Autó- és motorsportok

20 feliratkozó

több mint 8 éve
Cancel Culture 1 649 — into the glory ride
F1 dühtiráda, de kicsit kevésbé szurkolói szemlélettel. Kicsit hosszbb lesz.

1.Honda:
Számomra hatalmas csalódas a Honda, de nem most, hanem kb 10 éve, és nem csak a F1-ben, hanem amúgy is.

Tudom én, hogy versenymotort, pláne F1-es motort fejleszteni más, tudom én, hogy kell egy halom spéci ismeret, és tapasztalás, rengeteg teszt, és azt is tudom, hogy míg a 80-as években a gépészet sexy volt a japán fiatalok körében, ma már nagyon nem az, így a legnagyobb tehetségek inkább kvantumengineering, mechatronika, robotika, kémiai fizika és egyéb kompozit műszaki területek valamelyikét választják.

De akkor miért erőltetik? Nincs meg a megfelelő kompetencia, vagy, ha meg is van az éppen powerpulset fejleszt, vagy mittudomén mit. Számomra nem azért ciki, mert MP4/4 volt minden idők F1 autója, hanem mert a Honda egy igazi Kaizen kultúrájú vállalat, és a Toyota féle Lean thinking mellett létező Techstasy legnagyobb forradalmára. Honda azon kevés gyártók egyike aki nem pusztán abban nagy, hogy tűreszelővel kifaszáz egy átlagos koncepciót, hanem abban is, hogy eleve méregerősek a koncepciók. Emlékezzünk a V10-es F1 motorra, emlékezzünk Freddy Spencer 500 as 2 üteműjére, vagy a polgári életben az első dieselükre, a Vtec-re. Baromi erős koncepció volt mind. Nem ők találták ki a változó szelepvezérlést, az olaszok, jóval elöttük megcsinálták, de a Honda koncepció méreg erős volt, és önálló invencióként tudott működni, és új szintre emelte az ötletet. Szóval gyanítom, hogy valami nagyon nem kerek annál a cégnél, ha 2 koncepció nem működik egymás után.

2.Nem értem a F1 műszaki koncepcióját:
Progresszív ez? Még kb. 30 évig szinte biztosan lesznek belső égésű motorok forgalomban, de a mainstream fejlesztés már nem a belsőégésű motor irányába halad.
Ez egy kifelé tartó technológia, még akkor is, ha még mindig fejlesztik. Életgörbéje végén van akkor is, ha 24,48 voltos rendszerek haladgatnak a sorozatgyártás felé (az túlzás, hogy terjednek) és kettévett, független kompresszorral és turbinával legyőzték a turbolyukat, illetve sokkal sokkal finomanbbban vezérelhető a belső égésű motor, mint 20 éve.
De Ti tényleg látjátok magatok előtt, ahogy olyan autóban ültök, amiben van egy 48 voltos rendszer, csillagászati áron? Én nem. Én abban sem vagyok bizos, hogy a ma használt F1 architektúra (nem a konkrét megoldások) valaha eljut a mainsrteamig. Hány év ez még 8-10-15? Simán lehet, hogy átugorja egy másik technológia. Van pár jelölt.

Soha ilyen távol nem volt a versenytechnika a hétköznapi valóságtól.
Tudom, hogy nagyot változott a világ, de azért 83-as világbajnok Brabahamben a becsületes BMW M10-es blokk speciálisan felkészített változata volt! Álljunk már meg!
918-as Porsche, La Ferrarri nyomokban F1 architektúrát artalmaz! Ma itt tartunk. F50-esben még konkrétan a versenymotor átalakított változata lakott.

Ha szívére teszi a kezét bármelyik nagy gyártó, a K+F mainstream nem ebbe az irányba halad.

Nem véletelenül alakult ki a mai beszállítói partnerpoollal közös fejlesztés. Kit érdekel,ha az Aisin, vagy Getrag x fokozatú autómatáját megkapja más is a Toyotán, BMW-n kívül? Nem ez a nagy tutti, hanem pl. az ultra magas fordulatú asszinkronmotor, amivel mondjuk a váltó eleve felesleges. Akkor miért jövőbe mutató, hogy Hamilton váltója idén 3 ezreddel gyorsabban kapcsol, mint tavaly?

