Prospect ismertetők


Blake Bortles 1. kör

Blake Bortles
Egyetem
Central Florida
Életkor
32 (1991-12-16)
Magasság
6 ft 5 in (1.96 m)
Tömeg
232 lb (105 kg)

Erősségek

Kiváló fizikális paraméterekkel bír. Jól mozog a zsebben, remekül érzi a szélről érkező nyomást, mobilitásának és nagyszerű lábmunkájának köszönhetően pedig ki is tud manőverezni a pass rusherek elől. Az utolsó pillanatig a zsebben marad, bevállalja az ütést is, ha az kell a sikeres passzhoz, ugyanakkor - bár ritkán szánja el magát scramblingre - kellően atletikus ahhoz, hogy menekülés során futásból is képes legyen yardokat hozni. Rendszerint gyorsan és jól hoz döntéseket, nem tartja magánál sokáig a labdát, és nem vállal felesleges kockázatot. Rendkívül jól lát a pályán. Dobási technikája megfelelő, a pálya minden területére pontosan passzol, futásból is viszonylag akkurátusan hajtja végre a hosszabb átadásokat is. Akkor is átlagon felüli a pontossága, ha nyomás alá kerül, vagy ha nem tud megfelelően beleállni a dobásba. Kiváló mentalitású játékos, versenyszellemére és vezetői képességeire sem lehet panasz. Az egyetemen is pro-style offense-ben játszott.

Gyengeségek

Bármilyen dobást végre tud hajtani, de karereje hagy némi kívánnivalót maga után. Labdahelyezésén és dobási mechanikáján is van mit javítani. Előfordul, hogy akkor sem áll bele a dobásba, amikor megtehetné. Szemeivel túl gyakran vezeti célpontjához a defensive backet, ezen a területen is fejlődnie kell még. Labdabiztossága ugyancsak fejlesztésre szorul, a zsebben tartózkodva és scrambling közben is jobban kell ügyelnie arra, hogy a védők ne tudják kiütni kezéből a játékszert.

Megjegyzések

A középiskolás Bortlest egyes futballprogramok még tight end recruitként tartották számon, redshirt freshman idényében azonban már irányítóként került a Conference USA All-Freshman csapatába. Sophomore évétől minden meccsen kezdőként szerepelt. Előbb C-USA döntőbe vezette a Central Floridát, majd a konferenciaváltást követően a lovagok bajnoki címet szereztek az AAC-ben, a Fiesta Bowlban pedig felülmúlták a Big 12 első helyezettjét, a Baylort. Bortles a Knights történelmi meneteléséhez 3581 passzolt yarddal és összesen 31 touchdownnal járult hozzá, melynek köszönhetően All-AAC első csapatba és az AAC legjobb támadójának választották, többek között Teddy Bridgewatert megelőzve. Pályafutása során még nem szenvedett komolyabb sérülést. Junior idényét követően az NFL Draft Advisory Boardtól második körös értékelést kapott, ezután döntött úgy, hogy profinak áll. Bortlesnek a kiemelkedő karerősséget leszámítva minden adottsága megvan ahhoz, hogy franchise irányítóvá váljon az NFL-ben. Egyes szakemberek több szempontból is Andrew Luckhoz hasonlítják a játékát, és bár Bortles korántsem az a fajta páratlan tehetség, mint a jelenlegi Colts QB, de - amennyiben a felmérőkön is meggyőzően szerepel - akár neki is esélye nyílhat rá, hogy a draft elsőként kiválasztott játékosa legyen.

 www.youtube.com/watch?v=XWUfe4zKvpw

Johnny Manziel 1. kör

Johnny Manziel
Egyetem
Texas A&M
Életkor
31 (1992-12-06)
Magasság
5 ft 11 in (1.80 m)
Tömeg
207 lb (94 kg)

Erősségek

Kiemelkedően mobilis, atletikus irányító, aki kezével és lábával is nagy játékokra képes. Elképesztően mozgékony, látja a menekülési lehetőségeket, lerázza a védőket és meghosszabbítja a passzjátékokat. A 40 yardot 4.5 másodperc körül futja, így el tud rohanni a védők mellett az első és második védővonalban is. Átlag feletti erejű a karja, a hosszú passzokat az ellentétes oldalú hashmarkról is el tudja engedni, pontosan a külső vállhoz helyezve. Vigyáz a labdára mikor a zsebben áll, két kézzel fogva azt. Beleáll a dobásaiba. Megfelelő mechanikával dolgozik csípőből, jó szögben van a karja, a csuklója és a válla. Gyorsan engedi el a labdát. Jól helyezi a labdáit, a védők feje felett szállnak a passzai. Tud változtatni a dobásán ha a védő felett vagy mellett kell átjuttatni a labdát. Pontosan passzol mozgásból, jól tartja a csípőjét akár jobbra, akár balra forog ki. Fel tudja ismerni a védők felállásait a snap előtt és jól alkalmazza a quick out, deep out és curl útvonalakat a cover3-at védekező vagy negyedező cornerek ellen. Gyakran kinéz oldalra, hogy a védő ne tudja olvasni a szemét és utána dobja meg az üres elkapót. Képes a játék megváltoztatására, és a felállás előtt új route-ot hívni az elkapóinak. Hatalmas versenyszellem, nem hátrál meg a kihívástól és a meccs végén is hozza magát. Vállalja a játékot akkor is, ha fáj valamije. Fizikálisan szívós: ritkán csúszik, vállal megy előre, lecsúszik a szerelési kísérletről, és extra yardokat tud nyerni. Mentálisan is szívós, magas szinten edződött és a folyamatos média figyelem és elvárások közepette is elit teljesítményt nyújtott.

