Politika
65 feliratkozó
több mint 5 éve
hvg jobban elmagyarázza ezt, csak nehezebben találtam megEhm, kifejtenéd kicsit?kamionsofőrök fizetése.Na ez egy érdekes dolog, és nagyon fontos számunkra:Ezen miért rugóztunk vajon? Megint csak a szokásos majdmijobbantudjuk kekeckedés, vagy volt mögötte valami értelmezhető indoklás is?
telex.hu/kulfold/2020/12/08/unios-birosag-kikuldott-munkavallalok-magyar-lengyel-elutasit
csebi
warr_b
csebi
warr_b
hvg.hu/gazdasag/20201208_Ujabb_fontos_ugyet_bukott_el_a_magyar_kormany_a_lengyelekkel_az_Europai_Birosagon
lényeg:
" A módosítás lényege az volt, hogy a más tagországban dolgozó, ám egy hazájában működő cég alkalmazásában álló munkavállalók jogai bővüljenek úgy, hogy ezek a kiküldött dolgozók munkafeltételei ne legyenek rosszabbak, mint az adott országban más szerződési formában munkát vállalóké. Az irányelv azért váltott ki tiltakozást az EU keleti országaiban, mivel az alapvetően magasabb munkaerőköltséget jelent a cégek számára, ezzel pedig csökken a versenyképességük a nyugati cégekkel szemben. ...
Az uniós szabályozás azokat a munkavállalókat érinti, akik egy országban nem ottani vállalkozás alkalmazottjaként dolgoznak, hanem egy hazájukban alapított cégtől kapják fizetésüket, adót is hazájukban fizetnek. Ilyenek például azok a magyar kőművesek, akik egy magyar cég alkalmazásában, de Németországban dolgoznak építkezéseken. Mivel az unión belül érvényesülnie kell annak az alapelvnek, hogy egy országon belül egyenlő munkáért egyenlően kell fizetni mindenkinek, az új irányelv ezt kiterjesztette az ilyen cégekre is."
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
Ehm, kifejtenéd kicsit?kamionsofőrök fizetése.Na ez egy érdekes dolog, és nagyon fontos számunkra:Ezen miért rugóztunk vajon? Megint csak a szokásos majdmijobbantudjuk kekeckedés, vagy volt mögötte valami értelmezhető indoklás is?
telex.hu/kulfold/2020/12/08/unios-birosag-kikuldott-munkavallalok-magyar-lengyel-elutasit
csebi
warr_b
csebi

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 5 éve
kamionsofőrök fizetése.Na ez egy érdekes dolog, és nagyon fontos számunkra:Ezen miért rugóztunk vajon? Megint csak a szokásos majdmijobbantudjuk kekeckedés, vagy volt mögötte valami értelmezhető indoklás is?
csebi
warr_b
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
Na ez egy érdekes dolog, és nagyon fontos számunkra:Ezen miért rugóztunk vajon? Megint csak a szokásos majdmijobbantudjuk kekeckedés, vagy volt mögötte valami értelmezhető indoklás is?
csebi

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 5 éve
Na ez egy érdekes dolog, és nagyon fontos számunkra:telex.hu/kulfold/2020/12/08/unios-birosag-kikuldott-munkavallalok-magyar-lengyel-elutasit
több mint 5 éve
Tényt állapítasz meg. Ettől nem vagy semmi, ma előszeretettel használt kirekesztő valaki. 😊Ha azt mondom, hogy Szájer egy buzi, akkor abból mire következtetsz? 😀 Hogy ott voltam, vagy homofób vagyok? 😀oké hogy azt mondják nem voltál ott, de mit mondasz te? 😀Azt mondják. Szájer buliján se voltam ott, ha ilyesmire lennél kiváncsi. 😀Ez kb. olyan lehet, mint zsidó nőként Hitlerrel önként és dalolva k*rni. Azt se értettem soha, nem is fogom sohasem.honnan tudod, hogy csinálták?
peterk2005
slowmotion
peterk2005
Negritis
peterk2005
Szerkesztette: kristóf17
több mint 5 éve
Nem mérvadó, hogy én mit tudnék, mit nem, hiaba mondom, hogy "igen", semmi súlya nincs.Illetve azt, hogy míg számodra a magánélet a hivatalos vagy pénzkereső életed szerves, integráns része, az egy politikusnál (de sok más embernél is simán) meg nem. Én elég sok évet dolgoztam olyan közegekben, ahol rengeteg jó nő volt, mégse kevertem sose össze a munkát a magánélettel. Mondhatni a munkabéli megnyilvánulásaimból nem derült ki, hogy hetero vagyok. Ha egy meleg nem affektál, nem játszik rá, akkor miért kéne ennek a munkája során bármikor is előjönnie?Sobri JóskaSzájer szerinted affektált? Rájátszott? Mert a környezete a pályafutása kezdeteitől tudta, hogy meleg. Ergó elmondta, vagy valahogy közvetítette amiből kiderült. Mégpedig elég korán.
