Könyvek, színház
20 feliratkozó
3 napja
YoungZeeZee
9 558
Deception Point - Dan Brownmasodik Dan Brown konyvem es ez sem a nagy muvei kozul valo.
semmit nem tudtam errol.
politika,titkosszolgalat,csaladi belharc,nasa....
kb a 30% derul ki mi a kozponti tema...utana nem lett sokkal izgalmasabb,de rossz se. a ilyenkor a megfejtest a titkot varom h mennyire meglepo es jo. felemas erzesek vannak bennem es inkabb erosebb a negativ.
amit nem ertek miert kell oldalakon keresztul akciot leirni. idohuzasnak jo csak es 99%ban a foszereplo ugyis tuleli.filmekn sem ertem.
osszefoglava. ha kihagytam volna sem veszretten volna sokat.
6 napja
Teljesen biztos vagyok benne hogy igen. Ugy hogy Runcimant meg nem olvastam csak kozvetett infoim vannak rola.Dan Jones - A KeresztesekAkkor kicsit könnyedebb mint Runciman?
Ez egy remek olvasmányos és összefoglaló mű a keresztes háborúkról, és az akkori korról. Nemcsak a hivatalos, "számozott", Szentföld irányában megindított hadjáratokról van szó ugyanis benne, hanem vannak benne perifériás részekként kezelt hadjáratok is, például a katharok elleni háború 1209-1229 között, a Reconquista 12. századi szakasza (VI. Alfonz, Almoravidák, stb), a balti pogányok elleni háborúk, stb.
Annak tudom ajánlani, akit érdekelnek a keresztes háborúk, a középkor és szeretne egy jó kis alaptudást felszedni a témával kapcsolatban. Néhol elég tömény, de van benne irónia és humor is bőven.
Nekem nem az első olvasmányom a témával kapcsolatban, de természetesen nagyon sok új infóval/összefüggéssel lettem gazdagabb. 😊
Vannak benne térképek, és kb. 20 db színes kép.
Jones remekül ír, szórakoztató történelmi ismeretterjesztéssel van dolgunk, fogok még tőle olvasni, az biztos.
Brouwerij van de Vrij
Tactful Cactus
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
6 napja
Dan Jones - A KeresztesekAkkor kicsit könnyedebb mint Runciman?
Ez egy remek olvasmányos és összefoglaló mű a keresztes háborúkról, és az akkori korról. Nemcsak a hivatalos, "számozott", Szentföld irányában megindított hadjáratokról van szó ugyanis benne, hanem vannak benne perifériás részekként kezelt hadjáratok is, például a katharok elleni háború 1209-1229 között, a Reconquista 12. századi szakasza (VI. Alfonz, Almoravidák, stb), a balti pogányok elleni háborúk, stb.
Annak tudom ajánlani, akit érdekelnek a keresztes háborúk, a középkor és szeretne egy jó kis alaptudást felszedni a témával kapcsolatban. Néhol elég tömény, de van benne irónia és humor is bőven.
Nekem nem az első olvasmányom a témával kapcsolatban, de természetesen nagyon sok új infóval/összefüggéssel lettem gazdagabb. 😊
Jones remekül ír, szórakoztató történelmi ismeretterjesztéssel van dolgunk, fogok még tőle olvasni, az biztos.
Brouwerij van de Vrij
P-A-N-I-C
LaFleurt a kávé!
