NCAA eredménykövetés
- 1 aktív topik
CFB követő 2025
2 020
53
01:35 CFB ELŐDÖNTŐ - Ole Miss vs Miami (tv: ARENA4)
Könyvek, színház
19 feliratkozó
2 napja
Roger Crowley: Az Elátkozott torony - Akkó eleste és a keresztes háborúk végeEz egy zseniális könyv, nem csalódtam Crowleyban, sikerült cirka 3 nap alatt elolvasni, nagyon jól befogadható könyv, remek fordítással.
Az író több forrásból is beszámol Akkó ostromáról, és az előzményekről mindkét fél szemszögéből. Arab forrásokat is felhasznál, vagy éppen a türoszi templomostól is sokat idéz, ő az egyik fő forrás. Talán Bajbarsz felemelkedését és uralkodásának részletes leírását élveztem a legjobban a könyvben.
Van benne hadtörténet, részletesen ecseteli a keresztes széthúzásokat (Velence-Genova) és a régió politikája is megjelenik a könyvben. Külön érdekes volt a mongol-mameluk ellentét bemutatása. De még a torbocsinokról is részletes működési leírást ad, képek is vannak benne. Még azt is kiszámolgatta, hogy egy esetleges elhúzódó ostrom mennyibe fáj a mamelukoknak
"Becslések szerint egy 25 ezer fős középkori hadnak naponta több mint 40.000 liter vízre és 30 tonna állati takarmányra volt szüksége. Egy 60 napos ostrom során több mint 4,5 millió liter emberi és állati vizelet, illetve szennyvíz elvezetéséről, valamint 4000 tonna szilárd szerves hulladék eltávolításáról kellett gondoskodni. Halíl serege pedig legalább háromszor ennyi főt számlált."
A kötet végén Bárány Attila Pál történész elemzi 25 oldalban a korszak viszonyait (keresztesek-itáliai városállamok, mamelukok, mongolok, I. Edward, IX. Lajos, stb) Azt az írást kétszer is érdemes elolvasni, mert nagyon szövevényes, pl. ahogy az egyes mongol utódállamok egymással is szemben állnak, és van aki a keresztényeknek segítene, a másik meg a mamelukoknak, attól függően hogy az egyik mongol uralkodó felvette az iszlámot, a másik meg nem. Ezekről nem sokat tudtam, szóval inkább elolvastam kétszer. 😀
Szerkesztette: Sjoelleer van de Vrij
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
2 napja
csak egy pillanatra lattam, nem a mi paholyunkban ultek. akkor epp a WC-s bacsi szerepet tolta.Otthon voltunk, elmentunk szinhazba is parszor:Novák Előd mit játszott, a sárkányfűárust?
1: Susu az Ujszinhazban:
Nagyon jo volt, lanyom elso igazi szinhazos elmenye es imadta. Felnott fejjel is tok jo volt, es legalabb Novak Elodot is lattam a gyerekevel.
2: A hulyeje:
Hat ez nagyon nem jott be. 3 felvonas, es abbol volt egy felvonas, amiben vegig egyetlen dologra huztak fel a poenokat | a mammer suketsege | kicsit sok volt. Hosszu is volt, sztem rovidebb jobb lett volna. Csajok azert elegge fehernemuben nyomtak jo hosszan ...
csebi
Dzsokijuing
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
2 napja
Otthon voltunk, elmentunk szinhazba is parszor:Novák Előd mit játszott, a sárkányfűárust?
1: Susu az Ujszinhazban:
Nagyon jo volt, lanyom elso igazi szinhazos elmenye es imadta. Felnott fejjel is tok jo volt, es legalabb Novak Elodot is lattam a gyerekevel.
Hat ez nagyon nem jott be. 3 felvonas, es abbol volt egy felvonas, amiben vegig egyetlen dologra huztak fel a poenokat | a mammer suketsege | kicsit sok volt. Hosszu is volt, sztem rovidebb jobb lett volna. Csajok azert elegge fehernemuben nyomtak jo hosszan ...
csebi
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
2 napja
Otthon voltunk, elmentunk szinhazba is parszor:1: Susu az Ujszinhazban:
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
3 napja
Látom ment, nem egy hosszú írás, bemásolom:„A szélsőjobb úgy érezte, végre egy jó migránsellenes mű” - interjú Tótfalusi Ágnes műfordítóval
Az idei év egyik nagy irodalmi teljesítménye a Vörös és fekete újrafordítása volt. Az egyik legismertebb hazai műfordítóval, Tótfalusi Ágnessel a stendhali nyelvről, a regényt övező félreértésről és Michel Houellebecq egyszavas válaszairól is beszélgettünk.
Ádám Péterrel, a francia irodalom szakértőjével beszélgetett nemrég a Vörös és feketéről a Francia Intézetben. Ádám szerint Salgó Ernő 1905-ös fordítása a maga idejében friss, minőségi szövegnek számított, ugyanez azonban nem mondható el Illés Endre 1950-es próbálkozásáról. Úgy tűnt, mintha Illés lenne a mumus Stendhal-ügyben.