Egyébként is másról beszélünk. Heteroszexuálisként semmi nehézséget nem okoz egy csomó jó nő között dolgozva nem rájuk mászni. Legalábbis, ha az emberbe szorult némi tartás. És simán kívül lehet hagyni a hobbit, a kedvelt szórakozási formákat, vagy akár a politikai hovatartozást / szimpátiákat is. De a szexuális orientáció sokkal mélyebb, alapvetőbb dolog ezeknél. El tudnád egy életen keresztül hihetően játszani a nyilvánosságnak, hogy meleg vagy? Meg tudnád csinálni, hogy egy férfival élsz együtt, vele jelensz meg mint pároddal, és hétfőtől szombatig a nyilvánosságban melegként közlekedsz? Nem is kell csillivilli ruhákba öltözve, csípőt ringatva emelt hangon csiripelned, csak egy "szolid meleget" alakítani. Aki kb. annyit tesz ki az ablakba a szexualitásából, amennyit egy "szolid hetero" férfi kitesz? A férfiak után fordul meg időnként az utcán, esetleg furat egy fülbevalót tetkó helyett, vagy hasonló apróságok. És ezt nem egyszer, kétszer, egy hónapig vagy kettőig, hanem egy életen át? A huszadik évnek a szürke hétköznapjain is? Vagy el tudnál játszani egy szürke, nem vitázó, vélemény nélküli, ultra lojális alkalmazottat? Egy életen keresztül? Nem menne szerintem. Márpedig Szájer ezt csinálta. Szerintem marha nehéz lehetett. Ha nem, akkor valami segített neki, hogy nem nyomta agyon ennyi idő alatt az a hazugság burok amiben élt, Jó eséllyel valami személyiség torzulás, ami átfestette a valóságot úgy, hogy nem szembesült folyamatosan a szerep és a valóság kontrasztjával.
peterk2005
De azt elhiheted, ha van valami célom, akkor vagyok elég eltökélt, hogy elérjem. Ha kell, "elkopogok" évekig.
De abban igazat adok, hogy ahhoz, hogy valaki rágyógyuljon a hatalomra ahhoz képest, ami neked vagy nekem van, torzult személyiség szükségeltetik. Legalábbis jelentősen más.
Melegként, heteroként, lojálisként, lázadóként egyaránt.
Ilyen egyikünknek sincs, így erről sok értelme nincs latolgatni, pszichologizálgatni, pláne nem pejoratív módon.
több mint 5 éve
Ha azt mondom, hogy Szájer egy buzi, akkor abból mire következtetsz? 😀 Hogy ott voltam, vagy homofób vagyok? 😀oké hogy azt mondják nem voltál ott, de mit mondasz te? 😀Azt mondják. Szájer buliján se voltam ott, ha ilyesmire lennél kiváncsi. 😀Ez kb. olyan lehet, mint zsidó nőként Hitlerrel önként és dalolva k*rni. Azt se értettem soha, nem is fogom sohasem.honnan tudod, hogy csinálták?
peterk2005
slowmotion
peterk2005
Negritis

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Illetve azt, hogy míg számodra a magánélet a hivatalos vagy pénzkereső életed szerves, integráns része, az egy politikusnál (de sok más embernél is simán) meg nem. Én elég sok évet dolgoztam olyan közegekben, ahol rengeteg jó nő volt, mégse kevertem sose össze a munkát a magánélettel. Mondhatni a munkabéli megnyilvánulásaimból nem derült ki, hogy hetero vagyok. Ha egy meleg nem affektál, nem játszik rá, akkor miért kéne ennek a munkája során bármikor is előjönnie?Sobri JóskaSzájer szerinted affektált? Rájátszott? Mert a környezete a pályafutása kezdeteitől tudta, hogy meleg. Ergó elmondta, vagy valahogy közvetítette amiből kiderült. Mégpedig elég korán.
