NFL meccselőzetesek - 10. hét

2015. november 15., 14:59

Beharangozók a tizedik fordulós vasárnapi mérkőzésekhez.

NFL meccselőzetesek - 10. hét

Green Bay- Detroit
Tampa Bay - Dallas
Tennessee - Carolina
St. Louis - Chicago
Washington - New Orleans
Philadelphia - Miami
Pittsburgh - Cleveland
Baltimore - Jacksonville
Oakland - Minnesota
NY Giants - New England
Denver - Kansas City
Seattle - Arizona

 

Green Bay Packers - Detroit Lions
2015. november 15., 19:00 (Lambeau Field, Green Bay)

Green Bay Packers

- Mi történt a múlt héten: A veretlen Panthers-hez utaztak és kaptak egy nagy verést, amit a garbage time-ban sikerült kozmetikázni, így lett 37-29-es vereség a vége.

- Hiányzók: Ty Montgomery elkapó játéka kétséges, Eddy Lacy futó pedig kérdéses, a többiek egészségesek.

- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: James Starks. A Lions ellen eddig az nem futott 100 yardot, aki nem akart, és Lacy lefokozásával a hatodéves veteránnak lehet sok labdacipelése. Passz ellen a középmezőnyben van a Lions, viszont Rodgersék a liga alján, de ha a futással megalapoznak a passzjátéknak, Cobb és Richard Rodgers is hozhat pár nagy játékot.

 

Detroit Lions

- Mi történt a múlt héten: Kipihenték a hatalmas londoni zakó fájdalmait, és kirúgták a csapat elnökét, valamint támadó-koordinátorát.

- Hiányzók: Rashean Mathis cornerback agyrázkódás miatt már nem játszhat az évben, Calvin Johnson elkapó pedig bokasérülés miatt kérdéses.

- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: Theo Riddick. A Lions sűrűn játszik hátrányban, így nem tudnak a futásokra építeni, Riddick azonban remek elkapó a backfieldről, Stafford sűrűn fogja valószínűleg keresni. Calvin Johnson és Golden Tate is jó napra számíthat, mert Damarius Randallék az utóbbi hetekben botladoznak, de ehhez először meg kell védeni Staffordot, ami idén eddig egyáltalán nem ment.

Érdekességek:
- 24 mérkőzés óta nem nyert a Lions a Lambeau Fielden, azóta 13 különböző Lions irányító, és 9 edző veszített mérkőzést Wisconsinban, Brett Favre pedig még a Falcons játékosa volt.
- Staffordnak meglepően jó számai vannak a Lambeaun, 10 TD mellé mindössze három interceptiont dobott.
- Ez lesz a 170. alapszakaszbeli találkozásuk, 67 Lions siker mellett 97 Packers győzelem született, és hétszer döntetlent játszottak.


Legutóbbi találkozásuk:
A tavalyi év utolsó fordulójában találkoztak, 30-20-as Packers siker lett a vége.


Mi történhet most?
A két nehéz ellenfél után Rodgersék lazíthatnak egyet, a liga egyik legrosszabb csapata ellen illene visszatalálni a helyes útra. Hiába vannak hiányosságok a hazai oldalon, nem olyan ellenféllel találkoznak, akik ki is tudják ezeket használni. A történelem is a Packers oldalán áll, 9 olyan játékos van a Lions keretében, aki még nem is élt a legutóbbi Lambeau-n aratott siker idején. Szinte tökéletes játék kellene a Detroittól, de úgy érezhető, hogy a GB most akar „visszavágni” az előző két hétben elszenvedett vereségekért, és egy nagyon brutális kiütésnek lesznek tanúi azok, akik ezt a mérkőzést választják a hét órás idősávból.

 


 

Tampa Bay Buccaneers - Dallas Cowboys
2015. november 15., 19:00 (Raymond James Stadium, Tampa)

Tampa Bay Buccaneers

- Mi történt a múlt héten: A vörös zónán belül meghalt a támadósor, 32-18-ra kaptak ki a New York Giantstől.

- Hiányzók: A passzsiettető Jacquies Smith biztosan nem játszik, a másodvédelemből pedig három ember is kérdéses: Bradley McDougald, Alterraun Verner és Major Wright. A támadók közül Vincent Jackson és Ali Marpet.

- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: Elsősorban Mike Evans-re, aki kétarcú héten van túl, 150 elkapott yardját meg is duplázhatta volna, ha nem ejti el Winston több passzát is. Mivel a többi elkapó no-name kategória, Seferian-Jenkins pedig rendre maródi, így a Cowboys-nak majdnem mindent egy lapra feltéve kell limitálni Evans-t, akár a többiek 1-az-1-ben hagyásával. Azt láttuk már, hogy Brandon Carr önmagában nem szokott elég lenni egy #1 elkapó ellen. Eközben Doug Martin a szezon tán legrosszabb meccsén van túl, illene labdavesztés nélkül lehoznia a mait, hiszen reális győzelmi esélyeik vannak. Könnyen lehet egy kiélezett meccs ebből, ahol minden first down aranyat ér, így Jameis Winston egy-két megiramodása is döntő lehet, mivel ez az ellenfél irányítójában kevésbé van benne. A Cowboys nem egyszer ráfaragott már egy jól ütemezett scramblingre. A védelemből nyilván Greg Hardy semlegesítése az elsődleges feladat, ami rutintalan OL játékosokkal nem egyszerű, Dotson pedig ki tudja mennyire rozsdás.

 

Dallas Cowboys

- Mi történt a múlt héten: Hosszabbításban kaptak ki a csoportrivális Philadelphia Eaglestől 33-27-re, Romo nélkül még mindig nem sikerült nyerniük.

- Hiányzók: Brice Butler elkapó az egyedüli biztos hiányzó, Sean Lee agyrázkódás miatt kétséges, Anthony Hitchens pedig kérdéses.

- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: Dez Bryant már megvillantotta, hogy annyira nem lassítja a fájós lába, hogy ne tudjon bravúros elkapásokat bemutatni. Ez a matchup neki nagyon feküdhet, maximum Matt Cassel tudja kikapcsolni. A veterán QB az Eagles-nek is ajándékozott 6 pontot egy rossz passzal, pont ezeket kéne elkerülni. A futás nem a legjobb, de Darren McFaddennel arra azért elég, hogy versenyképes legyen a csapat, már csak meg kell találni Bryantet, Wittent vagy a kiszámíthatatlan Cole Beasley-t. Kevés olyan meccse volt a Dallas-nak Romo nélkül, amit illett volna behúzni, de ez most ilyennek tűnik a párharcok alapján.

Érdekességek:
- Nem túl fényes a Bucs mérlege a Cowboys ellen, alapszakaszban 14 mérkőzésből mindössze háromszor nyertek, a rájátszásban kétszer találkoztak, mindkétszer dallasi győzelem született.
- 2003 októberében győzte le utoljára a Tampa Bay a Dallast, akkor 16-0-s sikert arattak otthon.
- Három Buccaneers játékos is a Cowboysból érkezett: Henry Melton, Bruce Carter, és Sterling Moore.


Legutóbbi találkozásuk:
2012 szeptemberében a Dallas hazai pályán 16-10-re nyert Josh Freemanék ellen.


Mi történhet most?
Bármi. Matt Casselre nem lehet alapozni, ugyanúgy zárhat 76 yarddal mint 276-tal, de ha feltételezzük, hogy az összhang javul a társaival, akkor a kockázatkerülő futball lehet, hogy elég lesz. A Buccaneers ért már el sikereket ebben az összeállításban is, de bántóan kevés a playmaker, pontot meg csak kéne szerezni valahogy. Ha Cassel hibázgat, azt meg lehet büntetni,de ez a túloldalra is igaz, elvégre Winston mégiscsak rookie, hiába ő a tehetségesebb a két irányító közül. A Tampa Bay számára minden W nagy siker, de igazából ettől a szezontól mást nem remélhetnek a rutinszerzésen kívül, a Dallas azonban 2-6-nál sem zárható ki teljesen mint csoportelső, ehhez viszont egy meccset már meg kéne nyerni Romo nélkül. A tét tehát nekik a nagyobb, de ez nem mindig előny.

 


 

Tennessee Titans - Carolina Panthers
2015. november 15., 19:00 (Nissan Stadium, Nashville)

Tennessee Titans

- Mi történt a múlt héten: Az ideiglenes főedző, Mike Mularkey az első mérkőzésén megszerezte első győzelmét, idegenben, hosszabbításban győzték le a New Orleans Saints csapatát 34-28-ra.

- Hiányzók: Jason McCourty a másodvonalból, Kendall Wright pedig az elkapósorból fog hiányozni. Perrish Cox cornerback is kérdéses, a mérkőzés előtt fog eldőlni, hogy játszhat-e.

- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: Byron Bellre, aki tavaly még a Panthers drukkerek idegeit borzolta, így pontosan tudják Riveráék, hogy miként lehet zavarba hozni. Mariota nagy meccsen van túl, de várhatóan most nehezebb lesz védelmet olvasnia, Josh Norman pedig egy emberét állandó jelleggel ki tudja venni. Delanie Walkernek muszáj jó napot kifogni, hogy szoros legyen a meccs, a Panthers safety-vonalában erre van is esélye. A futókra, Andrews vezetésével nagy szükség lesz, hogy ne a Carolinánál legyen a labda negyedenként 9 percig.

 

Carolina Panthers

- Mi történt a múlt héten: Megőrizték veretlenségüket, három negyeden keresztül meggyőzően játszottak a Green Bay ellen, 37-29-re nyertek.

- Hiányzók: Andrew Norwell guard szinte biztosan nem játszhat, Dwan Edwards DT játéka pedig kérdéses.

- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: Nagy felfordulás most sincs, a Titans védelme sem indokolja, hogy felboruljon az egyensúly. Jonathan Stewart a meccs elején kevesebb labdát kap újabban. Talán az is kiderül, hogy Devin Funchess berobbant múltr héten vagy csak kivételes bevillanás volt. Newtonnak ezt a secondary-t illene hasonlóan szétkapni, mint a green bay-ét. A bizonytalankodó cornerbackek Philly Brown és Ginn számára is lehetőséget biztosítanak egy-egy hosszú játékra.

Érdekességek:
- Tennessee Titans néven még nem kaptak ki a Pantherstől, az egyetlen vereség 1996-ban történt, akkor még Houston Oilers néven futott a csapat.
- Négyszer találkoztak összesen, egyik mérkőzésük sem volt nagyon szoros, az átlagos pontkülönbség 21.
- A Titans sorozatban 9 hazai mérkőzést vesztett el, míg a Panthers sorozatban 12 alapszakasz mérkőzést nyert meg.


Legutóbbi találkozásuk:
Szinte napra pontosan négy éve játszottak utoljára, 30-3-ra ütötte ki a Titans Cam Newtonékat.


Mi történhet most?
A két mérleg jól leírja az erőviszonyokat, bár a Titans nyilván más csapat Mariota nélkül mint vele. Az majdnem biztos, hogy a Panthers tudni fog haladni és pontokat szerezni, a nagyobb kérdés, hogy a titánok fel tudják-e törni a carolinai reteszt. Ha van ideje Mariotának, láthattuk, hogy ezen a szinten is jó focista, a Panthers stábja ezáltal mindent meg kell, hogy tegyen, hogy kibillentse az egyensúlyból; pass rush kívül-belül, blitzek tömegével, a lényeg, hogy kapkodnia kelljen. Hiába a 100%-os mérleg, szinte garantált a Carolina meccsein a szoros eredmény, mivel nagy pontzuhatagot reitkán zudítanak. Nincs okunk feltételezni, hogy épp ez a mai lesz kivétel, de mindenképp árulkodó 60 percre van kilátás Mariota fejlettségi állapotáról.

 


 

St. Louis Rams - Chicago Bears
2015. november 15., 19:00 (Edward Jones Dome, Saint Louis)

St. Louis Rams

- Mi történt a múlt héten: Szoros csatában hosszabbítás után kaptak ki Minneapolisban a Vikingstől, köszönhetően a (továbbra is) sok büntetésnek amit begyűjtöttek és a gyakorlatilag egy dimenziós támadójátékuknak.