Tudom a látásmódom vitatható, hiszen a világ változik, és a mai DTM autók már egyáltalán nem ápolnak rokonságot a széria modellekkel úgy mint az E30 idején. Én is érzem, hogy amit számon kérek az valahol nem jogos, mégsem tartom progresszivnek a vonalat.

Üdv.

Sending out an S.O.S
több mint 8 éve
dawyd728 4 034
csapatonként 3 kocsi kell, hogy ne fulladjon unalomba... max 5(6) csapat
ozibozi
Aztán nézhetjük a hármas Mercedes sikereket..
Szorosabb szezonban, meg lenne 2 db másodhegedüse a top csapatoknak, akikkel DTM módon csak az ellenfél legjobbjának ellehetetlenítése lenne a cél.
Kösz', de kösz' nem.

Költségsapka.. Vagy legalábbis a top3 a saját reklámbevételein kívül a FOM-tól ne sokszorosát kapják a kisebb csapatokénak. Plusz több motorgyártó. Új beszállók kapjanak vmilyen szintű versenyelőnyt, h érdemesnek érezzék a sorozatban való indulást.
több mint 8 éve
Cowboykarcsi90 3 470 — …not me…Im in my prime!
ozibozi
Nem tudom hogy ez segítene e a bajokon....
Arra kéne rájönniük a szervezőknek végre, hogy alapból a F1 sprint verseny lenne. Nem pedig endurance...

The ring dang doo, now what is that?
Its soft and round like a pussy cat!
Got a hole in the middle, and it's split in two
and that's what you call the ring dang doo!
több mint 8 éve
ozibozi New York Giants 20 212
több mint 8 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 53 974 — The Mathematician
A finn tényleg peches, de nagyobb baj az, hogy ezzel a futammal gyakorlatilag befejezettnek tekinthetjük az idei vb-t is. A Merci vagy a trükkös felfüggesztéssel, vagy más fejlesztéssel, de ismét a tavalyi fölényét hozza. Talán jövőre más lesz, bár én már totálisan kezdek kiábrándulni az egész F1-ből. Nandito
Dettó. Mindent elmondt a sporttal való mostani kapcsolatomról, hogy tőzsgyökeres Ferrari drukkerként, idén két verseny volt amikor leültem megnézni. Egy olyan szezonban, ahol ember emlékezet óta, először reális esélye van a Vörösöknek....
Mindenről szól már ez, csak pont arról nem, ami ennek az egésznek az esszenciája kellene hogy legyen. A világ legjobbjai, 120%-on nyomva, minden centiméteren próbálnak a lehető leggyorsabbak lenni a pályán. Ja és ehhez kell a megfelelő autó is! Az utolsó csavar is azt szolgálja, hogy még egy ezredmásodpercet gyorsuljon.
Na és ehhez képest mi van? Hagyjuk inkább xD
Cowboykarcsi90
azzal hogy rámentek arra hogy minél tartósabbak legyenek az autók - persze ez kellett ahhoz h ne 5 csapat legyen - és 1-1 gép már több futamot kibír
nincs tankolás / 0 kiállásos taktika
...

ezek nekem mind oda vezettek h nem érdekel
néha belenézek 1-1 futamba és kb tudom mi a szitu, de ez a szezon sem érdekel már pedig próbáltam követni

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 8 éve
Mikey Cincinnati Bengals 20 577
Azt hiszem, idén sem kérdés, kié a legjobb burnout. 😊
 twitter.com/NASCARONFOX/status/886725648538107904