Gyengeségek

Alulméretezett, könnyen lehet, hogy a combine-on nem lesz akkora mint amit az egyeteme közölt róla. Több izom kell rá. Túl sok passzjátéknál indul meg előre futással, megriad a blitztől. Nem mindig ismeri fel a védelmi felállást, a várható blitzet, és hogy hol lesz üres célpont. Rossz szokása, hogy nem veti meg a lábát eléggé, és hátradőlve, hátsó lábról ereszti el a labdát. Türelmetlen, nem mindig fejezi be az olvasást. Meg tudja csinálni az összes NFL dobást? Improvizációs képességei miatt nehéz eldönteni. Szeret kockáztatni, felívelni a labdát, amit azonos eséllyel húz le a támadó vagy a védő. Mikor megiramodik, nagyon felelőtlenül fogja a labdát. Ritkán látni, hogy kidobja oldalra a labdát, addig szorongatja, míg sack nem lesz belőle. Nagyon átlátszóan adja el a fake játékokat, handoffnál és futásnál is. Az összes játékot shotgun felállásból csinálta. Pályán kívüli ügyei jól dokumentálhatók, 21 éves sophomore-ként elég éretlennek számít.

Megjegyzések

Beceneve Johnny Football, amit le is védetett már. Az első újonc, aki Heisman trófeát nyert, 2012-ben. Szintén újoncként vitte haza a Davey O´Brien és a Manning díjat, valamint ő lett az első SEC játékos, aki 3000+ passzolt és 1000+ futott yarddal zárt egy évben. Mindkét évében all-SEC 1. csapatos választott lett, 2012-ben all-American. 2013-ban is bekerült a Heisman döntősei közé. Pályán kívüli ügyei miatt folyamatosan reflektorfényben szerepel; 2012 júniusában letartóztatták miután egy éjszakai verekedés során félrevezette a hatóságot, és hamis igazolványok voltak nála. Kirúgták a Texas egyetem egyik gyűléséről, és a Manning Passing Academy táborát is ideje korán el kellett hagynia, mert többször elaludta az edzéseket. Egy parkolási bírság beszedése után azt írta twitteren, hogy alig várja, hogy elhagyhassa az egyetemet. Jómódú családból származik, akik az olajiparban szereztek nevet maguknak; Johnny szeret a híreségekkel pózolni, számos NBA és MLB meccsen láthattuk már, az előző szilvesztert pedig a rapper Drake társaságában pörögte végig. Összességében elmondható, hogy Johnny Manziel előtt nagyon hosszú út áll, ha sikeres NFL irányító akar lenni. Le kell vetkőznie, hogy minden alkalommal nagy játékot akar bemutatni (egy NFL spy ellen sokkal nehezebb dolga lesz, ha mindig futni akar), meg kell tanulnia a klasszikus, 3,5,7 lépéses dobásokat, profihoz méltó technikával kell játszania és lehetőleg a zsebből meccseket nyerni. Mivel kreativitása adott, ha megfelelő hozzáállással veti bele magát a munkába, akkor kifejezetten veszélyes fegyvert lehet belőle nevelni. Eredményessége és a benne rejlő potenciál miatt gyaníthatóan első körös irányító lehet belőle májusban, de az a csapat, amelyik kiválasztja, hatalmas kockázatot is felvállal vele.

 www.youtube.com/watch?v=x_tdCDj4dNY

Teddy Bridgewater 1-2. kör

Teddy Bridgewater
Egyetem
Louisville
Életkor
31 (1992-11-10)
Magasság
6 ft 2 in (1.88 m)
Tömeg
214 lb (97 kg)

Erősségek

Közel prototípus méret. Okos, futni is tudó irányító. Nagyszerű döntéshozó, aki mindig kiegyensúlyozottan játszik. Felismeri a védelem felállását, olvasni tudja azt, és a blitzre is számít. Kiválóan lát a pályán, gyorsan végig tudja nézni a játék menetét és időben elindítja a labdát. Hibátlan lábmunka jellemzi, és a zseben kívül is képes hasznot hozni a lábával. Ismeri a pass protection folyamatát, és új tanácsokat tud adni a falának, hogy a blitzet elkerülje. Szívós, benn ragad a zsebben, felvállalja az ütéseket és utána elengedi a hosszú passzt. Olyan rendszerben edződött, amely NFL-közeli szisztémát alkamaz, passzjátékok, play-actionök, stb. tekintetében. Csodálatos vezető, aki a meccsen igazi hadvezér és a munkamoráljával sem lehet gond. Nem egy rakéta, de ahhoz elég gyors, hogy a védőfal játékosait lefussa.

Gyengeségek

Alacsonyan engedi el a labdáit, ami lehetőséget biztosít a védőknek, hogy játékba avatkozzanak, vagy már eleve leütik a falban. Olykor elnyújtja a dobómozdulatát, ezzel könnyebb lesz a védőnek belépni a passzsávba. Átlag feletti a karja ereje, mégse nagyon passzolt hosszúkat. Nem erőssége a nagy játékok; túldobja az emberét, a belső vállra céloz és sokszor a mélyen álló safety is odaér rá. Nem találkozott heti rendszerességgel olyan erős védelmekkel, mint sok más irányító. Kérdés, hogy hol áll most a tömeg növelésben.

