Koronavírus 2024

32 feliratkozó

több mint 5 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 581 — The Mathematician
Hagyjuk már a teljes lakosságot, de a belőlük kiválasztott csoportokat is. Senki a világon nem tesztel így, én sem erről beszéltem. Kiválasztott csoport egy lehet: a frontline dolgozók (egészségügyesek), akiket esetleg rendszeresen tesztelni kell, de közülük is csak azokat, akik a kockázatos területen dolgoznak.peterk2005
Erre egy utolsó reakció: a kormány egyik saját koronavírus szakértőjét, Röst Gergely-t idézve:

"„Már áprilisban is hangsúlyoztuk és ez azóta sem változott, hogy kombinált stratégiára van szükség” – szögezte le a matematikus. Ennek része valamennyi távolságtartás, „de emellett kell a higiénia, a maszkhasználat bizonyos helyeken, illetve a tesztelés, kontaktuskövetés hatékonyságát is sürgősen javítani kell”.

Röst Gergely szerint problémás, hogy nem tesztelünk továbbra sem elegendőt: leginkább klinikai tesztelés zajlik, a tesztelés megfigyelési funkciója nem igazán. Azaz nem térképezik fel megfelelően a fertőzötteket, így nem is lehet izolálni őket, vagy célzott intézkedéseket hozni a fertőzési lánc megszakítására."

Erről beszéltem.

(A részletes cikk a szakértővel egyébként fent van a porfolio.hu-n.)
peterk2005
jaja, meg is osztottam 😀 virj pedig a 444est osztotta meg 😀

fun fact
a portfólión van egy kép amin 7en vannak rajta:
 www.epidelay.u-szeged.hu/members.html

Dénes Attila (és Garab Ábel) volt akiknél a szakdogámat írtam, a témája a szarvasmarha tbc terjedése volt
Vizi Zsoltival pedig jópárszor ittunk, valamint egyik legjobb haverom nagyon jó barátja

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 555 — The only discipline that lasts, is self discipline
Hagyjuk már a teljes lakosságot, de a belőlük kiválasztott csoportokat is. Senki a világon nem tesztel így, én sem erről beszéltem. Kiválasztott csoport egy lehet: a frontline dolgozók (egészségügyesek), akiket esetleg rendszeresen tesztelni kell, de közülük is csak azokat, akik a kockázatos területen dolgoznak.peterk2005
Erre egy utolsó reakció: a kormány egyik saját koronavírus szakértőjét, Röst Gergely-t idézve:

"„Már áprilisban is hangsúlyoztuk és ez azóta sem változott, hogy kombinált stratégiára van szükség” – szögezte le a matematikus. Ennek része valamennyi távolságtartás, „de emellett kell a higiénia, a maszkhasználat bizonyos helyeken, illetve a tesztelés, kontaktuskövetés hatékonyságát is sürgősen javítani kell”.

Röst Gergely szerint problémás, hogy nem tesztelünk továbbra sem elegendőt: leginkább klinikai tesztelés zajlik, a tesztelés megfigyelési funkciója nem igazán. Azaz nem térképezik fel megfelelően a fertőzötteket, így nem is lehet izolálni őket, vagy célzott intézkedéseket hozni a fertőzési lánc megszakítására."

Erről beszéltem.

(A részletes cikk a szakértővel egyébként fent van a porfolio.hu-n.)

