tomi-tomi

tomi-tomi
Lakhely
Budapest
Utoljára láttuk
3 hónapja
Regisztrált
több mint 13 éve
Fórum hozzászólások
5 058
"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)



Utolsó 10 fórum hozzászólás

több mint 5 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Osszeborulast nem. Szamomra viszont mar az elejetol hianyzik az egyes oldalak kompromisszumkezsege. Es ranezve, osszegezve itt a dolgokat, biztos vagyok benne, hogy semmifele javulas nem is lesz mar ebben a tekintetben.

Ez az egesz nem szol tobbrol, mint nehany oriasi ego talalkozasarol, akik igenis azon erolkodnek, hogy megmutassak, ki a nagyobb, szebb, jobb es fontosabb, ki tud nagyobbat utni.
Stez
Kompromisszumkészséget hiányolsz. Mi hiányzik ehhez a részemről, illetve mikor nincs rá esély?
1. A bowl.hu hosszú évek alatt döntően és alapvetően fórumalapú oldallá vált/fejlődött. Nekem ezzel semmi különösebb gondom nem volt/nincsen. Sőt. Szerintem olyan egyedi értékké vált, amely akár nemzetközi szinten is párját ritkítja.
2. A bowl.hu szerkesztői/adminjai/alapítói (a bánat tudja eldönteni, főleg akkor, amikor az utóbbi pár évben legfeljebb read only somoskovig hirdeti az igét) az általuk preferált, elvárt, fontosnak tartott fejlesztéseket nem tudták keresztülvinni a tulajdonos-fejlesztőn. Számomra ez bizonyos szintig menedzsment-tulajdonos probléma volt - nem az én szintem. Bizonyos fokig viszont érintett, hiszen a minőségi posztok megjelenését/megalkotását nehezítette - fórum minőségét rontotta/nem engedte fejlődni.
3. Az érthető és érezhető frusztráltság egyre inkább elvette a szerkesztőség kedvét az oldal gondozásától (cikkek, posztok, moderálás stb.). Ez egyre inkább érintett engem is. Foghatnám az élethelyzetemre is (igaz is lenne), hogy egyre kevesebbet írtam. De az itteni eszmecsere szempontjából a lényeges, hogy az oldal inspiráló légköre számomra egyre több destruktív tényezővel lett terhelt. Más szóval: az oldal természetes evolúciója (életgörbéje) túljutott a zeniten.
4. Évekkel ezelőtt oldalági leszármazottként megalakult GM játékközösség ezzel párhuzamosan konfliktusok, veszteségek árán kialakított egy konstruktív, alkotó, baráti csapatot. Ez érdemben nem befolyásolta a bowl (eddigi) működését, minőségét - az ottani tagok bowlos része alkotó posztjait döntően ide írta.
5. Számomra meglepő módon most már 29 napja, hogy baggio PM-et írt nekem. A levele alapján biztos vagyok abban, hogy az akkori állapotot nagyon hasonlóan láttuk. Tehát eddig a pontig nincs szükség kompromisszumkészségre. Az oldal gyengülése egyáltalán nem vetette fel bennem, hogy új oldallal kéne meglepnem/meglepnünk a fórumközösséget. Az egyre fogyó lendületemet kiélhettem máshol (ott se nagyon), azt meg pontosan tudhattam/tudhatom, hogy ahogy haromt, viito, DoM, Gyulus után van élet a bowl.hun, így lesz utánam is. (Itt kérnék mindenkit, hogy Robilluma kiiratkozását illő tisztelettel kezelje. Egyrészt az általa megírt tengernyi érték miatt, másrészt az emlegetők közül egyedül Wyatt látta a búcsúüzenetét, s ő sajnos nem teljesen pontosan idézte (fel)).

A megoldás keresés alaptétele is közös volt. Az oldal egyetlen értékét - a fórumközösséget - egyben kell tartani. Célként megfogalmazva: Minél intaktabb állapotban tartani. Amelynek a legegyszerűbb/legnyilvánvalóbb lehetősége, a tulajdonos kivásárlása baggio közlése alapján lehetetlen, ezért ő a FK-val való egyesülést(?), FK-hoz való költözést preferálja.

Itt már volt véleménykülönbség. Egyrészt nincs olyan, hogy nem eladó. Másrészt a kiválasztott partner minősége. Elég régen foglalkozom kommunikációval. Egy cikkek alá-mögé kommentelő közösség teljesen más (értsd: össze nem egyeztethető) kommunikációt folytat, mint egy témák-események alapján strukturált fórum közössége. Akinek kétsége lenne, az emlékezzen vissza, a bowl.hus cikkek alatti kommentfolyamokracsermelyekre. S ezt a szakvéleményemet nem befolyásolja a FK szakmai színvonala - lévén három-négy éve nem olvasom őket, hébe-hóba odatévedek. (Bár, a chesterizé nevű pávafarok Pats topikos megnyilvánulása akár indokolttá is tehetné, hogy ne tartsam őket semmire.)
De megint csak nincs szükség kompromisszumkészségre. Igaz, hogy többször léptem fel nekem nem tetsző (egyéni) megnyilvánulások, tendenciák ellen, de az oldalért viselt generális felelősség soha nem volt az enyém. Aki(k)é ez a teher és ő(k) ebbe az irányba viszi(k), akkor a bowl.hu életgörbéje nem egy megújuló emelkedő szakaszba fog lépni, hanem a szinuszgörbe kellemetlen részébe. Mindenkinek joga van tévedni, rossz/megalapozatlan döntést hozni. Stake holderként amit lehetett, megtettem. Viszont nem akartam semmilyen úton-módon a döntéshozók kezéből kivenni a döntés lehetőségét.

Nos, ehhez képest a kerekasztal lovagjai ezek után az oldalt lelőve távoztak. Hadd fogalmazzak egyértelműen: magasról és vastagon leszarva ezt a közösséget, az üzleti erkölcsöt-etikát-jogot a saját negatív érzelmeiktől vezérelve hoztak egy affektív (hisztérikus?) döntést. A választási szabadság bajnokai valóban alternatívát kínáltak a legnagyobb értéküknek: vagy velünk jöttök egy komment szekcióba fórumozni (sajtreszelővel rejszolni), vagy le vagytok szarva. Tévedés ne essék, hogy mi itt csevegünk baggio-gabo-somos-igor-stb. döntése/tette alapján lehetetlen esemény. Te elég intelligens srác vagy ahhoz, hogy kisegíts: ebben a helyzetben milyen kompromisszumot lehet kötni? Másként: a döntéshozók döntést hoztak, ezután velük szemben semmilyen felelősségem nem maradt. Hiszen velem szemben felelőtlenül viselkedtek.

Mi egyetlen megoldást láttunk az eredeti, közös álláspont alapján: a lehető legrövidebb idő alatt létrehozni egy fórumot, hogy valódi választási lehetősége legyen az ittenieknek. (A "mi" bizonyos szempontból barokkos túlzás: a hozzájárulásom ehhez a projekthez erősen konvergál a nullához. Ellenben a szándékkal, a motivációval 1000%-ig egyetértek és az eredményre még ennél is büszkébb vagyok.) Az élet bebizonyította, (valójában a srácok!), hogy ez a csapat tényleg alkotó, önszervező, értékteremtő.
Ezek után lettünk mi a szakadárok, az árulók, a haza ellenségei. Igen, ezt hívják projekciónak. Igen, ezzel (a projekcióval) nem tudok kompromisszumot kötni. Nem is akarok.

Tehát: az oldal nem azért létezik, mert a menedzsment így akarta, hanem mert a tulajdonos felélesztette. Azon pedig minden, üzleti döntések iránt érdeklődő elgondolkodhat, hogy az eladástól a menedzsment szerint éveken keresztül kategorikusan elzárkózó tulajdonos, miért éppen a first-down indulása utáni napokban hajlandó megválni édes gyermekétől.

Végül. Nem lehet vádolni önbizalomhiánnyal; szemmel messziről érzékelhető az egom mérete. De tévedsz, szó nincs óriási egok találkozásáról. Valódi erőt felmutató belátás helyett a somoskovig által képviselt cinizmus, a gabokocka féle gyalázkodás, a vádaskodás, a sumákolás, a közösség manipulálása hasonlatos az időskori hajnali erekció miatt érzett ujjongásomhoz kora délelőtt: szánalmas. Papírkutyák. (Vipera által említett "bug" létezik: a FD fórum elérési útját beírva a poszt nem elküldhető, az oldal elhagyásának szándékára kérdez rá a Küldés gombra kattintva.)

Szerkesztette: tomi-tomi

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 5 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
1. Jelenleg annyi információt tudunk adni, amennyit megadtunk, ha majd lehet többet is, fogunk is.

2. Mivel az oldal kezelése a kiemelt közleményben egyértelműen leírtak szerint jövő héttől kerül át a kezünkbe, így egyelőre nem tudjuk frissíteni az impresszumot sem többek között.

3. Szeretnék végre eloszlatni egy legendát peterk felajánlásáról, mert olyan dologra hivatkoztok állandóan, ami nincs. Ezt írta r.baggionak válaszként:
"A magam részéről tartalmi (szerkesztés, stb.) illetve fejlesztői (új fórum elkészítése, stb.) oldalról sajnos nem tudok beszállni. Felelőtlenség is lenne részemről beígérni ilyesmit. Sem időm, sem szabad erőforrásaink nincsenek rá sajnos. Viszont a technikai hátteret (hosting, a rendszer beindítása, működtetése) szívesen biztosítom nektek." - Ezt úgy beállítani többször is, hogy peterk felajánlott nekünk egy komplett fórumot, de mi annyira fent hordtuk az orrunkat, hogy nem kellett, több, mint csúsztatás. Márpedig ez a legtöbbször hivatkozott alapja az ellenérzéseknek és konfliktusnak, de ez nem igaz.

