Baker Mayfield a Panthersnél!

Super Bowl 50 előzetes

Írta: shawnka — 2016. február 7., 17:44

Idén újra összeszedtünk 50 dolgot a Super Bowlról, amit ha eddig nem tudtál, akkor most már fogsz.

Super Bowl 50 előzetes
 1. Az év legfontosabb mérkőzését a Carolina Panthers és a Denver Broncos játssza egymással a Santa Clara-i Levi's Stadiumban magyar idő szerint 00:30-tól.

 2. Mindkét csapat első kiemeltként jutott el a nagydöntőig, ez zsinórban a harmadik éve van már így, amúgy hatodszorra történik meg.

 3. Las Vegas szerint átlagban 5 pontos favorit a Panthers.

 4. A Carolinának ez a második fellépése a Super Bowlon, a Denver nyolcadik alkalommal próbálkozhat. A Broncos ezzel beérte a Cowboys-Patriots-Steelers triót.

 5. Utóbbiaknak ennyiszer nem sikerült több pontot csinálni az aktuális ellenfélnél a döntőben.

 6. Az amerikai himnuszt Lady Gaga előadásában hallhatjuk majd, míg a félidőben a Coldplay fogja szórakoztatni a publikumot Bruno Mars és Beyoncé közreműködésével. A két sztár egyébként az első olyan előadók, akik dupláznak Super Bowlon.

 7. New Yorkban ennyi másodperc kellett 2 éve a Seattle-nek, hogy pontot szerezzenek a Denver ellen.

 8. A Carolina 2680 mérföldet utazott a stadionig, a denveriek megúszták 1280-nal.

 9. A Panthers tulajdonosa minden alkalmazottját elreptette Kaliforniába, ez nagyjából 600 embert jelent.

 10. A magyar kommentárért a klasszikus Faragó Richard-Kovács Sándor duó lesz felelős.

 11. A stadion történetének ez lesz a második igazán jelentős rendezvénye: csak a pankráció Super Bowlja (Wrestlemania 31) csábított legalább ennyi nézőt a helyszínre egy időben. A várakozások szerint 75000 ember lehet kint vasárnap.

 12. A jegyeket 4840 dollárért lehetett átlagosan megvásárolni. 1000 szerencsés 500 dollárért jutott hozzá, viszont a legdrágább helyek több, mint 20000 amerikai pénzbe kerültek.

 13. Az Egyesült Államokban idén a CBS-re jutott a döntő közvetítése, így a Phil Simms, Jim Nantz páros tolmácsolásában fogja a világ jelentős része követni az eseményeket.

 14. Ez az első alkalom, hogy két 1/1-es játékos találkozik a Super Bowlon. Peyton Manninget 1998-ban, Cam Newtont 2011-ben választották ki elsőként a tavaszi játékosbörzén.

 15. A két játékos között 13 év és 48 nap van, ezzel minden idők legnagyobb évszakadéka van a két kezdő QB között.

 16. Nyilván drágultak ismét a reklámszpotok. Idén egy 30 másodperces blokkért 5 millió dollárt kért a CBS.
 17. 19:30-tól a 12. Puppy Bowl-lal lehet hangolódni a találkozóra, ahol a tavalyi döntősök nézhetnek újra farkasszemet. Ruff csapata tavaly 89-47-re mosta le Fluffékat, és idén ugyan csak 3 ponttal, de még mindig a címvédők a favoritok.

 18. Amennyiben a Carolina győz, mindösszesen ők lennének a 3. csapat, akik ennyi meccset nyertek egy idényben. Náluk csak a veretlen 72-es Dolphins diadala számítana menőbbnek.

 19. Ez mindösszesen a második Super Bowl, amit a Bay Areaban rendeznek. Az eddigi egyetlenen, a 19. döntőn a 49ers 38-16 gyűrte le a Miamit, de anno nem hazai pályán, hanem a Stanford Stadiumban.

 20. Mindkét csapat főedzője John Fox-ot váltotta ebben a szerepkörben jelenlegi munkaadójánál. Tehát a Chicagónak egyszer majd jó lesz.

