USA és a világ

31 feliratkozó

több mint 1 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 440 — The Mathematician
a brexit is milyen jól működött az árak leszorításában

www.yahoo.com/news/trump-immigration-plans-already-wrecking-204903324.html
Negritis, a vajda
a zangolok mondjuk el se kezdték a bevándorlókat bszogatni, mert akartak tömegközlekedni, meg nem belefulladni a saját szemetükbe.
slowmotion
öö, sztem másfajta bevándorlókról beszélsz mint amiről szó van
 www.theguardian.com/environment/2018/feb/09/lack-of-migrant-workers-left-food-rotting-in-uk-fields-last-year-data-reveals
ugye a brexitnél komoly érv volt hogy a kelet-közép európaiak "elveszik a munkát" és ezért szar az angol kisembernek
hasonlóan mint ugye a migránsok usankában

az indai-paki... migráns megint kicsit más kérdés

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 1 éve
slowmotion Dallas Cowboys 27 225 — Cowboys fan

Negritis, a vajda
a zangolok mondjuk el se kezdték a bevándorlókat bszogatni, mert akartak tömegközlekedni, meg nem belefulladni a saját szemetükbe.
több mint 1 éve

több mint 1 éve
Hanni Seattle Seahawks Army Black Knights 8 632 — Poloska confirmed
Hónapok óta győzködöm magam, hogy töröljem az FB-t. Most nagyon közel löktetek hozzá 😀
több mint 1 éve
slowmotion Dallas Cowboys 27 225 — Cowboys fan
Nate Silver írt egy hosszabb értekezést arról, hogy lesz-e új konzervatív aranykor vagy sem (ez egy háromrészes sorozat második része, az első Biden kudarcának okai sorolja, de az ingyenes Substacken, aki akarja olvassa el).

A szöveget AI foglalta össze, és lusta vagyok most átírni (tehát a népszavazás többség az nyilván a popularity vote).

tl:dr: abszolút nem lehet tudni, hogy milyen valódi politikai és társadalmi hatásai lesznek a Trump kormányzatnak, és ez egyelőre most sem látszik tisztán. Attól, hogy bezáráják a DEI programokat, egy társadalom nem kezd el konzervatívba fordulni, de attól hogy vannak DEI programok, egy társadalom nem lesz liberális, ez nem működik így, egyik irányba sem. A nagy többség úgy is mindig középre tart, ami változik, hogy minek a közepére. De ahogy jogelméleti betekintéseim sejtetik, valódi társadalmi változást, az alapvető etikai-erkölcsi normákat a jog nem írja át.

Szóval történelmi távlatokban ez szebben összefoglalva:

Nate Silver egy részletes elemzést írt arról, hogy vajon az Egyesült Államok egy új konzervatív aranykorba lép-e Trump 2024-es győzelmével. Az írás több szempontból vizsgálja ezt a kérdést, és történelmi kontextusba helyezi a jelenlegi politikai helyzetet.

A cikk először a jelenlegi helyzetet elemzi: Trump megnyerte a 2024-es választást, méghozzá a népszavazás többségével (szemben 2016-os győzelmével). Jelentős politikai változásokat vezetett be rögtön hivatalba lépése után, különösen olyan területeken mint a bevándorlás, környezetvédelem és transznemű jogok. A demokraták demoralizáltnak tűnnek, és jelentős demográfiai változások is történtek - a demokraták korábban biztosnak vélt szavazóbázisai (például a hispán és ázsiai amerikai szavazók) részben elpártoltak tőlük.

Silver ezután történelmi perspektívába helyezi az eseményeket. Az elmúlt 100 év amerikai történelmét négy nagy korszakra osztja:

1. "Csendes Konzervatív Korszak" (1920-1932): Republikánus dominancia, izolacionizmus, dereguláció.
2. "Hosszú Liberális Korszak" (1932-1968): FDR New Deal programjától LBJ Nagy Társadalom víziójáig.
3. "Hosszú Konzervatív Korszak" (1968-2008): Nixon déli stratégiájától Reagan forradalomig és Bush évekig.
4. "Új Liberális Korszak" (2008-2020): Obama elnökségétől kezdve, amely alatt jelentős kulturális balratolódás történt.

