Politika

65 feliratkozó

több mint 4 éve
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 372
Egyáltalán nem fából vaskarika, hanem jól felfogott érdek a politikusokat bizonyos témáktól minnél messzebb tartani, és itt a "bizonyos témákon" és a "minnél messzebben" van a hangsúly, mert az egyik ilyen téma a véleménnyilvánítás szabadsága és határai. A saját világképem szerint már az is túlzás, hogy nem lehet vörös csillaggal vagy horogkereszttel vonulni annak aki akar (jobban szeretem látni a hülyéket, minthogy ne tudjak róluk) de elfogadom, hogy a jogalkotó itt húzta meg a határt, ez hellyel-közzel védhető álláspont, erre sok példa van a világban, amit te szeretnél arra nincs. (csak magán, mint az FB vagy YT, van is belőle gond rendesen)MC12
Erről van egy aranyos rendszerváltás utáni sztorim. 😊 Nem tudom van-e itt olyan, akinek mond az a név valamit, hogy Marxim pizzéria. 😊 Akinek van, az tudja mire utalok most azzal, hogy tőlem is nyugodtan lehetne vörös csillagozni. De elfogadom - és Marxim ide vagy oda meg is értem -, hogy miért nem lehet.

De ha holnap kitalálják, hogy nem lehet O1G-zni mert ez hazugság, és politikai marketing az oké? És mindenki aki publicisztikában vagy TV-ben használja, pénzbírság. Vagy ott van pl. a Kórozs-videó ami full kamu volt és ha valami politikai maketing volt, az az, akkor most vegyük elő a Kórozst és tiltsuk el a politizálástól? Vagy az azt közlő médiákat is? MC12
Nem az O1G-ről volt szó. Az O1G egy vélemény. Elmondtam már többször: a vélemény szabadságáért bármikor hajlandó vagyok akár utcára is menni. Tőlem annyit O1G-het, vagy Gyurcsányszarházizhat bárki, amennyit csak akar. Meg migránsozhat is meg sorosozhat is meg amihez csak kedve van. Én döntően a tudatos hazugság-marketingről beszéltem elsősorban. A tudatos, tervezett, marketing célú igazolhatóan hazug propagandáról. És ezen kívül a véleménynek egy olyan, nagyon szűk, és szigorúan csak ezen szűk területéről, mint a vörös csillag meg a koncentrációs tábor. Aminek a társadalmi veszélyessége, kára olyan mértékű, hogy ordas össztársadalmi problémákat okoz. A futótűzként terjedő konspirációs elméletekről, téveszmékről.

Ezeket eddig nem kellett szabályozni, mert nem volt olyan platform, amin úgy terjedhettek volna, hogy társadalmi méretű károkat tudnának okozni. De ma itt tartunk. Ma tudnak. Ma egy vírus-szkeptikus konspirációs téveszme képes arra, hogy megakadályozza, hogy az ember egy hatékony vakcinával legyőzzön egy veszélyes vírust, mert annyira elterjedt a téveszme, hogy a nyájimmunitás elérését teszi lassan lehetetlenné. Aminek súlyos, nagyon súlyos következményei lehetnek. És ugyanilyen súlyos következményei lehetnek, ha egy politika tudatosan, hosszasan, szándékosan rombolni kezdi egy demokratikus alapintézmény tekintélyét. Abnormális, hogy az amerikai republikánus szavazók többsége azt hiszi, hogy a választásokat elcsalták. Abnormális. Akkor is az lenne, ha a demokrata szavazók többsége hinné ezt. Így nem tud egy társadalom normálisan működni. Az ilyen legitimitás defektekből nem csak kapitólium lerohanása lehet, hanem szabályos, full blown polgárháborúba is torkollhat, ha nem figyelnek kurvára oda. A harmadik világ polgárháborúit éppen ezek a legitimitás deficitek okozzák. Az emberek nem bíznak a rendszer alapjaiban sem, ezért harcolnak egymással. Vissza akarunk lépni néhány száz évet mi is, csak azért, hogy szabadon lehessen tweetelni bármi baromságot?

Feltennék egy kérdést. Ha egy liberális ember világképébe nem fér bele, hogy akár csak szigorúan meghatározott körben, jól korülírt módon korlátozzuk a szólás teljes szabadságát, akkor mi van a covid oltás kötelezővé tételével? Az belefér? Az nem az emberi személyes szabadság korlátozása?

Na, akkor tessék kisakkozni, hogy mit csináljon a társadalom, ha a twitter konspirációk miatt a társadalom 40%-a nem hajlandó beoltatni magát, és egyúttal nem is tehetjük kötelezővé. Akkor mi legyen? Könyveljük el, hogy így járt az emberiség? Szerintem nem nagyon lesz itt senki, aki erre igent mondana. 😊 (Vagy tévednék és van ilyen? 😊 ) Márpedig, ha nem akarjuk elkönyvelni, hogy így jártunk és kész, akkor dönteni kell. Vagy kötelezően oltani, vagy korlátozni, hogy a konspirációk ne fertőzhessenek meg 40%-nyi agyat. Lehet választani, hogy hol, miben korlátozzuk az emberi szabadságot. Diktatúra hívőknek egyszerű a dolguk most 😀. De liberálisoknak / az egyén szabadságában hívőknek ugye, hogy egy fejtörő?
peterk2005
1. Mármint szerinted vélemény ugye. De hidd el, van idehaza minimum 2.5-3 millió Fidesz-szavazó, akik szerint ez politikai termék és semmi köze a véleménnyilvánításhoz. Most akkor neked van igazad vagy nekik?

A migránsozás szerinted oké? Az vélemény? Embereket dehumanizálni, beállítani őket valami ragályos kórnak, akik megölik férfiainkat, megerőszakolják gyerekeinket és asszonyainakt, betegségeket terjesztenek és el akarják venni a munkánkat és kulturánkat, ez rendben van, ez "csak" vélemény? Ha valami káros és mérgező az emberekre akkor az ez. Egy elvileg liberálistól ilyet olvasni minimum meglepő a szó szomorú értelmében.

2. Semmi fejtörő nincs ebben. Az oltás, a sebesség-mérés stb. ezek közvetlenül vannak hatással az ember életére és egzaktan megfogalmazható körülményeik vannak, tehát oltsák be az embereket szépen, kötelezően, írják ki a sebességhatárokat - és utána bárki mondhassa, hogy az oltás baromság és a sebességhatár hülyeség. De ha ki van rakva, hogy 50 és én 70-el megyek akkor bizony ne lepődjek meg a csekken.

