Muzikális kulturálódás

16 feliratkozó

4 napja
Dzsokijuing Dallas Cowboys Texas Longhorns 10 249 — Saturday Night Lights
 telex.hu/karakter/kultura/2026/03/03/pandi-balazs-new-york-jim-jarmusch

Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
4 napja
zavi27 Seattle Seahawks Oregon Ducks 5 570 — Amerikai sportok rajongója
 www.shockmagazin.hu/hirek/rush-2027-ben-europaban
Mondjuk ez volt még egyetlen igazán bakacslistás bandám látni élőben. Sajnos Budapestre sosincs esély, de ezt el kéne csípni Európában még. Persze már Peart nélkül ők is...
4 napja
A Barbában elég jó felhozatal lesz idén, bár nem annyira értem, hogy miért ide, de reméljük nem tolják el a hangosítást:

* Március 20.: Amaranthe, Epica
* Április 13.: KREATOR
* Június 1.: ANTHRAX
* Július 25. IN FLAMES
* Augusztus 4.: Primus
* November 1.: Beast in Black
* November 2.: AMON AMARTH (Orbit Culture vendégeskedik)
* November 22.: Eluveitie
* December 6.: ACCEPT

Hát a gatyám rámenne, ha mindre elmennék, amire szeretnék 😀 😕
kishaszi
pont a szülinapomon a Nevermore-t kihagyod?😊 15ért vettem ma jegyet, az egész jó early birdben. Bár ez mind a borzasztó Barbában... de hát nincs más ilyen köztes méretű ezekre igazán sajnos.
zavi27
Az hol? nem tanálom

Mondjuk reménykedek, hogy a Kreatoron meg Amon Amarthon olyan lesz a hangosítás, mint a Testament-Kreator-Anthrax kombón, és akkor elégedett leszek. 😀
kishaszi
 www.shockmagazin.hu/hirek/magyarorszagon-a-megujult-nevermore
4 napja
kishaszi Pittsburgh Steelers 6 165 — Steelers fan
A Barbában elég jó felhozatal lesz idén, bár nem annyira értem, hogy miért ide, de reméljük nem tolják el a hangosítást:

* Július 25. IN FLAMES

kishaszi
pont a szülinapomon a Nevermore-t kihagyod?😊 15ért vettem ma jegyet, az egész jó early birdben. Bár ez mind a borzasztó Barbában... de hát nincs más ilyen köztes méretű ezekre igazán sajnos.
zavi27
Az hol? nem tanálom

Mondjuk reménykedek, hogy a Kreatoron meg Amon Amarthon olyan lesz a hangosítás, mint a Testament-Kreator-Anthrax kombón, és akkor elégedett leszek. 😀

"Lehetséges lenne mindent tudományosan leírni, de nem lenne értelme. Ugyanolyan értelmetlen lenne, mint Beethoven egyik szimfoníáját -egy hullám változásai a nyomás függvényében- ábrázolni."
4 napja

* Július 25. IN FLAMES

kishaszi

Szerkesztette: zavi27
4 napja
Amúgy igencsak megdrágultak a jegyek, Amon Amarth-ra elővételben is 24?? WTF...
warr_b
Hát ez már csak ilyen, szerintem én 20 alatt mostanában nem úsztam meg semmit. Jah., de a Lorna Shore-t, mert arra csurran-cseppent jegy. 😀

"Lehetséges lenne mindent tudományosan leírni, de nem lenne értelme. Ugyanolyan értelmetlen lenne, mint Beethoven egyik szimfoníáját -egy hullám változásai a nyomás függvényében- ábrázolni."
4 napja
warr_b Washington Commanders 29 065 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.

* Július 25. IN FLAMES

kishaszi
+ még
Március 5: Visions of Atlantis / Warkings (amire akartam is menni, csak totál kiment a fejemből 😕 )
Június 27: The Gathering
November 14: Kamelot / Exit Eden

Amúgy igencsak megdrágultak a jegyek, Amon Amarth-ra elővételben is 24?? WTF...

