Politika
65 feliratkozó
több mint 5 éve
Tisza egy elég overrated pali volt (mindkettő.). Trianon ezerszer lerágott csont, hosszú évtizedek elbaszott nemzetiségi, betelepítési és munkaerő-politikája, valamint a mindenkori magyar nemesség és értelmiség szűklátókörűsége katalizátorként segítette elő, az amúgy a XIX. századi virágzó nacionalizmus okán amúgy is elkerülhetetlen Trianont. Mert szögezzük le, Trianon így vagy úgy, de megtörtént volna. Maximum nem egy háború után, hanem békésebb demokratikusabb elszakadás következtében, ahogy széthullott a CCCP is. Maximum arról vitatkozunk, hogy mennyi az annyi. Hogy akkor most Arad, Kassa, Szabadka határon innen, vagy onnan, de Fiuméről, Pozsonyról, Tátráról, Burgenlandról álmodozni marhaság.Nem ezzel van a bajom h Habsburg is bad hanem h nem igazán van olyan akire magyar királyként azt mondhatjuk h na ez igen, ő tényleg nagy király volt. Elsősorban voltak tekintettel a birodalomra és ritkábban ránk. Ezzel nincs baj de épp ezért ne mondjuk h nagy királyaink voltak.Szerintem a kettő érdeke gyakrabban függött össze, és ritkán hoztak olyan döntés - amiből Magyarországnak hátránya lett volna, a birodalomnak meg előnye.. (Több példa van az ellenkezőjére szerintem.)
csebi
Nem akarom darabokra boncolni, sok mindenben egyetértünk amúgy, talán csak 1-2 dologban nem (pl. az hogy németeket telepít be az elnéptelenedett magyar vidékekre - ez az én szememben pl full pozitív dolog)
És egyetlen egy van, amiben talán nagyon nem - az a Trianon-os történet.
Méghogy Tisza ekkora vátesz lett volna - félt attól hogy még több szerb lesz a monarchiában, és a nemzetiségi törekvések még erősebbek lesznek.
És szerintem ezek hosszú évtizedes elnyomása (érdekes párhuzam, csak kisebb skálán) sokkal nagyobb szerepet játszott egy Trianon-féle törlesztésben, mint mondjuk az, hogy FJ szarul mérte fel, mekkora világégés lesz ebből az incidensből...
Nem gondolom, hogy ezért az ő nyakába kell varrni Trianont.
Igor
Trianon nem törlesztés volt, hanem egy természetes folyamat betetőzése. Nem volt reális elképzelés, hogy ennyi évszázados rossz szomszédi viszony, pogromok és hol soft, hol pedig hard elnyomás után majd a románok, magyarok, szerbek, szlovákok, stb, boldogan élnek majd egymás mellett az osztrákok gyámsága alatt. Kossuth dunamenti állama szintén hasonló hagymázas faszság volt (overrated pali 3.).
Az osztrák (Habsburg) és a magyar hagymázas faszság között az a különbség, hogy a sógorok 18-ban legkésőbb felfogták, hogy nem működik. El is engedték azonnal. Mi ezzel szemben azóta is maxon pörgünk ezen a hülyeségen és olyanokat mondunk, hogy akinek nem fáj Trianon az nem magyar, értsd akinek fáj a valóság és a realizmus, na az az igazi magyar. Persze lehet ezen rugózni, hogy micsoda faszság és igenis fájjon Trianon, lesz még Bukarest magyar falu, meg ilyenek, de a helyzet az, hogy az egész Trianon történet, valamint a magyar politika által, attól részben egyébként elválasztva mára megalkotott Trianon-kép, Trianon-szellem jelentősen segített ahhoz, hogy mára kialakuljon egy teljesen torz, önámító, bizonyos szempontból diffúz énkép a magyar társadalomban.
Ahogy azt Bayer Zsolt - vélelmezem Apponyival (overrated pali 4.) nagy egyetértésben - fogalmazta meg, a magyarság kulturális felsőbbrendűségének mítosza. Innen pedig egy további lépcső eljutni oda, hogy ezt a csodálatos, felsőbbrendű, kurvafasza nemzetet hogyan szúrták hátulról mellbe, meg hát az elvesztett háborúk, megtorlások, és a jövendő megbűnhődése, ez pedig egyenesen vezetett ahhoz, hogy ez a nép - tisztelet a kivételnek és persze Sobri Jóskának - lúzernek érezze magát, ösztönösen kívánja akárcsak a jelképes sikert is - pálinka szabadságharc, rezsidémon, IMF, Soros, Brüsszel, megállítjuk, jobban teljesít - a sok évtizedes, évszázados szopás után.
Az igazság az, hogy nem vagyunk lúzerek. Se jobbak, se rosszabbak nem vagyunk mint bárki más ezen a kurva bolygón. Csak végre mind egyén, mind közösség szintjén el kellene jutnunk az önreflexió azon A1 szintjére, hogy belenézünk a tükörbe a fürdőszobában és belemondjuk, hogy ezt és ezt bizony elbasztuk és ezen és ezen kell javítanunk. Bárminemű fejlődés csak ezután képzelhető el fogalmilag.
Orbán ennek a tünete. Az első ember, aki megértette alapjaiban a játékot a politikai elitben. Az igazi kérdés nem az ő szerepe, hanem az, hogy megtanuljuk-e a leckét, vagy újra belefutunk egy messianisztikus öntudattal megáldott emberbe (ez utóbbiban kifejezetten jók vagyunk).
A kérdésedet megválaszolandó, nem FJ, vagy Tisza tehet Trianonról egy személyben. Hosszú évszázadok alatt érlelődő folyamatok együttese váltotta ki Trianon kataklizmáját. Az elbaszott integráció, a pogromok, a sortüzek (bizony mi csináltuk Szlovákiában), katasztrofális politikai döntések (48, kiegyezés), az olcsó munkaerő betelepítése, ld. erdélyi SZÉKELY (könnycsepp elmorzsol, bajusz megpödör, medve nem játék) nemesség azon hozzáállása, hogy a románokat telepíti be tömegesen jobbágynak, mert már akkor is olcsóbb és igénytelenebb munkaerő volt, mint a magyar vagy a szász és ezeket meghaladóan számtalan és számtalan kicsi, adott esetben egyéni döntés, ami ide vezetett.
