NFL eredménykövetés
- 1 aktív topik
Week 17 szombati dupla
321
33
22:30, ARENA4
NCAA eredménykövetés
- 1 aktív topik
CFB követő 2025
1 662
47
21:30 POPTARTS BOWL - Georgia Tech vs BYU (NET4+)
Politika
65 feliratkozó
több mint 10 éve
"A kínai kultúra megismerése viszont rendkívül fontos lenne a megértésük és elfogadásuk érdekében, hiszen mindennapjaikat, munkájukat nagyban befolyásolja a belső szabályrendszerük. Zárt, strukturált, hierarchikus közösségekben élnek, külön társadalomként, nagyvonalakban megőrizve Kína társadalmi viszonyait és erős köztük a szolidaritás. Család és közösségközpontúak, megőrzik hagyományos kultúrájukat és értékrendjüket és csak felületesen integrálódnak a fogadó társadalomba. Saját hitelezési, biztosítási rendszerrel, igazságszolgáltatási és konfliktuskezelési mechanizmussal rendelkeznek, amelynek kompetenciáját nem vonják kétségbe. Önkéntesen elszeparálódva élnek, kevés kulturális cserét folytatnak a fogadó ország állampolgáraival, előlük a belső kommunikációjuk titokban marad. Mind munkamoráljukat, mind gazdálkodásukat tekintve fejlettek, emiatt képesek nagy mennyiségű tőkét felhalmozni, amelyet részben a befogadó országban, részben Kínában fektetnek be. A sokadik generációs kínaiak esetében figyelhető csak meg a beilleszkedés, illetve a globalizáció hatására ma már a fiatal kínaiak sokszor törekszenek a nyugati kultúra felvételére, amely generációs konfliktusokhoz vezethet."kicsithciposch mehet?
ez a legvalószínűbb forgatókönyv, s erről nem halottam egy kanyi szót sem
Maróth is elmehet a sunyiba a finoman felsőbbrendű fasisztoid képzavaraival, Arisztotelész meg az ezerfős falvai...
Nagyvárosi zárt közösségek lesznek ez pedig azt jelenti gyakorlatilag, hogy negyedek, - a kérdés az, hogy azt akarjuk-e mindenképpen felnagyítani, hogy itt kultúrák háborújáról van szó, mer akkor nyomjuk nyugodtan,a rómaijog mindenek felett, ez isten üzenete, vagy képesek vagyunk elfogadni, hogy nem ez az egyetlen egy választás. Tehát ha mindenáron lövészárokharcra helyezkedünk be, akkor mit várunk válaszként? Ja a kebab meg a kávé, tea jöhet,a többi nem?
Még egy jutott eszembe, ez az annyira picsamodernek vagyunk, hogy görögtüzetszarunk, az mindenki el van tőlünk maradva. Szóval drága nagyanyámról vésővel se lehetett volna levenni a KENDŐT, meg hogy lehet-e bemenni a tisztaszobába, - és tudod kétgenráció múlva már visítozunk... kendőskendőskendős
Szóval emondomén mitű van ez, mer az elsőben és másodikban sikerült annyi európait kinyírni, hogy a csökkent népességszám lehetőséget adott egy jobb életre, nem a rohadt fejlődés miatt, hanem mer a déd- meg ükapáim ott oszladoznak Isonzótól a Dnyeperig, mer nem volt annyi éhes száj, ezér van a "jódolog". De a jódolgok elmúlnak....
Szerkesztette: sutianap

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 10 éve
Maróth Miklós véleménye. Sok "kereszténydemokrata frázis" zavar, de lényegében sok az igazság benne (szerintem)Foglalkozását tekintve orientológus, arab-latin-görög szakos tanár, filologus. Az MTA alelnöke. Asszirológus, Bécsben, Budapesten és Bagdadban tanult. Iránban Ibn Sina díjjal tüntették ki. (Természetesen tudom: ezer szál köti a narancspárthoz, Pázmány Péter TE dékánja stb, konzervativ katolikus. Szóval kormánypropagandista egyik oldalról, másik oldalról egy tudós aki ismeri az arab világot (mondjuk ez ellen szól a "január elsején született" rész 😊 ).
www.youtube.com/watch?v=oIbikyCPOKk&feature=share
Szerkesztette: diverdoc

"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 10 éve
Visszajavítottam a javítást, hogy a hozzászólásodnak legyen értelem... 😊offA kritika jogos, örülök, hogy csupa nyelvtantanár van ittOff
Dub
Nem vagyok nyelvtanár, és nyeltannáci sem.
