Koronavírus 2024
32 feliratkozó
több mint 5 éve
Szerintetek akik utánuk jönnek jobbak lesznek?Ezért vagyok mindig ilyen önsorsrontó ellenzéki. 😊
Sobri Jóska
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 5 éve
Azt hittem, a jelent értékeljük, te úgy, hogy a kormányzat sikeresen lapositotta a görbét, én meg úgy, hogy néhány intézkedést leszámítva vagy szar, amit csinálnak (gazdasági “mentőcsomag”, vagy simán nem csinálnak semmit, oldja meg a helyi önkormányzat, meg legyenek intelligensek az emberek és fogadjanak szót LécCili néninek.Ha ez szerinted bármilyen értelemben járványkezelés, görbelaposítás, és nem felelősség-átpasszolás, akkor gondold át, amit akkor írtál.
somoskovigSzerintem egyszerűen hazudnak (nem bontják ki a valóság minden részletét). Ez a hitelesség deficit visszaüthet a védekezésben, de ezekben a rezsimekben már csak így szokás.Igen. Bele is fognak bukni.
Atari
Szerintetek akik utánuk jönnek jobbak lesznek?
Sobri Jóska
több mint 5 éve
nem tudom milyen italt iszol, de ha ez tényleg megtörténik akkor vendégem leszel arra 😉Annyira mások, hogy vissza fogod sírni Orbánt, aki "csak" geci.nem, de Semjén Zsolt rémálmai, mert mások lesznek 😊Ha ez szerinted bármilyen értelemben járványkezelés, görbelaposítás, és nem felelősség-átpasszolás, akkor gondold át, amit akkor írtál.
somoskovigSzerintem egyszerűen hazudnak (nem bontják ki a valóság minden részletét). Ez a hitelesség deficit visszaüthet a védekezésben, de ezekben a rezsimekben már csak így szokás.Igen. Bele is fognak bukni.
Atari
Sobri Jóska
csebi
Sobri Jóska
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 5 éve
Nem.És tudod miért nem? Mert Orbánék megmutatták minden pólusnak a határokat.(vagy éppen a határtalanságot) És ez számunkra nem jó....Ha ez szerinted bármilyen értelemben járványkezelés, görbelaposítás, és nem felelősség-átpasszolás, akkor gondold át, amit akkor írtál.
Atari
Sobri Jóska
több mint 5 éve
Annyira mások, hogy vissza fogod sírni Orbánt, aki "csak" geci.nem, de Semjén Zsolt rémálmai, mert mások lesznek 😊Ha ez szerinted bármilyen értelemben járványkezelés, görbelaposítás, és nem felelősség-átpasszolás, akkor gondold át, amit akkor írtál.
Atari
Sobri Jóska
csebi
több mint 5 éve
nem, de Semjén Zsolt rémálmai, mert mások lesznek 😊Ha ez szerinted bármilyen értelemben járványkezelés, görbelaposítás, és nem felelősség-átpasszolás, akkor gondold át, amit akkor írtál.
Atari
Sobri Jóska
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 5 éve
Ha ez szerinted bármilyen értelemben járványkezelés, görbelaposítás, és nem felelősség-átpasszolás, akkor gondold át, amit akkor írtál.
somoskovig
Szerintem egyszerűen hazudnak (nem bontják ki a valóság minden részletét). Ez a hitelesség deficit visszaüthet a védekezésben, de ezekben a rezsimekben már csak így szokás.Igen. Bele is fognak bukni.
Atari
több mint 5 éve
És ezért voltam oda, amikor a Kamara véleményét mint gyurcsányista politikus doki baromságaként aposztrofáltad.Nem így történt. 😊
diverdoc
Azt mondtam miért veszi semmibe a kormány.
Nem azt, hogy maga a kamarai vélemény milyen.
Bele akarsz tolni egy szerepbe, aminél azért árnyaltabban kommunikálok.
Ahogy amikor arra kérdezel, hogy milyen joga van a kormányzatnak az orvosi esküd megszegésére utasítani, és azt mondom, nem joga, hanem lehetősége. Te humánusan kérdezel, én pragmatikusan válaszolok. Ami nem azt jelenti, hogy én is így tennék, csak arra magyarázat, hogy miért így történik.
több mint 5 éve
Logikus, hogy azt, hogy egy 500-5000 fős településen mi történik, azt a helyi ember, a polgi jobban átlátja. Budapestről mindenki tud okoskodni, de hogy mi a hasznos Alsóbogáton vagy Verpeléten, azt evidens, hogy a helyi ember tudja jobban.Gödöt se felejtsd ki! Ja, várj...
Sobri Jóska
Az meg azt hittem már eljutott hozzád is, hogy ez a "hazazavarósdi" ez valójában mit takar, hiszen eleve óriási szabad ágykapacitásunk volt (EU-ban top3), és a 60% eléréséhez 2%-t kellett még felszabadítani.Nem is lehet, mert ez azt jelenti, hogy 1200 plusz ágyat kellett sürgősen felszabadítani úgy, hogy mellette több mint 30 ezer üresen áll, miközben van kb. 800 covidos kórházban.
De ezt se kell megérteni.
Sobri Jóska
Szerintem egyszerűen hazudnak (nem bontják ki a valóság minden részletét). Ez a hitelesség deficit visszaüthet a védekezésben, de ezekben a rezsimekben már csak így szokás.
Az egyik hatásos intézkedést, az iskola bezárást, meg nem saját belátásból, a járványhelyzet miatt hozták meg, hanem politikai kényszerből, mert a civil terepen spontán kialakuló polgári engedetlenség elébe kellett menniük, még egy kis presztizsveszteség benyalása árán is.
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 5 éve
Mert a kormány így laposítja a görbét.Atyaég, Sobri, ez még tőled is erős... Bár ha a nem csinálás is érdem, akkor sok állami kitüntetést fog kiosztani Áder Jankó a következő nemzeti ünnepen. De egyébként amikor ez kiderült anno, akkor azt mondtad, hogy azért így csinálják, hogy a népszerűtlen szar intézkedéseket rákenhessék a polgikra, ne nekik kelljen meghozni. Ha ez szerinted bármilyen értelemben járványkezelés, görbelaposítás, és nem felelősség-átpasszolás, akkor gondold át, amit akkor írtál.
Hogy például ad plusz jogkört a polgármestereknek.
Nem érzek ellentmondást, mivel nincs egy görbelaposítási standard, és így nem is lehet attól eltérni. Mindenki iparkodik, mi is, svédek is, németek is, amerikaiak is, különböző utakon, amikre az alapfejlettség lehetőségei és a döntések visznek rá.
A polgiknak a plusz jogkör is a teljes intézkedéscsomag része.
Logikus, hogy azt, hogy egy 500-5000 fős településen mi történik, azt a helyi ember, a polgi jobban átlátja. Budapestről mindenki tud okoskodni, de hogy mi a hasznos Alsóbogáton vagy Verpeléten, azt evidens, hogy a helyi ember tudja jobban.