Megjegyzések

Keresztneve Theodore. 2011-ben freshman all-American volt szinte minden szervezetnél. 2012-ben a Big East év támadója díj nyertese és a Louisville színeiben Sugar Bowlt nyert a Florida ellen. 2013-ban csak a konferencia 2. számú csapatába fért be, miután Blake Bortles és a UCF elvette veretlenségüket. Számai minden évben javultak, juniorként 31 TD mellett csak 4 INT került a statisztikái közé. 2012 decemberében szerzett diplomát Sportadminisztráció szakon. Édesanyja egyedül nevelte, ráadásul mellrákkal diagnosztizálták mikor Teddy középiskolás volt. Bridgewater a 2014-es draftosztály legtöbbre tartott irányítója volt egész évben, játéka jobban hasonlít Luckhoz, mint Griffinhez és előélete alapján belőle is franchise QB lehet, annak ellenére, hogy messze nem volt olyan hangzatos egyetemi karrierje, mint a legtöbb újonnan NFL-be érkező quarterback prospectnek.

 www.youtube.com/watch?v=kv_T3B--wJ8

Derek Carr 1-2. kör

Derek Carr
Egyetem
Fresno State
Életkor
33 (1991-03-28)
Magasság
6 ft 2 in (1.88 m)
Tömeg
215 lb (97 kg)

Erősségek

Magassága és tömege is megfelelő a profi ligába. Már ismeri az NFL világát, testvére David Carr a 2002-es draft 1/1-ese. Intelligens játékos, aki számos kitüntetést kapott az iskolapadban mutatott teljesítménye kapcsán. Gyorsan elengedi a labdát. Szép a spriálja, a sebessége és az íve is hibátlan a passzainak. Vigyáz a labdára, kevés turnover fűződik a nevéhez (3 év alatt 24). Átlag feletti ahogy a labdát helyezi, nagy százalékban sikeresen passzol (karrierátlaga 66.7%). Komoly rutint szedett össze, és folyamatosan fejlődött.

Gyengeségek

A számai nagy részét screenekből és rövid passzokból gyűjtötte be. Az ellenfelek szintje alulmúlja a legtöbb rivális quarterback felhozatalát. A legtöbb passza során lehetett tudni, hogy kit fog keresni, hosszasan vizslatja a célpontját. Olykor olyan helyekre szeretné beerőszakolni a labdát, aminek semmi értelme. A dobómozdulata nem szokványos, kicsit mélyen engedi el a játékszert.

Megjegyzések

Három évig kezdett a Bulldogs-nál. 17 évesen íratkozott be az egyetemre. David mellett a másik bátyja, Darren is focizott, a Houston Cougars védőfalában. 2011-ben lett kezdő, all-WAC 2. csapatba szavazták, a konf váltás után pedig all-MWC 1. csapatos, és a Mountain-West legjobb támadója. Végzősként mindkét címét megvédte és statisztikái is megugrottak, pedig 1 meccsük elmaradt. Seniorként 5083 yarddal, 50 TD-vel és 8 INT-tel búcsúzott Fresnótól, ahol a legtöbb iskolacsúcsot elvette a bátyjától. A Las Vegas Bowlon a USC ellen elég gyenge napja volt, ami nem tett jót értékének. 2012 nyarán megnősült, egy évre rá megszületett a kisfia, akin már három műtétet is végre kellett hajtani rossz bélműködése miatt. Brett Favre miatt játszik a 4-es mezben. Rekreáció szakon fog diplomázni. Nem volt olyan sikeres csapatszinten, mint David, és nem is olyan jó prospect, de lehet, hogy így is becsúszik majd az első körbe. Sok tekintetben NFL-kész játékos (méret, intelligencia, érettség, rutin), de a séma miatt nagyon nehéz megmondani, hogy neki volt-e köszönhető az elsöprő eredményesség, vagy az edzőknek. Lehet, hogy csak egy újabb Case Keenumról van szó. 

 www.youtube.com/watch?v=y5wr82ZRUjc

Jimmy Garoppolo 2. kör

Jimmy Garoppolo
Egyetem
Eastern Illinois
Életkor
10 (2014-04-06)
Magasság
6 ft 2 in (1.88 m)
Tömeg
226 lb (103 kg)

Erősségek

Hihetetlen produktív játékos, aki majdnem négy teljes évnyi rutint szerzett a pályán. Magassága és tömege is megfelelő a posztra. Kimondottan gyorsan engedi el a labdát, a screen játékoknál ez nagy előnye. A rövidpasszos játékra tökéletesen alkalmas, hiszen pontos és pillanatok alatt elindítja a játékot. Megfelelően helyezi a labdáit, így az elkapó zavartalanul szedheti le. Tökéletes spriállal engedi el a passzait szinte mindig, különösen a pálya közepére. Nagyon jó döntéshozónak számít, gyorsan választ célpontot. Jól időzíti a hosszú passzait, ezzel feledteti, hogy nem dob túl erőset. Képes elmozogni a zsebben a védők elől, de futással nem veszélyeztet.

Gyengeségek

Olyan csapatok ellen hozta az űrszámait, amiket NFL szemmel nehéz komolyan venni. A mérete még tolerálható, de elég sovány a felépítése. Majdnem minden játékot shotgun felállásból, spread formációban rövid route-okkal végzett. Nem néz ki komfortosan a zsebben, hiperaktív lábmunka jellemzi és néha indokolatlanul otthagyja a zsebet. Lehajtja a fejét a zseben kívül, ahelyett, hogy a hosszú passz lehetőségét keresné. Nem sok passzt jegyez a hashmarkokon kívülről, főleg középen dolgozik. Aránylag sok interceptiont dob (4 év alatt 51).

