Prospect ismertetők


Mitchell Trubisky 1. kör

Mitchell Trubisky
Egyetem
North Carolina
Életkor
29 (1994-08-20)
Magasság
6 ft 2 in (188 cm)
Tömeg
222 lbs (100 kg)

Erősségek

Megfelelő magasság, izmos testalkattal. Arra született, hogy ellenálljon a posztjából adódó fizikai kihívásoknak. Nyugodt vezér a pályán. Nagyon jól mozog zsebben. Képes átcsúszni a zsebben keletkezett lyukakon, anélkül, hogy le kéne vennie a szemét a célpontjáról. Ha kimozdul a zsebből nem kezd el azonnal futni, előbb a karjával akarja megoldani a feladatot, majd ha minden kötél szakad, csak akkor iramodik meg. Hatékony és erőteljes dobások. A snap után azonnal észreveszi a safetyket és hogy mi a feladatuk. Gyorsan olvassa a játékot, és ha a fal hagy neki elég időt akár kétszer is visszatér célpontjaihoz. Megbízható zseb mechanizmus és dobómozdulat jellemzi. Kemény, kompetitív jellem. Higgadt marad a zsebben, nem riad vissza a nyomástól. Mindig biztos alapból dobja el a labdát, ok nélkül nagyon ritkán hajszolja bele magát kiegyensúlyozatlan passzokba. Megfelelő karerővel rendelkezik. Pontosan dobja meg a mély oldalvonal melletti passzokat. A labda szinte füstölve hagyja el a kezét ha gyors passzokat kell elengednie. Megvan a tehetsége ahhoz, hogy elkapható labdát dobjon igazán nehéz helyzetből a pálya szélére. Az alap „pitch and catch” labdákat gyorsan és pontosan dobja. A közepes passzoknál szerzett 62.1%-os sikeres passzkísérlet mutatója könnyedén túlszárnyalja a többi top irányító prospectet. Remek fürgeséggel van megáldva, aki ha érzi a nyomást, képes kiszabadulni és megbüntetni a védelmet futással amint elhagyta a zsebet.

Gyengeségek

Majdhogynem passzainak 98%-a shotgun felállásból jött. Muszáj lesz a lábmunkáján javítani a center alól, ami viszont időbe telhet. Egy olyan offense-ben tudott érvényesülni, ami tele volt RPO (futás-passz-option) játékokkal, így az ellenfél linebackereit folyton fentebb hozták ezzel üres területet nyitva középen, valamint sosem kellett nagyon szűk helyekre tennie a labdát. A line of scrimmage-n sok leütött labdája lesz, alacsonyan eleresztett passzai miatt. Ha túl nagy a nyomás, ahelyett, hogy gyorsan kihajítaná a labdát, inkább lágyan kilöbböli. A hashmarkok közé dobott labdáinak pontosabbnak kell majd lennie. Mély passzoknál inkonzisztens. Egyértelmű touchdown helyzeteket hagy a pályán, mire észreveszi ezeket, a védők már javítanak. Nem mindig érzi a zsebet. Túlságosan koncentrál a pálya közepére, így figyelmen kívül hagyja a fal széleit, ahonnan későn veszi észre a nyomást.

Megjegyzések

Ő volt Mr.Football Ohióban, miután 92 touchdownt passzolt és harminchármat futott az egyik mentori gimnázium színeiben középiskolásként. Az apja is focizott, de csak gimiben, miatta játszik Mitch tizesben. Browns szurkoló. Ő volt az ország legmagasabbra rangsorolt dual-threat irányítója, szóba került, hogy az Alabama és az Ohio State is szívesen látná. Egy redshirted év után két évet csereként töltött el North Carolinában, de néha beállították Marquise Williams helyére. Újoncként 5 TD és 4 INT került a neve mellé, másodévesen 6 passzolt ás három futott touchdown. 2016-ban örökölte meg a kezdő pozíciót, és 68%-os pontossággal 3748 yardot passzolt, ami iskolarekord, 30 passzolt és 5 futott touchdownnal valamint 6 interceptionnel zárt. Nem volt esélye all-ACC csapatba kerülni, hiszen a Heisman két favoritja is ebben a konferenciában ténykedett (Lamar Jackson és Deshaun Watson). Nem maradt senior idényére, hanem be is jelentkezett a draftra. Sporttudomány szakon végzett, jó tanuló volt. A combine-on top4-es eredménye volt a QB-k között három számban is. Ugyanaz képviseli, mint az előző draftok top irányítói közül Goffot, Mariotát és Bortles-t. Nem csupán a rendszer tette naggyá, vitathatatlan, hogy jó érzéke van a játékhoz, viszont azt nehéz megjósolni, hogy mikorra fogja tudni átvenni az NFL ritmusát. A potenciál adott, hogy átlag feletti kezdő QB legyen az NFL-ben, ezért első körben el is fogják vinni, lehet, hogy első irányítóként ráadásul, de messze nem hibátlan prospect.

