College football előzetes – negyedik hét

Írták: r.baggio, vassadi — 2015. szeptember 25., 19:20

Szélsebesen több csapat már szezonja egyharmadát le is tudja a hétvégével.

College football előzetes – negyedik hét

Péntek
Szombat
 - 18 órás programsáv
 - 21:30-as sáv
 - Éjfél után

 

PÉNTEK (magyar idő szerint szombat)

02:00 Boise State Broncos @ Virginia Cavaliers – tv: ESPN

Mi a helyzet a Broncos-nál? Az elvárások némiképp csökkentek a BSU-nál a BYU elleni vereség óta, de 2-1-gyel még mindig jó pozícióban vannak a legjobb Group of 5-osnak garantált Access Bowl-meghívó eléréhez. Ezen az úton viszont már kezdő irányítójuk nélkül kell végigmenniük, mivel Ryan Findley bokatörést szenvedett, helyettese az újonc Brett Rypien.

Mi a helyzet a Cavaliers-nél? Borzasztó kemény a Cavs non-konf menetrendje, ahogy azt már a szezon előtt sejteni lehetett (két top 10-es csapattól kaptak ki az első két héten és a Boise sem kis falat), de nem éppen jó előjel, hogy az egyetlen lazításnak szánt mérkőzésen, a másodosztályú William & Mary ellen is megizzadtak a győzelemért. Mike London alatt már tényleg tűzforró a kispad.

Kiemelt párharc: Shane Williams-Rhodes, WR vs Quin Blanding, S – az újonc QB-nak muszáj egy biztos opció, aki felé a vészhelyzetekben is fordulhat, és bár korábban hajlamos volt a köddé válásra, Williams-Rhodes alkalmas erre a szerepre. A másodéves Blanding freshmanként az országos álomcsapatba is bekerült, ő meg arra képes, hogy bejátszott területén abszolút ne engedje érvényesülni az elkapó(ka)t.

Miért nézzem? Szokásosan elmondható, hogy péntek este nincs mást nézni (jelen esetben hajnal négyig legalábbis), ám megint nincs miért amúgy se panaszkodni, egy jó és izgalmas párosítás kínálja magát.


04:00 Stanford Cardinal (#21) @ Oregon State Beavers – tv: Fox Sports 1

Mi a helyzet a Cardinalnál? Nagy az öröm, a nyitófordulóban a Northwestern ellen még úgy tűnt, hogy ez az idény hamar megy a levesbe, de közben kiderült, hogy a Wildcats-től nem is szégyen kikapni, a Stanfordot meg más nem is tudta legyőzni. Előbb otthon a Central Florida, majd idegenben a hatodik kiemelt USC-n gázolták át a kaliforniaiak. Az átgázolás talán a USC meccsre is helytálló, hiszen az irányító Kevin Hogan még kisebb sérüléssel együtt is parádézott (az se kizárt, hogy nem játszhat pénteken), a védelem terén ugyan van hova fejlődni, ez azonban az egészségügyi problémák miatt vékony keretnek is betudható.

Mi a helyzet a Beavers-nél? Az idén kinevezett főedző, Gary Anderson sem ígért mást az első évére, mint fájdalmas fejlődést, és ez egyelőre beigazolódott, jóllehet a michigani betli mellett a két kötelezőt (a San José State és az FCS-es Weber State ellen) hozta együttese. Sok még az ismeretlen, annyi biztos, hogy a Mike Riley-éra pro style offense-ét követően éles váltás a futásban is jeleskedő újonc QB, Seth Collins játéka.

Kiemelt párharc: Aziz Shittu, DL vs Isaac Seumalo, RG – főleg a stanfordi védőfalban akadnak mélységi gondok, melyet a megfigyelők által is követett Semualo vezette OSU támadófalnak muszáj kiaknáznia, ha a Beavers pontokban (és labdabirtoklásban, ami a Cardinal nagy erénye) lépést akar tartani ellenfelével.

Miért nézzem? Kiváló program a késői/korai órákra, a #Pac12afterdark lassan jelzővé válik a college football világában, mert a villanyfényes Pac-12 ütközeteknél mindig van sansz a meglepetésre és/vagy az őrült játékokra, fordításokra.

