Vezetőedzői körkép 2014

Írta: empty taxi — 2014. december 1., 23:23

Ezen cikk segítségével előre szeretnénk tekinteni a hamarosan következő edzőkeringőre.

Vezetőedzői körkép 2014

Az alapszakasz végén a rájátszás mellett az edzőkeringő a footballszurkolók legfőbb témája. Az alábbiakban kezdésnek a veszélyben lévő NFL főedzőkről láthattok egy listát, majd a potenciális utódok is bemutatásra kerülnek.

Kirúgási TOP5:

  1. Ron Rivera, Carolina Panthers: Várható volt, hogy vissza fog esni a tavalyi szezon után a Carolina, de nem ennyivel. Rivera idén újra elköveti azokat a coaching hibákat, amiket úgy tűnt, hogy már kinőtt. Nem sűrűn fordul elő, hogy valakit, akit az AP az Év Edzőjének választ, azt a következő idény után kirúgják, de most nagyon erre tendál a dolog.
  2. Rex Ryan, New York Jets: Két AFC-döntővel kezdte főedzői karrierjét, de azóta ez lesz a 4. szezonja rájátszás nélkül. Hozzá kell tenni, hogy anyagilag igen sokba kerülne a Jetsnek a kirúgása, de a hírek szerint az idei szezonban van olyan kilátástalan ez a csapat, hogy ez ne feltétlenül érdekelje a tulajdonos Woody Johnsont.
  3. Jeff Fisher, St. Louis Rams: Franchise QB nélkül nehéz rájátszás-csapatot összerakni, Fisher megkapta az NFL-ben általános 3 évet arra, hogy bizonyítson, nem sikerült. A védelem kezdi visszanyerni a tavalyi fényét, de a támadóoldalon nagyon nem látni, hogy merre van az előre. Az RG3-csere ellenértékéből elvárható lett volna egy playoff-csapat felépítése még ebben a nehéz csoportban is.
  4. Tom Coughlin, New York Giants: Coughlin 2 Super Bowlt nyert a Giants-cel, de már 68 éves, az ő esetében valószínűleg úgy lesz a sajtó elé tálalva a dolog, hogy nyugdíjba vonul. Az idei Giantsben tehetség alapján több van, mint az a 3-9-es mérleg, amit a veterán mester fel tud mutatni.
  5. Mike Smith, Atlanta Falcons: Ha megússza Smith a kirúgást az csak annak köszönhető, hogy az NFC South fedőnevű bohózatnak hála a Falcons rájátszásba jut, bár ha a Wild Card körben összeszednek egy kiütéses zakót otthon, akkor lehet, hogy ez sem segíti a 2008-ban az AP által az Év Edzőjének választott szakembert. Az Atlanta élén töltött 7 idény folyamán két fontos főedzői feladatban egyáltalán nem látszik a fejlődés Mike Smithen. Az egyik a time management, a másik pedig a félidei elemzések.

+1    Tony Sparano, Oakland Raiders: A Dennis Allen helyére szezon közben kinevezett egykori Dolphins főedző ugyan megszerezte első győzelmét az Oakland, de több meccsen is annyira kilátástalannak tűnik ez a csapat, hogy nem valószínű, hogy véglegesítik a vezetőedzői kinevezését.