4. Tényleg szeretnénk végre befejezni a sárdobálást, mert nem vezet sehova.
somoskovig
1. - 2. Úgy viselkedünk, mintha a miénk lenne. Ha ezzel szembe kell néznünk, akkor befutunk a "Még nem is a miénk" feliratú házba.
Megtudhattam, hogy a REPLICA tényleg képes nagy zajt okozni zárt térben.

3. Senki nem írta, hogy a komplett fórum elkészítését ajánlotta volna fel peterk. "Viszont a technikai hátteret (hosting, a rendszer beindítása, működtetése) szívesen biztosítom nektek." Véletlenül nem ez (volt) az egyik legkritikusabb szűk keresztmetszete a honlapnak? Véletlenül nem az lett felkínálva, hogy gyerekek, ha annyi ötletetek, elképzelésetek van, akkor gyertek, itt ingyen és stabil háttérrel megvalósíthatjátok azokat a lehető legrövidebb időn belül? A reakciód alapján három dolgot nem értesz/értetek meg:
A) Hogyan működik egy (informatikai) fejlesztés.
B) Hogyan működik peterk, ha valamit a sajátjának is érez.
C) A fejlesztői számlátok végén a sok nulla nem viccből lesz odarajzolva. VAGY A baráti fejlesztés ára a barátság lesz. (A baráti fejlesztő nem ezt a honlapot érzi sajátjának, hanem a barátot.)

4. A 3. pontod érzésem szerint ellentmond ennek.
Lövöldözitek a torpedóitokat. Számotokra nagy meglepetésként, a külvilág számára előre jól látható módon legalább egy a saját farotokat fogja kitágítani garatmanduláig.
S félreértések elkerülése végett: Átérezve a hiábavalóság miatt eluralkodott keserűségeteket, egyetértek azzal, amit tettetek. A "Hogyan" viszont elborzaszt.
Részemről lezártam az erőfeszítéseimet, hogy felhívjam a figyelmeteket, a negatív spirál hányadik ciklusában jártok.

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 5 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Ha nem szeretnél ide írni, semmi gond, de ha fogalmad nincs semmiről, akkor ostobáskodni meg epét hányni nem kell jönni. Broncos topik, innentől ami nem a témába illik törölve lesz. Köszi.
gabokocka
Még egyszer utoljára leírom, aztán tényleg lapozzunk. Nagyon kevés információ birtokában van a többség, tehát talán elhihetitek nekünk, amikor azt mondjuk vakvágányon vagytok. Aki nem teszi szíve joga. Ha azt mondom, hogy hétszámjegyű összeg lesz/lett kifizetve azért, hogy tovább működhessen ami eddig, akkor megint vagy elhiszitek, vagy nem. De amikor tizenkettedszer van leírva, hogy mi történt, a többség tényleg meg is érti, ellenben jönnek a különböző teóriák, hogy ez nem így volt, meg nem azért, az emberben kicsit elgurul a gyógyszer. Mint ahogy az is le lett írva, hogy mindenki ott ír, olvas, vitatkozik, ahol a kedve van, senkinek a fejéhez nem tartunk pisztolyt, hogy ide írjon, miként gondolom fordítva is ugyanez van. Viszont ez a Broncos fórum, itt tovább nem magyarázkodnék, aki a Broncosról akar értekezni tegye, aki konteót gyárt, az ki lesz törölve (pro és kontra). Szóval erre a hsz-re is lehet reagálni a csevegőben, de ne itt.
gabokocka
Nos, engem elborzaszt, amikor tehetséges ember az arroganciájának maximalizálását a tehetsége új szintjének éli meg. (Vadászat a Vörös Októberre idevágó része.)

Hogy mennyi információ birtokában vagyok, az rajtatok múlik. Jut eszembe, még azt sem tudhatom, hogy pontosan kik azok a "rajtatok". Az Impresszumotok - ami azért egy publikációs terméknél a legfontosabb iránymutató ebben a témában - Közleményetek szerint nem a valóságot írja le. Akkor miért vagy mennyit, vagy mit higgyek Nektek? Ha arra képtelenek vagytok, hogy hivatalosan a nevetek adjátok a tetteitekhez, akkor mi alapján várjátok el a bizalmamat?

Abba az emberbe szállsz bele páros lábbal, aki
1. önzetlenül felajánlotta a segítségét
2. a visszautasításotok után megvalósította (másokkal együtt), amit felkínált Nektek.

Éveken keresztül nem tudtatok dűlőre jutni a szerintetek furmányos módon tulajdonossá vált tulajdonossal. Végső megoldásként lelőttétek az oldalt. (Szervezetpszichológiában jól ismert/leírt jelenség - moralitás előtti karakter. Az alkalmazott a vélt/valós sérelmei miatt feljogosítva érzi magát, hogy kárt okozzon a cégének.)

Értem én a kognitív disszonanciádat, s természetes jelenségnek gondolom, hogy egyszerűbb Neked peterkát elküldeni a búsba, mint szembenézni önmagaddal. Ettől függetlenül a tény tény marad, a Te golyóidra az van rávésve, hogy REPLICA, peterkánál meg olyan van, amelyikre a DESERT EAGLE .50 feliratot vésték.

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 5 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
A "harmadik" fél (miért harmadik? legyen X-edik) egyikeként így látom. (Összesen két órát nem foglalkoztam az elmúlt egy hétben ezzel az üggyel.)

Előjáték 1.
Harminc-ötven ember játszik GM játékot a saját platformján. A természetesnek tekinthető konfliktusokon felül ez a közösség a saját szórakoztatására fejlesztett ki egy fórumot. Időt, pénzt, energiát áldozott arra, hogy a GM játékon túlmenően egyéb NFL-lel kapcsolatos értékeket is teremtsen először önmaga, majd bloggal, nagyobb portállal való együttműködés útján kívülállók számára is.

Előjáték 2.
Baggio engem is megkeresett PM-ben a kiválással - FK-val vló egyesülés ügyében. Én a kivásárlást tarto(tta)m jó megoldásnak. Pontosan azért, amit már évek óta hajtogatok: ennek az oldalnak évek óta csak és kizárólag a fórum az értékteremtő ereje. Ezt a közösséget vétek (kibaszás) lenne magára hagyni.

Megoldás(???)
1. A kiválás levezénylése a szerkesztők részéről szvsz erkölcsileg és jogilag is erősen kifogásolható. Ha a UPC vezérigazgatója felmond és távozik a Digihez, semmilyen körülmény, előzmény, tulajdonosi hiba nem alapozza meg, hogy lelője a UPC internet szolgáltatását "Gyertek velem a Digihez!" felkiáltással.
2. Érzésem szerint a bowl-fórum és a FK felhasználók közös halmaza elenyésző méretű és valószínűleg nem a véletlen műve.
3. A tulajdonos évek óta leszarja a közösség igényeit és totálisan elzárkózik az adásvételtől.
4. A távozó menedzsment - ahogy azt Doktor Generális tűpontosan megfogalmazta - a közösséget terelgethető marhagulyának tekinti.
5. Nekünk van egy olyan évek alatt kidolgozott eszközünk, amely elég jó megközelítéssel fedi a közösség igényeit.
6. Nekünk van annyi elszántságunk, tudásunk, hogy az eszközt a lehető legrövidebb idő (egy hét) alatt képessé tegyük ötvennél nagyobb létszámú közösség kiszolgálására.

Eredmény
Egy alapvetően önállóan komoly értékteremtő képességgel rendelkező entitást se a felület tulajdonosa, se a (volt) menedzsment nem képes támogatni, fejlődésének teret biztosítani. Sőt, egymás közötti harcuk közben már rombolásba fogtak. Két - szerintem - rossz választási lehetőséget kínálnak-kínáltak.

A közösség tagjaiként, s így a közösségért valamilyen mértékben felelősséget vállaló emberekként kutyakötelességünk, hogy egy jobbat-jót is kínáljunk, ha éppen az a rendelkezésünkre áll.

S igen, önös érdek is vezérel. Jó posztokat szeretnék továbbra is olvasni - magyarul is. Posztírásra Inspiráló közeget szeretnék. Együtt szeretnék gondolkodni az amerikai fociról több száz-több ezer értékes emberrel.

Döntsetek szabadon, alkossatok, érezzétek jól magatokat!

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 5 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Rakeem Nunez-Rochest kivagta a csapat. Eddig meg voltak vele elegedve, tendert kapott. Meglepo lepes.
ulpianus
Ilyenkor szokott az történni, hogy 24-48 órán belül nyilvánosságra kerül az a rendőrségi/NFL jelentés, amelyről már értesült a vezetőség (Főnökség?).

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 5 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
erről a pickről mit kell tudni? 😊
manuszka86
Loyko szerint nem múlhat el Pats draft Tawon Wilson (típusú) pick nélkül.

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 5 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Ha csak 2 QB megy ki első ötben akkor az azt jelenti, hogy kiment Barkley / Chubb legalább, és lehet, hogy Nelson is. De akkor nem számít, mert akkor izzani fognak a telefonok, jönni fognak fel a 3. QB-ért.
peterk2005
Szerintem a Colts 6. cetlije édeskevés lesz a 3. irányítóért. Háromig kettő biztosan kimegy; a Browns telefonjai fognak felrobbanni. Ha Elway-nek kedves ember marad bent, akkor a Broncos jöhet eggyel feljebb. Ha nem, akkor még az ő 5. választásáért is mehet a gatyaletolás.

Legyen elég, hogy lenyúltátok a Jets pickjeit! 😊

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 5 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
QB történet ide vagy oda, építkezés alulról-fölülről, 1/1 Best player, franchise irányító, stb., a tippem Barkley. Utána pedig falemberek.
Szerintem Gettleman nyerni akar. Most.
Zet
S gyorsan végigszalad az utóbbi húsz év SB győztes futók névsorán, s nem fogja ott találni Shawn Alexandert, Charles-t, Ezekiel-t, Leonard-ot, Le'Veon-t és még sorolhatnám. Ellenben az utolsó négy évben háromszor fog szembe jönni Blount neve.