Illés Endre nagyhatalomnak számított az irodalmi életben, és egyszerűen kisajátította Stendhalt és Maupassant-t. Péter szerint Illés nem tudott elég jól franciául. Én nem használtam viszonyítási pontként az Illés-féle szöveget, zavart volna a fordításban, de néha azért belenéztem. Eléggé meg tudtam lepődni ilyenkor. Volt néhány fura félrefordítása, olyanok, amelyek egész oldalakat tettek érthetetlenné.
Mondana erre példát?
Van egy kifejezés, ami jelenthet kockázást, hogy valaki kockajátékot űz, és azt is, hogy valaki viszi a szót, nem hagy mást szóhoz jutni. A régebbi szótárakban is így szerepel. Illés ezt úgy fordította, hogy Valenod egész este kockázott. A franciát sokan enigmatikus, titokzatos nyelvnek tartják, talán Illés is úgy volt vele, hogy nem baj, ha nincs értelme, majd ő ad neki. Egye fene, legyen kockázás! De azért nem olyan rossz ez a fordítás, végül is több generáció Illés szövegén keresztül szerette meg a Vörös és feketét.
Mikor olvasta a regényt először?
Tízévesen. Kicsit talán korán. Természetesen semmit sem értettem belőle.
Gondolom, tízévesen Julien Sorel történetének politikai dimenziói sem ragadták meg, pedig az 1830-ban megjelent Vörös és fekete nem csak szerelmi, politikai regény is. Arról is beszéltek a Francia Intézetben, hogy a korabeli szereplők erőlködés nélkül megfeleltethetők a mai szekértáborok tagjainak. Ki a fideszes, és ki az ellenzéki Julien környezetében?
Julien Napóleon-rajongó, e tekintetben ő egy mai ellenzékinek felelne meg. De kiderül az is, hogy sem Chélan abbé, sem Stendhal nem kedveli az újakat, a liberálisokat. Mindenkit képmutatónak találnak. És szerintem ezzel így van Julien is. A másik alak, akit Stendhal Chélan abbé mellett pozitívan ábrázol, az az ókonzervatív De La Mole márki, régi nagy nemesi család sarja. Neki nincsen mai megfelelője. Renalnét, akit Julien elcsábít, nem érdekli a politika, ő olyan lapot olvas, mint a férje. Ők Magyar Nemzet-olvasók. De a márkit leszámítva igazán szenvedélyesen egyik regényalak sem foglalkozik a politikával. Julien apja sem. Ügyes, ravaszkodó alak, jó helyezkedő, de a politika ennél jobban nem érdekli.
A nyomorultakat kezdte újrafordítani, végül a Vörös és feketénél lyukadt ki. Mit vétett Victor Hugo?
Nekiláttam A nyomorultaknak, de Hugo nyelve sokkal nehezebb, mint Stendhalé. És ezzel nem számoltam. Stendhalé puritán, Hugóé ennek az ellenkezője. Iszonyatos kínok árán lefordítottam A nyomorultak első százhúsz oldalát, csak hát még maradt úgy 1800. Jeleztem a kiadónak, hogy ez nem fog menni. Ráadásul a meglévő fordítás időtálló, jó minőségű szöveg. Ezután ajánlottam a Vörös és feketét.
Stendhal regényéről azt mondta, hogy ez maga a tökéletes francia szöveg. Proust például nem forog ilyenkor a sírjában?
Proust is tökéletes, Stendhal is tökéletes. És van még néhány, a maga módján tökéletes szöveg. A Vörös és fekete hibátlan, én legalábbis egyetlen hibát sem találtam benne. Minden a helyén van, egyetlen szót sem cserélnék ki benne. Nincs egyetlen túlírt mondata sem. Semmi fölösleg. Bár azt hozzátenném, hogy szerintem az első kötet jobb. Arányosabb, szebb. A másodikban érzem a kapkodást. De soha rosszabb kapkodós szöveget.
Említette, hogy van valami nagy félreértés a Vörös és fekete körül. Jó lenne, ha eloszlatná.
Julient gyakran félreértik. Azt mondják rá, micsoda ellenszenves, törtető alak. Megátalkodott karrierista, pfuj! Ezt határozottan cáfolom. Julien, az ács fia igazságtalannak érzi, hogy az ő képességeivel ott tart, ahol tart. Hiszen van olyan értékes, mint a szalonokban táncikáló fiatalok. Nagyon méltánytalannak érzi ezt a helyzetet, mindenáron előre akar jutni. Mi ez, ha nem teljesen természetes igény?
Mennyire olvassák a franciák saját akaratukból, akár kedvtelésből a Vörös és feketét? Van valamiféle kultusz a regény körül?