Megjegyzések

3 és fél évig kezdett a másodosztályban. Bátyja, Mike a Western Illinois csapatában focizott. Jimmy-t az Ohio Valley Conference 2. számú csapatába választották 2012-ben, 2013-ban pedig az elsőbe. Végzősként az OVC év támadójátékosa díj nyertese, és a Walter Payton díj is őt illette, vagyis a legjobb játékos a második vonalban. Sean Payton és Tony Romo alma materébe járt, végzősként meg is döntötte Romo yard illetve touchdown rekordját is. Egészen pontosan 5050 yardot és 53 touchdownt passzolt a 2013-as szezonban 14 meccs alatt. Garoppolóról nehéz nyilatkozni az ellenfelei, és a futtatott rendszer miatt, de az biztos, hogy szépen dob, és övé tán a leggyorsabb mozdulat a prospectek közül. Ez elég lehet hozzá, hogy a 2. nap beruházzanak rá mint projekt irányító, de a mély vízbe nem kéne túl hamar bedobni. Joe Flacco óta a legígéretesebb quarterback az FCS-ből, igaz nem túl erős a konkurenciája.

 www.youtube.com/watch?v=SBoj4bQCaQs

AJ McCarron 3. kör

AJ McCarron
Egyetem
Alabama
Életkor
33 (1990-09-13)
Magasság
6 ft 3 in (1.91 m)
Tömeg
220 lb (100 kg)

Erősségek

Magassága megfelelő, valamint egyetemi évei alatt versenysúlyát is sikerült növelnie több mint 20 fonttal. Kulcsszituációkban is rendkívül magabiztos és higgadt. Kellő pontossággal passzol a pálya minden területére. Vigyáz a labdára, nagyon ritkán dob interceptiont. Passzoláskor rendre magasról engedi el a labdát, nem csak álló helyzetből, hanem futás közben is. Dobásainál megfelelő spirállal száll a labda. Pro-style offense-ben játszott, kiváló edzők kezei alatt. Igazi vezér a pályán, mentális szempontból abszolút NFL-kész irányító.

Gyengeségek

Dropback közben nem elég precíz a lábmunkája. Karja nem elég erős, hosszú passzainak sikeressége többnyire a jól kivitelezett play action játékoknak vagy egyéb más tényezőknek volt köszönhető. Labdáinak sebessége messze van az ideálistól, melynek következtében problémákba ütközhet, ha szűk ablakokba kell passzolnia. Sokat profitált abból, hogy az ellenfeleknek elsősorban az Alabama futójátékának megállítására kellett berendezkedniük, valamint mindvégig kiváló támadófal védte őt.

Megjegyzések

Teljes neve Raymond Anthony McCarron, Jr. Három éven át volt a Crimson Tide első számú QB-ja, mely idő alatt a futballprogram történetének legsikeresebb irányítójává vált. Első kezdő évében, 2011-ben rögtön nemzeti bajnoki címet nyert az Alabamával; őt választották meg a nagydöntő támadó oldali MVP-jének, miután az LSU kiváló védelme ellen szinte hiba nélküli játékkal állt elő. 2012-ben megvédte bajnoki címét a Tide, a fináléban McCarron a Notre Dame-mel szembeni kiütéses sikerhez 20/28, 264 yard, 4 TD-s mutatóval járult hozzá. Az FBS teljes mezőnyét figyelembe véve a legjobb QB ratinget produkálta a szezonban, teljesítményét második csapatos All-SEC tagsággal díjazták. Az előző idényben a Bama történetének első olyan irányítója lett, aki egy szezon alatt elért legalább 3000 passzolt yardot, valamint 9019 yarddal az iskolai örökrangsor első helyét is átvette, ezúttal azonban elmaradt az újabb nemzeti döntős szereplés. Az egyéni elismerésekből ellenben kijutott McCarronnak: újfent All-SEC második csapatba választották, elnyerte az ország legkiválóbb játékosának járó Maxwell Awardot, valamint a Johnny Unitas Golden Arm Awardot, továbbá második helyezett lett a Heisman-szavazáson. Egyetemi pályafutása során 36-4-es mérleget mutathat fel kezdőként. Hivatalosan három nemzeti bajnoki cím birtokosa, 2009-ben azonban redshirt miatt tétmeccsen nem lépett pályára. Lemondta a Senior Bowlon való részvételt arra hivatkozva, hogy a külső körülmények - szülővárosában kerül megrendezésre a végzősök gálameccse - túlságosan is zavaróak lennének számára a felkészülés során. McCarron az egyetemi futballban gyakorlatilag élő legendának számít, az NFL-ben azonban a game manager szintnél többre aligha viszi. A maximum, amit elvárhat tőle leendő csapata, hogy megfelelő supporting casttal körülvéve őt korrekt, de semmiképp sem kiemelkedő irányító válik belőle, így viszont nem éri meg a játékosbörze második napja előtt draftjogot áldozni rá.

 www.youtube.com/watch?v=1fGc84H5vDk

Zach Mettenberger 3. kör

Zach Mettenberger
Egyetem
LSU
Életkor
33 (1991-07-16)
Magasság
6 ft 5 in (1.96 m)
Tömeg
224 lb (102 kg)

Erősségek

Magas, nagytestű zsebirányító. Hosszú passzai rakétaként szállnak, és ugyanolyan pontosak mint bármelyik riválisának. Bármilyen dobást végre tud hajtani. Ismeri a profi sémát, Cam Cameron volt a koordinátora. Cameron dícsérte a hozzáállását és Joe Flaccóhoz mérte a karja erősségét. Szívós játékos, aki tűri az ütéseket a zsebben és a pass rush ellenére is pontos passzokat ad. Tudja olvasni a védelem felállását, a snap előtt és utána is. Át szokta variálni a felállást, ha észrevesz valamit a védelem kinézetében. Gyorsan végig szokta nézni a pályát, és a checkdown passzokkal se vár sokat a RB felé. Mivel nagy és erős, így csupán karral nem tudják lehúzni, Roethlisberger-szinten távolítja el a védőket. Remek ütemérzéke van, mindig akkor kapja az elkapó a labdát, mikor előnybe kerül az örzőjével szemben. A védő feje fölött is átlöbböli a labdát, ha olyan a szituáció. Elég erős a karja, hogy az ellentétes hashmarkról is könnyedén elindítsa a hosszú passzt, 2 mély safety esetén pedig a középső üres területet képes gyorsan bejátszani. Ha van ideje passzolni, szét tudja kapni a védelmet. Szokott bootlegből passzolni, aránylag hatékonyan. A legjobb védelmek ellen edződött heti szinten.

