Koronavírus 2024

32 feliratkozó

több mint 5 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 239 — NFL bracket champion '26
minden politikus meghal
Sobri Jóska
minél előbb annál jobb 😉

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
dande2 Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 47 318 — Így remélem megfelelek nektek.....
A fiam ma se szó se beszéd megkapta........

Én mondgyuk nem vagyok oltás ellenes megszkeptikus meg stb de azért na....
dande
Ezt nem ertem. A HPV oltast kapta meg? Ugy hogy mint szulo nem tudtatok rola? Egyaltalan hogyan? Ki fizette ki? Gardasil 9 3 oltas 10000 korul van! Hol tortent ez?
Ha a tudtotok nelkul tortent az nagyon gaz! Nem maga az oltas miatt, hanem mert nem kotelezo, invaziv, es lehet azert kovetkezmenye. Kiskoru eseten ha nem egyeztetek bele akkor akar jogi utra is vihetitek es meg is nyeritek
diverdoc
Bocs téves riasztás 😊 annyiban, hogy kötelező májgyulladás elleni oltásról van szó. Amúgy suliban. Arról tudtunk, hogy egyszer elhalasztották (mert koronás volt az osztályban és digitálisan itthon tanultak a múlt héten) de arról nem volt szó, hogy most be is pótólják....reméljük/gondolom nem lesz baj 😊

Szerkesztette: dande2
több mint 5 éve
NB2 New England Patriots 28 171 — nabege2@yahoo.com
a ma esti fradi szurkolói összeröffenéshez:
Kedves Szurkolótársaink!
Miközben nagyon várjuk a mai találkozót és hogy minél többen együtt szurkoljuk ki, és éljük át a Bajnokok Ligájába jutást, nem dughatjuk homokba a fejünket és tehetünk úgy, mintha nem lenne jelenleg az átlagosnál nagyobb az egészségügyi kockázat. Aki kicsit is úgy érzi, hogy beteg, az kérjük, hogy Fradista társai épsége érdekében, ne jöjjön ki! Tudjuk, hogy nehéz egy ilyen meccsre nem a jól megszokott barátokkal, közösséggel tartani, de mások családjának, egzisztenciájának a kockáztatása nem felelős magatartás.
Aki viszont egészséges és teheti az jöjjön! Maszkot viselni, bár nem kötelező szabadtéren, de nem is ciki!
Szurkoljuk ki együtt, felelősen!
több mint 5 éve
warr_b Washington Commanders 29 046 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Szerencse, hogy nem sértődtél meg, azóta majd' minden hozzászólásodban leírod, hogy én hogy lehülyéztem a feleséged 😊

Persze bocsánat, én vagyok a hülye, elfelejtettem, hogy orvosokra nem szabad egy árva rossz szót se szólni vagy bárminemű minimális kritikát is megfogalmazni akár. Persze mondjuk a közalkalmazottakat vagy a rendőröket lehet nyugodtan szídni, gyalázni habzó szájjal, sőt, egyenesen elvárt is.

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 5 éve
diverdoc San Francisco 49ers Notre Dame Fighting Irish 3 382 — Badminton is Goodminton

dande
Ezt nem ertem. A HPV oltast kapta meg? Ugy hogy mint szulo nem tudtatok rola? Egyaltalan hogyan? Ki fizette ki? Gardasil 9 3 oltas 10000 korul van! Hol tortent ez?
Ha a tudtotok nelkul tortent az nagyon gaz! Nem maga az oltas miatt, hanem mert nem kotelezo, invaziv, es lehet azert kovetkezmenye. Kiskoru eseten ha nem egyeztetek bele akkor akar jogi utra is vihetitek es meg is nyeritek

"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 123 — #NoStress
Jóska!
Akkor operáljon, döntsön a vakbélműtétedről egy taxisofőr, vagy egy jogász!
😄😄😄
zemanla
Én ezt így nem tudom honnan vezetted le, de nekem semmi gondom az orvosokkal, pusztán igyekeztem bemutatni a hatalmi logikát. Ami még csak nem is a sajátom, hiszen semmi hatalmi szerepem nincsen. Csak jobban szeretem, ha úgy látom a világot ahogy van és nem úgy ahogy lehetne vagy kéne lennie vagy szeretném ha lenne. Egyébként sokat segít a túlélésben.

