MC12

New Orleans Saints

MC12
Utoljára láttuk
23 perce
Regisztrált
9 hónapja
Fórum hozzászólások
742


Utolsó 10 fórum hozzászólás

1 órája
MC12 New Orleans Saints 742
4. Jársz a magánrendelőbe/kórházba izlés szerint a vizsgálatokra a terhesség alatt

MC12
Felenk megoldottak, a korhazba jarsz be es ott fogad mintha maganrendelobe mennel.
rokaur
Ugyan, olvastad Lecsót ez csak mese 😊
MC12
Kezdem azt hinni, hogy tényleg baj van az értelmi képességeiddel.
Mondjuk megszoktam, hogy egy "jobber" sosem arra reagál, ami a vita tárgya, hanem ami neki tetszik...

Nem azt mondtam, hogy nem az általad leírtak szerint zajlik egy állami szülés korrupt rendszere.
Azt vitattam, hogy
1. az emberek 95%-a úgy szül, hogy a hülye annyi pénzt tesz a borítékba, hogy abból már szinte kifizethetne egy magán szülést
2. hogy az általad leírt rendszer egy magánfinanszírozású rendszer lenne.

Az 1-es nyilvánvaló okok miatt nem igaz.
A 2-esen lehet vitatkozni definíciók szintjén, de azért írtam le, hogy hogy zajlik egy valódi magán műtét, hogy lásd, hogy a pénz áramlási irányán kívül semmi közös nincs benne. Attól, hogy kénytelen vagy egy színtiszta korrupt rendszerben kenőpénzt fizetni az orvosnak, attól az nem lesz magánfinanszírozás. Az igaz,. hogy neked pénzbe kerül. De ha ki kellene fizetned a valódi árát a szülésnek (vagy bármilyen 2-3 napos műtétnek), akkor a gyerekek 20%-a születne kórházban, 80 meg a nappaliban. És lehet hogy sokat mondtam.
A magánegészségügy olyan drága, hogy saját zsebből megfizethetetlen még egy normális műtét is, nemhogy egy komlett kemó vagy éveken át tartó kezeléssorozat.
Diagnosztikára meg tyúkszem levételre való, nem gyógyulásra.
Részemről ezt a vitát lezártam.
Lecsó
Itt lesz a hiba, ugyanis nem ezt írtam. Csak neked kényelmesebb egy olyan érveléssel vitatkozni ami neked tetszik értsd: hazudsz, jobb esetben ferdítesz.

Itt a kommentem

"A szülés mondjuk eddig is kvázi-magán volt 95%-ban, annyi különbséggel, hogy tényleg magánkórházba mentél és ott számlára fizettél vagy állami kórházban zsebbe fű-fa virágnak.
Side note: mikor szültünk magánkórházban, vezettük a költségeket (a 9 hónap alatti magánrendeléseket is beleszámolva), azokat összehasonlítottuk mostanáság szülni készülő ismerősök költségeivel (ők "hagyományosan" szülnek, értsd. állami kórház, mindenkinek zsebbe minden + a sülész orvos magánredenelése) és az jött ki, hogy mindennel együtt 45 ezer forinttal fizettem többet az egész procedúra alatt mindent (magánrendelések, vizsgálatok, magánkórházban 2 éjszaka, külön szoba, zuhanyzó + normális kommunikáció stb.) beleszámolva, mint ők, mínusz idegeskedés és feszengés, hogy hogyan is kell zsebbe csúsztatni. Értehetetlen, hgy aki kifizet több 100 ezret egyébként is egy szülésre, az miért nem nézi legalább meg, hogy mennyi lenne ez hivatalosan, magán úton. És amikor ezt elmondtam nekik az elején, annyi volt a rekació, hogy "dehát a doktor úrhoz járok már X éve magánba" jaoké."

Tehát alapból sem arról volt szó, hogy 95% fizet annyit, amennyiből egy magán szülés kijön, hanem annyit állítottam, hogy 95% így - úgy de fizet. Ennyi, pont. Ez pedig egy kvázi-magánosítása az állami egészgügyi rendszernek.

A második pontnak nem véletlenlenül "side note" a neve, mivel nem érted ezért elmgyarázom: ezt olyankor írják, amikor valami mellékes, személyes éleményt írnak le, ami nem feltétlenül általános jellegű, csak egy privát megfigyelés a körülöttem zajló eseményekből. Én pedig azt láttam, amit leírtam de egy szóval sem állítottam, hogy az minden szülés 95%-a lenne, csak Te szándékosan összemosod a kettőt. Ez ilyen egyszerű.
2 órája
MC12 New Orleans Saints 742
4. Jársz a magánrendelőbe/kórházba izlés szerint a vizsgálatokra a terhesség alatt

MC12
Felenk megoldottak, a korhazba jarsz be es ott fogad mintha maganrendelobe mennel.
rokaur
Ugyan, olvastad Lecsót ez csak mese 😊
2 órája
MC12 New Orleans Saints 742
Igen azt. Én nem ismerek embert aki csúszópénz nélkül, pusztán az állami szolgáltatásokat használva, 0 ft-ot invesztálva szült volna. De Te biztosan 😊 Illetve mindig jön ilyenkor pár ember aki ismer valakit, aki ismer valakit akinek ez sikerült. Na ők kamuznak, vagy az 5%-ba tartoznak.
MC12
Azért nem ismersz, mert a köreidben ez ismeretlen. 😊 Hidd el, hogy milliók vannak, akik nem tudnak csak 45 ezerrel kevesebbet a borítékba tenni, mint amibe a full magán kerülne. Nagyon sokan még mindig tojást, kolbászt, stb. raknak oda, a max tízezres mellé.

Neked való a magánegészségügy. Legalábbis ha szülésről van szó. Bár jobban járnál, ha lenne egy kiegészítő biztosítási rendszer, ami töltené a borítékot helyetted, és neked inkább a tagdíjat kellene fizetni. 😊
peterk2005
1.Az alapállítás az volt, hogy a 95%-a már kvázi magán a szüléseknek és ezt most igazoltad is. A mérték egy más kérdés. Tehát van boríték és van mellé sonka - tojás stb. ezt hívják magán szolgáltatásnak hiszen magán kompenzáció van a szolgáltatás mellé.
MC12
Az alapállítás nem igaz. A fogászat, az magán, ott fizeted a valódi költségeket. Másfél millióba is kerül egy fél fogsor. A szülészet nem az, mert a tojás és kolbász csak azt fedezi, hogy az orvos mosolyog, megnézi a babát ultrahanggal (ha ő teszi a saját gépén, és nem a kórházba hív be ezért), megsimogatja a pocit és elmondja, hogyan kell járni a kismama tornára. A költséges részt az ismerőseid lehet, hogy berakták a borítékba, de az átlag magyar nem rakja. Képtelen is lenne rá, nincs annyi pénze.
peterk2005
De az átlag magyar is fizet és van rá pénze akár tetszik akár nem, sőt.