Gyengeségek

Lassú a lába, nem tud elmenekülni a védő kezéből, nem fog nagy szabadulásokat bemutatni. Hajlamos erőltetni a dobásokat akkor is ha látja, hogy figyelnek a védők a célpontra. Nem érzi a zsebet eléggé, megáll a center mögött 7 yarddal, és nem mozog sehova, álló célpont a pass rushereknek. Sohasem veszélyeztet futással. Túl sokáig vár és inkább benyeli a sacket, ahelyett, hogy kidobná a labdát, ha nincs célpontja. Olykor túlgondolkodja a játékot és az áthívás negatív yardokat eredményez. Kissé elnyújtott dobómozdulat, mivel túlságosan is bízik saját erejében. Néha elég alacsonyan engedi el a passzait.

Megjegyzések

A Georgia egyetemen kezdte karrierjét, de kirúgták mivel egy bárban megfogdosott egy nőt, 12 hónap próbaidő és 80 óra közmunka lett a jutalma. A Butler CC csapatába szerződött, ahol remek teljesítményével (32 TD, 4 INT) elérte, hogy visszakerüljön a SEC-be, és az LSU lecsapott rá. Utolsó egyetemi meccsén elszakadt az ACL szalagja, meg is műtötték és a májusi draftra elméletileg rendben lesz. Ezzel együtt a felmérőket teljes egészében ki fogja hagyni. Komoly előrelépést mutatott be junior és senior éve között, hátsó körös prospectként indította a 2013-as idényt. Sérülése miatt hatalmas lehetőségtől esett el, így minden bizonnyal csak projekt játékosnak fogják elvinni, de semmi akadálya, hogy pár év tanulás után kezdő szintre fejleszzék mivel a karerősséget nem lehet tanítani, és már van rutinja profi szisztémában.

 www.youtube.com/watch?v=TL8-mvZ5umo

Tom Savage 3-4. kör

Egyetem
Pittsburgh
Életkor
34 (1990-04-26)
Magasság
6 ft 4 in (1.93 m)
Tömeg
230 lb (104 kg)

Erősségek

Prototípus méret. Klasszikus zsebirányító, aki a center mögött és a shotgunból is sok rutint szerzett. Általában jól vezényli le a meccset és vigyáz a labdára. Magasan tartja a labdát és gyorsan elengedi. Jól olvassa a játékot west coast sémában. Rövid- és középtávon pontosnak számít. NFL-kaliberű karja van, amivel bárhová képes eldobni a labdát. Tudja mikor kell visszakozni és kidobni a labdát. Szívós játékos, aki akkor is ki tudja szolgálni társait, ha közben nyomorgatják a védők. Gyorslábú QB, az 5- és 7-lépéses dobásokat is gördülékenyen megcsinálja. Ha üres a zseb, szépen beleáll a passzaiba. Ha beszakad a zseb, gyorsan szabadul a labdától. Jó szeme van, nagy tömegben is meglátja ki megjátszható. Rutinos play-action passzoló, jól adja el mielőtt kiforogna a szélre. Futás közben is sokat passzol. Pár yardot futva is tud szerezni.

Gyengeségek

Kiszámíthatatlan döntéshozó és pontossága is olyan szélsőséges mint egy madden meccs. Hosszú passzai gyenge közepesnek számítanak NFL-mértékkel nézve, gyakran dobja túl a társait, sokat vár és ritkán talál. Jobban kell helyezni a labdáit, mert az elkapóknak igen magasra kell ugrani ha meg akarják fogni a passzt. Ütemérzékén van mit fejleszteni, hagyja, hogy az elkapói belekeveredjenek a tömegbe. Erőlteti a dobásokat és túl sokáig nézi 1-1 célpontját.

Megjegyzések

Egy évig kezdő a Rutgers-ben és a Pittsburgh-ben is. Bátyja, Bryan a Wisconsin és a Hofstra irányítója volt. Az 5. legjobb pro-style QB-ként írt alá a Rutgers-hez, ahol freshman all-American lett 2009-ben. Egy kézsérülés miatt 2010 elején kikerült a csapatból, a szezon végén pedig bejelentette, hogy eligazol. 2011-ben Arizónában a transzfer-szabályok miatt pihent, majd kinevezték főedzőnek Rich Rodriguezt, akinek a rendszerében nincs hely zsebirányítónak, így Savage továbbállt Pittsburgh-be. A 2012-es szezont is ki kellett hagynia a transzfer-szabályok miatt. Minden meccsen kezdett, de a Pizza Bowlon beszedett egy bordasérülést. Bekerült az ACC tanulmányi álomcsapatába, kommunikáció szakos. A draft előtti hetek egyik nagy történetének számít a felemelkedése, szinte a semmiből. Hátsó körben megér egy lottóhúzás jellegű esélyt, hátha az edzőtáborban és az előszezonban bizonyít, de korábban, potenciális kezdőnek kiválasztani, elég elvetemült ötlet.

 www.youtube.com/watch?v=TSfhpmeRmY0

Aaron Murray 4. kör

Egyetem
Georgia
Életkor
33 (1990-11-10)
Magasság
6 ft 1 in (1.85 m)
Tömeg
207 lb (94 kg)