Illetve én meg tudom oldani, hogy az döntsön az operációmról, akit jónak látok, tőlem nem láttál még másra tolt felelősséget vagy akármilyen intézkedés, kormányzat miatti picsogást. 2010 előtt se, pedig már akkor is volt politika topic, és volt olyan kormányzati törvénymódosítás, ami húsbavágóan érintett.

több mint 5 éve
Így van ez a politikával, amikor szakmai kérdésként látod. Amit diverdoc leírt az egészségügyi helyzetről, az az ő szakmai olvasata. De a politikának ez blablabla. Mintha idegen nyelven szólnának hozzájuk. Se nem érti, se nem érdekli.
A politikánál máshol a fókusz. És még csak abba se mennék bele, hogy jól van e ez így, vagy sem, de kétségtelen, hogy így van. Én erről beszélek.Sobri Jóska
Nem az a kérdés, hogy kinek hol van a fókusz. Azt tudjuk. Az a kérdés, hogy a döntések meghozatalában milyen fókuszok milyen súllyal szerepelnek. És az már csak a könyvben létező virtuális valóság értelmezés, hogy a politikában csak a politikai fókusz érvényesül. Szó nincs erről. A szakmai szempontok sokkal nagyobb arányban érvényesülnek, különben még a KRESZ-ünk is érthetetlen zagyvaság lenne. Politikai hatalmi logikával ugyanis meg nem tudod magyarázni, hogy írjanak elő sebesség korlátozást. Mégis előírják.

Az orvoslás elsősorban és döntően orvos szakmai ügy. A politikában is. A pénzügyek meg elsősorban pénzügyi kérdések. Az oktatás meg elsősorban oktatási kérdés. Azzal együtt is, hogy a politika nem ezek mentén mozogna, ha tehetné. De rákényszerül. Még a totális diktatúra is. Ha nem, ha a döntések leválnak a szakmákról, akkor bezony abból gondok lesznek. A repülőt ugyanis nem érdekli, hogy a politikai hatalmi érdek milyen pilóta reakciót diktál. Ha balra kell kanyarodni, akkor csak a kormány balra tekerése lesz a jó válasz, különben lezuhan a gép.
peterk2005
És le is zuhan előbb-utóbb az összes gép, megbukik minden politikus (vagy meghal, de az se jobb számukra).
Ettől még ilyen a hatalmi logika, mert minden vezető politikus az "utóbb"-ban és a túlélhető zuhanásban reménykedik.

több mint 5 éve
dande2 Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 47 318 — Így remélem megfelelek nektek.....

több mint 5 éve
diverdoc San Francisco 49ers Notre Dame Fighting Irish 3 382 — Badminton is Goodminton
Doki!

Két kérdésem lenne, kifejezetten HPV oltás kapcsán:

1.) Vannak magyarországi/nemzetközi kutatások arról, hogy milyen alapbetegségek, immunállapot, - mit tudom én - gének idézhetnek elő súlyosabb mellékhatásokat pl bénulást vagy vérrögképződést Gardasilnál? (Ugye ismerősi körömben bekövetkezett egy ilyen eset.)

2.) Ha vannak ilyen összegző tapasztalatok, akkor érdemes a gyereket egy általános vagy specifikus kivizsgálásnak alávetni az oltás előtt?
Willie Parker
Na ez nagyon OFF lesz és akit a részletes orvosi blabla nem érdekel tényleg ugorja.

Igen ez egy rendkívül szélesen kutatott téma.
Akiknél esetlegesen jobban várható az elhanyagolható számú komoly mellékhatás, azok esetlegesen az autoimmun betegek. Valószínű, hogy a az oltott immunogenetikai háttere szerpet játszik egy esetleheges szövődmény kialakulásában. Nincs egyértelmű bizonyíték, de a szövődmények nagy részét autoimmun eredetűnek tartják, és érdekes módon feltételezik, hogy nem is magához a nonavalens hatóanyaghoz, hanem a hozáadott anyagtól származtatják, ezt hívják ASIA-nak (Autoimmun inflamatory Syndrome induced by Adjuvants nak), és az aluminikum szerepét feltételezik, bár egyesek azt mondják ezek az oltás "érdemi komponenseitő" vannak. Amiket leírnak mellékhatásokat azokat 4nagy csoportba lehet sorolni. Az egyik egy injekció helyén jelentkező lokális reakció (fájdalom, pirosság, duzzanat stb) ez az ugyanmár kategoria.Másik a komplex regionális fájdalom szindróma(CRPS) a fibromyalgia és izületi gyulladások, valamint egy érdekes szívfrekvencia emelkedéssel járó szindroma a POTS. A negyedik csoport a demyelinisatios kórképek erről később. Az utóbbit nem számítva a kialakulásban fontos szerepet játszhat a vegetatív idegrendszer meglévő kóros működése, ezen belül is az un sympatikus idegrendszeri működési zavarok. Tehát ezek alapján eleve autoimmun betegséggel és vegetatív idegrendszeri problémával rendelkezőknél lehet talán magasabb a szövődmény arány. Ezek viszont nem fatalis kimenetelűek és általában nem állandóan maradandóak. Idegrendszeri kórképekkel az a baj, főleg egy vegetatív rendszert érintőt nagyon nehéz diagnosztizálni. Mind ezek mind az autóimmun kórképek jelentős része későn manifesztálódik, tehát a 13 éves gyerekben még lehet nincs jele. Azért gondos odafigyeléssel egy jó belgyógyász, neurológus esetleges rejtett tünetekből észreveheti.
Az utolsó csoport az ami az igazán komoly bénuláshoz, akár halálhoz vezethető szövődmények a demyelinisatios kórképek mint a Guillen Barre sy. Ezek 1 a millióhoz esélyűek, és ugyanúgy megvannak szinte minden oltásnál (rubeola, influenza stb)