"Az adatgyűjtésük alapján a nők 79%-a szül fogadott orvossal. Hasonló eredményre jutott egy 2018-as, a teljes lakosságra reprezentatív felmérés is, eszerint a várandós nők kevesebb mint egyharmada tervez fogadott orvos vagy orvos és szülésznő nélkül szülni. A fogadott orvos jelenléte szinte minden esetben hálapénzfizetéssel is jár: a szülész-nőgyógyászok természetesen nincsenek arra kötelezve, hogy az előre meghatározott munkaidejükön kívül is megjelenjenek egy szülésnél, ezért a hálapénz kvázi készenléti díjként is értelmezhető."

 merce.hu/2020/02/21/egy-szules-valodi-ara-hogyan-zajlik-ma-egy-atlagos-korhazi-szules-magyarorszagon/
MC12
Na ez a klasszikus ferdítés vagy félremagyarázás.
Mi van ha nincs ott az orvos? Lebaszom telefonon? Vagy visszakérhetem a pénzt? Reklamálhatok? Fogyasztóvédelem?
Mi van ha két asszony ugyanakkor szül véletlenül? Felezik a "költséget"?
Olyanok is részt vettek a felmérésben, akik mondjuk PET palackkal fűtenek, mert nincs pénz fára? Ők mennyit raknak a borítékba? ...és még megannyi fasza kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.
Fogd már fel, hogy nem te vagy az átlag magyar...
Lecsó
Tudom tudom, ami nem támasztja alá az érvedelésedet az ferdítés vagy félremagyarázás 😊
MC12
Ok.
Közelítsük meg máshogy:
Az állami kórházban készülök szülni. Választok egy orvost:
- hogy zajlik ez? Hol van nyoma, hogy én Kovács Dr-t választottam?
- mivel jár ez az aktus Kovács Dr-ra nézve? Mik a kötelezettségei azon kívül, hogy hippokratészi eskü?
- ha nincs ott Kovács a szülésnél, hanem Tóth van ott, akkor teljesült a vállalás a kórháznak/akárkinek?
- aláírunk bármilyen papírt, ami arról szól, hogy Kovács mit vállal,stb?
- az "ár" az le van fektetve valahol? Van árlista? Kapok számlát?

Én eddig úgy tudtam, hogy az alapellátáson kívül az állami egészségügyben nincs szabad orvosválasztás. Nem döntheted el, kinél szülsz. Csak azt hiszed, hogy eldöntheted, de nem....
De javítson ki valaki, ha tévedek.

Érdekes az összefüggés a munkanapokon születettek aránya, a császármetszéssel születettek aránya tekintetében is. Nyilván az egész nem arról szól, hogy fizetek egy szolgáltatásért, és megkapom vagy nem kapom meg, hanem van a boríték, és azért kell valamit produkálni (jó esetben ott van a doki, rosszabb esetben kiszedi a babát, amikor épp ráér, de hétvégén azért ne szülessen már a gyerek), mert ha a FB csoportban rossz híre megy, hogy szarik a páciensre, akkor nem "választják" olyan sokan, és kevesebb lesz a boríték/tojás/kolbász.
Ez a fizetős egészségügy szerinted?
Lecsó
Segítek, mert úgy látom a szülés élménye még nem volt meg a családodon belül, szóval felkészítelek hogyan lesz (ha nem magán kórházban szültök).

1. Az asszony jár X éve Dr. Kovácshoz magánba, aki szülész Y állami kórházban.
2. Jön a gyerek, jelzed, hogy nála szülnél, Ő meg azt mondja oké, X -szer 10-100-ezer lesz és Y állami kórházban fogunk szülni
3. Bejelentkezel a kórházba amikor Kovács doktor is benn van, körbejársz és szépen bemutatnak azoknak - akiknek szintén fizetni fogsz (főnövér stb.)
4. Jársz a magánrendelőbe/kórházba izlés szerint a vizsgálatokra a terhesség alatt
5. És mivel manapság a szülések közel 100%-nál megmondják melyik nap szülsz (vagy az orvos megmondja, hogy akkortájt mikor lesz bennt és mikor fosz szülni alá program császár) ezért ha más nincs, előtte lévő nap, vagy aznap felvesznek - szülés - pénz kifizet - go haza. Ez az esetek elsöprő többsége. Persze van, hogy nem ér be az orvos vagy nem veszi fel a telefont vagy szarik rá, ebben az esetben nincs lové nyilván - cserébe fiztesz majd annak aki ott van, de ezen esetek száma elenyésző.

És szerinted ez nem fizetős egészségügy. Felőlem hívhatod ezt korrupciónak vagy hálapénznek vagy sonkás - szendvicsnek, attól még a tény-tény marad, fizetni kell érte és egészsügyi szolgáltatás.
3 órája
MC12 New Orleans Saints 742
Igen azt. Én nem ismerek embert aki csúszópénz nélkül, pusztán az állami szolgáltatásokat használva, 0 ft-ot invesztálva szült volna. De Te biztosan 😊 Illetve mindig jön ilyenkor pár ember aki ismer valakit, aki ismer valakit akinek ez sikerült. Na ők kamuznak, vagy az 5%-ba tartoznak.
MC12
Azért nem ismersz, mert a köreidben ez ismeretlen. 😊 Hidd el, hogy milliók vannak, akik nem tudnak csak 45 ezerrel kevesebbet a borítékba tenni, mint amibe a full magán kerülne. Nagyon sokan még mindig tojást, kolbászt, stb. raknak oda, a max tízezres mellé.

Neked való a magánegészségügy. Legalábbis ha szülésről van szó. Bár jobban járnál, ha lenne egy kiegészítő biztosítási rendszer, ami töltené a borítékot helyetted, és neked inkább a tagdíjat kellene fizetni. 😊
peterk2005
1.Az alapállítás az volt, hogy a 95%-a már kvázi magán a szüléseknek és ezt most igazoltad is. A mérték egy más kérdés. Tehát van boríték és van mellé sonka - tojás stb. ezt hívják magán szolgáltatásnak hiszen magán kompenzáció van a szolgáltatás mellé.
MC12
Az alapállítás nem igaz. A fogászat, az magán, ott fizeted a valódi költségeket. Másfél millióba is kerül egy fél fogsor. A szülészet nem az, mert a tojás és kolbász csak azt fedezi, hogy az orvos mosolyog, megnézi a babát ultrahanggal (ha ő teszi a saját gépén, és nem a kórházba hív be ezért), megsimogatja a pocit és elmondja, hogyan kell járni a kismama tornára. A költséges részt az ismerőseid lehet, hogy berakták a borítékba, de az átlag magyar nem rakja. Képtelen is lenne rá, nincs annyi pénze.
peterk2005
De az átlag magyar is fizet és van rá pénze akár tetszik akár nem, sőt.

"Az adatgyűjtésük alapján a nők 79%-a szül fogadott orvossal. Hasonló eredményre jutott egy 2018-as, a teljes lakosságra reprezentatív felmérés is, eszerint a várandós nők kevesebb mint egyharmada tervez fogadott orvos vagy orvos és szülésznő nélkül szülni. A fogadott orvos jelenléte szinte minden esetben hálapénzfizetéssel is jár: a szülész-nőgyógyászok természetesen nincsenek arra kötelezve, hogy az előre meghatározott munkaidejükön kívül is megjelenjenek egy szülésnél, ezért a hálapénz kvázi készenléti díjként is értelmezhető."

 merce.hu/2020/02/21/egy-szules-valodi-ara-hogyan-zajlik-ma-egy-atlagos-korhazi-szules-magyarorszagon/
MC12
Na ez a klasszikus ferdítés vagy félremagyarázás.
Mi van ha nincs ott az orvos? Lebaszom telefonon? Vagy visszakérhetem a pénzt? Reklamálhatok? Fogyasztóvédelem?
Mi van ha két asszony ugyanakkor szül véletlenül? Felezik a "költséget"?
Olyanok is részt vettek a felmérésben, akik mondjuk PET palackkal fűtenek, mert nincs pénz fára? Ők mennyit raknak a borítékba? ...és még megannyi fasza kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.
Fogd már fel, hogy nem te vagy az átlag magyar...
Lecsó
Tudom tudom, ami nem támasztja alá az érvedelésedet az ferdítés vagy félremagyarázás 😊
3 órája
MC12 New Orleans Saints 742
Igen azt. Én nem ismerek embert aki csúszópénz nélkül, pusztán az állami szolgáltatásokat használva, 0 ft-ot invesztálva szült volna. De Te biztosan 😊 Illetve mindig jön ilyenkor pár ember aki ismer valakit, aki ismer valakit akinek ez sikerült. Na ők kamuznak, vagy az 5%-ba tartoznak.
MC12
Azért nem ismersz, mert a köreidben ez ismeretlen. 😊 Hidd el, hogy milliók vannak, akik nem tudnak csak 45 ezerrel kevesebbet a borítékba tenni, mint amibe a full magán kerülne. Nagyon sokan még mindig tojást, kolbászt, stb. raknak oda, a max tízezres mellé.