A jövőt illetően Silver négy lehetséges forgatókönyvet vázol fel:

1. Valóban egy új konzervatív aranykor kezdődik, ami több cikluson át tart.
2. A liberális korszak folytatódik, és Trump győzelme csak átmeneti kitérő.
3. Patthelyzet alakul ki, ahol a hatalom gyakran váltakozik a pártok között.
4. A hagyományos liberális-konzervatív tengely jelentőségét veszti, és valami teljesen új politikai felállás alakul ki.

Silver különösen fontos szempontként emeli ki, hogy a nagy politikai változásokat gyakran válságok idézik elő (például a Nagy Gazdasági Világválság vagy a 2008-as pénzügyi válság). Ezért szerinte Trump sikerének tartóssága nagyban függhet attól, hogyan kezeli majd az esetlegesen felmerülő válsághelyzeteket.

A szerző végül arra a következtetésre jut, hogy mind a négy forgatókönyvnek nagyjából egyenlő az esélye. Hangsúlyozza, hogy az amerikai politika középtávon meglehetősen kiszámíthatatlan, és egy új elnöki ciklus kezdetén különösen nehéz megítélni a hosszú távú trendeket.

Az elemzés különlegessége, hogy Silver nem csak a közvetlen politikai eseményeket vizsgálja, hanem figyelembe veszi a kulturális változásokat, demográfiai trendeket, és a technológiai fejlődés (például a mesterséges intelligencia) potenciális hatásait is a politikai rendszerre.Nate Silver
Gyurma Pappa
nem olvastam el, úgyhogy nem kezdek el poénkodni, hogy törökgáborozott egyet.

pedig adná magát, mert a szerkezet (történelmi kitekintés - jelenlegi helyzet - összes lehetséges kimenetel felsorolása - összes tényező felsorolása - "hát ezt még nem lehet látni, hova vezet, de majd kiderül) megvan
több mint 1 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 503 — zászló zászló szív
Nate Silver írt egy hosszabb értekezést arról, hogy lesz-e új konzervatív aranykor vagy sem (ez egy háromrészes sorozat második része, az első Biden kudarcának okai sorolja, de az ingyenes Substacken, aki akarja olvassa el).

A szöveget AI foglalta össze, és lusta vagyok most átírni (tehát a népszavazás többség az nyilván a popularity vote).

tl:dr: abszolút nem lehet tudni, hogy milyen valódi politikai és társadalmi hatásai lesznek a Trump kormányzatnak, és ez egyelőre most sem látszik tisztán. Attól, hogy bezáráják a DEI programokat, egy társadalom nem kezd el konzervatívba fordulni, de attól hogy vannak DEI programok, egy társadalom nem lesz liberális, ez nem működik így, egyik irányba sem. A nagy többség úgy is mindig középre tart, ami változik, hogy minek a közepére. De ahogy jogelméleti betekintéseim sejtetik, valódi társadalmi változást, az alapvető etikai-erkölcsi normákat a jog nem írja át.

Szóval történelmi távlatokban ez szebben összefoglalva:

Nate Silver egy részletes elemzést írt arról, hogy vajon az Egyesült Államok egy új konzervatív aranykorba lép-e Trump 2024-es győzelmével. Az írás több szempontból vizsgálja ezt a kérdést, és történelmi kontextusba helyezi a jelenlegi politikai helyzetet.