- Hiányzók: Chris Long (DE, térd) továbbra sincs még bevethető állapotban, míg további három kezdő, Rob Havenstein (OT, boka), T.J. McDonald (S, láb) és Robert Quinn (DE, térd) játéka kérdéses.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Mostanában nem nagy tudomány felkészülni a Rams támadóiból, ami egyet jelent Todd Gurley futásaival. Az újonc RB a múlt héten 89 yardot ért el a Vikings ellen, de az előtte lévő négy meccsen mindig legalább 128 yardot szerzett. A Bears védelme a Chargers futójátékát 77 yardon tartották hétfőn. Nick Foles hazai pályán sokkal komfortosabban érzi magát, mint az idegenbeli mérkőzéseken, így talán van esély egy elfogadható passzjátékra. Ehhez érkezett Wes Welker, akit Steadman Bailey négy mérkőzéses eltiltása miatt igazoltak le a héten, de kérdés, hogy ez alatt a pár nap alatt mennyi playt sikerült neki megtanulnia és begyakorolni, ezáltal mennyit fog játszani.

 

Chicago Bears

- Mi történt a múlt héten: Kisebb meglepetést okozva idegenben győzték le 22-19-re a San Diego Chargers csapatát a Hétfő Esti Rangadón.

- Hiányzók: Eddie Royal (WR, térd) biztosan nem lép pályára, míg sokan vannak kérdéses státuszban, mint pl. Jermon Bushrod (OT, váll), Matt Forte (RB, térd), Hroniss Grasu (C, nyak), Alshon Jeffery (WR, ágyék), Shea McClellin (LB, térd), Pernell McPhee (LB, térd), Tracy Porter (CB, csípő), Antrel Rolle (S, boka).

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Matt Forte sérülése miatt Jeremy Langford elég produktív (72 futott, 70 elkapott yard) volt első kezdő mérkőzésén a profik között. Ha rutinos futó ezen a találkozón sem játszik ismét az újonc feladata lesz levenni a terhet Jay Cutler válláról. A passzjáték hatékonysága így is kérdéses, mivel a szerdai edzésen Jeffrey összeszedett egy újabb sérülést és a játéka kérdéses.

Érdekességek:
- Ez lesz a két csapat 90-ik összecsapása, amelyben a Bears vezet 51-35-3-ra.
- A Bears eddigi három győzelme mind negyedik negyedes fordítást követően született, amivel holtversenyben a másodikok a Bengals-szal karöltve.
- Chris Long és Kyle Long (a Hall of Famer Howie Long fiai) másodszor játszhatnának egymás ellen, ha az idősebbik nem bajlódna térdsérüléssel.


Legutóbbi találkozásuk:
Majdnem két éve, 2013. november 24-én mérkőztek meg utoljára egymással. Azon a találkozón a Rams nyert hazai pályán nagy részben köszönhetően a 258 futott yardjuknak és a három futott TD-jüknek.


Mi történhet most?
A Rams számára minden mérkőzés fontos, hogy életben tartsák rájátszásos álmaikat. A Bears a levegőben jobban verhető, de ehhez Nick Foles hibátlan játékára lesz szükség. Todd Gurley ismét sok labdát fog kapni a kérdés az mennyire lesz hatékony, illetve a Bears védelme miként tudja limitálni. Ha megfogják Gurleyt ott gondban lehet a hazai csapat, de Foles képes jobb napot is kifogni. Érdekes lesz megfigyelni mennyi játékidőt kap Welker. Jay Cutler nagyon reménykedik, hogy Jeffrey játsszon mert az egyik legbiztosabb célpontja hiányában még nehezebb dolga lesz. Ráadásul nem lesz ideje nézelődni, mert a Rams védelme a második a szerzett sackek tekintetében 27-tel, igaz két fontos kezdőjük is hiányozhat. Igaz az is, hogy a Kosok védelme csinálja a legtöbb offside büntetést, amivel négy egy esetben tartották már életben ellenfelük támadásait.
Kevés pontos, sok futójátékkal megfűszerezett támadójátékot és jó védelmeket láthat majd az, aki ezt a mérkőzést választja az este hetes kínálatból.

 


 

Washington Redskins - New Orleans Saints
2015. november 15., 19:00 (FedEx Field, Landover)

Washington Redskins

- Mi történt a múlt héten: Sima 27-10-es vereséget szenvedtek a címvédő New England Patriots otthonában.

- Hiányzók: DeAngelo Hall (CB), Andre Roberts (WR), Keenan Robinson (LB), Dashon Goldson (S) mind kérdéses, Kory Lichtenstieger (C/G) pedig IR-re került a hét folyamán.

- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: Leginkább Jay Grudenre, hogy most melyik irányba borul fel a playhívás, csak futás vagy csak passz. Matt Jones és Alf Morris olykor az 50 yardot se érik el, de ha ez ma se történik meg, akkor valami nagyon nagy baj van. A Saints védelme igazi királycsinálónak számít, szóval Kirk Cousins karrierje szempontjából egy lényeges nap jön, lehet építeni tovább a rezumét. Ugyanakkor, ha ma betlizik, akkor elnézve az előző két heti Eli Manning és Mariota számokat, nehéz lesz mosdatni a lejáró szerződésű irányítót. Pierre Garconnak első számú elkapóként már-már elvárás űradatokat szállítani, de ehhez a pass protectionnek is tartania kell, ami a visszatérő Kikaha miatt olykor bajos lehet.

 

New Orleans Saints

- Mi történt a múlt héten: Hazai pályán hosszabbításban kaptak ki a Tennessee Titanstől 34-28-ra.

- Hiányzók: Dannell Ellerbe (LB) az egyetlen biztos hiányzó, a csereirányító Luke McCown IR-re került, helyére Matt Flynn érkezett.

- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: Valamit javult a Redskins védelme, de azon a szinten nincsenek, hogy a fullon pörgő Drew Brees ellen félni kelljen tőlük. Az év közben magára találó bandában már Brandin Cooks is kezdi összekapni magát, a tight endek összetettben hasonlóan eredményesek mint Graham volt, és a futókat se csak passzokkal lehet megjátszani, hanem szabványosan is. A Redskins-nél a pálya közepét érdemes támadni, ami Brees-nek ideális, ha nem lesz rajta észveszejtő nyomás, akkor újabb 300+ yardos meccset remélhetnek tőle, joggal a Saints drukkerek.