Neked való a magánegészségügy. Legalábbis ha szülésről van szó. Bár jobban járnál, ha lenne egy kiegészítő biztosítási rendszer, ami töltené a borítékot helyetted, és neked inkább a tagdíjat kellene fizetni. 😊
peterk2005
1.Az alapállítás az volt, hogy a 95%-a már kvázi magán a szüléseknek és ezt most igazoltad is. A mérték egy más kérdés. Tehát van boríték és van mellé sonka - tojás stb. ezt hívják magán szolgáltatásnak hiszen magán kompenzáció van a szolgáltatás mellé.
MC12
Az alapállítás nem igaz. A fogászat, az magán, ott fizeted a valódi költségeket. Másfél millióba is kerül egy fél fogsor. A szülészet nem az, mert a tojás és kolbász csak azt fedezi, hogy az orvos mosolyog, megnézi a babát ultrahanggal (ha ő teszi a saját gépén, és nem a kórházba hív be ezért), megsimogatja a pocit és elmondja, hogyan kell járni a kismama tornára. A költséges részt az ismerőseid lehet, hogy berakták a borítékba, de az átlag magyar nem rakja. Képtelen is lenne rá, nincs annyi pénze.
peterk2005
De az átlag magyar is fizet és van rá pénze akár tetszik akár nem, sőt.

"Az adatgyűjtésük alapján a nők 79%-a szül fogadott orvossal. Hasonló eredményre jutott egy 2018-as, a teljes lakosságra reprezentatív felmérés is, eszerint a várandós nők kevesebb mint egyharmada tervez fogadott orvos vagy orvos és szülésznő nélkül szülni. A fogadott orvos jelenléte szinte minden esetben hálapénzfizetéssel is jár: a szülész-nőgyógyászok természetesen nincsenek arra kötelezve, hogy az előre meghatározott munkaidejükön kívül is megjelenjenek egy szülésnél, ezért a hálapénz kvázi készenléti díjként is értelmezhető."

 merce.hu/2020/02/21/egy-szules-valodi-ara-hogyan-zajlik-ma-egy-atlagos-korhazi-szules-magyarorszagon/
5 órája
MC12 New Orleans Saints 742
Az invesztíció, vagyis a befektetés lényege a remélt megtérülés. Anélkül nem befektetés, hanem költség.
Ha valaki a megtérülés reményében számolgat excelben, az tényleg kicsit perverz. 😀
Ha csak a költségekre kívnácsi, akkor az még hagyján...
Lecsó
A szülés folyamatának finanszírozása (például a különböző egészségügyi vizsgálatok kifejezetten) befektetés aminek megtérülése az egészséges gyermek megszületése.

Amúgy dehogy extrém az én nejem is excelben vezet minden kiadást - kivéve MC12 hobbijainak költségeit 😀
MC12
És a bevételi oldalon majd miket írsz be? Egy kacagás mennyi? Vagy az első lépés? Vagy az első szó? És ha az az "apa" lesz, az többet ér, mint az "anya"?
Lecsó
Nem, maga a születés ténye és hogy egészséges, haza vittem , elég a teljesítés igazoláshoz és a születési projekt lezárásához 😊 Tudod, a megtérülés (bevételi oldal) nem feltétlenül anyagi, sőt.
6 órája
MC12 New Orleans Saints 742
Az invesztíció, vagyis a befektetés lényege a remélt megtérülés. Anélkül nem befektetés, hanem költség.
Ha valaki a megtérülés reményében számolgat excelben, az tényleg kicsit perverz. 😀
Ha csak a költségekre kívnácsi, akkor az még hagyján...
Lecsó
A szülés folyamatának finanszírozása (például a különböző egészségügyi vizsgálatok kifejezetten) befektetés aminek megtérülése az egészséges gyermek megszületése.

Amúgy dehogy extrém az én nejem is excelben vezet minden kiadást - kivéve MC12 hobbijainak költségeit 😀
6 órája
MC12 New Orleans Saints 742
Remek.
Mai naptól a választott szülésznő és orvos sem lehet bent a remek új törvények szerint, mert nem írtak alá az ajanlatot. Ugyanebben a kórházban 17 felmondtak az intenzíven.

Narratíva a parlamentben:
Mi íj szuper kórházat hoztunk létre az MSZP alatt meg több kórház bezárt.

Ugye Sobri itt van az a rész amire azt mondod, hogy minket nem érint az Orban kormány döntése. Hat hogy a faszba ne érintene ...
Toca
Szülésre marad a magán
csebi
A szülés mondjuk eddig is kvázi magán volt 95%-ban, annyi különbséggel, hogy tényleg magánkórházba mentél és ott számlára fizettél vagy állami kórházban zsebbe fű-fa virágnak.
Side note: mikor szültünk magánkórházban, vezettük a költségeket (a 9 hónap alatti magánrendeléseket is beleszámolva), azokat összehasonlítottuk mostanáság szülni készülő ismerősök költségeivel (ők "hagyományosan" szülnek, értsd. állami kórház, mindenkinek zsebbe minden + a sülész orvos magánredenelése) és az jött ki, hogy mindennel együtt 45 ezer forinttal fizettem többet az egész procedúra alatt mindent (magánrendelések, vizsgálatok, magánkórházban 2 éjszaka, külön szoba, zuhanyzó + normális kommunikáció stb.) beleszámolva, mint ők, mínusz idegeskedés és feszengés, hogy hogyan is kell zsebbe csúsztatni. Értehetetlen, hgy aki kifizet több 100 ezret egyébként is egy szülésre, az miért nem nézi legalább meg, hogy mennyi lenne ez hivatalosan, magán úton. És amikor ezt elmondtam nekik az elején, annyi volt a rekació, hogy "dehát a doktor úrhoz járok már X éve magánba" jaoké.
MC12
Ez alatt azt érted, hogy az emberek 95%-a így szült? Mert ha igen, akkor elég érdekes képed lehet az országról. Nevezhetjük osztályvakságnak, ismert "jobboldali" betegség.
Lecsó
Igen azt. Én nem ismerek embert aki csúszópénz nélkül, pusztán az állami szolgáltatásokat használva, 0 ft-ot invesztálva szült volna. De Te biztosan 😊 Illetve mindig jön ilyenkor pár ember aki ismer valakit, aki ismer valakit akinek ez sikerült. Na ők kamuznak, vagy az 5%-ba tartoznak.
MC12
Invesztál, az, ebben a kontextusban.... de paréj módon tudsz fogalmazni hihetetlen.
FLZOLI
Mi a baj? A szülés folyamata invesztíciót igényel, babaruha, kiságy, vizsgálatok stb. és nagyon-nagyon reméled, hogy a végén egy egészséges gyermek jön haza.
6 órája
MC12 New Orleans Saints 742
Igen azt. Én nem ismerek embert aki csúszópénz nélkül, pusztán az állami szolgáltatásokat használva, 0 ft-ot invesztálva szült volna. De Te biztosan 😊 Illetve mindig jön ilyenkor pár ember aki ismer valakit, aki ismer valakit akinek ez sikerült. Na ők kamuznak, vagy az 5%-ba tartoznak.
MC12
Azért nem ismersz, mert a köreidben ez ismeretlen. 😊 Hidd el, hogy milliók vannak, akik nem tudnak csak 45 ezerrel kevesebbet a borítékba tenni, mint amibe a full magán kerülne. Nagyon sokan még mindig tojást, kolbászt, stb. raknak oda, a max tízezres mellé.