A cikk először a jelenlegi helyzetet elemzi: Trump megnyerte a 2024-es választást, méghozzá a népszavazás többségével (szemben 2016-os győzelmével). Jelentős politikai változásokat vezetett be rögtön hivatalba lépése után, különösen olyan területeken mint a bevándorlás, környezetvédelem és transznemű jogok. A demokraták demoralizáltnak tűnnek, és jelentős demográfiai változások is történtek - a demokraták korábban biztosnak vélt szavazóbázisai (például a hispán és ázsiai amerikai szavazók) részben elpártoltak tőlük.

Silver ezután történelmi perspektívába helyezi az eseményeket. Az elmúlt 100 év amerikai történelmét négy nagy korszakra osztja:

1. "Csendes Konzervatív Korszak" (1920-1932): Republikánus dominancia, izolacionizmus, dereguláció.
2. "Hosszú Liberális Korszak" (1932-1968): FDR New Deal programjától LBJ Nagy Társadalom víziójáig.
3. "Hosszú Konzervatív Korszak" (1968-2008): Nixon déli stratégiájától Reagan forradalomig és Bush évekig.
4. "Új Liberális Korszak" (2008-2020): Obama elnökségétől kezdve, amely alatt jelentős kulturális balratolódás történt.

A jövőt illetően Silver négy lehetséges forgatókönyvet vázol fel:

1. Valóban egy új konzervatív aranykor kezdődik, ami több cikluson át tart.
2. A liberális korszak folytatódik, és Trump győzelme csak átmeneti kitérő.
3. Patthelyzet alakul ki, ahol a hatalom gyakran váltakozik a pártok között.
4. A hagyományos liberális-konzervatív tengely jelentőségét veszti, és valami teljesen új politikai felállás alakul ki.

Silver különösen fontos szempontként emeli ki, hogy a nagy politikai változásokat gyakran válságok idézik elő (például a Nagy Gazdasági Világválság vagy a 2008-as pénzügyi válság). Ezért szerinte Trump sikerének tartóssága nagyban függhet attól, hogyan kezeli majd az esetlegesen felmerülő válsághelyzeteket.

A szerző végül arra a következtetésre jut, hogy mind a négy forgatókönyvnek nagyjából egyenlő az esélye. Hangsúlyozza, hogy az amerikai politika középtávon meglehetősen kiszámíthatatlan, és egy új elnöki ciklus kezdetén különösen nehéz megítélni a hosszú távú trendeket.

Az elemzés különlegessége, hogy Silver nem csak a közvetlen politikai eseményeket vizsgálja, hanem figyelembe veszi a kulturális változásokat, demográfiai trendeket, és a technológiai fejlődés (például a mesterséges intelligencia) potenciális hatásait is a politikai rendszerre.Nate Silver

több mint 1 éve
Mikey Cincinnati Bengals 21 025
Hehe. Osztálytalálkozókról maradtam le, mert a szervezők nem találtak meg.
"De neked nincs fészbukod!"
Hát bocs. 😀
kittli
Azt hiszem, nem baj hogy lemaradtál arról az osztálytalálkozóról.

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 1 éve
Dzsokijuing Dallas Cowboys Texas Longhorns 10 133 — Saturday Night Lights
Hát bocs. 😀
kittli
Minden másra ott a Viber vagy egy gmail cím.

Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
több mint 1 éve
kittli Pittsburgh Steelers 2 836 — Steelers fan
Hát bocs. 😀

"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
több mint 1 éve
🤘 gaben 🤘 Chicago Bears Duke Blue Devils 8 910 — Deion Sanders for president!
Lehet megnyerem ezt a kört.
Bár sosem érdekelt a média (nem csak a közösségi); egy időben az üzlet reklámozása miatt ráálltam a tartalom megosztásokra, ami hozta magával a nem kívánt tartalmakat is. Na az alatt a pár év alatt végérvényesen kiábrándultam az emberiségből (bár az alapbeállításaim miatt nem volt nehéz, hogy őszinte legyek).
Úgyhogy leíratkoztam a mainstream társadalomról, a humán interakcióimat pedig a feltétlen szükségesre korlátozom.
Az új 'vállalkozás' indításánál meg a weboldalon kívül nem lesz semmi.