De sem a politikai marketingre-kommunikációra, sem a politikai értelemben vett hazugságokra nincs ilyen definíció, hanem mindenki pártállása szerint minősíti annak a másik oldal mondásait.

A demokraták szentül hiszik a mai napig, hogy Bush-ék elcsalták a 2000-es választásokat - függetlenül attól, hogy igaz vagy sem, a választási csalásba fektetett hit nem újdonság. Egy olyan típusú szavazási rendszerben, ahol popular vote-többséggel nem feltétlenül nyersz, és emiatt a legtöbb választás szoros, természetszerűen termeli ki a csalás-hívőket. És mert a repek most azt hiszik, hogy Biden csalt vátozott bármi? Nem. Az amerikai társadalom pont olyan megosztott, mint előtte volt, a rendszer pedig pont ugyanúgy működik mint előtte.

Ha jövőre szoros lesz a választás idehaza, és bármelyik párt 5-6 mandátumon belüli többséggel nyer csak, hidd el, a másik oldal olyan veszettül fog csalást kiálítani amilyet idehaza még nem láttál. És? Mondja, ez a dolga, ezért politikus. A világ attól még menni fog tovább. A Fidesz is állította, hogy 2002-ben csalássak nyertek a szocik, lett belőle bármi? Nem.

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 407
70-100 ezer dollár körül volt, hogy Lölő kedvéért kivilágították magyar zászló fényekkel a Burj Khalifa szállót Dubaiban. Ez azt jelenti, hogy mivel szinte kizárólag adóforintok gazdagítják, ém is hozzájárultam pár forinttal, hogy Andi bugyija nedves legyen....szívesen 😉
Klaci79
Köszönjük
több mint 4 éve
Én pl. halálbüntetés-ellenes vagyok rengeteg ok miatt. De ha a társadalom elsöprő többsége Magyaroszágon azt akarna és ezt egy demokratikus népszavazáson - mivel elméleti a vita, engedjük meg, hogy lehetne erről népszavazni - meg is szavazza elsöprő többséggel, akkor a fennálló hatalomnak kutya kötelessége lenne ezt bevezetni. Ezt hívják demokráciának.
MC12
A képviseleti demokrácia nem úgy működik, ahogy te leírtad. Ilyen alapon mindenről meg annak az ellenkezőjéről is lehetne népszavazást tartani, és a végeredmény egy működésképtelen társadalom lenne.
Miért pont a felcsúti perről akarsz népszavaztatni? Miért nem a nulla adókról? Azzal tuti nagyobb sikered lenne. Pedig katasztrofális lenne a következménye...
Lecsó
De, így működik 😊 HA valamiről lehet népszavazást kiírni, és az ügydöntő, akkor az jogilag köti a közhatalmat, ilyen egyszerű. Csak te szándékosan félreérted és úgy forgatod amit írtam, hogy neked tetszen.

HA lehetne kiírni a nulla adóról ügydöntő népszavazást ÉS kiírnák ÉS az emberek elsöprő többsége ezt megszavazná AKKOR el kéne törölni az adókat. Nem bonyolult ez.

A példám elméleti volt - ahogy peterk eredeti feltevése is az volt - hiszen nem lehet népszavazást kiírni a halálbüntetésről, ahogyan azt írtam is.

Működésképtelen? Akkor szerinted Svájc működésképtelen, mert szinte minden hétvégére jut valamilyen népszavazás? Érdekes, nekem nem pont ez a szó jut eszembe róluk.
MC12
Svájcban nem az adókról meg a halálbüntetésről szólnak a népszavazások, hanem olyanokról, hogy lehessen-e kutyát fürdetni a helyi strandon. A heti népszavazások leginkább helyi ügyekről szólnak. Vagy szerinted a svájci parlament dísznek van?
Lecsó
Ja, meg arról, hogy a nőknek legyen-e szavazati joga - saccra 50-60 évvel azután, hogy a legtöbb helyen már volt. Az tök ugyanaz mint a kutyás példád.

több mint 4 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 852
70-100 ezer dollár körül volt, hogy Lölő kedvéért kivilágították magyar zászló fényekkel a Burj Khalifa szállót Dubaiban. Ez azt jelenti, hogy mivel szinte kizárólag adóforintok gazdagítják, ém is hozzájárultam pár forinttal, hogy Andi bugyija nedves legyen....szívesen 😉
több mint 4 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 2 672 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Feltennék egy kérdést. Ha egy liberális ember világképébe nem fér bele, hogy akár csak szigorúan meghatározott körben, jól korülírt módon korlátozzuk a szólás teljes szabadságát, akkor mi van a covid oltás kötelezővé tételével? Az belefér? Az nem az emberi személyes szabadság korlátozása?
peterk2005
Nincs fejtörő, mert összecsúsztatsz két dolgot.
A maximális sebességet városban, a maszkviselést, az élelmiszerek felhasználhatóságának feltüntetését, stb. lehet szabályozni, persze. És kell is. Ahogy az oltást is kötelezővé kell tenni, ahogy a fekete himlőnél tették, meg gyerekként is kaptunk egy csomó kötelező oltást, ahogy kötelező a KRESZ-vizsgát vezetéshez, vagy a nehézgépkezelői vizsga nehézgépkezeléshez, és az adózás, vám- és illetékfizetés, vagy a tulajdonváltozás bejelentése gépjárműeladásnál, stb.
Minden korlátozza a végtelen szabadságot, de ez a társadalomban, civilizációban élés ára, attribútuma. Nem anarchista vagy idealista vagyok, csak egy logikusan, racionálisan gondolkodó liberális értékrendszerű ember.
Legyen kötelező az oltás, és Konok Péter nyíghasson a Szabadfogásban, hogy a kurva anyjukat, ő oltásellenes.
Fekete-Győr hirdethessen lila dzsihadot a stadionok ellen, és hazudhasson korrupciós ügyészséget.
Bárki hazudhassa azt, hogy nem lesz gázáremelés, 13.havi nyugdíj, egymilliós alapjövedelem, vagy azt, hogy jobban fogja Gyurcsány csinálni, mint Orbán.
Mert ezek csak szavak, mondások, nem cselekvések. (Hiszen eleve: az egyik oldal hazudik, amikor azt mondja ők lennének a jobbak, mert csak az egyik lehet a jobb. Nonszensz lenne, ha emiatt az ellenzék csak azzal kampányolhatna, hogy "Orbán a jobb, tudjuk, de mi is akarunk kicsit kormányzatosdit játszani", vagy Orbánék csak azzal, hogy "ugyan szarok vagyunk, de élvezzük, hagy maradjunk".)
A mondást szabályozni haszontalan, felesleges, értelmetlen, a cselekvést szükséges.

