Politika
65 feliratkozó
több mint 9 éve
A teljes közalkalmazotti, közmunkás, stb. társaság lényegében be lett fenyegetve, hogy ha nem megy el, hajde lesz. (Ilyen amúgy eddig még nem volt a rendszerváltás óta eltelt 26 évben, ezzel új fejezetet nyitott a demokráciánk.)mondjuk én erről nem tudok pedig közalkalmazotti társaságba beletartozom.
peterk2005
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 9 éve
oké köszi a pontosítást.Parlamentnek kizárólagos monopóliuma a törvényalkotás, mondjuk ez egy demokráciában alapvető. Az AB alkotmány-ellenesség esetén semmisíti meg, meghatározott esetekre alkalmazott eljárásokban. Btw, a hatályon kívül helyezés egy elég tág fogalom, tekintve, hogy hatályon kívül lehet helyezni mind megsemmisítéssel - pl AB -, mind módosítással (Parlament, a jogszabályok módosított részeit), mind pedig feltételhez, időponthoz kötéssel kiköthető előre, hogy a jogszabály minden további aktus nélkül semmisítse meg magát. (szintén Parlament)bizony.picit off de csak számomra röhejes az az indoklás, hogy részben nem a parlament hatáskörébe tartozik egy törvény hatályon kívül helyezése? mármint tudom azóta új alaptörvény van, hogy én alkotmányjogból államvizsgáztam, de tudomásom szerint a törvények hatályon kívül helyezése CSAK a parlament hatáskörébe tartozik.Olimpia?
csebi
Lecsó
csebi
De ez ma már Magyarországon "jogászkodás", amire nincs igény. Nem lesz népszavazás olimpia ügyben, ha egy kis szerencsénk van, akkor olimpia sem lesz.
Amadeus91
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 9 éve
Parlamentnek kizárólagos monopóliuma a törvényalkotás, mondjuk ez egy demokráciában alapvető. Az AB alkotmány-ellenesség esetén semmisíti meg, meghatározott esetekre alkalmazott eljárásokban. Btw, a hatályon kívül helyezés egy elég tág fogalom, tekintve, hogy hatályon kívül lehet helyezni mind megsemmisítéssel - pl AB -, mind módosítással (Parlament, a jogszabályok módosított részeit), mind pedig feltételhez, időponthoz kötéssel kiköthető előre, hogy a jogszabály minden további aktus nélkül semmisítse meg magát. (szintén Parlament)bizony.picit off de csak számomra röhejes az az indoklás, hogy részben nem a parlament hatáskörébe tartozik egy törvény hatályon kívül helyezése? mármint tudom azóta új alaptörvény van, hogy én alkotmányjogból államvizsgáztam, de tudomásom szerint a törvények hatályon kívül helyezése CSAK a parlament hatáskörébe tartozik.Olimpia?
csebi
Lecsó
csebi
De ez ma már Magyarországon "jogászkodás", amire nincs igény. Nem lesz népszavazás olimpia ügyben, ha egy kis szerencsénk van, akkor olimpia sem lesz.
több mint 9 éve
Off:www.atv.hu/videok/video-20161005-maganszfera-2016-10-05-1-resz
12:30-tól 15:00-ig érdemes nézni...
Vicc...
On
több mint 9 éve
Igen. Pont ahogy írod, mindenkinek meg volt a lehetősége érvénytelen szavazattal protestálni az egyet nem értését anélkül, hogy az igen szavat "ódiumát" magára venné. Én sokáig gondolkoztam, hogy elmegyek és leadok két ikszet, de aztán mégsem mentem el. Nem foglaltam állást, mert nem tudtam, hogy az állásfoglalásomnak mi lesz/lenne -normális esetben- a következménye, illetve nagyon is tudható volt, mivel ez egy nem normális népszavazás, de ez még inkább megerősített, hogy ne vegyek részt benne.