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
4 napja
Imádnivalóak.
 youtu.be/0Ssi-9wS1so?si=bY5Hn5eNyJ94Rq69
Dzsokijuing
örülök hogy te is megtaláltad 😀
(ezt raktam ki 2 hete ugyanide 😀 )
Fontos_Vidra
Miközben rongyosra hallgattam a kanadai matekrockot, eszembe jutott a dunaújvárosi Band In The Pit, a tökéletes gitármantra:  youtu.be/JNPjyw-z_6g?si=1QaAXp4oG3PNqxZx

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
5 napja

* Július 25. IN FLAMES

5 napja
 www.youtube.com/watch?v=v-f_xUJgid4

Szarrá hallgatom. Szuper.
danyly
A vokállal többször nem vagyok kibékülve, de igazán kellemes muzsika. 😊 Köszi.

5 napja
Friss-ropogós Corrosion of Conformity:
 www.youtube.com/watch?v=01t_AchaYdM&list=RD01t_AchaYdM&start_radio=1

gyeek
Hát, nemtom. A begerjesztett gityókat nem értem, mint funkciót, illetve szerintem ide egy normálisabb mélyebb dob sokkal jobb lenne, mint a Hooligans pergődobjai...

6 napja
bogjosi New England Patriots 2 033
Az afrikaans egy nyelvjárás, Dél-Afrikában beszélik, olyan, mintha az angolt, a hollandot, a németet és az uruk-hait összekeverték volna. Elég kemény, karcos, pattogós, agresszív hangzása van, nagyon zorall ha afrikaans nyelven rappelnek.
Little Simz félig nigériai, angolul ad elő, én nem kedvelem, de azt köszi, hogy gondoltál rám. 😊
Őszentsége Sobri Jóska
Ahh, ma is tanultam valamit! 👍

...ne gondolkodd túl a dolgokat, ÉLVEZD!
6 napja
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 150 — #NoStress
Sobrinak:
 youtu.be/Nkt93coQzqg?si=Fl0Z5W8rmuVGNY5X
...illetve az egész Sometimes I Might Be Introvert album!
bogjosi
Köszi, de mivel érdemeltem ezt ki? 😊
Nagyon nem csípem a soulos-funkys rapet.
Őszentsége Sobri Jóska
Afrikai gyökerekkel rendelkezik az énekesnő, előszeretettel használ elemeket onnan, Te meg lentebb írtad az afrikaans rapet, azt hittem keresztezik egymást 😊 (igaz, nem gugliztam utána, mit is jelent pontosan az afrikaans rap 😀 )
bogjosi
Az afrikaans egy nyelvjárás, Dél-Afrikában beszélik, olyan, mintha az angolt, a hollandot, a németet és az uruk-hait összekeverték volna. Elég kemény, karcos, pattogós, agresszív hangzása van, nagyon zorall ha afrikaans nyelven rappelnek.
Little Simz félig nigériai, angolul ad elő, én nem kedvelem, de azt köszi, hogy gondoltál rám. 😊

A Die Antwoordnek van pár afrikaans dala, ebben megcsodálhatod ennek a nyelvnek a szépségeit:

Szerkesztette: Őszentsége Sobri Jóska

6 napja
Sobrinak:
bogjosi
Őszentsége Sobri Jóska
Afrikai gyökerekkel rendelkezik az énekesnő, előszeretettel használ elemeket onnan, Te meg lentebb írtad az afrikaans rapet, azt hittem keresztezik egymást 😊 (igaz, nem gugliztam utána, mit is jelent pontosan az afrikaans rap 😀 )

6 napja
Sobrinak:
bogjosi

7 napja
Imádnivalóak.
Dzsokijuing
Fontos_Vidra
Vannak fórummentes időszakaim és nem tekerek vissza 😊

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
7 napja
YoungZeeZee 9 509
1. Clipse - Let God Sort Em Out
YoungZeeZee
Szép lista, meg is lesek párat majd..
Egy Alfredo 2-t hiányolok csak (fel lett sorolva kb 25-30 lemez, mégsem került bele, nálam kb TOP1, Clipse-szel karöltve) Ensalada c. számot rongyosra hallgattam, hallgatom mai napig..
(+1 volt egy Little Simz - Lotus album is, de bakelit megvétele után, vhogy nem került még fel a lejátszóra, pótolom is holnap, elvileg f.szás lett az album, nem meglepő módon, vhogy átsiklottam felette)