 21. A Denver mind a 4 döntőjét elvesztette, amit narancs mezben játszott, ezért annak ellenére, hogy ők számítanak a hazai csapatnak, a fehér szettben futnak majd ki a pályára. Az utóbbi 11 döntőből 10-et a fehérben játszó csapat nyerte, összességében pedig 63%-kal állank. A Panthers eredetileg a világoskék mezt preferálta volna, de az NFL szabályai értelmében a Super Bowlon csakis az első számú összetételt lehet használni.

 22. Doug Williams (1988) és Russell Wilson (2014) után Cam Newton lehet mindössze a 3. színesbőrű irányító, aki megnyeri a bajnokságot.

 23. Szintén Panthers győzelem esetén Ron Rivera lehet Mike Ditka, Tom Flores és Tony Dungy után a negyedik olyan ember, aki játékosként és edzőként is magáénak tudhat egy Super Bowl gyűrűt.

 24. Hasonló mondható John Elwayről is, aki elsőként lenne mind játékosként, mind GM-ként legalább egyszeres bajnok.

 25. Mind az Auburn, mind a Tennessee egyetemről eddig csak Newton, illetve Manning képviselte posztján egykori alma materét a döntőben.

 26. Ennyiszer nyerte meg az NFC képviselője a Super Bowlt.

 27. Pontosan ennyi alkalommal választottak irányítót a mérkőzés legértékesebb játékosának.

 28. A Panthers elkapója, Devin Funchess pontosan négy hónapos volt, amikor Peyton Manning első egyetemi meccsét játszotta.

 29. A 2012-ben menesztett Panthers GM, Marty Hurney 8 olyan játékost hozott a csapathoz, akik mára mind a franchise meghatározó arcai.

 30. Amennyiben 0:32 után kezdődik el a találkozó, akkor hivatalosan is az 50. Super Bowl lesz a legkésőbb megrendezésre kerülő döntő. A csúcstartó eddig az XLIV, szintén február 7-tel.

 31. A győztes csapat tagjai 97000 dollárt, a vesztesek 49000-et kapnak részvételükért a ligától. Aprópénz.

 32. A tavalyi döntőn nem volt olyan játékos, aki a középiskolából kikerülve 5 csillagos recruit lett volna. Idén a Pantherstől Cam Newton, Greg Olsen, Jonathan Stewart, Ted Ginn Jr. és Shaq Thompson is ilyen, míg a Denvertől mindösszesen Andre Caldwell büszkélkedhet ezzel a címmel.

 33. A legutóbbi 5 döntőből 4 az utolsó játékkal dőlt el. A kimaradó egy az elsővel és pont a Denver játszotta.

 34. Ennyi percig tartott 3 éve az áramszünet New Orleansban. Hasonlótól nem kell félni most, hiszen a Levi's Stadium nyitott létesítmény és helyi idő szerint délután 3:30-kor már játszani fognak a fiúk.
 35. Nincs olyan játékos egyik oldalon sem, aki az ellenfélnél játszott volna. Technikailag a Panthers támadófalembere, Mike Remmers megfordult Denverben, de az edzőtábor után nem tartottak rá igényt.

 36. Ha már offenzív falemberek, nincs olyan játékos egyik oldalon sem, akit a drafton első körben választottak volna ki. Legutóbb ilyen a Colts-Saints döntőn fordult elő, az előtt pedig csak 1980-ban.

 37. Az idei döntőbe a legtöbb játékost az Ohio State adja, szám szerint 5-öt.

 38. Szintén első alkalommal történik meg, hogy egy draft első (Newton) és második (Von Miller) választottja találkozzon a Super Bowlon. Ráadásul a pályán.

 39. Abban az esetben, ha Peyton Manning győzelemre vezeti a Vadlovakat, akkor ennyi évesen ő lesz a legidősebb irányító, aki gyűrűt tudott nyerni.

 40. Az AGC becslései szerint eddig 4,2 milliárd dollárt tettek fel összesen az amerikaiak a meccsre valamilyen formában.

 41. Aki az idény előtt a Broncos-Panthers döntőre fogadott, az 184-szeres pénzt nyert. Volt ilyen.

 42. Amennyiben Peyton Manning legalább 21 passzt dob, akkor megelőzi kenyéradóját, John Elwayt a ranglistán. Manning eddig 132-t dobott egyébként karrierje során a döntőkön.