+2    Jim Harbaugh, San Francisco 49ers: Az ő távozásáról is sokat hallani, de más esetről beszélünk, mint a többi szakember esetében. A Frisco 7-5-ös mérleggel áll, 1 meccsel van lemaradva a Wild Card helyről az NFC-ben, magyarul a csapat teljesítménye nem feltétlen indokolná a menesztést. Ami miatt mégis sokat pletykálják a távozását az egyrészt az, hogy összekülönbözött Trent Baalke general managerrel, másrészt az öltözőben a játékosokkal is egyre kevésbé van jóban. Felsejlik előttem a 2006-os San Diego Chargers esete, amikor Marty Schottenheimer vezetőedző veszett össze a Chargers akkori general managerével A.J. Smith-szel és a csapat elnökével Dean Spanos-szal, így Schottenheimer egy 14-2-es alapszakasz és egy vesztes AFC-döntő után kapott útilaput. Meg kell jegyezni, hogy Schottenheimert Norv Turner követte a vezetőedzői székben, a 49ers-szurkolók helyében félnék egy hasonló minőségű cserétől. Harbaugh szakértelmét az is jelzi, hogy állítólag a 2015-ös szezonra is szerződéssel rendelkező vezetőedzőért hajlandó lenne draftpicket tradelni a Raiders és a Jets is, így nem kellene versenybe szállniuk más franchise-okkal a kegyeiért miután kirúgták.

 

Most pedig alfabetikus sorrendben bemutatnék 10 potenciális NFL főedző-jelöltet:

Darrell Bevell: Bevell 2011-től a Seattle Seahawks támadókoordinátora, jelenleg 44 éves. Korábban a Packersnél mint QB-edző, a Vikingsnál mint OC dolgozott együtt Brett Favre-val. Karrierje csúcspontja kétségtelenül a Super Bowl-győzelem a Seahawks-szal. Megítélését emeli, hogy képes volt egy olyan playbookot összeállítani, ami tökéletesen illik Russell Wilsonhoz, ugyanakkor Percy Harvin képességeit már nem volt képes maradéktalanul kihasználni. Arról pletykálnak, hogy legszívesebben Bronco Mendenhall utódja lenne a BYU Cougars élén.

Todd Bowles: Az 51 éves szakember jelenleg az Arizona Cardinals védőkoordinátora, hasonló minőségben dolgozott már Philadelphiában és Miamiban is. Sőt a Dolphinsnál Tony Sparano kirúgása után az utolsó három alapszakasz-mérkőzésen ideiglenes főedző is volt, a mérlege 2-1, csak a későbbi AFC-bajnok Patriotstól szenvedett vereséget. A játékosai általában nagyon szeretik és a koordinátori munkáját is kifejezetten hatékonyan végzi. Rutinos interjúzó, járt már főedzői meghallgatáson a Miami Dolphinsnál, az Oakland Raidersnél és a Temple egyetemnél is. Ő azon edzők közé tartozik, akik játékosként is tettek le valamit az asztalra, anno kezdő safetyje volt a XXII. Super Bowlon diadalmoskodó Washington Redskinsnek. Védekezőfilozófiája rendkívül agresszív, az egyik legtöbbet blitzeltető koordinátora a ligának. Állítólag a Giantsnél John Mara listáján eléggé előkelő helyen van, ennek a fentieken túl az is az oka, hogy New Jerseyben született.

Art Briles: A Baylor egyetem 58 éves főedzője a legidősebb jelölt ezen a listán, de Pete Carroll is ennyi idős volt mikor a Seahawkshoz szerződött. Tavaly nagyon szerette volna a Texas Longhorns vezetőedzőnek, de ő maradt Wacoban. A Houston Cougars és a Baylor Bears élén összesen eddig 12 idényt töltött, ebből 9-szer volt a csapata bowl-eligible. Korábban komolyan felmerült a neve a Redskinsnél, de ők végül Jay Gruden mellett döntöttek. Az általa favorizált Air Raid támadófilozófiából egyre több elem van az NFL playbookokban is, korábban olyan támadók dolgoztak a keze alatt mint Josh Gordon, Robert Griffin, Cyril Richardson, Terrance Williams, Kendall Wright, Donnie Avery, Jackie Battle vagy Sebastian Vollmer. Két fontos dolgot Briles kapcsán meg kell jegyezni, az egyrészt, hogy semmiféle NFL-tapasztala sincs, másrészt pedig 4.2 millió $-os fizetése van a Baylornál, komoly ajánlatnak kell érkeznie ahhoz, hogy erről lemondjon.