Sobrinak:
bogjosi
a net koraban irdatlan mennyisegu zene esik rank es nincs ido mindenre.
gibbset jonak tartom de vhogy radar alatt van nalam es belso kesztetes sincs h utanakeressek. biztos eljon egy pillanat amikor ramegyek.
pl a griseldabol bennyt csipem. conwayt barmennyire dicserik nem jon be.
a clipse lemezt meg sem hallgattam csak atporgettem.nekem egy lemezuk se jon be.
7 napja
YoungZeeZee
Szép lista, meg is lesek párat majd..
Egy Alfredo 2-t hiányolok csak (fel lett sorolva kb 25-30 lemez, mégsem került bele, nálam kb TOP1, Clipse-szel karöltve) Ensalada c. számot rongyosra hallgattam, hallgatom mai napig..
(+1 volt egy Little Simz - Lotus album is, de bakelit megvétele után, vhogy nem került még fel a lejátszóra, pótolom is holnap, elvileg f.szás lett az album, nem meglepő módon, vhogy átsiklottam felette)

Sobrinak:

Szerkesztette: bogjosi

7 napja
Fontos_Vidra Green Bay Packers 1 619
Imádnivalóak.
Dzsokijuing
7 napja
Imádnivalóak.

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
11 napja
YoungZeeZee 9 509
sajna nem tudok olyan eloadot akik afrikaans nyelven toljak.
YoungZeeZee
Találtam szerencsére jópár playlistet, most onnan csemegézgetek, vannak jó számok. Nekem nagyon bejön az afrikaans rap, nagyon brutál a flowja, de a számok nagyrésze ergya, ezért gondoltam ajánlasz valakiket, akik már átmentek egy rostán, de így majd feldolgozom magam.
Amúgy a Die Antwoordnek is vannak afrikaans számai, én azokat is nagyon bírom.
Őszentsége Sobri Jóska
koszi.

nem keresek nagyon egzotikus reppeket.
altalaban usa,uk, francia, nemetbe szaladok bele.neha egy kis del-amerikai,spanyol.
csaj bnonk megtalalasa csak veletlen volt par evvel ezeleott
YoungZeeZee
Sobri.itt van egy ismeros listaja egy masik forumrol. reszletes,tehat nagyon hosszu. mas izlessel rendelkezik.

Hozzászólás Re: TOP 10
Közel két hónap csúszással érkezem végre a 2025-ös évösszefoglalóval. Elöljáróban leszögezném, hogy nagyon kellemes meglepetés volt ez az év számomra. 2024 brutál erős év volt, minden idők egyik legerősebbje (szerintem). Az ilyen évek után törvényszerűen szokott következeni a visszaesés, hiszen mindenki előtte a puskaporát, így nem marad annyi a következőre. Ez részben be is következett, de nem olyan mértékben, mint számítottam rá. Nem lett ugyanis átlag alatti: 2025 is egy jó kis erős év volt, még ha nem is kiemelkedően, mint 2024.

Kezdem az év highlight-jaival:

Kendrick Lamar - Superbowl Halftime Show: a 2022-es Dr. Dre-féle halftime show miatt nem először kapott lehetőséget a hip-hop a Super Bowl-on, de az még inkább egy ilyen Dr. Dre és barátai típusú össznépi show volt. Egy rapper egyedül most vitt először a hátán egy teljes halftime showt, és korunk egyes számú MC-jeként nem is okozott csalódást Kendrick: a mainstream popkultúra legmagasabb szintjére emelte a hip-hopot.

Cypress Hill & London Symphony Orchestra - Black Sunday (Live at the Royal Albert Hall): ez ugyan még 2024-ben volt, de 2025-ben adták ki a teljes felvételt koncertalbumként. Nem akartam a lista összeállításánál számításba venni, hiszen egy régi klasszikus Cypress Hill album szimfonikus feldolgozásáról van szó, ami kiegészült néhány további Cypress Hill dallal bonus trackekként. De megemlíteni meg szeretném, hiszen egy rendkívül színvonalas szimfonikus feldolgozásról van szó. Nehéz volt elképzelni, hogy a Black Sunday album jól tud szólni szimfonikusokkal, de megoldották a kihívást. Példaértékű produkció lehet más hip-hop előadók számára is.

