USA és a világ
31 feliratkozó
3 perce
Ez az, amit nem tudunk. A hipotézis kiinduló pontjánál már megbicsaklik, “általunk ismert”....És pont ezért inkább "elbújnak", amíg nem tudnak üzembiztosan kivitelezni egy ilyen "vadászatot".
Jan
Vagyis ez azt jelenti, hogy ha elméletben azt is feltételezzük, hogy léteznek földönkívüli intelligens lények, a gyakorlatban nem léteznek, a mi terünkben, időnkben nem fognak soha elérni, ahogy mi se az övékben, mert (elfogadva az érvelésed leegyszerűsítéseit) kurva messze vannak. Olyannyira, hogy soha nem fogunk találkozni senkivel. Pláne nem úgy, hogy random itt röpködnek csészealjűrhajókkal.
Vagyis fenntartom az eredeti állításomat, miszerint a "földönkívüliek nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá". És kiegészítem azzal a prognózissal, hogy soha nem is lesz.
Őszentsége Sobri Jóska
Valójában kurva keveset tudunk a világról, amiben élünk. Pláne a bolygón kívüli részéről.
46 perce
...És pont ezért inkább "elbújnak", amíg nem tudnak üzembiztosan kivitelezni egy ilyen "vadászatot".
Jan
Vagyis ez azt jelenti, hogy ha elméletben azt is feltételezzük, hogy léteznek földönkívüli intelligens lények, a gyakorlatban nem léteznek, a mi terünkben, időnkben nem fognak soha elérni, ahogy mi se az övékben, mert (elfogadva az érvelésed leegyszerűsítéseit) kurva messze vannak. Olyannyira, hogy soha nem fogunk találkozni senkivel. Pláne nem úgy, hogy random itt röpködnek csészealjűrhajókkal.
Vagyis fenntartom az eredeti állításomat, miszerint a "földönkívüliek nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá". És kiegészítem azzal a prognózissal, hogy soha nem is lesz.
2 órája
Mert ez a "készüljünk a legrosszabbra" része az alap gondolkodásodnak, bármilyen kérdésben. 😊Igen.Nem feltétlenül. Ha van máshol intelligens életforma, egyáltalán nem biztos hogy ugyanúgy gondolkodnak mint az ember. (ami egy alapvetően erőszakos, terjeszkedő faj)szóval akkor a földönkívüliek léteznekMárminthogy nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá.
resistance is futile
telex.hu/kulfold/2026/02/20/barack-obama-donald-trump-ufo"[Obama] később azt mondta, nem látott bizonyítékot a Föld és az idegenek közötti kapcsolatfelvételre, de szerinte statisztikailag akkora a világegyetem, hogy kizárt, hogy ne éljen még valahol valami."
Dzsokijuing
Mondjuk ez nem statisztikai kérdés, de ha valahol a Földön kívül van is értelmes élet, csak remélhetjük, hogy ezen fejlettségű szintünkön nem találnak ránk.
Őszentsége Sobri Jóska
A statisztikai részéhez a Drake - képlet : hu.wikipedia.org/wiki/Drake-formula
Erről csak annyit, hogy a műveletek szorzások, ami azt jelenti, hogy ha a képletben bármelyik érték 0, akkor a végösszeg is 0. 😕
Bővebben kibontva, a Fermi paradoxon: hu.wikipedia.org/wiki/Fermi-paradoxon
Jan
Egyrészt elég valószínűtlen, hogy lenne ebben az univerzumban még egy intelligencia, másrészt tegyük fel, hogy van, én akkor a Fermi-paradoxon feloldásának leglogikusabb magyarázatának a Sötét erdő teóriát tartom.
Őszentsége Sobri Jóska
A Sötét erdő pont egy olyan feltételezés, ami sok sebből vérzik - persze a többi is vitatható, hiszen mind csak feltételezés, de ebben különösen sok a "ha".
Eleve feltételezi hogy a fajok versengenek a forrásokért. Ami egyben azt is feltételezi, hogy a fajok hasonlóak, és ugyanazokra a forrásokra van szükségük. Szerintem ez már egy nagyon erőltetett feltétel.