Adam Gase: A Denver Broncos offensive coordinatora, az idei a 2. szezonja ebben a minőségben, ez a két szezon alatt az ő támadóegysége szerezte a legtöbb pontot és yardot. Korábban az irányítók munkájáért volt felelős, már a Tim Tebow-féle rájátszásba jutásnál is komoly szerepe volt a jelenlegi Chargers főedző Mike McCoy mellett. 2009-10-ig az elkapók edzője volt Denverben. Ő a legfiatalabb jelölt ezen a listán, mindössze 36 éves, ennek ellenére több NFL-csapat szervezeti kultúráját is ismeri, hiszen dolgozott korábban Detroitban és San Franciscóban is. Olyan szakemberek stábjának volt a tagja korábban mint Nick Saban, Mike Martz vagy Steve Mariucci. Állítólag maga Peyton Manning kérte, hogy McCoy San Diegoba távozása után Gase legyen az OC és emellett pontosan McCoy kezdeti sikerei lehetnek a fő okai annak, hogy lehetséges főedzőként beszélnek róla. Tavaly hívta állásinterjúra a Cleveland és a Minnesota is, de elutasította mondván, hogy még nem érzi magát késznek a vezetőedzői posztra. Számos fiatalon kinevezett főedző – pl. Lane Kiffin, Raheem Morris, Eric Mangini, Josh McDaniels (egyébként ő a szobatársa volt Gase-nek a Michigan State egyetemen) – bukott hatalmasat, így Gase kiválasztásában is lenne kockázat. Az NFL edzői karhoz egyébként rokonszálak is fűzik, hiszen az apósa Joe Vitt a New Orleans Saints linebacker-edzője.

Pep Hamilton: Gase-hez hasonlóan az egyik legjobb fiatal (40 éves) támadószakembernek tartja a média az Indianapolis Colts offensive coordinatorát. Ez a második éve a Coltsnál, előtte a Stanford egyetemen dolgozott kezdetben mint WR-, majd mint QB-edző és támadókoordinátor. Hatalmas szerepe volt abban, hogy Andrew Luckból 1/1 lett a 2012-es drafton. Alapvetően futásorientált szemléletmódú szakember, de belátta, hogy Luckkal a fedélzeten érdemesebb egy pass happy playbookot összerakni. Az utóbbi időben kapósak az olyan támadószakemberek (lásd Mike McCoy), akik hajlandóak a keretre szabni a rendszert, nem pedig egy adott rendszerhez próbálják alakítani a keretet. Jim Harbaugh révén láttuk, hogy a Stanfordnál kialakult egy szakmai műhely, amely a profiknál is sikeres edzőket nevel. Ráadásul Hamiltonnak is van múltja NFL-csapatoknál hiszen 2003-09 között a Jetsnél, a 49ersnél és a Bearsnél is dolgozott. Állítólag ő az egyik főjelölt Harbaugh-utódnak a Ninersnél, emellett a Giants is élénken érdeklődik iránta.

Hue Jackson: 49 éves, jelenleg a Cincinnati Bengals támadókoordinátora, korábban hasonló pozíciót töltött be a Redskinsnél, a Falconsnál és a Raidersnél is, sőt a 2011-es idényben ő volt az Oakland vezetőedzője, a mérlege 8-8, az utóbbi 12 idényben ilyen jó mérleget csak Tom Cable hozott össze a Raiders-szel 2010-ben. Híresen jó mentor, ideális lenne egy olyan csapatnál, ahol egy fiatal irányító útját kell egyengetni. Személy szerint úgy gondolom, hogy jobb munkát végez a Bengals támadói élén, mint azt tette Jay Gruden és már az ifjabbik Gruden munkássága is elég volt egy vezetőedzői székhez Washingtonban.