Mass Appeal - Legend Has It Series: A Nas által irányított Mass Appeal kiadó hét albumot adott ki az év utolsó hét hónapjában régi, klasszikus hip-hop előadóktól, köztük olyanoktól is, akik akár évtizedes távlatban nem jelentkeztek előtte új kiadvánnyal. Ráadásul köréjük pakolt egy méltó körítést, marketingkampányt, technikai színvonalat, minőségi keverést, tehát mindent, ami szükséges ahhoz, hogy korszerű, méltó köntösben jelenhessenek meg az albumok. Ezzel nagy részben a Mass Appeal a felelős azért, hogy ilyen erős év lett 2025, és bebizonyították, hogy régi előadók is tudnak napjainkban is releváns, ugyanakkor régi önmagukhoz hű lemezekkel előállni, ha kellően gatyába rázzák őket. A hét lemezből "csak" kettő került be végül a top 10-embe, de kivétel nélkül mind ott volt a top 10-re esélyesek között. A legjobban a De La Soul kimaradását sajnálom: az ő lemezükre azt írtam, hogy garantáltan top 10-es lesz, de akkor még nem számítottam rá, hogy decemberben fog érkezni egy-két olyan kiadvány, ami váratlanul erősre sikerül. Így is nagyon vaciláltam, hogy ne tegyem-e be őket 10.-nek, de végül nem ők lettek a szerencsések. Sokakkal ellentétben nekem a Nas & DJ Premier közös is bejött, elismerve, hogy Preemo már nincs a régi fényében, de nem is számítottam rá, hogy abban lesz, és így is egy számomra nagyon élvezhető lemezt rakott össze Nas-szal. Ezt a lemezt is top 10 esélyesnek kiáltottam ki, miután meghallgattam: szívesen be is tettem volna, de végül nem fért be.

Mielőtt rátérnék a lemezekre, muszáj külön említenem az alábbi "albumot":

Busta Rhymes - Dragon Season: az év elején egy nagyon furcsa albumkiadási stratégiával jelentkezett Busta Rhymes. A Dragon Season című nagylemezét három részletben szándékozott kiadni, a három részlet egy-egy hónap kihagyásokkal jelent volna meg. Az első két részlet (The Awakening és Equinox) meg is jelent, a harmadik viszont azóta sincs sehol: fogalmam sincs, mi lehet ennek az oka... Így nem tudom az albumot sem értékelni, és ha meg is jelenik idén a harmadik részlet, akkor is bajban leszek, hogy 2025-höz vagy 2026-hoz soroljam-e majd a lemezt. Egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy top 10-es esélyes, főleg a második részlete miatt, de annak eldöntéséhez, hogy ténylegesen befér-e a 10-be, hallani kellett volna a harmadik részletet is... Az első kettő alapján lényegesen jobb, mint a 2023-as Blockbusta, de annyira nem jó, mint a 2020-as listám harmadik helyezettje az ELE2.

Szokásomhoz híven azoknak a lemezeknek az ABC-sorrendben való felsorolásával kezdek, amelyeket nem tartottam top 10-es minőségűnek, de színvonalas kiadványok, amiket jó szívvel tudok ajánlani, ezért szeretném, ha egy említést kapnának az év végi összegzésben.

Benny the Butcher - Excelsior, Bun B & Statik Selektah - Trillstatik 5, Chris Webby & Scott Storch - 88 Milligrams, Chuck D Presents: Enemy Radio - Radio Armageddon, Dave East - Karma 4, Dave East & Ransom - The Final Call, Dave East & Young Chris - Fine Dining, Daz Dillinger - Retaliation, Revenge, and Get Back 2, Daz Dillinger - Rowtation, Demrick - Ooowee, Dizzy Wright & Kxwi - Soul Searching, DJ Premier & Ransom - The Reinvention, Evidence - Unlearning, Vol. 2, Hit-Boy & Spank Nitti James - Yeast Talkin', JasonMartin, Mike & Keys - A Hit Dog Gon Holla, JasonMartin, Mike & Keys - Mafia Café, Joell Ortiz - Love, Peace & Trauma, Juicy J x Logic - Live and in Color, KRS-One - Temple of Hip Hop Global Awareness, Nhale - Prince of the Coast, Read the PDF - Listen, It's Too Late. The Jig Is Up!, Reason - I Love You Again, Suga Free Presents: Mr. P Body, The High & Mighty - Sound of Market, The White Shadow - The Entity, Truice - Vices, Yelawolf & J. Michael Phillips - Whiskey & Roses