Érdekességek:
- Ez lesz a 25. találkozójuk, 16-8-ra vezet a Redskins, de a legutóbbi 4 washingtoni találkozóból hármat a Saints nyert.
- Pontgazdag mérkőzésre lehet számítani, a legutóbbi három meccsükön 53 pontot mindig szereztek.
- Kirk Cousins az utolsó három hazai meccsét megnyerte, 5 passzolt, 2 futott TD-t szerzett, és interceptiont sem dobott ezeken a mérkőzéseken.


Legutóbbi találkozásuk:
2012 szeptemberében 40-32-re nyert a Washington New Orleansban, RGIII és Alfred Morris is 2-2 TD-t szerzett.


Mi történhet most?
Sok pont, mint azt New Orleans-ban már megszokták. Bárki ellen felírnak 30+ pontot, de kapnak is annyit. A Skins nem erre van berendezkedve, ők a lassabb meccseket szeretik, de a Saints kinézete ezt most felülírhatja. Nyilván azzal nyugodtabban lehet számolni, hogy Brees hozza magát, mint Cousins, és egy meccsre a szentek védelme is feltámadhat, így nem csak mérleg alapján esélyesebb Sean Payton csapata. Ugyanakkor ez a Redskins keret nem rosszabb mint mondjuk a Titans-é, akik hét napja elkapták ezt a csapatot.

 


 

Philadelphia Eagles - Miami Dolphins
2015. november 15., 19:00 (Lincoln Financial Field, Philadelphia)

Philadelphia Eagles

- Mi történt a múlt héten: Sam Bradford passzát Jordan Matthews váltotta 41 yardos touchdownra a Dallas elleni hosszabbításban, ami a 33-27-es végeredményhez vezetett. Jordan Hicks 67 yardon keresztül cipelte Matt Cassel passzát, melyből szintén hatpontos született, de DeMarco Murray is jó napot zárt, hiszen 161 yardig jutott futásokból és elkapásokból.

- Hiányzók: A kiválóan teljesítő fiatal linebacker Jordan Hicks a sérültlistán pihen mellizom-szakadása miatt. Biztosan nem játszhat Josh Andrews és Jerome Couplin sem. A vakoldali tackle, Jason Peters játéka kérdéses. Valószínűleg bevethető lesz Nelson Agholor, Kiko Alonso, Trey Burton, Riley Cooper, Malcolm Jenkins, Ryan Mathews, DeMarco Murray és DeMeco Ryans.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Az első körös választott Nelson Agholor visszatér sérülése után, ennek következtében növekszik Sam Bradford célpontjainak száma és minősége.

 

Miami Dolphins

- Mi történt a múlt héten: Dan Campbell negyedik meccsén vereséget szenvedtek Buffalóban, így az új vezetőedző mérlege 2-2-re változott a 2-0-ás kezdés után. A Miami egyébként idén 0-4-es statisztikát tud felmutatni a csoportriválisaival szemben. Lamar Miller 141 scrimmage yardot tett hozzá a támadásokhoz, két TD-vel fűszerezve.

- Hiányzók: Nem játszhat a tavalyi első körös támadófalember, Ja'Wuan James. Spencer Paysinger pályára lépése kétséges nyaksérülés miatt, Billy Turner játéka pedig kérdéses. Valószínűleg bevethető lesz Jordan Cameron, Jelani Jenkins, Jordan Kovacs, Brice McCain, Koa Misi, Jordan Phillips és Damien Williams.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Lamar Miller idén is hozza a tőle elvárt jó teljesítményt, hiszen futásokkal és elkapásokkal is veszélyezteti az ellenfelek védelmeit.

Érdekességek:
- Az Eagles harminccal több pontot kapott az első negyedekben, mint amennyit szerzett. A Dolphins ezen mutatója -22.
- 2013 óta Brent Grimes szerezte a legtöbb interceptiont az AFC-s CB-k közül, szám szerint 11-et
- Darren Sproles az NFL történetének egyetlen játékosa 25+ elkapott, 15+ futott és 5+ puntból visszahordott TD-vel


Legutóbbi találkozásuk:
2011. december 11-én az Eagles 26-10 arányban győzte le a Miamit. Michael Vick 1, LeSean McCoy pedig 2 touchdownt szerzett.


Mi történhet most?
Mindkét részről a legfontosabbnak a passzjáték levédekezése tűnik. Az Eagles cornereinek elsősorban Jarvis Landryvel és Kenny Stills-szel kell majd harcban lenni, a túloldalon Jordan Matthews okozhatja a legtöbb problémát. Matthews egyébként a 6'3"-as magasságával igazi rémálommá válhat a Dolphins hátsó védőinek, hiszen Brent Grimes, Brice McCain és Jamar Taylor sem égimeszelők. Érdekes matchup lehet a Miami védőfal, elsősorban Ndamukong Suh és az Eagles támadófal között. A sztárvédő legtöbbször a rutintalan Matt Tobinnal találkozhat, és nem lenne meglepő, ha ezt a matchupot a Miami nyerné. Az Eagles védelme idén egészen összeállt, a Dolphins támadófala pedig egyelőre nem remekel, hiszen 56-szor ütötték meg és 23-szor sackelték Tannehillt. Ha a közeljövőbe tekintünk, mindkét csapatnak létfontosságú a győzelem: a vendégeknek a wild card hely, a hazaiaknak pedig a Giants megszorongatása a cél.

 


 

Pittsburgh Steelers - Cleveland Browns
2015. november 15., 19:00 (Heinz Field, Pittsburgh)

Pittsburgh Steelers

- Mi történt a múlt héten: Egy látványos mérkőzésen, Antonio Brown földöntúli napjának köszönhetően verték az Oakland Raiders együttesét 38-35 arányban. Újra nagy veszteség érte ugyanakkor az együttest, hiszen Ben Roethlisberger újra megsérült. A lábfejsérülése miatt várhatóan nem kell hosszabb kihagyásra számítani, de semmiképpen sem szerencsés, hogy egyre több „apróság” zavarja a klasszis irányítót.

