Könyvek, színház
20 feliratkozó
2 napja
Ha a tavalyi évem legjobb könyvélménye Melissa Da Costa: Az ég minden kékje volt, akkor az idei Lisa See: Tealevelek szárnyán lesz úgy érzem.
7 napja
Nekem a "magyar" remake, a Sándor Mátyás jobban tetszett.Én gimisként évente elolvastan, akkor azért még nem volt ennyi "jó könyv", mint most, Edmond Dantés meg akkoriban a legnagyobb badass volt. Igazi bosszú mestere szuperhős.Nagyon régen olvastam már, de nekem nagyon könnyen ment az olvas. Végig lekötött. Valamikor lehet újra nekiállok.Nagyon végig akarom olvasni, de elég nehézkesen haladok vele. Többször be kellett iktassak szünetet. Egyszer a harmadk könyv elején adtam fel, majd később újrakezdtem és pár hónappal ezelőtt a 4. könyv után iktattam be szünetet. De idén még sort akarok keríteni a maradék kettőre.Korabban irtam mar itt de ha mar modern feldolgozas francia klasszikusokbol akkor az uj Monte Cristo Grofjat nagyon tudom ajanlani, Maxon fent van, csucsminoseg.remek film, maga a könyv pedig nemrég jelent meg új kiadásban
JéBé
joarshop.hu/Monte-Cristo-grofja-Alexandre-Dumas-kotott-aras
r.baggio
Első könyv az 10/10. Nagyon izgalmas. Hiába telt el 180 év szerintem a mai tik-tok generációt is simán le tudja kötni. Azonban a következő 3 könyv számomra nem tudta megközelíteni az első színvonalát, pár jelenettől eltekintve. (Igaz azok ugyancsak 10/10esek voltak.) Meg sokszor AI-tól kértem segítséget, hogy most pontosan melyik szereplő ki-kicsoda. 😀
Bébé
Zolika
Őszentsége Sobri Jóska
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
7 napja
Én gimisként évente elolvastan, akkor azért még nem volt ennyi "jó könyv", mint most, Edmond Dantés meg akkoriban a legnagyobb badass volt. Igazi bosszú mestere szuperhős.Nagyon régen olvastam már, de nekem nagyon könnyen ment az olvas. Végig lekötött. Valamikor lehet újra nekiállok.Nagyon végig akarom olvasni, de elég nehézkesen haladok vele. Többször be kellett iktassak szünetet. Egyszer a harmadk könyv elején adtam fel, majd később újrakezdtem és pár hónappal ezelőtt a 4. könyv után iktattam be szünetet. De idén még sort akarok keríteni a maradék kettőre.Korabban irtam mar itt de ha mar modern feldolgozas francia klasszikusokbol akkor az uj Monte Cristo Grofjat nagyon tudom ajanlani, Maxon fent van, csucsminoseg.remek film, maga a könyv pedig nemrég jelent meg új kiadásban
JéBé
r.baggio
Első könyv az 10/10. Nagyon izgalmas. Hiába telt el 180 év szerintem a mai tik-tok generációt is simán le tudja kötni. Azonban a következő 3 könyv számomra nem tudta megközelíteni az első színvonalát, pár jelenettől eltekintve. (Igaz azok ugyancsak 10/10esek voltak.) Meg sokszor AI-tól kértem segítséget, hogy most pontosan melyik szereplő ki-kicsoda. 😀
Bébé
Zolika
7 napja
Nagyon régen olvastam már, de nekem nagyon könnyen ment az olvas. Végig lekötött. Valamikor lehet újra nekiállok.Nagyon végig akarom olvasni, de elég nehézkesen haladok vele. Többször be kellett iktassak szünetet. Egyszer a harmadk könyv elején adtam fel, majd később újrakezdtem és pár hónappal ezelőtt a 4. könyv után iktattam be szünetet. De idén még sort akarok keríteni a maradék kettőre.Korabban irtam mar itt de ha mar modern feldolgozas francia klasszikusokbol akkor az uj Monte Cristo Grofjat nagyon tudom ajanlani, Maxon fent van, csucsminoseg.remek film, maga a könyv pedig nemrég jelent meg új kiadásban
JéBé
r.baggio
Bébé
7 napja
YoungZeeZee
10 003
az elmult 1 evben alig haladok az olvasassalThe Bad Guys Won! by Jeff Pearlman
Jeff elso konyve tetszett, olvasmanyos volt, igaz az a cowboys dinasztiarol szolt: 90-es evek eleje
bevallom itt azt hittem a miracle metsrol fogok olvasni ami 68-as azt hiszem..na nem ez a 86-os mets.