Neked való a magánegészségügy. Legalábbis ha szülésről van szó. Bár jobban járnál, ha lenne egy kiegészítő biztosítási rendszer, ami töltené a borítékot helyetted, és neked inkább a tagdíjat kellene fizetni. 😊
peterk2005
1.Az alapállítás az volt, hogy a 95%-a már kvázi magán a szüléseknek és ezt most igazoltad is. A mérték egy más kérdés. Tehát van boríték és van mellé sonka - tojás stb. ezt hívják magán szolgáltatásnak hiszen magán kompenzáció van a szolgáltatás mellé.
2.Ebben egyetértünk.
MC12
A magánegészségügy nálad ezek szerint a hálapénzzel (=korrupcióval) működtetett rendszert jelenti?
A hálapénzes állami és a magán közt egyetlen hasonlóság van: a pénzmozgás. Semmi más.
Vagy a "kvázi" szónak tulajdonítasz a valóságosnál nagyobb fontosságot?
Lecsó
A magánegészségügy egy pénzzel működtetett rendszer. A hálapénzes állami is pénzzel (vagy azt helyettesítő termékkel) működtetett rendszer - de ezek szerint szerinted nincs hasonlóság a kettő között. Javaslom a közgáz 1. tankönyvet és az értelmező kéziszótárt forgatásra.
6 órája
MC12 New Orleans Saints 742
Igen azt. Én nem ismerek embert aki csúszópénz nélkül, pusztán az állami szolgáltatásokat használva, 0 ft-ot invesztálva szült volna. De Te biztosan 😊 Illetve mindig jön ilyenkor pár ember aki ismer valakit, aki ismer valakit akinek ez sikerült. Na ők kamuznak, vagy az 5%-ba tartoznak.
MC12
Azért nem ismersz, mert a köreidben ez ismeretlen. 😊 Hidd el, hogy milliók vannak, akik nem tudnak csak 45 ezerrel kevesebbet a borítékba tenni, mint amibe a full magán kerülne. Nagyon sokan még mindig tojást, kolbászt, stb. raknak oda, a max tízezres mellé.

Neked való a magánegészségügy. Legalábbis ha szülésről van szó. Bár jobban járnál, ha lenne egy kiegészítő biztosítási rendszer, ami töltené a borítékot helyetted, és neked inkább a tagdíjat kellene fizetni. 😊
peterk2005
1.Az alapállítás az volt, hogy a 95%-a már kvázi magán a szüléseknek és ezt most igazoltad is. A mérték egy más kérdés. Tehát van boríték és van mellé sonka - tojás stb. ezt hívják magán szolgáltatásnak hiszen magán kompenzáció van a szolgáltatás mellé.
2.Ebben egyetértünk.

Legkedveltebb fórum hozzászólások

29 napja
MC12 New Orleans Saints 742
Goff negatív értékének nagyságát érdemes lenne újrakalkulálni, mert úgy tűnik nem igazán volt az olyan negatív:

Several teams offered at least one 1st round pick for Matthew Stafford, including Broncos, Panthers and Bears. Patriots were also interested. But LA wanted him more, and Lions wanted Jared Goff as well. (Rapoport)

Jared Goff said he is happy to be with a team that ‘wants me and appreciates me’. They had conversations and it seems like the Lions betting on Goff as a franchise quarterback. (NFL Network)

Before the Rams made the trade, they made an "all in" offer to acquire Aaron Rodgers from Green Bay. Packers said no, he is staying. (LA Times)
Cruyffista
Ha egy olyan ajánlatot fogadunk el ami mondjuk 1+3 akkor belekényszerülünk egy olyan szituba, hogy idén lépni kell QB fronton. Namármost ha kimegy előttünk a top3 vagy akár 4 QB akkor mit csinálunk?
Hozunk egy Daltont legjobb esetben.
Most kényelmesebb a helyzett mert Goffal kényelmesen elvagyunk akar két évig is ha nagyon muszáj.
Ez a trade adott egy biztonságot is a rebuildhez. Mert fontos a keret újjáépítése de valahol azért győzelmek is kellenének a winnig culture kialakítása miatt.
Ami meg mondjuk Chase Daniel-el nem annyira menne.
Bazzani
Ha újjászülethetnék Chase Daniel szeretnék lenni 😊 egyszerűen imádom a csávót. Mi a jó istent tudhat, hogy 12 éve a ligában van, nincs 2000 passzolt yardja, játszott kezdőként 5 meccset, van SB gyűrűje, keresett 38 millió dollárt, és ha még két évig a Lionsban marad ez felkúszik 47-re, úgy hogy 5-ször izzadtad át a mezedet 😊 mi ez ha nem zsenialitás. Tuti, hogy óriási forma a srác az öltözőben, más magyarázat nincs 😀.
2 hónapja
MC12 New Orleans Saints 742
Lusta vagyok végig olvasni a cikket, nem arról lehet szó, hogy megegyezett az ügyészséggel? Gondolom évekig tartott volna bebizonyítani a dolgot, így meg elvállalta és kiegyeztek a félútban, aminek ennyire jött ki a matekja.

peterk2005
A lényege röviden:
Amit elcsalt mind visszafizette kamattal együtt, együttműködött a vizsgálat során, megállapodott a tárgyalás előtt, így bukott az egészen uszkve 5-10 milliót direktbe, plusz járulékos veszteség. És rögtön jogerős az ítélet. És lóg 4 évig 18 hónapja.
Gondolom így volt az egyszerűbb neki is, ügyészségnek is, kár nem érte a költségvetést, nem tudom minek kellett volna történnie.
Nyilván ha a pénz nincs meg, és rábizonyítják (mert azért egy ilyen ügy a sok eldobott céggel nem olyan egyszerű), akkor az 5-6 év letöltendő.
De ha nem, akkor meg hiányzik negyedmilliárd a költségvetésből.
Ez szerintem egy jó deal így.
Vagyis én nem tudnék jobbat összerakni egyik oldalról sem.
Sobri Jóska
Ja, de közben megértem Undi véleményét is - az enyém is hasonló, mert egy dolog tudni hogy így mennek a dolgok és egy másik dolog szeretni is (illetve nem szeretni). Szóval azért a 280 milliós csaláshoz képest az öt millió büntetés arcpirító. Az, hogy nem megy rács mögé, mert együttműködött, oké. De, egy sima adóellenőrzés során is lazán kiszabnak pár milliót pitiáner adminisztrációs hibákra - kis cégeknek is -, hacsak nincs egy "ösmerősöd" a megfelelő helyen, ahogy az nálunk megszokott. Petinek "érzésre" járt volna egy százas, még megegyezéssel is. Azt is kényelmesen kifizette volna amúgy.
peterk2005
Csalásnál kell károsult.
Itt az momentán ki? Mert szerintem az így nincs, ha visszarakta amit elvett. Oké, noszogatni kellett, de mennyivel lenne beljebb a magyar állam, ha elitta, elkurvázta volna, most meg ülne 6 évet?
Sobri Jóska
Az allam buntetohatalma gyakorlasabal a az elmult evszazadban mar egyertelmuen a prevencio lett a lenyeg. A bunelkoveto megakadalyozasa ujabb buncselekmenyek elkovetesetol es a szelesebb tarsadalom visszatartasa hasonlo buncselekmeny elkovetesetol.