Deshaun Watson 1-2. kör

Deshaun Watson
Egyetem
Clemson
Életkor
28 (1995-09-14)
Magasság
6 ft 2 in (1.88 m)
Tömeg
221 lb (100 kg)

Erősségek

Az első dolog, ami feltűnik Watsonnal az a figyelemre méltó atletikussága. Mozgása folyamatos, megvan a látása, a ravaszsága és a sebessége ahhoz, hogy még a jól felkészített védelmekből is hülyét csináljon. Térdműtétét követően még jobb teljesítményt nyújtott, így demonstrálta, hogy az ízületei rugalmasak, ilyen műtét után gyakran több, mint egy évbe telik, mire az illető visszaszerzi a robbanékonyságát. Térbeli tudatossága lenyűgöző, érzékeli a környékén járó védőket, és akár becsúszással akár az oldalvonalon kívülre futással kerüli a felesleges ütközéseket. Habár Watson a Clemsonon egy shotgun-heavy támadósort irányított, mentális gyorsasága eléri a megfigyelők által elvártat. Watson képes mozgatni a védőket a szemével, így létrehozva passz- vagy futósávokat, előnyt kovácsol a túl agresszív védőkből. Dobómozdulata szűk, karereje legalább adekvátnak nevezhető a szélre irányuló passzokhoz. Ha jól, kiegyensúlyozottan áll bele a dobásba, Watson nagyon szépen tudja helyezni a labdáit, kis ablakokba is betalál, még mozgásból is. Bucket passzoknál kiváló touch-csal bír, pontosan az elkapói elé íveli a labdát, akár középütt akár az oldalvonalnál.

Gyengeségek

Alacsonyabb az ideálisnál, aránylag vékony és limitált mértékben erősíthető. Ugyanazok a tartóssági kérdések merülnek fel vele kapcsolatban, mint Jared Goffnál (és egy évvel korábban Teddy Bridgewaternél), a pre-draft folyamatok során ez egy állandó téma lesz Watsonnál. Még komolyabb ok az aggodalomra, hogy Watson passzjátékában még mekkora az upside. A Clemson támadósémája aránylag egyszerű, így gyakran könnyű underneath passzokat kellett megdobnia, előre meghatározott olvasások alapján. Ha nem áll bele megfelelően a dobásba, párhuzamos lábakkal, hátul lévő súlyponttal passzol, akkor túl gyorsan engedi el a labdát, visszaesik a pontossága még az elvileg egyszerű dobásoknál is. Watsonnak ezen a területen konzisztensebbnek kell lennie, több hajlandóságot kell mutatnia arra, hogy továbblépjen a kezdeti pre-snap readjén.

Megjegyzések

2006-ban (ekkor 11 éves volt Watson) a 3-szoros Pro Bowler futó, Warrick Dunn adományozott a Watson-családnak otthont egy a Habitat for Humanity Alapítvány jótékonysági akciója keretében. High schoolban kosarazott is. Georgiában nőtt fel, középiskolás All-American, a 2014-es recruiting class legjobb dual-threat irányítójának tartották, a Clemsonon Tajh Boyd örökségét kellett átvennie. Freshman szezonja elején Cole Stoudt mögött volt a depth charton, de így is kapott bőven játéklehetőséget végül 8 meccsen játszott (5-ször volt kezdő), 1466 yardot passzolt 14 TD és 2 INT mellett 67.9 %-os pontossággal, mellette 63 futásból 200 yardig és 5 touchdownig jutott. A Louisville ellen eltört egy csont a jobbkezében, ezután 3 meccset kihagyott, a Georgia Tech ellen tért vissza, ahol meghúzódott az LCL-je, a következő heti edzésen meg elszakította az ACL-jét, ennek ellenére 1 hét pihenő után pályára lépett az állami rivális South Carolina ellen, az Oklahoma elleni bowlmeccset viszont már kihagyta, úgy döntött, hogy megműtteti a térdét, Academic All-ACC válogatott lett. Sophomore évében veretlen alapszakaszt hozott a Tigers-szel, a North Carolina elleni ACC-döntő MVP-je lett, az Orange Bowlon legyőzték az Oklahomát, azonban a nagydöntőben hiába ért el 478 yardot (ez rekord) az ország legjobb védelme ellen, végül az Alabama lett a bajnok. Watson lett az első és eddigi egyetlen játékos az FBS történetében, aki 4000+ passzolt és 1000+ futott yarddal zárt egy szezont. Az első Clemson-játékos lett, aki dobogón végzett Heisman szavazáson (Derrick Henry és Christian McCaffrey mögött lett 3.), konszenzus All-American, All-ACC első válogatott, Év Támadója az ACC-ben, bezsebelte a legjobb irányítónak járó Manning- és Davey O'Brien Díjakat is. Junior szezonjában a Syracuse ellen összeszedett egy kisebb vállsérülést, ám végül bajnoki címre vezette a Clemsont, melyhez összességében 4593 passzolt yarddal (41 TD, 17 INT, 67%-os pontosság) és 629 futott yarddal (9 TD) járult hozzá. Az első játékos lett, aki meg tudta ismételni a Manning Award győzelmet, mellette megkapta megint a Davey O'Brien Awardot is, valamint a Johnny Unitas Golden Arm Awardot is, ezúttal 2. lett a Heisman-szavazáson Lamar Jackson mögött. Watson méretei nem az igaziak, a pontossága hajlamos szétesni, de nagy meccseken rendre hozta magát és megvan benne az improvizációs készség, hogy meghosszabbítsa a játékot. NFL Hasonmás: Tyrod Taylor, magasabb és vékonyabb Taylornál, de ugyanolyan dual-threat képességekkel bír és mindketten cáfoltak már rá a kétkedőkre a múltban.