az eleje a konyvnek vegigmegy miert bad guys.
alkohol, drogok, szex, borton...nem nagyon hoztak lazba..sajnos a nevekkel is elvesztem.
volt szo arrol h a csapat mikent epult fel, de nem volt latvanyosan leirva.
a focsporotdonto es a donto volt reszletezve.
a donto minden idok lehetett, foleg a 6.meccs
ketszer voltak egy outra a gyozelemtol
10 inning. ket out, senki a bazisokon
Curse of the Bambino
itt egy short rola, meg "meg is enekelte" a donto elott
oktober 6
www.youtube.com/watch?v=gb9ziUKRU3I
"The dreams are that you're gonna have a great series and win. The nightmares are that you're gonna let the winning run score on a ground ball through your legs. Those things happen, you know. I think a lot of it is just fate."
a meccs oktober 25:
youtube.com/shorts/mN1tjfD-E2k?si=BoQySKbXVoJisXzr
Szerkesztette: YoungZeeZee
7 napja
Nagyon végig akarom olvasni, de elég nehézkesen haladok vele. Többször be kellett iktassak szünetet. Egyszer a harmadk könyv elején adtam fel, majd később újrakezdtem és pár hónappal ezelőtt a 4. könyv után iktattam be szünetet. De idén még sort akarok keríteni a maradék kettőre.Korabban irtam mar itt de ha mar modern feldolgozas francia klasszikusokbol akkor az uj Monte Cristo Grofjat nagyon tudom ajanlani, Maxon fent van, csucsminoseg.remek film, maga a könyv pedig nemrég jelent meg új kiadásban
JéBé
r.baggio
8 napja
Ha már Pelevin.Most adtam kölcsön A gyengéd érintések művészetét, két kisregény, gyorsan újraolvastam, az is szuper.
Antikváriumban sikerült levadászni három régebbi könyvét, a Generation P kisregényt, illetve a Sárga nyíl és a P5 - Pindosztán politikai pigmeusai - pá pederaszták novellásköteteket.
Az első kettő nekem nem igazán tetszett, hiába "alapmű" a Generation P, de kaotikusan, gyengén, csapongóan megírt, nehézkesen olvasható, a Sárga Nyílban ugyan van sok jó ötlet, de hullámzó minőségben, leginkább szarul kifejtve, egyszerűen nem jó őket olvasni, színvonaluk is változó.
A P5 viszont igazi "pelevines", öt fasza, szórakoztató, gördülékeny novella, ez utóbbit bátran ajánlom annak is, aki még nem olvasott tőle semmit, kedvcsinálónak is megteszik.
Őszentsége Sobri Jóska
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
8 napja
Ha már Pelevin. Antikváriumban sikerült levadászni három régebbi könyvét, a Generation P kisregényt, illetve a Sárga nyíl és a P5 - Pindosztán politikai pigmeusai - pá pederaszták novellásköteteket.
Az első kettő nekem nem igazán tetszett, hiába "alapmű" a Generation P, de kaotikusan, gyengén, csapongóan megírt, nehézkesen olvasható, a Sárga Nyílban ugyan van sok jó ötlet, de hullámzó minőségben, leginkább szarul kifejtve, egyszerűen nem jó őket olvasni, színvonaluk is változó.
A P5 viszont igazi "pelevines", öt fasza, szórakoztató, gördülékeny novella, ez utóbbit bátran ajánlom annak is, aki még nem olvasott tőle semmit, kedvcsinálónak is megteszik.