- Hiányzók: Roethlisberger ugyan limitáltan edzett a hét során, de a hírek szerint nem ő, hanem Landry Jones lesz a kezdő. Persze Big Ben kapcsán semmin nem szabad meglepődni, simán elképzelhető, hogy ő áll majd a center alatt. James Harrison azonban biztosan kihagyja a meccset, ahogy Matt Speath, Terence Garvin és Shamarko Thomas is. Jó hír a hazai oldalon, hogy bár Ryan Shazier ismét kénytelen volt edzést mulasztani, játékára számíthat Mike Tomlin.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Ahogy a korábbi találkozókon, amikor Roethlisberger nem állt rendelkezésre, ezúttal is az lesz a lényeg, hogy irányítóposztról érkezik-e az a néhány kulcsjáték, amely feltétlenül szükséges a mérkőzés megnyeréséhez. Landry Jones bizonyította, hogy képes rá, ahogy nagy hibákra is, kérdés, hogy most melyik arcát láthatjuk dominálni.

 

Cleveland Browns

- Mi történt a múlt héten: Johnny Manziel egy elfogadható első félidő után, egy jóval gyengébb másodikat produkált, így simán kikaptak a még veretlen Bengals-tól, 31-10 arányban.

- Hiányzók: A kiváló baloldali guard Joel Bitonio továbbra is bokasérüléssel bajlódik, így biztosan kihagyja a találkozót, ahogy a hetek óta agyrázkódásból gyógyuló Donte Whitner – Joe Haden páros is. Rajtuk kívül várhatóan mindenkire számíthat Mike Pettine, így újra Josh McCown lehet a kezdő irányító, bár ez egyelőre nem nyert megerősítést.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Manziel a múlt héten nem győzte meg a vezetőedzőt arról, hogy feltétlenül benn kell hagyni a kezdőben, ezért Josh McCown veszi vissza a karmesteri pálcát, ha minden igaz. A Steelers védelem a múlt héten bizonyította, hogy bizony könnyen zavarba hozható a passzjátékkal, ami tovább erősítheti McCown pozícióját az állásáért küzdő vezetőedzőnél. Ha nem, úgy egyre elodázhatatlanabbá válik Manziel permanens alkalmazása.

Érdekességek:
- Antonio Brown karrierje során 5 mérkőzésen szerepelt a Browns ellen, melyeken 32 elkapásból 564 yardot és 3 TD-t jegyez.
- A Browns 147.6 futott yardot enged mérkőzésenként, amely a legtöbb a ligában.
- Az örökmérleg 66-58 a Pittsburgh javára, hazai pályán 41-21 a Steelers-nek.


Legutóbbi találkozásuk:
Tavaly októberben, Clevelandben találkoztak utoljára, ahol szokatlan módon, simán nyert a Browns 31-10-re.


Mi történhet most?
Landry Jones pályára lépésével a Steelers várhatóan a Cleveland gyenge futás elleni védekezését kívánja majd elsősorban feltörni. DeAngelo Williams eddig kitűnően pótolta a sérüléssel és eltiltással is küzdő LeVeon Bellt, így rá nagy valószínűséggel ezúttal is nyugodtan támaszkodhat Todd Haley támadókoordinátor. Alapvetően a futójáték sikere az ahol eldőlhet a mérkőzés, mert ha passzal lesz kénytelen operálni a Pittsburgh, mert a Browns képes lesz a védelmet az Oaklandhez hasonlóan nagy játékokkal büntetni (láttuk már ilyen a Barnáktól), akkor bajban lehetnek. Ezt természetesen Clevelandben is tudják, így a fő hangsúly a futójáték megállítására tevődik majd. Big Ben játékától függetlenül a hazaiak a mérkőzés esélyesei, de láttuk már a vendégeket is borsot törni a csoport nagyágyúinak orra alá, főként úgy, hogy vesztenivalójuk már nem igazán van. Ellenben a Steelers-szel, akik komoly csatában vannak a wild card helyek egyikéért.

 


 

Baltimore Ravens - Jacksonville Jaguars
2015. november 15., 19:00 (M&T Bank Stadium, Baltimore)

Baltimore Ravens

- Mi történt a múlt héten: Szabadnapon készülhettek, a nyolcadik játékhéten pedig hatalmas csatában győzték le a Chargerst.

- Hiányzók: Breshad Perriman továbbra is sérült, de ez nem újdonság. Rajta kívül egyedül Jeremy Zuttah játéka kérdéses, a center játékára nem igazán lehet számítani.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Kamar Aikennek kell előlépnie, mert Steve Smith már nem játszhat idén (és feltehetően vissza is vonul). Aikennek voltak már idén jó meccsei, a Jacksonville ellen pedig lehet is keresnivalója.

 

Jacksonville Jaguars

- Mi történt a múlt héten: A Jets ellen folyamatosan hátrányban voltak, de végig volt esélyük nyerni, mégis kikaptak.

- Hiányzók: James Sample csere-safety továbbra is sérült, és nehéz kalkulálni két fiatal elkapó, Marqise Lee és Allen Hurns játékával is (Hurns mondjuk azt ígérte, hogy ott lesz a pályán), valamint Dan Skuta és Michael Bennett sem biztos, hogy segíthetik a védelmet és a speciális csapatrészt.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Hurnsék sérülésének fényében Allen Robinsonra nagy felelősség hárulhat, amit ő el is szokott bírni.

Érdekességek:
- Az örökmérleg úgy billen 10-8 arányban a Jacksonville javára, hogy a legutóbbi 10 találkozásból nyolcszor nyertek a Hollók, tehát néhány évvel ezelőtt még 8-0-ára vezetett a Jaguars.
- Akármilyen nehéz helyzetben is van Joe Flacco a gyenge elkapósor miatt, jelen állás szerint jó esélye van arra, hogy megdöntse az egy szezonban passzolt yardok klubcsúcsát (ezt Vinny Testaverde tartja 4177-el, Flacco félidőben 2176-nál jár).
- Hurns és Robinson duója 2007 óta az első páros, amely az első nyolc meccsen legalább 600-600 yardot és 6-6 touchdownt kapott el. Legutóbb a Patriots majdnem hibátlan szezonja kezdődött hasonlóan Wes Welker és Randy Moss számára


Legutóbbi találkozásuk:
Tavaly decemberben egy meglepően szoros meccsen nyert a Baltimore 20-12-re. Érdekesség, hogy az ezúttal első számú elkapó Kamar Aikent akkor még csak a speciális csapatrészben alkalmazták, és szerzett is egy touchdownt egy blokkolt puntból.