Aki nem hiszi az keresse meg a, azt hiszem Apponyiék által a Millennium környékén készített kormányjelentést, amelyben a demográfiai fejleményeket boncolgatták. Az egész háborúba úgy mentünk bele, hogy a magyar elit tudta, hogy hatalmas szar van a palacsintában.
Kell még valamint mondanom, Ildikó?
Szerkesztette: resistance is futile
több mint 5 éve
Nem ezzel van a bajom h Habsburg is bad hanem h nem igazán van olyan akire magyar királyként azt mondhatjuk h na ez igen, ő tényleg nagy király volt. Elsősorban voltak tekintettel a birodalomra és ritkábban ránk. Ezzel nincs baj de épp ezért ne mondjuk h nagy királyaink voltak.Szerintem a kettő érdeke gyakrabban függött össze, és ritkán hoztak olyan döntés - amiből Magyarországnak hátránya lett volna, a birodalomnak meg előnye.. (Több példa van az ellenkezőjére szerintem.)
csebi
Nem akarom darabokra boncolni, sok mindenben egyetértünk amúgy, talán csak 1-2 dologban nem (pl. az hogy németeket telepít be az elnéptelenedett magyar vidékekre - ez az én szememben pl full pozitív dolog)
És egyetlen egy van, amiben talán nagyon nem - az a Trianon-os történet.
Méghogy Tisza ekkora vátesz lett volna - félt attól hogy még több szerb lesz a monarchiában, és a nemzetiségi törekvések még erősebbek lesznek.
És szerintem ezek hosszú évtizedes elnyomása (érdekes párhuzam, csak kisebb skálán) sokkal nagyobb szerepet játszott egy Trianon-féle törlesztésben, mint mondjuk az, hogy FJ szarul mérte fel, mekkora világégés lesz ebből az incidensből...
Nem gondolom, hogy ezért az ő nyakába kell varrni Trianont.
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 5 éve
Én a magyar királyság szempontjából kérdeztem.Habsburgok között ki volt, aki a magyar királyság szempontjából jó lett volna?Már a kérdésből látom / félek, hogy jön a szokásos "kuruc is good, labanc is bad" szemlélet... pedig kicsit olyan "mit adtak nekünk a rómaiak?" típusú dolog 😛
csebi
De tessék:
- II. józsef és III Károly szerintem nagyon jó király volt
- Mária Terézia is jó volt
- és szerintem Ferenc József is inkább pozitív mint negatív - Arad/Bach-korszak miatt nyilván nem volt az igazi a kezdet, de az 1860 utáni időszak a magyar/szláv népeknek hatalmas pozitívumot jelentettek gazdasági/kulturális fejlődésben (nyilván jár a pacsi az olaszoknak / Moltkénak Köngigratz miatt - de ettől még FJ korrekt volt a magyarokkal - pont ezt róják fel neki az osztrákok, hogy túl sokat engedett a többi nemzetnek...)
Ez direkt csak XVIII-XIX század - a korábbiakat szerintem nehezebb értékelni, több okból
- török háborúk / 30 éves háború
- vallásháborúk
- abszolutista kormányzásra való nagyobb hajlam - ami a korban reális igény volt, de utólag visszatekintve nyilván nem jön le pozitívan - de ugye ez pl a Cromwell korszak Angliában / Napkirály időszak, szóval tessék ehhez viszonyítani...
Ehhez képest a legtöbb Habsburg elég korrekt volt, lásd II. Mátyás vagy III. Ferdinánd - attól függetlenül hogy az erdélyi fejedelmek állandóan baszakodtak velük 😛
Az hogy ez belerögződött a magyar néplélekbe, hogy aki Habsburg = bad, szerintem elég sajnálatos...
Néhány cikk
+
index.hu/tudomany/tortenelem/2016/11/21/100_eve_halt_meg_ferenc_jozsef/
mandiner.hu/cikk/20190822_habsburgok_tortenelem_liktor_attila_zoltan
mandiner.hu/cikk/20191001_habsburgok
Igor
II. Jozsef oké lenne ha nem vont volna vissza mindent a halálos ágyán.
III. Károly atrajzolta az etnikumi térképet, rengeteg nemet ajkut telepített be, Erdélybe megtiltotta h magyarok telepuljenek at. Elsősorban birodalmi szempontból volt jó király, magyar királyként sztem nem.
Mária Terézia: legalább hatályon kívül helyezte a betelepülést tiltó rendelkezéseit, de már nagyjából mindegy is volt. Vamrendelete miatt meg maradtunk mezőgazdasági országnak, semmilyen ipari fejlődés nem volt érdeke az országnak az ipari termékekre kivetett magas adó miatt. Ráadásul birodalmi mértékben is bukta a háborúkat valamint Szileziat is így birodalmi szempontból sem nevezhető túl jónak. Jó sajtója van a pozsonyi kisgyermekes jelenete miatt de sztem mi szempontunkból kifejezetten hátrányos volt, ha ekkor lett volna bmeik nemes fele annyi ambícióval mint Rákóczi akkor elszakadhattunk volna.
Ferencz József: most ha tényleg hagyjuk a 60 alatti korszakot (amit nem értek miért) akkor is: ott a kiegyezés ami egyenes út volt trianonhoz, elindított egy háborút amit tudott h nem nyerhetett meg (car megmondta h beszállnak Szerbia megvedesebe) miközben képben volt azzal h a hadsereg nevetségesen rossz volt. Egy szorgalmas közszolga volt de mint magyar király vegzetunkbe hajtotta az országot. Az tény h elképesztően fejlődött az ország a világháború előtt de meg mindig sehol sem voltunk világ viszonylatban, volt honnan feljönni. Viszont a hadüzenettel és annak következményeiért neki kell a felelősséget vállalni és az is tény h egyedül Tisza ellenezte azt.