Egyébként is másról beszélünk. Heteroszexuálisként semmi nehézséget nem okoz egy csomó jó nő között dolgozva nem rájuk mászni. Legalábbis, ha az emberbe szorult némi tartás. És simán kívül lehet hagyni a hobbit, a kedvelt szórakozási formákat, vagy akár a politikai hovatartozást / szimpátiákat is. De a szexuális orientáció sokkal mélyebb, alapvetőbb dolog ezeknél. El tudnád egy életen keresztül hihetően játszani a nyilvánosságnak, hogy meleg vagy? Meg tudnád csinálni, hogy egy férfival élsz együtt, vele jelensz meg mint pároddal, és hétfőtől szombatig a nyilvánosságban melegként közlekedsz? Nem is kell csillivilli ruhákba öltözve, csípőt ringatva emelt hangon csiripelned, csak egy "szolid meleget" alakítani. Aki kb. annyit tesz ki az ablakba a szexualitásából, amennyit egy "szolid hetero" férfi kitesz? A férfiak után fordul meg időnként az utcán, esetleg furat egy fülbevalót tetkó helyett, vagy hasonló apróságok. És ezt nem egyszer, kétszer, egy hónapig vagy kettőig, hanem egy életen át? A huszadik évnek a szürke hétköznapjain is? Vagy el tudnál játszani egy szürke, nem vitázó, vélemény nélküli, ultra lojális alkalmazottat? Egy életen keresztül? Nem menne szerintem. Márpedig Szájer ezt csinálta. Szerintem marha nehéz lehetett. Ha nem, akkor valami segített neki, hogy nem nyomta agyon ennyi idő alatt az a hazugság burok amiben élt, Jó eséllyel valami személyiség torzulás, ami átfestette a valóságot úgy, hogy nem szembesült folyamatosan a szerep és a valóság kontrasztjával.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
oké hogy azt mondják nem voltál ott, de mit mondasz te? 😀Azt mondják. Szájer buliján se voltam ott, ha ilyesmire lennél kiváncsi. 😀Ez kb. olyan lehet, mint zsidó nőként Hitlerrel önként és dalolva k*rni. Azt se értettem soha, nem is fogom sohasem.honnan tudod, hogy csinálták?
peterk2005
slowmotion
peterk2005
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Ez a hsz. megmutatja mennyire távol áll tőled a hatalomtechnika és a hatalomvágy motivációjának megértése.Ez elsülhetett volna így is (mármint egy elfogadási folyamat elindulásaként), ha Szájer Józsefről nem így derül ki, és a pártja nem így reagál. Ha Szájer maga állt volna elő vele, és beszél arról is, hogy ezt hogyan találja összeegyeztethetőnek azokkal a politikai célokkal és elvekkel, amit a kormány képvisel, annak lehetett volna ilyen tudatformáló hatása. Annak még inkább, ha miniszterelnök is nyilvánosan támogatta volna ebben. De nem erről volt szó sem Szájer, sem Orbán részéről, sőt én egyetlen olyan fideszes megszólalót sem láttam, aki kiállt volna Szájer mellett, ami elég sokat elárul ezeknek a politikusoknak az emberi „nagyságáról”. Az egésznek van egy, az ügyön túlmutató politikai üzenete is: vajon még mindig létezik-e a híres véd- és dacszövetség, amiről annyiszor beszéltek a NER-rel kapcsolatban, hogy ha valaki kellemetlen helyzetbe kerül, akkor nem engedik el a kezét? Itt most, úgy tűnik, egy harmincvalahány éves barátságot dobtak a kukába, legalábbis a nyilvánosság előtt.A politikai vetületet figyelmen kívül hagyva, megmondom őszintén én ennek az emberi oldalát sem értem. Illetve, ha értem, akkor pedig bizonyos mértékig sajnálom Szájert. Én egész életemben úgy működtem, hogy ha egy klubba / közösségbe nem éreztem oda valónak magamat, akkor eleve nem is kerestem a csatlakozás lehetőségét. Ha meg menet közben alakult olyanná a helyzet, akkor rövid úton vettem a kalapomat és távoztam. A szexuális orientáció egy nagyon erős, meghatározó aspektusa az ember életének, nem csak annyi, hogy sört iszom vagy bort iszom, mert ezt vagy azt szeretem. Előbbi az egész életre, családra, munkára, emberi kapcsolatokra, mindenre kihat. Már azt is nehéz elképzelni, hogy milyen lehet leélni abban a hazugságban egy életet, hogy az ember meleg, és egy ál-kapcsolatban, ál-feleséggel él. És hogy ez ne legyen elég, még a hivatásában, munkájában is egy olyan közegben éli le az életét, amelyik a nyílt színen utálja. Ha a kollegám meg is értene engem, akkor se tudnék évtizedekig bejárni egy olyan munkahelyre, ahol a falra az van kiragasztva - még ha nem is direkt nekem címezve, hanem csak úgy általában -, hogy s*ggkúró buzig*cik". Mert az, hogy a jobboldali online és offline tér hemzseg ettől, az nem kérdés. És ugye az olyan szösszenetek, mint a minapi apa az apa, anya az anya sztori. Mennyire érezheti munkatársnak / barátnak azt a kollégáját, amelyik privátban ugyan megérti őt (ha megérti), de aztán belebuzig*cizik az alkotmányba a nyílt színen? Borzasztó lehet...
