Politika
65 feliratkozó
több mint 5 éve
Bassza meg...m.hvg.hu/itthon/20200714_Meghalt_Bogdan_Laszlo_Cserdi_polgarmestere

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 5 éve
Nem.És még én relativizálok, lol. 😀ma már gyakorlatilag mindenki valakik szerint vagy komcsi, vagy náci, vagy ballib, vagy homofób, vagy buzi, vagy migráns simogató, vagy valami más extremitás. Normális ember már nincs is...És ez így is van.
peterk2005
Mindenki valamilyen, senki sem semmilyen.
Ez miért gond?
“Normális” ember nem “már” nincs, hanem sose volt.
Nincs egzakt normalitás, viszonyok, relációk vannak.
Mindenki magának normális, nem univerzálisan.
Sobri Jóska
peterk2005
Te relativizálsz, és tagadod.
Tudod ez nem olyan, hogy van én vagy te.
Lehet is-is is.
több mint 5 éve
És még én relativizálok, lol. 😀ma már gyakorlatilag mindenki valakik szerint vagy komcsi, vagy náci, vagy ballib, vagy homofób, vagy buzi, vagy migráns simogató, vagy valami más extremitás. Normális ember már nincs is...És ez így is van.
peterk2005
Ez miért gond?
Sobri Jóska

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
ma már gyakorlatilag mindenki valakik szerint vagy komcsi, vagy náci, vagy ballib, vagy homofób, vagy buzi, vagy migráns simogató, vagy valami más extremitás. Normális ember már nincs is...És ez így is van.
peterk2005
Ez miért gond?
több mint 5 éve
...Igazából ugyanarra a végkövetkeztetésre jutsz, mint én. Abban a világban, ahol mindenki rasszista, végülis senki sem az. Abba a világban, ahol el lehet mondani egy zsidó viccet, néger viccet, és mindenki ugyanazt érti alatt, ott senki sem lesz rasszista.
peterk2005
ahol ezért leveszik a fejed, ott pedig igazából, mélyen mindenki az.

több mint 5 éve
Egyébként minden szavaddal egyetértek, és a relatiivizálás az egyik fő oka annak, hogy nincs értelmes kommunikáció a két oldal között. Mert amíg kenegetjük, hogy a John Legend féle reflektorfényvadászok beszélhetnek amit akarnak, és arra nem mondjuk ki nyíltan, hogy rasszista, addig nem tudunk miről beszélni.Keveredik itt sok minden ... Egyrészt azzal nem segítesz a diskurzuson, ha olyan kijelentés miatt rasszistázol le valakit, ami nem rasszista. Legfeljebb más lesz az, akivel nem fogsz tudni diskurzust folytatni. Másrészt, ha beskatulyázol valakit a rasszista dobozba, aki a lelke mélyén nem az, akkor azt az embert az életben nem fogod tudni meggyőzni, hogy változtasson a gondolkodásán. Mert a dolog mélyén nem rasszizmus van, ergó máshogy és másról kell őt meggyőzni, mint egy rasszistát.
Az a kijelentés, tett, akármi, ami abból indul ki, hogy azért olyan mert fekete/fehér/sárga, az rasszista. Akkor is ha jó szándékú. Ha azt mondom, hogy jó sportoló, mert fekete, akkor ez egy igenis rasszista kijelentés, de ezen nem sértődik meg senki. De ha hozzá teszem, hogy könnyű neki, akkor már vérig sértődnek, teszem hozzá, főleg a fehér liberális értelmiségiek, akik szintén jobban szeretik a tv-ben nézni a feketéket, és nem rasszisták, mert van fekete barátjuk. Csak, hogy azzal, hogy ők még 2020-ban is észreveszik, hogy ő fekete, pont ugyanannyira a probléma részei és nem a megoldásé, mint a déli suttyók. Az előző a cancel culture-ral, az utóbbi fegyverrel teszi tönkre az életed. Sokszor nincs nagy különbség.Gyurma Pappa
A második bekezdésre meg az a válaszom, hogy összemosod a kijelentést az emberrel. Az a fehér, aki a TV-ben szereti nézni a feketéket, és számon tartja, hogy van fekete barátjuk, az valóban rasszista. Mondania se kell semmit, elég ennyi is hogy ez egyértelmű legyen. De nem azért rasszista, mert azt mondja, hogy XY jó sportoló, mert fekete. Az, hogy a "cigányok lusták" nem rasszista kijelentés. Ez egy szereotípia. Az más kérdés, hogy lényegében minden rasszista is így gondolja, és kimondja. A "van cigány barátom" féle szalon-rasszista is. Ezekben az esetekben nem a kijelentés a rasszista, hanem az ember, a ki nem mondott gondolataival. Fontos ez a különbségtétel, mert rengeteg nem rasszista van, akinek vannak sztereotípiái, előítéletei. Én például nem szeretem a franciákat. Általánosítva. Nem szeretem az országot, nem szeretem Párizst, ha oda kell mennem, mindig nyűgös vagyok. Pedig "ismerek sok remek franciát" is 😊 Ez egy előítélet, amivel tisztában is vagyok. De azt is tudom, hogy csak előítélet, mert ugyanakkor, ha meglátom, hogy mondjuk egy magyar hamburger árus le-csigazabálózva megpróbál átverni egy franciát, én leszek az első aki odamegy és ismeretlenül segítek neki. Én egy olyan világot akarok, ahol mindkettő lehetséges. Kiirtjuk a rasszizmust, de közben ne kelljen minden szavamat háromszor meggondolnom mielőtt leírom attól tartva, hogy egy előítéletes megjegyzésemre falkában ugorva rám lerasszistáznak, a fejemet követelve.
Szóval egyetértek veled, a relativizálás probléma. De nem az az ellenszere, hogy gumibugyit csinálunk az állításból és mindenre ráhúzzuk, ne relativizáljunk jelszóval. Utóbbiból lesz az, hogy ma már gyakorlatilag mindenki valakik szerint vagy komcsi, vagy náci, vagy ballib, vagy homofób, vagy buzi, vagy migráns simogató, vagy valami más extremitás. Normális ember már nincs is...
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Nem az bosszant fel, ha valaki másképp gondolkodik (akkor kábé folyamatosan idegbajos lennék, amennyire atipikusan vélekedek a legtöbb dologról 🤣), hanem az, ha valamit nem lehet megkérdőjelezni vagy kicsit is másképp gondolkodni, mint ami a hivatalos mainstream állítás. Alapvetően rettentő cinikus vagyok és nyilván megvannak a prekoncepcióim nekem is, ahogy gondolom a legtöbb embernek, ezt elismerem. De el tudom ismerni (ha nem is szívesen 😆), ha kiderül, hogy tévedtem, vagy valamit rosszul tudtam. Nagy ritkán megesik 😁Nem döntöttem én el előre semmit, csak én ilyen esetekről olvastam/hallottam.Épp ezt mondom 😊
Legfeljebb más a buborékunk 😊
warr_b
Szerintem a buborékok ellen a legjobb, ha meghallgatjuk a másikat érdemben. Ha olyan cikkeket találtam volna, amik a te állításod támasztják alá, azt is gondolkodás nélkül ideraktam volna. Nem az érdekel, hogy igazam van-e, hanem hogy mik a tények, adatok a.k.a. az igazság. (Nem vagyok naív, tudom hogy azokat is meg lehet hamisítani.)
Arra akartam utalni, hogy szívesen vitatkozom veled (is), csak néha azt érzem, hogy felbosszant a másképp gondolkodók buboréka.
Gyurma Pappa