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Hanni Seattle Seahawks Army Black Knights 8 638 — Poloska confirmed
Nekem a nagyobbik gyerek holnap kezdi a sulit, első osztály. Péntek délután hívtak a suliból, hogy semennyire sem lehet majd bemenni a gyerekkel, se maszkban, még az udvarra se, ez lett az előírás... hát marha jó lesz, sok jóra számítok...
warr_b
Logika? Vagy otthon egyik gyerek se találkozik a szüleivel? 😀
Értem én, hogy arányában csökken a veszély...na de akkor is.
Chargers LT
Ne tőlem kérdezd 😀

Március óta egyedül a múlt héten vittük be őket oviba, mert pénteken volt a ballagás (eredetileg május 22 lett volna...), kicsit készüljenek vagy valami. Bent az épületben senkin se maszk, se semmi, nyugodtan be lehetett menni akármikor, mint szokásosan. Pénteken, ballágás, az udvaron, maszk kötelező mindenkinek, épületbe szülőnek belépni tilos, a gyerekek öltözzenek át szép ruhába ahogy akarnak 😊
Ebben is rengeteg logika volt...
warr_b
Kolléganőmnek is elsős gyermeke van, de ők két hétig bekísérhetik őket.......
csi77
Amúgy eskü nem akarok kötekedni, meg okoskodni, valszeg ha egyszer odaérek, hogy én lökjem be a csimótát, hasonlóan fogok érezni. De nem emlékszem, hogy velünk ott lettek volna a szülők az első nap után. Aztán megsincs ptsdm az iskoláktól, vagy új helyektől.

A gyerekek erősek és nagyon alkalmazkodóképesek, lehet lesz egy kis pityergés, de menni fog ez mindegyiknek 🙂
több mint 5 éve
Toca Minnesota Vikings 20 273 — Vikings fan
Óvodai ballagás, két emberen van maszk: a feleségemen és rajtam. Oké. Pécsi katolikus középosztály.
Gyurma Pappa
A hithű keresztényeket nem fertőzi a vírus!
Mikey
Tényleg, JC6 nagyon eltűnt! 😊
warr_b
Múltkor már megint huszadjára a hisztije, hogy tiltsák ki a fórumról a Soccer topicban. Lehet elérte a célját.
Vagy kitudja melyik álnevén írogat épp 😊
több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 555 — The only discipline that lasts, is self discipline
elkezdődött... :/

444.hu/2020/08/31/nem-kezdodik-el-a-tanev-a-gyorujfalui-iskolaban-az-egesz-tanari-kar-karantenba-vonult
Vrij6
A tesóm legkisebb lányának iskoláját nem karanténozták még be, mégse indul be a normális tanítás, mert pillanatnyilag nincs matek, kémia és angol tanárja. A testület ötöde felmondott a nyáron. Csak részben covid hír, mert azt mondja a húgom, hogy csak egy részük indokolta ezzel. Állítólag sokan azért mondtak fel az elmúlt hónapokban, mert az új nemzeti alaptantervvel kapcsolatban vannak/voltak feloldhatatlan gondok. Unokatestvérem - ő is tanár, ő pesti, ő is felmondott a nyáron - szerint ordas viták voltak egész nyáron a tantervről, mert szerinte az új tankönyvekből képtelenség tanítani. A dirijük azt mondta, zárják be az ajtót, és tanítsanak a régiból, de azzal meg az a gond, hogy a régi könyvet letiltották, nem vehető meg, másolni meg szerzői jogot sért, nem mondhat a tanár olyant, hogy miindenki másolja le. Az ő (volt) iskolájában az elmondása szerint a tantestület kb. 70%-a maradt meg március óta.

(Én azért még nem általánosítok, mert csak két esetet hallottam. Majd meglátjuk. Az említett két iskolában mindenesetre ez van.)

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
warr_b Washington Commanders 29 029 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Óvodai ballagás, két emberen van maszk: a feleségemen és rajtam. Oké. Pécsi katolikus középosztály.
Gyurma Pappa
Mikey
Tényleg, JC6 nagyon eltűnt! 😊

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 5 éve
Gyurma Pappa
Mikey
 www.youtube.com/watch?v=hsGbk820O_Y

több mint 5 éve
Mikey Cincinnati Bengals 21 102
Gyurma Pappa

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 5 éve
csi77 Chicago Bears Illinois Fighting Illini 9 261 — Bears & Illinois fan
Nekem a nagyobbik gyerek holnap kezdi a sulit, első osztály. Péntek délután hívtak a suliból, hogy semennyire sem lehet majd bemenni a gyerekkel, se maszkban, még az udvarra se, ez lett az előírás... hát marha jó lesz, sok jóra számítok...
warr_b
Chargers LT
Ne tőlem kérdezd 😀