II. Mátyás rendben van sajnos csak bő tíz evet volt király, de real politikailag elore vitte az országot.
III. Ferdinánd meg inkább szopn* járt akkor Magyarországra, nem hiszem h kedvencei voltunk, neki nagyon nagy hatása nem volt ránk hiába vokt 20 évig király ha ebből jó pár évben a tényleges hatalmat átadta Rákóczinak.
Nem ezzel van a bajom h Habsburg is bad hanem h nem igazán van olyan akire magyar királyként azt mondhatjuk h na ez igen, ő tényleg nagy király volt. Elsősorban voltak tekintettel a birodalomra és ritkábban ránk. Ezzel nincs baj de épp ezért ne mondjuk h nagy királyaink voltak. Ahogy feltételezem Árpádot meg Istvánt sem dicsőítik a románok.
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
Ne viccelj már, az egyszerű proli magától felsorolja az Arany, Rubik, Rákosi sort... Ha egységnyi gyökérből indulunk ki, Petőfi, Kossuth, Szent István még megy, talán Mátyás is ha királyt kérdezünk. Politikusra nyilván az Orbán, Kádár, Gyurcsány hármas jön először. Deákról fingja nem lesz mivel foglalkozott, Széchenyi max a Lánchídról ugrana be.+Széchenyi IstvánHát ha ismertségi top 10-ről lenne, hogy sorolja fel az általa leginkább ismert (nem a legfontosabb, nem a legjelentősebb csak az aki hirtelen eszébe jut) 10 személyt mondjuk 1990ig, a magyar történelemből szakmától függetlenül akkor erre tippelnék:Mátyást a románok is beszavazták a legfontosabb embereik közé, akinek apja Jancu is belefért a százba, és még magyarul sem beszélt.Ez nagyon szép dolog, de megint nem értem miért releváns... egyrészt csak erősíti amit írtam (legendazépítés), másrészt biztos hogy nem a "100 Greatest ____" alapján választanám meg a saját listámat, már elnézést...
ozibozi
Nyilván azt hogy ki ismert széles körben, azt jól tükrözi - biztos hogy itthon Mátyás sima TOP 5, de inkább TOP 3 lenne (Szent István nyer, Petőfi-vel sztem ki-ki meccs, Kossuthot már valszeg előzi... nem tudom ki lenne az 5. helyen, Puskás?)
Ettől még nem vagyok annyira meggyőződve erről, hogy akár ennek a listának, akár a királyok/politikusok listájának így kéne kinéznie - és erről érdemes beszélgetni szerintem.
De ha ez túl sok/túl mély, pláne egy politika topicba, fair enough...
Igor
Szent István
Mátyás király
Kossuth
Petőfi
Puskás
Kádár
Horthy
Rákosi
Rubik Ernő
Arany
MC12
VvAlekosz
Előbb mondana valami színészt vagy zenészt mint a TOP3-on kívül bárkit
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
+Széchenyi IstvánHát ha ismertségi top 10-ről lenne, hogy sorolja fel az általa leginkább ismert (nem a legfontosabb, nem a legjelentősebb csak az aki hirtelen eszébe jut) 10 személyt mondjuk 1990ig, a magyar történelemből szakmától függetlenül akkor erre tippelnék:Mátyást a románok is beszavazták a legfontosabb embereik közé, akinek apja Jancu is belefért a százba, és még magyarul sem beszélt.Ez nagyon szép dolog, de megint nem értem miért releváns... egyrészt csak erősíti amit írtam (legendazépítés), másrészt biztos hogy nem a "100 Greatest ____" alapján választanám meg a saját listámat, már elnézést...
ozibozi
Nyilván azt hogy ki ismert széles körben, azt jól tükrözi - biztos hogy itthon Mátyás sima TOP 5, de inkább TOP 3 lenne (Szent István nyer, Petőfi-vel sztem ki-ki meccs, Kossuthot már valszeg előzi... nem tudom ki lenne az 5. helyen, Puskás?)
Ettől még nem vagyok annyira meggyőződve erről, hogy akár ennek a listának, akár a királyok/politikusok listájának így kéne kinéznie - és erről érdemes beszélgetni szerintem.
Igor
Szent István
Mátyás király
Kossuth
Petőfi
Puskás
Kádár
Horthy
Rákosi
Rubik Ernő
Arany
MC12
több mint 5 éve
A sok retardált és primitív díszmajom helyett sokkal több ilyen pozitív példát kéne mutogatni, ha már elfogadás és beilleszkedés. DTK-t nem bírom, de ez tök jó interjú, belevaló és érdekes lányyoutu.be/Ce4T2dM5PZE
több mint 5 éve
Habsburgok között ki volt, aki a magyar királyság szempontjából jó lett volna?Már a kérdésből látom / félek, hogy jön a szokásos "kuruc is good, labanc is bad" szemlélet... pedig kicsit olyan "mit adtak nekünk a rómaiak?" típusú dolog 😛
csebi
De tessék:
- II. józsef és III Károly szerintem nagyon jó király volt
- Mária Terézia is jó volt
- és szerintem Ferenc József is inkább pozitív mint negatív - Arad/Bach-korszak miatt nyilván nem volt az igazi a kezdet, de az 1860 utáni időszak a magyar/szláv népeknek hatalmas pozitívumot jelentettek gazdasági/kulturális fejlődésben (nyilván jár a pacsi az olaszoknak / Moltkénak Köngigratz miatt - de ettől még FJ korrekt volt a magyarokkal - pont ezt róják fel neki az osztrákok, hogy túl sokat engedett a többi nemzetnek...)
Ez direkt csak XVIII-XIX század - a korábbiakat szerintem nehezebb értékelni, több okból
- török háborúk / 30 éves háború
- vallásháborúk
- abszolutista kormányzásra való nagyobb hajlam - ami a korban reális igény volt, de utólag visszatekintve nyilván nem jön le pozitívan - de ugye ez pl a Cromwell korszak Angliában / Napkirály időszak, szóval tessék ehhez viszonyítani...