Pl. a saját cégemnél -az autoriter, hierarchikus felépítésű cégemnél, hiszen az enyém- az volt a szabály, hogy bárki bármivel nem ért egyet, nem világos egy utasítás, szerinte hülyeség, vagy értelmetlen, vagy bármi baja van, észrevétele, akkor nyugodtan szólhat ezügyben. Egyszer. Én meghallgatom, megértem amit mond, ha kell kérdezek, hogy egyértelmű legyen, hogy az jutott el hozzám, amit jelezni akart, és ezt figyelembevéve vagy megmásítom a döntésemet, az utasításomat vagy nem. De utána már nincs apelláta, csinálni kell dödögés nélkül.
Ez teljesen megfelelt így a kollegáimnak is, nekem is.
Megtehettem volna, hogy eleve nincs apelláta, hiszen az én cégem, az én pénzem, én rendelkezem több információval, de mégis hasznosnak éreztem ezt a metodikát, mert nem veszíthettem vele semmit. Károsnak semmiképp sem, hiszen csak szavak, a cselekvésről úgyis én döntök.

Ezen logika mentén miért ne mondhatná azt Trump, hogy elcsalták a választást? Számít? Elcsalták? Igen? Akkor igazat mond. Nem? Akkor ha ezt gondolja mondja nyugodtan. Ha nem ezt gondolja, de ezt akarja mondani, akkoris mondja csak. Hiszen Biden az elnök, semmit nem oszt, nem szoroz amit mond, amíg nem köteles a hallgató elhinni, vagy aszerint bármit is cselekedni.

Mindenkiben ott lakik egy kis diktátor, mindenki agyában ül egy kis privát kopasz cenzor, nálad ezekszerint ez az a téma, ami felszínre hozza.

Aminek a társadalmi veszélyessége, kára olyan mértékű, hogy ordas össztársadalmi problémákat okoz. A futótűzként terjedő konspirációs elméletekről, téveszmékről.
peterk2005
Például a katolikus egyházat, a kereszténységet, mint vallást?
Ennél ordasabb, károsabb, emberéletekre kiható konspirációs teóriát (egy halott ember feltámad, aztán jönnek majd az utolsó ítéletnél az apokalipszis lovasai, a kettő között meg add a pénzed az egyháznak, mert az jó lesz neked, ehhez még a laposföldhívés, a chemtrail, meg a pedofil pizzázókban elfogyasztott csecsemővér se ér fel károsságban) keveset tudnék mondani.
Ja, és egzakt módon bizonyítható hazugságra, hazugságokra épül az egész.

Én is felteszek egy kérdést:
Komolyan azt gondolod van olyan elfogulatlan ember, intézmény, fórum, bizottság, entitás, bármi, ami objektíven meg tudja határozni az igazság-hazugság örök alapdilemmáját?
Ha nincs, akkor kivitelezhetetlen amit szeretnél.
Ha van, akkor ki az, mi az?
Sobri Jóska
Sobri, nem akarok nálad egzisztenciális válságot okozni, de te csak szavakban vagy liberális 😉
A liberális az nem azt jelenti, hogy támogatod, hogy mindenki azt pofázzon, amit csak akar, de csinálni már csak azt csinálhatja, amit nála nagyobb hatalommal rendelkezők előírnak neki. PL: Szavazni akarnak az adókról? Hát mégis mit képzelnek magukról az emberek? Hova vezetne ez? 😀

(Vallásról: nem, egy mindenható, mindentudó isten létezését nem lehet egzakt módon hazugságnak nevezni. De ez igazából nem ide tartozik, szóval ezt elengedem.)

Szerkesztette: ender1112
több mint 4 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 722 — #NoStress
peterk2005
Nincs fejtörő, mert összecsúsztatsz két dolgot.
A maximális sebességet városban, a maszkviselést, az élelmiszerek felhasználhatóságának feltüntetését, stb. lehet szabályozni, persze. És kell is. Ahogy az oltást is kötelezővé kell tenni, ahogy a fekete himlőnél tették, meg gyerekként is kaptunk egy csomó kötelező oltást, ahogy kötelező a KRESZ-vizsgát vezetéshez, vagy a nehézgépkezelői vizsga nehézgépkezeléshez, és az adózás, vám- és illetékfizetés, vagy a tulajdonváltozás bejelentése gépjárműeladásnál, stb.
Minden korlátozza a végtelen szabadságot, de ez a társadalomban, civilizációban élés ára, attribútuma. Nem anarchista vagy idealista vagyok, csak egy logikusan, racionálisan gondolkodó liberális értékrendszerű ember.
Legyen kötelező az oltás, és Konok Péter nyíghasson a Szabadfogásban, hogy a kurva anyjukat, ő oltásellenes.
Fekete-Győr hirdethessen lila dzsihadot a stadionok ellen, és hazudhasson korrupciós ügyészséget.
Bárki hazudhassa azt, hogy nem lesz gázáremelés, 13.havi nyugdíj, egymilliós alapjövedelem, vagy azt, hogy jobban fogja Gyurcsány csinálni, mint Orbán.
Mert ezek csak szavak, mondások, nem cselekvések. (Hiszen eleve: az egyik oldal hazudik, amikor azt mondja ők lennének a jobbak, mert csak az egyik lehet a jobb. Nonszensz lenne, ha emiatt az ellenzék csak azzal kampányolhatna, hogy "Orbán a jobb, tudjuk, de mi is akarunk kicsit kormányzatosdit játszani", vagy Orbánék csak azzal, hogy "ugyan szarok vagyunk, de élvezzük, hagy maradjunk".)
A mondást szabályozni haszontalan, felesleges, értelmetlen, a cselekvést szükséges.

Pl. a saját cégemnél -az autoriter, hierarchikus felépítésű cégemnél, hiszen az enyém- az volt a szabály, hogy bárki bármivel nem ért egyet, nem világos egy utasítás, szerinte hülyeség, vagy értelmetlen, vagy bármi baja van, észrevétele, akkor nyugodtan szólhat ezügyben. Egyszer. Én meghallgatom, megértem amit mond, ha kell kérdezek, hogy egyértelmű legyen, hogy az jutott el hozzám, amit jelezni akart, és ezt figyelembevéve vagy megmásítom a döntésemet, az utasításomat vagy nem. De utána már nincs apelláta, csinálni kell dödögés nélkül.
Ez teljesen megfelelt így a kollegáimnak is, nekem is.
Megtehettem volna, hogy eleve nincs apelláta, hiszen az én cégem, az én pénzem, én rendelkezem több információval, de mégis hasznosnak éreztem ezt a metodikát, mert nem veszíthettem vele semmit. Károsnak semmiképp sem, hiszen csak szavak, a cselekvésről úgyis én döntök.