Március óta egyedül a múlt héten vittük be őket oviba, mert pénteken volt a ballagás (eredetileg május 22 lett volna...), kicsit készüljenek vagy valami. Bent az épületben senkin se maszk, se semmi, nyugodtan be lehetett menni akármikor, mint szokásosan. Pénteken, ballágás, az udvaron, maszk kötelező mindenkinek, épületbe szülőnek belépni tilos, a gyerekek öltözzenek át szép ruhába ahogy akarnak 😊
warr_b
Kolléganőmnek is elsős gyermeke van, de ők két hétig bekísérhetik őket.......

Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
több mint 5 éve
Szóval csak laikusként tudunk erről vitázni, aminek persze annyi értelme van, amennyi, de úgy gondolom, hogy ebben a tartományban ahol jelenleg napi 3-5 ezer tesztet végzünk, nyugodtan el lehetne végezni ennek a dupláját is, egy amennyire csak lehet "megtolt" kontakt kutatással párban. Ha akarjuk. Azért, hogy a most utcán grasszáló tünetmenteseket elcsípjük.
peterk2005
Legyen a duplája.
Legyen 10ezer.
Laikusként hagyjuk a kisgyerekeket, hagyjuk az időseket, fókuszáljunk a munkaképes felnőtt lakosságra. Ez legyen alulszámolva 5 millió ember.
Ezt mind letesztelni 500 nap.
A laborkapacitásnak nem a tárgyi eszköz szab határt, hanem az aktív eszköz, érthetőbben a szakember.
Életszerűtlen és lehetetlen a felnőtt lakosság akár csak 10 százalékát is letesztelni egy hónap alatt.
Azt hittem te is kiszámolod, és belátod, hogy a prevenció, a szeparáció, az indokolatlan, szükségtelen kontaktok lecsökkentése a megoldás, nem a tesztelés.
Sobri Jóska
Hagyjuk már a teljes lakosságot, de a belőlük kiválasztott csoportokat is. Senki a világon nem tesztel így, én sem erről beszéltem. Kiválasztott csoport egy lehet: a frontline dolgozók (egészségügyesek), akiket esetleg rendszeresen tesztelni kell, de közülük is csak azokat, akik a kockázatos területen dolgoznak.

Én arról beszéltem - és a világ is ezt csinálja, ott is ahol sokat tesztelnek, meg ott is ahol nem, hogy - azon az egy-két konkrét, megfogható területen kell lehetőleg legszéleskörűbben tesztelni, ami specifikusan a fertőzés gócpontját jelentheti: egyrészt a kontakt kutatásban, azaz, ha találnak egy fertőzöttet, akkor alaposan nézzék meg a kontaktjait, és ne válogassanak, hogy ez csak három puszit kapott, azzal csak egy krémest evett meg, hanem teszteljenek le lehetőleg mindenkit. Legalább 1, de az a jobb, ha 2 szintig visszafejtve (de ha kell, 3. szintig is, ott már esetleg az első két szint alapján szűrve). A másik pedig a kórházak. A teljes ágyszám 40 ezer körül van, ennek harmadában beteg se fekszik jelenleg. Ha minden kórházban fekvőt néhány naponta tesztelnek, az is napi 3-4-5 ezer tesztet jelent (25-ezres összlétszámmal számolva). Plusz az egészségügyi dolgozók (néhány ezer per nap), plusz a kontakt kutatás (szintén néhány ezer). Ez összesen nincs 20 ezer teszt naponta. Hát legyen, ennyihez nem kell újraépíteni az egészségügyet, ezt célzott felkészüléssel nem hiszem, hogy ne lehetne megoldani. De tőlem 14 napra haza is lehet küldeni ha nincs teszt, csak ugye éppen arról beszéltünk, hogy az emberek hülyék, és mit csináljunk úgy, hogy az emberek azok. Mi más marad, mint az, hogy akkor leteszteljük? (Még egyszer: nem mindenkit, hanem azt akit a fentiek közott kidob a gép.)