Patrick Mahomes 1-2. kör

Patrick Mahomes
Egyetem
Texas Tech
Életkor
28 (1995-09-17)
Magasság
6 ft 3 in (1.91 m)
Tömeg
225 lb (103 kg)

Erősségek

Jól alakítható test, fér még rá izom, magassága adekvát. Átlag feletti karerejével a pálya bármely pontjára oda tudja dobni a labdát. Természetes sebessége van a dobásainak, többféle szögben álló karral is képes passzolni úgy, hogy a labdái nem vesztenek a fordulatszámukból. Gyors lábú atléta, okosan és gyorsan indul/áll meg, így hibára tudja kényszeríteni a védőt. Rutinszerűen dob akkor is, ha nem telitalpon áll. Szemeivel fokozottan figyel, hogy rejtve maradjon a szándéka, majd utána mozgásból is ügyesen passzol. Labdával a kezében nyugodt, jól improvizál, hogy időt nyerjen. A beleállás, a labda elengedése, a dobómozdulat egyaránt gyors. Touchának és pontosságának köszönhetően nagyon is elkapható dobásai vannak. Látása fejlődött, jobban osztja szét a labdákat. Sportos vérvonala van, az apja (Pat) 11 éven keresztül volt MLB pitcher. Juniorként csapatkapitánnyá választották, rugalmas vezetőnek tartják. Fájdalomküszöbe magas, sérülten is játszik. Kimagaslóan produktív volt, Lubbockot elhagyva számos meccs-, szezon- és karrierekordot tart, közte az egy meccses total offense NCAA rekordot (819 yard, 2016 vs. Oklahoma).

Gyengeségek

Rendetlen a mechanikája, a lábmunkája és a testmozgása, a technikáját az alapoktól kezve kell felépíteni. Sodródik az árral a zsebben, dobásoknál nem megfelelő az egyensúlya. Rövid, rendszertelen lépések drop-backnél. Túl sokáig tartogatja a labdát, zsebérzékelése fejletlen, nem érzi a körülötte lévő nyomást. Határozatlan readek, nem mindig hisz a szemének vagy a megérzésének. Labdával a kezében gondatlan, túl sok olyan dobása van, aminek nem szabadott volna elhagynia a kezét, labdabiztonságán is dolgozni kell, 6 fumble-je volt 2016-ban. Gyors lábú atléta, de nem egy dinamikus veszély futásban. A baseball volt az első szerelme, a 2014-es MLB Draft 37. körében választotta ki a Detroit Tigers és meg is fontolta, hogy aláír hozzájuk. Hajlamos mellel beleérni a kontaktusba ahelyett, hogy előredőlne. Nem egy vasember, számos sérüléssel küzdött az elmúlt két szezonban: kificamodott MCL a bal térdében (2015. szeptember), merevítőt is hordott emiatt; több vállsérülése is volt, közte egy AC ízületi rándulás a dobó vállában (2016. szeptember); a bal csuklója is megsérült, amit műteni is kellett (2016. december).