Ezen logika mentén miért ne mondhatná azt Trump, hogy elcsalták a választást? Számít? Elcsalták? Igen? Akkor igazat mond. Nem? Akkor ha ezt gondolja mondja nyugodtan. Ha nem ezt gondolja, de ezt akarja mondani, akkoris mondja csak. Hiszen Biden az elnök, semmit nem oszt, nem szoroz amit mond, amíg nem köteles a hallgató elhinni, vagy aszerint bármit is cselekedni.

Mindenkiben ott lakik egy kis diktátor, mindenki agyában ül egy kis privát kopasz cenzor, nálad ezekszerint ez az a téma, ami felszínre hozza.

Aminek a társadalmi veszélyessége, kára olyan mértékű, hogy ordas össztársadalmi problémákat okoz. A futótűzként terjedő konspirációs elméletekről, téveszmékről.
peterk2005
Például a katolikus egyházat, a kereszténységet, mint vallást?
Ennél ordasabb, károsabb, emberéletekre kiható konspirációs teóriát (egy halott ember feltámad, aztán jönnek majd az utolsó ítéletnél az apokalipszis lovasai, a kettő között meg add a pénzed az egyháznak, mert az jó lesz neked, ehhez még a laposföldhívés, a chemtrail, meg a pedofil pizzázókban elfogyasztott csecsemővér se ér fel károsságban) keveset tudnék mondani.
Ja, és egzakt módon bizonyítható hazugságra, hazugságokra épül az egész.

Én is felteszek egy kérdést:
Komolyan azt gondolod van olyan elfogulatlan ember, intézmény, fórum, bizottság, entitás, bármi, ami objektíven meg tudja határozni az igazság-hazugság örök alapdilemmáját?
Ha nincs, akkor kivitelezhetetlen amit szeretnél.
Ha van, akkor ki az, mi az?

több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 508 — The only discipline that lasts, is self discipline
Egyáltalán nem fából vaskarika, hanem jól felfogott érdek a politikusokat bizonyos témáktól minnél messzebb tartani, és itt a "bizonyos témákon" és a "minnél messzebben" van a hangsúly, mert az egyik ilyen téma a véleménnyilvánítás szabadsága és határai. A saját világképem szerint már az is túlzás, hogy nem lehet vörös csillaggal vagy horogkereszttel vonulni annak aki akar (jobban szeretem látni a hülyéket, minthogy ne tudjak róluk) de elfogadom, hogy a jogalkotó itt húzta meg a határt, ez hellyel-közzel védhető álláspont, erre sok példa van a világban, amit te szeretnél arra nincs. (csak magán, mint az FB vagy YT, van is belőle gond rendesen)MC12
Erről van egy aranyos rendszerváltás utáni sztorim. 😊 Nem tudom van-e itt olyan, akinek mond az a név valamit, hogy Marxim pizzéria. 😊 Akinek van, az tudja mire utalok most azzal, hogy tőlem is nyugodtan lehetne vörös csillagozni. De elfogadom - és Marxim ide vagy oda meg is értem -, hogy miért nem lehet.

De ha holnap kitalálják, hogy nem lehet O1G-zni mert ez hazugság, és politikai marketing az oké? És mindenki aki publicisztikában vagy TV-ben használja, pénzbírság. Vagy ott van pl. a Kórozs-videó ami full kamu volt és ha valami politikai maketing volt, az az, akkor most vegyük elő a Kórozst és tiltsuk el a politizálástól? Vagy az azt közlő médiákat is? MC12
Nem az O1G-ről volt szó. Az O1G egy vélemény. Elmondtam már többször: a vélemény szabadságáért bármikor hajlandó vagyok akár utcára is menni. Tőlem annyit O1G-het, vagy Gyurcsányszarházizhat bárki, amennyit csak akar. Meg migránsozhat is meg sorosozhat is meg amihez csak kedve van. Én döntően a tudatos hazugság-marketingről beszéltem elsősorban. A tudatos, tervezett, marketing célú igazolhatóan hazug propagandáról. És ezen kívül a véleménynek egy olyan, nagyon szűk, és szigorúan csak ezen szűk területéről, mint a vörös csillag meg a koncentrációs tábor. Aminek a társadalmi veszélyessége, kára olyan mértékű, hogy ordas össztársadalmi problémákat okoz. A futótűzként terjedő konspirációs elméletekről, téveszmékről.

Ezeket eddig nem kellett szabályozni, mert nem volt olyan platform, amin úgy terjedhettek volna, hogy társadalmi méretű károkat tudnának okozni. De ma itt tartunk. Ma tudnak. Ma egy vírus-szkeptikus konspirációs téveszme képes arra, hogy megakadályozza, hogy az ember egy hatékony vakcinával legyőzzön egy veszélyes vírust, mert annyira elterjedt a téveszme, hogy a nyájimmunitás elérését teszi lassan lehetetlenné. Aminek súlyos, nagyon súlyos következményei lehetnek. És ugyanilyen súlyos következményei lehetnek, ha egy politika tudatosan, hosszasan, szándékosan rombolni kezdi egy demokratikus alapintézmény tekintélyét. Abnormális, hogy az amerikai republikánus szavazók többsége azt hiszi, hogy a választásokat elcsalták. Abnormális. Akkor is az lenne, ha a demokrata szavazók többsége hinné ezt. Így nem tud egy társadalom normálisan működni. Az ilyen legitimitás defektekből nem csak kapitólium lerohanása lehet, hanem szabályos, full blown polgárháborúba is torkollhat, ha nem figyelnek kurvára oda. A harmadik világ polgárháborúit éppen ezek a legitimitás deficitek okozzák. Az emberek nem bíznak a rendszer alapjaiban sem, ezért harcolnak egymással. Vissza akarunk lépni néhány száz évet mi is, csak azért, hogy szabadon lehessen tweetelni bármi baromságot?