Nem a helyesírással van bajom, csupán azért javítottalak ki, mert a határozórag miatt a mondatodnak teljesen más értelem lett. Az "ekkora tömegbe esélytelen beilleszkedni" azt jelenti, hogy Európában túl nagy a tömeg, ezért nem tudnak beilleszkedni.
On
Lecsó
én se akarok náciskodni, de már csak trollkodásból is
"mondatodnak teljesen más értelme lett"
on
😀
Negritis
több mint 10 éve
(off)sajnos igen. és fel van háborodva ha nem.
Már volt olyan nő akit úgy gyógyíthattam, hogy nem csak a szemét láttam, hanem MEGVIZSGÁLHATTAM!!! Persze sajnos ez egyelőre az elenyésző kisebbség, de már van ilyen.Pont ezt akartam kérdezni, hogy a "nőgyógyászat" hogyan megy? Bemondásra tabletta, aztán vagy használ, vagy nem?
diverdoc
(on)
Atari

több mint 10 éve
offA kritika jogos, örülök, hogy csupa nyelvtantanár van ittOff
Dub
Nem a helyesírással van bajom, csupán azért javítottalak ki, mert a határozórag miatt a mondatodnak teljesen más értelem lett. Az "ekkora tömegbe esélytelen beilleszkedni" azt jelenti, hogy Európában túl nagy a tömeg, ezért nem tudnak beilleszkedni.
On
Lecsó
én se akarok náciskodni, de már csak trollkodásból is
"mondatodnak teljesen más értelme lett"
on
😀
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 10 éve
(off)off
Ezeknek az embereknek a nagy része ott is dolgozott, ahonnan jött. És lehet, hogy jobb életszínvonalon élt, mint a 8M magyar közül sokan. Ha utánaolvasnál, vagy legalább meghallgatnád azokat, akik a te felvilágosodásodért elmennek oda, utánajárnak a dolgoknak, és megpróbálják lefesteni a valós helyzetet, akkor tudnád, hogy ugyan Aszad egy diktátor, de Szíria egy működő gazdaság volt, egy sokkal szélesebb középosztállyal, mint ami jelenleg itthon van.Sieg he-lyesírás!
Lecsó
(on)
Atari
Jogos, lásd előző hsz
on
több mint 10 éve
A kritika jogos, örülök, hogy csupa nyelvtantanár van ittOff
Dub
On
Szerkesztette: Lecsó
több mint 10 éve
(off)Ezeknek az embereknek a nagy része ott is dolgozott, ahonnan jött. És lehet, hogy jobb életszínvonalon élt, mint a 8M magyar közül sokan. Ha utánaolvasnál, vagy legalább meghallgatnád azokat, akik a te felvilágosodásodért elmennek oda, utánajárnak a dolgoknak, és megpróbálják lefesteni a valós helyzetet, akkor tudnád, hogy ugyan Aszad egy diktátor, de Szíria egy működő gazdaság volt, egy sokkal szélesebb középosztállyal, mint ami jelenleg itthon van.Sieg he-lyesírás!
Lecsó
(on)
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 10 éve
A többségük még angolul sem beszél, szerinted milyen munkát tud akkor majd itt végezni?Ezeknek nagyjából az az elképzelésük, hogy nyugati életszínvonalat kapjanak azonnal, lehetőleg munka nélkül. Természetesen az iszlám kultúrájukból feladni semmit sem hajlandóak, eszük ágában nincs beilleszkedni, igazodjon hozzájuk Európa. Tipikus élősködő paraziták. De a sok nagyokos liberális csak pátyolgassa őket, meg álmodozzon arról, hogy majd beilleszkednek. Egy pár, elvétve, még talán, de egybe, ekkora tömegbe esélytelen.Ezeknek az embereknek a nagy rész ott is dolgozott, ahonnan jött. És lehet, hogy jobb életszínvonalon élt, mint a 8M magyar közül sokan. Ha utána olvasnál, vagy legalább meghallgatnád azokat, akik a te felvilágosodásodért elmennek oda, utána járnak a dolgoknak, és megpróbálják lefesteni a valós helyzetet, akkor tudnád, hogy ugyan Aszad egy diktátor, de Szíria egy működő gazdaság volt, egy sokkal szélesebb középosztállyal, mint ami jelenleg itthon van.