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

több mint 5 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 072 — Слава Україні! Героям слава!
elkezdődött... :/

444.hu/2020/08/31/nem-kezdodik-el-a-tanev-a-gyorujfalui-iskolaban-az-egesz-tanari-kar-karantenba-vonult

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
 www.portfolio.hu/gazdasag/20200831/figyelmeztet-a-jarvanyugyi-matematikus-a-koronavirus-terjedes-magyar-mutatoja-veszelyes-szintre-emelkedett-446626
Negritis
3-al lentebb linkeltem, de inkább 2szer mint egyszer sem. 😉

szerk: látom, ez részletesebb, sztornó. 😀
Vrij6
igazából a 444et nem mindig nyitom meg, a portfolio-t jobb orgánumnak tartom
de most bevallom fel se tűnt

több mint 5 éve
 www.portfolio.hu/gazdasag/20200831/figyelmeztet-a-jarvanyugyi-matematikus-a-koronavirus-terjedes-magyar-mutatoja-veszelyes-szintre-emelkedett-446626
Negritis
3-al lentebb linkeltem, de inkább 2szer mint egyszer sem. 😉

szerk: látom, ez részletesebb, sztornó. 😀

Szerkesztette: Brouwerij van de Vrij

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve

több mint 5 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 532 — zászló zászló szív

több mint 5 éve
warr_b Washington Commanders 29 029 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
warr_b
Chargers LT
Ne tőlem kérdezd 😀

több mint 5 éve
 444.hu/2020/08/31/nagyon-veszelyes-jarvanyugyi-helyzetre-figyelmeztet-a-kormanynak-szakerto-matematikus-professzor

több mint 5 éve
warr_b
Ez azért totál wtf belegondolva miket csinálnak szegény elsősök ilyenkor...
NB2
Nekem a nagyobbik új oviban kezd holnap, már most közölt~k, hogy az ajtóig mehetek csak be. Csórikámnak nagy élmény lesz, hogy apa belöki az ajtón a teljesen új vadidegen közegbe, aztán szevasz fiam old meg, jó szórakozást. A kicsit meg elvileg holnaptól viszi az anyja a bölcsibe beszoktatni. Na azzal nem tudom, hogy mi lesz így konrkétan... Mindegy ez van, biztos van akinek szarabb, csak a kölkök szívják meg most...
peach
Pont erre gondoltam én is. Szerencsétlen hat-hét éves bekerül egy tök új környezetbe, vadidigenek közé, akikkel sose találkozott, olyan helyzetbe, amiben még sohasem volt, aztán a szülő egy percre nem lehet ott vele. Betolod a kapun, aztán szevasz.
Kibaszott vírus...

több mint 5 éve
r.baggio Miami Dolphins Indiana Hoosiers 64 830 — no es importante
 airportal.hu/igy-szabadulhatsz-mihamarabb-a-karantenbol-egy-kulfoldi-utazas-utan/

ha el akarsz menni otthonról tesztelni 3000ft, ha fel akarod oldani két negatív teszttel a karantént újabb 3000ft a tesztek árain felül

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 5 éve
Chargers LT Los Angeles Chargers Florida State Seminoles 11 722 — Jedi Master
warr_b

"Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom! Téged nyírlak ki utolsónak." 😀
több mint 5 éve
peach Atlanta Falcons 15 790 — a new hope (again)
warr_b
NB2
Nekem a nagyobbik új oviban kezd holnap, már most közölt~k, hogy az ajtóig mehetek csak be. Csórikámnak nagy élmény lesz, hogy apa belöki az ajtón a teljesen új vadidegen közegbe, aztán szevasz fiam old meg, jó szórakozást. A kicsit meg elvileg holnaptól viszi az anyja a bölcsibe beszoktatni. Na azzal nem tudom, hogy mi lesz így konrkétan... Mindegy ez van, biztos van akinek szarabb, csak a kölkök szívják meg most...