Majd kicsit jobban kiemelve következzenek azok a lemezek, amik már top 10-es színvonalúak szerintem, de nem fértek rá a listára. Top 10-es színvonalúnak akkor minősítek egy lemezt, ha úgy érzem, hogy egy nagyon gyenge évben ráférne a 10-es listára. Jó benchmark ebből a szempontból a szerintem nagyon gyenge 2023-as év. Amelyik lemezről azt érzem, hogy 2023-ban ráfért volna a 10-es listámra legalább a 10. helyen, azt feltüntetem az alábbi felsorolásban. Az, hogy sok ilyen lemez van, arra utal, hogy erős év volt 2025.

Big L - Harlem's Finest: Return of the King
Big Hit - Free Big Hit
Bootsy Collins - Album of the Year #1 Funkateer
De La Soul - Cabin in the Sky
Dezzy Hollow - Oceanside
Ghostface Killah - Supreme Clientele 2
Hit-Boy & The Alchemist - Goldfish
Joey Bada$$ - Lonely at the Top
K.A.A.N. & DJ Hoppa - Anger Management
Nas & DJ Premier - Light-Years
Raekwon - The Emperor's New Clothes
Ray Vaughn - The Good The Bad The Dollar Menu
Snoop Dogg - Iz It a Crime?
Will Smith - Based on a True Story
Wu-Tang & Mathematics - Black Samson, the Bastard Swordsman
Ye - Bully V1

És akkor következzen kiemelten maga a top 10.

10. Conway the Machine - You Can't Kill God with Bullets
Soha nem volt még Conway lemez a top 10-emben, óriási meglepetés, hogy decemberben egy ilyen színvonalú albummal zárta az évet. A De La Soul-t kellett miatta fájó szívvel kitennem a listáról. Conway szintet lépett ezzel az albummal: megtartotta a saját stílusát, megmaradtak a griseldás hangzású számok, de a nagyobb közönség számára is emészthetőbb formában, és ezekhez társultak igényesebb kidolgozottságú, gazdagabb hangzású, nagyobb íveket bejáró, a Roc-A-Fella-féle dallamosabb eastcoastot idéző zenék, Conway-től pedig a tőle megszokottaktól egy fokkal érettebb szövegek.

9. Joyner Lucas - ADHD 2
Magasra tette a lécet Joyner Lucas az album címével, hiszen a 2020-as debütáló lemezéhez, az ADHD-hez nem tudott felérni az azóta eltelt években. (Az 2. volt a 2020-as top 10-emben, egy jó erős évben.) Most se sikerült, de most került a legközelebb hozzá, aminek köszönhetően visszatért a top 10-embe azok után, hogy az utóbbi kiadványaival nem fért be. Megpróbált visszatérni az ADHD-re jellemző sötét, lelki traumákat feldolgozó szöveg- és zenei világhoz, egész jól meg is idézte azokat, viszont érződik, hogy most már csak retrospektíve helyezkedik vissza az 5 évvel ezelőtti világába. Napjainkban, befutott előadóként már nincs meg benne az a düh, ami az ADHD 1 idején volt, de ezzel együtt is van annyira nagy művész, hogy meg tudjon kreálni egy ADHD-hez hasonló világot. Zeneileg talán még éneklősebb, még populárisabb, mint az 1. rész volt, újdonság, hogy jónéhány számban élő zenekarral szólalnak meg a dallamok és az ütemek.