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 5 éve
Nem döntöttem én el előre semmit, csak én ilyen esetekről olvastam/hallottam.Épp ezt mondom 😊
warr_b
Szerintem a buborékok ellen a legjobb, ha meghallgatjuk a másikat érdemben. Ha olyan cikkeket találtam volna, amik a te állításod támasztják alá, azt is gondolkodás nélkül ideraktam volna. Nem az érdekel, hogy igazam van-e, hanem hogy mik a tények, adatok a.k.a. az igazság. (Nem vagyok naív, tudom hogy azokat is meg lehet hamisítani.)
Arra akartam utalni, hogy szívesen vitatkozom veled (is), csak néha azt érzem, hogy felbosszant a másképp gondolkodók buboréka.

több mint 5 éve
Ugy tunik van egy reteg a a tobbnyire balra huzo tudomanyos korokben az angolszasz vilagban, akik megijedtek az elmult honapok torteneseitol, a szornyetegtol ami senkitol sem zavartatva, sot, sokuk altal eljenezve akkorara nott, hogy most mar a nyugati tarsadalmak legfeltettebb kincset, a szolasszabadsagot is veszelyezteti: Cancel culture avagy az Ellehetetlenites kulturaja.Amig korabban csak az elvi ellenlabasukat marta szet ez a "virus", addig nem tettek semmit, most mar a sajat koruket veszelyezteti, igy raebredtek elso kezbol szerzett tapasztalattal, hogy mit segitettek eletre kelteni. Engem mondjuk nem zavar, hogy mi volt az ebredesuk kivalto oka, a lenyeg, hogy ebredeznek.
1. Elobb a Harper magazinba irt nyilt levelet 150+ akademikus arrol, hogy ez az ellehetetlenites es demonizalas mar nekik is sok es a demokratikus alaperteket veszelyezteti ha mindenkit kirugatnak/elnemitanak aki olyat mond ami valakinek nem tetszik:
harpers.org/a-letter-on-justice-and-open-debate/
2. Majd most a Wall Street Journalban talaltam egy Yale egyetemen (liberalis elit mekkaja) is tanito fizikustol szarmazo cikket, ami arrol szol, hogy korabban nem hittek volna, hogy a nyelveszet es egyeb tarsadalomtudomanyok utan valaha Amerikaban a "tudomanyos" tudomanyagakat (Aka. kb. a termeszettudomanyok mint fizika, kemia stb.) es a bennuk mozgokat is ideologiai alapon elkezdik cencurazni, ugy ahogyan tette azt a naci es a szovjet birodalom is pl a biologiaval foglalkozokkal:
www.wsj.com/articles/the-ideological-corruption-of-science-11594572501
Ez mind orvendetes, de ennel tobb kell, sokkal tobb. Kezdetnek viszont jo.
Szerkesztette: undisputedly
több mint 5 éve
Kösz, átolvasom majd, amikor lesz némi időm.Most tényleg azt várod, hogy szzakirodalommal meg kutatásokkal támasszak alá egy ilyen kijelentést? Nem tudom, mert nincsenek ilyen kutatások, mert már egy ilyesmi kutatás, felmérés ötlete is rasszistának lenne azonnal bélyegezve, a kutatói meg ellehetetlenítve.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1741-3737.2008.00581.x
De ha már itt tartunk, az hogy van, hogy a rasszista, gonosz fehérek közül rengetegen fogadnak örökbe fekete, vagy ázsiai gyerekeket, akár a hollywoodi sztárokat, akár az átlagembereket nézzük, közben meg olyat még egyetlen egyet sem láttam, hogy egy fekete vagy ázsiai pár fehér gyereket választott volna?
De nyilván a fehér ember mind rasszista, és csak a fehér ember.
warr_b
time.com/the-realities-of-raising-a-kid-of-a-different-race/
ifstudies.org/blog/the-adoptive-difference-new-evidence-on-how-adopted-children-perform-in-school
escholarship.org/content/qt8zq4q79h/qt8zq4q79h.pdf
8 percet szántam rá.
Összegzés, arról amit találtam:
1) vegyes örökbefogadott gyerekeknek sokkal bonyolultabb a faji kérdés, főleg ha nem beszélnek róla nyíltan velük
2) nem mennek vissza a fajtájukhoz (sic!), hanem többnyire a környezetük érezteti velük, hogy mások, és ezt a mai USA-ban nehéz kezelni még a legfelvilágosultabb fehér szülőknek is
3) az oktatás sokat segíthet, de nem az iskolai, hanem az otthoni nyílt beszéd a rasszokról, azok különbözőségéről, és igenis az identitás erősítése és nem elnyomása a célravezető
4) sokan lesznek depressziósok, öngyilkosok, esetleg a csalódottságuk miatt negatív élettapasztaltokat erőszakos frusztrációval élik ki, de a fenti gyorsan összekeresett tanulmányok egyike sem mutatott rá arra a jelenségre, hogy "visszamennek a gettóba, mert a vér üti a neveltetést"
Örökbefogadás, tudom, tudom egyedi ügy: www.goodmorningamerica.com/family/story/black-mother-adopted-white-baby-carry-adoption-papers-71388566
Előre eldöntötted, hogy ilyen meg olyan nincs MERT NINCS és kész. Így nagyon nehéz értelmesen vitázni, beszélgetni. Nem ez az első ilyen hsz-det, csak jelezni szeretném, hogy úgy nagyon nehéz vitatkozni, hogy az egyik fél csak azt mondogatja, hogy DE.
Gyurma Pappa
A másik témáról némi infó:
creatingafamily.org/adoption-category/black-families-adopting-white-children/
www.childwelfare.gov/pubPDFs/foster.pdf
The following are the races and ethnicities of the estimated 437,465 children in foster care on September
30, 2016:
44 percent were White.
23 percent were Black or African-American.
21 percent were Hispanic (of any race).
9 percent were other races or multiracial.7
2 percent were unknown or unable to be determined
Nem döntöttem én el előre semmit, csak én ilyen esetekről olvastam/hallottam.