 


 

SZOMBAT

18:00 BYU Cougars (#22) @ Michigan Wolverines – tv: abc

Mi a helyzet a Cougars-nál? Egy-egy Hail Mary-vel elért sikert követően elfogyott a mormonok szerencséje, a UCLA ellen hiába vezettek szinte végig, a Bruins fordítására már nem volt válasza a BYU-nak és a gárda egy pontos vereséget szenvedett. Szégyenkezésre azonban semmi ok, pláne hogy itt az újabb levadászandó nagyvad. A top25-ből se csúsztak ki, szóval az Access Bowl is simán képben van még.

Mi a helyzet a Wolverines-nél? Jim Harbaugh debütálása buktával zárult, de mérlege azóta pozitívra fordult az Oregon State és a UNLV megerőltetés nélküli megverésével. Különösen a védelem állt szépen össze, a támadóknál az irányító Jake Ruddock továbbra is igen bizonytalan és sorra adja el a labdákat. A Brigham Young ellen ez megengedhetetlen.

Kiemelt párharc: Harvey Langi, ILB vs De'Veon Smith/Ty Isaac, RB – a UCLA két futójára, Paul Perkins-re és Nate Starks-ra nem volt ellenszere a BYU-nak, és borítékolhatóan a Wolverines is majd a futást akarja lenyomni a Cougars torkán.

Miért nézzem? Az elmúlt héten meglehetősen gyatra volt a 18 órás sáv, annak ismeretében ez a párosítás kifejezetten üdítően hat. A BYU egy nagyon jól összerakott, kőkemény alakulat, és Harbaugh-val a Michigan is erre pályázik, hogy ők a csapatépítésben hol tartanak, az majd itt és most kiderül.


18:00 Georgia Tech Yellow Jackets (#20) @ Duke Blue Devils – tv: ESPN2

Mi a helyzet a Yellow Jackets-nél? A Notre Dame letörte a kezdeti lelkesedést, a Fighting Irish megmutatta, az idei triple option sem egy levédekezhetetlen gépezet, sőt. Ha pedig a védelem többet van a pályán a kelleténél, ez az egység nem tudja meccsben tartani a GT-t.

Mi a helyzet a Blue Devils-nél? A Duke is inkább a renoméján esett csorba okán bosszankodhat, a Northwestern elleni zakó a Georgia Tech vereségéhez hasonlóan az ACC-küzdelmeire nincs hatással, így a legfőbb célját még egyik félnek se kell feladnia.

Kiemelt párharc: Patrick Skov, RB vs Jeremy Cash, SS – a Duke elit söprögetője, Cash már a Northwestern ellen 11 szerelést ért el, a rengeteget futó GT-vel szemben szinte végig a boxból játszva ez a szám lesz nála az alsó határ. A Stanfordról transzferelő Skovnak bejött a környezetváltás, megszerezve a kezdő B-back posztot az ND-nek is három TD-t vitt be.

Miért nézzem? A Coastal divízióban rendre nagy körbeverések vannak, úgyhogy vélhetően az első ütközetből komolyabb következtetéseket nem szabad majd levonni, de jó eséllyel ez a szeptemberi találkozó fog dönteni decemberben az első hely sorsáról.

 

18:00 LSU Tigers (#8) @ Syracuse Orange – tv: ESPN

Mi a helyzet a Tigers-nél? Mivel a McNeese State elleni párharcot törölték, az LSU az egyetlen csapat, mely két konfmérkőzéssel nyitotta az idényt, nem mellesleg két győzelemmel.  Az SEC-ben a Miss State, aztán az Auburn hajtott fejet előttük, úgyhogy papíron ez az északi túra könnyed kiruccanásként kell csak, hogy szolgáljon.

Mi a helyzet a Orange-nál? 1991 óta először startolt 3-0-ás mérleggel a Syracuse (akkor negyedikre épp Louisianában nyertek, csak a Tulane ellen), bár a Central Michigan elleni, hosszabbításban elért diadal nem arra utal, hogy LSU-kaliberű gárdákkal képesek felvenni a versenyt. Ráadásul az első számú irányító, Terrell Hunt Achilles-ín szakadása után cseréje, Eric Dungey is ideiglenesen kidőlt, így két másodévesre, Austin Wilsonra vagy Zack Mahoney-ra hárul a hálátlan feladat, valahogy csodát tenni.

