Könyvek, színház
20 feliratkozó
7 órája
Umberto Eco: Baudolino Itt volt mar az ideje egy Eco regénynek. Sokaig filoztam hogy x ev utan a rozsa nevet olvassam ujra vagy ezt. Vegul emellett dontottem es remek valasztas volt, mert remekül szórakoztam. 😊 Könnyen olvastatta magat, Eco humorat szeretem, a kozepkori törit imádom, volt benne minden, siman ujraolvasós lesz majd egyszer ez is. Olvassatok Ecót (is)!En most a Foucault-ingat olvasom.
Brouwerij van de Vrij
250 oldal utan kb. ha 25-50 szolt a templomosokrol, az osszes tobbi minden masrol, de h azok is milyen erdekesek.
9 órája
Umberto Eco: Baudolino Itt volt mar az ideje egy Eco regénynek. Sokaig filoztam hogy x ev utan a rozsa nevet olvassam ujra vagy ezt. Vegul emellett dontottem es remek valasztas volt, mert remekül szórakoztam. 😊 Könnyen olvastatta magat, Eco humorat szeretem, a kozepkori törit imádom, volt benne minden, siman ujraolvasós lesz majd egyszer ez is. Olvassatok Ecót (is)!
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
3 napja
Véletlenül megtaláltam a családi könyv gyűjteményben eldugva Rejtő Jenő Csontbrigádját. Hatalmas élmény volt! Eddig is imádtam Rejtőt, de ez a regénye az Ő stílusában, komolyabb hangvétellel, nagyon jó volt...

ETO, A.C. Milan, Winnipeg Jets, Liverpool F.C., SF Giants, Chicago Bulls, Vale 46, MvG, Senna, Lance Armstrong, Stephen Hendry, Mike Tyson, Boris Becker, Tiger Woods, Jan-Ove Waldner FAN!!!
5 napja
telex.hu/foto/2026/05/01/szerb-antal-palyakep-utas-es-holdvilag-pendragon-legenda-fotokonyv
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
5 napja
Pintér Béla volt Pajornál a ZaccPerKávéban még egy hónapja, elég jó és szórakoztató lett, ajánlom megnézni, most került fel a Szélsőközép youtube csatornájára.
5 napja
végre elolvastam Nate Jackson könyvét és rohadt jó voltaz az út ahogy a csillogó szemű rajongóból átváltozik szép lassan egy megyötört cinikussá rohadt érdekes
nyilván iszonyat sokat ad hozzá hogy nem olyas valakiről van szó aki a legnagyobb rivaldafényben van hanem a liga periméterén próbál túlélni
néztem ma pár videót vele és ez szépen leírja hoa jutottunk el és hogy szállt fel a rózsaszín köd
www.youtube.com/watch?v=_PIx6g6G6wI
erősen ajánlom bárkinek
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
7 napja
telex.hu/foto/2026/05/01/szerb-antal-palyakep-utas-es-holdvilag-pendragon-legenda-fotokonyv
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
7 napja
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
12 napja
YoungZeeZee
9 643
olvasom a gyereknek mondom de ismerosmagyarhirlap.hu/kultura/20230101-tusko-matyi-es-fajanko-avagy-hogyan-hivjuk-pinokkiot-magyarul#moh8j0cvzagjjgcletq
14 napja
ugyanazon az előadáson voltunk, nekem is tetszett, de azért nem ennyire, anyám (és sokan mások a környékünkről) nem jött(ek) vissza a 2. felvonásra 😀Radnóti Színház. Párnaember. Martin McDonagh dráma. Nagyon-nagyon tetszett.tényleg 10/10, köszi az ajánlást!
Köles Feri az isten számomra és Pál András is hatalmasat játszik.
Bébé
törölt kristof

https://www.facebook.com/ArizonaCardinalsHungary/
"Az életről sok mindent gondolok én jómagam is."
"Én nem gondolok semmit, uram."
Don't blink!