több mint 5 éve
Ez is igaz...én naivan úgy gondolom h több fekete-ázsia gyerek "elérhető"Persze, a fehér gyerekeket csak a fehérek keresik!gondolom ennek kereslet kinálat vonzata is vanMost tényleg azt várod, hogy szzakirodalommal meg kutatásokkal támasszak alá egy ilyen kijelentést? Nem tudom, mert nincsenek ilyen kutatások, mert már egy ilyesmi kutatás, felmérés ötlete is rasszistának lenne azonnal bélyegezve, a kutatói meg ellehetetlenítve.Nagyon nem volt mit! A laposföldhívő is azt mondja, hogy ez biza lapos, aztán ha alá is kéne támasztani hallgat meg az empirikus megfigyeléseire hagyatkozik.Jól megcáfoltál 😊Rendszeresen hozod ezeket a 'barátom látta' meg a 'szomszédom is mondta' példáidat, de a 'a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig' tényállításodat bizonyítsd már valamiféle szakirodalommal, ahelyett, hogy hát biza hallottam meg a barátom is mondta példák helyett! Meg melyik a 'jó' vér AB-s 0-ás, rhesus-faktor is számít?Kaepernick mar nem is rejtegeti az igazi nezeteit. Sosem a rendori eroszakrol szolt ez nala. Most mar a feher felsobbrenduseggel azonositja Julius 4-et, a feherek eltiportak az oveit es jon a felszabaditas. (erdekesseg: 2011-ben meg koszontotte az unnepet egy tweetben 😊 )Hány ilyen sztori volt, kint feketékkel, itthon cigányokkal... megkaptak mindent a normális, fehér nevelőszülőktől, taníttatást, szeretetet, lehetőséget, aztán egyszercsak bekattan náluk valami, és egyik napról a másikra visszamennek az övéik közé, adott esetben vissza a gettóba, a nyomorba, a bűnözésbe. Mert a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig...
Erdekes sorok amugy egy olyan milliardostol, akit a fekete csaladja gyerekkoraban elhagyott es feherek fogadtak orokbe, neveltek fel sikeres sportolonak.
Amugy a Nike kampany utan most irt ala szerzodest a Netflix-szel es a Disney-vel.
Most akkor el van nyomva vagy sem?
undisputedly
warr_b
VanillaSky
warr_b
VanillaSky
De ha már itt tartunk, az hogy van, hogy a rasszista, gonosz fehérek közül rengetegen fogadnak örökbe fekete, vagy ázsiai gyerekeket, akár a hollywoodi sztárokat, akár az átlagembereket nézzük, közben meg olyat még egyetlen egyet sem láttam, hogy egy fekete vagy ázsiai pár fehér gyereket választott volna?
warr_b
briareos
nagir
briareos