több mint 9 éve
Az valóban igaz, hogy nincs értelme a nem szavazókat ide-oda rakosgatni,. mert az pont kurvára mindegy, hogy aki nem szavaz, az hogyan szavazna... Ennek a számolgatása pont olyan seggbekúrása a népszavazásnak, mint az érvénytelen eredményre hivatkozni.LecsóPolitikai értelemben azért ez nem igaz, mert ez nem egy parlamenti választás volt, hanem egy egyszerű eldöntendő kérdésre kellett az állampolgárnak válaszolnia, ahol a nem mellett több hónapos, intenzív, teljes média hadjárat kardoskodott, erkölcsi kérdést csinálva belőle (aki nem megy el, és nem a nem-re szavaz az nem hazafi), óriási nyomást helyezve mindenkire, akit csak elértek. A teljes közalkalmazotti, közmunkás, stb. társaság lényegében be lett fenyegetve, hogy ha nem megy el, hajde lesz. (Ilyen amúgy eddig még nem volt a rendszerváltás óta eltelt 26 évben, ezzel új fejezetet nyitott a demokráciánk.)
Szóval minden a nem-et nyomta, az igen-nek pedig egyszerűen értelme se volt, így érvelni se lehetett mellette. Olyan ember nincs - bevándorlás párti sem - aki igennel szavaz arra a kérdésre, hogy hagyjuk-e, hogy kizárólag az EU döntsön bevándorlókról helyettünk. Úgyhogy, vagy elmész és nem-el szavazol, vagy elmész és széttéped a cetlidet mert értelmetlen, vagy inkább el se mész. Ezek voltak az értelmezhető opciók. Ilyen opciók mellett a nem megjelenőkről azért nem lehet sommásan azt mondani, hogy nem foglaltak állást. (Megjegyzem, a megjelenő, és nemmel szavazókról sem lehet olyan egyértelműen, mert így, erkölcsi kérdéssé téve a nem-el szavazást, sokan lehettek akik csak azért mentek el, mert kötelességnek érezték, miközben egy normál parlamenti választáson eszük ágában sem lenne a Fideszre voksolni - vagy akár csak elmenni.)
A lényeg, hogy OV kisebbségben maradt a véleményével, mert nem sikerült érvényes többséget maga mögé állítani. Többség persze van, de az érvényesség szükséges feltétele a népszavazás eredményességének. Jogállamban az érvénytelen népszavazás olyan, mintha meg sem tartották volna. Arra a többségre hivatkozni álságos.Jogi értelemben ez a helyzet. De kit érdekel itt már a jog? 5-6 éve élünk olyan rendszerben, ahol ha valami nem tetszik a hatalomnak, akkor hétfőről keddre átírja a törvényt. Aztán keddről szerdára újra átírja, ha még mindig orra buknak benne. És ha még ezek után is netán orra buknak, csak legyintenek egyet a törvénytelenségre, és minden megy tovább következmények nélkül.
Lecsó

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
Látod, erre gondoltam, amikor azt írtanm, hogy mindegy hogy matekozunk. Te gyönyörűen próbálod keverni a dolgokat, csak közben simán csúsztatsz is.De az érvényes volt, ez meg nem... by Fidesz.Akkor most döntsd el, hogy mi zavar? Az hogy az érvényes volt és ez nem, vagy az, hogy a többség vagy a vélelmezett kisebbség akarata érvényesül.
Lecsó
A jogi relevanciától és a kérdés politikai töltetétől függetlenül ha ott 3 millió ember akaratát képviselte az akkori kormány, akkor itt is képviselheti annyi ember akaratát, figyelembe véve, hogy a többiek akarata ismeretlen.
atapapa
Akkor azért képviselhette 3 millió akaratát az akkori kormány, mert akkor annyi elég volt az érvényességi szinthez, azért is mentek el annyian, amennyien, egy előre teljesen nyilvánvaló "Igen" győzelem tudatában, 25%-nyi érvényességi szinttel, megjelenési korlát nélkül. Most meg az ismert 50%-os érvényességi szint mellett ment el 3,3 millió érvényesen szavazni, a szintén előre tudott "Nem" győzelem tudatában. Almát hasonlítasz körtével...