Mi történhet most?
Steve Smith kiesése ide vagy oda, a Baltimore-nak passzolnia kell. A secondary-je sebezhető, és Flacco eddig sem félt sok passzt elereszteni egy-egy meccsen, még a támadófal is úgy-ahogy megvédi. A Jacksonville is hasonlóan fog cselekedni, mert a baltimorei- passzvédelem szörnyen teljesít idén, a Jaguárok passzjátékának idei sikereről pedig már elég sokat írtunk fentebb. Sok sikeres passz, pontzuhatag - ez várható a meccstől. Amelyik védelem nagyobb nyomást tud helyezni az ellenfél irányítójára, illetve amelyik csapat jobban vigyáz a labdára a légitámadások közben, az nyerhet.
Látszólag nem sok tétje lehet két 2-6-os csapat találkozójának, de a Jacksonville csupán egy győzelemre van a csoportelsőségtől, úgyhogy ők még mindenképp hajthatnak a rájátszásra. Ez az extra motiváció is dönthet akár.

 


 

Oakland Raiders - Minnesota Vikings
2015. november 15., 22:05 (O.co Coliseum, Oakland)

Oakland Raiders

- Mi történt a múlt héten: Az AFC rájátszásba kerülésért folytatott küzdelemben fontos mérkőzést vesztettek Pittsburghben, mivel kikaptak a Steelerstől 38-35-re.

- Hiányzók: Rodney Hudson (C, boka) a Steelers ellen sérült meg és mostani játékára nagyon kicsi az esély.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Rég látott a Raiders szurkolótábor ilyen hatékony passzjátékot amit Derek Carr vezetésével mutat be a csapat ebben a szezonban. A másodéves irányító 19 TD passznál jár és csupán négyszer adta el a labdát eddig. Két produktív elkapója van a másodvirágzását élő Michael Crabtree és az újonc Amari Cooper személyében, akik biztos célpontoknak számítanak Carr számára. Jó hír, hogy a Steelers ellen kisebb agyrázkódást szenvedett Latavius Murray játszhat, így a futójáték is hatékonyan segítheti a passzjátékot.

 

Minnesota Vikings

- Mi történt a múlt héten: Hosszabbításban nyertek a Rams ellen, így továbbra is ott vannak az NFC Északi csoportjának élén, holtversenyben a Packers-szel.

- Hiányzók: Justin Trattou (DE, láb) biztosan nem játszik, valamint Eric Kendricks (LB, borda) játékára is valószínűtlen. A kérdésesek között van Anthony Barr (LB, kéz), Marcus Sherels (CB, váll) és Teddy Bridgewater (QB, agyrázkódás) is, igaz utóbbi átment az agyrázkódási teszteken, így kezdeni fog.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Adrian Peterson kezdi visszanyerni régi formáját. A legutóbbi három meccsén 108,7 yard/futás átlaggal futott. Teddy Bridgewater nem hagy ki mérkőzést a múlt heti agyrázkódása miatt, így a passzjáték is a szokásos mederben folyhat. Az újonc Stefon Diggs 16,5-ös átlaggal kapott el eddig 461 yardot és látva a Raiders múlt heti meccsét nem lepődnénk meg ha egy-két hosszú passz most is megtalálná.

Érdekességek:
- Ez lesz a két csapat 14-ik összecsapása az alapszakaszban, amely során a Raiders vezet 9-4-re. Ráadásul haza pályán eddig csupán egy mérkőzést veszítettek el a Vikings-szal szemben.
- A párharc a Super Bowl XI "újrajátszása", éppen ezért a Raiders-nél a 1976-os bajnokcsapat több tagja (pl. Fred Biletnikoff) tiszteletbeli kapitányként teszi majd tiszteletét Kaliforniában.


Legutóbbi találkozásuk:
Az alapszakaszban 2011. november 20-án játszottak egymás ellen legutóbb, amikor is a Raiders nyert a Vikings otthonában 27-21-re.


Mi történhet most?
A Vikings védelme csupán átlagban 220 yardot engedélyez ellenfelei irányítóinak, valamint kiválóan teljesítenek a harmadik kísérletek levédekezésében. Ezt kell túllépnie Derek Carrnak aki remek formában osztogatja a labdát idén. A probléma a kezdő center kiesésével lehet, mivel Hudson a passzvédekezésben és a futójáték segítésében is kulcs szerepet játszott. A Vikings védelméből egy kezdő LB (Kendricks) nagy eséllyel nem játszik és egy másik (Barr) is sérüléssel bajlódik és kérdéses a játéka. Ez jól jöhet Latavius Murray számára a futásoknál, mivel nélküle nehezen fog boldogulni Carr. Vikings támadójátéka lehet kicsit átalakul és több passzjáték lesz látva a Raiders hátsó alakzat múlt heti teljesítményét, de azért a fő terhelést továbbra is Adrian Peterson kapja majd. Három pontos favorit a Raiders, de ez csak a hazai pályának tudható be, de az biztos, hogy érdekes találkozónak ígérkezik ez az összecsapás, mivel mind a két csapatnak kell a győzelem, hogy ne kerüljenek hátrányba/maradjanak az élen a csoportjukon belül.

 


 

New York Giants - New England Patriots
2015. november 15., 22:25 (MetLife Stadium, East Rutherford)

New York Giants

- Mi történt a múlt héten: eredményes 4. negyedbeli játékuknak köszönhetően 32-18-as győzelemmel távoztak Tampából.

- Hiányzók: Prince Amukamara (CB, mellizom), Victor Cruz (WR, vádli), Larry Donnell (TE, nyak), J.T. Thomas III (LB, boka) és Uani Unga (LB, nyak) biztosan nem játszik és Leon McFadden (CB, ágyék) játéka is kérdéses.