Kiemelt párharc: Leonard Fournette, RB vs Parris Bennett, LB – Fournette-ről a Syracuse védők már nem nyilatkoztak elhamarkodottan, de a futónak ettől függetlenül megint nagy napja lehet, ha csak nem dől el olyan korán a találkozó, hogy ne érje meg sokáig a pályán maradnia.

Miért nézzem? Előzetesen igen lefutottnak tűnik a Syracuse-LSU (szó szerint), ám az Orange mégis otthon játszik, országosan közvetített meccsen, úgyhogy minimum az első félidőre érdemes bekapcsolódni. Az LSU játéka meg azért elég egysíkú és a 2320 kilométeres repülőút fásulttá teheti a játékosokat.

 


 

21:30 Oklahoma State Cowboys (#24) @ Texas Longhorns – tv: ESPN

Mi a helyzet a Cowboys-nál? Úgy került a kiemeltek közé az Okie State, hogy igazán éles szituációban még nem láthattuk őket játszani, a Central Michigan ugyan őket is megszorongatta kissé, de hozták a kötelezőt. Tehát egyelőre tipikus sötét ló a State Mason Rudolph irányítóval, hogy a gyakorlatban is bejelentkeznek-e a Big XII trónjáért, az Austinban dőlhet el.

Mi a helyzet a Longhorns-nál? Már a non-konf menetrend se volt kegyes a texasiakhoz, az 1-2-es nyitány nem is ígér sok jót a csoportbeli küzdelmekre. Viszont a Tyrone Swoopes helyére beálló újonc QB, Jerrod Heard olyan fantasztikusan teljesített a California ellen (527 yardja Horns-rekord), hogy az addigi negatív közhangulat egy csapásra teljesen megváltozott, amit most lehetne és kellene tovább fokozni.

Kiemelt párharc: Emmanuel Ogbah, DE vs Connor Williams, LT – még mindig nagyon kevés szó esik a Cowboys junior DE-jéről, holott produktivitásán túl az NFL-megfigyelők érdeklődését is felkeltette már, személyében potenciális első körös prospectről beszélhetünk. A Horns támadófalában két true freshman is kezd, akikkel szemben Ogbah-nak nagy napja lehet, és különösen arra kell a védőnek koncentrálnia, hogy a zsebben tartsa a lábbal is életveszélyes Heardöt.

Miért nézzem? A Texas-nál nehéz jóslásokba bocsátkozni, mert a múlt forduló alapján most is sok pontos adok-kapokkal kellene számolni, miközben alapból a védelmük lenne a csapat erőssége. Ha a D# felveszi a kesztyűt a támadóspecialista Mike Gundy tanítványaival, akkor egy végletekig kiélezett csata kerekedhet ki ebből.

 

21:30 Tennessee Volunteers @ Florida Gators – tv: CBS

Mi a helyzet a Volunteers-nél? A nagy áttörés egyelőre várat magára, a Volsnak a második fordulóban 17-0-s előnyből sikerült elbuknia az Oklahomával vívott meccset, de a komoly leolvadás ellenére is az volt leszűrhető a mérkőzésből, hogy a Tennessee a szezon előtti várakozásokhoz felnőve képes lehet versenyre kelni az SEC keleti csoportjának első helyéért. Butch Jones együttese idegenben is esélyesként lép pályára a Florida ellen.

Mi a helyzet a Gators-nél? A Florida szurkolói egyelőre nem azt kapják, amit az edzőváltástól reméltek, legutóbb a feljövőben lévő, de még mindig nem túl acélos Kentucky ellen egy az egyben a Muschamp-éra csapatait idézte a gárda (erős védelem, szenvedő támadósor), és előtte az East Carolina elleni mérkőzés sem volt a legsimább. Kétségtelen, hogy időre van szüksége az edzői stábnak, de eddig nem mutatott érdemi fejlődést a Gators, márpedig a Vols felülmúlásához ez elengedhetetlen lenne.