8. Erick Sermon - Dynamic Duos
Régóta vártunk Erick Sermon produceri lemezére, amelynek minden számában a hip-hop történelem egy legendás duója reppel. Tökéletes produceri album: minden zene stílusán érződik, hogy Erick Sermon szerezte, mégis tudott mindegyikkel igazodni a benne reppelő előadók stílusához is. Igazi jó, klasszikus hip-hop, de nem nyers: egyszerűek, de igényesen kidolgozottak a dallamok is bennük, tényleg van minden számban "dinamika", energia. Némelyik előadóból (pl. a Dogg Pound-ból) pedig olyan színvonalú reppelést tudott kihozni Erick Sermon, amilyet rég hallottam tőlük.

7. Ice Cube - Man Up
A 2024-es Man Down című Ice Cube album 6 év szünet után jelent meg, és Cube általában se egy nagyon termékeny előadó, ezért nagyon meglepett, hogy már egy évvel az előző után kaptunk is tőle egy új lemezt. A Man Down is kb. hasonló helyen végzett a 2024-es top 10-emben, a Man Up nem drasztikusan, de kicsit jobb lemez szerintem. Kevesebb szám, de azok közt kevesebb a filler. Ice Cube ma is azt nyomja, ami a legjobban áll neki: westcoast gangsta rapet a 2000-es évek hangzását idézve. És az ő lemezei a bizonyítékok arra, hogy a klasszikus westcoast gangsta rapet is lehet igényesen művelni még 2025-ben is: nem törvényszerű, hogy egy régi westcoast előadó lemeze középszerű, elalibizett zenékkel és gyenge keveréssel legyen tele... Rapek terén érződik Cube-on az öregedés, technikailag egyszerűek a szövegek, de az egyedi stílus, a világbajnok hangszín és flow ma is ugyanúgy élvezhetővé teszi számomra a reppelését.

6. Mobb Deep - Infinite
Nagy meglepetés számomra is, hogy ennyire előkelő helyen van a Mobb Deep a listámon, hiszen mindig inkább westcoast hip-hop rajongó voltam, de úgy tűnik, nyitottabbá váltam az eastcoastra. Szerintem remekül megidézte Havoc a Mobb Deep sötét zenei világát klasszikus boombap ütemekkel, de ma is élvezhető módon, némelyik számban a klasszikus Mobb Deep-hez képest populárisabban tálalva (ez nálam pluszpont). De istenigazából The Alchemist zenéi miatt fogott meg ennyire a lemez: ő is nagy tisztelettel nyúlt a Mobb Deep zeneiségéhez, de ő tényleg hozzá tudott tenni egy olyan pluszt, ami 2025-ben is korszerűvé tette. Megtartotta a rá jellemző filmzene-szerű mintákat, de most végre nem drumless módon tálalta azokat, hanem fasza boombap ütemeket tett alájuk, és nekem így jönnek be igazán. Félig poszthumusz lemezről van szó, hiszen szegény Prodigy-től csak régi verzék tudtak rákerülni, de nem tűnik fel, hogy poszthumusz lenne. Ez nyilván köszönhető annak, hogy a fő producer (Havoc) ugyanaz, aki a régi Mobb Deep lemezeken is volt, ezért ő össze tudta rakni úgy a számokat, ahogy valószínűleg egy életben lévő Prodigy mellett is összerakta volna őket.

5. Jay Electronica - A Written Testimony (EP Trilogy)
Szeptemberben 3 nap alatt 3 EP-t is kiadott Jay Electronica, mindegyiknek ugyanaz a címe, mint a 2020-as nagylemezének (A Written Testimony), de mindnek más az alcíme: Leaflets, Power at the Rate of My Dreams és Mars, The Inhabited Planet. A három együtt kb. kitesz egy LP-t, ezért egyben értékelem őket. Nagyon kísérletező EP-kről van szó, amiken semmilyen műfaji korlátot nem vesz figyelembe Jay Electronica. Van rajtuk 6 percnél hosszabb, van rajtuk másfél perces. Van olyan, amiben van refrén, van olyan, amiben nincs. Van többverzés, van egyverzés. Van olyan, amiben alig reppel, hanem másoktól vág be beszédeket. Van drumless zenei alap, van bólogatós hip-hop. A szövegekben szokás szerint sok a muszlim utalás, a politizálás, a konteók. Az egész a kísérletező zeneiségével egy olyan izgalmas világot alkot, ami engem nagyon elkapott, de valószínűleg nem tetszik mindenkinek.