Két cikk a témában, Barkley draftolása ellen:
Barnwell-től:
https://a3.espncdn.com/combiner/i?img=%2Fphoto%2F2018%2F0424%2Fr360948_1296x729_16-9.jpg
Barnwell: Should the Giants really draft Saquon Barkley?
There's every reason to believe that Barkley will be an elite running back. But drafting a quarterback is the better bet for New York. Here's why.

Az 538-tól:  fivethirtyeight.com/features/heres-why-drafting-saquon-barkley-could-be-a-mistake/?addata=espn:nfl:index

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 6 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
...
valamiért nagyon nem kapkodunk, hogy rendbe tegyük a kecske vakoldalának védését, biztos meg van a forgatókönyv, de számomra kicsit furcsa, hogy eddig húzzuk, ha csak nem a drafton fogunk komoly értéket adni egyért
ZERO_L
Lehet, hogy az a forgatókönyv, hogy Scar úgyis megoldja.
Kollega
Scar decemer-január környékén azt mondta, hogy Waddle is és Flaming is kezdő kaliber, csak a Pats-nél mindkét kezdő poszt megoldott. Garcia is edzésbe állt a hírek szerint. Szvsz ezért a nyugi, illetve ezért nem/sem kapott Solder itt 15 millió/éves szerződést. Ráadásul TB zsebérzékenysége legalább egy nagyságrendet javít a pass protection (OT) megítélésén.

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 6 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
CP továbbra se visszahordo ennyiért, hanem gunner és meccsenkent kb. 3-4 labdaérintésre jó támadó opció is. Így teljesen értelmetlen a kérdés, hogy kell e ennyiért visszahordo.
fodi91
Végül is csak háromszor vezette a kick return átlag rangsorát, van öt visszahordott TD-je.
tomi-tomi
Tényleg nem megy át, hogy arra gondolok, hogy returner+gunner+támadó opció is egyben? 😊 Persze lehetett volna szerencséseben fogalmazni, de az is szóból szerintem egyértelmű.
fodi91
Ha az ember vak/betűfelismerésből felmentett és nem veszi észre a mondat végén az "is"t, akkor igen. 😊

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)

Legkedveltebb fórum hozzászólások

több mint 11 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Egy olyat lehet prezentálni, hogy a Bredy-érában, hány elkapó, hány évig milyen teljesítménnyel? Hogy lássuk a Belicskabá féle variát, a csereszabatosságot, miszerint mindenki pótolható, kivéve a Tomi, egyéventúl. Karira? Plízzzz.sutianap
Drága sutianap! Idén Neked korábban jött el a Karácsony. Ki tudja, lehet, hogy a maják mégiscsak pontosan számoltak!


Tisztelt Vizsgabizottság!


Professzor sutianap vizsgatémái közül a „Mutassa be, hogy a NE Patriots támadó skill játékosai közül Tom Brady QB az egyetlen pótolhatatlan, mindenki más csereszabatos a Brady-érában” címűt választottam.
| Na ja, vizsgatémái, meg választottam. Ezt az egyet adta. Konzultálni se konzultált velem. Mert a Steelers így, BigBen úgy. Édes faszom, legalább tanulna meg helyesen írni! |

Dolgozatom első részében bemutatom a Brady-éra kialakulásához vezető tényezőket, majd a második részben elemzem a különböző wide receiver (WR)- és tight end (TE)-corps-ok teljesítményét, végül a következő néhány évre szólóan vázolom a várható fejleményeket.


I. A Brady-éra kialakulása - Miért?


Robert Kraft 1994-ben megvásárolta a Patriots franchise teljes tulajdonjogát. Ős szurkolóként (és a stadion tulajdonosaként) nem tudta elviselni, hogy szeretett csapata üres lelátók előtt tengődik az NFL-ben. Olyan csapatot szeretett volna, amelyiket minden évben Super Bowl (SB) esélyesként említenek és minden mérkőzésén képes telt házat biztosítani. NFL mércével mérve rendkívül gyorsan - 7-8 éven belül - elérte célját. Kemény, határozott, néha a szabályokat feszegető döntéseket hozott, valamint felépítette a csapat új stadionját. 2002 óta nincs más dolga, hogy havonta átnézze a lapokat, a Patriots-t még mndig SB esélyesnek tartják-e (annak), és az otthoni mérkőzések elején körbetekintsen, telt ház van-e ismét (az). Emberi számítás szerint Mr. Kraft életében nem lát foghíjas lelátókat a Gillette-stadionban.

2000-ben szerződtette főedzőnek (HC) a csoportrivális Jets éppen (nem) kinevezett HC-át, Bill Belichick-et és draftolták a 6/199-es helyen Tom Brady irányítót (QB). Sokan a Brady-éra kezdetét az 1/1 Drew Bledsoe QB 2001-ben elszenvedett súlyos sérülésétől és TB beállásától számítják. Valójában a XXXVI. SB kezdő sípszava jelezte a korszak kezdetét.

A kezdő irányító sérülése után TB zseniális tartalék irányítóként elvezette csapatát a konferencia-döntőbe. A döntőt azonban TB sérülése miatt már a franchise QB, Bledsoe fantasztikus vezetésével nyerte meg a csapat a Steelers ellenében | (he-he!) | . A franchise vezetése eddig a szerencsefia volt, egy kevésre (sem) tartott backup QB-nak köszönhetik a menetelés jó részét. De ekkor eljött az igazság pillanata, valódi döntéshelyzetbe kerültek: ki kezdjen a SB-on minden idők egyik legjobb támadóalakulatával tündöklő St. Louis Rams ellen. Nem a rövidtávon biztosabbnak tűnő, a Rams ellen nagyobb esélyeket kínáló Bledsoe-t, hanem a hosszútávon a tulajdonos elvárásait várhatóan jobban biztosító Brady-t választották. Tom Brady nemcsak ezeket az elvárásokat teljesítette, s bizonyította a döntés helyességét, de bónuszként első kísérletre meg is nyerte a franchise első SB címét. (További jutalomként jelentkezett a Bills 2003-as első körös draft pick-je Bledsoe-ért cserébe.) A Brady-korszak elkezdődött.

A közvélekedéssel ellentétben TB nem az égből pottyant a Patriots ölébe. A tulajdonos által felvázolt egyértelmű jövőkép, világos elvárások valamint a főedző hosszú távú, stratégiai gondolkodása és a minél magasabb vezetői döntési szabadságfokot priorizáló attitűdje mintegy kitermelte az arra alkalmas alanyból a korszakos egyéniséget és teljesítményt.


II. A Brady-korszak - Pótolhatatlan. Az irányító? A rendszer?


Ezt a rettentő sok adatot táblázatba is foglaltam.

A 2002 év elejétől kezdődő korszak eddig három jól elhatárolható szakaszra bontható, 2002-2006, 2007-2009 és 2010-től napjainkig.
Az első szakaszban Brady teljesítményét erős (néha kiemelkedő) futójáték és ligaelit védelem támogatta. TB szerepe a klasszikus game manager QB-é volt. Ezt a feladatát megbízhatóan teljesítette, továbbá kiegészítette az elit „clutch” képességével és unikális játékintelligenciájával. Ha úgy tetszik, újraértelmezte a jó munkásember irányító fogalmát.

2001-ben Troy Brown WR volt az elsőszámú célpontja és D. Patten WR a második. Ők ketten a passzolt yard-ok majd 70%-át kapták el. A duó 2002-re az első körben draftolt Branch-csel trióvá bővült, de hárman már csak 60% alatti elkapást mutattak fel. Megjelenik a hangsúlyosabb TE játék Fauria személyében (van-e, ki e nevet nem ismeri?) 7 TD a neve mellett. 2003-ban Branch a legtermelékenyebb WR, Patten szerepét, helyét Givens veszi át, Fauria Daniel Graham-mel osztozik a TE TD-ken. 2004-ben Brown szerepe marginalizálódik, Branch is hátrébb szorul, Givens és Patten a két legeredményesebb WR és Graham lesz az egyértelmű elsőszámú TE. 2005-ben (TB első 4000 yard feletti idénye) a Branch-Givens-Brown WR trió és a Ben Watson-Graham TE duó felel a 4110 yard 70%-áért. Patten távozott, a Pats-nél 4 év alatt 16 TD-t kapott el, többi csapatánál 8 év alatt nyolcat. (Yard-ban majdnem sikerült neki ugyanannyi máshol, mint a Pats-ben.) 2006 a változás előszele volt. Elment Branch, Givens és a háttérbe szorult Fauria. A megmaradt TE-ek közül Watson lett az elsőszámú célpont, az érkező WR, Caldwell éppen megelőzi elkapott yard-okban. A második körben draftolt Jackson a totál homály megtestesítője. A távozók egyike sem éri el korábbi szintjét.

2006 két szempontból volt jelentős a Pats életében. TB eddigi folyamatos fejlődése megtorpant, visszaesett, valamint az elit védelem az AFCCG-en a második félidőben döbbenetes leolvadást mutatott be a Colts ellen. A Patriots FO-a (ismét) nem a várható mellett döntött, nem a védelem erősítésére összpontosított, hanem Brady és a támadójáték fejlesztésére.

Megszerezték minden idők egyik legjobb mélységi elkapóját, Randy Moss-t (kis túlzással Brady eddig nem is dobott 20 yard-nál messzebb) és a Dolphins nevesincs slot WR-ét, Wes Welker-t. Moss-ért - mivel balhés volt - elég volt egy 3. körös cetli, Welker-ért 2. kört (!) kapott a Phins, de őt Brady akarta. A Miami úgy gondolta, hogy az addig alapvetően returner-ként használt Welker-ért a viszonylag elfogadható 2006-os egy szem WR éve után a 2. kör a bolondnak is megéri. Azóta kiderült, hogy TB látta jól Wes képességeit, lehetőségeit. Az egy évvel korábban érkezett Gaffney mellé elhozták a speedster Stallworth-t. Hírmondónak Ben Watson maradt.