- Kire kell figyelni, mikor náluk van a labda: Eli Manningnek kifejezetten jó szezonja van, Odell Beckham és Rueben Randle személyében megfelelő elkapói is vannak és az ex-Patriot Shane Vereen személyében kiváló checkdown célpont is segíti a kisebbik Manning dolgát. A Rashad Jennings vezette futójáték már kevésbé hatékony, ez persze részben a támadófal sara.

 

New England Patriots

- Mi történt a múlt héten: a Washington Redskins csapatát verték magabiztosan, 27-10-re hazai pályán.

- Hiányzók: Marcus Cannon (OT, lábujj), Jamie Collins (LB, betegség), Tré Jackson (OG, térd) és Sebastian Vollmer (OT, agyrázkódás) biztosan nem játszik, de kérdéses Justin Coleman (CB, kéz), Keshawn Martin (WR, térdhajlító), Shaq Mason (OG, térd) és Jabaal Sheard (DE, boka) játéka is.

- Kire kell figyelni, mikor náluk van a labda: Tom Brady a szezon legfőbb MVP-várományosa, Rob Gronkowski, Julian Edelman, Brandon LaFell és Danny Amendola személyében kiváló célpontjai maradtak úgy is, hogy Dion Lewis IR-re került és Keshawn Martin mai játéka sem biztos. A futójáték működtetése pedig LeGarrette Blount feladata.

Érdekességek:
- Az örökmérleg 6-5 a Giants javára, ebben benne van a XLII. és a XLVI. Super Bowlon aratott győzelem is. Különösen fájdalmas XLII. Super Bowlon történt 17-14-es vereség a Patriots-szurkolóknak, hiszen addig hibátlan volt a csapat abban a szezonban.
- Tom Coughlinnak a Giants vezetőedzőjeként 10-1 a mérlege AFC East csapatok ellen.
- A Giants 21 labdaszerzése és +12-es TO-mutatója is a liga legjobbja. A Patriots 5 labdaeladása a legkevesebb az NFL-ben, +7-es TO-mutatójuknál pedig csak a Giantsé jobb.
- Shane Vereennek és Jonathan Casillasnak is a Patriots csapatával van aranygyűrűje, a februári Super Bowlon Vereen 11 elkapást mutatott be, ami a legtöbb a futók között a Super Bowlok történetében.


Legutóbbi találkozásuk:
A már emlegetett XLVI. Super Bowl óta nem találkoztak, Eli Manning 75%-os pontossággal passzolt aznap 296 yardot és 1 touchdownt, Ahmad Bradshaw pedig 17 futásból 72 yardot és a győztes TD-t érte el.


Mi történhet most?
Tom Brady eddig az alapszakaszban ellenállhatatlan, a deflate gate miatt extra motivációval lép minden meccsen pályára, a Giants ellen ez különösen igaz lehet. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a Patriots 53-as keretében jelenleg összesen 5 db hadra fogható támadófalember van, feltéve, hogy az újonc Shaq Mason tudja vállalni a játékot. Nyilván hoznak fel játékosokat a gyakorló csapatból, de a támadófalban meglévő oly fontos összhang nem valószínű, hogy meglesz. A Giants pass rusha elmarad az elmúlt években megszokottaktól, de ezen Jason Pierre-Paul visszatérése lendíthet (bár Johnathan Hankinst meg egész évre elvesztették). Azért is lenne fontos, hogy odaérjenek Bradyhez, mert a back7-ben sok a sérült, a számos kiváló célpontot nem valószínű, hogy tartósan le tudják fedezni. A túloldalt is az irányító megvédése lesz a szűk keresztmetszet, Chandler Jones 9.5 sackkel jelenleg vezeti a ligát, tegyük hozzá, hogy passzblokkolásban a liga jobb támadófalai közé tartozik a Giantsé, így itt egy magas színvonalú ütközetre kell számítani. Összességében komplettebb csapatnak tűnik az eddig veretlen New England, ezért ők számítanak a mérkőzés esélyesének, de a csapat Giants-fóbiája, a toldozott-foltozott támadófal és a Metlife közönsége a New York-iak mellett szól.

 


 

Denver Broncos - Kansas City Chiefs
2015. november 15., 22:25 (Sports Authority Field at Mile High, Denver)

Denver Broncos

- Mi történt a múlt héten: szoros mérkőzésen, nagy csatában végül 3 ponttal maradtak alul Indianapolisban.

- Hiányzók: DeMarcus Ware (OLB) hátsérülés miatt maródi, Shaquil Barrett és az újonc Shane Ray kaphat így nagyobb szerepet. Emmanuel Sanders (WR, boka) szereplése a meccs kezdése előtt fog eldőlni, ha nem játszik, akkor a Jordan Norwood – Andre Caldwell – Bennie Fowler – Cody Latimer négyesből kell valaki(k)nek előlépni.

- Kire kell figyelni, mikor náluk van a labda: Peyton Manning már nem a régi és ha nem játszik Sanders, akkor Demaryius Thomason kívül nincs is jelenleg más jó formában lévő célpontja, így nem kizárt, hogy igyekszik a szokásosnál többet futni a Broncos. Idén Ronnie Hillmannek jobban megy a játék, mint C.J. Andersonnak, de ettől függetlenül valószínűsíthetően mindketten megkapják a lehetőséget.

 

Kansas City Chiefs

- Mi történt a múlt héten: bye weekkel készültek a mai találkozóra, előtte Londonban verték a Lionst bucira.

- Hiányzók: Ben Grubbs (OG, nyak), James O’Shaughnessy (TE, lábfej) és Allen Bailey (DE, vádli) kihagyja a mai meccset, az újonc Ramik Wilson (LB, boka) szereplése pedig kérdéses.

- Kire kell figyelni, mikor náluk van a labda: Charcandrick West megfelelően pótolja Jamaal Charles-t, 103.5 futott yardot átlagol a legutóbbi 3 meccsén, ami a legtöbb az AFC-ben. Grubbs hiánya ugyanakkor komolyan árthat a futójátéknak. Alex Smith passzaival általában Jeremy Maclint vagy a tight end Travis Kelce-t szokta keresni.