Sobri Jóska
Az meg, hogy egy szándékosan viccesre karikírozott, emiatt nyilván túlzó összefoglalót nekiállsz kategorizálni... Pedig én azt hittem, bárki komolyan gondolja, hogy Tusk Hitler nagynénje volt.
Az meg azt hittem már eljutott hozzád is, hogy ez a "hazazavarósdi" ez valójában mit takar, hiszen eleve óriási szabad ágykapacitásunk volt (EU-ban top3), és a 60% eléréséhez 2%-t kellett még felszabadítani.Ez meg emlékeim szerint úgy indult, hogy 33-34% volt a szabad kapacitás, mostanra kiderítették az okosok, hogy 58%, tehát a 60%-hoz igazából már csak 2 portást meg 3 karbantartót kellett hazaküldeni. Hajrá, még pár nap, és kiderül, hogy egészséges embereket kell befelé vinni a kórházakba, hogy legalább a 40% kihasználtság meglegyen...
Sobri Jóska
több mint 5 éve
Maximálisan igazad van az orvosbárok szerepét illetően és abban, hogy sokuknak érdeke ez a rendszer. És sajnos nekik elég magas befolyásuk van. Mondjuk ők pont általában nem azokon az ágyakon dolgoznak amiről szó van.Ezt is leírták már itt, talán sutianap, röviden a lényeg, mert ezek nem jól felszerelt ágyak, csak valami helyi fődoki "saját ágyai", ami után kapja a pénzt, viheti az osztályát, a privát pácienseihez használhatja így az állami infrastrukturát, efféle.Ténylegesen irreálisan magasak a magyar ágyszámok, és alapesetben kihasználatlanok.De ha ez tényleg így van/volt, akkor miért egy kalap szar az egész egészségügy, miért vannak mindenhol több hónapos, fél éves várólisták?
Sobri Jóska
warr_b
Most nem aktuális, de azért sok cikk született az orvosbárókról is, akik bizony erősen hibásak a politikán felül a jelenlegi eü. rendszer állapotáért.
Sobri Jóska
És ezért voltam oda, amikor a Kamara véleményét mint gyurcsányista politikus doki baromságaként aposztrofáltad. Annak idején indult egy belső szerveződés az 1001 orvos a hálapénz ellen. nagyon nagy teret kaptak a köreinkben és nagyon jó célkitűzéseik voltak, vannak. Ebből (is) alakult ki az Újratervezés nevű formáció ami belülről induló szervezkedés volt, ami simán leváltotta az előző garniturát. Abszolut demokratikusan ésszerű érdekérvényesítési elosztással hozták létre az új Kamarát. A baranyai választások során egyértelmű volt a jelöltállítás (semmi felső beleszólás nem volt, abszolut pártpolitika mentesen) ezt személyesen átéltem. Egyik kifejezett célja az új garnitúrának pont ez a kártékony orvosbáró feudalis rendszer felszámolása (nem hiába vidéken népszerűek Pesten kevésbé).

"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 5 éve
1-2 dolog.Józsi te kezdtél komolytalan lenni mikor azt mondtad h a kormány laposítja a görbét. Ha a kormány laposítja a görbét akkor miért kell adni a polgármestereknek plusz jogkört, hogy korlátozásokat hozzanak meg? A te mondatod és ezen intézkedés között nem érzel ellentmondást? Hiszen ha a kormány intézkedései elegendőek a görbe laposításához akkor minek a polgiknak plusz jogkörök?Mert a kormány így laposítja a görbét.
csebi
Nem érzek ellentmondást, mivel nincs egy görbelaposítási standard, és így nem is lehet attól eltérni. Mindenki iparkodik, mi is, svédek is, németek is, amerikaiak is, különböző utakon, amikre az alapfejlettség lehetőségei és a döntések visznek rá.
Logikus, hogy azt, hogy egy 500-5000 fős településen mi történik, azt a helyi ember, a polgi jobban átlátja. Budapestről mindenki tud okoskodni, de hogy mi a hasznos Alsóbogáton vagy Verpeléten, azt evidens, hogy a helyi ember tudja jobban.
EÜ kapacitást pedig könnyű úgy növelni, hogy minden beteget lényegében hazazavarok, nem műtök senkit, ez egy eléggé hungarikum szerintem. Vszeg így a spanyolok és olaszok is tudtak volna küzdeni a koronavírussal.Volna...
csebi
De nem így küzdöttek.
Nem volt rá lehetőségük, mert elbaszták, és a szar a nyakukba szakadt.
Nekünk van annyi fórunk, hogy bár mi is elbaszhatjuk, de meg is oldhatjuk.
Az meg azt hittem már eljutott hozzád is, hogy ez a "hazazavarósdi" ez valójában mit takar, hiszen eleve óriási szabad ágykapacitásunk volt (EU-ban top3), és a 60% eléréséhez 2%-t kellett még felszabadítani.
Ami valóban aggasztó és szerintem is kormányzati hiba, hogy amíg nem robban be a vírus, addig a műtéteket, rehabokat, kontrollokat, stb. amiről diverdoc írt, azt is leállították.
Erre az a kormányzati érv, hogy a korházak a legnagyobb gócpontok, és így védik az eü. személyzetet, hogy kivonják őket ezen feladataik alól. És ezen háborog minden jóérzésű orvos.
Az köztünk a nagy különbség, hogy én -bár tévedhetek- de igyekszem az összes szereplőt a valós döntéseik, cselekedeteik alapján megítélni, szerinted viszont a kormányzat csak hibázni tud, mindent rosszul csinálnak, mindenbe belekötsz, bármi történik felfűzöd az orbánegygeci attitűdödre, és még Cili néni hajába is belekötsz.
Sobri Jóska
1: te úgy nézed ha a kormány ad pluszjogkört akkor a polgármester SAJÁT döntése alapján hozott intézkedés is kormány intézkedés. ez nem így van. ha ezt nem így látod fel akkor sajnos valószínűleg ezen felesleges újra vitatkoznunk mert körbe értünk. mondjuk ennél maradva fordítva kb azt jelenthetné ha én azt mondom, hogy a kormány intézkedései mivel önkormányzati területeken van végrehajtva ezért az polgármestereknek köszönhető a görbe laposítása. de sztem erre felesleges több szót fecsérelni, és tudom, hogy Hollik meg Németh Szilárd ezt fogja szajkózni még 10 év múlva is, hogy a kormány miatt maradt a görbe, de ez így nem teljesen igaz, mert bár voltak jó döntéseik, de voltak olyanok is, amiket más közéleti szereplőknek lehet köszönni éppen azért mert a kormány áttolta rájuk a felelősséget, és ha ők éltek is ezzel (nagyon helyesen) akkor ez ne a kormány érdeme legyen sztem.