ETO, A.C. Milan, Winnipeg Jets, Liverpool F.C., SF Giants, Chicago Bulls, Vale 46, MvG, Senna, Lance Armstrong, Stephen Hendry, Mike Tyson, Boris Becker, Tiger Woods, Jan-Ove Waldner FAN!!!
több mint 5 éve
én naivan úgy gondolom h több fekete-ázsia gyerek "elérhető"Persze, a fehér gyerekeket csak a fehérek keresik!gondolom ennek kereslet kinálat vonzata is vanMost tényleg azt várod, hogy szzakirodalommal meg kutatásokkal támasszak alá egy ilyen kijelentést? Nem tudom, mert nincsenek ilyen kutatások, mert már egy ilyesmi kutatás, felmérés ötlete is rasszistának lenne azonnal bélyegezve, a kutatói meg ellehetetlenítve.Nagyon nem volt mit! A laposföldhívő is azt mondja, hogy ez biza lapos, aztán ha alá is kéne támasztani hallgat meg az empirikus megfigyeléseire hagyatkozik.Jól megcáfoltál 😊Rendszeresen hozod ezeket a 'barátom látta' meg a 'szomszédom is mondta' példáidat, de a 'a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig' tényállításodat bizonyítsd már valamiféle szakirodalommal, ahelyett, hogy hát biza hallottam meg a barátom is mondta példák helyett! Meg melyik a 'jó' vér AB-s 0-ás, rhesus-faktor is számít?Kaepernick mar nem is rejtegeti az igazi nezeteit. Sosem a rendori eroszakrol szolt ez nala. Most mar a feher felsobbrenduseggel azonositja Julius 4-et, a feherek eltiportak az oveit es jon a felszabaditas. (erdekesseg: 2011-ben meg koszontotte az unnepet egy tweetben 😊 )Hány ilyen sztori volt, kint feketékkel, itthon cigányokkal... megkaptak mindent a normális, fehér nevelőszülőktől, taníttatást, szeretetet, lehetőséget, aztán egyszercsak bekattan náluk valami, és egyik napról a másikra visszamennek az övéik közé, adott esetben vissza a gettóba, a nyomorba, a bűnözésbe. Mert a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig...
Erdekes sorok amugy egy olyan milliardostol, akit a fekete csaladja gyerekkoraban elhagyott es feherek fogadtak orokbe, neveltek fel sikeres sportolonak.
Amugy a Nike kampany utan most irt ala szerzodest a Netflix-szel es a Disney-vel.
undisputedly
warr_b
VanillaSky
warr_b
VanillaSky
warr_b
briareos
nagir
több mint 5 éve
Most tényleg azt várod, hogy szzakirodalommal meg kutatásokkal támasszak alá egy ilyen kijelentést? Nem tudom, mert nincsenek ilyen kutatások, mert már egy ilyesmi kutatás, felmérés ötlete is rasszistának lenne azonnal bélyegezve, a kutatói meg ellehetetlenítve.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1741-3737.2008.00581.x
warr_b
time.com/the-realities-of-raising-a-kid-of-a-different-race/
ifstudies.org/blog/the-adoptive-difference-new-evidence-on-how-adopted-children-perform-in-school
escholarship.org/content/qt8zq4q79h/qt8zq4q79h.pdf
8 percet szántam rá.
Összegzés, arról amit találtam:
1) vegyes örökbefogadott gyerekeknek sokkal bonyolultabb a faji kérdés, főleg ha nem beszélnek róla nyíltan velük
2) nem mennek vissza a fajtájukhoz (sic!), hanem többnyire a környezetük érezteti velük, hogy mások, és ezt a mai USA-ban nehéz kezelni még a legfelvilágosultabb fehér szülőknek is
3) az oktatás sokat segíthet, de nem az iskolai, hanem az otthoni nyílt beszéd a rasszokról, azok különbözőségéről, és igenis az identitás erősítése és nem elnyomása a célravezető
4) sokan lesznek depressziósok, öngyilkosok, esetleg a csalódottságuk miatt negatív élettapasztaltokat erőszakos frusztrációval élik ki, de a fenti gyorsan összekeresett tanulmányok egyike sem mutatott rá arra a jelenségre, hogy "visszamennek a gettóba, mert a vér üti a neveltetést"
Örökbefogadás, tudom, tudom egyedi ügy: www.goodmorningamerica.com/family/story/black-mother-adopted-white-baby-carry-adoption-papers-71388566
Előre eldöntötted, hogy ilyen meg olyan nincs MERT NINCS és kész. Így nagyon nehéz értelmesen vitázni, beszélgetni. Nem ez az első ilyen hsz-det, csak jelezni szeretném, hogy úgy nagyon nehéz vitatkozni, hogy az egyik fél csak azt mondogatja, hogy DE.

több mint 5 éve
Persze, a fehér gyerekeket csak a fehérek keresik!gondolom ennek kereslet kinálat vonzata is vanMost tényleg azt várod, hogy szzakirodalommal meg kutatásokkal támasszak alá egy ilyen kijelentést? Nem tudom, mert nincsenek ilyen kutatások, mert már egy ilyesmi kutatás, felmérés ötlete is rasszistának lenne azonnal bélyegezve, a kutatói meg ellehetetlenítve.Nagyon nem volt mit! A laposföldhívő is azt mondja, hogy ez biza lapos, aztán ha alá is kéne támasztani hallgat meg az empirikus megfigyeléseire hagyatkozik.Jól megcáfoltál 😊Rendszeresen hozod ezeket a 'barátom látta' meg a 'szomszédom is mondta' példáidat, de a 'a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig' tényállításodat bizonyítsd már valamiféle szakirodalommal, ahelyett, hogy hát biza hallottam meg a barátom is mondta példák helyett! Meg melyik a 'jó' vér AB-s 0-ás, rhesus-faktor is számít?Kaepernick mar nem is rejtegeti az igazi nezeteit. Sosem a rendori eroszakrol szolt ez nala. Most mar a feher felsobbrenduseggel azonositja Julius 4-et, a feherek eltiportak az oveit es jon a felszabaditas. (erdekesseg: 2011-ben meg koszontotte az unnepet egy tweetben 😊 )Hány ilyen sztori volt, kint feketékkel, itthon cigányokkal... megkaptak mindent a normális, fehér nevelőszülőktől, taníttatást, szeretetet, lehetőséget, aztán egyszercsak bekattan náluk valami, és egyik napról a másikra visszamennek az övéik közé, adott esetben vissza a gettóba, a nyomorba, a bűnözésbe. Mert a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig...
undisputedly
warr_b
VanillaSky
warr_b
VanillaSky
warr_b
briareos