Erősségek

4 évig kezdő a Dawgsban, utolsó szezonjának 11. meccsén ACL-szakadást szenvedett. Utolsó évében 64.8%-os pontossággal 3075 yardot és 26 TD-t passzolt. Junior évében volt a legjobb 3893 yard és 36 TD állt a statisztikai lapján. Sikeres passzok számában, passzolt yardokban, TD-passzokban és a total offense statisztikában SEC-rekorder. Ultra-produktív egyetemi irányító méretbeli limitáltságokkal. Türelmes a zsebben, szemeivel konzistensen a pályát figyeli, szépen végigmegy a lehetséges célpontokon. Ha a zseb összeomlik körülötte képes annyi időt nyerni, amennyi szükséges, nyomás alatt is jó döntéseket tud hozni. Jól elosztja a labdáit a célpontjai között, nem derogál neki megdobni a biztonsági underneath célpontot, ha nincs más. Nem jellemző, hogy őrzött elkapók kezébe erőltetné a labdát, kiválóan érzi, hogy a célpontjai éppen merre vannak a pályán. A release-e igen gyors, azonnal elengedi a labdát amint lehetséges, a rövidpasszai jó sebességgel szállnak. Corner route-ok megdobásánál igen pontos, általában ilyenkor könnyű dolga van az elkapójának. Ha szükséges lábon is képes yardokat hozni.

Gyengeségek

Méretbeli hiányosságai vannak, nem jellemző, hogy a rusholó védő kezei közül kiszabaduljon, általában egy védő is elég, hogy a földre vigye. Magasságbeli hiányosságai miatt a line of scrimmage előtti területet nehezen látja át. A nagy játék reményében hajlamos túl sokáig tartogatni a labdát.

Megjegyzések

Katolikus apa és zsidó anya gyermeke, szervezetpszichológiából diplomázott, a testvére Josh anno a Georgia safetyje volt. 2008-ban a Plant HS csapatával állami bajnok lett, kedvenc célpontja a későbbi egyetemi csapattársa, jelenlegi Cincinnati Bengals TE Orson Charles volt, további ismert középiskolás csapattársai: James Wilder Jr. Florida State RB (ismertetőjét lásd a futók között), Bobby Richardson Indiana DT, Nathan Shienle Tulane G, Eric Patterson Ball State CB, Keenan Stalls Kent State S. A 2009-es US Army All-American Bowl (az egyik leghíresebb középiskolai allstar-meccs) egyik legjobb irányítója volt Tajh Boyd mellett, 53 különböző egyetemtől volt ösztöndíj ajánlata, 4-csillagos recruitként íratkozott be a Georgiára. 2009-ben redshirtöt kapott, SEC Academic Honor Roll elismerésben részesült, 2010-ben szintén megkapta ezt a díjat, Zach Mettenberger az LSU-ra transzferelt, így Murray lett a kezdő ebben az évben. Freshman All-American lett a Sporting Newsnál, a CollegeFootballNews.comnál, a rivals.comnál és Phil Steele-nél is. 2011-ben All-SEC első válogatott az ESPN-nél és Phil Steele-nél, a 2012-es idényben számos iskolarekordot megdöntött (passer rating, passzolt yard, total offense yard, TD-passzok száma, TD responsibility), a Capital One Bowl MVP-je lett, a CFN-nél a harmadikszámú All-American csapat tagja lett. 2013-ban újra megkapta az SEC Academic Honor Roll kitűntetést, az AP-nél All-SEC második csapatos lett, a Kentucky ellen ACL-szakadást szenvedett, ez volt az 52. meccs zsinórban, amikor kezdett, ennél hosszabb sorozata csak rúgóknak van a Bulldogs történelmében. Murray egy tapasztalt vezető, aki szinte mindig a helyzet ura és emellett labdával a kezében rendre jó döntéseket hoz. A mérhető tulajdonságai és a karereje elmarad az NFL-standardtől, de csereirányítónak tökéletes egy West Coast sémára vagy időzített passzokra épülő offenseben.

www.youtube.com/watch?v=piAUVTjOIgU

Logan Thomas 4. kör

Logan Thomas
Egyetem
Virginia Tech
Életkor
33 (1991-07-01)
Magasság
6 ft 6 in (1.98 m)
Tömeg
248 lb (112 kg)

Erősségek

Nagytestű irányító, sok helyen imádják a hasonló, izmos felépítést. Lábbal is veszélyes, minden évben jó volt 500+ yardra és tizenpár touchdownra. Erős karja van, bármeddig el tudja dobni a labdát. Magabiztosan áll a zsebben, nem riad meg a pass rushtól. Erőteljes futó, nem egyszerű levinni. Átlag feletti a sebessége, így a védőfal elől el tud menekülni és a halott játékokból is összehozni valamit. Mozgásból pontosan passzol, főleg ha jobbra fordul ki. Az üres elkapót gyorsan észreveszi. A 10 yardnál rövidebb labdáit jól helyezi.

Gyengeségek

Sorozatlövő - vagy minden sikerül neki, vagy semmi. Pontossági bajai vannak, szereti az elkapó auráján kívülre dobálni a labdát, karrierje alatt 57% volt a találati aránya. Hajlamos leragadni 1 vagy maximum 2 receiver figyelésénél, ahelyett, hogy megnézné, hogy a többiek mit csinálnak. Túlságosan bízik az erős karjában, ezért hátsó lábról is szívesen próbálkozik. Hanyag a passzmozdulata és látszólag közönyösen viseli a sikertelenséget. Elnyújtott dobómozdulat jellemzi. Nem szokott a LoS-on variálni a játékokon. Nem megbízható spirált dob, néha pörög a labda a levegőben. Jobb döntéseket kell hoznia, túl sokszor dobja olyan helyre a labdát, ahol van esélye a védőnek leszedni. Aránylag kevés passzjátékot választottak a Hokies támadósorában.