Nagyon eltérő a kultúráknak és országokank a HPV vakcinához viszonyulása. Japánban és Kolumbiában pl az alkalmazható de nem ajánlott oltásként tartják számon (Japánok legendásan szigorúak mindenben, ők pl teljes marhahús tilalmat is bevezették anno a prion miatt), míg Kanada USA, Európa nagy része erősen ajánlja. Pl CDC kifejezetten arra irányuló kutatást csinált van e különbség ezen kórképek kialakulásában oltott és nem oltott populációban, és azt az eredményt hozták, ki hogy nincs és teljesen biztonságos.
Amit itt figyelembe kell venni, az az, hogy a sok high risk onkogen HPV altípusból a legveszélyesebbek benne vannak a polivalens oltásokban. A méhnyakrákok 20-50%-a HPV asszociált, de ezen kívül szájüregi daganatok és penis daganatok is igen jelentős hányadát teszik ki a szövődményeiknek. MINDENKI egyetért a rendkívül áldásos onkológiai hatásában. Értelemszerűen a felvállalható kockázat és haszon elvét kell gondosan mérlegelni. Ép ezért ez nem kötelező és nem is lesz kötelező oltás, ez onkológiai betegséget előz meg. Egyénre bízott a dolog. Ezért is baromság, hogy ilyeneket ír valaki, hogy elgondolkodtató, hogy fiuknál is kötelezővé teszik. Baromság, mert nem hogy kötelező, de sajnos az még térítéses is.
Összefoglalva egy átlag egészséges embernél elenyésző a veszélye a komoly szövődmények. Előfordulhat és annak az individumnak aki a egymiliomodik lesz 100% és nagyon rosszul jár. De az onkológiai hatékonysága megkérdőjelezhetetlen.
Autóimmun betegnél (SLE stb), ismert ideggyógyászati betegnél óvatosabb lennék, ideggyógyásszal és immunológus-belgyógyásszal konzultálnélk, de csak ebben az esetben.
Hogy mennyire meg vagyok győződve erről: kislányom autoimmun beteg többszörösen. Nejemmel tanácskozva (bár ő háziorvos és warr_b forumtárs megvilágított hogy ő hülye) ennek ellenére beoltattuk anno.

több mint 5 éve
zemanla New Orleans Saints Florida Gators 3 408 — Do Your Job
Jóska!
Akkor operáljon, döntsön a vakbélműtétedről egy taxisofőr, vagy egy jogász!
😄😄😄

2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 555 — The only discipline that lasts, is self discipline
Így van ez a politikával, amikor szakmai kérdésként látod. Amit diverdoc leírt az egészségügyi helyzetről, az az ő szakmai olvasata. De a politikának ez blablabla. Mintha idegen nyelven szólnának hozzájuk. Se nem érti, se nem érdekli.
A politikánál máshol a fókusz. És még csak abba se mennék bele, hogy jól van e ez így, vagy sem, de kétségtelen, hogy így van. Én erről beszélek.Sobri Jóska
Nem az a kérdés, hogy kinek hol van a fókusz. Azt tudjuk. Az a kérdés, hogy a döntések meghozatalában milyen fókuszok milyen súllyal szerepelnek. És az már csak a könyvben létező virtuális valóság értelmezés, hogy a politikában csak a politikai fókusz érvényesül. Szó nincs erről. A szakmai szempontok sokkal nagyobb arányban érvényesülnek, különben még a KRESZ-ünk is érthetetlen zagyvaság lenne. Politikai hatalmi logikával ugyanis meg nem tudod magyarázni, hogy írjanak elő sebesség korlátozást. Mégis előírják.