9 napja
Duhh, de legalább most már tudom, hogy több könyve létezik magyarul.19 Pelevin könyvet adtak ki eddig magyarul.
Lúdas Solymi
9 napja
Belefutottam egy érdekes/furcsa dologba...Kerestem Pelevin könyveket és mivel utóbbi időben a moly.hu-t használtam ilyenekre, az volt a kiindulási alapom és szomorúan láttam, hogy itthon még nem adtak ki tőle könyvet.
Aztán ma a könyvesboltban megláttam egy könyvét és abban azt az infót is, hogy több könyve is megjelent itthon, így hát nosza ránéztem a moly-on újra és nem láttam ott egyet sem magyarul.
Talán nem vitték volna fel, ami fura lett volna.
Újabb próba, de akkor csak a Pelevin névre és úgy kidobja.
Az eltérés az volt, hogy én Victor névvel kerestem, miközben magyarul Viktor névvel van.
Duhh, de legalább most már tudom, hogy több könyve létezik magyarul.
12 napja
Nagyszerű doku, csak szólok: telex.hu/karakter/kultura/2026/08/27/nadas-peter-sajat-erdo-film
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
13 napja
Különösen fájdalmas, hogy a Nobelt kis túlzással pénzfeldobással döntötték el idén és nem ő nyert. Már nem is fog.Nádas Péter (1942. október 14. — 2026. augusztus 26.)nemár
„A nemzet kultúrája nem lehet senkinek a személyes tulajdona, hanem közös tulajdon. Rontani, rombolni, pusztítani lehet, de építeni csak olyan állam képes, amelynek polgárai szabadon beszélik meg egymás között, hogy mit helyes és mit helytelen gondolniuk és cselekedniök, s a versmértéket nem a süket önkény, hanem az én hallásom szabja meg. Ahol az én, te, ő, mi, ti, ők rendje egyszerre, de nem egymás ellenében uralkodik."
Nádas Péter: Beszéd. In: Talált cetli. Jelenkor, 2000. fotó: Stekovics Gáspár
Brouwerij van de Vrij
Gyurma Pappa
A Párhuzamos történetek az elmúlt negyedszázad talán legnagyobb prózateljesítménye magyar nyelven, ez túlzás nélkül állítható.
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
13 napja
Nádas Péter (1942. október 14. — 2026. augusztus 26.)nemár
„A nemzet kultúrája nem lehet senkinek a személyes tulajdona, hanem közös tulajdon. Rontani, rombolni, pusztítani lehet, de építeni csak olyan állam képes, amelynek polgárai szabadon beszélik meg egymás között, hogy mit helyes és mit helytelen gondolniuk és cselekedniök, s a versmértéket nem a süket önkény, hanem az én hallásom szabja meg. Ahol az én, te, ő, mi, ti, ők rendje egyszerre, de nem egymás ellenében uralkodik."
Brouwerij van de Vrij

13 napja
Nádas Péter (1942. október 14. — 2026. augusztus 26.)„A nemzet kultúrája nem lehet senkinek a személyes tulajdona, hanem közös tulajdon. Rontani, rombolni, pusztítani lehet, de építeni csak olyan állam képes, amelynek polgárai szabadon beszélik meg egymás között, hogy mit helyes és mit helytelen gondolniuk és cselekedniök, s a versmértéket nem a süket önkény, hanem az én hallásom szabja meg. Ahol az én, te, ő, mi, ti, ők rendje egyszerre, de nem egymás ellenében uralkodik."
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"Mindég az állat első bennetek,
És csak midőn ezt el birád csitítni,
Eszmél az ember, hogy nagy-gőgösen
Megvesse azt, mi első lényege."