Amikor a Bovarynéról lelkendeztem született franciák körében, mert Flaubert regénye még a Vörös és feketénél is közelebb áll a szívemhez, a bölcsész szakot végzett barátnőm közölte velem, hogy ő azt nem olvasta. Hogyhogy? – kérdeztem hitetlenkedve. Két kötelező közül kellett a barátnőmnek választania, és ő a Vörös és feketét választotta. Más nyilván fordítva dönt, a Bovaryné javára. Biztosat nem tudok, de nem hiszem, hogy különösebb kultusz övezné a Vörös és feketét.
Nyolcvannyolc könyvnél tart fordítóként. Miket utasított vissza?
Szabadúszó fordító vagyok, ebből élek, nem engedhetem meg magamnak, hogy csak azért visszautasítsak munkát, mert a szerző világa nem áll hozzám közel. Volt két szélsőjobbos politikai regény, azokra nemet mondtam. Egy másik könyvet a minősége miatt nem vállaltam, annyira pocsék volt. De csak ritkán fordul elő ilyesmi, hiszen meg kell élnem a fordításból.
A szélsőjobboldali regényekre a politikai tartalmuk miatt mondott nemet?
Igen. Michel Houellebecq fordítója vagyok, a Behódolás című regénye után kaptam a két felkérést. A Behódolás nagyon népszerű volt a szélsőjobboldaliak körében. Úgy érezték, hogy végre egy jó migránsellenes irodalmi mű. Hiába mondogatta Houellebecq, hogy ez az ő metahumora, a szélsőjobbon az idézőjeleket nem érzékelik. Lassan már oda is sorolják őt, a szélsőjobbos szerzők közé.
Elképzelhető, hogy egyszer egy új Houellebecq-regényt utasítson vissza, mert már ön sem érzékeli a fekete humort?
Nem tudok ilyet elképzelni. Egy Houellebecq-regényt sosem utasítanék vissza.
Houellebecq 2013-ban, a könyvfesztivál vendégeként járt Budapesten. Találkoztak?
Én terelgettem a városban, és tolmácsoltam neki.
Egy időben ő volt a kiábrándult értelmiségit ábrázoló mém arca. Látott erre utaló vonásokat, miközben a várost járták?
Ez az ő brandje. Depresszív alkat, ez igaz, de nagyon kedves, érzékeny, finom ember. Ha nem bír valakit, inkább nem válaszol. Ilyenkor jönnek az egyszavas válaszok, az igenek és a nemek. És egyetlen szóval sem több.
Havonta mennyit kell fordítania ahhoz, hogy tisztességesen megéljen belőle?
Átlagosan úgy havi 200 oldalt. Ebből összejön egy tanári fizetés. Mindig tanár akartam lenni, egészen addig, míg el nem kezdtem tanítani. Pár évet azért tanítottam, de már régóta csak fordítok. Úgy harmincöt éve kezdtem túlvállalni magam, ebből adódik, hogy gyakran lekésem a határidőket.
Elmondta a Francia Intézetben, hogy félt a szakma reakciójától, tartott attól, hogy rárontanak önre a Vörös és fekete miatt. Történt már ilyen, utoljára talán Az eltűnt idő nyomában újrafordítása váltott ki heves érzelmeket. Belefutott egy-két elmarasztaló, szakmai pofonba?
Komolyan csak Ádám Péter kritikájától tartottam, mert ő kívülről ismeri a Vörös és feketét. De megúsztam, Péter elégedett volt a munkámmal. Persze így is akadtak kritikai észrevételei. Mindenki követ el hibákat. A fordító barátnőimmel azon szoktunk röhögni, hogy ha idéznek a fordításainkból, az biztosan az a rész lesz, amit elrontottunk.
Melyik fordítói hiba miatt riad fel hajnalban?
Több ilyen is van. Az egyiket egy korai fordításomban, Jean Baudrillard Az utolsó előtti pillanat című könyvében követtem el. Azt írtam, hogy „szabadságolta magát a történelemből”, ahelyett hogy azt írtam volna, „búcsút vett a történelemtől”. Pedig a „szabadságolta magát” sem hangzik rosszul. Sokáig gyötört, de csak engem. Senki sem vette észre."
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
4 napja
Ment (Dzsoki meg Warr megkapta mástól, ha jól látom, ha nem, írjatok privit és küldöm)nekem is? 😇Ha van valakinek HVG-előfizetése, ezt a cikket egyben át tudná dobni?Holnap át tudom dobni délután, ha nem kapod meg addig. (Warr-nak is)
THX
hvg.hu/360/20260102_totfalusi_agnes_mufordito_stendhalrol_tokeletes_szovegrol_semmi_folosleg-interju#mjy6nqn0d0jm3hlxphv
Dzsokijuing
MC12
Gyurma Pappa
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
4 napja
Figy, ez napi átlag 36 oldal, kb 40-50 perc naponta. Egy sorozat epizódnyi idő. Évi egy max két évadnyi sorozatot nézünk meg a feleségemmel, de azt is nagyon elnyújtva, otthon az idejét nem tudom mikor néztem végig egy filmet, amit nem a gyerekek néztek elsősorban. Szerintem tavaly 0 Partizán (vagy bármi más YT esszé/interjú) videót néztem végig, vezetés közben szoktam életút interjúkat hallgatni, egy-két másik podcastot.53 könyv, 13140 oldal, átlagosan 249 oldal volt egy könyv, amit idén olvastam. Ez kb. 10 Háború és béke. A legrövidebb Annie Ernaux A másik lány könyve volt (64 oldal), a leghosszabb a Fogság (770 oldal).Az igen, kölcsönadhatnád az időkibővítő kézikészülékedet...