14 napja
Radnóti Színház. Párnaember. Martin McDonagh dráma. Nagyon-nagyon tetszett.tényleg 10/10, köszi az ajánlást!
Köles Feri az isten számomra és Pál András is hatalmasat játszik.
Bébé
The risk I took was calculated, but man, am I bad at math.
14 napja
telex.hu/karakter/kultura/2026/04/24/nemzeti-szinhaz-vidnyanszky-attila-marxtokeje-kritikaUramisten. Ingyenjeggyel lehet, hogy beülök a freak show-ra, de ez így gázul hangzik.
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
18 napja
Biztos fogja közben GRRM sörét 😊😃Nem hiszem, az író meghalt 1996-ban.Nem egy lusta fajta.
hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C5%91dy_J%C3%A1nos_(%C3%ADr%C3%B3)
Brouwerij van de Vrij
23 regényt írt 1936-37-ben.
Őszentsége Sobri Jóska
Spiró meg szöszmötöl tíz évet eggyel.
Assurbanapli

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
18 napja
😃Nem hiszem, az író meghalt 1996-ban.Nem egy lusta fajta.
Brouwerij van de Vrij
Őszentsége Sobri Jóska
Spiró meg szöszmötöl tíz évet eggyel.
18 napja
Nem hiszem, az író meghalt 1996-ban.Nem egy lusta fajta.
Brouwerij van de Vrij
18 napja
Nem hiszem, az író meghalt 1996-ban.Erdődy János - Az antikrisztus és szolgájahuh ha ez az az Erdody Janos, aki PPKE-n tanit akkor atyaeg. talan meg 'csak' tanarseged volt mikor odajartam, de az egyik legkemenyebb vizsgaztato.
Brouwerij van de Vrij
nala voltam romai jog szigorlaton, es mikor bementunk elso korben oten vagy hatan akkor egybol felallt 3 kollega a tetelhuzas utan.
en nyilvan kihuztam az egyik legszemetebb tetelt a vegerol (Justinianus kodifikacio osszehasonlitasa) akkor meg is jegyezte nekem, hogy ebbol meg nala soha senki sem ment at. legalabbis addig amig nem talalkozott velem 😀
igazi szemetlada volt vizsgan amugy.
csebi
18 napja
Erdődy János - Az antikrisztus és szolgájahuh ha ez az az Erdody Janos, aki PPKE-n tanit akkor atyaeg. talan meg 'csak' tanarseged volt mikor odajartam, de az egyik legkemenyebb vizsgaztato.
Brouwerij van de Vrij
nala voltam romai jog szigorlaton, es mikor bementunk elso korben oten vagy hatan akkor egybol felallt 3 kollega a tetelhuzas utan.
en nyilvan kihuztam az egyik legszemetebb tetelt a vegerol (Justinianus kodifikacio osszehasonlitasa) akkor meg is jegyezte nekem, hogy ebbol meg nala soha senki sem ment at. legalabbis addig amig nem talalkozott velem 😀
igazi szemetlada volt vizsgan amugy.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
18 napja
Erdődy János - Az antikrisztus és szolgájaAmikor végre ráakadtam, hogy az egyik kedvenc német-római császáromról van regény, le is csaptam rá.
A könyv II. Hohenstaufen Frigyesről, a gyakran éhező kis palermói utcagyerekről, a Stupor Mundiról, a legműveltebb, legintelligensebb német-római császárról szól. Frigyes kb. zseni volt, messze megelőzte korát jó 100-150 évvel, személyisége és tevékenysége a középkor alkonyának és a reneszánsz hajnalának egyik legkülönösebb metszéspontja.
Uralkodása nemcsak a Német-római Birodalom és a Szicíliai Királyság történetének csúcspontjának tekinthető, hanem egy olyan kísérletnek is, amelyben a császári univerzalizmust próbálta meg összeegyeztetni a modern, központosított államszervezéssel és a racionális, tudományos világképpel.