Nagyon nem mindegy, hogy "nem baj, ha én nem megyek el, ez úgyis meglesz" alapon gondolkodhat a győzni akaró tábor vagy úgy, hogy "menjünk el mindenképpen, hátha elegen leszünk és jönnek az ellenzők is elegen, hogy érvényes legyen egyáltalán", meg ott nem volt ellentábor, aki a távolmaradásra buzdított volna, ami egyébként is hülyeség lett volna az alacsony eredményességi küszöb miatt. Én teljesen biztos vagyok benne, emlékezve az akkori közhangulatra, hogy ha 50%-os limit lett volna akkor is, akkor lett volna kb. 4 millió "Igen", kb. ugyanannyi ellenszavazattal, mert aki tényleg ellene akart szavazni, az elment...

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
több mint 9 éve
Úgy tekintek az érvényességi küszöbre, mint a fontosság fokmérőjére.Fontos-e annyira a kérdés, hogy megmozgassa legalább a választók felét. Ha igen akkor az eredmény releváns, ha nem akkor irreleváns.
több mint 9 éve
Engem az zavar, hogy még mindig erről beszélünk itt is.

több mint 9 éve
Az zavar, hogy az érvényes volt, ez meg nem.
több mint 9 éve
De az érvényes volt, ez meg nem... by Fidesz.Akkor most döntsd el, hogy mi zavar? Az hogy az érvényes volt és ez nem, vagy az, hogy a többség vagy a vélelmezett kisebbség akarata érvényesül.
Lecsó
A jogi relevanciától és a kérdés politikai töltetétől függetlenül ha ott 3 millió ember akaratát képviselte az akkori kormány, akkor itt is képviselheti annyi ember akaratát, figyelembe véve, hogy a többiek akarata ismeretlen.
több mint 9 éve
úgy emlékszem, hogy az AB csak úgy dönthetett, hogy az Alkotmányba ütközik, amit a jogalkotónak (Parlament) kell feloldani.picit off de csak számomra röhejes az az indoklás, hogy részben nem a parlament hatáskörébe tartozik egy törvény hatályon kívül helyezése? mármint tudom azóta új alaptörvény van, hogy én alkotmányjogból államvizsgáztam, de tudomásom szerint a törvények hatályon kívül helyezése CSAK a parlament hatáskörébe tartozik.Az AB-tól elvették ezt a jogot? Vagy sosem volt? (Úgy emlékszem valamikor az AB saját hatáskörben is hatályon kívül helyezhetett törvényt, ha az alkotmány ellenes volt.)
csebi
peterk2005
több mint 9 éve
Az valóban igaz, hogy nincs értelme a nem szavazókat ide-oda rakosgatni,. mert az pont kurvára mindegy, hogy aki nem szavaz, az hogyan szavazna... Ennek a számolgatása pont olyan seggbekúrása a népszavazásnak, mint az érvénytelen eredményre hivatkozni.A lényeg, hogy OV kisebbségben maradt a véleményével, mert nem sikerült érvényes többséget maga mögé állítani. Többség persze van, de az érvényesség szükséges feltétele a népszavazás eredményességének. Jogállamban az érvénytelen népszavazás olyan, mintha meg sem tartották volna. Arra a többségre hivatkozni álságos.
több mint 9 éve
De az érvényes volt, ez meg nem... by Fidesz.A 3,2 millió nem többség, mindegy hogy matekozzuk, hanem kisebbség, egészen addig, amíg érvénytelen egy szavazás. Bár tény, hogy több, mint amennyivel 2/3-ot lehet szerezni ebben az orszában, de attól még nem többség, főleg egy eldöntendő kérdésnél nem az, az adott szabályok mellett. Még jó, hogy a parlamentben (még) nem kezdik azt játszani, hogy bemegy 2 fideszes az üres terembe és megszavaz valamit a többiek nélkül, mert a megjelentek többsége megvan ugyebár. Igaz, ezek után már azon se lepődnék meg, a házszabályt is újra lehet értelmezni, ha már a választási törvényt sikerült...Az Euba úgy léptünk be, hogy összesen 3 millió ember szavazott igennel (kevesebben, mint amennyien vasárnap nemmel szavaztak).