Gyurma Pappa
warr_b
Nagyon nagynak néz ki leírva, de ez egy egyszerű trade off. Lassan minden második popkulturális meme-t el kell magyarázni 😅

4 napja
nekem is? 😇Ha van valakinek HVG-előfizetése, ezt a cikket egyben át tudná dobni?Holnap át tudom dobni délután, ha nem kapod meg addig. (Warr-nak is)
THX
hvg.hu/360/20260102_totfalusi_agnes_mufordito_stendhalrol_tokeletes_szovegrol_semmi_folosleg-interju#mjy6nqn0d0jm3hlxphv
Dzsokijuing
MC12

4 napja
En hetfo reggel delelott tudom atkuldeni, ha addig nem erkezne meg. Majd benezek ide elotte.
5 napja
Ha van valakinek HVG-előfizetése, ezt a cikket egyben át tudná dobni?Holnap át tudom dobni délután, ha nem kapod meg addig. (Warr-nak is)
THX
Dzsokijuing
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
5 napja
Ha van valakinek HVG-előfizetése, ezt a cikket egyben át tudná dobni?Ez engem is érdekelne, köszi 😊
THX
Dzsokijuing

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
5 napja
Ha van valakinek HVG-előfizetése, ezt a cikket egyben át tudná dobni?THX
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
6 napja
Dettó. 😊Ismerem kovetem szeretem🫡Én történelem témában a Digitális Legendárium podcastot tudom javasolni.Ha mar kozepkor C Toth Norbert konyveit tudom ajanlani, illetve youtube-on az egyik kedvenc eloadas sorozatom amit a Cegledi konyvtarral kozosen csinaltak.Persze. En imadom a kozepkori törit, leszogeznem. Crowley brit tortenesz, 2 konyv szerezheto be konnyen tole, illetve most mar 3, Akkó eleste es a keresztes haboruk vege lesz a kezdes, aztan ha belefer a portugal gyarmatositas jon majd tole. Eco-t reg olvastam, talan 2023 tajan utoljara, lógok a Foucault ingával... Krasznahorkai alap, Spironak erdekel a padmaly meg a fogsag cimu konyve. Jo par eve megvan már Grasstól a bádogdob, illetve Manntol a Buddenbrook ház, ezeket szeretnem iden kipipalni. John Man szinten kozepkor, Dzsingisz kán című könyvet szeretnem iden elolvasni. Kehlmann a vilag folmerese cimu konyve nagyon bejott, akarok meg tole olvasni. Passuthot szeretem, van meg par konyve ami hatravan. Snyder veres ovezete alap, tole se olvastam 2023 ota szerintem. Feuchtwanger nalam nagy felfedezes, a toledoi zsido nő van itt a polcomon mint olvasatlan tole. Hatos Pálnak most jott uj konyve (hideg polgarhaboru), van mar tole konyvem de meg nem olvastam. B. Szabo szinten kozepkor, irt tatarjarasrol, bizanc elleni magyar haborukrol, mindketto erdekel. Ungvarytol a budapest ostroma nezeget mar lassan engem masfel eve...plusz jott uj konyve is ami erdekel. Druontól az elatkozott kiralyok sorozata nagy adósságom. Runciman keresztes haborukrol irt monografiajat jo lenne megszerezni iden, bar rettenet draga nyilvan. Lehet kolcsonkerem majd ismerostol. Keegantől a majd 1000 oldalas elso vilaghaborurol szolo monografiat szeretnem majd megszerezni meg elolvasni, ennek is tetemes az ára.2026-ban az alábbi szerzőktől szeretnek/tervezek könyvet olvasni a teljesség igenye nelkul: Roger Crowley, Umberto Eco, Krasznahorkai László, Spiró György, Günter Grass, Thomas Mann, John Man, Daniel Kehlmann, Lion Feuchtwanger, Passuth László, Timothy Snyder, Hatos Pál, B. Szabó János, Ungváry Krisztián, Maurice Druon, Steven Runciman, John Keegan, stb. XDLehetne egy kicsit bővebb infót kérni, hogy miért pont ők?