ETO, A.C. Milan, Winnipeg Jets, Liverpool F.C., SF Giants, Chicago Bulls, Vale 46, MvG, Senna, Lance Armstrong, Stephen Hendry, Mike Tyson, Boris Becker, Tiger Woods, Jan-Ove Waldner FAN!!!
több mint 5 éve
gondolom ennek kereslet kinálat vonzata is vanMost tényleg azt várod, hogy szzakirodalommal meg kutatásokkal támasszak alá egy ilyen kijelentést? Nem tudom, mert nincsenek ilyen kutatások, mert már egy ilyesmi kutatás, felmérés ötlete is rasszistának lenne azonnal bélyegezve, a kutatói meg ellehetetlenítve.Nagyon nem volt mit! A laposföldhívő is azt mondja, hogy ez biza lapos, aztán ha alá is kéne támasztani hallgat meg az empirikus megfigyeléseire hagyatkozik.Jól megcáfoltál 😊Rendszeresen hozod ezeket a 'barátom látta' meg a 'szomszédom is mondta' példáidat, de a 'a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig' tényállításodat bizonyítsd már valamiféle szakirodalommal, ahelyett, hogy hát biza hallottam meg a barátom is mondta példák helyett! Meg melyik a 'jó' vér AB-s 0-ás, rhesus-faktor is számít?Kaepernick mar nem is rejtegeti az igazi nezeteit. Sosem a rendori eroszakrol szolt ez nala. Most mar a feher felsobbrenduseggel azonositja Julius 4-et, a feherek eltiportak az oveit es jon a felszabaditas. (erdekesseg: 2011-ben meg koszontotte az unnepet egy tweetben 😊 )Hány ilyen sztori volt, kint feketékkel, itthon cigányokkal... megkaptak mindent a normális, fehér nevelőszülőktől, taníttatást, szeretetet, lehetőséget, aztán egyszercsak bekattan náluk valami, és egyik napról a másikra visszamennek az övéik közé, adott esetben vissza a gettóba, a nyomorba, a bűnözésbe. Mert a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig...
undisputedly
warr_b
VanillaSky
warr_b
VanillaSky
warr_b
több mint 5 éve
Most tényleg azt várod, hogy szzakirodalommal meg kutatásokkal támasszak alá egy ilyen kijelentést? Nem tudom, mert nincsenek ilyen kutatások, mert már egy ilyesmi kutatás, felmérés ötlete is rasszistának lenne azonnal bélyegezve, a kutatói meg ellehetetlenítve.Nagyon nem volt mit! A laposföldhívő is azt mondja, hogy ez biza lapos, aztán ha alá is kéne támasztani hallgat meg az empirikus megfigyeléseire hagyatkozik.Jól megcáfoltál 😊Rendszeresen hozod ezeket a 'barátom látta' meg a 'szomszédom is mondta' példáidat, de a 'a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig' tényállításodat bizonyítsd már valamiféle szakirodalommal, ahelyett, hogy hát biza hallottam meg a barátom is mondta példák helyett! Meg melyik a 'jó' vér AB-s 0-ás, rhesus-faktor is számít?Kaepernick mar nem is rejtegeti az igazi nezeteit. Sosem a rendori eroszakrol szolt ez nala. Most mar a feher felsobbrenduseggel azonositja Julius 4-et, a feherek eltiportak az oveit es jon a felszabaditas. (erdekesseg: 2011-ben meg koszontotte az unnepet egy tweetben 😊 )Hány ilyen sztori volt, kint feketékkel, itthon cigányokkal... megkaptak mindent a normális, fehér nevelőszülőktől, taníttatást, szeretetet, lehetőséget, aztán egyszercsak bekattan náluk valami, és egyik napról a másikra visszamennek az övéik közé, adott esetben vissza a gettóba, a nyomorba, a bűnözésbe. Mert a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig...
undisputedly
warr_b
VanillaSky
warr_b
VanillaSky

több mint 5 éve
akkor bizony rasszista vagyok.mondtam én, hogy rasszista vagy, tessék itt a bizonyíték #context #újságírás2020
undisputedly
Egyébként minden szavaddal egyetértek, és a relatiivizálás az egyik fő oka annak, hogy nincs értelmes kommunikáció a két oldal között. Mert amíg kenegetjük, hogy a John Legend féle reflektorfényvadászok beszélhetnek amit akarnak, és arra nem mondjuk ki nyíltan, hogy rasszista, addig nem tudunk miről beszélni.
Az a kijelentés, tett, akármi, ami abból indul ki, hogy azért olyan mert fekete/fehér/sárga, az rasszista. Akkor is ha jó szándékú. Ha azt mondom, hogy jó sportoló, mert fekete, akkor ez egy igenis rasszista kijelentés, de ezen nem sértődik meg senki. De ha hozzá teszem, hogy könnyű neki, akkor már vérig sértődnek, teszem hozzá, főleg a fehér liberális értelmiségiek, akik szintén jobban szeretik a tv-ben nézni a feketéket, és nem rasszisták, mert van fekete barátjuk. Csak, hogy azzal, hogy ők még 2020-ban is észreveszik, hogy ő fekete, pont ugyanannyira a probléma részei és nem a megoldásé, mint a déli suttyók. Az előző a cancel culture-ral, az utóbbi fegyverrel teszi tönkre az életed. Sokszor nincs nagy különbség.
Klasszikust idéznék:
www.youtube.com/watch?v=mufDH17GWF0