Ehhez képest a legtöbb Habsburg elég korrekt volt, lásd II. Mátyás vagy III. Ferdinánd - attól függetlenül hogy az erdélyi fejedelmek állandóan baszakodtak velük 😛
Az hogy ez belerögződött a magyar néplélekbe, hogy aki Habsburg = bad, szerintem elég sajnálatos...
Néhány cikk
+
index.hu/tudomany/tortenelem/2016/11/21/100_eve_halt_meg_ferenc_jozsef/
mandiner.hu/cikk/20190822_habsburgok_tortenelem_liktor_attila_zoltan
mandiner.hu/cikk/20191001_habsburgok
Szerkesztette: Igor
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 5 éve
Habsburgok között ki volt, aki a magyar királyság szempontjából jó lett volna?Mátyás a magyar királyok JFK-je / Reaganje - amennyi legenda körüllengi / amilyen nimbuszt építettt neki az utókor.Egy olyan evszazadbol sztem nem lesz peldakepunk amiben a magyar politikai elit közreműködésével sikerült az ország 2/3t elveszteni. Ezután felépíteni egy politikát h visszaszerezni ezt a területet. Miután sikerül vmennyit visszaszerezni akkor meglepődve állunk, tervünk nincsen a hogyan tovabbrol sőt real politikailag inkább már nem is akarnánk ezeket a területeket. Ezután sikerül fel millió allampolgarunkat gazkamraba juttatnunk amihez miniszterelnokostul, kormanyzostul asszisztalunk. 45 után pedig nincs mozgásterük.Ezt is lehet, csak akkor meg abban kéne a konszenzus, hogy hagyjuk a francba a példaképek emlegetését minden oldalról, mert egyszerűen nincs olyan aki az lehetne. És megmaradunk a jól bevált Mátyás - Károly Robert - szent István vonalon, ez sem baj egyébként.Bethlen épp a cikkben említett ok miatt nem lehet az szerintem.Emlékezet tudásunkat nem art néha kiegészíteni ezzel pl érdekes egybeesés h OV nagy példaképe Tisza meg Bethlen. Az egyik hova vezette az országot, a másik meg nem vállalt pozíciót mikor az személyes politikai kudarccal is járhatott:Nehéz ám magyar miniszterelnökként példáképet választani 😊 Az 1900 előttieket felejtsd el, az emberek még érintőlegesen sem hallottak a Wekerle vagy a Bánffy kormányról. Ha jobboldali vagy, van Tisza meg Bethlen a többi vagy komprommitálta magát a nácikhoz való simulással (Gömbös, Imrédy stb.) vagy van olyan a múltjában ami miatt nem vállalható példaképként (Teleki és a numerus clausus) ezekhez képest még Tisza és Bethlen legalább kommunikációs téren eladható.
24.hu/belfold/2020/12/28/trianon-tisza-karolyi-bayer-eszelosok-idiotak-csunderlik-peter-interju/
csebi
Ha baloldali vagy, még rosszabb a helyzet van a tök hülye Károlyi, meg a Tildy - Nagy - Dinnyés hármas 45-48 között, de nekik meg maximum szép elméleteik voltak, túl sokmindent nem tudtak elérni nyilvánvaló okokból. Meg Nagy Imre, de Gyurcsányon kívül nem hallottam, hogy bárki is példaképként említené az ellenzéki oldalról. Vitatott személy ő is mint a többiek.
És ez a legnagyobb baj. Nincs egyetlen konszenzusosan elfogadott miniszterelnökünk akiről meg tudunk egyezni, hogy Ő lehet példakép. Egy Churchill, egy Roosevelt, egy De Gaulle vagy akárcsak egy Walesa. Sok oka van ennek, de nyilván az egyik legfontosabb, hogy mi minden 20. századi háborúnkat, forradalmunkat elvesztettük, így nehéz a tragikus hősün kívül más karaktert kiemelni. És hát a rendszerváltás sem hozott olyan figurákat, akikre konszenzusos példaként lehetne hivatkozni. Gönczre is köpköd a jobboldal, Mádl-re meg a baloldal (még ha ők csak K. elnökök voltak, valós hatalom nélkül). Amíg nem tudunk megállapodni arról, hogy például Bethlen ÉS Nagy Imre is rendben volt, több jót tettek mint rosszat és ebben megállapodunk, nem baszogatjuk tovább őket, addig ez így is marad. És ez a konszenzus egyik félnek sem érdeke.
MC12
Nagy Imre is kérdőjeles a szememben.
csebi
MC12
De alapvetően én a korábbi politikai elitrol sem vagyok nagy véleménnyel pl Kossuth vagy Deák.
Talán Mátyás az utolsó akit elismerek valóban.
csebi
Nyilván tehetséges hadvezér volt + a jobb királyok közé tartozik, de elég sok jó királyunk volt btw, még a Habsburgok között is...
Igor
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
Arany, Rubik lehet már lemaradna randomjóskánál. 😊
több mint 5 éve
Hát ha ismertségi top 10-ről lenne, hogy sorolja fel az általa leginkább ismert (nem a legfontosabb, nem a legjelentősebb csak az aki hirtelen eszébe jut) 10 személyt mondjuk 1990ig, a magyar történelemből szakmától függetlenül akkor erre tippelnék:Mátyást a románok is beszavazták a legfontosabb embereik közé, akinek apja Jancu is belefért a százba, és még magyarul sem beszélt.Ez nagyon szép dolog, de megint nem értem miért releváns... egyrészt csak erősíti amit írtam (legendazépítés), másrészt biztos hogy nem a "100 Greatest ____" alapján választanám meg a saját listámat, már elnézést...