7 napja
telex.hu/karakter/konyvespolc/2026/04/07/rangos-brit-irodalmi-dijat-nyert-moskat-anita
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
7 napja
Dan Jones - A KeresztesekEz egy remek olvasmányos és összefoglaló mű a keresztes háborúkról, és az akkori korról. Nemcsak a hivatalos, "számozott", Szentföld irányában megindított hadjáratokról van szó ugyanis benne, hanem vannak benne perifériás részekként kezelt hadjáratok is, például a katharok elleni háború 1209-1229 között, a Reconquista 12. századi szakasza (VI. Alfonz, Almoravidák, stb), a balti pogányok elleni háborúk, stb.
Szerkesztette: Brouwerij van de Vrij
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
7 napja
Én most jutottam el a pár nappal ezelőtti Partizán beszélgetésig, ahol 40 percet diskurálnak Nádasdyról, sajna elég rövid, de jó kis kontent, aminek a végén tetszett amit az írókollega mondott róla érdekességként, hogy "találkozott Heltai Jenővel, aki látta Arany Jánost."24.hu/kultura/2026/03/30/meghalt-nadasdy-adam-kolto-mufordito/Az egyik legnagyszerűbb műfordító volt, nem vagyok nagy verses, így azokat nem olvastam, követtem, viszont minden interjút az elmúlt évekből elolvastam, meghallgattam vele, nagyszerű gondolatai voltak nyelvről, fordításról.
warr_b
RIP
Gyurma Pappa
7 napja
Én egyszer vettem úgy könyvet egy vidéki csókától a világ végéről, aki parázott a pénzén, hogy elutaltam neki előre a kért árat, meg a postaköltséget, és akkor már nem kellett parázni, feladta postán.1500ert van elado moly peldany igaz nagykátai szemelyes atvetellel.ncore-on van 8 db fent ebookkéntMélységesen elítélem a könyvek torrentezését
NB2
Mindig taszított, hogy regisztráljak oda, de ha nincs más, végül beadom a derekamRichard Bach könyve van esetleg valakinek kölcsönbe? Elsősorban az Illúziókat keresem, mert még az ebook/antikvár is méregdrágamoly.hu?
r.baggio
Löfli
r.baggio
Brouwerij van de Vrij
Kockáztattam párezer forintot, bejött. 😊
7 napja
1500ert van elado moly peldany igaz nagykátai szemelyes atvetellel.ncore-on van 8 db fent ebookkéntMélységesen elítélem a könyvek torrentezését
NB2
Mindig taszított, hogy regisztráljak oda, de ha nincs más, végül beadom a derekamRichard Bach könyve van esetleg valakinek kölcsönbe? Elsősorban az Illúziókat keresem, mert még az ebook/antikvár is méregdrágamoly.hu?
r.baggio
Löfli
r.baggio
8 napja
Filmekre és zenére vannak fizetős szolgáltatások, azt mindenképp elítélem, mikor 10-20e forintokat kérnek antikvár könyvekért csak azért, mert a boltokban épp nem kapható újonnan.Akkormár a zene vagy a film mitől más?ncore-on van 8 db fent ebookkéntMélységesen elítélem a könyvek torrentezését
NB2
r.baggio
És azt nem íteled el, hogy egy csomó könyv máshogy megszerezhetetlen vagy irreálisan draga?
Őszentsége Sobri Jóska