Az orvoslás elsősorban és döntően orvos szakmai ügy. A politikában is. A pénzügyek meg elsősorban pénzügyi kérdések. Az oktatás meg elsősorban oktatási kérdés. Azzal együtt is, hogy a politika nem ezek mentén mozogna, ha tehetné. De rákényszerül. Még a totális diktatúra is. Ha nem, ha a döntések leválnak a szakmákról, akkor bezony abból gondok lesznek. A repülőt ugyanis nem érdekli, hogy a politikai hatalmi érdek milyen pilóta reakciót diktál. Ha balra kell kanyarodni, akkor csak a kormány balra tekerése lesz a jó válasz, különben lezuhan a gép.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Update a gáz Orbánozáshoz:
Úgy döntöttek vezéreink, hogy túl sok szakmaiság van az orvosi szakmai kollégiumokban (leírtam, már, hogy eddig is mennyire megnyirbált volt ez), és ez azért gáz, tehát október egytől teljesen új szakmai kollégiumokat JELÖLT KI a minisztérium. Derült égből a villámcsapásként, hirtelen, minden előzetes infó nélkül kaptuk meg a verdiktet. A korábbi tanácsadói testületet teljesen eltörölték (még a látszatát is elvették a szakmaiságnak). Pl az urológus szakmának innentől SEMMI beleszólása nincs urológiai ügyekbe. Az urológiai szakmai kollégium titkára a Kásler által az OOI-ba menekített, igazándiból nem is urológiai osztályon dolgozó kolléga lett. Na ő nem fog kukacoskodni velük az egyszer biztos. És ezt most a teljes káosz közepén kellett meglépni.
diverdoc
És ez nem logikus?
Ha te lennél felelős mondjuk a nyíregyházi kulturház programjáért és működéséért, akkor kit tennél oda?
Egy lojális rokont, barátot, aki jó pénzt kereshet, aki nem fog basztatni szakmai dolgokkal, lehetőleg nem is ért hozzá, így elfogadottsága, beágyazottsága sincs, így nem keveri ott a szart neked, örül, hogy státuszt kapott, akinek fingja nincs az egészről, mindent neked köszönhet, így nem is fog onnan semmi szar rádcsurogni, vagyis részedről a probléma, a kinevezés megoldva, vagy valami helyi kulturális szakembert, buzgómócsingot, aki naponta a füledet rágja 5 új székért, wc-papírért, homlokzatszigetelésért, törvénymódosításért, hogy kapjanak adókedvezményt ha határontúli magyar fellépőt hívnak el, és még ráadásul be is van ágyazva, népszerű, hozzáértő, és támogatja a sok helyi ismerőse, kollégája, csak a problémát okozva neked?
Mivel sejtem a válaszod, arra annyit mondok: nyilván ezért vagy orvos és nem politikus. Orbán meg ezért politikus és nem más.

több mint 5 éve
Így továbbra is tartom az állításomat, hogy a WHO által javasolt 5% felett vagyunk (ők se teljes népességre vetítve gondolták, hanem teszteltekre), vagyis a járvány nincs kordában tartva semennyire, csak nem tesztelünk annyit, hogy ezt tudjuk.
somoskovig
A mondat első fele igaz, a járvány nincs kordában tartva semennyire.
A második fele nem igaz, hiszen tudjuk, különben nem tudna a mondat első fele nyilvánvalóan igaz lenni.

Nem tartjuk kordában a vírust, mert úgy döntött Orbán hogy nem akarunk bezárkózni, rápróbálunk a svéd modellre, de ezt máshogy kommunikáljuk.
Így az ő nézőpontjukból lényegtelen a tesztelés, hiszen egyrészt ők is tudják, hogy kurva sok a fertőzött és nincs kordában tartva, másrészt a válasz ettől függetlenül megszületett, így kurva mindegy mi jön ki a tesztekből.

több mint 5 éve
De nyilván Orbán miatt, meg stadion, cilinéni, határzár, soros, brüsszel.
Sobri Jóska
Ezt Te rakod bele mindenhova, én leszarom, mi miatt van.