Dub
Lecsó
Egyébként gyorsan kerestem neked 2 (viszonylag friss) videót, mindkettőn Nógrádi György szerepel, ő talán még nem lett náci meg fasiszta. Valahogy egyik videóban sem arról szól, hogy milyen jól integrálódtak nyugaton a már korábban bevándoroltak, meg hogy mennyire nem jelent ez komoly problémát a kontinensnek.
www.youtube.com/watch?v=yPaxKZYIBQ8
www.youtube.com/watch?v=A2UxT-kRox4
Szerkesztette: Dub
több mint 10 éve
A kritika jogos, örülök, hogy csupa nyelvtantanár van itt, akik még életükben nem vétettek helyesírási hibát. Mentségemre szóljon, az indexes, 444-es zsidó haverjaidnak is sokszor akad problémájuk a nyelvtannal, pedig elvileg nekik ez a szakmájuk, ebből élnek. Bár lehetséges, hogy a héber jobban megy nekik.A nagymagyarságnak csak a hatvannégy magyar vármegyézés és turulmadarazás a része, a nyelvtan soha.Egy pár, elvétve, még talán, de egybe, ekkora tömegbe esélytelen.DubEgybeN, ekkora tömegbeN
Így helyes, és akkor a mondatodnak talán az is lesz az értelme, amit ki akartál vele fejezni.
Nyelvében él a nemzet, ugye...
Lecsó
dankodavid
több mint 10 éve
A nagymagyarságnak csak a hatvannégy magyar vármegyézés és turulmadarazás a része, a nyelvtan soha.ez nem igaz, én nagyon sok kiválóan helyesíró neonácit ismerek. tényleg, egészen parádés a helyesírásuk.
dankodavid
ha jól emlékszem, te nem nagyon vagy oda az általánosításokért.
több mint 10 éve
A nagymagyarságnak csak a hatvannégy magyar vármegyézés és turulmadarazás a része, a nyelvtan soha.Egy pár, elvétve, még talán, de egybe, ekkora tömegbe esélytelen.DubEgybeN, ekkora tömegbeN
Így helyes, és akkor a mondatodnak talán az is lesz az értelme, amit ki akartál vele fejezni.
Lecsó
Pulvis et umbra sumus.
több mint 10 éve
Ezeknek nagyjából az az elképzelésük, hogy nyugati életszínvonalat kapjanak azonnal, lehetőleg munka nélkül. Természetesen az iszlám kultúrájukból feladni semmit sem hajlandóak, eszük ágában nincs beilleszkedni, igazodjon hozzájuk Európa. Tipikus élősködő paraziták. De a sok nagyokos liberális csak pátyolgassa őket, meg álmodozzon arról, hogy majd beilleszkednek. Egy pár, elvétve, még talán, de egybe, ekkora tömegbe esélytelen.Ezeknek az embereknek a nagy rész ott is dolgozott, ahonnan jött. És lehet, hogy jobb életszínvonalon élt, mint a 8M magyar közül sokan. Ha utána olvasnál, vagy legalább meghallgatnád azokat, akik a te felvilágosodásodért elmennek oda, utána járnak a dolgoknak, és megpróbálják lefesteni a valós helyzetet, akkor tudnád, hogy ugyan Aszad egy diktátor, de Szíria egy működő gazdaság volt, egy sokkal szélesebb középosztállyal, mint ami jelenleg itthon van.