Ezzel a gárdával és új taktikával vágtak neki a sajnálatosan rövid életű második szakasznak. Brady gunslinger QB-ként Moss-szal horizontálisan megnyújtja a pályát és az így kialakuló üres középső területekbe Welker hatol be. Ha véletlenül nem működne, akkor TB precizitását és Welker mozgékonyságát kihasználva a pálya közepét támadják és a Moss-ra eső kevesebb figyelmet (és védőt) jól időzített mélységi bombákkal honorálják. 2007-ben Brady 4806 yard-ot és 50 TD-t passzolt (23 TD Moss-é), a csapat 589 pontot szerzett - és 18 veretlen meccs után kikapott a SB-ban. 2008 rövid ideig - 11 passzkísérletig tartott. TB bal térdében néhány szalag elszakadt. 2009-re a 2. és 3. számú WR-ek Gaffney és Stallworth helyett a jónevű Edelman és Aiken lettek. (Aiken például nyolc év alatt 2 (kettő) TD-t kapott el. Igen, mindkettőt TB passzolta neki.) A sérülés utáni év elért számokban jól mutat, de lehetett érezni, hogy Brady mélységi játéka (még?) nem az igazi. Ezért a 2010-es draft-on a 2. körben behúzták a hátsérülése miatt lecsúszó TE-et, Rob Gronkowski-t, a 3. körben redshirt-nek Taylor Price WR-t és a 4. körben a marihuánás cigizésért problémásnak gondolt TE/WR/HB hibridet, Aaron Hernandez-t. A második szakasznak Randy Moss vetett véget, mérkőzés utáni nyilatkozatában elhangzott a „szerződésem” kifejezés. Egy hét múlva a Pats trade-elte anyaegyesületéhez, a Vikings-hoz.

Brady az összeszokás évében majd minden NFL csúcsot megdöntött és a sérülése utáni évben is nagyon jól teljesített. Joggal feltételezhetjük, hogy ha Pollard (a Pats házi ortopéd szakorvosa) 2008 szeptemberében elkerüli az Arrowhead stadiont, akkor az az idény még több Pats-hater-t eredményezett volna.

A harmadik szakasz kezdetét Deion Branch visszaszerzése jelezte. Mélységi elkapó nélkül, a pályát vertikálisan kihasználó passzjáték, két domináns TE-del és ligaelit slot WR-rel. A TE-ek sokoldalúsága NFL-ben ritkán látott módon megnyitotta a teret a no huddle drive vezetés előtt. Megfelelő védelmi felállások esetén (komoly mismatch valamelyik hatékony Pats támadó fegyver ellen) TB begyújtja a rakétákat, s egyszerűen kivérezteti a védelmet. Viszonylag kevés passzolt yard (3900), de sok TD (36) és elmebeteg módon kevés INT (4) jellemezte az első - átmeneti - évet. 2011-ben összeszoktak a fiúk; 5235 yard (Marino csúcsán túl, de addigra Brees volt az éllovas), 39 TD (Gronkowski 17 TD-je és 1340 yard-ja NFL csúcs) és SB részvétel, szóval SB vereség. 2012-ben Branch helyére Lloyd érkezett és a 2009-ben isten tudja milyen hátsó körben draftolt Edelman (WR/PR/QB/DB/ST) szerepét fokozták (volna). A legnagyobb kérdés jelenleg, hogy a 2007 óta vele játszó Wes Welker mit fog tenni az idény után. Minden eddigi tapasztalat alapján azt kell mondanom, hogy Wes nem fog elfogadható szerződésajánlatot kapni a Pats-től. Két dolog változtathat ezen: 1. Welker talán az egyetlen Pats WR, aki két különböző stílusú szakaszban is maradandót alkotott. 2. Úgy érkezett ide, hogy Brady bement a vezetőséghez egy Phins meccs után és közölte: Akarom ezt a srácot!


III. A Brady korszak vége - Mikor?


TB házasságkötésekor (2009) azt mondta a feleségének, hogy „tíz év múlva biztosan abbahagyom a focit.” (42 éves lesz 2019-ben.) A felesége csodálkozva konstatálja, hogy az évek telnek, de a mondat szóról-szóra megegyezik minden idény elején. Minden egyéb nyilatkozatából az derül ki, hogy még években gondolkodik karrierjét tekintve.

Nagyon úgy tűnik, hogy a FO is így tervez. Hosszú távú szerződést kínáltak a liga legveszélyesebb TE-duójának. Szinte szokatlan módon egy évben a 2. és a 3. körben is RB-et draftoltak. Valamint nem szabad elfelejteni, hogy a Pats védelem kezdőinek többsége 1. vagy 2. körös (ha Dowling, Cunningham, Brace és Wilson előrébb tudnak lépni, akkor a teljes kezdőre igaz lesz). Egyértelműnek látszik, hogy a Pats FO egyrészt TB-vel még SB-t szeretnének nyer(et)ni (a Def idei brutális draft erősítésétől remélik azt a plusz momentumot, amely elég lehet a gyűrűhöz), másrészt néhány év távlatában készülnek a poszt-Brady korszakra: egy (várhatóan) TOP10-be tartozó védelem és egy ligaelit TE duó és stabil, erős futójáték fogja segíteni egy indulásként game manager QB feladatát. A mostani Texans-hoz hasonló felfogású csapat várható néhány éven belül. Ez a stratégia akkor is működőképes lesz, ha TB hosszabbítana, hiszen közel 40 évesen visszatérhetne a kezdeti teljesítményéhez: ligaelit game manager QB hihetetlen clutch momentumokkal a végén.

Véleményem szerint ha a külső körülmények (sérülés, váratlan esemény stb.) engedik, akkor Tom Brady lehetőséget fog kapni a Patriots-tól és lehetőséget teremt magának, hogy az egyik legkerekebb sportolói karriert alkossa meg. Kiemelkedő színvonalon bejárva a passzoló, pocket QB-k szinte összes stílusát, ismét eljuthat a saját kiindulási pontjára - future HoF szinten.

Pótolhatatlan.


Professzor Úr! Boldog Karácsonyt!

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 8 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Viszont ez a mindenki a Pats ellensége (csalnak a bírók a Denvernek, Manning a köcsög, Ward sérülésre megy) hozzáállás miatt alakul ki, hogy a fórumozók többsége ki nem állhatja a tipikus "peccdrukkert", e miatt pedig a normális hangvételű posztok eltűnnek a süllyesztőbe. És tisztelet azon Pats fórumozóknak, akik nem ülnek fel ennek az ellenségképgyártásnak, mert ők is vannak rengetegen. Ezért is írtam tegnap is a Broncos topikba, ahol amint felmerült a Patriots, egyből jött a kioktató hangvételű írás, miközben egyáltalán semmilyen rossz szándék nem irányult a csapat irányába. De az elgondolás az, hogy biztosan a Pats ellen van az egész világ. Hát nem. Részemről itt befejeztem a témát, csak jó volna gondolkodni előtte, mielőtt pár gondolatot írásba foglalunk.
gabokocka
Egyrészt milyen a tipikus "peccdrukker"? Másrészt ki nem szarja le, hogy a fórumozók többsége ki nem állhatja őt?! Ugyanis ha általánosít, akkor nem érdekel/számít a véleménye. (Tudod, általában a szexre gondolok, de most konkrétan kalapot szeretnék vásárolni.)

A tököm tele van, hogy mindenki el tudja dönteni, hogy a "peccdrukker" úgyis csak divatfan lehet, úgyis mindenki a Pats ellensége világképpel rendelkezik. Nem vazze, itt konkrétan Wyatt, Burkus, Gyulus, Boston ... tetszőleges név véleménye, észrevétele jelenik meg. Eljutunk odáig, hogy egy teljesen normális hozzászólásért a halál faszára zavarnak el más topikban, és még ők jönnek az "alá Pats" stílussal. Akik múlt héten teli szájjal pofázták, hogy nem kell szerénynek lenni, megcsapjuk a Steelers-t és kész. Most kevésbé magabiztosak; a másik fél is legyen kurvára visszafogott. A múlt heti Bengals-Steelers vérfürdő senki harmadik felet nem sarkallt arra, hogy bármelyik félről levonjon általánosító következtetéseket. Bezzeg a "peccdrukker"! Rólam már mindenki tudja, hogy hozom a régi formámat.

Igen, megjelentek ellenségképgyártó, összeesküvéselméletet tartalmazó, előre bírózó/csalózó posztok. Nagyjából ugyanannyi szólt arról, hogy nem kéne. Ezeket is, azokat is "peccdrukker" írta. Ilyenek vagyunk, s még egy se szólt arról, hogy gondolkozzunk el a kollektív öngyilkosság szépségeiről. Szerintem megillet minket az a jog, hogy Ward-ot egy köcsög, dirty player-nek tartsuk. Mint ahogy a másik felet az a nézet, hogy Ward egy fair play díjas Grál lovag. (Megjegyzem, a Steelers szurkolók karóba akarják húzni Burfict-et, mert tapsikolt Bell szerelése után. Érdemes megnézni Ward milyen fáklyás felvonulást rendezett Gronk elintézése után. S bazd meg, Stewart is idén.) Egyelőre annyi a különbség, hogy egy "peccdrukker" se faszozta le az ellenvéleményt megfogalmazó fórumtársát, de mi lehetőség szerint tartsuk a pofánkat. S elintézi annyival, hogy ezt hozza ki belőle az emberi hülyeség. S még nekünk kell oktató-nevelő posztokat olvasgatni, hogy mit kell tennünk, hogy elfogadottabbak legyünk. Hát egy lószart! Nem akarok elfogadottabb lenni annak szemében, aki pontosan tudja, hogy milyen egy "peccdrukker". Aki felhatalmazva érzi magát, hogy a másik véleményét a másik hülyézésével intézze el. Véletlenül nem az ilyenekre kéne reagálni? Nem az ilyenek posztokat kéne visszaszorítani a fórumon? Ugyan minek, egyszerűbb a pecceseknek elmagyarázni, hogy megint olyan peccesek voltak.