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
8 napja
Akkormár a zene vagy a film mitől más?ncore-on van 8 db fent ebookkéntMélységesen elítélem a könyvek torrentezését
NB2
r.baggio
És azt nem íteled el, hogy egy csomó könyv máshogy megszerezhetetlen vagy irreálisan draga?
8 napja
ncore-on van 8 db fent ebookkéntMélységesen elítélem a könyvek torrentezését
NB2
r.baggio
Löfli

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
8 napja
ncore-on van 8 db fent ebookként
8 napja
Richard Bach könyve van esetleg valakinek kölcsönbe? Elsősorban az Illúziókat keresem, mert még az ebook/antikvár is méregdrágamoly.hu?
r.baggio

https://www.facebook.com/ArizonaCardinalsHungary/
"Az életről sok mindent gondolok én jómagam is."
"Én nem gondolok semmit, uram."
Don't blink!
8 napja
Richard Bach könyve van esetleg valakinek kölcsönbe? Elsősorban az Illúziókat keresem, mert még az ebook/antikvár is méregdrága

---
10 napja
Austertől a Holdpalota jó, de vannak sokkal jobbak. Amiket időről időre újraolvasok, az a Leviathan, az Illúziók könyve és a Brooklyni balgaságok.
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
10 napja
Q1 összefoglaló - 7 könyv, cca. 2000 oldal (de erről majd egy kicsit később még egy megjegyzés)1. Barnás Ferenc: Most és halála óráján 5/5 (229 oldal)
Tavalyi év könyve a Könyvesnél, több listán is előkelő helyez zárt, nem véletlenül. Ha csak egy magyar könyvet olvastok el 2026-ban, mindenképp ezt ajánlom.
2. Cormac McCarthy: Vad lovak (A határvidék trilógia 1.) 5/5 (321 oldal)
Régi "adósságom" az amerikai kortárs irodalommal való felzárkózás. Imádom a western toposzait (középiskolai rajztanárom nagy filmes volt, sokat tanultunk a korai filmművészetről), McCarthy ugye már bőven a hőskor utáni történetet írt, de imádtam. Külön érdekesség, hogy ezt a könyvet nem sikerült a Jelenkornak utánnyomni (hiába írogattam nekik 😛 ), így használtan tudta a feleségem óriási kutatómunka árán, bőven túlárazva megszerezni, de így lett teljes a sorozat.
3. Werner Herzog: Dereng a világ 4.5 (112 oldal)
Herzog filmművészete pont annak a határán van, amit bármikor nézek és amihez nagyon békés lelki állapot kell, hogy leüljek. Ebben a könyvben is hasonlóan voltam. Az elején nem tudtam, hogy végig fogom-e olvasni, a végén végtelenül sajnáltam, hogy vége van.
4. Kollár-Klemenc László: Anyám tenyere 2/5 (229 oldal)
Borzasztó élmény volt ez a könyv. Amiatt kezdtem el olvasni, mert gyerekkorom helyszínén, a Duna-kanyarban játszódik. A mondák, mesék világát emeli be egy fiktív történelmi közegbe, de amíg ez mondjuk a katalán Solá-nak jó ütemérzékkel és csodálatos témákkal megy, addig KKL könyvének se füle, se farka. Azért nem 1 pont, mert az elején megjelenik néhány monda, amit gyerekkoromban és is sokat hallottam, meg a helyszínek leírása is közel volt hozzám. Nagyon nem ajánlom senkinek.
5. Ali Smith: Gliff 5/5 (252 oldal)
Ali Smith, a kedvenc kortárs íróim egyike. Szokásos minőség, Mesterházi Mónika igen kiváló munkát végez fordítóként. Smith sok szójátékot, nyelvi trükköt alkalmaz, ezeket Mesterházi magyarul is érdekesen mutatja be.
6. Paul Auster: Holdpalota 5/5 (387 oldal)
Amerikai próza folytatás. Austertől a 4321-et elkezdtem még évekkel ezelőtt, de valamiért félbehagytam, azóta sem tértem vissza hozzá. A Holdpalotára esett a választásom az sok ajánlás közül, mivel a kedvenc témám amúgy is a fejlődés regény, és ezért ezt választottam. Csalódnom nem kellett, az biztos. Nem lettem diehard Auster rajongó, de értem, hogy miért rajonganak érte annyian.
7. Halldór Laxness: Független emberek 5/5 (462 oldal, de igazából inkább 700)
Huhh. Laxness fő műve kétség kívül megalapozta a modern izlandi irodalmat. JKS több könyvében kerül elő Laxness, most már tudom, hogy több könyvében neki válaszolgatott, és a Menny és Pokol trilógia sem tudja letagadni a hatását. Viszont nem egy könnyű olvasmány. Ennek egyik oka szerintem, hogy Szentkuthy Miklós (aki ugye az eredeti Ulysses fordítást is véghez vitte) az angol kiadást ültette át magyarra, és szemben a kortárs irodalom eredetiből való fordításival, sok helyen nehezen olvasható, főleg ahol tipikus izlandi témákról van szó. Valahogy beleszerkesztette a magyar kiadó 462 oldalba, de az eredeti izlandi több mint 700 oldal, az angol verzió is 600 felett van. Nem érződött "csak" 462 oldalasnak, mire a végére értem...
Közben folyamatban van a Vörös és fekete (az első könyvet már befejeztem), Darvasi Neandervölgyiekje (második könyv közepe) és Hamvas Béla Karneválja. Sajnos a hosszabb könyveket nekem fel kell osztanom, de mondjuk egy 300 oldalas könyvet "egy ülésben" elolvasok. Ez egyfelől segít, hogy megtartsam az érdeklődésem, másfelől kordában tartja az emlékezőképességem is.
ja igen, abszolút nem ajánlom, hogy Laxness-t valaki elolvassa, hiába értékelem magasra. Remélem olvashatunk belőle majd egyszer egy Patat Bence vagy Egyed Veronika fordítást.