Szerintem ez egyikre sem alkalmas. A szelesebb tarsadalmira vegkepp nem.

Vannak klasszikus, jol dokumentalt esetek amikor a buntetes enyhe mivolta pont, hogy hasonlo buncselekmenyek elkovetesere buzditotta a tarsadalmat.

Egyik serpenyo: nyersz netto 280 millio forintot, egyszeru, veszelytelen modon.

Masik serpenyo: Ha lebuksz, az ellopott penzem felul kb. annak 2%-at, egy kozepkategorias auto arat bukod, es 3-5 evig bunmentesen kell elned.

Ez nem, hogy visszatarto erot nem mutat, egyenesen buzditja az embereket.
undisputedly
Mégegyszer mondom: visszafizette.
Jogilag ki a károsult?
Sobri Jóska
Az allam visszatarto erejen keresztul a tarsadalom.
undisputedly
Ja értem...
És konkrétan, anyagilag?
Sobri Jóska
Sobri Jóska, erre könnyű a választ, csodálkozom, hogy más nem írta le, a sértettek konkrétan: Sobri Jóska, MC12, Csebi és további X millió adófizető állapolgár. Konkrétan. Aki az államtól lop az tőlünk lop, ilyen egyszerű.
De hogy konkrétabb legyek: Az állam a kieső adóbevételek miatt hitelt vesz fel, hogy a hiányt pótolja és arra kamatot fizet. Tehát Hajdú úr neked és nekem és mindenkinek konkrét pénzügyi hátrányt okozott. Nyilván nem csk e miatt az aprócska negyed milliárd vett fel csak az állam hitelt, de érted a lényeget.

És hogy mennyit is bukott rajta Hajdú úr: Semennyit, mivel keresett rajta. Nyilván nem azért nem fizette be, hogy otthon nézegesse, tehát használta. Az is valószínű, hogy sikeresen, hiszen be tudta egy összegben fizetni, tehát rendelkezésére állt az összeg. Legyünk konzervatívak és mondjuk, hogy infláció követő állampapírba tette, mondjuk 3 évre (nyilván nem, de legyünk "jóhiszeműek"). Annak a kamata 4,4%, három éven keresztül számolva, a kamatnyeresége 32.6 millió forint (kamatadó levonása után) ebből vonjuk le a bírságot, tehát 5 millió forintot, a tiszta nyereség 3 év alatt: 27.6 millió forint, amiért semmit nem kellett csinálni, csak nem befizetni az adót. Hol kell aláírni? 😊

30 éve botrány, hogy az ilyen bűncselekmények után elég befizetni az ellopott pénzt meg valami nevetséges bírságot és mehetsz haza. Meg tudná szerezni a szavazatomat az a párt, amelyik kötelezően letöltendő börtönbüntetéssel súlytaná a nagy értékű adócsalást (mondjuk 5-10 millió fölött), hogy már kicsibe se érje meg.
8 napja
MC12 New Orleans Saints 742
 24.hu/belfold/2021/02/21/fekete-gyor-andras-momentum-miniszterelnok-jelolt/
VvAlekosz
nevetséges
Amadeus
Nem nem. Megérdemli a jövő évi kormányváltó erő, hogy jobban is megnézzük ezeket a bejelentéseket (Fegyőr mondta, hogy számít azok szavazatára is akik ma még nem őket támogatják szóval ez most tök legális 😊 )

1. Bevezetik az eurót. - oké, 20 éve hallgatom, megígérte 4 különböző miniszterelnök mégis Szent István van a pénztárcámban, haladjunk.

2. Bevezetik a rugalmas nyugdíjat, az emberek 35 év felett bármikor felvehetik az egyéni nyugdíjszámlánkon lévő összeg egy bizonyos százalékát. - ezt nehéz kommentálni, abban az országban, ahol mire elérsz a nyugdíjig, a nyugdíjad amúgy se ér szart se, ha nem kerestél elég jól életed során, mest meg még el is költheted előre. Remek ötlet. Az egyik cikkben benne volt, hogy bármire lehet költeni, például egy év szünetre és utazásra, hát megnézem az Audi gyári munkást amikor bejelenti hogy sziasztok megy Tenerifére egy évre, majd jön. 😊 nem is beszélve a költségvetési vonzatáról. Nyilván marhaság.

3. Négynapos munkahetet vezetnek be 2030-ra. - ez nem hülyeség, de alapvetően piaci kérdés, nem állami. Örülök amúgy hogy Fegyőr is alapból 2 ciklusra tervez. így nehéz ugye számonkérni bármit az elsőben 😊

4. Magyarország-részvényt kap minden magyar, a norvég mintához hasonlóan tulajdonossá teszik az embereket az állami tulajdonú cégekben. - Na ez a legnagyobb parasztvakítás az egészben. Osztalékot kapna a nyereségből az istenadta. Megnéztem mennyi ilyen típusú nyeresége volt az államnak legutóbb (korona előtt): 78 milliárd. Szóval ha minden magyar állampolgár kap, akkor az kemény 7.800 forint egy évre. De azóta az állam a MOL meg Richter részvényeit odaadta az oktatási alapítványoknak, szóval az inkább 30 milliárd környéke lesz, azaz 3.000 forint. Mínusz osztalékadó. Annyi kínzó kérdés van ehhez, hogy inkább abba is hagyom

5. Csatlakoznak az európai ügyészséghez. - Politikai döntés, ezt értem, oké, szívük rajta.

6. Finn mintára alakítják át az oktatási rendszert, megszüntetik a Kliket, visszaadják az irányítást a tanárokat, akik sokat fognak keresni. - Ez annyira demagóg, hogy Orbán is megnyalja a 10 újját. Nem tudják vajon, hogy nem csak azért nincs nálunk finn oktatás, mert mocskosorbán, hanem mert a tanáraink nem e-szerint tanultak tanítani? Megnézném, ahogy a most 60 éves volt középiskolai matek tanárom, aki egy igazi rohadt geci volt mint ember, most majd a Momentum kormány 2. évében megváltozik és hirtelen asszertív lesz meg finn módszer. Azbazmeg. Egy ilyen átállás kb. 10-15 év ha mindenki támogatja és minden pakkra megy. Én örülnék a legjobban ha ilyen lenne, de ha az elmúlt 30 évben nem volt erre konszenzus, akkor miért most lenne? Még ez a legnormálisabb pont amúgy a listában.