több mint 5 éve
vagy megpróbálja rendesen és kiderül hogy hoppáNagyon nem volt mit! A laposföldhívő is azt mondja, hogy ez biza lapos, aztán ha alá is kéne támasztani hallgat meg az empirikus megfigyeléseire hagyatkozik.Jól megcáfoltál 😊Rendszeresen hozod ezeket a 'barátom látta' meg a 'szomszédom is mondta' példáidat, de a 'a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig' tényállításodat bizonyítsd már valamiféle szakirodalommal, ahelyett, hogy hát biza hallottam meg a barátom is mondta példák helyett! Meg melyik a 'jó' vér AB-s 0-ás, rhesus-faktor is számít?Kaepernick mar nem is rejtegeti az igazi nezeteit. Sosem a rendori eroszakrol szolt ez nala. Most mar a feher felsobbrenduseggel azonositja Julius 4-et, a feherek eltiportak az oveit es jon a felszabaditas. (erdekesseg: 2011-ben meg koszontotte az unnepet egy tweetben 😊 )Hány ilyen sztori volt, kint feketékkel, itthon cigányokkal... megkaptak mindent a normális, fehér nevelőszülőktől, taníttatást, szeretetet, lehetőséget, aztán egyszercsak bekattan náluk valami, és egyik napról a másikra visszamennek az övéik közé, adott esetben vissza a gettóba, a nyomorba, a bűnözésbe. Mert a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig...
undisputedly
warr_b
VanillaSky
warr_b
VanillaSky
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
VanillaSky
1 625
Nagyon nem volt mit! A laposföldhívő is azt mondja, hogy ez biza lapos, aztán ha alá is kéne támasztani hallgat meg az empirikus megfigyeléseire hagyatkozik.Jól megcáfoltál 😊Rendszeresen hozod ezeket a 'barátom látta' meg a 'szomszédom is mondta' példáidat, de a 'a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig' tényállításodat bizonyítsd már valamiféle szakirodalommal, ahelyett, hogy hát biza hallottam meg a barátom is mondta példák helyett! Meg melyik a 'jó' vér AB-s 0-ás, rhesus-faktor is számít?Kaepernick mar nem is rejtegeti az igazi nezeteit. Sosem a rendori eroszakrol szolt ez nala. Most mar a feher felsobbrenduseggel azonositja Julius 4-et, a feherek eltiportak az oveit es jon a felszabaditas. (erdekesseg: 2011-ben meg koszontotte az unnepet egy tweetben 😊 )Hány ilyen sztori volt, kint feketékkel, itthon cigányokkal... megkaptak mindent a normális, fehér nevelőszülőktől, taníttatást, szeretetet, lehetőséget, aztán egyszercsak bekattan náluk valami, és egyik napról a másikra visszamennek az övéik közé, adott esetben vissza a gettóba, a nyomorba, a bűnözésbe. Mert a vér gyakorlatilag mindig üti a nevelést, mindig...
undisputedly
warr_b
VanillaSky
warr_b
"Száz ismétlés, heti három éjszaka, négy éven keresztül gondolta Bernard Marx, a hipnopédiaspecialista. Hatvankétezer-négyszáz ismétlés, és az állítás igazsággá válik. Idióták!"
több mint 5 éve
Bezzeg a barna csempe rózsaszín fugával... 😛És mi van, ha valakit taszít a sötét bőr, a bongyor haj vagy a vastag száj? Nincs semmi baja alapjáratok az afroamerikaiakkal, csak ezek a tulajdonságok, külső jegyek visszatetszőek számára. Ahogy van akinek a testszőr taszító, vagy a bibircsók, esetleg a kék szemtől rázza ki a hideg. Akkor rasszista vagy csak fura értékítélet/ízlése van? 😂peterk: " nem minden rassz alapu megkulonboztetes rasszizmus"Ezt úgy hívják, hogy relativizálás.Nem. Éppen akkor kezdünk el kenni, sikálni, ha nem pontosan használjuk a definíciót, mert akkor ugyanabba a hibába esünk, mint amibe manapság a különböző oldalak radikálisai olyan gyakran szeretnek beleesni: minden sz*rra rámondva, hogy rasszista. A rasszizmus definíciója pontos, és jól körülírhatóak a határai. A sztereotípia, előítélet nem rasszizmus. Ha az lenne, akkor az is rasszizmus lenne, hogy a német unalmas / munkamániás, az olasz maffiózó, a muszlim meg terrorista. De nem az. Akkor lesz az, ha a sztereotip előítéleteket felhasználva felsőbbrendűségi elméleteket gyártunk belőle, és megszületik például Nitche eltorzított, kiforgatott übermentsch-e.Vagyis rasszista.Azon vitázunk, hogy a föld gömbölyű-e. Nem minden rassz alapú megkülönböztetés rasszizmus. A felsőbbrendűségi elvű megkülönböztetés a rasszizmus. Van egy csomó egyéb - rasszok közötti - komplexus, sztereotípia, alsóbbrendűségi érzés, vagy éppen sima agyhalottság is, ahogy mondod, de ezek nem tartoznak a rasszizmus körébe. Az se rasszizmus, ha egyszeri amerikai Karen beszarik egy fekete futártól, mert fekete. Az hülye sztereotípia. Akkor lesz belőle rasszizmus, ha ijedtségében elborul az agya és leniggerezi. A cigány kurva nem csak cigány kuncsaftokat nem fogad, hanem ukránokat se, meg albánokat se. Nem a rasszuk miatt, hanem a sztereotípiák miatt.Maga a definíció ettől még superiority elvű, fehérként fehérrel szemben nem lehetsz rasszista, ahogy feketeként feketével szemben sem. Ha én azt mondom rád, hogy azért vagy ilyen vagy olyan mert fehér vagy, azzal magamra is ezt mondom, ez fából vaskarika.Ez netto hülyeség.
peterk2005
Egy cigány is lehet cigánnyal szemben rasszista.
A Rosszlányok tele van olyan hirdetésekkel, ahol cigánylány írja, hogy csak fehéreket fogad.
Pont az a rasszizmus lényege, hogy foglalkozik a bőrszínnel, származással. Te vagy én leszarjuk, nem vagyunk rasszisták. De a KKK-sok, BLM-esek, a sok PC-fasz és a sok ostoba gyűlölködő meg ezen pörög, ki fehér, ki fekete, ki indián, ki a faszomtudjami, ezért ők rasszisták. De hogy agyhalottak, az biztos.
Sobri Jóska
peterk2005
Aki a sztereotipiák, előítéletek alapján dönt, az a rasszista.
Amit te írsz, az a tipikus, “nem az a bajom vele, hogy cigány, hanem az, hogy koszos, büdös, tróger, tolvaj, hisz tudod milyenek a cigányok...” metodika. Brávó.
Sobri Jóska
(A "cigány lusta, tolvaj, koszos" sem rasszizmus, az is sztereotípia, előítélet. Feltéve, hogy tényleg ennyiről van szó. Mert az igaz, hogy gyakran ez csak hivatkozási alap, valójában a történet nem áll meg itt, hanem kimondva vagy kimondatlanul megy tovább a "rétinégerig". Ami már valóban rasszizmus. Fontosak ezek a distinkciók, ha valamikor rendet akarunk tenni rasszizmus szempontból, mert ma nagyon sokakat éppen az taszít el a rasszizmus elleni fellépés akceptálásától, hogy lerasszistázzák, mikor egyszerűen csak előítéletes.)
peterk2005
Sobri Jóska
De.
Az, hogy kenegeted a sajat fogalmaid hatarait, az meg pont a relativizalas.
Szerinted ha pl egy feher ember bevallja, hogy minden feketet utal es legszivesebben megrugdosna oket, mert azok sikeresebbek nala, az nem rasszizmus, mert nem gondolja magat felsobbrendunek. Ez igy eletszerutlen, nem? Vagy rosszul ertem amit irsz.
Pont az a rasszizmus lenyege, hogy egy bizonyos kulso jegy alapjan belso ertekeket tarsit mindenkihez aki hordozoja a kulso jegynek.
Egyik formaja valoban az, hogy felsobbrenduseggel igazolja ezeket a velt karaktetjegyeket (pl naci ideologiai)
De ma mar a globalizacio es a heterogen/mixed tarsadalmakban nem csak ezt ertjuk rasszizmus alatt.
Ha en elolvasom, hogy a legnagyobb atlag keresettel usaban az azsiaiak birnak, de en a missisippi-i mocsarakbol szarmazva elkezdem mindet utalni ugy, hogy meg eggyel sem talalkoztam eletemben, tehat nincs eloiteletem, es teleirom az internetet a "sargakat" szapulo es demonizalo materiaval, akkor bizony rasszista vagyok.
undisputedly
warr_b