Ben McAdoo: Meglepően sokat hallani a mindössze 37 éves McAdooról mint vezetőedző-jelölt ahhoz képest, hogy mit mutat idén a Giants mérlege. Való igaz, hogy vele jobbnak tűnik Eli Manning, mint előtte és Odell Beckham személyében kapott egy elképesztően tehetséges elkapót is. Csodálatos villanásai vannak a Giants offensenek, de számomra nem elég konzisztens még az egység. Mielőtt McAdoo elfogadta volna a Giants ajánlatát 8 évet töltött a Packers stábjában először mint TE-, utána mint QB-edző. Eddigi karrierjét sokan a fiatal Andy Reidével állították párhuzamba. Megbecsültségét jelzi, hogy tavaly a Cleveland vezetőedzőnek hívta, illetve Joe Philbin is szívesen látta volna mint offensive coordinator. Coughlin valószínűsíthető távozása után házon belül nyílhat meg előtte az út, amennyiben Jerry Reese general manager késznek érzi erre a posztra.

Frank Reich: Az 52 éves Reich a Tennessee Titans főedzői posztjára távozó Ken Whisenhuntot váltotta a San Diego Chargers támadókoordinátori székében az előző szezon után. Reich 14 idényt húzott le az NFL-ben mint tartalékirányító, 2008 óta pedig folyamatosan NFL edzői stáb tagja, előbb a Coltsnál, majd a Cardinalsnál, jelenleg pedig a Chargersnél, ez az első éve OC-ként. Összességében azt gondolom, hogy kamatoztatni tudja Whisenhunt örökségét annak ellenére, hogy a támadófal és a futójáték visszaesett, Philip Rivers kifejezetten bízik benne és jó játékot mutat a keze alatt. Egykori NFL QB-ként megérti, hogy mi játszódik le egy irányító fejében, ezért jó választás lenne egy fiatal quarterback mellé mentornak.

Greg Roman: A 42 éves Roman a San Francisco 49ers offensive coordinátora. Az utóbbi időben inkább támadó szakembereket bíznak meg főedzői teendőkkel, két éve hívta volna interjúra a Jaguars, a Browns és az Eagles is, de mivel a Frisco Super Bowlba jutott, így nem tudott megjelenni az interjúkon, 3 éve jelölt volt a Penn State egyetem főedzői posztjára, tavaly pedig a USC-nél került elő a neve. Jim Harbaugh mellett dolgozott már a Stanfordon is, előtte 13 évig dolgozott az NFL-ben, egész pontosan a Ravensnél, a Texansnál és a Panthersnél. Az idén aránylag sok kritika éri azért, hogy próbál zsebirányítót faragni Colin Kaepernickből, de az előtte levő 3 idényben mutatott 49ers támadójáték úgy gondolom megfelelő rezümé ahhoz, hogy belőle is vezetőedző váljon. Jim Harbaugh azt nyilatkozta róla, hogy Roman őt Chip Kellyre emlékezteti.

David Shaw: 4 évnyi offensive coordinatori munka után ő vette át Jim Harbaughtól 2011-ben a Stanford egyetem főedzői posztját, 2011-ben és ’12-ben az Év Edzője a Pac-12-ben. 4 éves regnálása alatt az idei az első olyan szezon, ahol a Stanford nem nyerte meg a saját divízióját. 42 éves támadó szakember, NFL múlttal (Philadelphia, Oakland, Baltimore). Mint arról már megemlékeztem feljebb a Jim Harbaugh által kialakított, Shaw által folytatott szakmai műhely tökéletesen alkalmas NFL-edzők kinevelésére. Korábban azt állította, hogy nem érdekli a profi ligában történő edzősködés, de egy bőkezű ajánlatra valószínűleg nem mondana nemet. Édesapja Willie Shaw szintén football-edző volt, a 90-es években volt a Rams és a Raiders defensive coordinatora is.


Hozzászólások

több mint 9 éve
egozo Tennessee Titans 6 — Titans fan
Hová tűnt Whiz a kirúgási listáról? :-/
több mint 9 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — Don’t whine, don’t complain, don’t make excuses
csak Romant ne írtad volna bele listába, teljesen nevetségessé teszi az összképet...