somoskovig
Erről írtam hosszabban, hogy pont annyira gáz az orbánellenes pikírt, lúzer acsarkodás, mindenért őt hibáztatás, felelőssétevés, mint a migránsozó, sorosozó bayerzsolt-feelingű agyhalál.
Csak ami fura, hogy a "demokrata, toleráns, értelmiségi" is ugyanúgy orbánozik, ahogy a hülye proli sorosozik.
Vagyis az igény, a nívó ugyanaz, csak az ötbetűs szitokszó a más.
Minden Sorosban egy Orbán lapul, tulajdonképpen a nemzeti minimum, a mindenki által utálható, és ezzel egységet teremtő ultimate démonunk a Sorbános.
Sobri Jóska
Azért Orbánnak talán picit több beleszólása van abba h mi történik ma Magyarországon mint Sorosnak, ezért csak érthető h ha öt hibáztatják az általa aláírt és az ő utasítására kikényszerített döntések következményeiért.
csebi
De nem a döntésekről, annak okairól, következményeiről, hasznosságáról, értelméről, szükségességéről, stb. megy a diskurzus. Pláne nem politikai nézőpontból.
Hisz a legtöbb döntés valódi eredményessége/eredménytelensége még csak jó sok idő múlva fog megmutatkozni. (Pl. főként a hosszútávú gazdasági hatások, recesszió, infláció, reálbérváltozás, stb. illetve a végső halálozások népességarányos száma, az ellátórendszerek össze(nem)omlása, stb.)
És még akkorse biztos, hogy azon logika mentén lesz sikeres "nekik" vagy sikertelen "neked".
Pl. pusztán monetáris szempontból az államháztartás számára 500ezer halott nyugdíjas kimondottan hasznos. Nyilván hatalommegtartás szempontjából nem. De nem humanitárius okokból lenne rossz, hanem uszkve 200ezer kormányoldali szavazat elvesztése okán.

Ugyanaz az egybites pronyó gyűlölködés folyik, mint a másik oldalon Soros nevével. Ugyanaz a metodika, ugyanaz a mindenben a mumus Orbánt látó retorika detektálható.
Mint egy Hócipő, Sas-kabaré vagy óvodai csúfolódás.

több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 555 — The only discipline that lasts, is self discipline
Nyilván mivel a kontaktuskutatás és a tünetek alapján tesztelnek, így sokkal nagyobb a pozitív tesztek aránya, mint egy országos reprezentatív minta esetén lenne. Viszont az elmúlt 7 napon összesen elvégzett 70.134 tesztből lett 6.066 pozitív eset... Ez 8,65% pozitív teszt, és z már akkora elemszám, hogy biztosan nincs benne 2-3-4% mérési hibahatár.somoskovig
De. Még több is. Nem mérési hibahatár, mert az nulla, ez nem egy reprezentatív felmérés, hanem konkrét tesztsorozat, ennek nem mérési hibahatára van. Amire gondolsz, az a feltételezhető átfertőzöttségi arány, azzal kapcsolatban nagyobb a hibahatára. De a nagyobb hibahatár nem invalidál önmagában egy reprezentatív eredményt. (Reprezentatív, mert az igaz, hogy ekkora tesztszámot olyan véletlenszerűséggel ahogy a mintákat begyűjtik, lehet már reprezentatívnak tekinteni egy 10 milliós halmazra.) Be kell kalkulálni a hibahatárt és ennyi. Ahol ezekkel a számokkal dolgoznak, ezt is teszik.

A tesztek száma - és az 5% lehetséges tartása - egyébként nem azért fontos, hogy megmondjuk az átfertőzöttség mértékét (ezt számtalan egyéb módon is jól meg lehet becsülni), hanem azért, mert egy pandémia kontroll alatt tartásához ez kell. Ha tartósan fölé megy, akkor onnantól kezdve nem lehet jó döntéseket hozni, mert nem lehet tudni, hogy mire vonatkozóan kell(ene) meghozni a döntéseket.

És itt jön képbe az, hogy lehet, hogy Európa sok más országában is magas a napi fertőzött szám, de ők sokkal magasabb teszt számból találnak ennyi fertőzöttet. Ergó esélyt adnak maguknak, hogy jó döntést hozzanak, ha már nagyon muszáj. Mi annyit (se) tesztelünk, mint a hozzánk képest sokkal kevésbé átfertőződött Szlovákia, így azt is nehéz lesz kitalálni, hogy mi lenne a jó döntés, akkor is, ha Orbán úgy döntene, hogy most már a covid a prioritás. Így tényleg csak az marad, hogy lessük Ausztriát aztán megcsináljuk amit ők, bízva abban, hogy az nálunk is hatékony lesz.