Dub
Egy pár, elvétve, még talán, de egybe, ekkora tömegbe esélytelen.DubEgybeN, ekkora tömegbeN
több mint 10 éve
És ugyanezek az embertömegek, akik itt Európában boszorkányokat égettek, jakobinusokat, protestánsokat, reformátusokat öltek, miután milliószámra emigráltak Amerikába, itthon hagyták ezeket a konfliktusokat. Ott egy új társadalmat építettek, beilleszkedtek. Természetesen valamennyi helyi problémát, konflktust kiexportáltak magukkal (ott is voltak nyomokban puritánok, volt boszorkányüldözés, stb.), de marginális, helyi jelentőséggel. Ezek az ottani alakuló amerikai társadalomra gyakorlatilag semmi hatást nem gyakoroltak.peterk2005ez valami alternatív történelem lehet, de jó sztori

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 10 éve
Az alkalmazkodás európai részről könnyebb szerintem. Pont a vallásuk miatt. Disznóhúst ettem én is otthon muszlim mellett, aki itt most ezt nem nézné jó szemmel. Nem tudom mi valóságalapja van a montreali polgármester levelének és az ausztrál levélnek, de el tudom hinni. Legyen nektek igazatok és én lássam ezt ennyire borúsan. Még 2 hónapja sem láttam ennyire sötéten, de annyi negatív impulzus ért köztük, hogy most így gondolom. De mégegyszer mondom: Adja az ég, hogy nektek legyen igazatok.diverdocNem csodálom, hogy ott ahova mentél, ilyen impulzusok érnek. For God's sake, nem véletlenül menekülnek onnan (nem pont onnan, de a világnak arról a tájáról) milliók éppen. Ott most NAGYON rossz. De menjünk vissza 200 évet a történelemben, és ez volt Európában is. Bonyolult politikai-hatalmi viszonyok között egymással harcoló elitek, akik ugyanígy elefántot csináltak egérből. Kereszténységen belüli vallási, felekezeti különbségeket éleztek ki, és használták fel arra, hogy birodalmakon belül erőszakosan uralkodjanak, vagy éppen népeket egymásnak hajtsanak. Sőt. Európában az utóbbi pár száz évben háborúk sokaságát vívták úgy, hogy MINDKÉT oldal ugyanannak az egy Istennek, sőt, ugyanannak a felekezetnek a nevében ment harcba, és gondolta úgy, hogy a Teremtő mellette áll. Volt olyan helyzet is, hogy egy adott király, császár, stb. hadserege egy adott felekezet nevében harcolt, közben maga a király, császár nem is ahhoz a felekezethez tartozott. 😀
És ugyanezek az embertömegek, akik itt Európában boszorkányokat égettek, jakobinusokat, protestánsokat, reformátusokat öltek, miután milliószámra emigráltak Amerikába, itthon hagyták ezeket a konfliktusokat. Ott egy új társadalmat építettek, beilleszkedtek. Természetesen valamennyi helyi problémát, konflktust kiexportáltak magukkal (ott is voltak nyomokban puritánok, volt boszorkányüldözés, stb.), de marginális, helyi jelentőséggel. Ezek az ottani alakuló amerikai társadalomra gyakorlatilag semmi hatást nem gyakoroltak. Annyita, hogy kezdetekben a konfliktusok alapjait éppen az adta, hogy el akarnak szakadni az öreg kontinenstől. (Később aztán jöttek a saját belső, ottani okok és ottani viszonyok által indukált konfliktusok, polgárháború, stb., de hol volt az már az európában hagyott viszonyoktól.)

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 10 éve
www.liveleak.com/view?i=af8_1442521119Ezeknek nagyjából az az elképzelésük, hogy nyugati életszínvonalat kapjanak azonnal, lehetőleg munka nélkül. Természetesen az iszlám kultúrájukból feladni semmit sem hajlandóak, eszük ágában nincs beilleszkedni, igazodjon hozzájuk Európa. Tipikus élősködő paraziták. De a sok nagyokos liberális csak pátyolgassa őket, meg álmodozzon arról, hogy majd beilleszkednek. Egy pár, elvétve, még talán, de egybe, ekkora tömegbe esélytelen.
Menekültek tiltakoznak, mert nem elégedettek a számukra biztosított körülményekkel. És ez hol történik, török menekülttáborban, a Balkánon, a geci Mo.-n? Nem, ez kérem Svédországban történik.