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
16 napja
Ééés már meg is lehet rendelni 😊21.szazadkiado.hu/baratsag-extrakkal-panyi-szabolcs-dedikalt
17 napja
én azért szereztem be angolul a malazai bukottakat mert 8 könyv le lett fordítva a 10ből a maradék 2 viszont 10+ éve nemNekem Neal Hutchinson Embercsempészek volt ilyen, az egyik legjobban megírt disztópia, aztán nem fordították le a többi részt.Ez számomra nagyon fura. Elkezdtem olvasni a Zöldcsont Saga-t. Nagyon bejövős, úgyhogy hamar eljutottam oda, hogy be kell szerezni a trilógia 3. könyvét. Erre látom, hogy (sajnos nem néztem előre) abból bizony nem készült magyarítás, pedig már 5 éve kijött. Az első és második könyvből pár év után jött a fordítás. De itt még tervben sincs. Olvasok utána, nem láttam elsőre értelmét, hogy egy trilógia első két könyvét lefordítják, de a befejezőt meg nem. Aztán azt írják, hogy ez nem szokatlan, ha egy könyv sorozat nem jó eladások tud felmutatni, akkor simán otthagyják 1 könyvvel a vége előtt az egészet. A magyar fantasy könyv vásárlók nagyon kevesen vannak. A kiadó nem hajlandó azon kérdésekre válaszolni, hogy lesz-e valaha fordítás. Sajnos ennél is kénytelen leszek az angolt olvasni.De szerencsére azt mindig kommunikálják, hogy mindenképp vedd meg azonnal, mert így biztosítod a következő rész megjelenését. Áll itt nálam pár ilyen sosem befejezett sorozat, és ha szóvá teszed, hogy innentől csak ha megjelent mind, akkor veszed meg. Megsértődnek.
Sixo
Jerico
Dzsokijuing
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
17 napja
www.theguardian.com/books/2026/aug/20/melancholy-made-in-hungary-is-fuelling-bestsellers-across-the-globe-and-widely-misunderstood
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
18 napja
Nekem Neal Hutchinson Embercsempészek volt ilyen, az egyik legjobban megírt disztópia, aztán nem fordították le a többi részt.Ez számomra nagyon fura. Elkezdtem olvasni a Zöldcsont Saga-t. Nagyon bejövős, úgyhogy hamar eljutottam oda, hogy be kell szerezni a trilógia 3. könyvét. Erre látom, hogy (sajnos nem néztem előre) abból bizony nem készült magyarítás, pedig már 5 éve kijött. Az első és második könyvből pár év után jött a fordítás. De itt még tervben sincs. Olvasok utána, nem láttam elsőre értelmét, hogy egy trilógia első két könyvét lefordítják, de a befejezőt meg nem. Aztán azt írják, hogy ez nem szokatlan, ha egy könyv sorozat nem jó eladások tud felmutatni, akkor simán otthagyják 1 könyvvel a vége előtt az egészet. A magyar fantasy könyv vásárlók nagyon kevesen vannak. A kiadó nem hajlandó azon kérdésekre válaszolni, hogy lesz-e valaha fordítás. Sajnos ennél is kénytelen leszek az angolt olvasni.De szerencsére azt mindig kommunikálják, hogy mindenképp vedd meg azonnal, mert így biztosítod a következő rész megjelenését. Áll itt nálam pár ilyen sosem befejezett sorozat, és ha szóvá teszed, hogy innentől csak ha megjelent mind, akkor veszed meg. Megsértődnek.
Sixo
Jerico
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
18 napja
Ez számomra nagyon fura. Elkezdtem olvasni a Zöldcsont Saga-t. Nagyon bejövős, úgyhogy hamar eljutottam oda, hogy be kell szerezni a trilógia 3. könyvét. Erre látom, hogy (sajnos nem néztem előre) abból bizony nem készült magyarítás, pedig már 5 éve kijött. Az első és második könyvből pár év után jött a fordítás. De itt még tervben sincs. Olvasok utána, nem láttam elsőre értelmét, hogy egy trilógia első két könyvét lefordítják, de a befejezőt meg nem. Aztán azt írják, hogy ez nem szokatlan, ha egy könyv sorozat nem jó eladások tud felmutatni, akkor simán otthagyják 1 könyvvel a vége előtt az egészet. A magyar fantasy könyv vásárlók nagyon kevesen vannak. A kiadó nem hajlandó azon kérdésekre válaszolni, hogy lesz-e valaha fordítás. Sajnos ennél is kénytelen leszek az angolt olvasni.De szerencsére azt mindig kommunikálják, hogy mindenképp vedd meg azonnal, mert így biztosítod a következő rész megjelenését. Áll itt nálam pár ilyen sosem befejezett sorozat, és ha szóvá teszed, hogy innentől csak ha megjelent mind, akkor veszed meg. Megsértődnek.