6 nyelven beszélt, egyetemet alapított (Nápoly), amely a világ első, állam által életre hívott egyeteme volt, értett a solymászathoz is (könyvet írt róla). Szaracén háremet is tartott, suttogták, hogy titokban muszlim hitű.

Kiadta a melfi alkotmányt, amely a törvényhozói munkásságának csúcspontja volt, s amely ha jól tudom (?) Dél-Itáliában kisebb nagyobb változtatásokkal, de egészen a 19. századik érvényben volt.
Uralkodásának egyik legmeghatározóbb vonulata a Pápasággal vívott, évtizedekig tartó küzdelem volt, amely nem csupán területekről, hanem a keresztény világ feletti szellemi fensőbbségről szólt. A konfliktus IX. Gergely pápa alatt vált apokaliptikus, totális megsemmisítő léptékűvé, ugyanis a pápa szemében Frigyes a Pápai Államot délről és északról satuba szorító fenyegetés volt, akinek világi szemlélete és a muszlimokkal való barátsága elfogadhatatlan volt az egyház számára (lásd Jeruzsálem visszaszerzése diplomáciai úton)
A fordulópont az 1245-ös lyoni zsinat, ahol az akkori pápa, IV. Ince, minden tisztségétől megfosztotta, és keresztes hadjáratot hirdetett ellene, és az egész Hohenstaufen család ellen (a "viperák fajzata").
Ellenkirályokat állítottak vele szemben, az utolsó 2-3 évben belefutott pár megsemmisítő vereségbe (Parma, Fossalta), majd 1250-ben meghalt.
Birodalmi univerzalizmusa elbukott a Pápasággal és a városállamokkal vívott felőrlő harcokban, a szellemi öröksége viszont (a vallási tolerancia, még ha csak pragmatikus okokból is, a tudományos igényesség és az irodalmi megújulás) a reneszánsz alapjait rakta le Itáliában.
A pápák később az Anjoukat hívták be a Hohenstaufenek ellen, és később 1266-ban törvénytelen fiát, 1268-ban pedig 16 éves unokáját is megölték, amellyel magva szakadt a Hohenstaufen dinasztiának.
(Számomra a legborzasztóbb sorsa Manfréd fiúgyermekeinek volt, akiket Anjou Károly örökre egy sötét tömlöcbe vetett, és évtizedekig láncra verve, elszigetelten éltek a Castel del Monte, majd a Castel dell'Ovo börtöneiben.)
28 napja
YoungZeeZee
9 643
Deception Point - Dan Brownmasodik Dan Brown konyvem es ez sem a nagy muvei kozul valo.
semmit nem tudtam errol.
politika,titkosszolgalat,csaladi belharc,nasa....
kb a 30% derul ki mi a kozponti tema...utana nem lett sokkal izgalmasabb,de rossz se. a ilyenkor a megfejtest a titkot varom h mennyire meglepo es jo. felemas erzesek vannak bennem es inkabb erosebb a negativ.
amit nem ertek miert kell oldalakon keresztul akciot leirni. idohuzasnak jo csak es 99%ban a foszereplo ugyis tuleli.filmekn sem ertem.
osszefoglava. ha kihagytam volna sem veszretten volna sokat.
1 hónapja
Teljesen biztos vagyok benne hogy igen. Ugy hogy Runcimant meg nem olvastam csak kozvetett infoim vannak rola.Dan Jones - A KeresztesekAkkor kicsit könnyedebb mint Runciman?
Ez egy remek olvasmányos és összefoglaló mű a keresztes háborúkról, és az akkori korról. Nemcsak a hivatalos, "számozott", Szentföld irányában megindított hadjáratokról van szó ugyanis benne, hanem vannak benne perifériás részekként kezelt hadjáratok is, például a katharok elleni háború 1209-1229 között, a Reconquista 12. századi szakasza (VI. Alfonz, Almoravidák, stb), a balti pogányok elleni háborúk, stb.
Annak tudom ajánlani, akit érdekelnek a keresztes háborúk, a középkor és szeretne egy jó kis alaptudást felszedni a témával kapcsolatban. Néhol elég tömény, de van benne irónia és humor is bőven.