Az meg mindennek az alja, hogy mi ne is emlegessünk mocskos szerelést/ütközést, mert Harrison is miket művelt. Meg Dola a múlt héten. Meg Cannon. Ja, Brady is! Egyrészt felbosszant ez az ovis érvelés, másrészt éveken át hallgatjuk, hogy a Pats-ben nincs senki, aki képes lenne egy igazi büntető hit-re. Amikor meg mégis, akkor a csaló-finomkodó-okoskodó-passzbuzi pecc még mocskos dirty is lesz. Bassza meg, ugyanaz a Broncos topik, amelyik kórusban jajongott eltiltásért tavaly, amikor DMC megkínálta Welker-t, most azt bizonygatja, hogy Ward szereléseihez képest szombat délelőtti babazsúron a pukedli durva inzultus. Éjszaka beteszem a Champ INT return-t, hátha túllendülünk az anyázáson. Mi a következő poszt? Egy újabb huszár újabb "peccdrukker" gyalázása.

Teleszaladt a zsákom a kettős mércével. Elég volt, hogy sokan az NFL-lel/saját csapatukkal kapcsolatos frusztráltságukat, szorongásukat a pecc (és a "peccdrukker") alázásával oldják. Egyáltalán nem vagyok kíváncsi, hogy XY-nak mekkora élvezetet okoz a csaló pecc szopása, a divatfan peccesek szar közérzete. Például Vipera véleményére, hozzászólására vagyok kíváncsi, csak az meg elsikkad a mocsokban.

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 9 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Szóval jelentős csapat ellen a Kóc - és személy szerint Luck - általában besül.Burkus
és a tavalyi Denver, Seattle, San Francisco? Vagy rookieként a Green Bay elleni W? Az egy vereség után nullázódik? :p

Mindegy, ünnepeljetek, nem kell válaszolni.Höri
Én csak az idei szezont néztem végig, másrészt ezzel az erővel felhozhattad volna, hogy Dalton is győzött már a Pats ellen. Az, hogy kijön a lépés az alapszakaszban 1-1 meccsen, nem változtat a (jelenlegi) tendencián. Én a helyedben inkább a Chiefs meccset hoztam volna fel, mert az brilliáns comeback volt. De aztán jött a 43:22 ellenünk.

Szerintem sem itt a helye a kérdés kitárgyalásának most. De Wilsont szívesebben látnám a Patsben. (A mai három negyedes gyenge teljesítménye mellett is.)Burkus
Még csak a gyanúja sem merül fel, hogy Colts szurkoló lennék, de nekem már kellemetlen, amit ma hajnalban alkotsz.

A kicsi f@szomért kell Luck-ot folyamatosan gyalázni? Meg fogod győzni a Colts fanokat, hogy Luck gyenge? Vagy akár csak egyet is közülük?

Miért ne lehetne méltósággal örülni a győzelemnek? SB-ba jutottunk, mert legyőztünk két (nagyon) jó csapatot a PO-ban! Olyan hosszú a holtidény, majd akkor lehet beszélgetni arról, hogy miben kéne fejlődnie a Colts-nak.

(Arról nem is beszélve, hogy elég nagy esélye van, hogy előbb-utóbb Luck el fogja kapni a grabancunkat - még PO meccsen is, ha eljutunk odáig, s akkor majd nézhetünk ki az okos fejünkből, hogy egy Colts fan kire cserélné le/el a Pats irányítóját.)

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 6 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Értem amit írsz, de nem értek vele egyet..
Amikor a csapatod úgy kap ki a SB-ban, hogy az a védelem amit Te irányítasz 41 pontot kap és egyetlen egy 3. és 4. downos kísérletet sem tud megoldani úgy, hogy a 40 éves sztár irányítód vezetésével a támadók Alltime SB rekordnyi támadóyardot és pontot rak fel az ellennek, akkor el kell gondolkodni a döntéseid jogosságán az eredmény miatt.
Sosem rakott fel még támadóalakulat 600+ yardot SB-ban egy védelemnek sem, és az sem fordult elő, hogy 33 szerzett ponttal kikapott volna valaki.
Így több, mint valószínű, hogy a védelmi döntések mögött lehet valami bibi, ha ennyire alul szerepelt az a brigád, aki év közben a legjobb ötben volt engedett pontok számában..
Igenis az eredmény meg tudja határozni a döntésed minőségét.
Főleg ilyenkor. Mert elképesztő visszacsatolásokat kaphatsz.. Elég csak visszanézni egy meccset. S rájön az edző, szakember, hogy rossz döntést, döntéseket hozott meccs előtt, vagy közben. S ezek függvényében nem biztos, hogy ugyanazt a döntést hozná meg újra..
Mindenki tudja, hogy BB nem érinthetetlen és nem szent, bármekkora zseni. Szerintem 2 napja azon gondolkodik magában, hogy hol rontotta, hol rontották el.
De a döntése, döntései a vereség miatt rosszak voltak, s egyben hibásak.
S nem tartom ezt a minősítésemet hibának, csak véleménynek ami eltér másokétól. 😊
kyobalu
Az NFL-ben extrém kicsi hibahatárral dolgozol. (Példa: A SB-ba TB zsenialitása és/vagy a bírók lefizetése miatt be nem jutó Jaguars ellen minden idők egyik leggyengébb NFL csapata az utolsó két percben a győzelemért támadhatott.)
Extrém kicsi a határ a magabiztos zseni és az arrogáns fasz között. (Példa: BB 17 éve Bostonban vs. JMC 23 hónapja Denverben.)
A szervezet céljai nem feltétlenül egyeznek meg minden stakeholder céljaival, vagy nem egyértelmű minden stakeholder számára.

A 33-41 az eredmény vagy zsinórban hétszer bejutni a legjobb négybe és kétszer nyerni? A paritás elve alapján 17 év alatt nagyjából minden NFL csapatnak egyszer döntőbe kellett volna jutnia - a Patriots "meglopott" hét csapatot. S minden második csapatnak bajnoki címmel kéne büszkélkednie - a Patriots "meglopott" négy csapatot előre 120 évre.

A modern NFL arra lett kitalálva, hogy ne történhessenek meg olyan esetek, amelyeket most kedélyesen idézgetnek az őskorból, hogy bezzeg Lombardi/Johnson pályára engedte a kimaradó/hibázó játékosokat és nyertek. Pont arra jöttek rá az ezredforduló környékén, hogy a kutyát nem érdekli, ha hajnalban még az agyadat is leszopatva, hulla másnaposan is magabiztosan nyer(het)sz.

Tehát a viszonylag jelentős hibahatárt leszűkítették. A leggyengébb választ először, a játékosok piacra kerülnek, nincs salary cap átlépés (Broncos, Broncos). Mindenki elégedetten hátradőlt, egyenlő pályák - egyenlő esélyek.

A résztvevők - teljesen természetes módon - azon kezdtek el agyalni, hogyan növeljék/növelhetik a saját egységnyi esélyüket. A döntő többség "anyám lelki üdvét most adom el, hátha egyszer döntőt nyerek" hozzáállással látott neki. S voltak néhányan, akik "anyám lelki üdvét is eladom, csak folyamatosan rájátszásba jussak jó csapattal, akkor nyerni fogok" meglátással éltek. Mindkettő vezetett eredményre.

Egyedül BB (és Kraft, de ez most mindegy) volt képes metaszinten szemlélni a lehetőségeket, az új rendszert. Ha úgy tetszik, szinte azonnal meghekkelte a rendszert. Ennek egyes elemeiről néha elszólja magát ("már az idény elején lehet tudni, hogy igazából csak 10-12 csapattal kell foglalkozni, a többi addigra már lábon is lőtte magát"), néha ködösít ("a statisztika a veszteseknek való" - lószart, Ernie Adams az egyik legkomolyabb analitikus-folyamatfejlesztő szakember), egy része kikövetkeztethető ("itt csak és kizárólag a szervezeti célok teljesítésén keresztül érheted el az egyéni céljaidat"). Akit részletesebben érdekel, az olvasson több Helmutot, az elmúlt pár évben több topikban, több részletben leírta, hogy a six sigma, a LEAN, maga a folyamatfejlesztés hogyan érhető tetten és miért annyira jelentős az NFL-ben. Azt én teszem hozzá, hogy a Patriots esetében a legkönnyebb ezt belátni.

Ez a folyamatfejlesztési procedúra még a legkifinomultabb szervezetfejlesztési módszerekkel is bevezetve/támogatva, hát minimum rigorózus isten csapása tud lenni a résztvevők számára. Van, aki egy hétig bírja (szegény Reggie), esetleg néhány hónapig (BigAl). Van, aki bevállalja egy évre és bejön neki (Long), vagy nem (Ocho). Van, aki az elején haszonélvezője, de pár év után kiakad/feladja. Collins után ő lesz Butler - sajnos.

S akkor jövünk mi, a stakeholderek legkülsőbb tartományából: Ha Butler játszott volna, akkor teljesült volna a célunk! BB erre azt mondja: 1. Ez (a 2017-es SB megnyerése) legfeljebb a ti célotok, a Patriots célja az, hogy minden évben SB esélyes csapatot állítson ki. 2. "Értem, hogy felmerült ez a kérdés, nagyon hosszú beszélgetés lenne ezt végigbeszélni." Röviden: Nagyon sajnálom (Butler esetében még ez igaz is), de minden mérés azt mutatta, hogy ma ő selejtes termék volt. Ha ma kiengedem a gyárkapun a kivételes alkalomra tekintettel, akkor a szűk hibahatárokra tekintettel nem tudom garantálni, hogy jövőre mi a fasz lesz.