Sjoelleer van de Vrij
Edukáció miatt 😊
Lúdas Solymi
Sjoelleer van de Vrij
JéBé
digitalislegendarium.hu/podcastok/
Lúdas Solymi
JéBé
6 napja
Ismerem kovetem szeretem🫡Én történelem témában a Digitális Legendárium podcastot tudom javasolni.Ha mar kozepkor C Toth Norbert konyveit tudom ajanlani, illetve youtube-on az egyik kedvenc eloadas sorozatom amit a Cegledi konyvtarral kozosen csinaltak.Persze. En imadom a kozepkori törit, leszogeznem. Crowley brit tortenesz, 2 konyv szerezheto be konnyen tole, illetve most mar 3, Akkó eleste es a keresztes haboruk vege lesz a kezdes, aztan ha belefer a portugal gyarmatositas jon majd tole. Eco-t reg olvastam, talan 2023 tajan utoljara, lógok a Foucault ingával... Krasznahorkai alap, Spironak erdekel a padmaly meg a fogsag cimu konyve. Jo par eve megvan már Grasstól a bádogdob, illetve Manntol a Buddenbrook ház, ezeket szeretnem iden kipipalni. John Man szinten kozepkor, Dzsingisz kán című könyvet szeretnem iden elolvasni. Kehlmann a vilag folmerese cimu konyve nagyon bejott, akarok meg tole olvasni. Passuthot szeretem, van meg par konyve ami hatravan. Snyder veres ovezete alap, tole se olvastam 2023 ota szerintem. Feuchtwanger nalam nagy felfedezes, a toledoi zsido nő van itt a polcomon mint olvasatlan tole. Hatos Pálnak most jott uj konyve (hideg polgarhaboru), van mar tole konyvem de meg nem olvastam. B. Szabo szinten kozepkor, irt tatarjarasrol, bizanc elleni magyar haborukrol, mindketto erdekel. Ungvarytol a budapest ostroma nezeget mar lassan engem masfel eve...plusz jott uj konyve is ami erdekel. Druontól az elatkozott kiralyok sorozata nagy adósságom. Runciman keresztes haborukrol irt monografiajat jo lenne megszerezni iden, bar rettenet draga nyilvan. Lehet kolcsonkerem majd ismerostol. Keegantől a majd 1000 oldalas elso vilaghaborurol szolo monografiat szeretnem majd megszerezni meg elolvasni, ennek is tetemes az ára.2026-ban az alábbi szerzőktől szeretnek/tervezek könyvet olvasni a teljesség igenye nelkul: Roger Crowley, Umberto Eco, Krasznahorkai László, Spiró György, Günter Grass, Thomas Mann, John Man, Daniel Kehlmann, Lion Feuchtwanger, Passuth László, Timothy Snyder, Hatos Pál, B. Szabó János, Ungváry Krisztián, Maurice Druon, Steven Runciman, John Keegan, stb. XDLehetne egy kicsit bővebb infót kérni, hogy miért pont ők?
Sjoelleer van de Vrij
Edukáció miatt 😊
Lúdas Solymi
Sjoelleer van de Vrij
JéBé
Lúdas Solymi
6 napja
Én történelem témában a Digitális Legendárium podcastot tudom javasolni.Ha mar kozepkor C Toth Norbert konyveit tudom ajanlani, illetve youtube-on az egyik kedvenc eloadas sorozatom amit a Cegledi konyvtarral kozosen csinaltak.Persze. En imadom a kozepkori törit, leszogeznem. Crowley brit tortenesz, 2 konyv szerezheto be konnyen tole, illetve most mar 3, Akkó eleste es a keresztes haboruk vege lesz a kezdes, aztan ha belefer a portugal gyarmatositas jon majd tole. Eco-t reg olvastam, talan 2023 tajan utoljara, lógok a Foucault ingával... Krasznahorkai alap, Spironak erdekel a padmaly meg a fogsag cimu konyve. Jo par eve megvan már Grasstól a bádogdob, illetve Manntol a Buddenbrook ház, ezeket szeretnem iden kipipalni. John Man szinten kozepkor, Dzsingisz kán című könyvet szeretnem iden elolvasni. Kehlmann a vilag folmerese cimu konyve nagyon bejott, akarok meg tole olvasni. Passuthot szeretem, van meg par konyve ami hatravan. Snyder veres ovezete alap, tole se olvastam 2023 ota szerintem. Feuchtwanger nalam nagy felfedezes, a toledoi zsido nő van itt a polcomon mint olvasatlan tole. Hatos Pálnak most jott uj konyve (hideg polgarhaboru), van mar tole konyvem de meg nem olvastam. B. Szabo szinten kozepkor, irt tatarjarasrol, bizanc elleni magyar haborukrol, mindketto erdekel. Ungvarytol a budapest ostroma nezeget mar lassan engem masfel eve...plusz jott uj konyve is ami erdekel. Druontól az elatkozott kiralyok sorozata nagy adósságom. Runciman keresztes haborukrol irt monografiajat jo lenne megszerezni iden, bar rettenet draga nyilvan. Lehet kolcsonkerem majd ismerostol. Keegantől a majd 1000 oldalas elso vilaghaborurol szolo monografiat szeretnem majd megszerezni meg elolvasni, ennek is tetemes az ára.2026-ban az alábbi szerzőktől szeretnek/tervezek könyvet olvasni a teljesség igenye nelkul: Roger Crowley, Umberto Eco, Krasznahorkai László, Spiró György, Günter Grass, Thomas Mann, John Man, Daniel Kehlmann, Lion Feuchtwanger, Passuth László, Timothy Snyder, Hatos Pál, B. Szabó János, Ungváry Krisztián, Maurice Druon, Steven Runciman, John Keegan, stb. XDLehetne egy kicsit bővebb infót kérni, hogy miért pont ők?