csebi
A "ha értem, akkor sajnálom"-ot úgy értettem, hogy ha mindez azért volt / van, mert annak idején egy liberális, nyugatos polgári párthoz csatlakozott, amit komolyan vett, fontos volt neki, aztán kénytelen volt átélni a fordulatot, és "beleragadt" az ügybe, nem tudott belőle kikeveredni / kiszakadni, akkor ezért tényleg sajnálom. De csak bizonyos mértékig, mert ha ez a helyzet, akkor lehet azt is csinálni, hogy elmegy szépen messzire, csinál valami őt érdeklőt és közben távolságot is tart, ahogy pl. Pokorni és sokan mások. De ő ugye alkotmányt írt ésatöbbi. Ami meg arra utal, hogy nem is biztos, hogy átérezte ezt az abszurd, álságos, hazug helyzetet amiben évtizedeket már leélt. Lehet, hogy számára nem is volt abszurd és hazug? Illetve rossz a kérdés, mert az biztos, hogy abszurd és hazug volt, inkább az a kérdés, hogy hogyan? Tudta, hogy az, szenvedett miatta, hogy az, vagy megmagyarázta magának - magának hazudva -, hogy a helyzet nem is olyan, amilyen?
Ez kb. olyan lehet, mint zsidó nőként Hitlerrel önként és dalolva k*rni. Azt se értettem soha, nem is fogom sohasem.
peterk2005
Illetve azt, hogy míg számodra a magánélet a hivatalos vagy pénzkereső életed szerves, integráns része, az egy politikusnál (de sok más embernél is simán) meg nem.
Én elég sok évet dolgoztam olyan közegekben, ahol rengeteg jó nő volt, mégse kevertem sose össze a munkát a magánélettel. Mondhatni a munkabéli megnyilvánulásaimból nem derült ki, hogy hetero vagyok.
Ha egy meleg nem affektál, nem játszik rá, akkor miért kéne ennek a munkája során bármikor is előjönnie?
Ismered a Finkelstein sztorit.
Az szerintem még Szájernél is markánsabban mutatja meg, hogy a munkának nincs köze a magánélethez. Se ahhoz, hogy zsidó, se ahhoz, hogy meleg.
Profi volt, külön tudta választani a hatékony tanácsadást a boldog magánéletétől.
Pont az a gáz szerintem, ha valakinek ez nem sikerül.
Ha hazaviszi a stresszt, otthon basztatja a nejét, gyerekét, vagy ha beviszi a melóhelyre a magánéletet, és a gyereke betegségén, vagy a nőjén agyalva nem a munkára fókuszál száz százalékban.
Az meg, hogy egy buta titkárnő beleszerelmesedik egy államvezetőbe teljesen más tészta.
Egy nő mindig előbb nő, és csak aztán zsidó.
Sima érzelemvezérelt gondolkodás.
több mint 5 éve
Azt mondják. Szájer buliján se voltam ott, ha ilyesmire lennél kiváncsi. 😀Ez kb. olyan lehet, mint zsidó nőként Hitlerrel önként és dalolva k*rni. Azt se értettem soha, nem is fogom sohasem.honnan tudod, hogy csinálták?
peterk2005
slowmotion

több mint 5 éve
Ez kb. olyan lehet, mint zsidó nőként Hitlerrel önként és dalolva k*rni. Azt se értettem soha, nem is fogom sohasem.honnan tudod, hogy csinálták?