Jan
több mint 10 éve
(off)Már volt olyan nő akit úgy gyógyíthattam, hogy nem csak a szemét láttam, hanem MEGVIZSGÁLHATTAM!!! Persze sajnos ez egyelőre az elenyésző kisebbség, de már van ilyen.Pont ezt akartam kérdezni, hogy a "nőgyógyászat" hogyan megy? Bemondásra tabletta, aztán vagy használ, vagy nem?
diverdoc
(on)
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 10 éve
Hát igen. De rettentő sok jó ember van itt. Orvos is, nővér is beteg is. Ezek mind segítségre szorulnak. Ha csak picikét is tudok változtatni akkor lehet megéri. Már volt olyan nő akit úgy gyógyíthattam, hogy nem csak a szemét láttam, hanem MEGVIZSGÁLHATTAM!!! Persze sajnos ez egyelőre az elenyésző kisebbség, de már van ilyen. És azért sok pozitivumot is kapok. Betegektől is kollégáktól is.Ugyhogy annyira azért nem tragédia (meg mielőtt niners fan társam írna természetes a pénz is jó 😊 )Csak a mai nap megdöbbentő, ijesztő és félelmetes volt, ezért jött ki belőlem.Még 2 hónapja sem láttam ennyire sötéten, de annyi negatív impulzus ért köztük, hogy most így gondolom. diverdocén ott adtam volna fel a dolgot, amikor írtad, (ha jól emlékszem) hogy az anesztes lelépett műtétről, mert imaidő volt. nyilván nem tudom felfogni a dolgot mivel nem ismerem a vallást, de ott borítottam volna 1-2 asztalt utána
JSanyo

több mint 10 éve
Még 2 hónapja sem láttam ennyire sötéten, de annyi negatív impulzus ért köztük, hogy most így gondolom. diverdocén ott adtam volna fel a dolgot, amikor írtad, (ha jól emlékszem) hogy az anesztes lelépett műtétről, mert imaidő volt. nyilván nem tudom felfogni a dolgot mivel nem ismerem a vallást, de ott borítottam volna 1-2 asztalt utána
több mint 10 éve
Jézus, rajtam kívül valaki olvas Kübler-Rosst 😉www.liveleak.com/view?i=af8_1442521119
tehát mi is a prombléma
1. pressure - én úgy gondolom, akkor fordult az álláspontom, amikor azt érzékeltem, hogy kívülről nyomást gyakorolnak nem csak ránk, hanem a teljes európai politikára. A máshogy nem tudom mondani, a beözönlő tömeg érvényesíti az akaratát. Vagy direkt, vagy a sajtón, vagy a civil szervezeteken keresztül. Ezért hívom ezt lemming-vándorlásnak. Valami megfoghatatlanul messianisztikus "hit" űzi őket Müntyenbe vagy Stokholmba, vagy a jó ég tudja hová, de sehol sem fogják megtalálni, mert az amit ők keresnek nem létezik. Lehet hogy egyénre lebontva létezik, de nem egy félmilliós tömegnek. Ebből katasztrófa lesz.
sutianap
Menekültek tiltakoznak, mert nem elégedettek a számukra biztosított körülményekkel. És ez hol történik, török menekülttáborban, a Balkánon, a geci Mo.-n? Nem, ez kérem Svédországban történik.
több mint 10 éve
South Park amúgy megint megtalálta a témát 😀
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 10 éve
Szerintem felmillios tomeget elbir az EU illetve el kell hogy birjon, sot meg a 2-3 milliot is. Nagy kerdes az asszimilacio mikentje es hogyanja.. egyszeruen szolva meg kell ismerniuk a torvenyeket es be kell tartani es tartatni oket. Hajra allamgepezetek eroszakszervezetek itt a kihivas
¯\_(ツ)_/¯
több mint 10 éve
Jézus, rajtam kívül valaki olvas Kübler-Rosst 😉tehát mi is a prombléma
1. pressure - én úgy gondolom, akkor fordult az álláspontom, amikor azt érzékeltem, hogy kívülről nyomást gyakorolnak nem csak ránk, hanem a teljes európai politikára. A máshogy nem tudom mondani, a beözönlő tömeg érvényesíti az akaratát. Vagy direkt, vagy a sajtón, vagy a civil szervezeteken keresztül. Ezért hívom ezt lemming-vándorlásnak. Valami megfoghatatlanul messianisztikus "hit" űzi őket Müntyenbe vagy Stokholmba, vagy a jó ég tudja hová, de sehol sem fogják megtalálni, mert az amit ők keresnek nem létezik. Lehet hogy egyénre lebontva létezik, de nem egy félmilliós tömegnek. Ebből katasztrófa lesz.