Megjegyzések

Texasban nőtt fel, az illusztris középiskolai football- és baseballkarrier mellett kosárlabdában is 19 pontos, 8 lepattanós átlaga volt végzősként. 4-csillagos recruit volt a Scoutnál, végül a Texas Tech marketing szakát választotta. A 2014-es szezon előtt transzferelt Baker Mayfield az Oklahomára, így a true freshman Mahomes lett Davis Webb cseréje, Webb sérülése miatt az utolsó 4 meccsen kezdhetett Mahomes, a Baylor ellen 598 yardot passzolt 6 TD keretében, mindkettő Big 12 freshman rekord, az Év Freshman Támadója a Big 12-ben, említésre méltó az All-Big 12 válogatottban. Ezen felül még ő volt a TTU baseball csapatának relief pitchere is. Kliff Kingsbury vezetőedzőnek annyira megtetszett a teljesítménye, hogy a következő szezonban már ő volt az első számú irányító, minden meccsen kezdett, 63.5 %-os pontosságal 4653 yardot 36 TD és 15 INT társaságában, 393 total offense yardot átlagolt meccsenként, amivel vezette az FBS-t, említésre méltó az edzők All-Big 12 és a Sports Illustrated All-American válogatottjában. 2016-os szezonja előtt jelezte, hogy elhagyja a baseball csapatot, hogy a teljes offszezonban a footballra koncentrálhasson. Juniorként 12 meccsen kezdő, 65.7 %-os pontossággal jutott el 5052 yardig 41 TD és 10 INT társaságában. 421 yardot passzolt átlagban meccsenként, amivel vezette az FBS-t, övé lett a legjobb egyetemi passzolónak járó Sammy Baugh Trophy, All-Big 12 és Academic All-American második csapatba került. Az Oklahoma ellen total offense (819) és passzolt (734) yardokban NCAA rekordot döntott. Mahomes egy nagy, magabiztos irányító, aki számos különböző figyelemre méltó fizikai tulajdonsággal bír, de van néhány rossz szokása és a passzolási folyamata is ritkán ugyanolyan, mint az előző. Mahomes képes improvizálni és meghosszabbítani a playt, ami nagy játékokhoz vezethet, de bizonyítania kell, hogy képes jobb előérzettel játszani, hogy hajlandó a zsebből megragadni a védelem kínálta lehetőséget. Mahomes jelenleg egy befejezetlen termék, magas plafonú, alacsony padlójú prospect. Bryce Pettytől Matthew Staffordig bármi lehet belőle.

DeShone Kizer 1-2. kör

DeShone Kizer
Egyetem
Notre Dame
Életkor
28 (1996-01-03)
Magasság
6 ft 4 in (1.93 m)
Tömeg
233 lb (106 kg)

Erősségek

Kellően magas és látszik a testén a munka. Átlag feletti karerő, könnyedén képes bármely NFL passz sebességét megdobni. Otthon van a mélységi passzjátékban, a touch és a röppálya is helyénvaló. Hatékonyan áll bele a dobásba, dobómozdulata természetes. Mozgékony atléta, jól bán a súlypontjával, a zsebben való mozgása és nyugodtsága a veteránokra jellemző. A mozgása nem éppen izgága, de a méretéhez képest fürge, kellően mobilis ahhoz, hogy nyílt területen kijöjjön a gyorsasága. Érti azt, hogy hova érdemes a labdát helyezni, nem fél a szűk ablakoktól, kulcslyukakba is képes beletalálni. Kiemelkedően intelligens a pályán és azon kívül is, horizontálisan és vertikálisan is képes olvasni a teljes pályát. Komplex playbookot kellett elsajátítania a Notre Dame-en, pre-snap a saját olvasási kulcsai mellett ellenőrizte a blokkolási sémát is. Jól érzi a blitzet, mindig van menekülési terve, akár futással akár kidobott labdával. Bírja az ütéseket a zsebben és azon kívül is. Az NFL-nek megfelelően van bekötve, munkamorálja érett, attitűdje önzetlen, az NFL edzők pont ezt keresik.

Gyengeségek

Belső órája nem éppen kifinomult, hajlamos túl sokáig tartogatni a labdát, időnként úgy tűnik mintha félne elsütni az ágyút a zsebből. Túl sokszor passzol későn, óriásit emelkedne az ázsiója ha a folyamatot, amíg elereszti a labdát sikerülne fél másodperccel felgyorsítani. Széles terpeszből dob, ez a baseball pitcher múltjából fakad. Rossz szokása, hogy a pre-snap readjére támaszkodva bámulja a kiszemelt célpontját, ez kedvezőtlen döntésekhez vezet. Pontossága hullámzó, különösen mozgásból, amikor nincs alkalma összerakni a mechanikáját. Konzisztenciája gyengült 2016-ban, megkérdőjelezhető volt a támogatottsága a vezetőedző részéről, emiatt az önbizalma is ingadozott. Tartós típus, de a hajlandósága arra, hogy kontaktussal fejezze be a futásait, potenciális sérülésforrás. Labdabiztonságán javítani kell, 13 fumble-je volt karrierje során.