...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 5 éve
NB2 New England Patriots 28 159 — nabege2@yahoo.com
warr_b
több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 103 — #NoStress
Nem tűnt még fel,hogy a kormanyoknak nem az a cél hogy megszűnjon holnapra a virus?
A legnagyobb bizniszbe millio dollarokat fektettek be, amibol szeretnenek milliard dollarokat kivenni majd (miutan piacra dobhatok a vakcinak).Es nem csak putyin ehet a leveses talbol, -persze nyilvan az jar jobban aki leghamarabb celt er -de ezek a companyk elerhetoek a tozsden. Ott nagyorru uzletemberek sulyos penzeket fognak megmozgatni.
thanos0
Ezt a megközelítést szeretem. Semmi cicó, elő a farbával, nem kell itt kertelni, valljon színt az ember, a vírus zsidó.
Beleástam magam a témába, és szereztem egy fotót az egyik fő víruskonspirátor zsidóról, kezében a mestertervvel. Ugyan megpróbál egy masz mögé rejtőzni a háttérhatalmista konspirátor, de átlátunk a szitán. És köcsögmód direkt fordítva tartja a tervet, de fejenállva kiolvasható, ott van minden fehéren-feketén.

Kösz, hogy szóltál, magamtól, egyedül ezt így nem biztos, hogy összeraktam volna. A kurva anyját a sorosista zsidó maszk- és vakcinalobbinak!

több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 103 — #NoStress
Szóval csak laikusként tudunk erről vitázni, aminek persze annyi értelme van, amennyi, de úgy gondolom, hogy ebben a tartományban ahol jelenleg napi 3-5 ezer tesztet végzünk, nyugodtan el lehetne végezni ennek a dupláját is, egy amennyire csak lehet "megtolt" kontakt kutatással párban. Ha akarjuk. Azért, hogy a most utcán grasszáló tünetmenteseket elcsípjük.
peterk2005
Legyen a duplája.
Legyen 10ezer.
Laikusként hagyjuk a kisgyerekeket, hagyjuk az időseket, fókuszáljunk a munkaképes felnőtt lakosságra. Ez legyen alulszámolva 5 millió ember.
Ezt mind letesztelni 500 nap.
A laborkapacitásnak nem a tárgyi eszköz szab határt, hanem az aktív eszköz, érthetőbben a szakember.
Életszerűtlen és lehetetlen a felnőtt lakosság akár csak 10 százalékát is letesztelni egy hónap alatt.
Azt hittem te is kiszámolod, és belátod, hogy a prevenció, a szeparáció, az indokolatlan, szükségtelen kontaktok lecsökkentése a megoldás, nem a tesztelés.

több mint 5 éve
warr_b
És akkor képzeld mellé, ha digitális oktatásba kell megtanulnia írni-olvasni, mert az őszi szünetet követően ismét bezárnak az iskolák, ahogy "rebesgetik". Az lesz csak az orbitális szívás. De felsőbb osztályban sem könnyebb, szegény tanárok alig bírják tartani a tempót, nincs idő elmagyarázni a tananyagot, csak leadni, meg számonkérni. Pedig a matek, kémia, fizika nagyon nem egyszerű, ha az ember nem érti meg...
Pari
Igen... el se tudom mi a tosz lesz, ha tényleg bezárnak októbertől. Asszony nem tud home office-olno, be kell járnia, reggel hat, fél 7 körül elmegy itthonról és du. 5 , negyed 6 körül ér haza. Én home office, két műszak, napi 8-10 óra meló. És akkor az iskolás mellett itt van még a 4 éves is. Elképzelésem sincs, hogy oldanánk meg...