2: bármikor lett volna lehetőségük hazazavarni a betegeket, de nem így döntöttek. Egy kis matek amúgy, kijavíthattok ha elszámolnám. OV szerint 68 ezer ágy van aminek 34% volt üres tehát 23120 ágy. Szerinte 30 ezer ágyra volt szükség, azaz még 6880 ágyra. Ez az összes ágy 10%. (Megjegyzem OV 16%ról beszélt). Nekem valahogy a 2% sehogysem jön ki, legalább is ha OV nyilatkozataiból indulok ki.
3: Én is tévedhetek, sőt szoktam is, sajnos többször mint kellene. Ilyenkor be is szoktam írni a másiknak is, hogy igazad van, tévedtem, mea culpa, vállalom.
4: Én is próbálom így megítélni viszont hangot adnék az egyet nem értésemnek is.
Következő intézkedésekkel nagyon is egyet értettem:
határok lezárása.
iskolák bezárása (itt külön értékeltem azt, hogy képes volt OV 10 órán belül változtatni az álláspontján is, vszeg nem sok magyar politikus tette volna meg ezt. Ezt amúgy nagyra értékelem benne, hogy igen is meggyőzhető érvekkel, adatokkal a szakemberek által. Erről több történetet is hallottam olyan személyektől is, akiknek ez sikerült úgy, hogy egy teremben ültek vele. Kedvenc példám erről a határkerítés, amire az első pár napban mondta, hogy nem építünk kerítést. Mégis mikor meggyőzték erről a rendőrök akkor úgy jött ki, hogy ez az én ötletem, és végigvitte.)
hiteltörlesztési moratórium (ez szerintem jó pár otthont megmenthet)
jó ötletnek tartom az idősek számára létrehozott külön idősávot
otthoni karantén bevezetése és ennek nyomatékos ellenőrzése
járványkórház építése
Hirtelen ennyi jut eszembe, de ha a 10 évet nézzük akkor is tudnák mondani példákat amikkel egyetértek. Én próbálom nem feketén-feherén nézni a világot, számtalan kormánypárti sajtót olvasok, nézek, hogy minél szélesebb körű legyen a látásmódom, és meggyőzhető is vagyok ezáltal. De azt is elfogadom, hogy nem tudom őket sokszor kellő objektivitással vizsgálni már csak azért sem, amit a menekültügyi szakterületemmel tettek otthon. De pl a KKMben, amivel foglalkoztam az egy olyan terület volt, ami nagyon hasznos dolog volt, és nehezen tudnám elképzelni, hogy hasonló téma ennyire hangsúlyos szerepet kaphatott volna bármelyik 2002 és 2010 közötti kormányban bármikor is.
több mint 5 éve
Ebben igazad van.Rendben, elfogadom, igazad van.Az a baj, nálad is, és szinte mindenkinél aki ma közélettel, politikával foglalkozik Magyarországon, hogy nem képes a számára faszköcsögostobaszarházi ellenoldal egyetlen valódi eredményét, értékét sem akceptálni.Ezt írtad korábban
A kormányzat a görbelaposítást megcsinálta. Pont. Ennyi az állításom.....Ez tény.
Sobri Jóska
És pont ez a disputa lényege, hogy egy vélemeny is lehet igaz, de a “tény” az egy egzakt, konkrét dolog.Majd ezt.
És nem, nem tény, hogy bizonyára a kormányzat tevékenységétől függetlenül laposodott a görbe. Ez egy vélemény. Még ha egy tiszteletreméltő szakember is mondja.
És az, hogy a görbe lapos és a kormányzat laposított, az meg tény.
Lehet, hogy nincs köztük összefüggés, de ez csak egy vélemény.
Sobri Jóska
Az alapállás az, hogy te tényként leírod, hogy Magyarországon azért lapos a görbe, mert a kormányzat ezt megcsinálta. (sokszor sok helyen leírtad, peterknek is így válaszoltál, nekem is a hülye lapos labdás hasonlatodban (btw, ha ott valaki a szelepet megnyitja jobban leenged a labda és nem azért mondtam volna, hogy nem a te labdán ugrálásod az oka a leengedésnek mert nekem nem tetsző dalokat énekelsz közben, hanem azért, mert úgy gondolnám, hogy bár az ugrálás laposít, de talán a szelep megnyitása volt a fő ok))
Én meg azt mondom, hogy ez nem tény, mert egy csomó más, szerintem sokkal fontosabb faktor játszik ebben szerepet. Mondjuk én nem vetemedtem arra, hogy ezt tényként állítsam be. Tényként egy valamit írtam le, keresd nyugodtan vissza, ezt: TÉNY, HOGY AZ ISMERT ADATOK ALAPJÁN LAPOS A GÖRBE.
Természetesen szokásodhoz híven el kezded csűrni, csavarni a mondanivalódat és változtat a kijelentésed értelmezésén, és úgy már akár igaz is lehet a mondanivalód.
Mert az nem tény ,ami az alapkijelentésed volt, hogy a kormány miatt lapos a görbe. Majd ezt átfogalmazod arra, hogy a kormány LAPOSÍT és ezzel összefügg a lapos görbe. Ez így még akár igaz is lehet, de nem ez volt az alap kijelentésed. (a görbe laposítást a kormány elvégezte kijelentés, bár ugyanaz a szó, de nem identikus, hogy a lapos görbét elősegítő laposító intézkedést hoz)
Ezért nem érdemes veled vitatkozni, mert kitekered, megváltoztatod az alap mondanivalódat és így úgy tűnhet releváns választ adtál egy kijelentésed cáfolatára. Ilyen volt az ominózus a" katonák csak a pánikhiradóban léteznek" kijelentésed, amit első kézből kapásból tudtam cáfolni, hisz minket is katonák basztak szét, egy 30-as nyikhaj őrnaggyal az élen, és katonákat láttam saját kezüleg kipakolni a PTE Akác utcai tömbjét és tábori ágyakkal felszerelni pl a bőrgyógyászatot. Erre a reflexiómra a válaszod az volt, hogy "a katonák parancsokat teljesítenek, mit várok". És igazad is van, mert ez tény. Mint, hogy az is hogy a katonáknak rangjaik vannak, és az is, hogy a NATO kötelékébe tartozunk. Tehát igazat mondtál. Csak kurvára semmi köze nem volt az alap reflexiómhoz, hogy bizony vannak katonák a valós életben is nem csak az ellenzéki média képzeletében. Persze akkor is megkérdezhettem volna, hogy egy nem létező, képzeletbeli katona, hogy tud parancsot teljesíteni, de inkább hagytam a francba. Most is azt kellene, de tényleg bassza a csőrömet és nem értem, ha te írsz egy véleményt az miért tény? Ha én írok le valamit, aminek sokkal komolyabb epidemiológiai relevanciája van, az meg vélemény?