Sixo
Szerkesztette: Jerico
19 napja
Mert jobban szeretem a magyar nyelvet. A müanszokat, a rejtett utalásokat sokkal jobban megértem magyarul. Az angolom annyira nem erős, hogy anyanyelvi szinten értsek minden szépséget amit egy könyv magában foglal. Mondjuk vannak olyan írok akiknél ez nem gond és annyira olvasmányosan írnak, hogy ez nem zavart, pl egy JK Rowling, de pl egy Frank Herbertnél minden 3. oldalt újra kellett olvasnom.Ez számomra nagyon fura. Elkezdtem olvasni a Zöldcsont Saga-t. Nagyon bejövős, úgyhogy hamar eljutottam oda, hogy be kell szerezni a trilógia 3. könyvét. Erre látom, hogy (sajnos nem néztem előre) abból bizony nem készült magyarítás, pedig már 5 éve kijött. Az első és második könyvből pár év után jött a fordítás. De itt még tervben sincs. Olvasok utána, nem láttam elsőre értelmét, hogy egy trilógia első két könyvét lefordítják, de a befejezőt meg nem. Aztán azt írják, hogy ez nem szokatlan, ha egy könyv sorozat nem jó eladások tud felmutatni, akkor simán otthagyják 1 könyvvel a vége előtt az egészet. A magyar fantasy könyv vásárlók nagyon kevesen vannak. A kiadó nem hajlandó azon kérdésekre válaszolni, hogy lesz-e valaha fordítás. Sajnos ennél is kénytelen leszek az angolt olvasni.miert baj h angolul olvasod?
Sixo
YoungZeeZee
19 napja
YoungZeeZee
10 003
Ez számomra nagyon fura. Elkezdtem olvasni a Zöldcsont Saga-t. Nagyon bejövős, úgyhogy hamar eljutottam oda, hogy be kell szerezni a trilógia 3. könyvét. Erre látom, hogy (sajnos nem néztem előre) abból bizony nem készült magyarítás, pedig már 5 éve kijött. Az első és második könyvből pár év után jött a fordítás. De itt még tervben sincs. Olvasok utána, nem láttam elsőre értelmét, hogy egy trilógia első két könyvét lefordítják, de a befejezőt meg nem. Aztán azt írják, hogy ez nem szokatlan, ha egy könyv sorozat nem jó eladások tud felmutatni, akkor simán otthagyják 1 könyvvel a vége előtt az egészet. A magyar fantasy könyv vásárlók nagyon kevesen vannak. A kiadó nem hajlandó azon kérdésekre válaszolni, hogy lesz-e valaha fordítás. Sajnos ennél is kénytelen leszek az angolt olvasni.miert baj h angolul olvasod?
Sixo
19 napja
Ez számomra nagyon fura. Elkezdtem olvasni a Zöldcsont Saga-t. Nagyon bejövős, úgyhogy hamar eljutottam oda, hogy be kell szerezni a trilógia 3. könyvét. Erre látom, hogy (sajnos nem néztem előre) abból bizony nem készült magyarítás, pedig már 5 éve kijött. Az első és második könyvből pár év után jött a fordítás. De itt még tervben sincs. Olvasok utána, nem láttam elsőre értelmét, hogy egy trilógia első két könyvét lefordítják, de a befejezőt meg nem. Aztán azt írják, hogy ez nem szokatlan, ha egy könyv sorozat nem jó eladások tud felmutatni, akkor simán otthagyják 1 könyvvel a vége előtt az egészet. A magyar fantasy könyv vásárlók nagyon kevesen vannak. A kiadó nem hajlandó azon kérdésekre válaszolni, hogy lesz-e valaha fordítás. Sajnos ennél is kénytelen leszek az angolt olvasni.