Megjegyzések

Édesapja a Bowling Greenen kosarazott. Középiskolában a foci mellett a kezdőcsapat tagja volt kosárlabdában és baseballban is. 4-csillagos recruitként választotta a Notre Dame pénzügy szakát. 2014-ben 3. számú QB volt Everett Golson és Malik Zaire mögött, nem került pályára. 2015-ben mind a 13 meccsen játszott az utolsó 11-en kezdő is volt Zaire sérülése után, 63%-os pontossággal passzolt 2884 yardot 21 TD és 10 INT kíséretében. 2016-ra visszaesett a csapat körülötte, már nem Ronnie Stanley védte a vakoldalát, nem Will Fuller volt az első számú elkapója és nem C.J. Prosise volt a csapat futója, pontossága vissza is esett 58.7 %-ra, a 26-9-es TD/INT arány mondjuk elég jó a 2925 yard mellé. Fizikális szemszögből Kizer minden szempontot kielégít a kidolgozott testével, lenyűgöző karerejével, természetes atletikusságával és a hibátlan football karakterével, amire NFL-szinten vágynak. Ugyanakkor még mindig fejlődése korai szakaszában tart, hibáinak az oka a későn meghozott döntések és az óvatlan dobások. Döntéshozatalban és végrehajtásban is látszott nála az inkonzisztencia, de emellett Kizer lenyűgöző dobásokat mutatott be és úgy mozog a káoszban, ahogy a legtöbb college prospect sosem fog, így nem nehéz látni, hogy miért gondol rá több NFL csapat is úgy, hogy már az első kör elején is érdemes rá beruházni. Jobb napjain Steve McNairre emlékezetet a játéka, ha megfelelően fejlődik, el is érheti a néhai 3-szoros Pro Bowler irányító szintjét a profik között.

Davis Webb 2-3. kör

Davis Webb
Egyetem
California
Életkor
29 (1995-01-22)
Magasság
6 ft 5 in (1.96 m)
Tömeg
229 lb (104 kg)

Erősségek

Magas, könnyed mozgású atléta vékony végtagokkal, de alakítható testalkattal. NFL karerő, különösebb erőlködés nélkül dob kifejezetten szép spirálokat. Gyors, letisztult dobómozdulat. Szép touch fade-eken. Mentálisan is gyors, a pálya egészét olvassa, amikor nincs előre meghatározott célpontja. Kényelmesen érzi magát a zsebben, de atletikus mozgással el tud lépni a nyomás elől, elég mobilis ahhoz, hogy first downt fusson. Az a fajta vezető alkat, ami után az edzők sóvárognak, néhány héttel azután, hogy merékezett a Calre csapatkapitánynak választották. Középiskolai vezetőedző fia, playbookkal a kezében nőtt fel, többféle koncepciót és szituációt tanulmányozott. Gyakorlatilag a videószobában él, megvan benne a szükséges tudásvágy és igyekezet. Szezoncsúcsokat döntött a Calen passzkísérletek (620) és pontos passzok (382) számában, beállította Goff total touchdown rekordját (43) is.

Gyengeségek

Vékony testalkat minimális izomzattal. Hagyja, hogy a nyomás megváltoztassa olvasási folyamatát és megzavarja a pontosságát. Ha mozgás után kellett passzolnia nem mindig indította egyensúlyi helyzetből a folyamatot. Labda elhelyezése néhány passzánál tökéletes, a többinél meg hibás. Jobban kellene vezetnie az elkapóit ahelyett, hogy cserben hagyja vagy arra kényszeríti őket, hogy dolgozzanak meg az elkapásért. Hajlamos nehéz helyzetekbe beerőltetni a labdát, ilyenkor frusztráló döntéseket hoz. Az eleve elrendelt readekre hagyatkozik, nem következetesen érzi meg a védőket. A Calen passzainak nagy aránya ment a line of scrimmage 5 yardos körzetébe, meredek tanulási görbe vár rá, ha fel akarja tárni a pro-style offense rejtelmeit.