Nekem ez a fórum pont arra jó, hogy néha cseveghetek meg cseppet vitázhatok a semmiről; idegenekkel.
Amúgy jól teszitek, hogy lényegesebb dolgokkal foglalkoztok. Lépjetek tovább is!

Szerkesztette: 🤘 gaben 🤘

" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
több mint 1 éve
Willie Parker Pittsburgh Steelers Notre Dame Fighting Irish 17 134
 telex.hu/gazdasag/2025/01/22/trump-oligarchia-techmilliardosok-elon-musk

Magyarul eddig ez a legteljesebb összefoglaló, amit olvastam.

És igen, ebben emberek a világon mindenhol szentül hisznek, hogy ez a jövő. Értelmes, tanult emberek is.

Hát, meglátjuk.
Gyurma Pappa
Nem az a kérdés, az emberek miben hisznek. Inkább az, hogy amikor saját akaratunkból adjuk oda a privát szféránkat a digitális rabszolgatartóknak, milyen jövőt alakítunk.
Dzsokijuing
Erre utaltam.

3 hete korlátozom a saját social media fogyasztásom, és konkrétan érzem a változást az agyamban.
Gyurma Pappa
Én egy hete kezdtem! Akkor ezek szerint ez jó út lehet. Nem töröltem a Fb oldalam, de nem mentem arra. És egyébként baromira nem hiányzik az a sok f@szsag.
Insta/tik-tok nem is volt…maradt az X, híreket olvasni elég.
Klaci79
Én 8 évvel ezelőtt döntöttem el, h offolom a Facebook-ot.
Az "ismerőseimet" idegennek éreztem, frusztrált az álboldogságuk, idegesìtettek az okoskodásaik, különösen a politikai véleményük (ez a családra is igaz, inkább hanyagoljuk, mert nem szül jó vért).
6 éve offoltam a Messengert, mert az igazi baráti körömmel személyesen szeretnék találkozni, illetve élőszóban érdeklődni telefonon felőlük, nem butított sablonmondatokban. Mondjuk ez azzal járt, h az 50 vélt haverból maradtak kb 15-en (vibert azért csináltunk), de ezek szerint nem kár értük.
Instám, TikTököm sosevót.

Feleségem meghagyta a butított FB profilt pl iskolai kapcsolattartásra, leredukáltuk 5-6 éve a legszükségesebbre a követett csoportokat, illetve helyi eseményeket követünk (program, koncert, mozi, színház, sportklub etc).
Pont sok is.

Néha - leginkább melóban - követem a nagyon akut híreket, kb napi 30-40 percben, elosztva.
A politikáról nagyon lejöttem (pedig gondolkodtam 20 éve a politológiában, kutatóintézethez volt is linkem), de kiábrámdultam.
Véleményem van, mint mindenkinek, de nem vagyok szabadságharcos és nem vagyok szakértő, max egy porszem a gépezetben. A normális embert bedarálja, ha belefolyik, belefonódik, és megkeseríti az intrika, a kapzsisàg, az elitizmus, a középszerűség éltetése, az idiótizmus, a diszfunkcionalitás. Én normális emberként akarok élni, s sztem csak kívülállóként lehet, fókuszálva a saját, a családod és a barátaid céljaira, elgondolásaira, jólétére, akaratára, egészségére.

A sportot is visszavettem: a major ligák közül az NHL már ment 10 éve, max Stanley Cupot nézek. A soccert redukáltam kb havi 10 meccsre meg a nagy tornákra, mert unom, nem köt le 90 percig.