peterk2005
több mint 5 éve
Ez elsülhetett volna így is (mármint egy elfogadási folyamat elindulásaként), ha Szájer Józsefről nem így derül ki, és a pártja nem így reagál. Ha Szájer maga állt volna elő vele, és beszél arról is, hogy ezt hogyan találja összeegyeztethetőnek azokkal a politikai célokkal és elvekkel, amit a kormány képvisel, annak lehetett volna ilyen tudatformáló hatása. Annak még inkább, ha miniszterelnök is nyilvánosan támogatta volna ebben. De nem erről volt szó sem Szájer, sem Orbán részéről, sőt én egyetlen olyan fideszes megszólalót sem láttam, aki kiállt volna Szájer mellett, ami elég sokat elárul ezeknek a politikusoknak az emberi „nagyságáról”. Az egésznek van egy, az ügyön túlmutató politikai üzenete is: vajon még mindig létezik-e a híres véd- és dacszövetség, amiről annyiszor beszéltek a NER-rel kapcsolatban, hogy ha valaki kellemetlen helyzetbe kerül, akkor nem engedik el a kezét? Itt most, úgy tűnik, egy harmincvalahány éves barátságot dobtak a kukába, legalábbis a nyilvánosság előtt.A politikai vetületet figyelmen kívül hagyva, megmondom őszintén én ennek az emberi oldalát sem értem. Illetve, ha értem, akkor pedig bizonyos mértékig sajnálom Szájert. Én egész életemben úgy működtem, hogy ha egy klubba / közösségbe nem éreztem oda valónak magamat, akkor eleve nem is kerestem a csatlakozás lehetőségét. Ha meg menet közben alakult olyanná a helyzet, akkor rövid úton vettem a kalapomat és távoztam. A szexuális orientáció egy nagyon erős, meghatározó aspektusa az ember életének, nem csak annyi, hogy sört iszom vagy bort iszom, mert ezt vagy azt szeretem. Előbbi az egész életre, családra, munkára, emberi kapcsolatokra, mindenre kihat. Már azt is nehéz elképzelni, hogy milyen lehet leélni abban a hazugságban egy életet, hogy az ember meleg, és egy ál-kapcsolatban, ál-feleséggel él. És hogy ez ne legyen elég, még a hivatásában, munkájában is egy olyan közegben éli le az életét, amelyik a nyílt színen utálja. Ha a kollegám meg is értene engem, akkor se tudnék évtizedekig bejárni egy olyan munkahelyre, ahol a falra az van kiragasztva - még ha nem is direkt nekem címezve, hanem csak úgy általában -, hogy s*ggkúró buzig*cik". Mert az, hogy a jobboldali online és offline tér hemzseg ettől, az nem kérdés. És ugye az olyan szösszenetek, mint a minapi apa az apa, anya az anya sztori. Mennyire érezheti munkatársnak / barátnak azt a kollégáját, amelyik privátban ugyan megérti őt (ha megérti), de aztán belebuzig*cizik az alkotmányba a nyílt színen? Borzasztó lehet...
csebi
A "ha értem, akkor sajnálom"-ot úgy értettem, hogy ha mindez azért volt / van, mert annak idején egy liberális, nyugatos polgári párthoz csatlakozott, amit komolyan vett, fontos volt neki, aztán kénytelen volt átélni a fordulatot, és "beleragadt" az ügybe, nem tudott belőle kikeveredni / kiszakadni, akkor ezért tényleg sajnálom. De csak bizonyos mértékig, mert ha ez a helyzet, akkor lehet azt is csinálni, hogy elmegy szépen messzire, csinál valami őt érdeklőt és közben távolságot is tart, ahogy pl. Pokorni és sokan mások. De ő ugye alkotmányt írt ésatöbbi. Ami meg arra utal, hogy nem is biztos, hogy átérezte ezt az abszurd, álságos, hazug helyzetet amiben évtizedeket már leélt. Lehet, hogy számára nem is volt abszurd és hazug? Illetve rossz a kérdés, mert az biztos, hogy abszurd és hazug volt, inkább az a kérdés, hogy hogyan? Tudta, hogy az, szenvedett miatta, hogy az, vagy megmagyarázta magának - magának hazudva -, hogy a helyzet nem is olyan, amilyen?
Ez kb. olyan lehet, mint zsidó nőként Hitlerrel önként és dalolva k*rni. Azt se értettem soha, nem is fogom sohasem.

több mint 5 éve
lehet, és lehet.Az egésznek van egy, az ügyön túlmutató politikai üzenete is: vajon még mindig létezik-e a híres véd- és dacszövetség, amiről annyiszor beszéltek a NER-rel kapcsolatban, hogy ha valaki kellemetlen helyzetbe kerül, akkor nem engedik el a kezét? Itt most, úgy tűnik, egy harmincvalahány éves barátságot dobtak a kukába, legalábbis a nyilvánosság előtt.Ezt egyáltalán nem értem.
csebi
Lehet már egy ideje nem is volt barátság, csak érdekkapcsolat.
És lehet, hogy nincs a kukába dobva, csak az a kommunikáció kifelé, hogy "nem illik a politikai közösségünkbe".