ozibozi
Igor
Szent István
Mátyás király
Kossuth
Petőfi
Puskás
Kádár
Horthy
Rákosi
Rubik Ernő
Arany
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 5 éve
Mátyást a románok is beszavazták a legfontosabb embereik közé, akinek apja Jancu is belefért a százba, és még magyarul sem beszélt.Ez nagyon szép dolog, de megint nem értem miért releváns... egyrészt csak erősíti amit írtam (legendazépítés), másrészt biztos hogy nem a "100 Greatest ____" alapján választanám meg a saját listámat, már elnézést...
ozibozi
több mint 5 éve
Mátyást a románok is beszavazták a legfontosabb embereik közé, akinek apja Jancu is belefért a százba, és még magyarul sem beszélt.
több mint 5 éve
Mátyás a magyar királyok JFK-je / Reaganje - amennyi legenda körüllengi / amilyen nimbuszt építettt neki az utókor.Egy olyan evszazadbol sztem nem lesz peldakepunk amiben a magyar politikai elit közreműködésével sikerült az ország 2/3t elveszteni. Ezután felépíteni egy politikát h visszaszerezni ezt a területet. Miután sikerül vmennyit visszaszerezni akkor meglepődve állunk, tervünk nincsen a hogyan tovabbrol sőt real politikailag inkább már nem is akarnánk ezeket a területeket. Ezután sikerül fel millió allampolgarunkat gazkamraba juttatnunk amihez miniszterelnokostul, kormanyzostul asszisztalunk. 45 után pedig nincs mozgásterük.Ezt is lehet, csak akkor meg abban kéne a konszenzus, hogy hagyjuk a francba a példaképek emlegetését minden oldalról, mert egyszerűen nincs olyan aki az lehetne. És megmaradunk a jól bevált Mátyás - Károly Robert - szent István vonalon, ez sem baj egyébként.Bethlen épp a cikkben említett ok miatt nem lehet az szerintem.Emlékezet tudásunkat nem art néha kiegészíteni ezzel pl érdekes egybeesés h OV nagy példaképe Tisza meg Bethlen. Az egyik hova vezette az országot, a másik meg nem vállalt pozíciót mikor az személyes politikai kudarccal is járhatott:Nehéz ám magyar miniszterelnökként példáképet választani 😊 Az 1900 előttieket felejtsd el, az emberek még érintőlegesen sem hallottak a Wekerle vagy a Bánffy kormányról. Ha jobboldali vagy, van Tisza meg Bethlen a többi vagy komprommitálta magát a nácikhoz való simulással (Gömbös, Imrédy stb.) vagy van olyan a múltjában ami miatt nem vállalható példaképként (Teleki és a numerus clausus) ezekhez képest még Tisza és Bethlen legalább kommunikációs téren eladható.
24.hu/belfold/2020/12/28/trianon-tisza-karolyi-bayer-eszelosok-idiotak-csunderlik-peter-interju/
csebi
Ha baloldali vagy, még rosszabb a helyzet van a tök hülye Károlyi, meg a Tildy - Nagy - Dinnyés hármas 45-48 között, de nekik meg maximum szép elméleteik voltak, túl sokmindent nem tudtak elérni nyilvánvaló okokból. Meg Nagy Imre, de Gyurcsányon kívül nem hallottam, hogy bárki is példaképként említené az ellenzéki oldalról. Vitatott személy ő is mint a többiek.
És ez a legnagyobb baj. Nincs egyetlen konszenzusosan elfogadott miniszterelnökünk akiről meg tudunk egyezni, hogy Ő lehet példakép. Egy Churchill, egy Roosevelt, egy De Gaulle vagy akárcsak egy Walesa. Sok oka van ennek, de nyilván az egyik legfontosabb, hogy mi minden 20. századi háborúnkat, forradalmunkat elvesztettük, így nehéz a tragikus hősün kívül más karaktert kiemelni. És hát a rendszerváltás sem hozott olyan figurákat, akikre konszenzusos példaként lehetne hivatkozni. Gönczre is köpköd a jobboldal, Mádl-re meg a baloldal (még ha ők csak K. elnökök voltak, valós hatalom nélkül). Amíg nem tudunk megállapodni arról, hogy például Bethlen ÉS Nagy Imre is rendben volt, több jót tettek mint rosszat és ebben megállapodunk, nem baszogatjuk tovább őket, addig ez így is marad. És ez a konszenzus egyik félnek sem érdeke.
MC12
csebi
MC12
De alapvetően én a korábbi politikai elitrol sem vagyok nagy véleménnyel pl Kossuth vagy Deák.
csebi
Nyilván tehetséges hadvezér volt + a jobb királyok közé tartozik, de elég sok jó királyunk volt btw, még a Habsburgok között is...
több mint 5 éve
Szerencsére akiket én ismerek a habzószájú fideszesek közül, azok mind igazi nyuszik, az utcára sose mennének ki, sose állnának ki magukért. Csak addig bátrak, amíg egymás között kell utálkozniuk a libernyákokra, migránsokra, Sorosra, Karácsonyra, Bidenre, akárkire akit most nem fogok felsorolni, és amint egy ellenvélemény elhangzik, máris bekussolnak.Én meg pont azért nem tudok mosolyogni rajta, mert látod magad előtt, hogy mi lenne az országban, ha Orbán elveszíti a hatalmát? Ez nyilván csak csalás miatt lehet, de vajon mennyi vérnéni, meg verőember fog majd kivonulni az utcára, hogy tegyen valamit a nyilvánvaló csalás ellen? Én attól félek, hogy itt valódi polgárháborús időszak jöhet ebben az esetben, mert rengeteg embert látok a kormányoldalon, akik nem tudnak veszíteni. Nyilván sokak egzisztenciája múlik ezen, mert például az mtv "legendás" műsorvezetői közül vajon mennyi élne meg a piacon. Mellette pedig ott vannak, akik tényleg elhiszik, hogy itt háború van, hogy mindenki Magyarország vesztét akarja, hogy 30cm széles lyukakon csempészik a migránsokat megváltoztatni a magyarság összetételét, hogy az MNB és a Felcsút pénze nem közpénz, stb-stbAzért tudok ezen mosolyogni, mert sikerült megtanulnom hogy ne vegyem komolyan. Nyilván a partvisbajusz ezt komolyan úgy is gondolja, ahogy mondja, de nekem ez olyan mérhetetlenül hülyeség/butaság/őrültség, hogy a saját egészségem érdekében (mert hát nem tesz jót az idegeskedés, és ezen csak felidegesíteni tudnám magam, ha komolyan venném) jobb ha nevetek rajta.Kövér szerint polgárháború zajlik Amerikában, amelyhez hasonló Magyarországon is lehetén ezen nem tudok mosolyogni, mert ez egy önbeteljesítő jóslat, és a történet vége se lesz épp humoros, ha annyira érzik a vesztüket, hogy másfél évvel a választások előtt már most nyílt csalást kiált a 10 éve hatalmon levő párt... itt basszus ami mozdítható lesz, azt viszik majd magukkal, mementóul meg ilyen elborult agyú őröltek maradnak majd hátra, mint kövér, akinek nem tudom felfogni, hogy a nagy jólétben hogyan tud ilyen szinten elgurulni a gyógyszer
Milyen bölcs emberré lett így év végére. A kedvenc részem:
Szerinte külső erők fogják megkísérelni, hogy a magyarországi választásokat „illegitim módon manipulálva a nekik megfelelő irányba vigyék”.