Megjegyzések

Három évig kezdett a Hokies-ban. Testi adottságait középiskolásként a védelemben is használták, illetve Virginia állam legjobb gátfutói, magasugrói és diszkoszvetői közé tartozott. Számos szervezet a legjobb tight end recruitként tartotta számon. Első évében a 6. körös Tyrod Taylor cseréje volt, szerzett is tőle egy elkapott touchdownt, de nem volt jellemző, hogy receiverként pályára küldjék. Folyamatosan romló teljesítményt nyújtott nagyszerű második éve után. Passzolt yardban, pontosságban, interceptionben és futott TD-k számában se tudott előrelépni 2011-hez képest. Egyetlen all-ACC csapatba került be, 2011-ben a 2. számúba. Már junior éve után fontolgatta a profinak állást, de bízva az értéke erősítésében, visszatért az egyetemre. A Virginia Tech irányító rekordjait karrierre bontva szinte mind ő tartja Taylort és Michael Vicket beelőzve. A Senior Bowlon ötször sackelték, pedig a meccs felét se töltötte a pályán. Már második diplomáján dolgozik, ezúttal pszichológiából. Külsőre Logan Thomas nagyon hasonlít Cam Newtonhoz, de a pályán sohasem tudott felnőni arra a szintre, amit vártak tőle, junior és senior évében is rendre csalódást okozott. A kérdés, hogy alulteljesít vagy tényleg ennyi van benne. Ha beleszeret valamelyik edző a testi adottságaiba, akkor lehet, hogy már korábban kiválasztják a 3. napnál, de nem valószínű, hogy záros határidőn belül érdemes felküldeni a pályára.

 www.youtube.com/watch?v=QfooRmEF8AE

Tajh Boyd 5-6. kör

Tajh Boyd
Egyetem
Clemson
Életkor
33 (1990-09-25)
Magasság
6 ft 1 in (1.85 m)
Tömeg
220 lb (100 kg)

Erősségek

Komoly rutint szerzett, tehetséges védelmek ellen. Nem esett vissza a produkciója, bármilyen jó játékos is távozott a csapatából. Pontossága folyamatosan javult (59.7%, 67.2%, 68.5%). Letisztult, képzett lábmunka jellemzi a center mögül indulva. Otthonosan érzi magát a zsebben. érzi ha jön a nyomás és alkalmazkodik hozzá. Meggyőző futó, aki nem csak meghosszabbítja a játékot, hanem új lehetőségeket is teremt. Erőteljes játékos, akit nem fognak könnyen levinni és pár sack helyzetből is ki tud majd menekülni. Tud futás közben passzolni, akkor is a pályát figyeli, amikor jön felé a nyomás. Érett játékos, a Clemson öltözőjének vezéralakjaként számolnak be róla.

Gyengeségek

Magassága átlag alatti, és másodévesként a versenysúlyával is akadtak gondok. A legtöbb snapet shotgunból vette át. A labda jó helyezése akadozik nála mindenféle passznál, amit a súly rossz elosztása is okozhat. Elég erőset tud dobni, de nem a legszebb spirállal mennek ezek. Dobómozdulata sem tökéletes, túl mélyen engedi el a labdát. Előfordul, hogy akkor is elhagyja a zsebet, amikor semmi sem indokolja. Kérdéses, hogy mennyire tették őt naggyá a társai, Sammy Watkins, DeAndre Hopkins, Dwayne Allen, Andre Ellington és a többiek.

Megjegyzések

Három évig kezdett a Clemsonban. Az ACC 1. csapatába szavazták 2011-ben és 2012-ben, végzősként viszont Jameis Winston jelenlétében csak a 2. csapatba fért oda. Juniorként ő volt az ACC legjobb támadójátékosa az év végi szavazáson. Az ACC TD rekordját is ő tartja, egy év alatt 38-cal. Egy meccsen elért 5 passzolt és 3 futott touchdownja (vs NC State) szintén páratlan. Utolsó meccsén Orange Bowl rekordot 378+127 yardot mutatott fel az Ohio State-verés során és 5 TD passza is volt. A középiskola utolsó évét elszakadt térdszalaggal játszotta végig. Decemberben megszerezte a diplomáját szociológia szakon. Boyd kapott némi első körös hype-ot az idény előtt, de ha ránézünk, látható, hogy nem egy prototípus irányítóról beszélünk. Nem szuperatléta, és nem is zsebirányító, valahol a kettő között ragadt meg, de ez nem akadályozta meg benne, hogy az NCAA egyik legszórakoztatóbb és egyben legeredményesebb támadósorának első embere legyen. Mindez, és az ACC rutin miatt adja magát, hogy Russell Wilsonnal állítsuk párhuzamba. Nem valószínű, hogy a franchise megváltóját látja majd benne egy NFL csapat, de van esély rá, hogy a 2014-es draft egyik nagy stealje lesz.

 www.youtube.com/watch?v=MQDNg1v8qNM

David Fales 6-7. kör

David Fales
Egyetem
San Jose State
Életkor
33 (1990-10-04)
Magasság
6 ft 2 in (1.88 m)
Tömeg
212 lb (93 kg)

Erősségek

Jó a felépítése, a konditeremben is gyakori vendég. Kiegyensúlyozott, letisztult beállás. Jól adja el a fake játékokat. Gyors a karja, tanítanivalóan engedi el a labdáit. Szép spirált dob, és pontosnak számít rövid és közepes távon. Megfelelően helyezi a passzait. Magabiztos és remek versenyszellem. Szívós, masszív játékos. Példaképnek számít a pályán és azon kívül is, nagyon megnyerő személyisége van. Vezéralak, aki sokat beszél a társaival, mindenki által nagyon tisztelt csapattárs. Intelligens, elhivatott, motivált futballőrült, aki büszke arra, amit elért, és sok időt fordít rá, hogy továbbfejlődjön.