Két dolgot kellene visszanyírnom, a youtube-feliratkozásaimat és ezt a fórumot, amire jelenleg nem vagyok képes.
Az elsőre azért, mert túlságosan érdekes és sokrétű az érdeklődésem és kötelező kikapcsolnom az agyam. Ez egyébként a komoly társ-i témákat feszegető podcastektől a pol-i elemző és tényfeltáró műsorokon át, a krimi és bűnügyi témáktól az agyeldobós, vicces trashig terjed, na meg a zene kb minden műfajából tudok válogatni, s ez néha baj.
A filmezés és sorozat-darát dobtam, mert csak éjjel menne "bűnözés nélkül", helyette van heti 2 napunk nejemmel, amikor a skacok tudják, h az énidő.
Az olvasást visszafogtam heti pàr 20 percre, mert a meló eleve kinyírja a szemem, inkább a nyári vakáción veszek könyvet magamhoz, akkor legalább elmélyülök, hétközben csak pihentet (azt vettem észre, h ilyenkor könnyebben felejtek, valószìnűleg szelektál az agyam).

A fórumot nem tudom dobni, mert ez egy jó közösség, érdekes, értelmes emberekkel, relatíve normális hangvétellel, kevés személyeskedéssel, de érdemi vitákra képesen.

Szóval a lényeg, h heti 20 órát, vagyis napi kb 3-4-et kitöröltem a képernyőidőmből.

Helyette Family Guy lettem, hobbiim vannak, kertet rendezek, gyümölcsfáim lettek, jó levegőn vagyok, mozgok, a gyerekeimmel játszom v tanulok v csak beszélgetek.
Valójában öregebb, érettebb, tapasztaltabb lettem és apának érzem magam, nem pedig egy embernek, aki ott van a közelükben, de nem velük/értük van.
Nekem ezért érte meg, másnak másért! Ezt mindenki maga tudja s dönti el!
Az első lépés az átgondolás és nekem az vált be, h apránként szanáltam és a végén abszolút nem is tudtam, h miről mondtam le. Ha mélyen magamba nézek, akkor hiábavalóságokról.

Az öregapám mondta egyszer: fiam, a betegágyad mellett a családod lesz ott - meg remélhetőleg egy busty nővérke (na jó ezt nem mondta) - ha nem baszod el.
több mint 1 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 881

És igen, ebben emberek a világon mindenhol szentül hisznek, hogy ez a jövő. Értelmes, tanult emberek is.

Hát, meglátjuk.
Gyurma Pappa
Nem az a kérdés, az emberek miben hisznek. Inkább az, hogy amikor saját akaratunkból adjuk oda a privát szféránkat a digitális rabszolgatartóknak, milyen jövőt alakítunk.
Dzsokijuing
Erre utaltam.

3 hete korlátozom a saját social media fogyasztásom, és konkrétan érzem a változást az agyamban.
Gyurma Pappa
Én egy hete kezdtem! Akkor ezek szerint ez jó út lehet. Nem töröltem a Fb oldalam, de nem mentem arra. És egyébként baromira nem hiányzik az a sok f@szsag.
Klaci79
én a redditet töröltem most telóról
az x - bluesky nem volt olyan sok de azok is repültek

discord és messenger van még, de nemtom azokkal mit lehetne kezdeni
Negritis, a vajda
Naponta 1-2 alkalommal ránézek. Rokonok/kollegak használják a msg-t nem tudom nélkülözni. A Discord meg kell a GM játékhoz. De ennyi. Hivjanak ha kellek vagy üzenjenek SMS/viber/whatsapp…azért lehet így élni
több mint 1 éve

Hát, meglátjuk.
Gyurma Pappa
Dzsokijuing
Erre utaltam.

Gyurma Pappa
Klaci79
én a redditet töröltem most telóról
az x - bluesky nem volt olyan sok de azok is repültek

discord és messenger van még, de nemtom azokkal mit lehetne kezdeni

több mint 1 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 881

Hát, meglátjuk.
Gyurma Pappa
Dzsokijuing
Erre utaltam.