„Látjuk, hogy ez egy háború, nehogy valaki félreértse, itt már nem demokratikus küzdelemről van szó és nem tisztességes választásokról, és nem abban az értelemben, ahogy ők azt kétségbe vonták, hanem abban az értelemben, ahogy azt Amerikában lehetett látni, ha ott megtörténhetett mindaz, ami megtörtént és azt hagyjuk, hogy erre az ilyen-olyan bíróságok milyen választ adtak, mert attól a tények azok tények, a jog pedig egy másik dimenziója az életünknek, ha azt látjuk, hogy ott lehetséges volt, akkor ne legyenek illúzióink, hogy ez itt is lehetséges lesz. Mindent, a szó szoros értelmében mindent meg még azon túl is, amit el tudunk képzelni el fognak követni annak érdekében, hogy ezt a kormányt megbuktassák”
😀😀😀
Mikey
r.baggio
Meg aztán, már az egész magyar politika olyan szinten szürreálissá vált, hogy pláne nem tudom komolyan venni, és másnak sem szabadna.
Ők a legjobb bizonyítéka annak, hogy a párhuzamos univerzumok teremtésére is képes az emberi faj. Ők megteremtették a maguk kis univerzumát, hát éljenek boldogan benne.
Mikey
Klaci79
Persze nyilván vannak olyanok akik annyira buták hogy simán kimennének az utcára ha a királyuk csalást kiált, de nem nagyon látom hogy érdemben "polgárháborús időszak" jöjjön. Biztos nem ismerné el könnyen Orbán sem a vereséget, és biztosan mutogatna minden fentebb felsorolt emberre is, de egy-két tüntetést, városszétverést megérne, hogy eltakarodjanak végre a francba.
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 5 éve
Egy olyan evszazadbol sztem nem lesz peldakepunk amiben a magyar politikai elit közreműködésével sikerült az ország 2/3t elveszteni. Ezután felépíteni egy politikát h visszaszerezni ezt a területet. Miután sikerül vmennyit visszaszerezni akkor meglepődve állunk, tervünk nincsen a hogyan tovabbrol sőt real politikailag inkább már nem is akarnánk ezeket a területeket. Ezután sikerül fel millió allampolgarunkat gazkamraba juttatnunk amihez miniszterelnokostul, kormanyzostul asszisztalunk. 45 után pedig nincs mozgásterük.Ezt is lehet, csak akkor meg abban kéne a konszenzus, hogy hagyjuk a francba a példaképek emlegetését minden oldalról, mert egyszerűen nincs olyan aki az lehetne. És megmaradunk a jól bevált Mátyás - Károly Robert - szent István vonalon, ez sem baj egyébként.Bethlen épp a cikkben említett ok miatt nem lehet az szerintem.Emlékezet tudásunkat nem art néha kiegészíteni ezzel pl érdekes egybeesés h OV nagy példaképe Tisza meg Bethlen. Az egyik hova vezette az országot, a másik meg nem vállalt pozíciót mikor az személyes politikai kudarccal is járhatott:Nehéz ám magyar miniszterelnökként példáképet választani 😊 Az 1900 előttieket felejtsd el, az emberek még érintőlegesen sem hallottak a Wekerle vagy a Bánffy kormányról. Ha jobboldali vagy, van Tisza meg Bethlen a többi vagy komprommitálta magát a nácikhoz való simulással (Gömbös, Imrédy stb.) vagy van olyan a múltjában ami miatt nem vállalható példaképként (Teleki és a numerus clausus) ezekhez képest még Tisza és Bethlen legalább kommunikációs téren eladható.
csebi
MC12
csebi
MC12
több mint 5 éve
Ezt is lehet, csak akkor meg abban kéne a konszenzus, hogy hagyjuk a francba a példaképek emlegetését minden oldalról, mert egyszerűen nincs olyan aki az lehetne. És megmaradunk a jól bevált Mátyás - Károly Robert - szent István vonalon, ez sem baj egyébként.Bethlen épp a cikkben említett ok miatt nem lehet az szerintem.Emlékezet tudásunkat nem art néha kiegészíteni ezzel pl érdekes egybeesés h OV nagy példaképe Tisza meg Bethlen. Az egyik hova vezette az országot, a másik meg nem vállalt pozíciót mikor az személyes politikai kudarccal is járhatott:Nehéz ám magyar miniszterelnökként példáképet választani 😊 Az 1900 előttieket felejtsd el, az emberek még érintőlegesen sem hallottak a Wekerle vagy a Bánffy kormányról. Ha jobboldali vagy, van Tisza meg Bethlen a többi vagy komprommitálta magát a nácikhoz való simulással (Gömbös, Imrédy stb.) vagy van olyan a múltjában ami miatt nem vállalható példaképként (Teleki és a numerus clausus) ezekhez képest még Tisza és Bethlen legalább kommunikációs téren eladható.