Elképzelhető, hogy BB 2018. február 4-én éjszaka átcsúszott az arrogáns fasz tartományba. Én sokkal inkább úgy látom, hogy a végsőkig tartotta magát most is ahhoz a folyamathoz, amelynek 17 év sikertörténetét köszönhetjük. S az is lehet, hogy emiatt a szükségszerű visszaesés nem egy villámgyorsan bekövetkező és évtizedekig tartó mélyrepülés lesz, hanem egy viszonylag sikeres átmenet a következő klassz évekre.

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 7 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Sztem mindkettőtök mondanivalójában van igazság. Úgyy gondolom,hogy Burkus sem úgy értette,hogy a SB-n kívül más nem számít elismerendőnek és komoly eredménynek,csupán inkább arra gondolt,hogy amíg a csapatodban játszik egy GOAT + vsz minden idők legjobb edzője,adiig nem lehet más a célod mint megnyerni a SB-t. Azzal maximálisan egyetértek,hogy elképesztően komoly és egyedülálló munka 15 éven keresztül folyamatosan SB contender csapatot építeni. De nem hiszem hogy akár TB ,akár BB sikerként gondolna bármelyik szezonra,ahol nem sikerült nyerni,mert ennyire maximalisták és ennyire mindent megtesznek a győzelemért. Ha Ők nem érik be kevesebbel,akkor nekem mint egyszerű szurkolónak miért kellene kisebb célokat kitűzni. De mivel Ők is emberek és hibáznak és másik 31 csapat is uezt akarja,ez nem mindig jön össze. És ez nem is baj ,ez a sport lényege. Bennem pl a 2011-es SB vereség miatt abszolút nincs hiányérzet. Mindent megtettünk a győzelemért,nüanszokon múlt ahogy tomi is írta,van ilyen.
kolok1972
OK, premisszának tökéletes "nem lehet más a célod mint megnyerni a SB-t". Három észrevétel ehhez.

1. Elméletileg mind a 32 csapat ezt vallja. Éves lebontásban reálisan 10-12 mondhatja, azzal a kiegészítéssel, hogy az év eleji tucatból év közben néhány kicserélődik.

2. Az elmúlt 15 idényben a Pats mindig benne volt a 10-12 "kiválasztott" csapat között. S mindössze háromszor kellett idény közben erről lemondani. (2002, 2008 és 2009) Csapatfejlesztési szempontból igen jó arány (nyugodtan ki lehet venni 2008-at, franchise QB ACL-re nincs sikert garantáló megoldás). Ne legyünk indokolatlanul szerények, soha a büdös életben még el nem ért teljesítmény.

3. Igen, minden valószínűség szerint BB is, TB is csalódott egy-egy gyűrű nélküli idény után. De ők azt is elfogadják - különben nem így viselkedtek volna 2001 óta - hogy az NFL-ben nincs 100%-os recept a végső győzelemre. Sőt, a major sportok közül itt van a legkisebb valószínűsége, hogy minden összejön éveken keresztül.

Szóval, azt hiányolom egy Pats szurkolótól - ha már megadatott nekünk ez a korszak - hogy ne csak egy-egy idényt tegyünk mérlegre, hanem próbáljuk meg egy kicsit távlatokba helyezni az elért eredményeket. S ha vagyunk annyira bátrak, hogy csapatépítési elvárásokat fogalmazunk meg, akkor azt tegyük minél megalapozottabban.

Távlatos gondolkodás például annak belátása, hogy az első három SB megnyerése példa nélküli az NFL történetében. Nincs még egy irányító, aki 10-0 mérleggel indított volna PO-ban. Az akkori cap modellel (tehetséges irányítód olcsósága miatt nagy szabadságfokkal használhatod a szigorúan korlátos erőforrásodat) azóta a legsikeresebb Hawks kettőből egyet, a Colts nulla SB-t nyert. S ezen már egyik sem tud javítani.
Ötször zsinórban konferencia döntőbe (legjobb négybe jutni) szinte példátlan. Ezt az öt évet elintézni annyival, hogy négyszer megbukott a csapat - ez is példátlan. Egy dolog, hogy mit gondolok idény elején. Miénk az a luxus (senki másé 15 éven keresztül!), hogy minden idény elején SB-t akarunk nyeretni a csapattal. S nem röhög ki érte senki! Másik dolog, hogy gyűrű nélküli idény után sikertelennek tartom (lehúzom a klotyón) az idény(eke)t.

Csapatépítési ötletek, itt és most idény közbeni cserék. Kiindulási pontként tudjuk, hogy az idény közbeni cserék mindig jelzik, hogy a tervezett folyamatban gebasz van. S valamelyik másik csapatnál szintén, ráadásul pont azon a területen, ami minket is érdekel. A 2011-es védelem legnagyobb gyengesége egy fizikális CB hiánya volt. BB bármennyire is hitt Ras-I képességeiben, akkor is üveg maradt. A másik oldalon Talib balhéiból elég lett Tampában; létrejöhetett a csere. Lesérült Chandler, Ayers rendszer idegenné vált a Titans-ben; ide vele. Levékonyodtunk DT poszton (Easley térdei), a Saints éppen átállt 3-4-re, jöhetett Hicks.

Bevonva a távlatos szemléletet. Az utóbbi évekkel ellentétben egész offseason-ban nem variált BB a kerettel. Egyáltalán nem. Kiválasztotta a 90 játékost, s velük nyomatta végig az egész felkészülést. Nem volt kukázgatás, nem volt csere-bere a roster végén. Ez szerintem egyértelműen jelzi, hogy az idei kiinduló keret - a lehetőségekhez és BB elvárásaihoz mérten - tökéletesen megfelelő. Ezek után már meglepő elvárás számomra, hogy gyerünk trade-elni.

Főleg, ha figyelembe veszem, hogy az elvárt cserék (akciók) már megtörténtek korábban. Volt, ami már tavasszal (Bennett, Hogan RFA tendere) és volt, ami a keretszűkítéskor (Mingo, Rowe). Ami egyben még azt is jelenti, hogy nincs BB birtokában a szokásosan adott ellenérték (4.-5. körös cetli).

Akkor tényleg jogos kérdésnek tűnik, hogy kit hoznánk ide és kit adnánk érte. Hozzunk CB-t. Miután van egy friss 2. körösünk (OK, pillanatnyilag ő most fogkefével súrolja az összes létező csempét a Gillette-ben), meg idény elején cseréltünk egyet. Csak azért, mert Ryan szar és Butler nem shutdown CB. De ha hozunk egy ilyet, akkor Butler tökéletes #2CB lesz. Hol van az eladó, megfizethető (árban és cap hitben) shutdown CB? Jason, az iker? Annyira Butler is shutdown, csak ő nem kerül 7 millióba. Grimes? A twitterhuszár feleségével??? Slay? A Lions lenyel 24 millió dead cap-et? Elképzelhető, csak akkor az árát nem tudom elképzelni.
(Nem mellesleg a Pats Def. nem használ dedikált #1 és #2CB-ket. Ha az ellenfél #1WR-e nagydarab, fizikális csávó, akkor kapja Ryan (S segítséggel), ha inkább mozgékonyabb, fineszes route futó, akkor Butler nyerte meg.)
Kéne DE, mert nincs pass rush. Az első három meccsen volt (kivéve a Phins elleni 2. félidőt, 20+ pontos vezetésnél). Az volt a fontos, hogy ne kapjon elég időt az ellenfél hosszú passz játékra. Azt is megszokhattuk, hogy dual threat irányítók ellen BB mindig fontosabbnak gondolja, hogy ne futkározzon, mint hogy ne passzoljon. A Browns ellen picit nagyobb veszélynek tűnt a 150 yard/meccses futás, mint a 3rd string újonc irányító. Most jön vissza Ninko, Flowers több időt hajlamos a back field-en tölteni, mint az ellenfél futója, lassan Mingo is megtanulja a playbook-ot.
(S mennyire hiányzik Chandler! Ha Pats szurkolóként tudod azt, hogy három kiváló védőnk szerződése jár le egyszerre, s ezek közül az egyik december végén hajnal háromkor egy szál alsó gatyában, full betépve beugrik a rendőrőrsre aziránt érdeklődve, hogy tulajdonképpen mi is a neve, akkor sejtheted, hogy neki elkezdték vágni a centijét.)

Adjuk Dolát.
Kétszer ment bele paycut-ba - nem cserél(het)ed el.
Összesen van négy WR a keretben - nem cseréled el.
Hét passzjátékba (NFL szinten) értelmesen bevonható játékosod van. Egy könyöksérült újonc, egy agyrázkódást éppen megúszó csapatnál újonc, egy lábműtéten átesett, ilyen-olyan okokból még punt return-re is használt Jules, egy combhajlítós Gronk, egy picit kifordult bokás Bennett, James White és az egész felkészülést PUP-on töltő Dola. (Felkészül Foster és Lewis.)
Tényleg Danny legyen a cserealap??


BB azt nyilatkozta (nem először egyébként), hogy neki október közepéig arról sincs fogalma, hogy milyen csapat van a kezében, mi október közepére tudjuk, hogy mi hiányzik a SB megnyeréséhez.
"Több szerénységet, elvtársak!"

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 7 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Wow. Egy 7-2-es, egyértelmű bajnokesélyes csapat szurkerei harapják át egymás torkát, mert becsúszott, egy vereség. Stez, tesó, mi ehhez képest nyeretlen két évesek vagyunk. 😀
peterk2005
Nem azért... Még csak nem a véleménykülönbség miatt,az mint az aláírásomból is látszik nem zavar.De az ilyen típusú nevezzük szelektív érvelésnek,az annál inkább.
kolok1972
A Bengals támadói eljutnak a Pats 1 yardosáig, ott turnover on down történik. A Bengals támadói dominálták a Pats védelmét.
A Pats támadói eljutnak a Hawks 1 yardosáig, ott turnover on down történik. A Pats támadóit megfogta a Hawks védelme.

Nem tartom magam vérmes, vérnősző Pats fannak, de azért ez a felfogás, a tények ilyen értelmezése számomra már több, mint a csapatért való aggódás.