Megjegyzések

Texasból származik, 4-csillagos recruitként választotta a Texas Tech sporttudományok szakát. Michael Brewer hátsérülése miatt Webb egy másik true freshmannel, Baker Mayfielddel küzdött a kezdőirányító posztjáért, ám a szezonk kezdete előtt néhány nappal elkapott egy meghatározatlan betegséget, aminek hatására 40 fontot (18 kilót) fogyott. Mayfield sérülése és inkonzisztens játéka miatt végül 10 meccsen játszott, 6-szor volt kezdő, 62.6%-os pontossággal passzolt 2718 yardot 20 touchdown és 9 interception kíséretében. Az alábbi Big 12 freshman rekordokat döntötte meg: legtöbb 400-yardos meccs (4), legtöbb passzolt yard egy meccsen (462, @ West Virginia), legtöbb passzkísérlet és pontos passz egy meccsen (71/45 vs. Oklahoma State), legtöbb 300-yardos meccs (6), legtöbb passzolt touchdown (20). A Holiday Bowl MVP-je, említésre méltó a College Football News Freshman All-American csapatában, a Big 12 műsorszolgáltatói őt választották a Az Év Freshmanjének a konferenciában. Baker Mayfield az Oklahomára, Michael Brewer a Virginia Techre transzferelt, így a 2014-es szezont egyértelműen a depth chart élén kezdhette. Az első 8 meccsen kezdő is volt, 61.2 %-os pontossággal passzolt 2539 yardot 24 touchdown és 13 interception társaságában, hozzátartozik, hogy az Oklahoma State ellen megsérült a válla (később műteni is kellett), így októberben már ezzel a sérüléssel együtt játszott. A szezon számára a TCU ellen ért véget, amikor a bokája is megsérült. 317.4 yardot passzolt meccsenként, amivel vezette a Big 12-et, Academic All-Big 12 második csapatba került, a Texas Tech történetének első irányítója, aki karrierje első 18 meccsén egyaránt passzolt touchdownt. Sérülése után Patrick Mahomes vette át a stafétát a Red Raidersnél, aki megtartotta ezt a helyét a 2015-ös szezonra is, Webb ebben az évben 5 meccsen került pályára, 41 passzából 22 volt sikeres 300 yardért, 2 touchdownért és 0 interceptionért. 2015. december 30-án bejelentette, hogy transzferelni szeretne, 2016. január 27-én már azt is kimondta, hogy a Coloradora szándékozna átmenni, ekkor 9 kredit hiányzott neki a diplomához, ezt később sikeresen teljesítette, terve szerint nyáron már Boulderben edzett volna. Május végén döntött úgy, hogy inkább a Californiát választja a Colorado helyett, május 25-én hivatalosan be is iratkozott közegészségügy mesterszakra. Mivel graduate transzferként érkezett, így nem vonatkoztak rá a transzferszabályok, augusztus 4-én, összesen 3 db edzőtábori gyakorlás után ki is nevezték kezdőnek, augusztus 20-án meg is választották csapatkapitánynak. Mind a 12 meccsen kezdő volt 61.6%-os pontossággal dobott 4295 yardot (ennél többet csak Mahomes tudott ebben a szezonban) 37 touchdown és 12 interception társaságában. 357.9 passzolt yardos meccsenkénti átlagával vezette a Pac-12-et, 10 db 300+ yardos találkozója volt, ami iskolarekord beállítás. Említésre méltó az edzők All-Pac-12 csapatában, Az Év Újonca a Pac-12-ben az Athlon Sports szerint, ő lett a Senior Bowl MVP-je. System QB, passzkísérleteinek több, mint 65 százaléka a 10 yardon belülre irányult. Webb-ben megvan az őstehetség ahhoz, hogy fejlődőképes prospectnek tekintsük, de döntéshozatali és 10 yardon túl pontossági gondokkal is küzd, ami nagy red flag és kemény dió lesz rajta túllépni az NFL-ben. NFL hasonmás: Matt Moore.

Brad Kaaya 4-5. kör

Brad Kaaya
Egyetem
Miami
Életkor
28 (1995-09-03)
Magasság
6 ft 4 in (1.93 m)
Tömeg
214 lb (97 kg)

Erősségek

3 évig volt kezdő és pro-style támadórendszerből érkezik. Tapasztaltan és kényelmesen mozog a center alól, valamint play-action játékoknál. Megmutatta, hogy képes az egész pályát átolvasni, ha arra kérik. Viszonylag gyorsan végighalad célpontjain. Hamarabb engedi el a labdát és a route előtti területre dobja a labdát mikor észleli a blitzet. 3rd down szituációknál mindig próbál a vonalon túlra dobni. Tisztában van karerejével ezért sosem vállal felesleges rizikót passzaival. Legkomfortosabban az időzítésre kiélezett offenseben érzi magát. 8 éves kora óta tanították a poszt mechanikájára. Jól időzítve lép fel, vagy csúszik arrébb a blitzek elől. Lábmunkája kiegyensúlyozott és jól begyakorolt. A labda végig szorosan a füle mellett marad addig amíg egy relatíve gyors csukló mozdulattal el nem engedi. Kiegyensúlyozott alapról dob, ami könnyen célba ér. Pehely könnyű mély labdákat dob, megfelelő röppályával. Hamar elengedi a labdákat a pálya oldala felé, ezzel csökkenti labdáinak gyorsaságának hiányát.