Kiemelt párharc: Tennessee elkapók vs. Florida secondary – A Vols tehetséges wide receiverei egyelőre nem villognak, de a Gators védőegységének feltöréséhez az ő előrelépésük is szükségeltetik. Nem lesz könnyű dolguk az FBS egyik legjobb secondary-je ellen, noha számukra kedvező fejlemény, hogy a Florida-védelem hátsó vonalának egyik fontos láncszeme, Jalen Tabor eltiltás miatt kihagyja a találkozót.

Miért nézzem? Két dicső múltú futballprogram csatája, melynek aktuális felvonásán a Vols a favorit, ugyanakkor a knoxville-iek utoljára 2004-ben tudták megverni a Gatorst, és a hazai pálya sem mellettük szól, így habár játékosállomány tekintetében egyértelműen a vendégek felé billen a mérleg nyelve, ezt a mérkőzést sem lehet előre lefutottnak tekinteni.


22:45 TCU Horned Frogs (#3) @ Texas Tech Red Raiders – tv: FOX

Mi a helyzet a Horned Frogs-nál? A papírformának megfelelően 3-0-val áll a TCU, de a Minnesota elleni, vártnál szorosabb győzelmet követően legutóbb az SMU-nak is sikerült rájuk ijesztenie. Azok után, hogy a Horned Frogs tavalyi védelméből az egység több kulcsjátékosa is távozott, sérülések miatt további alapembereket is nélkülöznie kell Gary Patterson alakulatának, az ő hiányukat pedig az ütőképesebb támadósorok ellen – mint amilyennel most is szembe kell nézniük – még igencsak megérezheti a defense.

Mi a helyzet a Red Raiders-nél? A Sam Houston State és a UTEP elleni kötelező győzelem után egy komoly skalpot is begyűjtött a TTU azzal, hogy az előző fordulóban – a főedző Kliff Kingsbury szavait idézve – szétrúgták Bret Bielema és az Arkansas seggét. A Davis Webbet kispadra szorító Patrick Mahomes vezetésével remekül működik a támadógépezet, rövidesen pedig az is kiderül, hogy a védelemnek sikerült-e számottevően fejlődnie, miután egy hét leforgása alatt megmérkőznek a TCU-val és a Baylorral.

Kiemelt párharc: TCU pass defense vs. Texas Tech pass offense – Futásokkal sem haladt rosszul a TTU, de a Red Raiders támadószisztémája alapvetően a passzjátékra épül (az eddigi három meccsen egy híján 400 yardot átlagoltak), a Horned Frogs „légvédelmén” múlik, hogy mennyire lesz szoros ez a mérkőzés.

Miért nézzem? Klasszikus Big 12 shootout van kinézőben Lubbockban, fokozott upset-veszéllyel.

 


 

01:00 Texas A&M Aggies (#14) vs. Arkansas Razorbacks – tv: ESPN

Mi a helyzet az Aggies-nél? Az első játékhéten, Houstonban meggyőző sikert arattak a Pac-12 felsőházába tartozó Arizona State ellen, azóta két, kevésbé veretes ellenféllel (Ball State, Nevada) vívott találkozóval „pihenhettek rá” idei első főcsoportmeccsükre. Ebből a három mérkőzésből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az Aggies játékerejével kapcsolatban sem támadó, sem védő oldalon, és elnézve az Arkansas aktuális formáját, ez a párharc sem tűnik a legideálisabbnak mindezek felmérésére.

Mi a helyzet a Razorbacks-nél? A szezon előtt sokak által sleeperként megjelölt Hogs két non-konf meccsét is elbukta már, így ha nem következik be rövid időn belül komoly pálfordulás Bret Bielema csapatánál, akkor könnyen előfordulhat, hogy a végén még a gárda bowl-szereplése is veszélybe kerül.

Kiemelt párharc: Myles Garrett vs. Arkansas offensive line – Az Aggies már-már hagyományosan a remek támadójátékról ismert, egyénileg viszont kétségtelenül a másodéves defensive end a földművesek jelenlegi legnagyobb sztárja. Garrett eddig megállíthatatlanul halad az All-American elismerések (és a 2017-es draft top 5-je) felé; szezonbeli egyik, ha nem a legnehezebb matchupja vár a Hogs támadófalára.