Egyrészt arrogancia (igen, többször leírtam már). Vazze, joga van az ellenfélnek jól/kitűnően játszani. 😊
Másrészt aránytévesztés. A Pats tökéletességébe vetett hit csalfa, vak remény.
Harmadrészt kiveszik az öröm. A győzelem öröme, a jó teljesítmény iránt érzett öröm; a szurkolás öröme. Tényleg el lehet jutni az utolsó két sorig: Kedv! Remények! Lillák! / Isten véletek!

Btw szerintem jót trollkodott a két edzői stáb. A Hawks elővette a Pats playbook-ját, vakuljak meg, ha az egyik TD-jük nem Jules SB győztes TD játéka volt. BB meg beast módra állította Blount-ot, TB többet passzolt zsebből kimozogva, mint Russel egészségesen. Igazából TB-nek hagynia kellett volna, hogy a végén a fumble-t a Hawks szedje össze, csak elvitte a vére.
Személy szerint elégedett vagyok az utolsó három Hawks meccs eredményeivel. Az elsőn kiderült, hogy se Tavon Wilsonból, se Ebnerből nem lesz kezdő safety a Pats-ben, a másodikon megtudtuk, hogy Butler jobb CB, mint Arrington, a harmadikon biztossá vált, hogy Ryan nem BB-től fogja megkapni második NFL szerződését. K.rvára biztos vagyok abban, hogy mi jöttünk ki jól, s bármelyik Hawks szurkoló gondolkodás nélkül cserélné fel az eredményeket.

Szerkesztette: tomi-tomi

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 10 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Nálam az a kiindulási pont, hogy még mindig ugyanaz a HC és QB, akivel már nyert három Super Bowlt a csapat. Ettől kezdve évről-évre egy kérdést teszek fel: mit tettek azért, hogy a végső győzelem megismétlődhessen (a tőlem és tomi-tomitól is sokszor hallott hányféleképpen tud egy csapat meccset nyerni, kiegyensúlyozott csapat teória)? Páratlan az a eredményesség az alapszakaszban, amit a Patriots bemutat 2001 óta, ezt senki sem vitatja. Nehéz lenne megfeledkeznem róla, mert a beharangozók írása során mindig szembesülök vele, mert a patriots.com game release bookjának az első 3-4 oldala csak ezekkel a rekordoknak a felsorolásából áll..

Ugyanakkor azonosulni tudok azzal a felfogással, hogy az NFL csapatok 2/3 harmada kutyaütő kategóriába tartozik, akikkel nem kell versenyezni, mert saját magukat úgyis elintézik valamilyen formában. Egy jó napot kifogva, még a legszerencsétlenebb csapat is lehet, hogy legyőz akárkit, de a másik 15 hétvégéből 12-n azt se tudják hol vannak (any given sunday). A maradék 1/3 csapatból az alapszakaszban már az is szép szó, ha négy-öt meccset tud játszani valaki.

Ez alapján én nem tartom akkora teljesítménynek a rájátszás elérését. A csoportgyőzelmeket természetesen elismerem, de az elvárásaimat nem fogom ilyen minimum szinten tartani, ameddig Hall of Famer irányít lesz a csapat élén. Ha ez változik, akkor lehet azt mondani a következő 1-2 évben, hogy micsoda teljesítmény és bravúros küzdelem árán ért oda megint a csapat a csoport első helyére, vagy jutott be szép hajrával szabadkártyával a PO-ba.DoM
BB épp most a Broncos meccs után mondta, hogy az NFL a lemorzsolódás játéka. Mennyire tudsz kiegyensúlyozott csapat maradni az idény (és az idő) előrehaladtával, mennyire rugalmas, adaptív roster-t alakítottál ki. Bizton számíthatsz arra, hogy a szeptember eleji tervedet közel sem fogod tudni 100%-ig megvalósítani.

Az alapszintet (egyetértünk, Brady-vel ez a PO-ba jutás) a Pats üzembiztosan hozza. Olyan dominanciát alakítottak ki a csoporton belül, amely béklyóba köti a másik három csapat gondolkodását, stratégiáját; szinte automatikussá vált a csoportgyőzelem.

A PO lebonyolítási rendje miatt a PO szereplés élesen (néha túlzóan, ha úgy tetszik "hibásan" ) megmutatja, hogy egy-egy csapat mennyit veszített a kiegyensúlyozottságából, adaptivitásából. 2009-ben Moss távozására és Welker kiesésére nem volt megfelelő válasz, 2010-ben a kevésbé hatékony futójáték és Hernandez sérülése miatt vált egysíkúvá a támadójáték. 2011 és 2012 PO szereplése szerintem felcserélődött, Cundiff minket rúgott SB-ba, Talib kiesése a Ravens-t hozta helyzetbe. (Úgy vélem, hogy a 2012-es Pats erősebb volt, mint a 2011-es, és a 2011-es Ravens is jobb volt a 2012-es kiadásnál.)

A támadókat minden évben úgy fejlesztette a FO, hogy figyelembe vették egyrészt a felszínre kerülő hiányosságokat (Gronk-Hernandez, Ridley-Vereen, Dobson-Boyce duók draftolása például), másrészt TB mindenkori állapotát, továbbá kreatívan újítottak a rendszeren belül.

A védők fejlesztése, átalakítása BigSey trade-elésével kezdődött. Dönteni kellett Wilfork és közte. Ha BigSey marad, akkor BB lekötötte volna magát a tiszta 3-4 rendszer mellett, hiszen Seymour csak 3-4 DE-ként érte volna meg a pénzét. BabyVince viszont képes volt egy posztoktól függetlenedő védelem alapkövévé válni. Kevesen vették-veszik komolyan, hogy BB szerint nincs FS és SS poszt, pedig alapvetően jelzi BB gondolatait, filozófiáját a védekezésről. (Alig van a védelemben olyan játékos, aki csak egy poszton vethető be.) Meggyőződésem, hogy ez a védelem fejlesztés 2011-re beért volna (meg tudta volna adni a SB győzelemhez a szükséges pluszt), ha az utolsó (fontos) darab megtalálása elsőre sikerül. Ras-I üvegnek bizonyult és csak 2012-re lett meg a megfelelő személy, Talib. (Aki persze az AFC döntőn sérül le, és erősen injury prone játékosnak tűnik.)

Az idei Pats - egyelőre - adaptivitásban kiemelkedő. Hat napon belül a sérülésektől tizedelt védelem határozottan jól megfogta a liga egyik legjobb futását és a liga legjobb passz gépezetét. A támadók az utolsó három meccsen az eredetileg tervezett felállásban és érettségben már ligaelit szinten játszanak. A kiegyensúlyozottság is megvan, idény elején a védelem, most már inkább a támadók hozzák a győzelmeket. Nem véletlen, hogy a két vereség akkor jött, amikor a védők már nem és a támadók még nem voltak győzelmet biztosító állapotban. (A Panthers típusú vereségre mondta Lombardi, hogy nem vertek meg minket, az időnk fogyott el.)

Én úgy látom, hogy az 1/3-nyi nem kutyaütő csapat közül a Pats a BB-TB korszakban majdnem mindig a valódi SB esélyesek között volt, az igazi krémhez tartozott. Nálam ez a siker mércéje, vagy ha úgy tetszik, majdnem mindig megtették a számomra elvárhatót, "hogy a végső győzelem megismétlődhessen". Hibáztak is közben, de a hibáikra mindig reagáltak.

Az idei év sikere - ismerős módon - a védelem PO állapotától függ. (Brady-ék most már rendben lesznek, sőt szerintem a vártnál is jobbak lesznek.) Az eszem azt mondja, hogy még egy sérülést nem fognak kibírni, de ha PM nem tud mit kezdeni a sántikáló Talib-bal, a túlértékelt(??) Arrington-nal és a térdműtétes Dennard-dal kiegészült Rutgers Sec-val, akkor bármi megtörténhet.

Nekem is jó érzésem van az idei csapattal kapcsolatban, nagyon úgy tűnik, hogy agyonütni sem lehet őket.

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 8 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Látjuk is a Pats meccseket, vagy csak nézzük?

Nagyjából egy éve nem futunk ebben erős védelmek ellen. Ha valaki szeretné egy adott pillanathoz kötni: amikor Suh hátrabaszarinotta a 10 yardosról 5-6 méterre a RB-et. (Ha jól emlékszem, Vereen-t.)

Azóta elég jól működik a futás felváltása rövid, gyors passzokkal. Persze, elképzelhető, hogy lesz ilyen vereség, de egyelőre ez elég megfelelő stratégiai megközelítésnek tűnik, főleg ennyi jó skill játékossal. Ha LaFell nem ma tartja a drop parádéját, akkor TB kb. 80%-kal passzol 400+ yard-ot. A Liga vitathatatlanul legjobb védelme ellen. Komolyan, mi kellene még?!?!

Ja, az OL lekezeli az elit Jets DL-t. Igazán jelentéktelen körülmény, hogy az LT hat éve nem játszott LT-t, az RT tavaly blokkoló TE-et játszott, a C UDFA újonc, a RG 4. körös újonc és a LG kisebb sérüléssel játszott. Az egyetlen csere az idén még pályát sem látott Wendell. Elég szar, na!

Igen, én is agyfaszt kaptam, hogy Decker sorra megcsinálta a 3rd&long játékokat (ráadásul többször ugyanazzal a playhívással). De, még nagyobb agyfasz lett volna, ha szarrá futnak minket. Fogtuk a futást, Fitz kapitány ügetéseire is ügyelni kellett; valahol engednie kellett a rendszernek - a Pats védelem nem elit! Ez ma a secondary volt, érzésem szerint összességében vállalható mértékben égették meg őket. Brandon Marshall elég csendes napot zárt, Kerley egyszer megverte az UDFA újonc Coleman-t és Butler nem bírt 3rd down-okon Decker-rel. 20 ponton tartottak egy 26 pontos Off-t. Mellesleg a legjobb szituációs pass rusher nélkül.