Érdekességek:
- Alex Smith zsinórban 197 passzkísérletet hajtott végre interception nélkül, ez a jelenlegi leghosszabb aktív sorozat a ligában.
- A Chiefs védelme a legutóbbi 4 meccsükön átlagban 14.25 pontot engedélyezett, ami a legjobb mutató ebben az időszakban az NFL-ben.
- A Broncos 5 non-offensive touchdownnál tart a szezonban, ez a legtöbb a ligában.
- Van egy kevésbé örömteli rangsor is, amit a Denver vezet: 16 personal foul büntetésük volt már.
- A vadlovak 1. körös újonca Shane Ray Kansas Cityből származik, középiskolai vezetőedzője pedig az egykori legendás Chiefs center, Tim Grunhard volt.
- Jordan Norwood és Evan Mathis most ellenfélként találkozik Jeremy Maclinnel és Jason Avanttal, pedig anno Philadelphiában mindannyian Andy Reid játékosai voltak.
- Ryan Harris és Vance Walker a tavalyi szezonban a KC játékosai voltak, sőt Richard Gordont pedig szeptemberben bocsátotta el a Chiefs.
- A Broncos OLB-ezdője Fred Pagac 2004-05 között az ellenfél LB-edzője volt, a QB-edző Greg Knapp pedig még mint játékos edzőtáborozott a Chiefsnél 1986-ban.
- A két punter Dustin és Britton Colquitt testvérek, megjegyzendő, hogy az apjuk Craig és a nagybátyjuk Jimmy is NFL-punter volt.
- Párharcukat 56-55-re vezeti a Chiefs. Ellenben az egyetlen rájátszásbeli mérkőzésüket a Denver nyerte, a később Super Bowl-győzelemmel végződő 1998-as szezonban verték Terrell Davis vezetésével 14-10-re a főnököket a Divisional körben.


Legutóbbi találkozásuk:
A 2. játékhéten csütörtök esti rangadó keretében találkoztak, Bradley Roby 21 yardos fumble return TD-jére már nem tudott válaszolni a Chiefs a véghajrában, így 31-24-es győzelemmel távozott a Broncos az Arrowhead Stadiumból.


Mi történhet most?
Kevés pontos mérkőzésre kell számítani, a Denveré talán a liga legjobb védelme, nem valószínű, hogy konstansan tudnának haladni ellenül Smithék. A túloldalt pedig jó eséllyel képes lehet dominálni a Chiefs front7 a line of scrimmage-et Allen Bailey hiányával együtt is. Fontos lenne, hogy Sanders tudjon játszani, ellenkező esetben a secondarynek elég lenne csak elsősorban Demaryius Thomasra fókuszálni. Ha Manning össze tudna rakni egy potens passzjátékot az a futást is előrelendíthetné, kevesebb játékos lenne a boxban. A Broncosnál van a hazai pálya előnye és a keretük is jobb valamivel talán, de Andy Reid csapatai hagyományosan jól játszanak a bye week után, így nehéz egyértelmű esélyest választani, ráadásul csoportrangadókon mindig sokat számít a pszichés állapot.

 


 

Seattle Seahawks - Arizona Cardinals
2015. november 16., 02:30 (CenturyLink Field, Seattle)

Seattle Seahawks

- Mi történt a múlt héten: Pihentek.

- Hiányzók: Egyedül Marshawn Lynch játéka kérdéses, Ricardo Lockette a Dallas elleni brutális blokk után IR-re került, David King DT pedig kétséges.

- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: Jimmy Graham. A liga egyik legjobb védelme ellen találkozik a Seattle, akik ellen szinte lehetetlen futni, Lynchnek sem lesz könnyű dolga. A másodvonal az elkapókat eddig jól fogja, különösen Patrick Peterson, viszont a két méter magas összekötőt New Orleans-i karrierje során sem sikerült sokszor lefogni, így ő lehet a kulcs a támadóknál.

 

Arizona Cardinals

- Mi történt a múlt héten: Ők is pihentek.

- Hiányzók: John Brown WR és Lyle Sendlein C kérdéses, de valószínűbb, hogy hadra foghatóak lesznek.

- Kire kell figyelni, mikor náluk a labda: Az elkapó-trió. A Seahawks mind passz, mind futás ellen top6-os csapat a yardokat tekintve, azonban a négy vereségük során 27+ és 250+ passzolt yardot engedtek. A Fitzgerald, Floyd, Brown trió pedig az egyik legjobb hármas a ligában, a passzjáték pedig megnyithatja az utat Chris Johnson előtt, aki Arizonában újjászületett.

Érdekességek:
- Russell Wilson mérlege otthon 28-3 (beleértve a rájátszást is), abból az egyik vereség pont a Cardinals ellen született.
- Az örökmérleg 16-16, de a legutóbbi öt mérkőzésből négyet a Seattle nyert meg.
- Az utóbbi két évben az Arizona védelme négy meccsen 19-szer sackelte Russell Wilsont.


Legutóbbi találkozásuk:
Tavaly a 16. heti Sunday Night Football keretein belül találkoztak utoljára, 35-6-os idegenbeli győzelmével a Seattle bebiztosította az NFC West első helyét.


Mi történhet most?
Két éve, amikor a Cardinals nyerni tudott Seattle-ben, Palmer négy INT-t dobott, a védelem mégis összehozta a győzelmet. Most is Palmer játéka lesz a kulcs, idén akár az MVP címért is versenyezhetne, ha nem lenne Brady. Calais Campbell a Browns ellen nem volt a legjobb, a Seahawks ellen viszont mindig megtalálja önmagát, a hazaiak javuló támadófala játéka kulcsfontosságú lesz. Wilsont pedig hiába fogják többször is futásra kényszeríteni, amíg pozitív yardokat tud szerezni, nem lehet leírni a Seattle-t. Igazi védelmi csatára lehet számítani, ráadásul hazai győzelem esetén a Seattle csak egy mérkőzésre lenne a csoportelsőségtől, így a tét sem kicsi. Kihagyhatatlan derbiről van szó, megéri hajnalig ébren maradni.

 


 

Pihenőhét: Atlanta, Indianapolis, San Diego, San Francisco