Miért nézzem? Kevin Sumlin együttese a favorit, de az Aggiesnek tavaly nem ízlett az erőfoci, amivel a Razorbacks még keresztülhúzhatja az egyértelműen győzelmet váró texasiak számításait.

 


01:30 Mississippi State Bulldogs @ Auburn Tigers – tv: ESPN2

Mi a helyzet a Bulldogs-nál? A Southern Miss és a Northwestern State ellen hozták a kötelezőt, amikor azonban az LSU került terítékre, már kiütközött, amitől a leginkább tarthattak az MSU szurkolói, azaz hogy egy szem Dak Prescott kevés az üdvösséghez. A játékosállomány minősége a labda egyik oldalán sem közelíti meg a tavalyi sikercsapat szintjét, így nagyon úgy fest, hogy ebben a szezonban a bowl-szereplés kiharcolása és közben legfeljebb egy-egy vetélytárs megfricskázása jelentheti a plafont a Bulldogs számára.

Mi a helyzet a Tigers-nél? Tovább tart az Auburn mélyrepülése, a második játékhéten még sikerült elkerülniük minden idők egyik legnagyobb upsetjét, legutóbb azonban az LSU már kíméletlenül átgázolt Gus Malzahn együttesén. Will Muschamp szerződtetése egyelőre nem hozta meg a várt fejlődést védelmi oldalon, és ami még elkeserítőbb, hogy a támadóegység is csak árnyéka korábbi önmagának. Az edzői stáb három meccs után megelégelte a szezon előtt felhype-olt Jeremy Johnson pocsék teljesítményét, a Bulldogs ellen már a redshirt freshman Sean White lesz a Tigers kezdő irányítója.

Kiemelt párharc: Mississippi State interior OL vs. Montravius Adams – Ami az Auburn védelmét illeti, gyakorlatilag az eddigi egyetlen pozitívum a junior defensive tackle remek játéka, és Prescotték ellen is benne lehet a legnagyobb bizodalmuk a Tigers híveinek.

Miért nézzem? Azáltal, hogy az Auburn messze alulmúlja az előzetes várakozásokat, abszolút kétesélyessé vált ez a párharc. Mindkét csapat számára óriási jelentőséggel bírna egy itt elért győzelem, mert jelen állás szerint a Bulldogsra és a Tigersre is kevés olyan párosítás vár a későbbiekben a főcsoporton belül, ahol egyértelműen ők tűnnek a favoritnak.

 

02:00 UCLA Bruins (#9) @ Arizona Wildcats (#16) – tv: ABC

Mi a helyzet a Bruins-nál? A szenzációsan debütáló Josh Rosen a legutóbbi fordulóban úgy játszott, mint egy átlagos újonc, de ennek ellenére is legyőzte a BYU-t és ezáltal megőrizte hibátlan mérlegét a UCLA. A true freshman QB gyengébb produkciójánál nagyobb probléma a Bruins számára, hogy a falember Eddie Vanderdoes és a cornerback Fabian Moreau után a defense legnagyobb sztárja, Myles Jack is kidőlt a potenciálisan elit védősorból, egyikük játékára sem számíthat már ebben a szezonban az edzői stáb.

Mi a helyzet a Wildcats-nél? A Bruinshoz hasonlóan az Arizona is non-konf meccseit tudta le az első három fordulóban, bár BYU szintű ellenféllel ők nem találkoztak, így a most következő meccs jelenti számukra az első igazi erőfelmérőt. A Rich Rodriguez dirigálta támadósort nem kell félteni, ellenben a védelemnek nagy szüksége lenne Scooby Wright visszatérésére, de egyelőre bizonytalan, hogy a nyitófordulóban megsérülő klasszis linebacker már a Bruins ellen is vállalni tudja-e a játékot.

Kiemelt párharc: Paul Perkins vs. Arizona run defense – Rosen áll a figyelem középpontjában, de a Wildcats számára talán még az ő limitálásánál is nehezebb lesz feltartóztatni az alulértékelt Perkinst, aki tavaly a Pac-12 legtöbb yardot futó running backje volt, és legutóbb a BYU ellen is a hátán cipelte a támadóegységet.

Miért nézzem? A forduló rangadója két veretlen, top 20-ban rangsorolt divíziórivális részvételével.