Gyurma Pappa

Szerkesztette: Klaci79
több mint 1 éve
 telex.hu/techtud/2025/01/22/donald-trump-egyesult-allamok-transznemuseg-nok-rendelet

Szóval Trump történelmet írt, ő lett az USA első női elnöke 😀
ender1112
 coub.com/view/cr05l

több mint 1 éve
Lúdas Solymi New England Patriots 8 977

Hát, meglátjuk.
Gyurma Pappa
Dzsokijuing
Erre utaltam.

Gyurma Pappa
Erre kíváncsi vagyok. Fejtsd ki egy kicsit
zinedine5
Kutatások igazolják (megkapom a forrást tanáromtól, ha nem felejti el, és linkelem), hogy akkor is végigmegy az agyadban a kémia és ezáltal pszichológiai változás a social média használat közben, ha tisztában vagy azzal, hogy ez meg fog történni.

Tehát én tisztában voltam vele, hogy a véleménybuborék hat rá, de váltig azt gondoltam, hogy nem fog, én ennél racionálisabb és objektívebb vagyok, de még is hatott. Ahogy azt is gondoltam, korlátozni tudom a telefon használatot, de most ott tartok, hogy napi 6 óra plusz telefonhasználatról 4 óra alatt vagyok, és csak annyit tettem, hogy napi 30 percre korlátoztam a screen time-om. A 4 órából 1 óra Hearthstone, mert Macen borzasztó, de már azt is unom, meg ebben benne vagy a baba YT nézése is, bár az max 10-15 perc, azt nem figyeltem, hogy a lekapcsolt képernyős hallgatást számolja-e. Amire most használom a telómat: hírek, emailek, sub stack, ez a fórum és egyéb appok (Yasio a kalóriához, netbankok az utalásokhoz, zenehallgatás, appon keresztül kapom az edzéstervem stb.).

Először azt tűnt fel, hogy hitetlenkedve nézem a telefonom, hogy biztos elromlott a Screen Time, mert olyan régen használom a telóm. És közben meg nem. A következő feltűnő az lett, hogy nem nyúlkálok a telefonomért folyamatosan, akkor sem, ha előttem van. Most ott tartok, hogy 3-4 perc után megunom bármelyik socialt is nyitom meg, pedig a TikTok néha 1-2 órákat vitt el esténként. Elolvastam januárban 600 oldalt, utolértem magam a heti magazinokkal.

Sokkal nyugodtabb vagyok, nem érzem szükségét a böngészésnek. Gépen sem nyitogatom meg 10 percenként a hírsiteokat, Facebookot stb. Ide nézek fel az óránkénti felálldogálásban, sétálásban, meg írok néha.

Sajnos nem tudom magam teljesen törölni mindenhonnan, kell a social hirdetések meg a szakmai tartalmak megosztásához, de pl. a saját posztjaink alatti értesítések is ki vannak kapcsolva, így tudok csak posztolni és rohanni.

Egyszóval fókuszáltabb és kiegyensúlyozottabb vagyok, hiába hittem azt, hogy ura vagyok a helyzetnek, mostanra derült ki, hogy nem.
Gyurma Pappa
Jol teszed.
En is azt veszem eszre magamon h munka kozbeni szabadidoben (vagy teremtett szabadidoben) a Discordot, Instat, FB-t porgetem h tortent-e vmi erdekes vagy lesz-e vmi erdekes cikk vagy podcast, mikozben tudom h nem, meg csak az idot baszom el feleslegesen.

Ugyhogy nalam is megint jon a tudatos kontroll, mert az utobbi idoben megint kiszabadult a szellem a palackbol.
több mint 1 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 2 679 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
 telex.hu/techtud/2025/01/22/donald-trump-egyesult-allamok-transznemuseg-nok-rendelet

Szóval Trump történelmet írt, ő lett az USA első női elnöke 😀
több mint 1 éve
fake.id 1 689 — tush push aficionado

Hát, meglátjuk.
Gyurma Pappa
Dzsokijuing
Erre utaltam.