több mint 5 éve
És mi van, ha valakit taszít a sötét bőr, a bongyor haj vagy a vastag száj? Nincs semmi baja alapjáratok az afroamerikaiakkal, csak ezek a tulajdonságok, külső jegyek visszatetszőek számára. Ahogy van akinek a testszőr taszító, vagy a bibircsók, esetleg a kék szemtől rázza ki a hideg. Akkor rasszista vagy csak fura értékítélet/ízlése van? 😂peterk: " nem minden rassz alapu megkulonboztetes rasszizmus"Ezt úgy hívják, hogy relativizálás.Nem. Éppen akkor kezdünk el kenni, sikálni, ha nem pontosan használjuk a definíciót, mert akkor ugyanabba a hibába esünk, mint amibe manapság a különböző oldalak radikálisai olyan gyakran szeretnek beleesni: minden sz*rra rámondva, hogy rasszista. A rasszizmus definíciója pontos, és jól körülírhatóak a határai. A sztereotípia, előítélet nem rasszizmus. Ha az lenne, akkor az is rasszizmus lenne, hogy a német unalmas / munkamániás, az olasz maffiózó, a muszlim meg terrorista. De nem az. Akkor lesz az, ha a sztereotip előítéleteket felhasználva felsőbbrendűségi elméleteket gyártunk belőle, és megszületik például Nitche eltorzított, kiforgatott übermentsch-e.Vagyis rasszista.Azon vitázunk, hogy a föld gömbölyű-e. Nem minden rassz alapú megkülönböztetés rasszizmus. A felsőbbrendűségi elvű megkülönböztetés a rasszizmus. Van egy csomó egyéb - rasszok közötti - komplexus, sztereotípia, alsóbbrendűségi érzés, vagy éppen sima agyhalottság is, ahogy mondod, de ezek nem tartoznak a rasszizmus körébe. Az se rasszizmus, ha egyszeri amerikai Karen beszarik egy fekete futártól, mert fekete. Az hülye sztereotípia. Akkor lesz belőle rasszizmus, ha ijedtségében elborul az agya és leniggerezi. A cigány kurva nem csak cigány kuncsaftokat nem fogad, hanem ukránokat se, meg albánokat se. Nem a rasszuk miatt, hanem a sztereotípiák miatt.Maga a definíció ettől még superiority elvű, fehérként fehérrel szemben nem lehetsz rasszista, ahogy feketeként feketével szemben sem. Ha én azt mondom rád, hogy azért vagy ilyen vagy olyan mert fehér vagy, azzal magamra is ezt mondom, ez fából vaskarika.Ez netto hülyeség.
peterk2005
A Rosszlányok tele van olyan hirdetésekkel, ahol cigánylány írja, hogy csak fehéreket fogad.
Pont az a rasszizmus lényege, hogy foglalkozik a bőrszínnel, származással. Te vagy én leszarjuk, nem vagyunk rasszisták. De a KKK-sok, BLM-esek, a sok PC-fasz és a sok ostoba gyűlölködő meg ezen pörög, ki fehér, ki fekete, ki indián, ki a faszomtudjami, ezért ők rasszisták. De hogy agyhalottak, az biztos.
Sobri Jóska
peterk2005
Amit te írsz, az a tipikus, “nem az a bajom vele, hogy cigány, hanem az, hogy koszos, büdös, tróger, tolvaj, hisz tudod milyenek a cigányok...” metodika. Brávó.
Sobri Jóska
(A "cigány lusta, tolvaj, koszos" sem rasszizmus, az is sztereotípia, előítélet. Feltéve, hogy tényleg ennyiről van szó. Mert az igaz, hogy gyakran ez csak hivatkozási alap, valójában a történet nem áll meg itt, hanem kimondva vagy kimondatlanul megy tovább a "rétinégerig". Ami már valóban rasszizmus. Fontosak ezek a distinkciók, ha valamikor rendet akarunk tenni rasszizmus szempontból, mert ma nagyon sokakat éppen az taszít el a rasszizmus elleni fellépés akceptálásától, hogy lerasszistázzák, mikor egyszerűen csak előítéletes.)
peterk2005
Sobri Jóska
De.
Szerinted ha pl egy feher ember bevallja, hogy minden feketet utal es legszivesebben megrugdosna oket, mert azok sikeresebbek nala, az nem rasszizmus, mert nem gondolja magat felsobbrendunek. Ez igy eletszerutlen, nem? Vagy rosszul ertem amit irsz.
Pont az a rasszizmus lenyege, hogy egy bizonyos kulso jegy alapjan belso ertekeket tarsit mindenkihez aki hordozoja a kulso jegynek.
Egyik formaja valoban az, hogy felsobbrenduseggel igazolja ezeket a velt karaktetjegyeket (pl naci ideologiai)
De ma mar a globalizacio es a heterogen/mixed tarsadalmakban nem csak ezt ertjuk rasszizmus alatt.
Ha en elolvasom, hogy a legnagyobb atlag keresettel usaban az azsiaiak birnak, de en a missisippi-i mocsarakbol szarmazva elkezdem mindet utalni ugy, hogy meg eggyel sem talalkoztam eletemben, tehat nincs eloiteletem, es teleirom az internetet a "sargakat" szapulo es demonizalo materiaval, akkor bizony rasszista vagyok.
undisputedly