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Sobri Jóska

somoskovig
Erről írtam hosszabban, hogy pont annyira gáz az orbánellenes pikírt, lúzer acsarkodás, mindenért őt hibáztatás, felelőssétevés, mint a migránsozó, sorosozó bayerzsolt-feelingű agyhalál.
Csak ami fura, hogy a "demokrata, toleráns, értelmiségi" is ugyanúgy orbánozik, ahogy a hülye proli sorosozik.
Minden Sorosban egy Orbán lapul, tulajdonképpen a nemzeti minimum, a mindenki által utálható, és ezzel egységet teremtő ultimate démonunk a Sorbános.
Sobri Jóska
Engem a szakmai kérdésekben tanúsított szakmaiatlanság zavar. Pont ugyanennyire zavarna Gyurcsány, Bajnai vagy Thürmer Gyula kormányzása esetén is.

Értem, hogy a hatalom megtartásához nem szükséges a szakmaiság a politikusok oldaláról, de ettől még zavarhat.
somoskovig
Zavarhat, persze, de annyi értelme van, mintha az zavarna, hogy fúj a szél, esik az eső, kék az ég, zöld a fű.

Arra nem gondoltál, hogy esetleg te látod rosszul és neked vannak olyan elvárásaid amelyek a történések valódi mozgatórugóit figyelembevéve és megértve indokolatlanok?
Ezt őszintén kérdezem.
Diverdoc hosszú posztja tökéletes példája annak, hogy mennyire máshogy tudnak érzékelni egy folyamatot azok, akik szakmailag érintettek, mennyire máshol van a fókusz számukra, mint a valódi politikai vezetők számára.

Mondok egy példát. Én szerveztem rendezvényeket, szerintem te is.
A rendezvényeken mindig történhet valami baj, kellemetlenség, csomó dolog, aminek a lereagálása, megoldása csökkentheti a profitodat meg simán idegesítő, kellemetlen.
Egy belépődíjas rendezvénynél nyilván jobb, ha minél többen jönnek, ez evidens.
De ha mondjuk egy céges családi napot szervezel, fix pénzért, akkor az a jó, ha rossz az idő, és senki nem jön, mert akkor bizonyára nincs plusz kiadás a tervezett kiadáson felül, nem tud semmi bonyodalom adódni.
Tehát ha rendezvényekről beszélgetünk, akkor egy lelkes fiatal rendezvényszervező vagy egy átlagos rendezvénylátogató azt fogja gondolni, hogy az a jó családi nap, ahol sokan vannak, mindenki boldog, jó a zene, a fények, a hang, senki se esik a hangszóróba, nem kell kivezetni senkit, fel se jelentenek, és születik sok boldog poszt a közösségi médiában, hogy de jó volt XY cég családi napja.
Én meg azt gondolom, hogy az a jó családi nap, ahova nem jön el senki, de nyilván nem a szervező hibájából.
Így van ez a politikával, amikor szakmai kérdésként látod.
Amit diverdoc leírt az egészségügyi helyzetről, az az ő szakmai olvasata.
De a politikának ez blablabla. Mintha idegen nyelven szólnának hozzájuk. Se nem érti, se nem érdekli.
A politikánál máshol a fókusz.
És még csak abba se mennék bele, hogy jól van e ez így, vagy sem, de kétségtelen, hogy így van.
Én erről beszélek.

több mint 5 éve
Update a gáz Orbánozáshoz:
Úgy döntöttek vezéreink, hogy túl sok szakmaiság van az orvosi szakmai kollégiumokban (leírtam, már, hogy eddig is mennyire megnyirbált volt ez), és ez azért gáz, tehát október egytől teljesen új szakmai kollégiumokat JELÖLT KI a minisztérium. Derült égből a villámcsapásként, hirtelen, minden előzetes infó nélkül kaptuk meg a verdiktet. A korábbi tanácsadói testületet teljesen eltörölték (még a látszatát is elvették a szakmaiságnak). Pl az urológus szakmának innentől SEMMI beleszólása nincs urológiai ügyekbe. Az urológiai szakmai kollégium titkára a Kásler által az OOI-ba menekített, igazándiból nem is urológiai osztályon dolgozó kolléga lett. Na ő nem fog kukacoskodni velük az egyszer biztos. És ezt most a teljes káosz közepén kellett meglépni.

több mint 5 éve
Ha elolvastad volna az ajánlott könyvet (vagy legalább az első negyedét), amit Orbán bizonyára megtett, akkor tudnád, hogy milyen hatalommegőrzési technikák alkalmazhatóak ilyen helyzetekben. A jó kormányzás nem kritérium.
Ez szomorú, de tény, te pedig elveszel a szakmai részletekben. Amelyekben egytől egyik igazad is van. Csak ugye ez a történet nem erről szól.Sobri Jóska
Kinek a számára nem erről szól? Mert nekem, Diverdocnak, és itt nagyjából mindannyiunknak - egyébként neked is - erről szól. Orbánnak és a csapatának valóban nem.