A te leeresztő labdás hasonlatod alapján.:Cili néni szépen kérése a labdán ugrálás, a nem kellően betartatott korlátozások és felemás utasítások, és a "nem kell maszk" a labda időszakos felpumpálása, a nekem nem tetsző dal az egészségügy teljes megbénítása, és az információáramlás tudatos blokkolása és a politikai haszonszerzés céljára történő járványhelyzet kihasználása. A maszkok kötelezővé tétele, az állampolgári felelős viselkedés, az önkormányzati szigorúbb lezárások, a saját erőforrásból történő tesztelés szám emelés (és egy általam nem ismert és fel nem fogható faktor (szerencse? BCG?, rosseb tudja mi?)) pedig a szelep kiengedése.
Tehát csűrheted a szavaidat akkor sem lehet egzakt formában bizonyítani az állításod és bizony NEM TÉNY, HOGY A LAPOS GÖRBE A KORMÁNY ÉRDEME. És ezt próbálta itt már sok ember elmagyarázni, csak nem megy át.
| Hülye vagyok, hogy válaszoltam, mert ezzel csak generálom a hülyeség eszkalálódását és mint írtam,tudom, hogy nem lehet meggyőzni (és tulajdonképpen nem is akarlak), akkor meg mi értelme. Ezért is szálltam ki pár hete ebből a topikból, ami rendkívül helyes volt, és asszem most is ezt választom |
diverdoc
Ettől függetlenül zavar, amit csebinek is írtam, hogy van egy alapvetően kormányzatellenes attitűd, és onnantól már minden amit a kormányzat tesz az rossz.
Akkoris ha éppen jó. Vagy hasznos. Vagy dícsérendő a szándék.
Van ami rossz, van ami jó, van ami balfaszság, vagy ami szerencsés, de nem lehet azt mondani, hogy minden amit csinálnak, még Cili néni haja is csak rossz lehet.
Ugyanannak látom ezt, mint ami a HírTV-s agyhalott műsorokban vagy a PS-en történik, ellenkező előjellel.
Teljesen egyoldalúnak, prekoncepcionalitásnak.
Orbán elfinganá magát egy megbeszélésen, jönne Apáti, Huth vagy Bayer és megideologizálná, hogy ez nemzetgazdasági érdek, mert ilyen ravaszul befolyásolta és terelte el a tárgyalópartner figyelmét, majd jönne Pető, Pulai és Magyar György, és bunkózna, prosztózna, nemzethalált, gazdasági visszaesést, 7-es cikkelyt harsogna egy fing okán.
Nincs olyan kormányzat, amelynek (pláne 10 év alatt) csak hibás döntései születnek, és olyan sincs, aminek csak hibátlan.
Ezért mindegyiket egyenként lenne illendő górcső alá venni, nem eleve elintézni azzal, hogy "Orbán? Akkor faszság."
Sobri Jóska
Viszont kifejthetnéd mit csináltak jól és indokold meg.
Mert én azt látom, hogy fingjuk sincs mit kéne csinálni (amit nem vetek a szemükre, mert még nem voltak ilyen helyzetben), tapogatóznak mint kezdő buzi a gőzfürdőben, a kommunikáció egy rakás szar, hazudoznak mindenről, és megy a másikra mutogatás.
És félreértés ne essék, a másik oldal ugyanez dettóban, annyi különbséggel, hogy volt olyan szitu, hogy beismerték ha elbasztak valamit. Na kormányzati oldalon ilyen qrvára nincs.
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 5 éve
Mondjuk nyugaton keresnek annyit, hogy szakképzett ápolót vegyenek fel napi 24 órában az otthon fekvő beteg mellé.Erről is van szó az idézett műsorban.
Nálunk cili néni azt javasolja, hogy külön fürdőszobát használjon a kórházból kiadott ember. Mivel rengeteg panelben van több fürdőszoba.
gabokocka
A marosvásárhelyi nő elmondja, hogy ez a szakképzett ápoló a legtöbbször kelet-európai, és ipari mértékű Nyugat-Európa egészségügyi agyelszívása, sőt, Romániára még magyarország is szívó hatással van, amiről pusztán az tehet, hogy a nyugati országok eleve jobb gazdasági helyzetben vannak, és a kelet-európai országokra mint rabszolgákra tekintenek gazdaságilag.
Nehéz ezzel is vitába szállni, és ez is a globális kapitalizmusról szól, nem nemzeti kormányokról.
több mint 5 éve
Sokszor leírtam már miért vannak várólisták. Az alulfinanszírozottság és a munkaerő hiány kettősségéből adódó kapacitás hiány miatt. Egyébként javaslom egyszer nézz meg egy angliai NHS alapú ellátást, és a magyar ellátást. Rohadtul nem egy kalap szar a magyar egészségügy. Jelenleg Angliában prostata jóindulatú megnagyobbodásra a műtéti várólista egy éven túli. Nálunk 3 hónap. De ez itt nagyon OFF.Ténylegesen irreálisan magasak a magyar ágyszámok, és alapesetben kihasználatlanok.De ha ez tényleg így van/volt, akkor miért egy kalap szar az egész egészségügy, miért vannak mindenhol több hónapos, fél éves várólisták?
Sobri Jóska
warr_b
Az ágyszámok tényleg magasak. Csak az eloszlás és a hozzárendelt funkció alapján nem azonos az ágy az ággyal. Csinadrattával átadott kórházakban ahol nincs szakorvos és megszűnik a fele ágyszám nem gond, mert nem lesz SZAKELLÁTÁS szempontjából veszteség. Ha a szekszárdi urológia ágyszámát lecsökkentik akkor nagy gond nem lesz, míg ha nálunk akkor az katasztrófa. (jelenleg fűnyíró elv van, mindenhol min. 50 % huss) Viszont a szakellátáson kívül ezek az osztályok azok, ahol ÁPOLÁSI és SZOCIÁLIS feladatok vannak, ezek nincsenek beleszámolva abba a kijelentésbe, hogy magas az ágyszám. Baranyában ha a siklósi, szigetvári, mohácsi krónikus osztályok megszűnnek az más jellegből adódóan de szintén katasztrófához vezet. Amíg az aktív és krónikus ágyak egy kalap alatt vannak értelmetlen ágyszám összehasonlítást végezni, mondjuk egy svájci, vagy akár osztrák kifejezetten jó otthonápolási, szociális hálóval rendelkező rendszerrel.

több mint 5 éve
Ezt is leírták már itt, talán sutianap, röviden a lényeg, mert ezek nem jól felszerelt ágyak, csak valami helyi fődoki "saját ágyai", ami után kapja a pénzt, viheti az osztályát, a privát pácienseihez használhatja így az állami infrastrukturát, efféle.Ténylegesen irreálisan magasak a magyar ágyszámok, és alapesetben kihasználatlanok.De ha ez tényleg így van/volt, akkor miért egy kalap szar az egész egészségügy, miért vannak mindenhol több hónapos, fél éves várólisták?