19 napja
James S. A. Corey-ék viszont az egyik legjobb lezárást csináltak a Térségnek, amit el tudok képzelni. A fő vonal és az epilógus is tökéletesen lett elvarrva (szerintem a Red Rising inkább fantasy sci-fi elemekkel, a Térség meg sci-fi fantasy elemekkel).Abból a szempontból jó a Térség lezárása hogy tényleg le lett zárva, a szálak elvarrva, de azért valaszt nem tudtak mindenre kitalálni, ettől még ez elfogadható, mondhatni mindegy.
Gyurma Pappa
De nekem szubjektíve, érzésre nem tetszett a lezárás, én "többet vártam", jobban, részletesebben lekerekítve. Amennyire széles panoráma volt a 3-6 könyvek környékén, sok szereplő, motiváció, történet, vilagok, úgy szűkült vissza a lezárás az első regény elejének egyperspektívás Holden & Co.-jára.
Szóval elfogadom, hogy jó lezárás, de nekem nem tetszett mégse.
19 napja
előző két olvasmányom a Tyll és a Piranesi volt, úgyhogy most jöhet valami könnyedebb, elkezdem haverom könyvét:

https://www.facebook.com/ArizonaCardinalsHungary/
"Az életről sok mindent gondolok én jómagam is."
"Én nem gondolok semmit, uram."
Don't blink!
19 napja
Elvileg jövő tavaszra kiderül 😀Huh a Pierce Brownt nagyon adnám, talán jobban is, mint Sandersont. Egy minimális kérdés merül fel vele kapcsolatban, hogy nem láttuk még, hogy tud egy nagy epic fantasy sorozatot lezárni. Már pedig ide az fog kelleni.Ja, Sanderson a usual suspect, de James S. A. Corey (Daniel Abraham és Ty Franck) neve is felmerülhet. A páros rövidebb nevű fele volt Martin asszisztense, bár szerencsére csak a jó dolgokat tanulta el.kiváncsi vagyok ki és hogyan fejezi majd beA kinél én bepróbálkoznék egy Sandersonnal, legutóbb az nagyon bejött. Mondjuk kérdés, hogy a könyvei adaptációinak screenplay írása meg az adott évi 2-3 könyv írása közben mennyire ideje lesz rá.
www.forbes.com/sites/paultassi/2026/08/05/its-time-to-let-go-of-george-rr-martin-winds-of-winter-and-a-dream-of-spring/
Negritis, a vajda
Szerintem a hogyan az adja magát nagyobb részt. A sorozat címe magában foglalja hogyan akarja/ta GRRM befejezni. Másképp nincs értelme a címnek. Benne foglalja minek kéne a fő, sorozatot lezáró konfliktusnak (nem az ami a sorozatban volt). Kinek kéne ezt a konfliktus megoldania ( nem annak aki megtette a sorozatban) és, hogy az események után milyen irányba kéne a birodalomnak elindulnia ( nem arra amerre a sorozatban ment).
Sixo
Sanderson írói stílusa szerintem nem feltétlenül illik Martinéhoz, de azt láthattuk, hogy képes sokféle hangon megszólalni. Aki még egyébként érdekes "fordulat" lenne a felkapottabb nevek közül az Pierce Brown, a Red Rising sorozat írója, ő szintén sok mindenben hajaz írói eszközeit tekintve Martinra, de a 42 oldalas vacsora és trónterem leírások nélkül.
Gyurma Pappa
Sixo
Mondjuk a Red Rising első trilógia szépen le volt zárva, most neki sem állok, amíg nem lesz meg a 7. könyv. Ha már itt tartunk. James S. A. Corey-ék viszont az egyik legjobb lezárást csináltak a Térségnek, amit el tudok képzelni. A fő vonal és az epilógus is tökéletesen lett elvarrva (szerintem a Red Rising inkább fantasy sci-fi elemekkel, a Térség meg sci-fi fantasy elemekkel).