Paks 2 szerződéseit felmondják, a szélerőműveknek zöld utat adnak, évente 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését vállalják, 2035-től pedig kizárólag elektromos autókat engednek forgalomba hozni. Magyarországot Közép-Európa legzöldebb országává teszik. - Huh, hát oké. Ezek csak így mennek, felmondjuk, felújítjuk nem engedélyezzük legzöldebb. Csak a 100 ezer lakás korszerűsítése évi 500 milliárd (ha átlagosan 5 millióval számolunk) A nyugdíj bulival együtt az már egészséges méretű lyuk a költségvetésen.

Brit és osztrák mintára megreformálják az egészségügyet. - Fölcsapták a "mit szokás ígérni egy kampányban?" nagykönyvet, de a bevezetőn nem jutottak túl?

Elszámoltatják a NER bűnöseit, megakadályozni az ellopott vagyonok és a bűnözők kimenekítését. - Ez tipikusan az a pont, amiről nem mondjuk meg hogyan, nehogy a gaz fideszesek felkészüljenek és meglephessük őket 😀😀😀DDDD de szavazz ránk és majd UTÁNA megmondjuk. Mintha valaki már mondott volna ilyet.....ja igen 2009-ben a Fidesz, az is milyen jól sikerült 😊

Büntethetővé teszik, ha egy politikusnak nem valós a vagyonnyilatkozata. - Na ezt támogatom, nagyon helyes lenne.

Szóval egy valag színes lufi, de olyan marginális, kevés embert érintő kérdésekre, mint hogy mi lesz a CSOK-al? A családi adókedvezménnyel? Az egykulcsos szja-val? Emelik-e a családi pótlékot? ÁFA? - ezekre sajnos nem maradt idő. De lesz 3000 forint osztalék.
17 napja
MC12 New Orleans Saints 742
A ló 😀😀

Amúgy épp egymást gyilkolják folyamatosan, amikor együtt vannak 😊
Ütés, rúgás, köpés, hajtépés, ami jön. Mindezt persze folyamatos rohanás, ugrálás és üvöltés közepette 😀

És mostanra már megtanulták az intézményekben a szar, hülye, megöllek és hasonló szavakat is...
warr_b
Na most ezt ültesd át két lányra.
Welcome to JC family 😃🤣😂
#JC6
Jól van, megnyugodtam, hogy a lányok se ülnek hang nélkül egész nap gyöngyöt fűzögetve 😛
warr_b
In real life: hajnalban pofára esel a gyöngyökön, vagy a talpadba fúródik egy hajcsat, és szerencsésnek érzed magad, ha nem az aktuális sminkkészletbe érkezel, hanem a kőre
Willie Parker
😀
Szerencsére nálunk régen túl vagyunk az éjszakai ébredéseken (meg asszony amúgy is sokkal éberebben alszik)...
Mondjuk amúgy is összepakoltatunk velük fürdés előtt, szóval maximum valami bútorba tudnék belerúgni 😛
warr_b
Te, ne nyírj ki...
Kaptak karácsonyra ilyen sütő készletet, hozzá tortákat, pizzákat meg evőeszközt fából.
A kisebbik, ha beszarok se pakol el magától, ha üvöltök, ha kérem, ha könyörgök, semmi nem használ. Nekem is pakolnom kell, pedig nem is én játszottam vele 🤣🤣🤣
Na mondom ok. Erre ez a kis szaros lámpaoltás előtt elcsent múltkor egy villát és a sötétben leejtette a szőnyeg közepére, direkt.
Hajnalban izomból ráléptem 😂azóta kétszer leellenőrzöm hogy minden játék a helyen van 🤣
#JC6
Nálunk reggelente kell elmondani körülbelül hatvannyolcszor, hogy öltözz már...!
Mert kábé tök pucéron lébecol mind a kettő és egymást csapkodják a kikészített ruhákkal 😀
warr_b
Valamilyen tudósok (gondolom ezek is britek voltak) arra jutottak, hogy a gyerekeknek általában nyolcszázszor kell elmondani valamit, hogy megértsék. Még tartozol a kisgyermeki értelmüknek hétszázharminckét kéréssel.
slowmotion
800-szor? Ikreim vannak, ott ha az egyiknek elmondom 800-szor úgy, hogy a másik is ott van, akkor az ér, vagy 1600-szor kell elmondanom?? 😀 😀
1 hónapja
MC12 New Orleans Saints 742
Hát én azt hiszem ezt a kínai vakcinát kihagyom. Inkább várok plusz 1-2 hónapot.