11 napja
fumax áremelést "lenget" bewww.facebook.com/fumaxkiado/posts/pfbid02XbRYjsaA8214sz4akXC45XVT8Uz8f6Jd7gr58GnZme8fAKZVBeu3UpwC2q8ne4W9l
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
12 napja
24.hu/kultura/2026/04/02/rakosrendezo-konyvtar-fszek/
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
12 napja
egész jól sikerült az első negyedév, 11 könyvet olvastam el, ebből ajánlanék párat:sylvia plath - üvegbura
korát megelőző nyíltsággal ír a mentális betegségekről, a női szerepekről, a szexualitásról, szomorú, hogy mennyire valós eseményeken alapul. régi hiányosságom volt, nagyon gyakran jött szembe utalásokként, most végre mindent is értek.
madeline miller - kirké
az odüsszeiából is ismert kirké istennő életét követjük végig, egészen új, mai szemmel adja át az ógörög istenségek világát. egyébként is kedvelem ezt a kultúrkört, így majdnem újra kedvet kaptam homéroszhoz is, aztán elég volt fellapoznom, hogy elmenjen tőle a kedvem. sokat segítene szerintem, ha a gimnáziumokban is ehhez hasonló művekkel kezdenének és a klasszikus művekbe csak bele-bele néznének.
krasznahorkai lászló - zsömle odavan
első krasznahorkaim, utólag már bánom, hogy ilyen sokáig halogattam. egyáltalán nem volt nehéz olvasmány, hamar kipörgettem, azt hittem jobban lehoz az életről | de végül csak szegény zsömle kutyá(ka)t sajnáltam | . (azóta sem tudom, hogy ad-e hozzá vagy ront rajta, hogy a valóság inspirálta, ezt csak utólag tudtam meg, végig azt hittem, hogy saját ötlet. 😀)
mihail bulgakov - a mester és margarita
10+ éve már olvastam, akkor is tetszett, de akkor még egy korábbi fordítását, most Goretity József 2025-ös kiadása került a kezembe és egészen fantasztikus volt, 10/10.
The risk I took was calculated, but man, am I bad at math.
14 napja
24.hu/kultura/2026/03/30/meghalt-nadasdy-adam-kolto-mufordito/Egyik legemlékezetesebb egyetemi tanárom volt, az a fajta, akit tényleg órákig el lehetett hallgatni és az ember nem unta meg.
warr_b
15 napja
24.hu/kultura/2026/03/30/meghalt-nadasdy-adam-kolto-mufordito/Az egyik legnagyszerűbb műfordító volt, nem vagyok nagy verses, így azokat nem olvastam, követtem, viszont minden interjút az elmúlt évekből elolvastam, meghallgattam vele, nagyszerű gondolatai voltak nyelvről, fordításról.
warr_b
RIP

15 napja
24.hu/kultura/2026/03/30/meghalt-nadasdy-adam-kolto-mufordito/

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
21 napja
Mivel a Javitott kiadas az edesapjarol szol illetve lenyegeben arrol, hogyan szerveztek be, es miket jelentette, azt hittem egyertelmu.Értem, mondjuk írhattál volna akkor már szülőt is rögtön, mert sajnos én a Karamazov testvérek apafiguráiból indulok ki alapvetően, példaképnél eszembe se jutottnem erre gondolok.Javitott kiadas meg nagyban megtanitja az embert, hogy a legnagyobb peldakepei bukasat is hogyan kezelje a valo eletben.Hát köszi, de nekem az 1994-es év bőven elég volt erre
csebi
| Senna + Baggio |
r.baggio
arra, hogyan dolgozd fel, hogy a szulod az nem az a tokeletesnek hitt ember, akinek gondoltad. hogy o is tud hibazni, meg hozza eleg nagyokat is.
csebi
r.baggio
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
22 napja
Értem, mondjuk írhattál volna akkor már szülőt is rögtön, mert sajnos én a Karamazov testvérek apafiguráiból indulok ki alapvetően, példaképnél eszembe se jutottnem erre gondolok.Javitott kiadas meg nagyban megtanitja az embert, hogy a legnagyobb peldakepei bukasat is hogyan kezelje a valo eletben.Hát köszi, de nekem az 1994-es év bőven elég volt erre
csebi
| Senna + Baggio |
r.baggio
arra, hogyan dolgozd fel, hogy a szulod az nem az a tokeletesnek hitt ember, akinek gondoltad. hogy o is tud hibazni, meg hozza eleg nagyokat is.
csebi

---