 

 
02:30 Utah Utes (#18) @ Oregon Ducks (#13) – tv: FOX

Mi a helyzet a Utes-nál? A Bruins és a Wildcats mellett harmadik Pac-12 South gárdaként a Utah is hibátlan mérleggel teljesítette az első három fordulót, veretlenségük megőrzését a Michigan, valamint két MWC-csapat, az állami vetélytárs Utah State és a Fresno State elleni sikernek köszönhetik. Az eredményekkel tehát egyelőre nincs gond, az viszont komoly probléma lehet a Utes számára, ha kezdő irányítója nélkül kell megvívnia az Oregon elleni meccset: Travis Wilson vállsérülés miatt a legutóbbi fordulóban nem lépett pályára, és kérdéses, hogy a kacsák ellen csatasorba állhat-e.

Mi a helyzet a Ducks-nál? Az Oregonnak a két michigani Big Ten-gárda közül az erősebb jutott, és bele is tört a bicskájuk a rangos(abb) ellenfélbe, végsőkig kiélezett csatában ezúttal alulmaradtak a Spartans-szal szemben. Wilsonhoz hasonlóan a Ducks kezdő QB-ja, Vernon Adams is kihagyta csapata múlt heti, Georgia State elleni meccsét, de őt inkább csak elővigyázatosságból pihentették, a Utes ellen minden bizonnyal újra a kacsák nyári szerzeménye kapja kézbe a stafétát.

Kiemelt párharc: Utah defensive line vs. Oregon offensive line – A Michigan State uralta a line of scrimmage-et a Ducks ellen, és a Utes számára is az lehet a kulcs a kacsák támadógépezetének feltartóztatásához, hogy a Nate Orchard nélkül is remeklő, Lowell Lotulelei és Jason Fanaika által fémjelzett védőfal az oregoni OL fölé tudjon nőni.

Miért nézzem? Az eddig látottak alapján játékerő tekintetében sokkal közelebb van egymáshoz a két csapat, mint egy évvel ezelőtt; a Pac-12-nyitány finoman szólva sem ígérkezik sétagaloppnak az Oregon számára.

 

04:30 USC Trojans (#19) @ Arizona State Sun Devils – tv: ESPN

Mi a helyzet a Trojans-nél? A szezon előtt sokak által playoff-aspiránsnak kikiáltott USC védelme csődöt mondott a Stanford ellen, így nem kis meglepetésre Steve Sarkisian alakulata hazai pályán kikapott az eddig gyengélkedő Cardinaltól. Drasztikus javulás kellene a védősortól ahhoz, hogy valóban legitim rájátszás-esélyessé váljon a csapat, de ezt semmiképp sem segíti, hogy az egyik kezdő cornerback, Kevon Seymour játéka továbbra is kérdéses, és a leggyengébb csapatrész, a védőfal is elveszítheti egyik alapemberét, amennyiben a nose tackle Antwaun Woods nem lesz bevethető.

Mi a helyzet a Sun Devils-nél? Nem kezdte túl acélosan a szezont az ASU, az első játékhéten semleges pályán kikaptak a Texas A&M-től, majd egy körrel később, a másodosztályú Cal Poly elleni győzelem is igencsak vérszegényre sikeredett. Úgy fest, a napördögök játékosállománya nincs a két évvel ezelőtt főcsoportdöntőbe jutó vagy a divízióelsőségről tavaly hajszálnyival lemaradó gárda szintjén, de ha a sebezhetőnek tűnő USC-t a legutóbbi két találkozásukhoz hasonlóan ezúttal is sikerül meglepniük, azzal Todd Graham alakulata is lendületbe jöhet.

Kiemelt párharc: USC defense vs. Mike Bercovici – Múlt héten Kevin Hoganből sikerült sztárt csinálnia a Trojans védelmének, és az ASU irányítóját sem lesz könnyebb kordában tartani.

Miért nézzem? A közelmúltban emlékezetes csatákat hozott a két csapat párharca (két évvel ezelőtt 60 pont feletti termés a Sun Devilstől, ami végül Lane Kiffin kirúgásához vezetett, tavaly Hail Mary-vel elért ASU-győzelem), és főleg a USC hullámvölgyének köszönhetően ezúttal is eseménydús mérkőzésre van kilátás.