Na, akkor tessék kisakkozni, hogy mit csináljon a társadalom, ha a twitter konspirációk miatt a társadalom 40%-a nem hajlandó beoltatni magát, és egyúttal nem is tehetjük kötelezővé. Akkor mi legyen? Könyveljük el, hogy így járt az emberiség? Szerintem nem nagyon lesz itt senki, aki erre igent mondana. 😊 (Vagy tévednék és van ilyen? 😊 ) Márpedig, ha nem akarjuk elkönyvelni, hogy így jártunk és kész, akkor dönteni kell. Vagy kötelezően oltani, vagy korlátozni, hogy a konspirációk ne fertőzhessenek meg 40%-nyi agyat. Lehet választani, hogy hol, miben korlátozzuk az emberi szabadságot. Diktatúra hívőknek egyszerű a dolguk most 😀. De liberálisoknak / az egyén szabadságában hívőknek ugye, hogy egy fejtörő?

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Lecsó Denver Broncos 3 352
Én pl. halálbüntetés-ellenes vagyok rengeteg ok miatt. De ha a társadalom elsöprő többsége Magyaroszágon azt akarna és ezt egy demokratikus népszavazáson - mivel elméleti a vita, engedjük meg, hogy lehetne erről népszavazni - meg is szavazza elsöprő többséggel, akkor a fennálló hatalomnak kutya kötelessége lenne ezt bevezetni. Ezt hívják demokráciának.
MC12
A képviseleti demokrácia nem úgy működik, ahogy te leírtad. Ilyen alapon mindenről meg annak az ellenkezőjéről is lehetne népszavazást tartani, és a végeredmény egy működésképtelen társadalom lenne.
Miért pont a felcsúti perről akarsz népszavaztatni? Miért nem a nulla adókról? Azzal tuti nagyobb sikered lenne. Pedig katasztrofális lenne a következménye...
Lecsó
De, így működik 😊 HA valamiről lehet népszavazást kiírni, és az ügydöntő, akkor az jogilag köti a közhatalmat, ilyen egyszerű. Csak te szándékosan félreérted és úgy forgatod amit írtam, hogy neked tetszen.

HA lehetne kiírni a nulla adóról ügydöntő népszavazást ÉS kiírnák ÉS az emberek elsöprő többsége ezt megszavazná AKKOR el kéne törölni az adókat. Nem bonyolult ez.

A példám elméleti volt - ahogy peterk eredeti feltevése is az volt - hiszen nem lehet népszavazást kiírni a halálbüntetésről, ahogyan azt írtam is.

Működésképtelen? Akkor szerinted Svájc működésképtelen, mert szinte minden hétvégére jut valamilyen népszavazás? Érdekes, nekem nem pont ez a szó jut eszembe róluk.
MC12
Svájcban nem az adókról meg a halálbüntetésről szólnak a népszavazások, hanem olyanokról, hogy lehessen-e kutyát fürdetni a helyi strandon. A heti népszavazások leginkább helyi ügyekről szólnak. Vagy szerinted a svájci parlament dísznek van?
több mint 4 éve

Az az igazság, hogy amit mondasz, az egyetlen úton lenne elérhető és az a konszenzus. Uszkve minden politikai pártnak, de legalább, mittomén a Parlament 90%-nak egyet kellene értenie abban, hogy:

- Mi a hazugság
- Hol van a határ
- Mi legyen a büntetése annak, aki ezt megszegi
MC12
Ez sem megoldás.
Miért csak a törvényhozásnak kelljen egyetértenie?
Ha most 100-os támogatottsággal elfogadnának egy törvényt, mely szerint Fekete-Győr fenyegetőzései hazugságok, mert mondjuk nem lesz Felcsút-per, és ezért eltiltható a politizálástól, az üdvözlendő a konszenzus miatt? Hát nem.
Szerintem az emberi jogokat mindig szélesíteni, bővíteni kell, kitolni a határaikat, nem korlátozni, meg szűkíteni.
Szerintem peterk2005 is így gondolja, csak "elragadta a frazeológiája". Ha liberális, akkor nem gondolhatja másként.
Sobri Jóska
Azért mert ezt a képviseleti demokrácia nevű izét választottuk a cserépszavazás helyett 😊
Annyiban igazad lehet, hogy - szélesítve a legitimitást - talán ide egy ügydöntő népszavazás kéne, feltételnek egy minimum 75%-os részvételt, sikerességnek meg 80% egy irányú szavaztot szabva 😊
MC12
Szerintem nem kéne semmi, ami szűkíti a jogokat nem pedig tágítja.

Az emberi jogok pontosan addig tartanak amíg egy közösség azt magára nézvést elfogadja és annyit is ér amennyire betartják őket. Ha egy közösség 90%-a (csak írtam egy jelentős többséget) úgy dönt, hogy a Felcsút-per hazugság, és a Fegyőrt tiltsák el miatta, akkor azt bizony meg kell tenni.
MC12
Szerinted.
Szerintem nem.
Dehogy kell bárkit is eltiltani a politizálástól.
Nehogymá' azt mondd, hogy tilos legyen hazudni.
Ha valaki akar, miért ne hazudhatna?!
Ha 90 százalék szerint hazugság a Felcsút-per, akkor a kutya nem fog szavazni arra, aki ezt mondja. De ha ezt akarja mondani, miért ne tehetné meg?!
Vagy az általam rühellt és végtelenül kártékonynak tartott Gődény se indulhasson a vírustagadó, oltásellenes formációjával, mert 90% szerint hazugság, amit állítanak?
Induljanak csak el, és a jelentős többség majd a szavazatokkal jelzi, hogy mit gondol róla.

MC12
Ezt hibának hívják.
Ezzel a logikával ha megszavazná egy népszavazás, márpedig megszavazná, akkor vezessék be az 1 millió forintos alapjövedelmet? Vagy az ingyensört, örökélettel?
Vagy mindössze egy jól eltalált népszavazást megelőző kampányon múljon, hogy legyen újra sorkatonaság vagy halálbüntetés vagy hasonló orbitális faszság?!

Morbid lenne ha kiderülne, hogy én vagyok ezen az oldalon az egyetlen valóban liberálisan gondolkodó ember...
Sobri Jóska
1. Nem arról írtam, hogy én eltiltanék-e valakit vagy sem, én egyébként nem. De, HA erről lehetne népszavazást kiírni ÉS kiírnának ÉS a tiltás elsöprő mértékben győzne AKKOR tiltsák el, mert ezt akarja a társadalom. És ez Gödényre Fegyőrre bárkire igaz.

2. Így van, HA lehet kiírni ügydöntő népszavazást a kérdésben ÉS győz az 1 milliós alapjövedelem akkor bizony ezt meg kell csinálni, vagy a sorkatonaság vagy az ingyensör.