2. qb hurry - itt lenne az ideje, ha minden európai politikus néha lemenne az egyszintenvagyunkra, mer itt nagyon nagyon kevés az hogy milyen ideológiai irányelveket gondolnak előrébbvalónak. De lehet sokkal jobban esik majd nekik, ha a saját választóik mondják meg, hogy kapjákbe. S itt jöhet a qb hit is mer mint fő ejtőernyős szervezet az európaparlament és tanács úgy ahogy van egy használhatatlan szarhalmaz. Mer mire kifingik valaki a bársonyszékből, addigra városnyi újabb ember kószál szerte szét. Ilyenkor
3. illegal use of state - Srbia, eleve ezzel akarja megúszni, most csatlakoznak is Hrvatska meg ugye egy kicsit Madarksa is. Persze elő kell ezt adni valahogy
4. unnessesary roughness - Röszke, úgy tartani fel a pressuret-hogy szabálytalan legyen, majd jöhet a megtorlás
ijenezapassrush...........
Szerkesztette: sutianap

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 10 éve
tiszatajonline.hu/?p=85423SLAVOJ ŽIŽEK
A MENEKÜLTVÁLSÁGRÓL
Az Afrikából és a Közel-Keletről Nyugat-Európába áramló menekültek egy sor olyan reakciót váltottak ki, melyek feltűnően hasonlítanak arra, ahogy Elisabeth Kübler-Ross A halál és a hozzá vezető út című könyvében a halálos betegség feldolgozásának fázisait leírja. Először jön az elutasítás: „Ez nem komoly, ne is vegyünk róla tudomást” (ezt ma már nem igazán halljuk). Aztán ott a düh – „hogyan történhetett ez meg velem?” –, amely akkor tör fel, amikor a tagadás már értelmetlen: „A menekültek az életformánkat fenyegetik! Muszlim fundamentalisták rejtőzködnek közöttük! Meg kell őket állítani!” Majd az alkudozás következik: „Rendben, döntsünk a kvótákról, engedélyezzük a menekülttáborokat az egyes országokban. Ez után jön a depresszió: „Elvesztünk, Európa teljesen iszlamizálódni fog.” Eddig még nem láthattuk Kübler-Ross ötödik fázisát, az elfogadást, mely ebben az esetben egy összeurópai terv felvázolása lenne a menekültkérdés megoldására.
Hogy mit kellene tenni? A közvélemény élesen megosztott. A baloldali liberálisok felháborítónak tartják, hogy Európa ezreket engedett belefulladni a Földközi-tengerbe, miközben azt mondják, Európának szolidaritást kell mutatnia, és ki kell tárnia a kapuit. A bevándorlásellenes populisták szerint ezzel szemben meg kell védenünk a saját életformánkat: a külföldiek oldják meg saját problémáikat! Mindkét megoldás rossz, de melyik a rosszabb? Sztálint parafrazeálva, mindkettő rosszabb.