A másik, ahhoz hogy egymást elérhessék, el kellett jutniuk a csillagközi utazás szintjére. Annak pedig követelménye, hogy a civilizáció ne pusztítsa el saját magát.
A Nagy Szűrő elmélet: bármely civilizációnak, amely technológiailag elég fejlett ahhoz, hogy a csillagrendszerén túlra vetítse magát, kulturálisan, morálisan is elég fejlettnek kell lennie ahhoz, hogy ne ölje meg önmagát, mielőtt ezt megteszi.
Egy kulturálisan, morálisan maga szintű civilizációnak valószínűsíthető hogy nem a sorozatos népirtás a célja.
Nyilván amíg a földi ember azzal köti le a forrásait, hogy fajon belül terület vagy nyersanyagszerző háborúkat folytat, etnikai, nemzetiségi, vallási vagy bármilyen alapon verseng egymással, addig itt nem lesz semmiféle csillagközi térbe kilépés. Ezt csak egy egységesen működő faj tudja meglépni, tehát előtte bolygó szinten rendezni kell a dolgokat. Ami szintén egy magasabb kulturális szintet feltételez.
Aztán ott van a távolság és idő problémája. Ha feltételezzük, hogy az általunk ismert fizika törvényei máshol is érvényesek, akkor mások sem tudnak fényebességnél gyorsabban közlekedni. Amit látnak, az a múlt. Ha felfedeznek egy civilizációt 5000 fényév távolságra, akkor annak a civilizációnak az 5000 évvel korábbi állapotát fogják látni. Ha oda akarnak menni, vagy odaküldeni valami fegyvert, akkor az még 5000 év mire odaér. Kérdés hogy addigra mi van ott? Létezik-e még az a civilizáció egyáltalán? De ha igen, 10000 évvel fejlettebb mint amikor észrevették. Ilyen feltételek mellett elég problémás másokra vadászni.
2 órája
Watson meg, -aki a DNS-kutatásokért kapott Nobel-díjat, és megállapította, hogy minden ember genetikailag 99+ százalékban azonos- rasszista volt.A Sötét erdő kiagyalója a kommunista Kínában szocializálódott és ma is a pártállam híve, lételeme a bizalmatlanság.Igen.Nem feltétlenül. Ha van máshol intelligens életforma, egyáltalán nem biztos hogy ugyanúgy gondolkodnak mint az ember. (ami egy alapvetően erőszakos, terjeszkedő faj)szóval akkor a földönkívüliek léteznekMárminthogy nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá.
resistance is futile
telex.hu/kulfold/2026/02/20/barack-obama-donald-trump-ufo"[Obama] később azt mondta, nem látott bizonyítékot a Föld és az idegenek közötti kapcsolatfelvételre, de szerinte statisztikailag akkora a világegyetem, hogy kizárt, hogy ne éljen még valahol valami."
Dzsokijuing
Mondjuk ez nem statisztikai kérdés, de ha valahol a Földön kívül van is értelmes élet, csak remélhetjük, hogy ezen fejlettségű szintünkön nem találnak ránk.
Őszentsége Sobri Jóska
Erről csak annyit, hogy a műveletek szorzások, ami azt jelenti, hogy ha a képletben bármelyik érték 0, akkor a végösszeg is 0. 😕
Jan
Egyrészt elég valószínűtlen, hogy lenne ebben az univerzumban még egy intelligencia, másrészt tegyük fel, hogy van, én akkor a Fermi-paradoxon feloldásának leglogikusabb magyarázatának a Sötét erdő teóriát tartom.
Őszentsége Sobri Jóska
Dzsokijuing
Mi következik egy tudományos teoriára nézve abból, hogy a megalkotója miben hisz?
Szerintem semmi, de ha pl. egy náci vagy egy komcsi azt mondja, hogy 2+2 az 4, akkor az inkább 5, mert a nácik és a komcsik faszságokat állítanak?