Nem véletelnül nem lehet egy rakás kérdésben kiírni, de én nem erről írtam 😊 sőt, direkt oda is írtam, hogy feltételezve, hogy ki lehet írni a halálbüntetés témájában.

Az lehet, hogy te vagy az egyetlen liberális, de kezdem úgy érezni, hogy én meg az egyetlen demokrata 😊 (a szó nem amerikai értelmében)

több mint 4 éve
MC12
Lecsó

több mint 4 éve
MC12
több mint 4 éve

Az az igazság, hogy amit mondasz, az egyetlen úton lenne elérhető és az a konszenzus. Uszkve minden politikai pártnak, de legalább, mittomén a Parlament 90%-nak egyet kellene értenie abban, hogy:

- Mi a hazugság
- Hol van a határ
MC12
Ez sem megoldás.
Ha most 100-os támogatottsággal elfogadnának egy törvényt, mely szerint Fekete-Győr fenyegetőzései hazugságok, mert mondjuk nem lesz Felcsút-per, és ezért eltiltható a politizálástól, az üdvözlendő a konszenzus miatt? Hát nem.
Szerintem az emberi jogokat mindig szélesíteni, bővíteni kell, kitolni a határaikat, nem korlátozni, meg szűkíteni.
Szerintem peterk2005 is így gondolja, csak "elragadta a frazeológiája". Ha liberális, akkor nem gondolhatja másként.
Sobri Jóska
Azért mert ezt a képviseleti demokrácia nevű izét választottuk a cserépszavazás helyett 😊
Annyiban igazad lehet, hogy - szélesítve a legitimitást - talán ide egy ügydöntő népszavazás kéne, feltételnek egy minimum 75%-os részvételt, sikerességnek meg 80% egy irányú szavaztot szabva 😊
MC12
Szerintem nem kéne semmi, ami szűkíti a jogokat nem pedig tágítja.

Az emberi jogok pontosan addig tartanak amíg egy közösség azt magára nézvést elfogadja és annyit is ér amennyire betartják őket. Ha egy közösség 90%-a (csak írtam egy jelentős többséget) úgy dönt, hogy a Felcsút-per hazugság, és a Fegyőrt tiltsák el miatta, akkor azt bizony meg kell tenni.
MC12
Szerinted.
Szerintem nem.
Dehogy kell bárkit is eltiltani a politizálástól.
Nehogymá' azt mondd, hogy tilos legyen hazudni.
Ha valaki akar, miért ne hazudhatna?!
Ha 90 százalék szerint hazugság a Felcsút-per, akkor a kutya nem fog szavazni arra, aki ezt mondja. De ha ezt akarja mondani, miért ne tehetné meg?!
Vagy az általam rühellt és végtelenül kártékonynak tartott Gődény se indulhasson a vírustagadó, oltásellenes formációjával, mert 90% szerint hazugság, amit állítanak?
Induljanak csak el, és a jelentős többség majd a szavazatokkal jelzi, hogy mit gondol róla.

MC12
Ezt hibának hívják.
Ezzel a logikával ha megszavazná egy népszavazás, márpedig megszavazná, akkor vezessék be az 1 millió forintos alapjövedelmet? Vagy az ingyensört, örökélettel?
Vagy mindössze egy jól eltalált népszavazást megelőző kampányon múljon, hogy legyen újra sorkatonaság vagy halálbüntetés vagy hasonló orbitális faszság?!

Morbid lenne ha kiderülne, hogy én vagyok ezen az oldalon az egyetlen valóban liberálisan gondolkodó ember...

több mint 4 éve

- Mi a hazugság
- Hol van a határ
MC12
Ez sem megoldás.
Sobri Jóska

Az emberi jogok pontosan addig tartanak amíg egy közösség azt magára nézvést elfogadja és annyit is ér amennyire betartják őket. Ha egy közösség 90%-a (csak írtam egy jelentős többséget) úgy dönt, hogy a Felcsút-per hazugság, és a Fegyőrt tiltsák el miatta, akkor azt bizony meg kell tenni. Pontosan akkor van baj, amikor az ideológiákat elkezdjük az emberek fölé helyezni, mondván pl., hogy az "emberi jogok" nevű absztrakció az önmagában fontosabb mint egy közösség egybehangzó álláspontja és hiába mondja valamiről egyértelműen ki a társadalom, hogy akarja, Te azt mondod, hogy azt nem lehet egy elméleti fogalom miatt. Az embereket nem kell megvédeni saját maguktól, kezeljük őket felnőttként és hagyjuk dönteni őket még akkor is, ha elképesztő baromságot döntenek.

több mint 4 éve

- Mi a hazugság
- Hol van a határ
MC12
Ez sem megoldás.

több mint 4 éve
1. Csak a szabályokat a jogalkotó hozza, tehát a Parlament és az ott többségi párt(ok). Akik meg ideológiai-pártpolitikai és szavaztmaximalizálási szándékkal alkotnak jogszabályokat. Innentől kezdve hiába adod majd a bíróság kezébe a dolgot, ha a törvény leírja, hogy az O1G-zés nem vélemény, hanem politikai marketing, és a következménye a letiltás, törlés + 10 millió huf stb. akkor a bíróság pont semmit nem tehet, csak kiszabhatja a mértéket és az ítéletet. Ezt pedig gondolom Te se szeretnéd.
Minden egyes aktus, amikor hagyjuk, hogy az állam cenzorkodhasson - és most ez történne, mert a bíróság csak végrehajt - az törvényszerűen visszaélésekhez és az aktuális hatalom számára kedvező helyzetekhez vezet. MC12
Fából vaskarika, MC. Ez alapján az érvelés alapján ne hozzunk szabályokat, mert azokat korrupt politikusok hozzák.

A szabályozás lényege éppen az lenne, hogy a hatalomnak / gazdaságilag erősebbnek csökkenjen a befolyása arra, hogy ki mit mondhat. Mert most ez van. Egy MTV azt hazudik amit akar, egy Trump 4 évig azt hazudott amit akart, de ha az NVidia-nak nem tetszik egy youtube teszter véleménye a legújabb videokártyájáról, akkor letiltatja a yt-al, és a youtuber nem mehet sehova.De az Nvidia lazán mondhatja a saját csatornáján, hogy XY feature mekkora királyság, miközben a driverében letiltja az olcsóbb kártyáin, hogy a drágábbat vegyék. És az úristen nem tud semmit tenni ellene.