Sobri Jóska
warr_b
Most nem aktuális, de azért sok cikk született az orvosbárókról is, akik bizony erősen hibásak a politikán felül a jelenlegi eü. rendszer állapotáért.
több mint 5 éve
Rendben, elfogadom, igazad van.Az a baj, nálad is, és szinte mindenkinél aki ma közélettel, politikával foglalkozik Magyarországon, hogy nem képes a számára faszköcsögostobaszarházi ellenoldal egyetlen valódi eredményét, értékét sem akceptálni.Ezt írtad korábban
A kormányzat a görbelaposítást megcsinálta. Pont. Ennyi az állításom.....Ez tény.
Sobri Jóska
És pont ez a disputa lényege, hogy egy vélemeny is lehet igaz, de a “tény” az egy egzakt, konkrét dolog.Majd ezt.
És nem, nem tény, hogy bizonyára a kormányzat tevékenységétől függetlenül laposodott a görbe. Ez egy vélemény. Még ha egy tiszteletreméltő szakember is mondja.
Sobri Jóska
Az alapállás az, hogy te tényként leírod, hogy Magyarországon azért lapos a görbe, mert a kormányzat ezt megcsinálta. (sokszor sok helyen leírtad, peterknek is így válaszoltál, nekem is a hülye lapos labdás hasonlatodban (btw, ha ott valaki a szelepet megnyitja jobban leenged a labda és nem azért mondtam volna, hogy nem a te labdán ugrálásod az oka a leengedésnek mert nekem nem tetsző dalokat énekelsz közben, hanem azért, mert úgy gondolnám, hogy bár az ugrálás laposít, de talán a szelep megnyitása volt a fő ok))
Én meg azt mondom, hogy ez nem tény, mert egy csomó más, szerintem sokkal fontosabb faktor játszik ebben szerepet. Mondjuk én nem vetemedtem arra, hogy ezt tényként állítsam be. Tényként egy valamit írtam le, keresd nyugodtan vissza, ezt: TÉNY, HOGY AZ ISMERT ADATOK ALAPJÁN LAPOS A GÖRBE.
Természetesen szokásodhoz híven el kezded csűrni, csavarni a mondanivalódat és változtat a kijelentésed értelmezésén, és úgy már akár igaz is lehet a mondanivalód.
Mert az nem tény ,ami az alapkijelentésed volt, hogy a kormány miatt lapos a görbe. Majd ezt átfogalmazod arra, hogy a kormány LAPOSÍT és ezzel összefügg a lapos görbe. Ez így még akár igaz is lehet, de nem ez volt az alap kijelentésed. (a görbe laposítást a kormány elvégezte kijelentés, bár ugyanaz a szó, de nem identikus, hogy a lapos görbét elősegítő laposító intézkedést hoz)
Ezért nem érdemes veled vitatkozni, mert kitekered, megváltoztatod az alap mondanivalódat és így úgy tűnhet releváns választ adtál egy kijelentésed cáfolatára. Ilyen volt az ominózus a" katonák csak a pánikhiradóban léteznek" kijelentésed, amit első kézből kapásból tudtam cáfolni, hisz minket is katonák basztak szét, egy 30-as nyikhaj őrnaggyal az élen, és katonákat láttam saját kezüleg kipakolni a PTE Akác utcai tömbjét és tábori ágyakkal felszerelni pl a bőrgyógyászatot. Erre a reflexiómra a válaszod az volt, hogy "a katonák parancsokat teljesítenek, mit várok". És igazad is van, mert ez tény. Mint, hogy az is hogy a katonáknak rangjaik vannak, és az is, hogy a NATO kötelékébe tartozunk. Tehát igazat mondtál. Csak kurvára semmi köze nem volt az alap reflexiómhoz, hogy bizony vannak katonák a valós életben is nem csak az ellenzéki média képzeletében. Persze akkor is megkérdezhettem volna, hogy egy nem létező, képzeletbeli katona, hogy tud parancsot teljesíteni, de inkább hagytam a francba. Most is azt kellene, de tényleg bassza a csőrömet és nem értem, ha te írsz egy véleményt az miért tény? Ha én írok le valamit, aminek sokkal komolyabb epidemiológiai relevanciája van, az meg vélemény?
A te leeresztő labdás hasonlatod alapján.:Cili néni szépen kérése a labdán ugrálás, a nem kellően betartatott korlátozások és felemás utasítások, és a "nem kell maszk" a labda időszakos felpumpálása, a nekem nem tetsző dal az egészségügy teljes megbénítása, és az információáramlás tudatos blokkolása és a politikai haszonszerzés céljára történő járványhelyzet kihasználása. A maszkok kötelezővé tétele, az állampolgári felelős viselkedés, az önkormányzati szigorúbb lezárások, a saját erőforrásból történő tesztelés szám emelés (és egy általam nem ismert és fel nem fogható faktor (szerencse? BCG?, rosseb tudja mi?)) pedig a szelep kiengedése.
Tehát csűrheted a szavaidat akkor sem lehet egzakt formában bizonyítani az állításod és bizony NEM TÉNY, HOGY A LAPOS GÖRBE A KORMÁNY ÉRDEME. És ezt próbálta itt már sok ember elmagyarázni, csak nem megy át.
| Hülye vagyok, hogy válaszoltam, mert ezzel csak generálom a hülyeség eszkalálódását és mint írtam,tudom, hogy nem lehet meggyőzni (és tulajdonképpen nem is akarlak), akkor meg mi értelme. Ezért is szálltam ki pár hete ebből a topikból, ami rendkívül helyes volt, és asszem most is ezt választom |
diverdoc
Ettől függetlenül zavar, amit csebinek is írtam, hogy van egy alapvetően kormányzatellenes attitűd, és onnantól már minden amit a kormányzat tesz az rossz.
Akkoris ha éppen jó. Vagy hasznos. Vagy dícsérendő a szándék.
Van ami rossz, van ami jó, van ami balfaszság, vagy ami szerencsés, de nem lehet azt mondani, hogy minden amit csinálnak, még Cili néni haja is csak rossz lehet.
Ugyanannak látom ezt, mint ami a HírTV-s agyhalott műsorokban vagy a PS-en történik, ellenkező előjellel.
Teljesen egyoldalúnak, prekoncepcionalitásnak.
Orbán elfinganá magát egy megbeszélésen, jönne Apáti, Huth vagy Bayer és megideologizálná, hogy ez nemzetgazdasági érdek, mert ilyen ravaszul befolyásolta és terelte el a tárgyalópartner figyelmét, majd jönne Pető, Pulai és Magyar György, és bunkózna, prosztózna, nemzethalált, gazdasági visszaesést, 7-es cikkelyt harsogna egy fing okán.