Mondjuk úgy, hogy tudományos módszertannal sokmindent lehet cáfolni, de az nem érv, hogy ki hol szocializálódik meg miben hisz. Ha egyáltalán bizonyosoan tudható valakinek a hite. Mert ha pl. nekem a pártállami Kínában kellene élnem, én is az állampárt híve lennék, bárki kerdezi, és gondolom te is.
(Amúgy Watson sztorija egészen "mókás", nemrég olvastam:
index.hu/tudomany/til/2025/11/22/james-watson-francis-crick-dns-rosalind-franklin-rasszismus-borszin-intelligencia-libido-genek/ )
3 órája
A Sötét erdő kiagyalója a kommunista Kínában szocializálódott és ma is a pártállam híve, lételeme a bizalmatlanság.Igen.Nem feltétlenül. Ha van máshol intelligens életforma, egyáltalán nem biztos hogy ugyanúgy gondolkodnak mint az ember. (ami egy alapvetően erőszakos, terjeszkedő faj)szóval akkor a földönkívüliek léteznekMárminthogy nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá.
resistance is futile
Dzsokijuing
Őszentsége Sobri Jóska
Jan
Őszentsége Sobri Jóska
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
6 órája
Igen.Nem feltétlenül. Ha van máshol intelligens életforma, egyáltalán nem biztos hogy ugyanúgy gondolkodnak mint az ember. (ami egy alapvetően erőszakos, terjeszkedő faj)szóval akkor a földönkívüliek léteznekMárminthogy nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá.
resistance is futile
Dzsokijuing
Őszentsége Sobri Jóska
Jan
7 órája
Nem feltétlenül. Ha van máshol intelligens életforma, egyáltalán nem biztos hogy ugyanúgy gondolkodnak mint az ember. (ami egy alapvetően erőszakos, terjeszkedő faj)szóval akkor a földönkívüliek léteznekMárminthogy nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá.
resistance is futile
Dzsokijuing
Őszentsége Sobri Jóska
16 órája
"Trump: „Úgy döntöttem, hogy elmegyek Irakba. Elmentem Irakba. Hihetetlenül bátor voltam. Annyira bátor, hogy magamnak akartam adományozni a Kongresszusi Becsületrendet. Megkérdeztem az embereimet: »Adományozhatom magamnak a Kongresszusi Becsületrendet”?" Videó:x.com/i/status/2024788008839311665
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
1 napja
Földón belü se nincs, fölösleges itt jaszkarizniszóval akkor a földönkívüliek léteznekMárminthogy nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá.
resistance is futile
Dzsokijuing
Őszentsége Sobri Jóska

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
1 napja
www.cnbc.com/2026/02/20/trump-global-trade-tariff-supreme-court.html
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
1 napja
en.wikipedia.org/wiki/Extraterrestrial%3A_The_First_Sign_of_Intelligent_Life_Beyond_Earth?wprov=sfla1en.wikipedia.org/wiki/1I%2F%CA%BBOumuamua?wprov=sfla1szóval akkor a földönkívüliek léteznekMárminthogy nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá.
resistance is futile
Dzsokijuing
Őszentsége Sobri Jóska
Dzsokijuing
Őszentsége Sobri Jóska
Most olvasom és meggyőző.
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
1 napja
en.wikipedia.org/wiki/1I%2F%CA%BBOumuamua?wprov=sfla1szóval akkor a földönkívüliek léteznekMárminthogy nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá.
resistance is futile
Dzsokijuing
Őszentsége Sobri Jóska
Dzsokijuing
1 napja
😂😂Nincs kedvem visszakeresni, hogy igazam volt, de igazam volt."Lényegében a Bíróság ma arra a következtetésre jutott, hogy az elnök rossz törvényi checkboxot jelölt be azzal, hogy az IEEPA-ra támaszkodott egy másik törvény helyett ezen tarifák kivetésekor.” - Justice Kavanough
www.cnbc.com/2026/02/20/supreme-court-trump-tariffs-ruling.html
Gyurma Pappa
undisputedly
Ezen nagyon jót röhögtem már délután is.