Ez egy széleskörű, nagyon komoly társadalmi probléma. Az amerikai republikánusok fele akkor sem akarja beoltatni magát, ha piros hó esik. Itt nem csak arról van szó, hogy ennyi hülye van, magukra vessenek, mert ha ennyi nem oltatja be magát, akkor az életben meg nem fogjuk a vírust, és hiába oltatjuk be mi magunkat, fél év múlva megint mehetünk majd karanténba, mert addig mutálódott, hogy szart sem ér az oltásunk.

Nem könnyű ezt szabályozni, de nem könnyű a monopóliumokat, a munkavállalói jogokat, a választójogot, az emberi jogokat sem. Fel is rúgják ezeket is folyamatosan. De még inkább azt tennék, ha meg se próbálnánk szabályozni akár azon az alapon, hogy liberálisok vagyunk (sic. mekkora ordas mellébeszélés lenne 😊 ), akár azon az alapon, hogy a politika úgyis csak elb*szni tudná a szabályozást.
peterk2005
Egyáltalán nem fából vaskarika, hanem jól felfogott érdek a politikusokat bizonyos témáktól minnél messzebb tartani, és itt a "bizonyos témákon" és a "minnél messzebben" van a hangsúly, mert az egyik ilyen téma a véleménnyilvánítás szabadsága és határai. A saját világképem szerint már az is túlzás, hogy nem lehet vörös csillaggal vagy horogkereszttel vonulni annak aki akar (jobban szeretem látni a hülyéket, minthogy ne tudjak róluk) de elfogadom, hogy a jogalkotó itt húzta meg a határt, ez hellyel-közzel védhető álláspont, erre sok példa van a világban, amit te szeretnél arra nincs. (csak magán, mint az FB vagy YT, van is belőle gond rendesen)

De ha holnap kitalálják, hogy nem lehet O1G-zni mert ez hazugság, és politikai marketing az oké? És mindenki aki publicisztikában vagy TV-ben használja, pénzbírság. Vagy ott van pl. a Kórozs-videó ami full kamu volt és ha valami politikai maketing volt, az az, akkor most vegyük elő a Kórozst és tiltsuk el a politizálástól? Vagy az azt közlő médiákat is?

- Mi a hazugság
- Hol van a határ

Minden más esetben egy éppen aktuális, ideigelenesen hatalmon lévő politikus agymenése dönti el, hogy meddig is terjed a véleménnyilvánítás szabadsága. És ettől mentsen meg minket a jóisten.

Hál Istennek ettől messze van, nem csak a magyar, hanem a nemzetközi politikai élet is.

több mint 4 éve
undisputedly Seattle Seahawks 12 802 — SuperBowl Champions 2013/2014
Egyreszt liberalis demokraciakban nincs halalbuntetes.

undisputedly
Ez alapján szerinted az USA és Japán nem liberális demokrácia?
empty taxi
Nem, nem azok.
undisputedly
OK, elfogadom.
Akkor hogyan definiálnád ezt a 2 államot berendezkedés szempontjából?
empty taxi
HA nem allamformat, hanem politikai rendszert nezzuk, USA demokracia amit a szovetsegi rendszer miatt nem lehet a szememben liberalis demokracianak nevezni, Japan meg franc se tudja, a monarchikus, parlemantaris rendszer hogyan keveredik, de hogy nem sok kozuk van az europai liberalis demokraciahoz, az biztos.
több mint 4 éve
Egy liberális nem zavar el az országból egy egyetemet, mert működtet egy nemtecc szakot, vagy egy nemtecc fazon finanszírozza azt. Egy liberális nem jelenti ki azt sem, hogy az a célja, hogy a régi címjegyzékeket ki kelljen dobni. És egy liberális főleg nem csomagolja be a liberalizmusát illiberalizmusba, mert az eladhatóbb, gördülékenyebb. Egy opportunista tesz ilyent. Ami Orbán mindig is volt.
peterk2005
De, pl. Orbán megtette, mert hatalomtechnikailag így látta jónak.
Opportunista, az 100%.
Szerintem az értékrendje liberális. Szerinted nem.
Azt egyikünk se hiszi, hogy keresztény-konzervatív, amit ő mond.
Így ez eldönthetetlen, mert a fejébe nem látunk be.

több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 508 — The only discipline that lasts, is self discipline
Arról meg inkább ne vitázzunk, hogy ki a liberális, ha a következő postban azt magyarázod majd el nekem, hogy az illiberális Orbán milyen fasza gyerek. 😀
peterk2005
Nem kell róla vitatkozni, de egyáltalán nem liberális attitűd részedről, ha az alapján vonod kétségbe az értékrendemet, hogy kit tartok szimpatikusnak. Mintha egy Pats drukker nem szimpatizálhatna Mahomessal vagy Von Millerrel mert nem a saját csapatában játszik.Sobri Jóska
Mennyivel liberálisabb attitűd az, hogy kétségbe vonod az értékrendemet azért, mert nem tetszik, hogy nem mindenkinél lehet egyforma eséllyel mikrofon? Mert valójában éppen erről szólt a mondandóm. Hogy a "beszéljen mindenki amit akar" az csak egy szlogen lesz, ha minden az ellen dolgozik, hogy ne "mindenki" tehesse ezt meg, egyenlő eséllyel. Én ezeket az esélyeket akarom kiegyenlíteni. Helyenként úgy, hogy szabályozom, hogy ne vehessék el a mikrofont, más esetben meg úgy, hogy elvegyék a mikrofont, ha más se kaphatja meg.

Sőt, Orbán valójában liberális (amennyiben értékrendet kéne hozzá passzítani), az biztos, hogy nem keresztény, konzervatív vagy illiberális, az csak bullshit, a "csomagolás" a jobb politikai eladhatóságért, a gördülékenyebb üzletmenet érdekében.
Sobri Jóska
Egy liberális nem zavar el az országból egy egyetemet, mert működtet egy nemtecc szakot, vagy egy nemtecc fazon finanszírozza azt. Egy liberális nem jelenti ki azt sem, hogy az a célja, hogy a régi címjegyzékeket ki kelljen dobni. És egy liberális főleg nem csomagolja be a liberalizmusát illiberalizmusba, mert az eladhatóbb, gördülékenyebb. Egy opportunista tesz ilyent. Ami Orbán mindig is volt.