Egyébként meg ilyen egy normális NFL meccs, ha jó az ellenfél. Mindent megtesz a győzelemért, kihasználja a saját erősségeit, felnagyítja a másik gyengeségeit. Ne a Titans elleni 59-0, nem a Jags elleni ötvensok - huszonkevés és a blowout-ok sora legyen a Pats-ról alkotott véleményünk alapja, hanem az ilyen meccs. Megvertük jó játékkal az AFC egyik legjobb csapatát.

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 12 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
No, akkor legyen egy coming out! (hosszú lesz!)
A bowl.hu-t még nfl. hu korában kezdtem el olvasni a kezdetektől és rendszeresen (napi szinten). Nagyon tetszett a sokszínűség, a rengeteg értelmes, gondolatgazdag hozzászólás, az izgalmas viták. A Steelers-topic ebben élenjáró volt. Imádtam Soldi elemzéseit, suti stílusát (névhasználata miatt kénytelen voltam megtanulni a Steelers roster-t), tenorx tudását, humorát stb. A csapatot soha nem fogom szeretni, "csak" tisztelni tudom, de a topic-otok néha még be is előzte nálam a Pats-topic-ot.
Aztán az egyik draft előtt robilluma véleménye számomra ordenáré, minősíthetetlen stílusban lett elnyomva (by Soldi), aki emiatt azóta is önkéntesen távoltartja magát a topic-otoktól. Az egyik legnagyobb Steelers fant üldözte el! Kis híján regisztráltam, de nem tettem. Hibáztam. Mivel senki nem jelezte, hogy számára elfogadhatatlan ez a stílus és a vita eredménye, Soldi azóta véleményuralomra törekszik a topic-ban, s a sikeréhez vezető módszert is tudni véli és alkalmazza azóta is.
Számomra a következő mérföldkő tenorx vesszőfutása volt. (Természetesen ez idő alatt a Steelers-topic véleménygazdagsága folyamatosan kopott, egyre kevesebben mertek Soldiétól különböző véleményt, meglátást megfogalmazni.) Ekkor Soldival hosszabb levelezést folytattunk, amelynek végén - elfogadva a visszajelzéseimet - Soldi elkötelezte magát, hogy törekedni fog a stílusának a megváltoztatására és kezdeményező lépéseket tesz robilluma felé, hogy méltósággal visszatérhessen a topic-ba. Fogalmam sincs, hogy Soldi az "ígéretének" megfelelően tett-e valamit, én csak az eredményt látom: a stílusa jottányit nem változott (jó indulattal telve mondom ezt), Robi azóta sem szólt hozzá a topic-hoz.
Az egyik topic-ban történt hasonlóan súlyos veszekedés után Soldi jó darabig nem jelentkezett. Ekkor én írtam neki egy aggódó levelet, hogy nincs-e semmi baja, illetve, hogy legutóbbi, súlyos veszekedése miatt tartja-e távol magát a fórumtól. (Szvsz a honlap egyik ősatyja nagy részben emiatt a veszekedés miatt nem látogat minket.)
(Soldi mindig nagyra tartja azok szakértelmét, akikkel egy véleményen van. Nézzetek utána, a lockout idején nálam jobban senki nem értette az amerikai foci lényegét. Akkor Danna (a Pats.hu alapítója) és Sobri volt a szégyenpadján.)
Az utóbbi időben én nem igen szólok hozzá a topic-otokhoz, még akkor sem, ha valakivel szemben megint arrogánsan, agresszíven, pökhendien, lekezelően beszél. Az NFL büntetéspolitikájáról folytatott vitánk számomra azt jelentette, hogy Soldi üzembiztossá alakította a topic-ot. Már az ő közvetlen jelenléte nélkül is elfogadhatatlan a mainstream-től eltérő vélemény a többiek számára. Közben szomorúan látom, hogy a topic vélemény-sivataggá vált és egyre kevesebben szólnak hozzá. (btw tenorx mikor írt utoljára három mondatnál hosszabb saját véleményt?) Egy vélemény szajkózása és papagájként történő visszamondása vált az elfogadottá. Az egyre ritkuló ellenvéleményeket durván lesznek elutasítva.
Tegnap végül azért aktivizáltam magam, mert Soldi suti ellen lépett fel a szokott módon. Dézsavűm lett. Ismét a topic egyik ikonja, ismét a draft kapcsán, ismét milyen posztra húz elsőnek a Steelers. Amit akkor, évekkel ezelőtt elmulasztottam, azt most nem fogom. Mire bármi értelmeset szóltam volna, suti a felkínált fogadással megoldotta - időlegesen - a dolgot. Aztán tegnap egy ártatlan bejegyzés után (a Pats mészárlása után még érthetelenebb valakinek a Broncos elleni bukta) kishaszi és suti egy-egy bejegyzése után Soldi támadásba lendült. A topic utolsó aktív ősbölénye ellen, akinek egyedi látásmódja és stílusa az egész fórumra kimagasló, stimuláló hatással van. Belegondoltatok, hogy mi mindent veszíthettek-veszíthetünk el, ha Soldi sikerrel jár?
Itt tartotok most. Soldi stallumokat oszt, kinti blogokat értékel annak alapján, hogy véleményük megegyezik-e az övével, dicsér, vállon vereget, a méltatlanokat bünteti. Választhattok. kishaszival értetek egyet, jó dolog, ha minél több - uram bocsá' külsős - vélemény megjelenik, akár egymással vitázva. Vagy Soldival tartotok. Ez a könnyebb út, mert akkor nem kell gondolkodni, fáradni a vélemények mérlegelésével. Akkor elég az Igazság kútjánál oltani a szomjotokat. De akkor a Steelers képetek nem egy közös alkotás lesz, hanem áhítattal nézegethetitek Soldi művét.
Kevésbé patetikusan. Fórumot választotok vagy hírlevelet. Megbeszélni akarjátok a Steelers dolgait vagy olvasni a Steelers dolgairól.
(A vita redundanciája. Szívesen felajánlom, hogy írok egy ilyen hsz-t: Soldi mindenkivel - előbb-utóbb - redundánssá (ugyanazokat az érveket ismétlővé) váló vitát folytat. Soldi ír egy ilyet: Soldi csak tomi-tomival folytat - előbb-utóbb - redundánssá (ugyanazokat az érveket ismétlővé) váló vitát. Használjuk a lájk gombot szavazásra, kérjük meg a látogatókat, hogy amelyik állítással egyetértenek, lájkolják. 24 óra után értékelés.
Soldi szapulása. Állok elébe a következőknek: Bárki összeszámolhatja, hogy az elmúlt 36 órában én hányszor minősítettem Soldit, s ő hányszor minősített engem. Minősítés = a vitafél személyére tett (dehonesztáló, negatív) megjegyzés.
Ezzel a módszerrel összeszámolhatja bárki, hogy ki hányszor élt az alábbi módszerekkel: Vélemény, vonatkoztatási rendszer változtatása a vita során, terelés, kellemetlen tények, érvek figyelmen kívül hagyása.)


Pats szurkolóként magasról és vastagon nem érdekel, hogy mi a fészkes fene van a Steelers-szel. A bowl.hu aktív látogatójaként nagyon szívesen és örömmel cserélek Veletek véleményt. Ráadásul ebbéli szerepemben potenciális (alvó) Steelers szurkoló vagyok egy playoff-ra. Szeretnék akkor majd Veletek együtt szurkolni!
That's all!

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 9 éve
tomi-tomi 5 058 — Patriots fan
Ha már az előző kérdőívről is itt ment a polémia.

Ahogy látom, ez egy kibővített változat, sajnos, hasonló hibákkal. (Feltételezem, hogy valóban ötöst szeretnél kapni a szakdolgozatodra.)

Szegmentáció. Rettentő kevés. Csak nemre és korra leszel képes szűrni. Lakóhely, iskolai végzettség, foglalkozás. Nem kell szégyellni, tessék rákérdezni. Elő egy KSH évkönyvvel, ugyanazokat a kategóriákat megadni. Így pontosan meg tudod majd mondani, hogy az NFL nézői miben és mennyiben térnek el ezekben a kategóriákban a magyar népesség alapértékeitől.

Kifejtő kérdések. Meg fogsz hülyülni, mire száz élettörténetet végigolvasol és struktúrába pakolod, hogy ki milyen úton-módon választott például kedvenc csapatot. Macerásnak tűnik előre kidolgozni a lehetséges válaszokat, mégis sokkal kevesebb energiába kerül és az értékelés is sokkal használhatóbb, relevánsabb eredményeket fog adni. Cseréld le mindet választásos kérdésekre.

Egyenként a kérdések.

Nemed. Ne etesd a trollt! Ha rögtön poénkodással nyitsz, akkor a kitöltő is poénra fogja venni az egészet; esélyt adtál arra, hogy invalid eredményeket kapjál.

Hallottál valaha az NFL-ről? Ebből mit szeretnél megtudni? Hány olyan emberrel futottál össze, aki olyan témáról is hajlandó kérdőívet kitölteni, amiről még életében nem hallott?

Hogyan találkoztál a ligával először? Tipikus marketng kérdés tudottan (nagy valószínűséggel) első felhasználónak, kampányok alatt-közvetlen utána. Erre itt mi szükséged van?

Mióta figyeled az NFL-t? A megadott évek, korszakok mögött van fontos esemény (például első magyar közvetítés), vagy csak úgy jöttek?

Hogyan sikerült megérteni a szabályokat? Ha valahol indokolt a többes választás, akkor ez a kérdés az.

Melyik közvetítést nézed szívesebben? A csatornák között választási lehetőséget kéne adni. Ugyanígy az okoknál is érdemes legalább öt-hét választ előre megadni.

Szerinted minek köszönhető a sportág honi térnyerése? Miért, teret nyert? Komolyan: honnan a bánatból tudná a kitöltő? Azért kell kérdőíveket összeállítani és kitöltetni, hogy erre minél pontosabb választ lehessen adni.

"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)