csebi
MC12
csebi
több mint 5 éve
Bethlen épp a cikkben említett ok miatt nem lehet az szerintem.Emlékezet tudásunkat nem art néha kiegészíteni ezzel pl érdekes egybeesés h OV nagy példaképe Tisza meg Bethlen. Az egyik hova vezette az országot, a másik meg nem vállalt pozíciót mikor az személyes politikai kudarccal is járhatott:Nehéz ám magyar miniszterelnökként példáképet választani 😊 Az 1900 előttieket felejtsd el, az emberek még érintőlegesen sem hallottak a Wekerle vagy a Bánffy kormányról. Ha jobboldali vagy, van Tisza meg Bethlen a többi vagy komprommitálta magát a nácikhoz való simulással (Gömbös, Imrédy stb.) vagy van olyan a múltjában ami miatt nem vállalható példaképként (Teleki és a numerus clausus) ezekhez képest még Tisza és Bethlen legalább kommunikációs téren eladható.
csebi
MC12
több mint 5 éve
Én meg pont azért nem tudok mosolyogni rajta, mert látod magad előtt, hogy mi lenne az országban, ha Orbán elveszíti a hatalmát? Ez nyilván csak csalás miatt lehet, de vajon mennyi vérnéni, meg verőember fog majd kivonulni az utcára, hogy tegyen valamit a nyilvánvaló csalás ellen? Én attól félek, hogy itt valódi polgárháborús időszak jöhet ebben az esetben, mert rengeteg embert látok a kormányoldalon, akik nem tudnak veszíteni. Nyilván sokak egzisztenciája múlik ezen, mert például az mtv "legendás" műsorvezetői közül vajon mennyi élne meg a piacon. Mellette pedig ott vannak, akik tényleg elhiszik, hogy itt háború van, hogy mindenki Magyarország vesztét akarja, hogy 30cm széles lyukakon csempészik a migránsokat megváltoztatni a magyarság összetételét, hogy az MNB és a Felcsút pénze nem közpénz, stb-stbAzért tudok ezen mosolyogni, mert sikerült megtanulnom hogy ne vegyem komolyan. Nyilván a partvisbajusz ezt komolyan úgy is gondolja, ahogy mondja, de nekem ez olyan mérhetetlenül hülyeség/butaság/őrültség, hogy a saját egészségem érdekében (mert hát nem tesz jót az idegeskedés, és ezen csak felidegesíteni tudnám magam, ha komolyan venném) jobb ha nevetek rajta.Kövér szerint polgárháború zajlik Amerikában, amelyhez hasonló Magyarországon is lehetén ezen nem tudok mosolyogni, mert ez egy önbeteljesítő jóslat, és a történet vége se lesz épp humoros, ha annyira érzik a vesztüket, hogy másfél évvel a választások előtt már most nyílt csalást kiált a 10 éve hatalmon levő párt... itt basszus ami mozdítható lesz, azt viszik majd magukkal, mementóul meg ilyen elborult agyú őröltek maradnak majd hátra, mint kövér, akinek nem tudom felfogni, hogy a nagy jólétben hogyan tud ilyen szinten elgurulni a gyógyszer
Szerinte külső erők fogják megkísérelni, hogy a magyarországi választásokat „illegitim módon manipulálva a nekik megfelelő irányba vigyék”.
„Látjuk, hogy ez egy háború, nehogy valaki félreértse, itt már nem demokratikus küzdelemről van szó és nem tisztességes választásokról, és nem abban az értelemben, ahogy ők azt kétségbe vonták, hanem abban az értelemben, ahogy azt Amerikában lehetett látni, ha ott megtörténhetett mindaz, ami megtörtént és azt hagyjuk, hogy erre az ilyen-olyan bíróságok milyen választ adtak, mert attól a tények azok tények, a jog pedig egy másik dimenziója az életünknek, ha azt látjuk, hogy ott lehetséges volt, akkor ne legyenek illúzióink, hogy ez itt is lehetséges lesz. Mindent, a szó szoros értelmében mindent meg még azon túl is, amit el tudunk képzelni el fognak követni annak érdekében, hogy ezt a kormányt megbuktassák”
😀😀😀
Mikey
r.baggio
Meg aztán, már az egész magyar politika olyan szinten szürreálissá vált, hogy pláne nem tudom komolyan venni, és másnak sem szabadna.
Ők a legjobb bizonyítéka annak, hogy a párhuzamos univerzumok teremtésére is képes az emberi faj. Ők megteremtették a maguk kis univerzumát, hát éljenek boldogan benne.
Mikey
több mint 5 éve
Amióta P. EDINA férje, azóta egy köcsög. /lett v észt/Kövér szerint polgárháború zajlik Amerikában, amelyhez hasonló Magyarországon is lehetIlyen-olyan bíróságok.
😀😀😀
Mikey
Szerencsére Laca viszont tűpontosan látja a tényeket.