1 napja
en.wikipedia.org/wiki/1I%2F%CA%BBOumuamua?wprov=sfla1szóval akkor a földönkívüliek léteznekMárminthogy nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá.
resistance is futile
Dzsokijuing
Őszentsége Sobri Jóska
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
1 napja
Nincs kedvem visszakeresni, hogy igazam volt, de igazam volt."Lényegében a Bíróság ma arra a következtetésre jutott, hogy az elnök rossz törvényi checkboxot jelölt be azzal, hogy az IEEPA-ra támaszkodott egy másik törvény helyett ezen tarifák kivetésekor.” - Justice Kavanough
Gyurma Pappa
1 napja
Ez egy olyan kérdés, Barrett-nél pl. tuti nem megy át. Hiába nevezte őt Trump, Barrett pl. masszív fundamentalista alkotmányos kérdésekben, nála egy ilyen nem megy át.Nincs kedvem visszakeresni, hogy igazam volt, de igazam volt.most ezt nem értem. Trump nem a maga érdekeinek megfelelő emberekkel ültette tele a SC-t? ezek hogyhogy nem tudják a dolgukat, még nem voltak tanulmányi látogatáson az Alkotmánybíróságnál?
Gyurma Pappa
slowmotion

1 napja
Jó munkához idő kell, úgyhogy vagy háborús vészhelyzetet kell teremteni vagy mivel Donáld az USA történelmének legnagyszerűbb elnöke, így neki automatikusan járna egy harmadik, de egy negyedik ciklus is.Nincs kedvem visszakeresni, hogy igazam volt, de igazam volt.most ezt nem értem. Trump nem a maga érdekeinek megfelelő emberekkel ültette tele a SC-t? ezek hogyhogy nem tudják a dolgukat, még nem voltak tanulmányi látogatáson az Alkotmánybíróságnál?
Gyurma Pappa
slowmotion
1 napja
apnews.com/article/israel-west-bank-gaza-war-palestinians-ec2736c95acf273a9fb1f2d541f46bb5
1 napja
Nincs kedvem visszakeresni, hogy igazam volt, de igazam volt.most ezt nem értem. Trump nem a maga érdekeinek megfelelő emberekkel ültette tele a SC-t? ezek hogyhogy nem tudják a dolgukat, még nem voltak tanulmányi látogatáson az Alkotmánybíróságnál?
Gyurma Pappa
1 napja
szóval akkor a földönkívüliek léteznekMárminthogy nem léteznek, legalábbis bizonyíték nincs rá.
resistance is futile
Dzsokijuing
1 napja
Nincs kedvem visszakeresni, hogy igazam volt, de igazam volt.Lutnicknak meg egy ok hogy rohogjon
Gyurma Pappa
ca.finance.yahoo.com/news/democrats-warn-cantor-fitzgerald-tariff-143852726.html
1 napja
Nincs kedvem visszakeresni, hogy igazam volt, de igazam volt.www.cnbc.com/2026/02/20/supreme-court-trump-tariffs-ruling.html

1 napja
telex.hu/g7/vilag/2026/02/20/kinai-jarmuvek-kemkedes-szenzorok-lengyel-katonai-letesitmenyekNemzetbiztonsági indokok alapján Lengyelországban betiltották a kínai gyártmányú járművek belépését katonai létesítményekbe, írta a Reuters.
Bezzeg kicsit délebbre, ahol hasítanak a BYD meg hasonló kínai fosok eladásai!

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
1 napja
telex.hu/kulfold/2026/02/20/barack-obama-donald-trump-ufoVagy dobjatok be linkeketne magyar oldalakat nézzTörtént valami? Le vagyok maradvaszóval akkor a földönkívüliek léteznekEzt magyarázza Avi Loeb is a Harvardról, csak nehéz a tudományos mocsárban.
resistance is futile
Talán most.
Dzsokijuing
KeyG
resistance is futile
Gyurma Pappa
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.