(És itt térek vissza az első bekezdésre: azért írtam, hogy ne vitázzunk azon, hogy ki a liberális, mert szerintem meg nem liberális az, aki képes elfogadni, hogy valaki a liberalizmust becsomagolja csak azért, mert más eladhatóbb. Értékeket nem lehet becsomagolni. Azokat vagy vallom és akkor azok szerint is élek, vagy csomagolgatom, de akkor sose voltak azok az értékek az enyémek. Szóval ebben a kérdésben nem fogunk egyetérteni, akkor meg felesleges egymást jelzőzni.)

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 407
 youtu.be/UGCFh4-T80U
több mint 4 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 203 — Lájkold a zsűrit!

undisputedly
empty taxi
Nem, nem azok.
undisputedly
OK, elfogadom.
Akkor hogyan definiálnád ezt a 2 államot berendezkedés szempontjából?

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
undisputedly Seattle Seahawks 12 802 — SuperBowl Champions 2013/2014

undisputedly
empty taxi
Nem, nem azok.
több mint 4 éve
Van ennek egy nagyon frappáns feloldása, amit USA is alkalmazott eddig, és remélem ezután is:
Mindenki azt mond amit akar. Lehet valaki náci, hagy mondja ki, mert akkor legalább tudjuk hogy ő az, és vitába szállhatunk vele. A hallgatóság meg majd eldönti, hogy kinek az érvei meggyőzőbbek. Ebben egyetértek azokkal, akik szerint ez az abszolút megítélése a hazugságnak és igazságnak nem létezik, főleg politikai síkon nem. A tudomány más tészta.
A baj akkor van, ha emellett az elv mellett a párbeszéd/vita ellehetetlenül és a mindenki számára elérhető nyilvánosság (sajtó, stb) ki van sajátítva. Ilyenkor nem a párbeszéd/vita helyszíne lesz, hanem a politikai propagandáé. Ahol az intézmények ezt meg tudják akadályozni, ott a fenti elv működőképes. Ahol nem, ott az emberek elkezdenek gondolkozni azon, hogy hol kell a szólásszabadság határát meghúzni.
Lecsó
Mitől ilyen megengedő mindenki a politikusi hazugságok irányában? Ha egy szélhámosról vagy egy mezei rágalmazóról lenne szó, már mindenki a dühöngőbe írna.
ender1112
Mert szerintem nem az szolgálja egy társadalom fejlődését, ha megtanuljuk a másikat elhallgattatni, hanem ha megtanulunk vele vitázni. Nálunk az a baj, hogy nincs a politikai vitának tere, ezért frusztrációt okoz azokban, akik ezt igénylik.
Lecsó
De az se szolgálja, ha politikai ügyekben mindenki úgy hazudik, ahogy akar. Szvsz ez az egyik fő oka az egyszeri emberek politika undorának.
ender1112
Nem érted a probléma lényegét:
De. Az is szolgálja. Hazudjon, majd rámutatunk, hogy hazudik. Ebben az esetben csak az hazudik, aki tudja, hogy nem bukhat le. Ne vitázz, és akkor nem derül ki, mekkora hülyeséget beszélsz.
Politikai témákról vitázni kell. A politika a közügyekről való diskurálás. Ez az, ami nálunk nincs. Attól nem undorodna senki, ha azt mondanák, mond el a véleményed erről meg arról. Amitől undorodik mindenki az pont az, hogy nálunk nem politizálás van, hanem kinyilatkoztatás. Mint a bibliában. Hitként is kezelik vagy 2 millióan...
Legjobb példa a nemzeti konzultáció. Milyen kérdések vannak benne? Senki nem kíváncsi a véleményedre. Ha az lenne, nem így kérdezne.

Szerkesztette: Lecsó
több mint 4 éve
Van ennek egy nagyon frappáns feloldása, amit USA is alkalmazott eddig, és remélem ezután is:
Mindenki azt mond amit akar. Lehet valaki náci, hagy mondja ki, mert akkor legalább tudjuk hogy ő az, és vitába szállhatunk vele. A hallgatóság meg majd eldönti, hogy kinek az érvei meggyőzőbbek. Ebben egyetértek azokkal, akik szerint ez az abszolút megítélése a hazugságnak és igazságnak nem létezik, főleg politikai síkon nem. A tudomány más tészta.
A baj akkor van, ha emellett az elv mellett a párbeszéd/vita ellehetetlenül és a mindenki számára elérhető nyilvánosság (sajtó, stb) ki van sajátítva. Ilyenkor nem a párbeszéd/vita helyszíne lesz, hanem a politikai propagandáé. Ahol az intézmények ezt meg tudják akadályozni, ott a fenti elv működőképes. Ahol nem, ott az emberek elkezdenek gondolkozni azon, hogy hol kell a szólásszabadság határát meghúzni.
Lecsó
Mitől ilyen megengedő mindenki a politikusi hazugságok irányában? Ha egy szélhámosról vagy egy mezei rágalmazóról lenne szó, már mindenki a dühöngőbe írna.
ender1112
Mert szerintem nem az szolgálja egy társadalom fejlődését, ha megtanuljuk a másikat elhallgattatni, hanem ha megtanulunk vele vitázni. Nálunk az a baj, hogy nincs a politikai vitának tere, ezért frusztrációt okoz azokban, akik ezt igénylik.
Lecsó
De az se szolgálja, ha politikai ügyekben mindenki úgy hazudik, ahogy akar. Szvsz ez az egyik fő oka az egyszeri emberek politika undorának.
több mint 4 éve
Nem írtam semmiféle hazugságfogalmat, bár kétségkívül feltételeztem, hogy te és undi tisztában van a hazugság szó jelentésével a magyar nyelvben. Ez maximum tévedés 😊
ender1112
főleg politikai témában az igazság-hazugság nagyon nem egyszerű dolog
Negritis
Ha tényről van szó, egyszerű. ha tényeket kevernek véleménnyel és ígérgetéssel, ott már bonyolódik a helyzet, de hát a bíróságok majd döntenének, ahogy bármely más ügyben is döntenek.
ender1112
lentebb írtam, 2001 után Saddam és a tömegpusztító fegyverek
mindenki azt mondta van, kormányok ...
de nem volt

ergo a midnenki által elfogadott igazság, egy hazugság volt
Negritis
Mert az volt a politikai érdek. De ha az ügy rendes bíróság elé került volna, akkor az szép lassan átrágta volna magát az ügyön.
ender1112
mi alapján és mennyi idő alatt dönti ezt el egy "rendes bíróság" ?
nem életszerű
Negritis
Igen, tudom, hogy államok között ez ritka, de most csak az elméletről van szó.
több mint 4 éve
Lecsó
ender1112