StormST
Mégis simán beléptünk és nem sok embernek jutott eszébe az, hogy ez a kisebbség véleménye.
Felesleges azon melankóliázni, hogy aki nem ment el, az miként szavazott volna.
atapapa
Ha nincs relevanciája az érvényességnek, akkor mi értelme van egyáltalán a népszavazásnak. Menjen ki OV a parlament elé, kérdezzen meg 3 embert, aztán amelyik választ ketten mondják, az lesz.
több mint 9 éve
Igen, de azt soha nem fogjuk megtudni, hogy ha akkor is 50% lett volna a limit, akkor hányan mennek el és hányan szavaznak, szóval ez az összehasonlítás csak igazolásnak jó, de teljesen fals...A 3,2 millió nem többség, mindegy hogy matekozzuk, hanem kisebbség, egészen addig, amíg érvénytelen egy szavazás. Bár tény, hogy több, mint amennyivel 2/3-ot lehet szerezni ebben az orszában, de attól még nem többség, főleg egy eldöntendő kérdésnél nem az, az adott szabályok mellett. Még jó, hogy a parlamentben (még) nem kezdik azt játszani, hogy bemegy 2 fideszes az üres terembe és megszavaz valamit a többiek nélkül, mert a megjelentek többsége megvan ugyebár. Igaz, ezek után már azon se lepődnék meg, a házszabályt is újra lehet értelmezni, ha már a választási törvényt sikerült...Az Euba úgy léptünk be, hogy összesen 3 millió ember szavazott igennel (kevesebben, mint amennyien vasárnap nemmel szavaztak).
StormST
Mégis simán beléptünk és nem sok embernek jutott eszébe az, hogy ez a kisebbség véleménye.
atapapa

több mint 9 éve
A 3,2 millió nem többség, mindegy hogy matekozzuk, hanem kisebbség, egészen addig, amíg érvénytelen egy szavazás. Bár tény, hogy több, mint amennyivel 2/3-ot lehet szerezni ebben az orszában, de attól még nem többség, főleg egy eldöntendő kérdésnél nem az, az adott szabályok mellett. Még jó, hogy a parlamentben (még) nem kezdik azt játszani, hogy bemegy 2 fideszes az üres terembe és megszavaz valamit a többiek nélkül, mert a megjelentek többsége megvan ugyebár. Igaz, ezek után már azon se lepődnék meg, a házszabályt is újra lehet értelmezni, ha már a választási törvényt sikerült...Az Euba úgy léptünk be, hogy összesen 3 millió ember szavazott igennel (kevesebben, mint amennyien vasárnap nemmel szavaztak).
StormST
több mint 9 éve
picit off de csak számomra röhejes az az indoklás, hogy részben nem a parlament hatáskörébe tartozik egy törvény hatályon kívül helyezése? mármint tudom azóta új alaptörvény van, hogy én alkotmányjogból államvizsgáztam, de tudomásom szerint a törvények hatályon kívül helyezése CSAK a parlament hatáskörébe tartozik.Az AB-tól elvették ezt a jogot? Vagy sosem volt? (Úgy emlékszem valamikor az AB saját hatáskörben is hatályon kívül helyezhetett törvényt, ha az alkotmány ellenes volt.)