Nincs olyan kormányzat, amelynek (pláne 10 év alatt) csak hibás döntései születnek, és olyan sincs, aminek csak hibátlan.
Ezért mindegyiket egyenként lenne illendő górcső alá venni, nem eleve elintézni azzal, hogy "Orbán? Akkor faszság."
több mint 5 éve
Ténylegesen irreálisan magasak a magyar ágyszámok, és alapesetben kihasználatlanok.De ha ez tényleg így van/volt, akkor miért egy kalap szar az egész egészségügy, miért vannak mindenhol több hónapos, fél éves várólisták?
Sobri Jóska

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 5 éve
Mondjuk nyugaton keresnek annyit, hogy szakképzett ápolót vegyenek fel napi 24 órában az otthon fekvő beteg mellé.Nálunk cili néni azt javasolja, hogy külön fürdőszobát használjon a kórházból kiadott ember. Mivel rengeteg panelben van több fürdőszoba.
több mint 5 éve
Amúgy az meg sem fordult senki fejében, hogy kibaszottul nem a koronavírus miatt lett hazapaterolva egy rakat beteg, hanem hosszútávon fel akarnak számolni egy csomó ágyat, és csökkenteni a kórházi kapacitást?A linkelt legutóbbi Partizánban is erről beszélnek, és evidenciaként kezelik, hogy egyrészt valóban "jobb otthon", meg csökkentik a korházak gócpont jellegét, de "két legyet ütnek egycsapásra" alapon elkezdik leépíteni a magas kapacitásokat, ahogy ezt a fejlett Nyugaton már rég megtették.
gabokocka
Ténylegesen irreálisan magasak a magyar ágyszámok, és alapesetben kihasználatlanok.
több mint 5 éve
Az a baj, nálad is, és szinte mindenkinél aki ma közélettel, politikával foglalkozik Magyarországon, hogy nem képes a számára faszköcsögostobaszarházi ellenoldal egyetlen valódi eredményét, értékét sem akceptálni.Ezt írtad korábban
Sobri Jóska
Sobri Jóska
Én meg azt mondom, hogy ez nem tény, mert egy csomó más, szerintem sokkal fontosabb faktor játszik ebben szerepet. Mondjuk én nem vetemedtem arra, hogy ezt tényként állítsam be. Tényként egy valamit írtam le, keresd nyugodtan vissza, ezt: TÉNY, HOGY AZ ISMERT ADATOK ALAPJÁN LAPOS A GÖRBE. Hiába adsz a számba olyat, hogy nincs összefüggés a kormány egyes intézkedései között és a laposabb görbe között és ez tény. Ilyet nem írtam.
Szerkesztette: diverdoc

több mint 5 éve
Józsi te kezdtél komolytalan lenni mikor azt mondtad h a kormány laposítja a görbét. Ha a kormány laposítja a görbét akkor miért kell adni a polgármestereknek plusz jogkört, hogy korlátozásokat hozzanak meg? A te mondatod és ezen intézkedés között nem érzel ellentmondást? Hiszen ha a kormány intézkedései elegendőek a görbe laposításához akkor minek a polgiknak plusz jogkörök?Mert a kormány így laposítja a görbét.
csebi
EÜ kapacitást pedig könnyű úgy növelni, hogy minden beteget lényegében hazazavarok, nem műtök senkit, ez egy eléggé hungarikum szerintem. Vszeg így a spanyolok és olaszok is tudtak volna küzdeni a koronavírussal.Volna...
csebi
De nem így küzdöttek.
Nem volt rá lehetőségük, mert elbaszták, és a szar a nyakukba szakadt.
Nekünk van annyi fórunk, hogy bár mi is elbaszhatjuk, de meg is oldhatjuk.
Az meg azt hittem már eljutott hozzád is, hogy ez a "hazazavarósdi" ez valójában mit takar, hiszen eleve óriási szabad ágykapacitásunk volt (EU-ban top3), és a 60% eléréséhez 2%-t kellett még felszabadítani.
Ami valóban aggasztó és szerintem is kormányzati hiba, hogy amíg nem robban be a vírus, addig a műtéteket, rehabokat, kontrollokat, stb. amiről diverdoc írt, azt is leállították.
Erre az a kormányzati érv, hogy a korházak a legnagyobb gócpontok, és így védik az eü. személyzetet, hogy kivonják őket ezen feladataik alól. És ezen háborog minden jóérzésű orvos.
Az köztünk a nagy különbség, hogy én -bár tévedhetek- de igyekszem az összes szereplőt a valós döntéseik, cselekedeteik alapján megítélni, szerinted viszont a kormányzat csak hibázni tud, mindent rosszul csinálnak, mindenbe belekötsz, bármi történik felfűzöd az orbánegygeci attitűdödre, és még Cili néni hajába is belekötsz.
több mint 5 éve
akkor nézzük a hamis színezéseidet:A fenti listád négy különböző dologból áll össze.Sobri JóskaBeszeltünk már róla de neheze csak az újraindulás után jön.
Megdöbbenve olvastam ma , hogy eddig 900 milliárd ment el a virus elleni vedekezésre úgy, hogy gyakorlatilag érdemi akciót nem is hoztak.
Ja es igen a kormány ellaposította a görbét.... ez a kormány:
"KORMÁNYZATI MUNKA
Nincs járvány, csak Kínában.
Van járvány, de nem kell félni, nem ér az ide.
Van járvány, de a migráncs-ügy nagyobb.
Van járvány, de csak négy migráncs terjeszti.
Van járvány, van elegendő eszköz.
Van járvány, de az Operatív Törzs leküzdi.
Nyafi néni új ruhája.
Nyafi néni új frizurája.
Van elegendő eszköz, hajaj!
Rengeteg elegendő eszköz jön Kínából.
Az elegendő eszközök kiváló minőségűek, ezért továbbítjuk őket a balkáni diktatúráknak, továbbá az erdélyieknek, a felvidékieknek, az alvidékieknek, a kárpátoknak, a sokácoknak a bunyevácoknak, az utászoknak és az akácoknak.
Van egy kis járvány, de nem kell kijárási korlátozás elrendelni
Kijárási korlátozást kell elrendelni.
Csak az utcán vannak katonák.
A középületekben is vannak katonák.
A katonák nem fognak beleszólni.
A katonák bele fognak szólni.
Iszonyatos nagy járvány van/lesz, ezért határidő nélkül fel kell hatalmazni a kormányt (értsd a kormányfőt), hogy a parlament nélkül is dönthessen.
Bántanak hátulról.
Nem kell bezárni az iskolákat.
Be kell zárni az iskolákat.
Nem zárták be az iskolákat, csak nincs tanítás.
Akkora iszonyú járvány lesz, hogy a betegeket haza kell küldeni kórházból, mert csak zavarnak.
A súlyos eseteket nem kell hazaküldeni.