Gyurma Pappa
zinedine5
Kutatások igazolják (megkapom a forrást tanáromtól, ha nem felejti el, és linkelem), hogy akkor is végigmegy az agyadban a kémia és ezáltal pszichológiai változás a social média használat közben, ha tisztában vagy azzal, hogy ez meg fog történni.

Tehát én tisztában voltam vele, hogy a véleménybuborék hat rá, de váltig azt gondoltam, hogy nem fog, én ennél racionálisabb és objektívebb vagyok, de még is hatott. Ahogy azt is gondoltam, korlátozni tudom a telefon használatot, de most ott tartok, hogy napi 6 óra plusz telefonhasználatról 4 óra alatt vagyok, és csak annyit tettem, hogy napi 30 percre korlátoztam a screen time-om. A 4 órából 1 óra Hearthstone, mert Macen borzasztó, de már azt is unom, meg ebben benne vagy a baba YT nézése is, bár az max 10-15 perc, azt nem figyeltem, hogy a lekapcsolt képernyős hallgatást számolja-e. Amire most használom a telómat: hírek, emailek, sub stack, ez a fórum és egyéb appok (Yasio a kalóriához, netbankok az utalásokhoz, zenehallgatás, appon keresztül kapom az edzéstervem stb.).

Először azt tűnt fel, hogy hitetlenkedve nézem a telefonom, hogy biztos elromlott a Screen Time, mert olyan régen használom a telóm. És közben meg nem. A következő feltűnő az lett, hogy nem nyúlkálok a telefonomért folyamatosan, akkor sem, ha előttem van. Most ott tartok, hogy 3-4 perc után megunom bármelyik socialt is nyitom meg, pedig a TikTok néha 1-2 órákat vitt el esténként. Elolvastam januárban 600 oldalt, utolértem magam a heti magazinokkal.

Sokkal nyugodtabb vagyok, nem érzem szükségét a böngészésnek. Gépen sem nyitogatom meg 10 percenként a hírsiteokat, Facebookot stb. Ide nézek fel az óránkénti felálldogálásban, sétálásban, meg írok néha.

Sajnos nem tudom magam teljesen törölni mindenhonnan, kell a social hirdetések meg a szakmai tartalmak megosztásához, de pl. a saját posztjaink alatti értesítések is ki vannak kapcsolva, így tudok csak posztolni és rohanni.

Egyszóval fókuszáltabb és kiegyensúlyozottabb vagyok, hiába hittem azt, hogy ura vagyok a helyzetnek, mostanra derült ki, hogy nem.
Gyurma Pappa
Én a következő trükköt találtam ki. Minden social platformnak letiltottam az értesítést. Előtte folyamatosan jött 15-20 fb, Insta, linkedIn értesítés stb, csábított a saját szarára nyilvánvalóan engem nem érintő értesítésekkel (gipsz jakab hosszú idő óta elöször újra posztolt, Manyi néni új story-t töltött fel és társai). És ha már odacsábított, akkor nyilván ott is tartott.
Most én határozom meg, mikor akarok social platform-ot nézni, és radikálisan kb a felére esett a képernyőidőm (bár így is sok).
Az elején persze dolgozott a fomo, de meglepően hamar (3-4 nap alatt) már nem érdekelt. Ajánlom mindenkinek.
vpi
töröld le az összes appot és ha mindenképp fbzni, instázni akarsz, nyisd meg urlből bejelentkezve. 2 hetente fél órát faszbukozok az eventek nézegetése miatt, messenger meg anélkül is megy. braindead instapörgetés kicsukva, csak akkor használom, ha vmi direktlinket akarok megnyitni. kommentek olvasása szintén felejtős. tiktokra már eleve a korábbi negatív tapasztalatok miatt sem dörrentem rá. ezek a szarok csak mentális betegségeket okoznak és feneketlen időelcseszőüzemként funcionálnak, ha nem kell munka miatt, annyira kell őket kizárni az életből amennyire lehet. nem vagyok boomer és szerencsére a 20 alattiak sem tartanak annak, csak eleget olvastam ezeknek a negatív pszichológiai hatásáról amit már klinikai alapon állítanak róluk szakemberek és a gyakorlati értelemben is feltűnő mennyi szabadideje lesz ezzel az embernek
több mint 1 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 505 — Patriot

Hát, meglátjuk.
Gyurma Pappa
Dzsokijuing
Erre utaltam.