 24.hu/belfold/2021/01/17/koronavirus-kinai-vakcina-virologus-duda-erno/
 24.hu/tudomany/2021/01/15/kinai-koronavirus-covid-19-sinopharm-eredmenyek/
peterk2005
Ugyan ne már 😊 ha 96%-os hatásfokú lenne neked akkor se kéne mert kínai és biztos hamisítják az eredményt 😊 ez nem baj, szíved joga. De nehogy azt mond hogy most hoztad meg a döntést hogy megszólalt a 217. Virologus ebben a kérdésben és ő aggályait fejezi ki 😊 ha holnap a Merkely azt mondja, hogy a kínai biztonságos, és az ogyéi engedélyezi akkor be adod? Ha nem, akkor te inkább hiszel a 217. Virologusnak, mint az ogyéi-nek? Fura világban élünk, ahol közgazdászok, mérnökök, cégvezetők okosabbak akarnak lenni orvosi kérdésekben mint egy rakás orvos.
Ettől mèg persze a te döntésed megvárni a misztikus hatású nyugati vakcinát, de nekem mondjuk köszönettel jó lesz a 80%-os is csak végre legyen vége a korlátozásoknak vagy legalább enyhítsenek rajta.
1 hónapja
MC12 New Orleans Saints 742
Lassan 1 éve velünk van ez a sz@r, több hónapja meg már olyan az életünket és a szabad mozgást befolyásoló intézkedéseket kell elviselni, amihez képest én azt mondom, hogy az oltási könyv már amúgy is smafu.
r.baggio
Engem tegnap beoltottak, aztán olyan fasza az oltási könyv, hogy csak magyarul van rajta minden, még annyi sincs rajta hogy Covid vagy hasonló. Az alján van egy Pfizer logó aztán ennyi. Azért gondolhattak volna erre is hogy legalább angolul is ráírják a magyar mellett.
Gondolom nem lesz belőle probléma később ha esetleg külföldre akarok menni akkor csak magyarul van rajta minden...
kapitnono
Ó hát csak a szokásos ügymenet lesz. Minden uniós ország kitálalt egy oltási igazolást - könyvet - pecsétet akármit amiből lesz 27 különböző, aztán jön az EU és kitálal egy 28.-at és azzal lehet majd utazni 😊 tegnapi hír, hogy javasolta a görög min.elnök hogy legyen egy egységes uniós oltási igazolás is amivel lehet utazni....ha így lesz, akkor lesz legalább még egy kör, hogy aki beoltatta magát, az ezt is megszerezze, még ha a kiállítás automatikus vagy ne adja ég online is lesz. Ez annyira EU 😊 már zajlik a folyamat mennek az oltások, és majd egy jövő heti bizottsági ülésen veszik elő ezt a témát, hogy beszélgessenek róla. Mi lett volna ha az oltások megkezdése előtt lett volna egy álláspont ezzel kapcsolatban? Mennyi idő kitalálni egy szimpla form-ot, kiskönyvet , egy oldalas lapot, amin van 5 adat meg egy hivatalos pecsét és egy x hogy a COVID oltást megkapta? Angolul meg az ország nyelvén és jónapot. De nem, ez túl egyszerű 😊 inkább rágódjunk még ezen heteket aminek a vége az lesz, hogy lesz egy uniós igazolás is de azért elfogadja mindenki az országok sajátját is tehát adnak a szarnak egy pofont.
5 napja
MC12 New Orleans Saints 742
Azon vedéglátósok akik átestek rajta, vagy megkapták egészségügyi okokból, azok miért ne nyithatnának majd ki? Ha pedig tényleg elérhető lesz pénzért, onnantól ez piaci kérdés. Az a vállalkozó aki ki akar nyitni, az szépen ki fogja fizteni az embereinek az oltást, aki meg nem az nem. Igazságtalan? Persze. Ez a kapitalizmus? Igen. Várhatunk persze az államra, de jelen esetben, amikor a nyugati vakcinák göthösen jönnek, a keleti vakcinák irányába meg van egy ellenszenv sokak részéről, nem érzem jogosnak csak az állam nyakába varrni, hogy nincsenek elől a listán a vedéglátósok. De azt sem érezném jogosnak, hogy aki dolgozhat, az ne dolgozhasson valami félreértelmezett, bullshit "szolidaritás" miatt.
MC12
attól hogy TE be vagy oltva még nem azt jelenti hogy TE nem fogsz MÁSOKat fertőzni
csak azt hogy nem döglesz bele
ezért nehéz szakaszosan újranyitni amíg nincs meg a 60-70%os átoltottság
Negritis
Akkor leírom mégegyszer, amit erre az érvre írtam korábban:
"Te ezt nagyon jól látod 😊 ezért kellene hogy csak azok mehessenek étterembe, szállodába stb. Akik be vannak oltva vagy átestek rajta - de ők viszont mehessenek. Nem olyan bonyolult ez."
Vagy te azt feltételezed, hogy beoltott meg átesett emberek fogják fertőzgetni egymást keresztül-kasul ők meg majd megfertőzik aki még nem esett át- valahogy? Ez már a nevetségesség kategóriája lenne azért.
MC12
Úgy emlékszem Te valami jogász féle vagy, nem tudom. Ha hoznának egy ilyen jogszabályt, hogy csak az mehet ide-oda aki be van oltva, az a jelenlegi helyzetben nem érinti hátrányosan azokat akik MÉG nincsenek beoltva?
Ennek akkor lenne értelme, mindenkit beoltanának egy hétvége alatt. Mert hogy lehetséges, vagy Orbán hazudott volna? Ha rövid időn belül (pár nap, egy hét?) be tudnak oltani mindenkit, akkor van létjogosultsága egy ilyen rendeletnek. Vagy legyen az hogy itt a szuri, x ezer és csak az mehet akárhová aki be van oltva. De akkor ha holnap bemegyek az orvoshoz oltson is be.
Szóval mivel nincs elegendő vakcina, és azokat is valamilyen rangsor szerint osztják el, nem korlátozhatják azokat akik nem kapták meg. Én be szeretném oltatni magam de nem tudom, fizetnék is ha kellene, de nem tudok, önhibámon kívül nem jutok hozzá a vakcinahoz, és engem érjen hátrány? Nem.
Pár éve volt Németországban egy oltás ellenes hullám. Néhány városban megtiltották hogy azok a gyerekek óvodába járjanak, akik nem kapták meg a kötelező oltásokat. Ez jogos lépés, volt, mert minden oltás hozzáférhető és ingyenes volt, a szülők mégse adatták be a gyereknek. Így érthető hogy nem mehettek közösségbe.
samu09
Nem jól emlékszel. Volt 2 fél év jog a főiskolán és sajnos a kelleténél többet kell jogászokkal egyeztetnem (plusz van némi jogtörténeti érdeklődésem) mindenféle témákban de jogász nem vagyok.

MC12
Valami bizniszed van a kínai vakcinában, hogy ilyen erőszakosan propagálod? 😁🙄
Vagy mivel a fidesz-propaganda épp ezt futtatja nagyon, így csak csodálatosan marha jó lehet, és ész nélkül felültél a bandwagonra?
warr_b
nyilván 😀 és a bowl.hu 150-fős közössége a cél, hogy beoltassák magukat kínaival különben nincs bónusz 😕 lebuktam.

Egébiránt a kérdés kölcsönös, milyen bizniszetek van a nyugati vakcinákban, hogy ilyen erőszakosan propagáljátok ? 😀 Vagy mivel az ellenzéki-propaganda ezt futtatja nagyon így csak csodálatosan marha jó lehet, és ész nélkül felültél a bandwagonra?
MC12
Én semmilyen propagandát nem láttam, miszerint csak a Moderna vagy az AZ a tuti 😁
Le lett írva százszor, hogy mik a problémák és fenntartások a kínai cuccal kapcsolatban. Teljesen érthető, ha valakinek nincsen benne bizodalma. Szerencsére már öt fél vakcina is elérhető, és egyelőre még választhat is az ember, hogy kéri-e, ami éppen van, így akinek okés a kínai vagy az orosz is, az mehet szépen oltakozni.
warr_b
Nahát, nem olvastál HVG-t, 444-et meg 24.hu-t? Mást sem csináltak csak hergelték a népet a kínai meg az orosz vakcina ellen. Nem, nem tájékoztattak, hergeltek. Nem ugyanaz. Aztán láss csodát, ma már az orosz vakcina szerintük is tök oké, pedig a szent EU engedélyezési hivatal erre sem ütötte rá a pecsétet. Biztos megjavult útközben. 1-2 hónap és a kínai is nagyon szuper lesz. És mindig Óceániával álltunk harcban és Keletázsia a barátunk volt.
15 napja
MC12 New Orleans Saints 742
Jó tudni h polgári konzervatív kampány az mikor a nem Fideszre szavazókat arra szólítja fel a Fidesz kiemelt tagja h kössék fel magukat. De tudom ezért is biztos Gyurcsány volt a hibás 2002ben is.
csebi
A köteles beszéd nem volt a kampány része az a Kövér önálló faszsága volt, ezt nagyjából mindenki tudja, aki tanult/olvasott arról a kampányról.

elmondások szerint könyörögtek Orbánnak, hogy dobja a Kövért, határolódjon el tőle,de nem, azt nem lehet (Szájer...) . Így ráégett a Fideszre.
MC12
ez a lényeg, a többi rizsa. kampányban hangzott el, és nem határolódott el senki tőle ahogy te is írod. innentől igen is a kampány része lett, ilyen tényeken kár vitatkoznod, mosdatnod.
továbbra is mondom: elég érdekes ország az, ahol polgári, konzervatív értékrend felszólítani a nem rád szavazókat, hogy akasszák fel magukat.
csebi
Nézd, alapvető dolgok ismerete nélkül ez nem fog menni. Nem tehetek róla, ha nem ismered a dolgok szakmai részét, hogyan épül fel a kampány, mik az elemei (arculati, tartalmi, időrendi stb.) mik nem tartoznak a kampányhoz stb. Némi olvasással ez még pótolható, hajrá.
A Kövér-beszéd nem a Fidesz-kampány része volt, nem volt a stratégiában, nem volt egyeztetve és - rajtad kívül - senki nem tekinti a részének, de te nyilván gondolj amit neked kényelmes 😊
Ja, és megértem, hogy a Gyurcsány-részre nem ragálsz, hiszen kiderül belőle, hogy szimplán nem mondasz igazat és fújod a 2002-es (!!!) narratívát, amit már mégegyszer mondom, a baloldal, tehát akik ezt a narratívát a szádba adták, neked kitalálták és legyártották, sem gondol a beszédről 😊
15 napja
MC12 New Orleans Saints 742
Orbánnal kapcsolatban is azt gondolom egyébként, hogy dehogy csak a pénzről szól minden. Még 2010-ben is sok-sok dolog volt, ami morálisan hajtotta, motiválta arra, hogy azt csinálja, amit. Nem mindennel értettem egyet - a kilencvenes évek Orbánjával szemben, amikor majdnem mindenben egyetértettem -, de a 2010-es Orbán - és a társai - is egy csomó minden egyebet is akartak a hatalom mellett. Sőt úgy gondolom, hogy a hatalmat is AZÉRT akarták, mert mást akartak és azt a hatalmon keresztül lehet elérni. Orbán, és a szűk környezete úgy gondolom - ismertem ennyire annak idején - hitt abban, hogy ő fogja az országot kivinni a kommunista mocsárból a jövő polgári világába. Ennek még vannak a mai napig is lenyomatai. Úgy gondolom, hogy például a családok támogatása mögött, akármennyire is egyre kevésbé hatékony, a mai napig sem egy újabb pénzlenyúlási csatorna megnyitásának szándéka van, hanem tényleg hisz abban, hogy ez érték.