A súlyos eseteket is hazaküldik.
Gazdasági akcióterv lesz, ami akkor bázi nagy, amilyen még H.G. Wells "A világtörténelem alapvonalai" c. művében se volt.
Nagyon jó az akcióterv, de sajnos szart se ér.
Új akciótervet kell csinálni.
3-4 %-os növekedés lesz
3-4 %-os csökkenés lesz
10 %-os munkanélküliség lesz
Fogalmunk sincs, mi lesz.
Karácsony nagypapája üregi nyúl volt.
A nagymamája is.
Donald Tusk Hitler törvénytelen nagynénje.
Május 3-án tetőzik a kormány.
A kormány a helyén van.
A kormány majd a helyén lesz."
gordon
Egyrészt sima hazugság, csúsztatás, másrészt valós tényállítás, ami az adott időpontban az adott adatok alapján az volt, még ha idővel túl is léptünk rajta, harmadrészt prognózis, , ahogy változtak a dolgok, új infók jöttek, úgy változtak a döntések rugalmasan, ahogy szükséges volt, negyedrészt teljesen jogos kritika, valós kormányzati hiba.
Színkóddal segítek, hogy melyik melyik.
A sima gúnyolódást nem színeztem be.
Ami narancs az a jogos kritika a kormányzati munkáról.
Ami piros, az netto hazugság, olyat a kormányzat nem tett, nem mondott.
Ja, és fogadd el, amit mondok, de csak azért, mert nekem meg ez a szakterületem. 😊
Sobri Jóska
most erre ugyanazt azt az érvet tudom mondani, hogy rossz az általad használt léptékarány. de azzal, hogy a többi felvetésemre megint nem tudtál érdemben válaszolni, felettébb érdekes, pedig épp az volt a LÉNYEG szerinted is ...Tessék:Józsi te kezdtél komolytalan lenni mikor azt mondtad h a kormány laposítja a görbét. Ha a kormány laposítja a görbét akkor miért kell adni a polgármestereknek plusz jogkört, hogy korlátozásokat hozzanak meg? A te mondatod és ezen intézkedés között nem érzel ellentmondást? Hiszen ha a kormány intézkedései elegendőek a görbe laposításához akkor minek a polgiknak plusz jogkörök?Ez komoly?Sztem rosszul használsz szavakat. A kormányzat nem lapositott, max lapositani akart és az emberek lapositottak el a görbét.Ha azt mondod, hogy mással is bejutottak volna az feltételezés.Ez nem így van.És ennyit mondtam. 😊ad izolálás :Én arra reagáltam, hogy amit egy hónapja elsődleges prioritásként harsogott mindenki és kb. esélytelennek tűnt -nézd vissza az akkori hsz-eket, diverdocét akár-, azt a kormányzat megcsinálta.Ha a benned lévő kormányzatellenességtől eltekintesz, csak megcsináltuk ami egy hónapja a legfontosabbnak tűnt. Ellaposítottuk a görbét.aminek akkor lenne értelme ha kialakult volna a rendszer hogy hogyan tudjuk az esetek azonnal izolálni és kiszűrni, hogy ne jelentsen problémát az új eset a jövőben
Sobri Jóska
ennek látod szikráját is?
mert én azt látom hogy 4.én "újranyitunk" majd 15.én brutális zárás
Negritis
Ezért jár az elismerés.
Az más, hogy ezt könnyű elbaszni, és mindkettőnk szerint el is fogják.
Sobri Jóska
" lennének első-, másod- és harmad- vonalbeli kórházak, kereszt-kontamináció nélkül. Most sikerül az összes egészségügyi intézménybe bevinni a koronavírus fertőzést a teljes hozzá nem értés miatt."
Vagy:
"lennének védőfelszerelések. Minden híresztelés és hazudozás ellenére nincsenek"
ad szűrés:
" mozgó mintavevő egységek működnének, akik kimennek....... Jelenleg a beteg kószál keresztbe-kasul a különböző intézetekben, míg talál valakit a sürgősségin, aki mintát vesz"
Azért a maradj otthon mellett más is mondtam és írtam elvétve, mint az idézett több mint egy hónapos idézett részeimből látod. Igen részemről, ezen a fórumon annak a mantrázása volt a legfontosabb, hogy mindenki maradjon otthon.
diverdoc
"egy hónapja elsődleges prioritásként harsogott mindenki és kb. esélytelennek tűnt, azt a kormányzat megcsinálta."
Az a baj, nálad is, és szinte mindenkinél aki ma közélettel, politikával foglalkozik Magyarországon, hogy nem képes a számára faszköcsögostobaszarházi ellenoldal egyetlen valódi eredményét, értékét sem akceptálni.
A kormányzat a görbelaposítást megcsinálta. Pont. Ennyi az állításom. (Milyen áron, milyen bakikkal, mit kihagyva, stb. az nem az állítás része.)
Ez tény. Az is tény, amiket te írsz, hogy miket nem csinált meg, miket hibázott.
Én képes vagyok ezt a kettősséget egyszerre kezelni, ahogy egy barátomnak is el tudom fogadni a hibáját, mégis a barátom, és egy ellenérdekeltnek is elismerem a teljesítményét, még ha abból károm is származik. Szerintem innen indul a normalitás.
De a közéletben, akár visszaolvasva az elmúlt 100 oldal hozzászólásait, megnézve többszáz órányi youtube videót, elolvasva rengeteg véleménycikket csak a fekete és a fehér megközelítés az elterjedt.
Van aki szerint a kormányzat mindent rosszul csinál, és van aki szerint a kormányzat hibátlan. Mindkettő tévedés.
Sobri Jóska
Magyarországon lapos a görbe.
A kormány hozott intézkedéseket, hogy ez így legyen.
Hogy ezek miatt, vagy más miatt lapos, azt jelenleg senki nem tudja biztosra.
Hozok egy hülye példát.
A 49ers bejutott a SB-ba
JG a 49ers QB-ja.
Szerintem annak ellenére jutottak be, hogy ő a QB.
Mások szerint azért jutottak be, mert ő a QB.
gabokocka
Az viszont tény, hogy vele bejutottak.
Nem tudhatod nélküle mi lett volna, tudhatod vele mi lett.
És pont ez a disputa lényege, hogy egy vélemeny is lehet igaz, de a “tény” az egy egzakt, konkrét dolog.
Sobri Jóska
De ha megnezel itt egy-két grafikont nem biztos h az a lapos tényleg annyira lapos:
atlo.team/koronamonitor/
csebi
Tudod miért ilyen a például az első görbe alakja?
Mert a vízszintes és a függőleges tengely léptékaránya teljesen más. Ha mondjuk a függőlegesen nem 200 ember lenni 1 centinyi szakasz, hanem 10, akkor még meredekebb lenne, ha 1000, akkor meg kevésbbé.