Nekem nem az első olvasmányom a témával kapcsolatban, de természetesen nagyon sok új infóval/összefüggéssel lettem gazdagabb. 😊
Vannak benne térképek, és kb. 20 db színes kép.
Jones remekül ír, szórakoztató történelmi ismeretterjesztéssel van dolgunk, fogok még tőle olvasni, az biztos.
Brouwerij van de Vrij
Tactful Cactus
1 hónapja
Dan Jones - A KeresztesekAkkor kicsit könnyedebb mint Runciman?
Ez egy remek olvasmányos és összefoglaló mű a keresztes háborúkról, és az akkori korról. Nemcsak a hivatalos, "számozott", Szentföld irányában megindított hadjáratokról van szó ugyanis benne, hanem vannak benne perifériás részekként kezelt hadjáratok is, például a katharok elleni háború 1209-1229 között, a Reconquista 12. századi szakasza (VI. Alfonz, Almoravidák, stb), a balti pogányok elleni háborúk, stb.
Annak tudom ajánlani, akit érdekelnek a keresztes háborúk, a középkor és szeretne egy jó kis alaptudást felszedni a témával kapcsolatban. Néhol elég tömény, de van benne irónia és humor is bőven.
Nekem nem az első olvasmányom a témával kapcsolatban, de természetesen nagyon sok új infóval/összefüggéssel lettem gazdagabb. 😊
Jones remekül ír, szórakoztató történelmi ismeretterjesztéssel van dolgunk, fogok még tőle olvasni, az biztos.
Brouwerij van de Vrij
P-A-N-I-C
LaFleurt a kávé!
1 hónapja
telex.hu/karakter/konyvespolc/2026/04/07/rangos-brit-irodalmi-dijat-nyert-moskat-anita
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
1 hónapja
Dan Jones - A KeresztesekEz egy remek olvasmányos és összefoglaló mű a keresztes háborúkról, és az akkori korról. Nemcsak a hivatalos, "számozott", Szentföld irányában megindított hadjáratokról van szó ugyanis benne, hanem vannak benne perifériás részekként kezelt hadjáratok is, például a katharok elleni háború 1209-1229 között, a Reconquista 12. századi szakasza (VI. Alfonz, Almoravidák, stb), a balti pogányok elleni háborúk, stb.
Szerkesztette: Brouwerij van de Vrij
1 hónapja
Én most jutottam el a pár nappal ezelőtti Partizán beszélgetésig, ahol 40 percet diskurálnak Nádasdyról, sajna elég rövid, de jó kis kontent, aminek a végén tetszett amit az írókollega mondott róla érdekességként, hogy "találkozott Heltai Jenővel, aki látta Arany Jánost."24.hu/kultura/2026/03/30/meghalt-nadasdy-adam-kolto-mufordito/Az egyik legnagyszerűbb műfordító volt, nem vagyok nagy verses, így azokat nem olvastam, követtem, viszont minden interjút az elmúlt évekből elolvastam, meghallgattam vele, nagyszerű gondolatai voltak nyelvről, fordításról.
warr_b
RIP
Gyurma Pappa
1 hónapja
Én egyszer vettem úgy könyvet egy vidéki csókától a világ végéről, aki parázott a pénzén, hogy elutaltam neki előre a kért árat, meg a postaköltséget, és akkor már nem kellett parázni, feladta postán.1500ert van elado moly peldany igaz nagykátai szemelyes atvetellel.ncore-on van 8 db fent ebookkéntMélységesen elítélem a könyvek torrentezését
NB2
Mindig taszított, hogy regisztráljak oda, de ha nincs más, végül beadom a derekamRichard Bach könyve van esetleg valakinek kölcsönbe? Elsősorban az Illúziókat keresem, mert még az ebook/antikvár is méregdrágamoly.hu?
r.baggio
Löfli
r.baggio
Brouwerij van de Vrij
Kockáztattam párezer forintot, bejött. 😊