zinedine5
Szerkesztette: ozibozi
több mint 5 éve
Az én fideszes ismerőseim is meggyőződéssel állították már hogy jaj az USA-nak Biden miatt, mert beengedi majd a sok migrit meg jaj nekünk is, mert utálja Orbánt.asziszed nem láttam mélyPityeszes ismerőseimet Trumpi pólóban karácsonyozni?Azért tudok ezen mosolyogni, mert sikerült megtanulnom hogy ne vegyem komolyan. Nyilván a partvisbajusz ezt komolyan úgy is gondolja, ahogy mondja, de nekem ez olyan mérhetetlenül hülyeség/butaság/őrültség, hogy a saját egészségem érdekében (mert hát nem tesz jót az idegeskedés, és ezen csak felidegesíteni tudnám magam, ha komolyan venném) jobb ha nevetek rajta.Kövér szerint polgárháború zajlik Amerikában, amelyhez hasonló Magyarországon is lehetén ezen nem tudok mosolyogni, mert ez egy önbeteljesítő jóslat, és a történet vége se lesz épp humoros, ha annyira érzik a vesztüket, hogy másfél évvel a választások előtt már most nyílt csalást kiált a 10 éve hatalmon levő párt... itt basszus ami mozdítható lesz, azt viszik majd magukkal, mementóul meg ilyen elborult agyú őröltek maradnak majd hátra, mint kövér, akinek nem tudom felfogni, hogy a nagy jólétben hogyan tud ilyen szinten elgurulni a gyógyszer
😀😀😀
Mikey
r.baggio
Mikey
sutianap
több mint 5 éve
asziszed nem láttam mélyPityeszes ismerőseimet Trumpi pólóban karácsonyozni?Azért tudok ezen mosolyogni, mert sikerült megtanulnom hogy ne vegyem komolyan. Nyilván a partvisbajusz ezt komolyan úgy is gondolja, ahogy mondja, de nekem ez olyan mérhetetlenül hülyeség/butaság/őrültség, hogy a saját egészségem érdekében (mert hát nem tesz jót az idegeskedés, és ezen csak felidegesíteni tudnám magam, ha komolyan venném) jobb ha nevetek rajta.Kövér szerint polgárháború zajlik Amerikában, amelyhez hasonló Magyarországon is lehetén ezen nem tudok mosolyogni, mert ez egy önbeteljesítő jóslat, és a történet vége se lesz épp humoros, ha annyira érzik a vesztüket, hogy másfél évvel a választások előtt már most nyílt csalást kiált a 10 éve hatalmon levő párt... itt basszus ami mozdítható lesz, azt viszik majd magukkal, mementóul meg ilyen elborult agyú őröltek maradnak majd hátra, mint kövér, akinek nem tudom felfogni, hogy a nagy jólétben hogyan tud ilyen szinten elgurulni a gyógyszer
😀😀😀
Mikey
r.baggio
Mikey

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 5 éve
Azért tudok ezen mosolyogni, mert sikerült megtanulnom hogy ne vegyem komolyan. Nyilván a partvisbajusz ezt komolyan úgy is gondolja, ahogy mondja, de nekem ez olyan mérhetetlenül hülyeség/butaság/őrültség, hogy a saját egészségem érdekében (mert hát nem tesz jót az idegeskedés, és ezen csak felidegesíteni tudnám magam, ha komolyan venném) jobb ha nevetek rajta.Kövér szerint polgárháború zajlik Amerikában, amelyhez hasonló Magyarországon is lehetén ezen nem tudok mosolyogni, mert ez egy önbeteljesítő jóslat, és a történet vége se lesz épp humoros, ha annyira érzik a vesztüket, hogy másfél évvel a választások előtt már most nyílt csalást kiált a 10 éve hatalmon levő párt... itt basszus ami mozdítható lesz, azt viszik majd magukkal, mementóul meg ilyen elborult agyú őröltek maradnak majd hátra, mint kövér, akinek nem tudom felfogni, hogy a nagy jólétben hogyan tud ilyen szinten elgurulni a gyógyszer
😀😀😀
Mikey
r.baggio
több mint 5 éve
1) Nincs egyetlen konszenzusosan elfogadott miniszterelnökünk akiről meg tudunk egyezni, hogy Ő lehet példakép. Egy Churchill, egy Roosevelt, egy De Gaulle vagy akárcsak egy Walesa.1) itt az a baj, hogy ebből 3-an világháborús hősök*, Walesa meg nyilván egy elég specifikus eset... +mindegyik ott volt 10 évig.
...
2) Amíg nem tudunk megállapodni arról, hogy például Bethlen ÉS Nagy Imre is rendben volt, több jót tettek mint rosszat és ebben megállapodunk, nem baszogatjuk tovább őket, addig ez így is marad.
MC12
*Nálunk meg ugye Horthy kevésnék bizonyult - hogy reális példát mondjak, még egy Mannerheim-nek se igazán köthetné be a cipőjét...
Innentől nehéz lesz bárkit is találni, mert sajnos rövid a történelmünk hozzá, és elég sok korszak nyilvánvaló okból kiesik
- 90 óta? Full pártoskodás, és a végét nincs értelme elemezni még Orbán miatt... kb annyi az egyetértés h Bajnai jó válságmenedzser volt, Megyó szar, Antall meg próbálkozott, de nem politikusnak való ember volt.
- 45-90 nyilván nem játszik...
- 18-45 között szintén nem sok használható ember volt - Bethlen a vakok közt magasan a legfélszeműbb, ki lenne a második, Teleki? 😊
Szóval visszamentünk oda, hogy 1914 előtti embereket kell keresni - és az a vicc, hogy még itt ebből a korszakból is lesz mondjuk max 3-4 jelentősebb ember, Andrássy(??), Tisza K és Wekerle aki fajsúlyos talán, nagyon esetleg Széll K talán még.
Akkor most mi a sorrend? 😕
2) Én speciel ki tudok ezzel a mondattal egyezni. Szerintem elég sok történész is...
Csak ahogy írtad, a politikusok nem - és ami rosszabb, a sajtó sem ezt terjeszti. Majd ha eltűnik a pártsajtó, akkor talán lesz rá esély.. nem tudom mikor lesz ilyen.
több mint 5 éve
Emlékezet tudásunkat nem art néha kiegészíteni ezzel pl érdekes egybeesés h OV nagy példaképe Tisza meg Bethlen. Az egyik hova vezette az országot, a másik meg nem vállalt pozíciót mikor az személyes politikai kudarccal is járhatott:Nehéz ám magyar miniszterelnökként példáképet választani 😊 Az 1900 előttieket felejtsd el, az emberek még érintőlegesen sem hallottak a Wekerle vagy a Bánffy kormányról. Ha jobboldali vagy, van Tisza meg Bethlen a többi vagy komprommitálta magát a nácikhoz való simulással (Gömbös, Imrédy stb.) vagy van olyan a múltjában ami miatt nem vállalható példaképként (Teleki és a numerus clausus) ezekhez képest még Tisza és Bethlen legalább kommunikációs téren eladható.
csebi