Sjoelleer van de Vrij
Edukáció miatt 😊
Lúdas Solymi
Sjoelleer van de Vrij
JéBé
6 napja
Ha mar kozepkor C Toth Norbert konyveit tudom ajanlani, illetve youtube-on az egyik kedvenc eloadas sorozatom amit a Cegledi konyvtarral kozosen csinaltak.Persze. En imadom a kozepkori törit, leszogeznem. Crowley brit tortenesz, 2 konyv szerezheto be konnyen tole, illetve most mar 3, Akkó eleste es a keresztes haboruk vege lesz a kezdes, aztan ha belefer a portugal gyarmatositas jon majd tole. Eco-t reg olvastam, talan 2023 tajan utoljara, lógok a Foucault ingával... Krasznahorkai alap, Spironak erdekel a padmaly meg a fogsag cimu konyve. Jo par eve megvan már Grasstól a bádogdob, illetve Manntol a Buddenbrook ház, ezeket szeretnem iden kipipalni. John Man szinten kozepkor, Dzsingisz kán című könyvet szeretnem iden elolvasni. Kehlmann a vilag folmerese cimu konyve nagyon bejott, akarok meg tole olvasni. Passuthot szeretem, van meg par konyve ami hatravan. Snyder veres ovezete alap, tole se olvastam 2023 ota szerintem. Feuchtwanger nalam nagy felfedezes, a toledoi zsido nő van itt a polcomon mint olvasatlan tole. Hatos Pálnak most jott uj konyve (hideg polgarhaboru), van mar tole konyvem de meg nem olvastam. B. Szabo szinten kozepkor, irt tatarjarasrol, bizanc elleni magyar haborukrol, mindketto erdekel. Ungvarytol a budapest ostroma nezeget mar lassan engem masfel eve...plusz jott uj konyve is ami erdekel. Druontól az elatkozott kiralyok sorozata nagy adósságom. Runciman keresztes haborukrol irt monografiajat jo lenne megszerezni iden, bar rettenet draga nyilvan. Lehet kolcsonkerem majd ismerostol. Keegantől a majd 1000 oldalas elso vilaghaborurol szolo monografiat szeretnem majd megszerezni meg elolvasni, ennek is tetemes az ára.2026-ban az alábbi szerzőktől szeretnek/tervezek könyvet olvasni a teljesség igenye nelkul: Roger Crowley, Umberto Eco, Krasznahorkai László, Spiró György, Günter Grass, Thomas Mann, John Man, Daniel Kehlmann, Lion Feuchtwanger, Passuth László, Timothy Snyder, Hatos Pál, B. Szabó János, Ungváry Krisztián, Maurice Druon, Steven Runciman, John Keegan, stb. XDLehetne egy kicsit bővebb infót kérni, hogy miért pont ők?
Sjoelleer van de Vrij
Edukáció miatt 😊
Lúdas Solymi
Sjoelleer van de Vrij
Szerkesztette: JéBé
6 napja
Jó, hogy felmerült Hatos Pál és a legújabb könyve. Ez egy trilógia 3. kötete.Ha valakit érdekel az első világháború utáni sűrű, zűrzavaros és a magyar történelem nagyon fontos 2-3 éve, akkor érdemes beszerezni az első kettő könyvet is. - Az elátkozott köztársaság
-Rosszfiúk világforradalma
Hatos Pálnak olvasmányos ,lendületes stílusa van, remek kikapcsolódás.
Pont ma volt vele egy jó beszélgetés.