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 7 — Egyéb témák lakó
Rob Ryant is vihetik HC-nak, teljesen nyugodtan. Mehet a Jetsbe, legalább a vezetéknevet nem kell újratanulni 😛

több mint 9 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
Fisherék most nyernek még hármat egymás után és tuti marad.

több mint 9 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
csak Romant ne írtad volna bele listába, teljesen nevetségessé teszi az összképet...baggio
ja, eléggé.

Jim Mora nem akar visszatérni a profikhoz?

több mint 9 éve
🤘 gaben 🤘 Chicago Bears Texas Longhorns 100 — Deion Sanders for president!

" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
több mint 9 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — Don’t whine, don’t complain, don’t make excuses
Jim Mora nem akar visszatérni a profikhoz?Höri
nem hiszem, hogy lenne rá jelenleg esélye és úgy tűnik, egyelőre jól megvan a UCLA-nél


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
megyerikrisz Cincinnati Bengals Cincinnati Bearcats 10 — Bengalista
El a kezekkel Hue Jacksontól! 😀

"I didn't think it was a necessary comment," Burrow said after the game.
több mint 9 éve
mustaine Tampa Bay Buccaneers Middle Tennessee Blue Raiders 16 — Chalk Dawk fan
Shurmurt emlegetik még, mint lehetséges HC jelölt. Most Phillyben OC, bár szerintem lófaszt sem csinál, max tanulmányozza A Mestert 😀

több mint 9 éve
Toca Minnesota Vikings 12 — Vikings fan
Nálam Bevell továbbra is overrated. Wilson zsenialitása miatt tűnik leginkább jó OCnak a legtöbbször. Mondjuk jelentősen javult mióta a Seahawksnál van.
több mint 9 éve
Fishernek nálam kitelt az ideje. mehet!
több mint 9 éve
DiamondsHead44 6 — Rams fan
Fisherék most nyernek még hármat egymás után és tuti marad.Höri
a szerződése miatt egyébként is maradni fog :/

STL Curtain
In our life there's if, In our beliefs there's lie, In our business there's sin, In our bodies there's die
Egy átlagos zárójelentésnél csak egy E-ON számla érthetetlenebb.
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló. (Virág elvtárs)
több mint 9 éve
peach Atlanta Falcons 31 — a new hope (again)
Lazor is elég jól nyomja a miaminál szvsz...ő?...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 9 éve
balu10 New York Giants 20 — Giants fan
csak Romant ne írtad volna bele listába, teljesen nevetségessé teszi az összképet...baggio
Azt már McAdooval tönkretette. Még OCnak is necces, hogy alkalmas-e. A playhívásai borzalmasak, főleg a RZban...

több mint 9 éve
Bazzani Detroit Lions Michigan Wolverines 39 — Axel Foley
Csodálom, hogy Teryl Austin Lions DC lemaradt. Remélem nem viszik el.

több mint 9 éve
no Les Miles, no party...😀

Burrow > Luck valaha is
több mint 9 éve
Sixo Los Angeles Chargers South Carolina Gamecocks 51 — LIGHTS OUT!
csak Romant ne írtad volna bele listába, teljesen nevetségessé teszi az összképet...baggio
Mé Hamilton jobb? xD

több mint 9 éve
Trestman is odaférhetett volna a kirúgási +-ok közé. Mert az 5-7 még hagyján, de ha ránézel a csapatra, hát....
több mint 9 éve
gabokocka Carolina Panthers North Carolina Tar Heels 8 — Keep pounding
Sztem Kubiak neve is fel fog merülni.

http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 9 éve
Azt olvastam valahol, hogy Jim Haribo átmenne Oaklandbe, mert a család nem akar költözni. Akkor viszont Chucky visszatérhet, mert a 9ers jó csapat, ő pedig nem akart szar csapathoz visszjönni. Egy jó csapat meg, ugye ritkán keres edzőt...
Érdekes lenne.