¯\_(ツ)_/¯
több mint 10 éve
Nagyon jó gondolataid vannak, és nagy többségével tökéletesen egyetértek.És még valami: Én itt tisztelem az ő kultúrájukat (sok dolog nagyon tetszik is) és maximálisan alkalmazkodom betartom az előírásokat. A több milliós itteni keresztény populáció tagjaként nem hőbörgök hogy csak 1 azaz egy romkat templom van. Nem villogtatom szemérmetlenül a térdeimet az utcán. Nem eszek iszok Ramadánkor. Nem követelem hogy legyen disznóhús abban a kantinban ahol a dolgozok 50% nem muszlim, és ennek 50%-a nem eheti a marhahúst! Őtölük ez fordítva nem hiszem hogy elvárható.diverdocA kérdés az, hogy miért feltételezed, hogy ez fordítva nem működik? Nyilván képzett, diplomás, intelligens orvosként bizonyos társasági dolgokban könnyebben és hamarabb alkalmazkodsz, mint egy kevésbé világlátott, világ-értő ember. De ez nem jelenti azt, hogy más nem tud alkalmazkodni. Tud, csak esetleg nem kezd el asszimilációról, alkalmazkodásról filózni - eszébe se jut ilyesmi -, hanem egyszerűen követi a környzeti mintát. Ahogy te részletesen leírod, hogy hogyan alkalmazkodsz az ottani élethez, én is leírtam a saját tapasztalataimat, hogy én mit láttam, látok. Én ezt látom. Ha már szóbahoztad a disznóhúst: számtalanszor ettem disznóhúst úgy, hogy mellettem egy muszlim munkatársam ette a saját ételét. És semelyikünknek nem volt ezzel szemernyi gondja sem. A tíz év alatt egyszer-egyszer fordult elő, hogy egyáltalán szóba jött a téma "én ezt nem ehetem", "ezt nem bírnám megenni" szinten. De voltam muszlimmal a Sohoban is berúgni. Jött ő is velünk szórakozni, mi alaposan berúgtunk, ő meg hazavezetett. Ha már nem iszik, használjuk ki a tényt, hogy józan. 😀
Szóval amiben tévedsz az szerintem egyszerűen csak annyi, hogy kultúrális problémának látsz olyan problémákat, amik nem azok. Lehet, hogy neked problémát jelent, hogy ott ahol élsz beilleszkedj, szerintem viszont ez a világ legtermészetesebb dolga. Te is megteszed. Mások is megteszik. Az ember társas lény, a génjeinkben hordozzuk a beilleszkedés ösztönét. És ez működik is, ha szándékosan nem szítják az ellenkezőjét. Magyarország ezer éves története alatt ezen a kis területen évszázadokon keresztül éltek egymás mellett mindenféle nációk. Zsidótól, tóton át bunyevácig, mindenféle. És békében éltek, elfogadták egymást. A református is elfogadta a katolikusst, a zsidó az ortodox görögkeleti vallásút. Vagy éppen a törököt. Birodalmak, uralkodók gyakran háborúztak a fejük felett, de a népek, az emberek békében éltek minden korban, ha nem uszították egymásra őket.
Amik viszont szinte mindig problémát okoznak, azok a szociális különbségek. Minél élesebbek a különbségek egy társadalomban, az a társadalom annál nyugtalanabb, annál kevésbé békés, annál kevésbé "jó benne élni". Még kivételezettként is, mert körülötted ott a nyugalmatlanság, védekezned kell, stb. A szociális különbségek nem kultúra, vagy nemzetiség függőek, azok egyszerűen arról szólnak, hogy van-e vacsora az asztalon, be tudod-e fizetni a sárga csekket. Ha igen, akkor békében élsz, ha nem, akkor kezdesz "bajt okozni".
Nem kell ide bevándorló, hogy ez az ország rossz hely legyen. Ha nem állítjuk meg az utóbbi 6-8 évnek azt a szomorú tendenciáját, hogy széles alsó-közép rétegek süllyednek le, válnak esélytelenné, akkor tíz év múlva a saját magyarjaink között lesznek pontosan ugyanolyan problémák, mint a romáink között. Vagy a franciáknak az arabjaik között. Ha viszont összekapjuk magunkat, megtaláljuk - társadalmi léptékekben - a fejlődés lehetőségét, működő, esélykiegyenlítő mechanizmusokat építünk ki, akkor jöhet ide bárki, jó hely lesz az ország, jó lesz itt élni. Ahogy ma jobb Svédországban vagy Angliában élni, mint itthon, pedig ott sokszor annyi bevándorló él, mint jelenleg nálunk.
peterk2005
Az alkalmazkodás európai részről könnyebb szerintem. Pont a vallásuk miatt. Disznóhúst ettem én is otthon muszlim mellett, aki itt most ezt nem nézné jó szemmel. Nem tudom mi valóságalapja van a montreali polgármester levelének és az ausztrál levélnek, de el tudom hinni. Legyen nektek igazatok és én lássam ezt ennyire borúsan. Még 2 hónapja sem láttam ennyire sötéten, de annyi negatív impulzus ért köztük, hogy most így gondolom. De mégegyszer mondom: Adja az ég, hogy nektek legyen igazatok.