Szóval én Orbánt sem láttam sosem egy morál nélküli, nyersen csak a hatalomért hatalmat akaró embernek. Orbán nem egy Gyurcsány, nem is egy Trump. A NER tette őt és őket ilyenné, menet közben adták el a lelküket.
peterk2005
Szerintem ez nincs így, mert a NER nem ok, hanem okozat. A NER-t a 2002-es és 2006-os választás, ahogyan elvesztették, alakította ki és meg.

Legyünk őszinték mind a kétszer úgy verték meg a szocialisták a fideszt-t, hogy lehazudták a csillagokat is az égről és/vagy nagyon durva lejárató kampányt csináltak (főleg a 2002-es, az a mai napig esettanulmány az egyetemeken). A fidesz meg próbálkozott polgári pozitív kampánnyal 2002-ben- a második fordulóig - ami nem jött be, meg negatívval 2006-ban ami szintén nem jött be. Aztán még 2006-ban pórbálkoztak a végén azzal, hogy 4-szer annyit ígértek mint Gyurcsány, de azt meg a hülye is átlátta. És mindkétszer buktak.

Itt rájött Orbán arra, hogy egyszerűen nem szabad elfogadnia a játékszabályokat mert akkor kikap, egy "normális" versenyben egy olyan karakter mint Gyurcsány simán megveri egy tv-vitában (még ha ez a legnagyobb hoax idehaza, hogy azt a Gyurcsány megnyerte, nem nyerte meg, nyertesre hazudta magát de ez most lényegtelen) tehát nem szabad kiállnia. Neki kell kialakítania a játékszabályokat amiben nyerni fog. És erre Őszöd majd a válság tökéletes lehetőséget adott 2010-ben, meg 2/3-ot.

Amíg nem számol el a baloldali elit azzal, hogy ők maguk aktív okozói voltak a NER-nek, és nem veti ki magából azokat a személyeket, akik ebben részt vettek, addig esély sincs rá - egy kormányváltás esetén sem - hogy itt bármi változzon össztársadalmi szinten. Mert addig csak azt látni, hogy az a Gyurcsány, Vadai, Molnár Gyula, Mesterházy stb. akik bizonyos szinten okozói voltak a NER-nek, most jönnének vissza újrapróbálkozni. De ahogy az 1+1 az mindig 2, úgy Gyurcsányokból meg az egész bagázsból mindig Orbánok fognak következni.
MC12
Nagyon rég volt és csak kíváncsiságból, mi volt ez a kampány? Gondolom, hogy nem az ilyen ezüsthajó kft, meg hasonlók, mert emlékszem akkoriban még az a cég is állított ki fideszes cégeknek fiktív számlákat dögivel, amelyiknél dolgoztam.
Már úgyis elévült 😊
Klaci79
A kampány maga 2001 közepén-végén szépen csendben csordogált a maga magyar módján: A Fidesz szerint ők a jövő, az ellenzék szerint meg a fidesz rosszul kormányzik és váltsuk le. És haladt is szépen afelé, hogy a Fidesz behúzza a választásokat, és ezt látták a szocik is, úgyhogy jött Ron Werber aki igazából a szegény ember Finkelstein-je a mai napig, egyetlen dolog megy neki, de az nagyon, a negatív kampány és a mozgósítási technikák.
És az az igazság, hogy olyan technikát hozott magával (folyamatos nyomás a kormányon, választó-listák készítése, az aktivisták folyamatos mozgatása és fanatizálása stb.) ami idehaza ismeretlen volt. Egészen eddig az ment, hogy legyen sok plakát, meg sok tv-szpot mondjunk szép üzeneteket és persze rohadt komcsik, a miheztartás végett, de ennyi 😊

Ami konkrétan ehhez a kampányhoz kötődik, az az Orbán-Nastase egyezmény utáni 23 millió román munkavállaló beözönlésének tematikája (hetekig ütötték a Fideszt, hogy hazaáruló és el akarják venni a munkát a magyaroktól, amire egyébként látványosan nem tudtak anno reagálni). Azt ugye nem kell mondanom, hogy ez mennyire sikeres mondás volt? A mai napig hivatkozás és bármelyik beszélgetésben 1 órán belül előjön. Ezt konkrétan elemztük anno politológia órán, hogy milyen egy sikeres negatív kampány, hát ilyen 😊 2001 év végén még a Fidesz vezet, 2002 január végén az Mszp.

Aztán a köteles beszéd felhasználása szintén esetpélda, és az amit ma Graz-ozás meg, pszichiátriai kezelés, meg asszonyverés-ként hallasz és olvasol, azt is bizony ez a kampány találta ki, a 2002-es, Werber azt mondta, hogy a személyt kell támadni, azt kell démonizálni mert ez tüzeli fel az embereket a szavazásra. Werber mondta a technikát a szocik találták ki a pletykát. Azóta szinte minden embernek van egy ápoló/ápolónő/kórházi asszisztens/orvos stb. ismerős - ismerőse aki látta a kórlapot/beszélt az orvossal stb. hogy az Orbán hogy verte el a feleségét nem is beszélve a sofőrről, aki szintén mindenki ismerősének az ismerőse - aki vitte Grazba 😊 Na ezeket mind ebben a kampányban találták ki és terjesztették el. Kétségkívül ez is az egyik legsikeresebb fogás volt szigorúan kampánytechnikailag nézve.
És ezzel nyertek is, egyébként ebből következik majd a Fidesz 2006-os "Rosszabul élünk mint 4 éve" - kampánya, ami megint csak az elbaszott kampányok tankönyvi esete de ez nem ide tartozik.
1 hónapja
MC12 New Orleans Saints 742
Ez kurva jó:

 24.hu/kulfold/2021/01/29/koronavirus-strazeneca-szerzodes/

"Az Európai Bizottság közleménye szerint a dokumentumot szerkesztett formában tárták a nyilvánosság elé. A költségekre és a vakcinaszállítás menetrendjére vonatkozó részleteket nem ismertették."

Tehát megtudhatjuk pl, hogy ki irta alá, hol, melyik napon vagy hogy milyen szövegtípust használtak. Hogy a lényegből semmit? jakérem, mindent nem lehet 😊
Pótcselekvés EU a neved.