Egyiknek sincs köze a kézelengedéshez.
Mit ért alatta a szerző?
Sobri Jóska
több mint 5 éve
Az ítélet jogszerűségét emlékeim szerint nem vitatta senki. Nem az van/volt a vita középpontjában.Hanem az, hogy mennyire "erkölcsös", mennyire "banánköztársaságos" az ítélet.
MC12
De ez nem egzakt.
Mindenki máshogy ítéli, ítélheti meg.
Míg a jogszerűség meg egzakt.
Jogszerű ítélet született, ami az államnak hasznos, de ennek ellenére van akinek sérti az igazságérzetét vagy erkölcsi érzékét. Na bumm.
Mivel 30 éve vagyunk banánköztársaság (elötte meg 40 évig kommunista diktatúra) nagyon meglepődni azért felesleges.
több mint 5 éve
Oszt' miért ne lenne ez a normális, ha logikus is, meg általános gyakorlat is?Ez az eljárás országtól függetlenül helytelen, hiszen egyszerűen nem bírja rá a vállalatokat a jog szerinti működésre. A legtöbb nagyvállalatnak külön kerete van a bírságokra, mert jobban megéri elkövetni a bűnt és kifizetni a bírságot mint helyesen működni, de ezt ne állítsuk be normálisnak. Nagyon helyesen írta valaki, hogy jogszolgálatás folyik ezekben az esetekben nem igazságszolgáltatás.Viszont én, mint választó döntöm el, hogy mit csinálj, hét millió társammal együtt. Egy jól működő demokráciában jobban / igazságosabban / morálisabban írom körül a feladataidat, egy banánköztársaságban, vagy szocialista diktatúrában meg sehogy, vagy kevésbé.Ez akkor lenne legitim, ha mondjuk egy elismerten jól működő demokráciában, legyen mondjuk Svédország, Dánia, Németország nem ugyanilyen alkuk köttetnének nagyiparosok, nagyvállalkozók és az állam között adóügyekben.
peterk2005
De ugyanilyenek köttetnek.
Leegyszerűsítve: ha megtéríti a kárt, fizet, akkor nem megy sittre.
Sobri Jóska
MC12
Mi a normalitás akkor?
Amiről te, vagy valami "erkölcsi ítész" megállapítja?
Ezt hívják vallásnak, nem?
Vallásellenes vagyok.
Az egésznek van egy, az ügyön túlmutató politikai üzenete is: vajon még mindig létezik-e a híres véd- és dacszövetség, amiről annyiszor beszéltek a NER-rel kapcsolatban, hogy ha valaki kellemetlen helyzetbe kerül, akkor nem engedik el a kezét? Itt most, úgy tűnik, egy harmincvalahány éves barátságot dobtak a kukába, legalábbis a nyilvánosság előtt.Ezt egyáltalán nem értem.
csebi
Lehet már egy ideje nem is volt barátság, csak érdekkapcsolat.
És lehet, hogy nincs a kukába dobva, csak az a kommunikáció kifelé, hogy "nem illik a politikai közösségünkbe".
Egyiknek sincs köze a kézelengedéshez.
Mit ért alatta a szerző?
több mint 5 éve
Igaz, ha nem így gondolod elnézést érte.Egy szóval sem vitattam, hogy ne ez lenne a népfelség elve, sőt egyetértek veled, csak szerintem rossz ítélet született, szerinted meg jó, szerintem ezek alapján megéri ,szerinted nem, ezek már valóban elvi kérdések, de szerintem lehet róluk vitatkozni mert többféle nézőpont megismerése szélesíti az ember látókörét. Azt sem vitatom, hogy ne lenne jogszerű ami történt, a vita egyáltalán nem erről szólt. A büntetés mértéke elsősorban a vita tárgya.Ezt én hol írtam? 😊
MC12
Azt mondtam, hogy egészen barátságos ítéletet kapott, az ő szemszögéből. Csak azt mondtam, hogy ilyen rendszer, és láttam már ennél cifrább (enyhébb) ítéletet (súlyosabb vagy hasonlóan súlyos ügyben).
Ami jogszerű, az nem feltétlenül erkölcsös. Én, ezt alapvetően baloldali érzelmű emberként, talán még jobban is megélem.
De ettől még a Hajdú ügy ítélete ténylegesen jogszerű volt.