4. Slick Rick - Victory
A Mass Appeal Legend Has It sorozatának legerősebb darabja szerintem. Slick Rick 16 év után jelentkezett új albummal, de ugyanúgy megvan a tök eredeti flowja, és az old school hip-hop hozzáállása, mint régen. Zeneileg viszont modern, de úgy modern, hogy közben nagyon hip-hop. Zseniálisan oldotta meg Slick Rick az idősebb rapperek dilemmáját: nekik az áll jól, ha azt csinálják, amit régen, és tulajdonképpen Slick Rick azt csinálja, de valahogy mégis frissnek hatnak a zenék, amikben a new yorki és a brit hangzás keveredik. Külön meg kell említeni, hogy egy teljes kisfilmet csinált a lemezhez, aminek keretében gyakorlatilag az összes szám kapott klipet, és az is nagyon minőségi.

3. JID - God Does Like Ugly
Objektíven lehet, hogy ennek kéne lennie a második helyen, de elfogult vagyok a második helyezettel. 😊 JID korábbi lemezeit nem ismerem, a 2024-es Eminem albumon elkövetett feat-je miatt hallgattam meg ezt, és jobban tetszett, mint vártam. Egy atlantai trapelőadóról van szó, akiket nem szoktam szeretni, de annyira igényes, innovatív trapzenét csinált, ami előtt nem tudok nem fejet hajtani. Ha ilyen lenne minden traplemez, odalennék értük. Egyáltalán nem sablonos, gazdagon kidolgozott zenékkel van tele az album, és JID is egy technikás, elit rapper, viszont a hangszíne sajnos neki is olyan jellegtelen, mint az átlagos trapelőadónak. De ez nem csökkent a zenék és a szövegek színvonalán, max. az előadásmódon.

2. Xzibit - Kingmaker
Xzibit az egyik kedvenc rapperem, Ice Cube-hoz hasonlóan elmondható róla, hogy a világ egyik legerősebb flowja az övé, ráadásul a hozzám legközelebb álló westcoast stílusban alkot. Ez az album nem annyira klasszikus westcoast, mint Cube-é, hanem modernebb. Inkább Dr. Dre 2010-es évekbeli munkásságára emlékeztetnek a zenék, elsősorban a Compton albumra, ami sokaknak nem tetszett, de nekem igen. Bár a Kingmaker nem Aftermath album, a sok Aftermath producer hozzájárulása miatt mégis kicsit olyan, mintha az lenne, vagyis azt a zenei stílust képviseli, ami nekem a legjobban tetszik, és ehhez jön hozzá X világbajnok flowja. A rapjei egyáltalán nem fáradtak el az a 12 év alatt, amíg nem jelent meg szólóalbuma, szóval nem okozott csalódást.