7 napja
Hehe, Eco-tól a Foucault ingát pont most vettem meg karácsonyra, Adam-hart Davis Történelem című könyvével/enciklopédiájával együtt.Persze. En imadom a kozepkori törit, leszogeznem. Crowley brit tortenesz, 2 konyv szerezheto be konnyen tole, illetve most mar 3, Akkó eleste es a keresztes haboruk vege lesz a kezdes, aztan ha belefer a portugal gyarmatositas jon majd tole. Eco-t reg olvastam, talan 2023 tajan utoljara, lógok a Foucault ingával... Krasznahorkai alap, Spironak erdekel a padmaly meg a fogsag cimu konyve. Jo par eve megvan már Grasstól a bádogdob, illetve Manntol a Buddenbrook ház, ezeket szeretnem iden kipipalni. John Man szinten kozepkor, Dzsingisz kán című könyvet szeretnem iden elolvasni. Kehlmann a vilag folmerese cimu konyve nagyon bejott, akarok meg tole olvasni. Passuthot szeretem, van meg par konyve ami hatravan. Snyder veres ovezete alap, tole se olvastam 2023 ota szerintem. Feuchtwanger nalam nagy felfedezes, a toledoi zsido nő van itt a polcomon mint olvasatlan tole. Hatos Pálnak most jott uj konyve (hideg polgarhaboru), van mar tole konyvem de meg nem olvastam. B. Szabo szinten kozepkor, irt tatarjarasrol, bizanc elleni magyar haborukrol, mindketto erdekel. Ungvarytol a budapest ostroma nezeget mar lassan engem masfel eve...plusz jott uj konyve is ami erdekel. Druontól az elatkozott kiralyok sorozata nagy adósságom. Runciman keresztes haborukrol irt monografiajat jo lenne megszerezni iden, bar rettenet draga nyilvan. Lehet kolcsonkerem majd ismerostol. Keegantől a majd 1000 oldalas elso vilaghaborurol szolo monografiat szeretnem majd megszerezni meg elolvasni, ennek is tetemes az ára.2026-ban az alábbi szerzőktől szeretnek/tervezek könyvet olvasni a teljesség igenye nelkul: Roger Crowley, Umberto Eco, Krasznahorkai László, Spiró György, Günter Grass, Thomas Mann, John Man, Daniel Kehlmann, Lion Feuchtwanger, Passuth László, Timothy Snyder, Hatos Pál, B. Szabó János, Ungváry Krisztián, Maurice Druon, Steven Runciman, John Keegan, stb. XDLehetne egy kicsit bővebb infót kérni, hogy miért pont ők?
Sjoelleer van de Vrij
Edukáció miatt 😊
Lúdas Solymi
Sjoelleer van de Vrij
Amúgy most érdemes még könyvekre beruházni, sok van 50%-os akcióban mindegyik boltnál.
Még Christopher Andrew -Titkos világ I-II. Kötetével szemezek.
Druontól anno olvastam az elátkozott királyokat, de csak az 1-3-at, mert az volt meg otthon, utána meg amikor láttam, hogy van több, nem mentem utána.
Ugyanígy vagyok Graham Shelby Kereszteslovagok sorozatával, de ott csak 2 könyv maradt ki, igaz a harmadikat itthon ki se adták 😀
Runciman 2 könyve 30-40k között megy a molyon meg vaterán:
moly.hu/konyvek/steven-runciman-a-keresztes-hadjaratok-tortenete/elado-peldanyok
Megpróbálkoznék még az FB Marketplace-szel, Vinteddel és ha angolul is rendben van, akkor Amazon, Ebay, stb.
Szerkesztette: Lúdas Solymi
7 napja
Persze. En imadom a kozepkori törit, leszogeznem. Crowley brit tortenesz, 2 konyv szerezheto be konnyen tole, illetve most mar 3, Akkó eleste es a keresztes haboruk vege lesz a kezdes, aztan ha belefer a portugal gyarmatositas jon majd tole. Eco-t reg olvastam, talan 2023 tajan utoljara, lógok a Foucault ingával... Krasznahorkai alap, Spironak erdekel a padmaly meg a fogsag cimu konyve. Jo par eve megvan már Grasstól a bádogdob, illetve Manntol a Buddenbrook ház, ezeket szeretnem iden kipipalni. John Man szinten kozepkor, Dzsingisz kán című könyvet szeretnem iden elolvasni. Kehlmann a vilag folmerese cimu konyve nagyon bejott, akarok meg tole olvasni. Passuthot szeretem, van meg par konyve ami hatravan. Snyder veres ovezete alap, tole se olvastam 2023 ota szerintem. Feuchtwanger nalam nagy felfedezes, a toledoi zsido nő van itt a polcomon mint olvasatlan tole. Hatos Pálnak most jott uj konyve (hideg polgarhaboru), van mar tole konyvem de meg nem olvastam. B. Szabo szinten kozepkor, irt tatarjarasrol, bizanc elleni magyar haborukrol, mindketto erdekel. Ungvarytol a budapest ostroma nezeget mar lassan engem masfel eve...plusz jott uj konyve is ami erdekel. Druontól az elatkozott kiralyok sorozata nagy adósságom. Runciman keresztes haborukrol irt monografiajat jo lenne megszerezni iden, bar rettenet draga nyilvan. Lehet kolcsonkerem majd ismerostol. Keegantől a majd 1000 oldalas elso vilaghaborurol szolo monografiat szeretnem majd megszerezni meg elolvasni, ennek is tetemes az ára.2026-ban az alábbi szerzőktől szeretnek/tervezek könyvet olvasni a teljesség igenye nelkul: Roger Crowley, Umberto Eco, Krasznahorkai László, Spiró György, Günter Grass, Thomas Mann, John Man, Daniel Kehlmann, Lion Feuchtwanger, Passuth László, Timothy Snyder, Hatos Pál, B. Szabó János, Ungváry Krisztián, Maurice Druon, Steven Runciman, John Keegan, stb. XDLehetne egy kicsit bővebb infót kérni, hogy miért pont ők?