Kinek a szempontjait válasszuk akkor? Fogadjuk el, hogy Orbán szempontjai fontosabbak mint a miénk? Vagy tegyük előre a saját szempontunkat mert mégis csak rólunk van szó?

Másrészt: Nem tudsz mutatni olyan európai országot, akik nem kapták volna ugyanígy torokra a faszt.Sobri Jóska
Hogyne. Az országok fele ilyen. A másik felében hasonló a szitu, van ahol már megszorítanak, máshol a kezét tördeli a miniszterelnök elmondva, hogy bocs, elb*sztam, a harmadik helyen belebukik az EÜ miniszter. A negyedik helyet meg ugyanúgy kritizáljuk, ahogy a hazai helyzetet.

Te is ezt csinálod egyébként, kivétel nélkül minden esetben ha valahol valamit szarul csinálnak. Legyen az Goodell / foci, média, kultúra, beruházás, bármi. Csak és kizárólag akkor kezdesz hatalmi logikázni, és elmaszatolni a dolgokat, ha Orbánról van szó. Az indexről pl. miért azt írtad, hogy szakmailag sz*r, miért nem azt, hogy ilyen a média logika, a legnagyobb portál voltak, ergó jól csinálták?

Nyilván a WHO ajánlásnál akkor használható az 5%, ha nem 10 vagy 100 teszt van, mert akkor minden kapott érték torzít valamerre. Hasznos lenne tudni, hogy akár abszolút értékben akár lakosságarányosan mennyi az a tesztszám, aminél pontos értéket ad a teszt.
Lehet úgy tesztelni 100 embert, hogy 1 legyen pozitív, meg úgy is, hogy 67.
A 10ezer környéki számnak még mindig akkora a hibahatára a teljes lakosságra vetítve, hogy lényegében mindegy, hogy 5 vagy 15 százalékot mutat, nyilván nincs 12 százalékos átfertőződés ma Magyarországon, és nyilván nem napi 800-1200 új fertőzött van.Sobri Jóska
Ez most az én szakmám konkrétan. Nem fogom neked levezetni, de szólok, hogy amit itt leírtál az az első szavától az utolsóig laikus és hibás.

több mint 5 éve
somoskovig Jacksonville Jaguars 12 178 — Chiefs GM
Volt 13.400-as napi tesztszám, ehhez képest az elmúlt 2 napban 7-7.000 tesztet sikerült elvégezni, mindkét napon 10% feletti pozitivitási aránnyal, ma 12% felettivel. A WHO szerint 5% alatti pozitivitásnál van kordában tartva a járvány, 12% a felső határ, ami felett már igazából fogalma sincs senkinek, mi történik. Ha ez Neked azt jelenti, amit Cilike mond, hogy kedvezően változott a járvány dinamikája, és a reprodukciós rátát sikerült 1 körülre leszorítani, akkor jó. Én szimplán nem szeretem, ha ennyire hülyének néznek.
somoskovig
Mivel a magánlaborok nem igazán örültek, hogy a 20-25ezer forintos bekerülési költségű teszteikre kaptak egy 19.500 forintos hatósági árat. Veszteségért kevesen tesztelnek (csak azok, akiknél ez egy költséges, náluk fizetett történet és a protokoll része, és a vizsgálatokkal, műtétekkel, stb. visszajön). Fialánál mondta ezt egy laborvezető.

Tipikus laikus és a statisztika...
Nyilván a WHO ajánlásnál akkor használható az 5%, ha nem 10 vagy 100 teszt van, mert akkor minden kapott érték torzít valamerre. Hasznos lenne tudni, hogy akár abszolút értékben akár lakosságarányosan mennyi az a tesztszám, aminél pontos értéket ad a teszt.
A 10ezer környéki számnak még mindig akkora a hibahatára a teljes lakosságra vetítve, hogy lényegében mindegy, hogy 5 vagy 15 százalékot mutat, nyilván nincs 12 százalékos átfertőződés ma Magyarországon, és nyilván nem napi 800-1200 új fertőzött van.
Hogy Cilike meg mit mond... mondjuk úgy, nem neked kommunikál, nem te vagy a célcsoport. Hanem eleve a hülyék. Nem ő néz téged hülyének, te vagy a hülye, ha őt nézed. 😊
Sobri Jóska
Nyilván mivel a kontaktuskutatás és a tünetek alapján tesztelnek, így sokkal nagyobb a pozitív tesztek aránya, mint egy országos reprezentatív minta esetén lenne. Viszont az elmúlt 7 napon összesen elvégzett 70.134 tesztből lett 6.066 pozitív eset... Ez 8,65% pozitív teszt, és z már akkora elemszám, hogy biztosan nincs benne 2-3-4% mérési hibahatár.