csebi

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
Szóval jobbikosok tulajdonképpen nem léteznek? 😀A paradoxon az, amit kiemeltem.Most már ott tart a társadalom, hogy az olyan "ősliberálisok" is mint pl. én, már én is elgondolkodom azon, hogy rászavazok a Jobbikra csak azért, hogy ez a korrupt banda eltakarodjon. Aztán utána legfeljebb leköpöm magam 😀Azért a vizslakölykök csak megtették a hatásukat 😀 😛
peterk2005
Kampman
Sobri Jóska

több mint 9 éve
A 3,2 millió nem többség, mindegy hogy matekozzuk, hanem kisebbség, egészen addig, amíg érvénytelen egy szavazás. Bár tény, hogy több, mint amennyivel 2/3-ot lehet szerezni ebben az orszában, de attól még nem többség, főleg egy eldöntendő kérdésnél nem az, az adott szabályok mellett. Még jó, hogy a parlamentben (még) nem kezdik azt játszani, hogy bemegy 2 fideszes az üres terembe és megszavaz valamit a többiek nélkül, mert a megjelentek többsége megvan ugyebár. Igaz, ezek után már azon se lepődnék meg, a házszabályt is újra lehet értelmezni, ha már a választási törvényt sikerült...Igen, de eddig akármennyi szavazatot is kapott egy párt bármilyen szavazáson, annak vezetője emlékeim szerint soha nem mondta még, hogy csak a rá szavazókat fogja képviselni külföldön, azért remélem ez nem csak szerintem elszomorító...Egy eldöntendő kérdésre adott válasz esetén nehéz a kisebbség/hangját nem hallató rész véleményének a képviselete.
StormST
Az egész választás politikai értéke az a Fidesz számára, hogy egy fokozottan emocionális kérdés mögé egy monolit többséget tudott kovácsolni. Ráadásul egy olyan kérdés mögé, amelyre baloldali alapokon nyugvó választ a magyar társadalom döntő többsége nem tud elfogadni.
Nyilván bicskanyitogató egy érvénytelen szavazásra alaptörvény-módosításokat építeni, de valójában most következik be a babér learatása és a betontömb szilárdra szárítása: aki nem fogja megszavazni a módosításokat, annak bérelt helye lesz 2018-ig minden fizetett politikai hirdetésben, negatív kampányok céltáblájaként.
atapapa
Alapvetően az alaptörvény módosítást leszarom, az nem "nyitja ki a bicskát" nálam, mert arról eddig se kérdeztek meg és ahhoz eddig se kellett nekik népszavazás, ahogy most se veszik figyelembe a valós eredményét, csak azt a vetületét, ami nekik tetszik, de hogy azt mondja egy 10 milliós ország miniszterelnökeként, hogy ő azt a 3,2-t képviseli külföldön, aki arra szavazott, amit ő akart, az már kinyitja azt a bizonyos bicskát...

több mint 9 éve
Megfelelési kényszer...
több mint 9 éve
bizony.picit off de csak számomra röhejes az az indoklás, hogy részben nem a parlament hatáskörébe tartozik egy törvény hatályon kívül helyezése? mármint tudom azóta új alaptörvény van, hogy én alkotmányjogból államvizsgáztam, de tudomásom szerint a törvények hatályon kívül helyezése CSAK a parlament hatáskörébe tartozik.Olimpia?
csebi
Lecsó
több mint 9 éve
picit off de csak számomra röhejes az az indoklás, hogy részben nem a parlament hatáskörébe tartozik egy törvény hatályon kívül helyezése? mármint tudom azóta új alaptörvény van, hogy én alkotmányjogból államvizsgáztam, de tudomásom szerint a törvények hatályon kívül helyezése CSAK a parlament hatáskörébe tartozik.Olimpia?
csebi
több mint 9 éve
picit off de csak számomra röhejes az az indoklás, hogy részben nem a parlament hatáskörébe tartozik egy törvény hatályon kívül helyezése? mármint tudom azóta új alaptörvény van, hogy én alkotmányjogból államvizsgáztam, de tudomásom szerint a törvények hatályon kívül helyezése CSAK a parlament hatáskörébe tartozik.
több mint 9 éve
Azt nem tudni,hogy hany jobbikos ment szavazni a nemre...Azert tuti nem 3m fidesz valaszto van...
Es messze meg 18 addig lesz meg par akcio tuti
több mint 9 éve
A paradoxon az, amit kiemeltem.Most már ott tart a társadalom, hogy az olyan "ősliberálisok" is mint pl. én, már én is elgondolkodom azon, hogy rászavazok a Jobbikra csak azért, hogy ez a korrupt banda eltakarodjon. Aztán utána legfeljebb leköpöm magam 😀Azért a vizslakölykök csak megtették a hatásukat 😀 😛
peterk2005
Kampman