Sjoelleer van de Vrij
Edukáció miatt 😊
Lúdas Solymi
7 napja
53 könyv, 13140 oldal, átlagosan 249 oldal volt egy könyv, amit idén olvastam. Ez kb. 10 Háború és béke. A legrövidebb Annie Ernaux A másik lány könyve volt (64 oldal), a leghosszabb a Fogság (770 oldal).Az igen, kölcsönadhatnád az időkibővítő kézikészülékedet...
Gyurma Pappa

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
7 napja
2026-ban az alábbi szerzőktől szeretnek/tervezek könyvet olvasni a teljesség igenye nelkul: Roger Crowley, Umberto Eco, Krasznahorkai László, Spiró György, Günter Grass, Thomas Mann, John Man, Daniel Kehlmann, Lion Feuchtwanger, Passuth László, Timothy Snyder, Hatos Pál, B. Szabó János, Ungváry Krisztián, Maurice Druon, Steven Runciman, John Keegan, stb. XDLehetne egy kicsit bővebb infót kérni, hogy miért pont ők?
Sjoelleer van de Vrij
Edukáció miatt 😊
7 napja
53 könyv, 13140 oldal, átlagosan 249 oldal volt egy könyv, amit idén olvastam. Ez kb. 10 Háború és béke. A legrövidebb Annie Ernaux A másik lány könyve volt (64 oldal), a leghosszabb a Fogság (770 oldal). Az utolsó három könyv amit olvastam:
51. Max Porter: Shy 3.5/5
Értem a hype-ot Porter körül, tényleg nagyon jó témaválasztásokkal és érdekes karakterekkel dolgozik, pusztán nem az én világom ez a fajta posztmodern szövegszerkezet, illetve az időbe ugrálás, és az utólag összeálló kép. A könyv utolsó harmada, amikor lineárissá válik történet, az gyönyörű.
52. Bartók Imre: Damien 5/5
Nagyon erős könyv. A sakkos részek is feltűnően pontosak, és nagyon szórakoztató ahogy a profi sakk világáról bemutat egy görbe tükröt. Ritkán érzem ezt, de szerintem éven belül újra fogom olvasni, mert sok részlet első olvasatra meg sincs. A regény meglepően humoros (pl. a regnáló, igazi faszfej világbajnok a könyvben dán, és Bang Karsonnak hívják), és közben nagyon erős kérdésekkel foglalkozik. Egyszerre olvasható felnövés regényként, szerelmi csalódás feldolgozásaként, lélektani rétegei is erősek, és közben van benne egy thriller szál, van benne teológia stb.
Aki ismeri a sakk világot, annak kimondottan ajánlom, lehet találgatni, hogy melyik szereplőt, melyik profiról mintázta Bartók. Aki nem ismeri, az anélkül is tudja majd olvasni, a sakk részeknek van a valódi tartalmuk nélkül értelmezhető a dramaturgia szerepük.
53: Jón Kalman Stefánsson: Gondolatok a mamutfenyőkről és az időről 5/5
Mindig találok valahol egy eldugott JKS könyvet (a Typotexes kiadású könyveket összefogtak másokkal, és a "könyvtár" szobában vannak, most a karácsonyi pakolászás közben került a kezemben). Ez az eredetileg 2001-es könyv a gyerek nézőpontból írt két könyv közül a könnyedebb (A csillagok sercegése mélyebb), viszont így visszafelé olvasva az életművet szórakoztató, hogy JKS ugyanazt a történetet (amit a saját élete ihletett) írja meg újra és újra, és húz rá újabb és újabb rétegeket. Az Asta (aki ahogy kiderül ebből a könyvből teljesen egyértelműen, JKS nagynénijéről lett mintázva) a szeretetről szól, A halaknak nincs lábuk és a Mindenséghez mérhető egy családregény pár, és közben nagyon szépen beszél az izlandi társadalom átalakulásáról (kicsit ilyen Ernaux-osan). A gondolatok... pedig a gyerekkorról és annak elvesztéséről szól. Egyszerre vicces és megható, és úgy beszél az öregedésről és a halálról, ahogy egy gyerek azt látja.

7 napja
A magam részéről sajna nem teljesítettem a 35 könyves kihívást, megálltam harmincháromnál.2026-os alap Krasznahorkai, Kafka újra és Pynchon.
Viszont karácsonyi ajándékként kaptam 12 kötetet tizenkét barát által kiválogatva, ez érdekes és titokzatos élmény lesz havonta, a szerzők és könyvek egy részéről még csak nem is hallottam.
Szerkesztette: Dzsokijuing
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
8 napja
2026-ban az alábbi szerzőktől szeretnek/tervezek könyvet olvasni a teljesség igenye nelkul: Roger Crowley, Umberto Eco, Krasznahorkai László, Spiró György, Günter Grass, Thomas Mann, John Man, Daniel Kehlmann, Lion Feuchtwanger, Passuth László, Timothy Snyder, Hatos Pál, B. Szabó János, Ungváry Krisztián, Maurice Druon, Steven Runciman, John Keegan, stb. XD