Gyurma Pappa
Az ítélet jogszerűségét emlékeim szerint nem vitatta senki. Nem az van/volt a vita középpontjában.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 5 éve
megtörve picit az adóügyek kapcsán a bűn és bűnhődés kapcsolatát, ideteszem ezt az interjút:24.hu/belfold/2020/12/08/lederer-andras-szajer-jozsef/
Még ha sokszor nem értettem egyet vele vagy a HB-vel, de azért itt vannak nagyon jó mondatok:
pl.:
Mintha most bepillantást kaptunk volna abba, mi történik majd, amikor ennek a kurzusnak egyszer nagyon csúnya vége lesz. Szerintem akkora feszültség van már az emberekben, hogy a mindennapokban elvárt viselkedéstől nagyon távol álló zsigeri reakciók fognak születni.
vagy
Miközben öt éve hallgatjuk a migránsozást, és hogy nem leszünk bevándorlóország, az elmúlt öt évben exponenciálisan növekszik Magyarországon a külföldieknek kiadott munkavállalási és letelepedési engedélyek száma. Az egyetlen migráns csoport, akikkel szemben a kormány valóban alkalmazza a szlogenjeit, azok a segítségre szoruló menedékkérők.
vagy
Ez elsülhetett volna így is (mármint egy elfogadási folyamat elindulásaként), ha Szájer Józsefről nem így derül ki, és a pártja nem így reagál. Ha Szájer maga állt volna elő vele, és beszél arról is, hogy ezt hogyan találja összeegyeztethetőnek azokkal a politikai célokkal és elvekkel, amit a kormány képvisel, annak lehetett volna ilyen tudatformáló hatása. Annak még inkább, ha miniszterelnök is nyilvánosan támogatta volna ebben. De nem erről volt szó sem Szájer, sem Orbán részéről, sőt én egyetlen olyan fideszes megszólalót sem láttam, aki kiállt volna Szájer mellett, ami elég sokat elárul ezeknek a politikusoknak az emberi „nagyságáról”. Az egésznek van egy, az ügyön túlmutató politikai üzenete is: vajon még mindig létezik-e a híres véd- és dacszövetség, amiről annyiszor beszéltek a NER-rel kapcsolatban, hogy ha valaki kellemetlen helyzetbe kerül, akkor nem engedik el a kezét? Itt most, úgy tűnik, egy harmincvalahány éves barátságot dobtak a kukába, legalábbis a nyilvánosság előtt.
több mint 5 éve
1. Ezt most átéreztem. 😀Te jogászként a megírt jogról és annak a nem leírt joggyakorlatáról beszélsz, mi pedig nem. 😊 A te megközelítésedben a meggymagos csaló is bűnös, ha éppen létező szocialista rendszer van, mert annak a leírt jogrendszere és joggyakorlata így működött. 😊1) Ne sértegess, nem vagyok jogász! 😀
Én (mi?) nem ebből az aspektusból közelítjük meg az ügyet, hanem választóként. Egy működő demokráciában áttételesen én mint választó döntöm el, hogy milyen leírt és nem leírt szabályök között mozoghatsz, és ha nem tetszik ahogy csinálod, átíratom a szabályokat. Egy jól működő demokráciában eredményesebben, egy kevésbé jól működőben kevésbé eredményesen tudok ebbe beleszólni. Egy banánköztársaságban, vagy szocialista diktatúrában meg (szinte) semennyire.
peterk2005
2) Oké. De most te arról beszélsz, hogy az neked nem tetszik ez az autó, amiben ülsz, én meg próbálom elmagyarázni, hogy mitől van az a kotyogó hang a kipufogó alatt, ami típus hiba.
Gyurma Pappa
2. Világos, csak ez ugyanaz a vita, amikor azt mondom, hogy XY egy szar miniszterelnök / elnök / kancellár, Jóska meg erre úgy válaszol, hogy mit nyavajogsz, őt választották meg. Éppen te tanácsoltad, hogy ilyenekbe ne menjek bele. 😊

több mint 5 éve
Egy szóval sem vitattam, hogy ne ez lenne a népfelség elve, sőt egyetértek veled, csak szerintem rossz ítélet született, szerinted meg jó, szerintem ezek alapján megéri ,szerinted nem, ezek már valóban elvi kérdések, de szerintem lehet róluk vitatkozni mert többféle nézőpont megismerése szélesíti az ember látókörét. Azt sem vitatom, hogy ne lenne jogszerű ami történt, a vita egyáltalán nem erről szólt. A büntetés mértéke elsősorban a vita tárgya.Ezt én hol írtam? 😊
MC12
Azt mondtam, hogy egészen barátságos ítéletet kapott, az ő szemszögéből. Csak azt mondtam, hogy ilyen rendszer, és láttam már ennél cifrább (enyhébb) ítéletet (súlyosabb vagy hasonlóan súlyos ügyben).