Gyengeségek

Aránylag kicsi a keze és a magassága sem ideális. Limitált atletikussággal bír, nem nagyon fog elmenekülni. Nem mozog elég otthonosan a zsebben. A szeméből lehet olvasni, hogy mit fog csinálni. Hajlamos hosszan bámulni a fő célpontját. A karja nem minden feladathoz elég - a hosszú passzokhoz már nem fog felnőni, és a vonal mögüli erős átadásokban is hibázgat. Hosszabb távon már nem számít pontosnak. A blitz ellen javulnia kell. Rutintalannak számít és alig találkozott elit védelemmel.

Megjegyzések

Két évig kezdő a Spartans-ban. Öccse, Austen szintén a SJSU irányítója. Egyedül a Nevada egyetem ajánlott neki ösztöndíjat, így hozzájuk írt alá, de Colin Kaepernick mögött nem lépett pályára újoncként, a redshirted év után pedig továbbállt, mert látta, hogy nem fog neki menni a pistol offense. A Monterey Peninsula CC színeiben kétszeres konferencia válogatott a JuCo ligában, és már első éve után is csábította a Wyoming, de mivel ösztöndíj nélkül, így visszatért a csapatához. A két éves képzés lejárta után az FCS-ből az Indiana State, az első osztályból pedig a San Jose State is ajánlott ösztöndíjat, utóbbi gárda épp Tate Forcier kiíratkozását követően keresett vészmegoldást. Első évében 3798 yard mellett 31 TD és 9 INT jött neki össze, a liga 3. legjobb QB ratingje volt az övé, és 72.1%-os pontossága ligaelsőnek számított. A Spartans 22 év után bekerült az országos rangsorba 11 győzelmüknek köszönhetően. Végzősként majdnem ugyanilyen számokat hozott, de csapata a 6-6-os mérleggel sem kapott bowl-meghívót. 25 iskolarekordot és 3 Mountain-West csúcsot tart. Nagyon pass-heavy támadósorban játszott, ami sokat segített a statisztikái kiemelkedésében. Nehéz elképzelni NFL kezdőként, de csereként megragadhat a ligában. Félúton van egy nagyobb testű Kellen Moore és egy kevésbé atletikus Colt McCoy között.

 www.youtube.com/watch?v=n_7Itv0SWwg

Brett Smith 6-7. kör

Brett Smith
Egyetem
Wyoming
Életkor
32 (1992-06-08)
Magasság
6 ft 3 in (1.91 m)
Tömeg
206 lb (93 kg)

Erősségek

Nem lehet a méreteibe belekötni. Pontos és hatékony passzoló, annak ellenére, hogy nem szépen csinálja. Nagyon érzi a zsebet, nem mocorog feleslegesen. Jól helyezi és jól időzíti a labdáit a rövid és közepes útvonalaknál pontosan a receiver kezébe esnek a passzok. Képes meghosszabbítani és életben tartani a játékot a zsebben és azon kívül. Agilitása és futási sebessége is átlagon felüli. Tud alkalmazkodni a védők helyezkedéséhez, és megváltoztatott mozdulattal megjátszani társait. Mozgása Phillip Rivers-hez hasonló, csak komolyabb futási potenciállal. Ritka kompetitív játékos, akinek megvan az önbizalma hozzá, hogy magasabb szinten is merjen vállalkozni.

Gyengeségek

Limitált erejű a karja. Kicsit mintha rántó mozdulattal dobna, ez befolyásolja a kiszolgálását. Alacsonyan szálló, oldalkaros dobásait sokszor leütötték a védőfalban. Túl sokáig tartogatja a labdát. Nem ismeri fel mindig a védelmi sémát és a blitzet, így kihagyja a lehetőséget, hogy a defense gyenge pontját támadja. Nem vigyáz eléggé a labdára, amikor elkezd menekülni, rendre egy kézzel fogja. Lábmunkája kiszámíthatatlan miközben beleáll a passzba. Nem áll bele a dobásaiba eléggé, így nem meglepő, hogy a távoli próbálkozásokkal bajba szokott kerülni. Majdnem az összes snapet shotgunból kapta. Jobban kell vigyáznia magára a profik között és többet csúsznia előrefelé. Nem a legjobb csapatok ellen edződött.

Megjegyzések

Három évig kezdett a Cowboys-ban. Édesapja, Kevin Smith az Oregon Ducks csapatában focizott. Már 2010 decemberében befejezte a középiskolát és csatlakozott a Wyoming csapatához. 2011-ben az év újoncának választották a konferenciában, miután megdöntötte Andy Dalton freshman yard rekordját. Ebben az évben 2 elkapása (!) is volt, az egyik touchdownt ért. Másodévesen 174 passzkísérletet tudott le interception nélkül, 4 kellett volna, hogy megdöntse Casey Bramlet konf-csúcsát. A legtöbb wyomingi rekordot így is már ő tartja, az egyik meccsen 640 yardot ért el. Végzősként nagy csalódás volt az 5-7-es mérlegük, hiszen utolsó 6 meccsükből ötöt buktak el. Az új edző bejelentése után döntött úgy Smith, hogy inkább profinak áll. Veszélyes a megindulásaival, három év alatt 20 touchdownt és 1500 yardot tett meg a földön. Passzolásban 3375 yard, 29 TD és 11 INT volt az utolsó évi termése. Meglepetésre nem hívták el a combine-ra. Szeretik a „szegény ember Manzielje“ néven emlegetni, mások szerint Smith igazából Johnny Football érettebb változata. Az idei év egyik legérdekesebb hátsó körös irányítója, aki mindenképpen megérdemli a lehetőséget, hogy megmutassa magát egy NFL edzőtáborban, és a fejlődési íve alapján még akár azt is kiharcolhatja, hogy pályára küldjék. Onnantól pedig csak rajta múlik, hogy ki tudja-e használni az erősségeit.

 www.youtube.com/watch?v=vetTlu5FpFo