Gyurma Pappa
zinedine5

Gyurma Pappa
Én a következő trükköt találtam ki. Minden social platformnak letiltottam az értesítést. Előtte folyamatosan jött 15-20 fb, Insta, linkedIn értesítés stb, csábított a saját szarára nyilvánvalóan engem nem érintő értesítésekkel (gipsz jakab hosszú idő óta elöször újra posztolt, Manyi néni új story-t töltött fel és társai). És ha már odacsábított, akkor nyilván ott is tartott.
Most én határozom meg, mikor akarok social platform-ot nézni, és radikálisan kb a felére esett a képernyőidőm (bár így is sok).
Az elején persze dolgozott a fomo, de meglepően hamar (3-4 nap alatt) már nem érdekelt. Ajánlom mindenkinek.
több mint 1 éve
kijo New Orleans Saints 536

Hát, meglátjuk.
Gyurma Pappa
Dzsokijuing
Erre utaltam.

Gyurma Pappa
zinedine5

A 4 órából
Gyurma Pappa
Majd ha valahol 1-2 óra között (munkán kívül) megáll, az lesz az "ideális".
Már egy ideje erősen szabályozom az időt, de elsősorban a hobbikhoz kapcsolódó informálódás visz el/termel sok időt. Abból faragok és nekem meg lesz.
Túl sok infó/gyűjtés/kíváncsiság kinyírja az ember mindennapjait.

Szerkesztette: kijo
több mint 1 éve

Hát, meglátjuk.
Gyurma Pappa
Dzsokijuing
Erre utaltam.

Gyurma Pappa
zinedine5

több mint 1 éve
zinedine5 New England Patriots Arkansas Razorbacks 7 411 — Ajmo Vatreni

Hát, meglátjuk.
Gyurma Pappa
Dzsokijuing
Erre utaltam.

Gyurma Pappa
több mint 1 éve
Kúrfürst briareos Miami Dolphins Miami Hurricanes 18 655 — StuG Life
Ez a Barron gyerek mit tud hogy már kriptós-Muskos-twitteridióták szerint ő lesz majd a következő elnök?
Vagy csak kicsit normálisabb mint Don Jr?
Heisman nádor
utóbbi

több mint 1 éve

Hát, meglátjuk.
Gyurma Pappa
Dzsokijuing
Erre utaltam.

több mint 1 éve
Heisman nádor Denver Broncos Oregon Ducks 27 665 — "Montoya por favor!"
Ez a Barron gyerek mit tud hogy már kriptós-Muskos-twitteridióták szerint ő lesz majd a következő elnök?
Vagy csak kicsit normálisabb mint Don Jr?

NFL : Denver Broncos / NCAA : Oregon Ducks, BYU, Penn State, Iowa / Peyton Manning, Marcus Mariota
Soccer : Arsenal, Levante, Lazio, Millwall, Stuttgart / National Teams : HUN, ESP
NBA : Mavericks [Doncic] / NHL : Ducks, Maple Leafs / MLB : Twins, Astros
F1 : Lewis Hamilton / MotoGP : Marc & Alex Marquez, Pedro Acosta (és igazából mindenki más) / NASCAR : #22 Joey Logano
Cycling : Pogacar, Meintjes, Valter, Quintana, Contador, Cras, Juan Ayuso
Darts : Nathan Aspinall, Chris Dobey, Gerwyn Price
UFC : Justin Gaethje, Cody Garbrandt, Nate Diaz, Brandon Moreno
Euroleague : Valencia Basket / Tennis : Federer, Alcaraz