 43. Szintén hozzá kapcsolódó szám, hogy ha 140 yardot passzol minimum, akkor a hatodik olyan irányító lesz, aki 1000 yardot szerzett levegőben a döntőn. Ez eddig csak a Kurt Warner, Tom Brady, Terry Bradshaw, Joe Montana, John Elway ötösfogatnak sikerült.

 44. Peyton Manning összesen 2 touchdownt dobott a döntők története során.

 45. Over/under ennyi pont fog születni a meccsen a fogadóirodák összesítése alapján.

 46. A Denver és a Carolina mindösszesen négyszer találkozott idáig, 3-1-es coloradói vezetéssel. Legutóbb 2012-ben, akkor 36-14-re simán nyert a Broncos.

 47. Cam Newton lehet az első játékos, aki bajnokságot nyert egyetemi és profi csapatával, megnyerte a Heisman-trófeát, illetve alapszakasz és Super Bowl MVP címet is szerzett.

 48. 2014-ben 24,9 millió, 2015-ben 28,4 millió tweet született a mérkőzés időtartama alatt. Idénre 30 millió a cél. Ha már média, akkor azt talán elmondhatjuk, hogy a bowl.hu szervere is ma pörög a legjobban.

 49. Először fordul elő, hogy a lefújást követően a csatorna nem az egyik fikciós sorozatát akarja megtolni az ott ragadó nézőkkel. A CBS illetékesei Stephen Colbert late showját választották follow-up programnak.

 50. Ez az első olyan Super Bowl, amikor nem római számmal jelzik a döntő számozását. Érdekes lesz, hogy majd az 59-ét hogyan oldják meg.

 


 

Előzetesek csapatrészenként

QB-k: Cam Newton és Peyton Manning
Futók
Elkapók és TE-k
Támadófalak
Védőfalak
LB-k
DB-k
ST és edzők

 

Szerkesztői tippek

CAROLINA: gabokocka, Höri, Fucu, Wester, mustaine, shawnka
DENVER: empty taxi, Löfli

 


Hozzászólások

több mint 6 éve
42. Amennyiben Peyton Manning legalább 21 passzt dob, akkor megelőzi John Elwayt a ranglistán, amivel egy újabb rekordot tudhatna magáénak. Manning eddig 132-t dobott egyébként karrierje során a döntőkön."
Manning ennyi passzkísérlettel valóban megelőzné a 152-vel álló Elwayt (meg persze a 145-tel rendelkező Jim Kellyt). De Tom Brady a 247 kísérletével még arrébb van.
több mint 6 éve
ulpianus Kansas City Chiefs LSU Tigers 10 — Astartes
19. Ez mindösszesen a második Super Bowl, amit Kaliforniában rendeznek, ami kifejezetten kevés az állam jelentőségével szemben. Az eddigi egyetlenen a 49ers 38-16 gyűrte le a 19. döntőn.
Na de kit?


Állat vagyok, ami enni kér...
több mint 6 éve
Tito05 Chicago Bears Alabama Crimson Tide 3 — Bears fan, Giants szimpatizáns
19. Ez mindösszesen a második Super Bowl, amit Kaliforniában rendeznek, ami kifejezetten kevés az állam jelentőségével szemben. Az eddigi egyetlenen a 49ers 38-16 gyűrte le a 19. döntőn.
Tudtommal az elsőt is Kaliforniában rendezték, LA-ben...
több mint 6 éve
r.baggio Buffalo Bills Utah Utes 241 — no es importante
Javítva, Bay Area akart az lenni valószínűleg, mert amúgy ez lesz a 12. kaliforniai Super Bowl.


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 6 éve
36:??? Azért volt első körös OL:
Oher earned unanimous All-American honors at Mississippi, and was drafted by the Baltimore Ravens in the first round of the 2009 NFL Draft.
több mint 6 éve
shawnka Atlanta Falcons Auburn Tigers 26 — Tyrone Creek
szori, Észak-Kalifornia akart lenni!

több mint 6 éve
Az én idézetemet nem sikerült kijavítani... Ha nem lenne egyértelmű, akkor leírom: ha Manning megdobja a 21 passzát, azzal nem dönt rekordot, mert Brady 247-nél tart.
több mint 6 éve
G0007 Denver Broncos 25
az is érdekes hogy PM az egyetlen aki 4 különböző edzővel jutott SB-ig, és ő lenne az első aki 2 különböző csapattal gyűrűt nyerhet