Az első helyezettet illetően 2025-ben nem volt kérdés, egyszerűen más szintet képvisel még a 2-3. helyezetthez képest is. 16 év után állt össze újra a két testvér, Pusha T és Malice egy új albumra: ezek a reunionok általában nem szoktak jól elsülni, de ez most annyira jól sikerült, hogy valószínűleg a legjobb albumát alkotta meg a Clipse. Bár sajnos nem ismerem a teljes diszkográfiájukat, de belehallgattam régi számaikba, és egyik se tetszett annyira, mint ez a lemez. Ez nagyban köszönhető Pharrell Williams-nek, aki a teljes albumot producerként jegyzi, és harmadvirágzását éli. Nem tudom, miért volt neki fontos a Louis Vuitton kreatív igazgatójaként, számos világsztárral, popsztárokkal való közös munka után, hogy újra egy raplemezt csináljon producerként, de nagyon örülök, hogy fontosnak érezte. Ráadásul nem egy elsővonalas sztárrapperrel állt össze, hanem azzal a duóval, amelyikkel már akkor együtt dolgozott Virginia-ban, amikor alig ismerte valaki. És megmutatta, hogy 2025-ben is tud elit hip-hop albumot csinálni, hogy Chad Hugo nélkül is a legmagasabb színvonalat képviseli, és hogy 25 év alatt harmadjára is ki tudott találni egy új, innovatív, meghatározó jelentőségű hangzásvilágot. Nem a régi Neptunes zenékre hasonlít ugyanis a hangzás, hanem valami tök egyedi, semmi máshoz nem hasonlítható, elektronikus, futurisztikus hip-hopot kaptunk különleges hangeffektekkel, nem sablonos, de mégis egyértelműen hip-hop ütemekkel. (Pusha T 2022-es lemezén voltak már ennek jelei, de azon még nem teljesedett ki ennyire a hangzás, illetve azt felesben csinálta Pharrell Kanye-vel.) Ha valakinek ez nem lenne elég, annak a Clipse költői drogdíler rapjei biztosítják a hamisítatlan hip-hop feelinget, kiegészülve többek közt olyan közreműködőkkel mint Kendrick Lamar vagy Nas.
Ez tehát egy olyan szintű klasszikus album lesz szerintem a hip-hop történelemben, amit sokáig fognak emlegetni. Becsüljük meg, mert nem minden évben jelenik meg ilyen, örülhetünk, hogy 2025-ben kaptunk egyet.
11 napja
YoungZeeZee 9 509
YoungZeeZee
Találtam szerencsére jópár playlistet, most onnan csemegézgetek, vannak jó számok. Nekem nagyon bejön az afrikaans rap, nagyon brutál a flowja, de a számok nagyrésze ergya, ezért gondoltam ajánlasz valakiket, akik már átmentek egy rostán, de így majd feldolgozom magam.
Őszentsége Sobri Jóska
koszi.

nem keresek nagyon egzotikus reppeket.
altalaban usa,uk, francia, nemetbe szaladok bele.neha egy kis del-amerikai,spanyol.
csaj bnonk megtalalasa csak veletlen volt par evvel ezeleott
11 napja
YoungZeeZee

11 napja
YoungZeeZee 9 509
szokaszos reppes top13 2025.gyorsan osszerakva
...
5
Yugen Blakrok-The Illusion Of Being
Csaj repp. Ot jo 5-6 eve talaltam meg. Del-Afrikai. Vodooos rap 😀 nem noies hang picit absztrakt zenekre néhol triphoppos.
 www.youtube.com/watch?v=HkGh73yS88...
YoungZeeZee
Sok videónal azt írja, hogy "Ez a videó nem áll rendelkezésre", de azért feldolgoztam a listádat, van akit ismertem, van aki nem jön be, de nekem nagy találat Yugen Blakrok, be is raktam az összes YTmusicon fellelhető számát, featjét egy playlistbe, és pörgetem ezerrel. Nagyon jó a flowja, köszi.
Két kérdés:
1- Mi az a vudus rap?
2 - Tudsz olyan dél-afrikai előadót, előadókat, aki afrikaans nyelven tolja?
Őszentsége Sobri Jóska
nem tudom miert nem elerhetoek a videok.
sima ytube linkek

szovegileg megjekennek misztikus,okkult spiritualis elemek,hangulatban voodoo de nem konkretan arrol reppel

szovegeiben megjelenik
ritualis kepek
osok tudasa
arnyekmunka

es az eloadas modja hozza ezt a hangulatot

Szerkesztette: YoungZeeZee
11 napja
Nálam Gossow kisasszony munkássága volt az etalon, akkor kezdtem el hallgatni őket. Szerettem, voltam is koncerten amikor ő énekelt. Jó albumokat is csináltak.
Aztán jött Alissa. Őt imádom. Minden is miatt.
De sajnos ő megunta ezt a közeget, és saját projektet akart.
Lauren Hart-ot még nem nagyon ismerem, de meglátjuk mi jön ki belőle.
Hajrá Arch Enemy!
danyly
Azért az első pár album is igazi klasszikus volt, utána még a Wages of Sin volt a nagy kedvencem. Utóbbi 8-10évben már elég tömegtermelős lemezek, kizárólag erőltetve mindenképp ezt a frontcsaj vonalat. Loomis is felesleges tehetségpazarlás volt oda.