Gyengeségek

Pontossága és labda elhelyezése felületes. Elhamarkodja a passzokat és hamarabb elengedi a labdát, mintsem, hogy megfelelő gyorsasággal dobja be azokat szűkebb helyekre. Mellkasát hamar elforgatja így labdái lebegnek. Konzisztensen rossz pontosság a közepes passzoknál. 2016-ban passzainak mindössze csak 38%-a ért célba a 11-20 yardos távlatban. Alul dobja a mély passzokat, és nem sikerült kiegyensúlyozottan megtalálnia a keresztező elkapókat. Karereje az NFL átlag mögött van. Labdái vagy sok időt töltenek a levegőben, vagy túl korán földet érnek még oldalra kell passzolnia. Merev, gépies megközelítése a posztnak. Hiányzik a karereje és improvizációs képessége, hogy csodát műveljen off-balance passzoknál futás közben. Nem veszi észre és nem hajtja végre a linebacker-ek és safety-k közötti előrelátható passzokat. Hiányzik a zseben kívüli mobilitása, így a nyomást sem kezeli jól, inkább bevállalja a sacket és nem dobja ki a labdát.

Megjegyzések

Teljes neve Bradley Mathias Kaaya Jr., Los Angelesben nőtt fel. Édesanyja Angela Means Kaaya színésznő, leginkább Aunt Vanessaként lehet ismerős a Cousin Skeeterből, illetve ő játszotta Vedát a Micsoda Buli 3.-ban. Édesapja Brad Kaaya Sr. forgatókönyvíró, ő is dolgozott a Cousin Skeeterön, illetve még a Shakespeare Othelloján alapuló O című (főszerepben Mekhi Phifer, Julia Stiles és Josh Hartnett) filmet is ő jegyzi. A Chaminade College Prepatory School színeiban Kaaya mellett Terrell Newby (Nebraska RB) állt a backfielden, a védelemben pedig JoJo McIntosh (Washington SS) és Rick Gamboa (Colorado MLB) volt a húzónév, de ez a középiskola adta a ligának Logan Paulsent (San Francisco 49ers TE) és Ryan Griffint (Tampa Bay Buccaneers QB) is. Kaaya Division II állami bajnoki címig vezette a Chaminade-et 2013-ban, 4-csillagos recruitként választotta a U-t. Meglepetésnek számított, hogy true freshmanként az őszi edzőtábor végére kiszorította Jake Heapset a kezdőcsapatból. 345 passzkísérletéből 202 lett sikeres 2962 yardért, 25 TD-je mellé 11 INT társult, az Év Újonca az ACC-ben. A Nebraska ellen 359 yardot passzolt, ami true freshman iskolarekord. 2015-ben 12 meccsen kezdő QB, a Duke elleni találkozóról hiányzott agyrázkódás miatt. 3238 yardot passzolt 61.2%-os pontossággal és 16/5-ös TD/INT aránnyal, 274.5 passzolt yardos meccsenkénti átlagával az ACC legjobbja, All-ACC harmadik csapatos az ASCMA és az edzők szerint. A 2016-os szezont már Mark Richt irányításával kezdte a Canes, ez azt jelentette, hogy a korábbi elsősorban shotgun passzok mellé bekerültek a center alól indított játékok is. Ez nem vetette vissza a fejlődésben, 13 kezdőként lejátszott meccs alatt 62%-os hatékonysággal passzolt 3250 yardot 27 TD és 7 INT kíséretében. Az egyetlen irányító a UM történetében, akinek zsinórban három 3000-yardos szezonja volt, iskolarekorder passzolt yardokban (9968), pontos passzokban (720) és passzkísérletekben (1188) is. Kisgyerek korától fogva irányítónak nevelték, Kaaya meg is villantja a mechanikájában és az intelligenciájában azt a játékost, aki órákat töltött különböző irányítóknak szóló edzőtáborokban. Hajlamos túl mechanikusan és túl sokáig gondolkodni ahelyett, hogy kicsit sodródna az árral és arra reagálna, amit a pálya ajánl neki. Jót tett volna neki még 1 év az egyetemen, de mind a mérhető mind a nem mérhető dolgokban olyan csomaggal rendelkezik, amivel kezdővé válhat az NFL-ben. A közepes karerejével is eldolgozgat, de a pontosságát és az előérzetét muszáj fejleszteni, hogy nyomot tudjon hagyni az NFL-ben. Cody Kesslerhez hasonlóan magas football IQ-val rendelkező vékony irányító, akinek a karereje nem kiemelkedő.

