellen Clemens és a Chargers újonca Charlie Whitehurst 1-1 találkozón léptek pályára. Egyiküknek sem volt sikeres átadása, viszont mindketten 2 alkalommal futottak.

Az NFL-ben megszokott dolog, hogy egyes egyetemi irányítókat wide receivernek képeznek át. Így történt ez a Reggie McNeal és Michael Vick testvére, Marcus Vick esetében is. Mérkőzésen való elkapása egyik fiatal WR-nek sem volt.

Írta: Benke Márk (Benki)