Így továbbra is tartom az állításomat, hogy a WHO által javasolt 5% felett vagyunk (ők se teljes népességre vetítve gondolták, hanem teszteltekre), vagyis a járvány nincs kordában tartva semennyire, csak nem tesztelünk annyit, hogy ezt tudjuk.

több mint 5 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 699 — Lucas Scott
Sobri Jóska

somoskovig
Sobri Jóska
Azért Orbánnak talán picit több beleszólása van abba h mi történik ma Magyarországon mint Sorosnak, ezért csak érthető h ha öt hibáztatják az általa aláírt és az ő utasítására kikényszerített döntések következményeiért.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 5 éve
somoskovig Jacksonville Jaguars 12 178 — Chiefs GM
Sobri Jóska

somoskovig
Sobri Jóska
Engem a szakmai kérdésekben tanúsított szakmaiatlanság zavar. Pont ugyanennyire zavarna Gyurcsány, Bajnai vagy Thürmer Gyula kormányzása esetén is.

Értem, hogy a hatalom megtartásához nem szükséges a szakmaiság a politikusok oldaláról, de ettől még zavarhat.

több mint 5 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 600 — The Mathematician
apa kezdődik

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Sobri Jóska

somoskovig

több mint 5 éve
Volt 13.400-as napi tesztszám, ehhez képest az elmúlt 2 napban 7-7.000 tesztet sikerült elvégezni, mindkét napon 10% feletti pozitivitási aránnyal, ma 12% felettivel. A WHO szerint 5% alatti pozitivitásnál van kordában tartva a járvány, 12% a felső határ, ami felett már igazából fogalma sincs senkinek, mi történik. Ha ez Neked azt jelenti, amit Cilike mond, hogy kedvezően változott a járvány dinamikája, és a reprodukciós rátát sikerült 1 körülre leszorítani, akkor jó. Én szimplán nem szeretem, ha ennyire hülyének néznek.
somoskovig
Mivel a magánlaborok nem igazán örültek, hogy a 20-25ezer forintos bekerülési költségű teszteikre kaptak egy 19.500 forintos hatósági árat. Veszteségért kevesen tesztelnek (csak azok, akiknél ez egy költséges, náluk fizetett történet és a protokoll része, és a vizsgálatokkal, műtétekkel, stb. visszajön). Fialánál mondta ezt egy laborvezető.

Tipikus laikus és a statisztika...
A 10ezer környéki számnak még mindig akkora a hibahatára a teljes lakosságra vetítve, hogy lényegében mindegy, hogy 5 vagy 15 százalékot mutat, nyilván nincs 12 százalékos átfertőződés ma Magyarországon, és nyilván nem napi 800-1200 új fertőzött van.
Hogy Cilike meg mit mond... mondjuk úgy, nem neked kommunikál, nem te vagy a célcsoport. Hanem eleve a hülyék. Nem ő néz téged hülyének, te vagy a hülye, ha őt nézed. 😊

több mint 5 éve
NB2 New England Patriots 28 171 — nabege2@yahoo.com
 hvg.hu/itthon/20200929_koronavirus_operativ_torzs_tajekoztatoja_szeptember_29en_muller_cecilia

Tehát ha napi 13-15.000 teszt helyett végzünk 7-8.000 tesztet, emiatt 8-10% pizitivitás mellett kijön napi 700-800-900 eset, akkor a vírust sikerült megállítani, mert a reprodukciós ráta 1 közelébe szorult vissza... Persze ha 15.000-et tesztelnénk, akkor lenne 2.000 eset, 2,3-2,5 közötti rátával, de ez ugyebár kit érdekel...
somoskovig
Illetve azt olvastam -aztán majd diverdoc vagy más expert megcáfol-, hogy a teljes magyar laborkapacitás kb. 12.000 teszt naponta fullra tolva. Idő, emberanyag, források ezt teszik lehetővé.
Szóval eza napi 8-10ezres tesztszám nem hanyagság vagy beleszarás eredménye, hanem ez a laborkapacitásunk.
Sobri Jóska
Kérdés milyen erőforrások kellenek a teszthez. Azért tetszik nem tetszik sanszosan az jön ki, hogy Orbán a hibás, illetve az állam.
Tényleg tudja valaki, hogy hogyan zajlik egy ilyen tesztelés a mintavétel levétele után? Tömegesen, egyenként? Hol lehet esetleg javítani a dolgokon?