Ami jogszerű, az nem feltétlenül erkölcsös. Én, ezt alapvetően baloldali érzelmű emberként, talán még jobban is megélem.
De ettől még a Hajdú ügy ítélete ténylegesen jogszerű volt.

több mint 5 éve
Igen. Börtön elkerülve megegyezés alapján, és elég nagy (visszatartó erejű) kártérítés kiszabása. Nagyjából ezt gondolom / gondolnám én is megfelelő "tételnek" nem kiemelten súlyos fehérgalléros ügyekben, ha teljes mértékig együttműködnek a hatóságokkal.Nem rá gondoltam.Mint a Wolskwagen CEO-ja ugye? A Wolkswagen is megtérítette a kárt és a büntetést is.Viszont én, mint választó döntöm el, hogy mit csinálj, hét millió társammal együtt. Egy jól működő demokráciában jobban / igazságosabban / morálisabban írom körül a feladataidat, egy banánköztársaságban, vagy szocialista diktatúrában meg sehogy, vagy kevésbé.Ez akkor lenne legitim, ha mondjuk egy elismerten jól működő demokráciában, legyen mondjuk Svédország, Dánia, Németország nem ugyanilyen alkuk köttetnének nagyiparosok, nagyvállalkozók és az állam között adóügyekben.
peterk2005
Sobri Jóska
peterk2005
Pár éve olvstam erről, hogy a skandináv országokban mi történik adóügyekben, adóhiánynál nagyobb cégekkel, és ott is többségében a megegyezések, kártérítések szerepeltek, börtön szinte sehol. (Ahhoz valakivel nagyon rosszban kell lenni, vagy eleve az adóelkerülésre, csalásra kell a cég működésének irányulnia.)
Sobri Jóska
u.i.:
Hozzáteszem, hogy itt a Peti féle kicsi, közepes méretű esetekre gondolok. A nagy nemzetközi cégekkel szembeni fellépés az egész világon úgy van elcs*szve ahogy kell, annak a megoldása egy sokkal összetettebb feladat. Nem is keverném ezeket a mostani esettel. (A WV CEO példa se volt emiatt jó, mert ott is más okok játszottak közre abban, hogy őt elmeszelték, nem igazán a jogszabályi környezet / joggyakorlat.)

több mint 5 éve
Ez az eljárás országtól függetlenül helytelen, hiszen egyszerűen nem bírja rá a vállalatokat a jog szerinti működésre. A legtöbb nagyvállalatnak külön kerete van a bírságokra, mert jobban megéri elkövetni a bűnt és kifizetni a bírságot mint helyesen működni, de ezt ne állítsuk be normálisnak. Nagyon helyesen írta valaki, hogy jogszolgálatás folyik ezekben az esetekben nem igazságszolgáltatás.Viszont én, mint választó döntöm el, hogy mit csinálj, hét millió társammal együtt. Egy jól működő demokráciában jobban / igazságosabban / morálisabban írom körül a feladataidat, egy banánköztársaságban, vagy szocialista diktatúrában meg sehogy, vagy kevésbé.Ez akkor lenne legitim, ha mondjuk egy elismerten jól működő demokráciában, legyen mondjuk Svédország, Dánia, Németország nem ugyanilyen alkuk köttetnének nagyiparosok, nagyvállalkozók és az állam között adóügyekben.
peterk2005
Sobri Jóska
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 5 éve
Hát, hogy egy klasszikust idézzek, a jog kerítés a birkák ellen, hogy ne kóboroljanak kedvük szerint bármerre, de a nagykutyák azt a kerítést átugorják, a patkányok meg simán átcsúsznak alatta. Azon lehet vitatkozni, hogy H. Péter média"vállalkozó" melyik, de nem érdemes.
Hatalmi ágak esetén már inkább lábakról beszélünk, a bal láb a törvényhozó, a jobb a végrehajtó, közte meg a jogi/igazságszolgáltatói himbálózik
több mint 5 éve
A büntetés mértéke elsősorban a vita tárgya.Szerintem a letöltendő szívás, de 4 évre felfüggesztve 18 hónap se semmiség. Jobb a letöltendőnél, de indokolatlan lenne egy országosan ismert embernél több.
MC12
Ha ez nem rettenti el a további kétes üzelmektől, akkor a letöltendő sem, sőt.
Illetve van embereknek pénze a Hajdúban, böribe mégse mehet, dolgoznia kell.