Nathan Peterman 4-5. kör

Nathan Peterman
Egyetem
Pittsburgh
Életkor
29 (1994-05-04)
Magasság
6 ft 2 in (1.88 m)
Tömeg
226 lb (103 kg)

Erősségek

Szilárdan felépített felsőtest nagy kezekkel és kellő magassággal. NFL-be illő karerő. Kiváló érzékkel dobja a mély labdákat – 9.3-as yardátlagot hozott 2016-ban és egyáltalán nem fél messzire dobni a labdát. Képes vezetni gyors labdáit, és helyes fejezi be passzait. Szépen saccolja meg a röppályát ahhoz, hogy a védelmek szintjei közé betegye a labdát. Kényelmesen érzi magát a zsebben, hatékonyan mozog még akkor is, amikor szemével az elkapót keresi és nem a nyomást figyeli. Legitim mobilitással rendelkezik, aki ha látja a megnyíló futó sávokat nem fél megindulni és plussz yardokat szerezni. Nem fér várni egy kicsit tovább, míg az elkapó tovább fejleszti a route-ját és az utolsó pillanatban elengedni a labdát. Jól átlátja a pályát és remek megérzéseinek hála szépen kézbesíti labdáit. Igazi rendíthetlen mentalitással rendelkezik, nem lesz sem túl magabiztos sem pedig túl kétségbe esett. Tapasztalt a pro-style rendszerben és kényelmesen végrehajtja a 3,5 és 7 lépéses drop back-eket. Az elmúlt két évben 47-15-ös TD-INT arányt produkált a Pitt-en. Érett személyiség, 2016 áprilisa óta házas. Fáradhatatlan munkás, folyton dolgozik a hibáin.

Gyengeségek

Rendetlen labdahelyezés, az elkapóit megdolgoztatja az elkapásért. Egyenetlen súlyelosztás és a lábai és szemei gyakran nincsenek összhangban. Előre eldönti, hova fog passzolni. Következetlen szem használat, végig követi célpontját mielőtt eldobná a labdát, könnyű célponttá téve magát a cornerek-nek és a safety-knek. Gyakran belehajszolja magát pánikból hozott döntésekbe, nehéz helyzetbe hozva ezzel magát és elkapóját is. Nem az a fajta atléta aki hibára készteti a védőket. Sokkal jobban kell vigyáznia a labdára mikor futásra adja a fejét, sok fumble-je volt ilyen helyzetből. Egyszerű passz offense-t futtattak a Pittsburgh egyetemen, ami leginkább a pálya felének az olvasásából és roll-out-okból épült fel.

Megjegyzések

Teljes neve Nathan Michael Peterman. Jacksonville-ben nőtt fel, a Bartram Trail High School végzőseként 36 touchdownt passzolt (csapattársa volt a Stanford centere, Jesse Burkett), ennél többet egy idényben St. Johns megyében csak Tim Tebow tudott 2004-ben. 4-csillagos recruitként válaszotta a Tennessee kommunikáció szakát. 2012-ben redshirtöt kapott, 2013-ban a Florida ellen megkapta a lehetőséget kezdőként, de 2 drive után leültették, 11 passzából mindössze 4 volt sikeres összesen 5(!) yardért és mellé dobott két interceptiont is (az egyiket a jelenleg az Atlanta Falcons színeiben vitézkedő Brian Poole kapta le). 2014-ben az Alabama próbálkozhatott újra legközelebb kezdőként, azon meccsen meg eltörte a karját, utána már nem tudta kiszorítani Joshua Dobbst. A Volunteersnél töltött mindhárom éve alatt SEC Academic Honor Roll elismerésben részesült. Miután gyorsan megszerezte a diplomát graduate transzferként kerülhetett a Pittsburghre, ahol így nem kellett egy évet kiülnie. A 2015-ös szezont Chad Voytik cseréjeként kezdte, de a szezon harmadik meccsén már, az Iowa ellen már ő volt a kezdő, végül 61.5%-os pontossággal (2. legjobb az ACC-ben) 2287 yardot passzolt 20 touchdown és 8 interception kíséretében. 2016-ban a Pitt történetének legeredményesebb támadósorában volt irányító: összesen 532 pontot szerzett az offense, meccsenként 40.92 pontot átlagolva. A Clemson ellen játszotta élete meccsét 308 yardot passzolt 5 TD és 0 INT mellett, az AP által TOP3-ba rangsorolt csapat ellen 5 TD-s 0 INT-es meccset ezelőtt utoljára Matt Leinart hozott a USC színeiben a 2004-es bajnoki döntőn az Oklahoma ellen. A szezont 2855 yarddal, 27/7-es TD/INT aránnyal zárta, az ACC leghatékonyabb passzolója volt, mellette Academic All-ACC válogatott is lett. Peterman profi stílusú támadósémában szerzett tapasztalatot, ami miatt a legtöbb irányítóhoz képest előnnyel érkezik a ligába. Fizikai jellemzői csak átlagosak, de a pontossága, a nyugalma és a megérzései miatt megkülönböztetett figyelem övezi több fizikailag tehetségesebb irányítóhoz képest az idei drafton. Peterman meccsfelvételein biztos meg fog akadni néhány irányítót kereső csapat szeme, akár a második napon is elkelhet és van rá esály, hogy megbízható kezdőjátékossá válik a jövőben. NFL hasonmás: Kirk Cousins.