De a laposítás nem a görbe alakjáról szól, hanem arról, hogy az ellátandó esetszám maradjon az eü. kapacitás lehetőségein belül. Ennyi a lényege.
Kezdünk tényleg átcsúszni abszurdba...
Sobri Jóska
Amúgy a második görbe alapján laposnak tűnik.
EÜ kapacitást pedig könnyű úgy növelni, hogy minden beteget lényegében hazazavarok, nem műtök senkit, ez egy eléggé hungarikum szerintem. Vszeg így a spanyolok és olaszok is tudtak volna küzdeni a koronavírussal.
csebi
Ez ugyanaz a görbe, csak más a léptékarány. (Megduplikáltam, széthúztam.)
Vagy szerinted a fenti lapos az alsó meg meredek???
Sobri Jóska
több mint 5 éve
Tessék:Józsi te kezdtél komolytalan lenni mikor azt mondtad h a kormány laposítja a görbét. Ha a kormány laposítja a görbét akkor miért kell adni a polgármestereknek plusz jogkört, hogy korlátozásokat hozzanak meg? A te mondatod és ezen intézkedés között nem érzel ellentmondást? Hiszen ha a kormány intézkedései elegendőek a görbe laposításához akkor minek a polgiknak plusz jogkörök?Ez komoly?Sztem rosszul használsz szavakat. A kormányzat nem lapositott, max lapositani akart és az emberek lapositottak el a görbét.Ha azt mondod, hogy mással is bejutottak volna az feltételezés.Ez nem így van.És ennyit mondtam. 😊ad izolálás :Én arra reagáltam, hogy amit egy hónapja elsődleges prioritásként harsogott mindenki és kb. esélytelennek tűnt -nézd vissza az akkori hsz-eket, diverdocét akár-, azt a kormányzat megcsinálta.Ha a benned lévő kormányzatellenességtől eltekintesz, csak megcsináltuk ami egy hónapja a legfontosabbnak tűnt. Ellaposítottuk a görbét.aminek akkor lenne értelme ha kialakult volna a rendszer hogy hogyan tudjuk az esetek azonnal izolálni és kiszűrni, hogy ne jelentsen problémát az új eset a jövőben
Sobri Jóska
ennek látod szikráját is?
mert én azt látom hogy 4.én "újranyitunk" majd 15.én brutális zárás
Negritis
Ezért jár az elismerés.
Az más, hogy ezt könnyű elbaszni, és mindkettőnk szerint el is fogják.
Sobri Jóska
" lennének első-, másod- és harmad- vonalbeli kórházak, kereszt-kontamináció nélkül. Most sikerül az összes egészségügyi intézménybe bevinni a koronavírus fertőzést a teljes hozzá nem értés miatt."
Vagy:
"lennének védőfelszerelések. Minden híresztelés és hazudozás ellenére nincsenek"
ad szűrés:
" mozgó mintavevő egységek működnének, akik kimennek....... Jelenleg a beteg kószál keresztbe-kasul a különböző intézetekben, míg talál valakit a sürgősségin, aki mintát vesz"
Azért a maradj otthon mellett más is mondtam és írtam elvétve, mint az idézett több mint egy hónapos idézett részeimből látod. Igen részemről, ezen a fórumon annak a mantrázása volt a legfontosabb, hogy mindenki maradjon otthon.
diverdoc
"egy hónapja elsődleges prioritásként harsogott mindenki és kb. esélytelennek tűnt, azt a kormányzat megcsinálta."
Az a baj, nálad is, és szinte mindenkinél aki ma közélettel, politikával foglalkozik Magyarországon, hogy nem képes a számára faszköcsögostobaszarházi ellenoldal egyetlen valódi eredményét, értékét sem akceptálni.
A kormányzat a görbelaposítást megcsinálta. Pont. Ennyi az állításom. (Milyen áron, milyen bakikkal, mit kihagyva, stb. az nem az állítás része.)
Ez tény. Az is tény, amiket te írsz, hogy miket nem csinált meg, miket hibázott.
Én képes vagyok ezt a kettősséget egyszerre kezelni, ahogy egy barátomnak is el tudom fogadni a hibáját, mégis a barátom, és egy ellenérdekeltnek is elismerem a teljesítményét, még ha abból károm is származik. Szerintem innen indul a normalitás.
De a közéletben, akár visszaolvasva az elmúlt 100 oldal hozzászólásait, megnézve többszáz órányi youtube videót, elolvasva rengeteg véleménycikket csak a fekete és a fehér megközelítés az elterjedt.
Van aki szerint a kormányzat mindent rosszul csinál, és van aki szerint a kormányzat hibátlan. Mindkettő tévedés.
Sobri Jóska
Magyarországon lapos a görbe.
A kormány hozott intézkedéseket, hogy ez így legyen.
Hogy ezek miatt, vagy más miatt lapos, azt jelenleg senki nem tudja biztosra.
Hozok egy hülye példát.
A 49ers bejutott a SB-ba
JG a 49ers QB-ja.
Szerintem annak ellenére jutottak be, hogy ő a QB.
Mások szerint azért jutottak be, mert ő a QB.
gabokocka
Az viszont tény, hogy vele bejutottak.
Nem tudhatod nélküle mi lett volna, tudhatod vele mi lett.
És pont ez a disputa lényege, hogy egy vélemeny is lehet igaz, de a “tény” az egy egzakt, konkrét dolog.
Sobri Jóska
De ha megnezel itt egy-két grafikont nem biztos h az a lapos tényleg annyira lapos:
atlo.team/koronamonitor/
csebi
Tudod miért ilyen a például az első görbe alakja?
Mert a vízszintes és a függőleges tengely léptékaránya teljesen más. Ha mondjuk a függőlegesen nem 200 ember lenni 1 centinyi szakasz, hanem 10, akkor még meredekebb lenne, ha 1000, akkor meg kevésbbé.
De a laposítás nem a görbe alakjáról szól, hanem arról, hogy az ellátandó esetszám maradjon az eü. kapacitás lehetőségein belül. Ennyi a lényege.
Kezdünk tényleg átcsúszni abszurdba...
Sobri Jóska
Amúgy a második görbe alapján laposnak tűnik.
EÜ kapacitást pedig könnyű úgy növelni, hogy minden beteget lényegében hazazavarok, nem műtök senkit, ez egy eléggé hungarikum szerintem. Vszeg így a spanyolok és olaszok is tudtak volna küzdeni a koronavírussal.
csebi

Ez ugyanaz a görbe, csak más a léptékarány. (Megduplikáltam, széthúztam.)
Vagy szerinted a fenti lapos az alsó meg meredek???
több mint 5 éve
Amúgy az meg sem fordult senki fejében, hogy kibaszottul nem a koronavírus miatt lett hazapaterolva egy rakat beteg, hanem hosszútávon fel akarnak számolni egy csomó ágyat, és csökkenteni a kórházi kapacitást?