több mint 5 éve
ha nagy a szükség, gyönasegíccségSzerinted ha pl egy feher ember bevallja, hogy minden feketet utal es legszivesebben megrugdosna oket, mert azok sikeresebbek nala, az nem rasszizmus, mert nem gondolja magat felsobbrendunek. Ez igy eletszerutlen, nem? Vagy rosszul ertem amit irsz.undisputedlyJól érted. Nincs rasszizmus valamilyen felsőbbrendűségi teória nélkül. Ha az utálathoz, gyűlölethez nem társul ilyen, az nem rasszizmus, hanem gyűlölet, utálat, szrereotípia, előítélet, elfogultság vagy hasonló.
(A felsőbbrendűségi teóriának persze nem kell feltétlenül valamilyen extrém übermensch vagy genetikai felsőbbredűségi elvnek lennie. Lehet az áttételesebb, nem direkt, és akár kultúrális, szociális alapú is. De kell lennie, anélkül nem rasszizmusról van szó. És azt sem mondtam, hogy ha nem rasszizmusról van szó, akkor minden rendben. Rengeteg negatív emberi attitűd van, a rasszizmus csak egy a sokból.)
peterk2005
hu.m.wikipedia.org/wiki/Rasszizmus

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 5 éve
Szerinted ha pl egy feher ember bevallja, hogy minden feketet utal es legszivesebben megrugdosna oket, mert azok sikeresebbek nala, az nem rasszizmus, mert nem gondolja magat felsobbrendunek. Ez igy eletszerutlen, nem? Vagy rosszul ertem amit irsz.undisputedlyJól érted. Nincs rasszizmus valamilyen felsőbbrendűségi teória nélkül. Ha az utálathoz, gyűlölethez nem társul ilyen, az nem rasszizmus, hanem gyűlölet, utálat, szrereotípia, előítélet, elfogultság vagy hasonló.
(A felsőbbrendűségi teóriának persze nem kell feltétlenül valamilyen extrém übermensch vagy genetikai felsőbbredűségi elvnek lennie. Lehet az áttételesebb, nem direkt, és akár kultúrális, szociális alapú is. De kell lennie, anélkül nem rasszizmusról van szó. És azt sem mondtam, hogy ha nem rasszizmusról van szó, akkor minden rendben. Rengeteg negatív emberi attitűd van, a rasszizmus csak egy a sokból.)

több mint 5 éve
peterk: " nem minden rassz alapu megkulonboztetes rasszizmus"Ezt úgy hívják, hogy relativizálás.Nem. Éppen akkor kezdünk el kenni, sikálni, ha nem pontosan használjuk a definíciót, mert akkor ugyanabba a hibába esünk, mint amibe manapság a különböző oldalak radikálisai olyan gyakran szeretnek beleesni: minden sz*rra rámondva, hogy rasszista. A rasszizmus definíciója pontos, és jól körülírhatóak a határai. A sztereotípia, előítélet nem rasszizmus. Ha az lenne, akkor az is rasszizmus lenne, hogy a német unalmas / munkamániás, az olasz maffiózó, a muszlim meg terrorista. De nem az. Akkor lesz az, ha a sztereotip előítéleteket felhasználva felsőbbrendűségi elméleteket gyártunk belőle, és megszületik például Nitche eltorzított, kiforgatott übermentsch-e.Vagyis rasszista.Azon vitázunk, hogy a föld gömbölyű-e. Nem minden rassz alapú megkülönböztetés rasszizmus. A felsőbbrendűségi elvű megkülönböztetés a rasszizmus. Van egy csomó egyéb - rasszok közötti - komplexus, sztereotípia, alsóbbrendűségi érzés, vagy éppen sima agyhalottság is, ahogy mondod, de ezek nem tartoznak a rasszizmus körébe. Az se rasszizmus, ha egyszeri amerikai Karen beszarik egy fekete futártól, mert fekete. Az hülye sztereotípia. Akkor lesz belőle rasszizmus, ha ijedtségében elborul az agya és leniggerezi. A cigány kurva nem csak cigány kuncsaftokat nem fogad, hanem ukránokat se, meg albánokat se. Nem a rasszuk miatt, hanem a sztereotípiák miatt.Maga a definíció ettől még superiority elvű, fehérként fehérrel szemben nem lehetsz rasszista, ahogy feketeként feketével szemben sem. Ha én azt mondom rád, hogy azért vagy ilyen vagy olyan mert fehér vagy, azzal magamra is ezt mondom, ez fából vaskarika.Ez netto hülyeség.
peterk2005
Sobri Jóska
peterk2005
Sobri Jóska
peterk2005
Sobri Jóska
De.
Szerkesztette: undisputedly
több mint 5 éve
Ha szépnek akarja vlk látni a csúnya feleségét akkor az a szíve joga, az ő választása, Akár még tetszhet is. De azt mondani erről a pojácáról hogy hiteles akár egy vidéki kolbásztöltő versenyen az megint csak választás kérdése. Pont olyan hiteles mint egy sajtótájékoztatón zsebre dugott kézzel az elszabott öltönyében berogyasztott lábbal. Van aki a laza politikus zsenit látja benne, van aki a kolbásztöltő parasztot.
Ez megint csak választás kérdése.