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 8 éve
NB2 New England Patriots 27 456 — nabege2@yahoo.com
Nekem amúgy idén az a problémám, hogy eddig még jó a VB, de ha megvalósul a totál merci fölény, izgalom nem lesz, mert Bottas secondary, Ezért lenne jó ha a ferka összekapná magát és látnánk jó csatákat. Bár Kiminek is fel kéne nőni, mert ebben a 4-esben idén sajnos ő a gyenge láncszem.
több mint 8 éve
Cowboykarcsi90 3 470 — …not me…Im in my prime!
A finn tényleg peches, de nagyobb baj az, hogy ezzel a futammal gyakorlatilag befejezettnek tekinthetjük az idei vb-t is. A Merci vagy a trükkös felfüggesztéssel, vagy más fejlesztéssel, de ismét a tavalyi fölényét hozza. Talán jövőre más lesz, bár én már totálisan kezdek kiábrándulni az egész F1-ből. Nandito
Dettó. Mindent elmondt a sporttal való mostani kapcsolatomról, hogy tőzsgyökeres Ferrari drukkerként, idén két verseny volt amikor leültem megnézni. Egy olyan szezonban, ahol ember emlékezet óta, először reális esélye van a Vörösöknek....
Mindenről szól már ez, csak pont arról nem, ami ennek az egésznek az esszenciája kellene hogy legyen. A világ legjobbjai, 120%-on nyomva, minden centiméteren próbálnak a lehető leggyorsabbak lenni a pályán. Ja és ehhez kell a megfelelő autó is! Az utolsó csavar is azt szolgálja, hogy még egy ezredmásodpercet gyorsuljon.
Na és ehhez képest mi van? Hagyjuk inkább xD

The ring dang doo, now what is that?
Its soft and round like a pussy cat!
Got a hole in the middle, and it's split in two
and that's what you call the ring dang doo!
több mint 8 éve
gamerkr Green Bay Packers 11 511 — The sharif don't like it - welcome to the casbah club
A finn tényleg peches, de nagyobb baj az, hogy ezzel a futammal gyakorlatilag befejezettnek tekinthetjük az idei vb-t is. A Merci vagy a trükkös felfüggesztéssel, vagy más fejlesztéssel, de ismét a tavalyi fölényét hozza. Talán jövőre más lesz, bár én már totálisan kezdek kiábrándulni az egész F1-ből.
Nandito
igen ez fájni fog. Most már Merci problémák is kellenek Vettelnek... Ugye egy versenyt tuti kukázni fog a német.

több mint 8 éve
Nandito Tennessee Titans 3 277 — Titans fan
A finn tényleg peches, de nagyobb baj az, hogy ezzel a futammal gyakorlatilag befejezettnek tekinthetjük az idei vb-t is. A Merci vagy a trükkös felfüggesztéssel, vagy más fejlesztéssel, de ismét a tavalyi fölényét hozza. Talán jövőre más lesz, bár én már totálisan kezdek kiábrándulni az egész F1-ből.

Music City Miracle
több mint 8 éve
Csak a szokásos, Räikkönen megint megszívta... két körrel a vége előtt megy szét az abroncs, komolyan hihetetlen. 😕

több mint 8 éve
Joe Gibbs Racing (JGR) announced that driver Erik Jones will drive the #20 Monster Energy NASCAR Cup Series Camry for the organization beginning in 2018.jayski.com
Ahogy az várható volt, de azért: yeah! 😊

több mint 8 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 074 — Lájkold a zsűrit!
Ahhot képest h mennyire uncsi volt az osztrák nagydíj, ez megint jó lett:
 www.youtube.com/watch?v=9Jkc6gpyeqI

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 8 éve
Hétvége eredménye Bridge to Gantry:
Cilo 1.4 techrod (~100le)
Henrik- 10:05
Bandi- 10:06

Egy nyolcast leadtam 😊

2 hét mulva megyünk Spa-ba, onnan lesz fedélzeti felvétel is. 😊

Sending out an S.O.S
több mint 8 éve
🤘 gaben 🤘 Chicago Bears Duke Blue Devils 8 821 — Deion Sanders for president!
Hallom Ranga Peti nyerte aVeszprém rallyt! Bravó!

" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
több mint 8 éve
Itt az első kép a Forma-1-es pajzsról

Ehh.

több mint 8 éve
no Baltimore Ravens 8 299
A verseny alatt jogos lett volna, egy héttel később, hát...:
 www.nemzetisport.hu/f1/f1-vettelt-kizartak-az-azeri-nagydijrol-sajtohir-2578507

Még nem végleges persze.
csi77
Tuti kamu
1. Ha jól tudom ez a testület nem hozhat ilyen dönést max kérhetik a vizsgálatot
2. Utólag nem kizárni fogják max elveszik a pontjait
3. Bár Todt eléggé negatívan nyilatkozott az esetről én kétlem, hogy egy felfüggesztett eltiltás / visszasoroláson kívül erősebbet mernek lépni

Update:
Nem is lettem semmi.
 index.hu/sport/forma1/2017/07/03/vettel_hamilton_buntetes_fia/
Toca
Tehát Todt nem bünteti meg a Ferrarit.
Nem is gondoltam volna.
Bazzani
egyébként is csak akkor büntették volna, ha már semmi sem múlna ezen.
pont, mint Schumachert '97-ben.
slowmotion
Nem is kell. Nem tortent szinte semmi csak az latvanyosan. Allorajtot kell bevezetni ha bekuldenek a sc-t, mert teljesen felesleges es 0 izgalom mert az elso csak elronthatja. J B-nal ertek egyet, aki talan az egyetlen aki egy gyereknek peldakep lehet mint "ember" is. A fiamnak nem lehet jo pelda egyik sem, mert H rinyalasa se hangzott ugy hogy a szobraszok rogton faragni kezdjenek.
no
Vicc ketten már másnapra rendezték az ügyet miközben mindenki felfujja.
Jó példa ... nekik is ugyanúgy elszakadhat a cérna , utana rendeztek aztán ennnyi.
Toca
A F1 ilyen is marad mig nincsenek "szabalyok", ennel az esetnel a " F1 jo hirenek megcsorbitasa" es a "nem vezethetsz kiszamithatatlanul" megfoghatatlan es ertelmezheto ahogy szeretned.
Jo peldanak nem is kell lenniuk, ok emberek akik gyorsan tudnak autot vezetni a tobbi tulajdonsag nem szamit a "felvetelinel".
több mint 8 éve
Toca Minnesota Vikings 20 115 — Vikings fan

Még nem végleges persze.
csi77
Tuti kamu
1. Ha jól tudom ez a testület nem hozhat ilyen dönést max kérhetik a vizsgálatot
3. Bár Todt eléggé negatívan nyilatkozott az esetről én kétlem, hogy egy felfüggesztett eltiltás / visszasoroláson kívül erősebbet mernek lépni

Update:
Nem is lettem semmi.
Toca
Nem is gondoltam volna.
Bazzani
slowmotion
Nem is kell. Nem tortent szinte semmi csak az latvanyosan. Allorajtot kell bevezetni ha bekuldenek a sc-t, mert teljesen felesleges es 0 izgalom mert az elso csak elronthatja. J B-nal ertek egyet, aki talan az egyetlen aki egy gyereknek peldakep lehet mint "ember" is. A fiamnak nem lehet jo pelda egyik sem, mert H rinyalasa se hangzott ugy hogy a szobraszok rogton faragni kezdjenek.
no
Vicc ketten már másnapra rendezték az ügyet miközben mindenki felfujja.
Jó példa ... nekik is ugyanúgy elszakadhat a cérna , utana rendeztek aztán ennnyi.
több mint 8 éve
no Baltimore Ravens 8 299

Még nem végleges persze.
csi77
Tuti kamu

Update:
Nem is lettem semmi.
Toca
Nem is gondoltam volna.
Bazzani
slowmotion
több mint 8 éve
slowmotion Dallas Cowboys 26 908 — Cowboys fan

Még nem végleges persze.
csi77
Tuti kamu

Update:
Nem is lettem semmi.
Toca
Nem is gondoltam volna.
Bazzani
több mint 8 éve
Bazzani Detroit Lions Michigan Wolverines 24 018 — Axel Foley

Még nem végleges persze.
csi77
Tuti kamu

Update:
Nem is lettem semmi.
Toca
Nem is gondoltam volna.

több mint 8 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 146 — #NoStress
Hobby Autósportolásolás!
...
TGA
Itthon megoldják "ingyenből":
 totalcar.hu/magazin/kozelet/2017/06/26/a_rendorseg_tolja_a_varosba_az_illegalis_versenyeket/

több mint 8 éve
Hobby Autósportolásolás!

NORDSCHLEIFE!

Előre bocsájtom nincs nagy megmondás 6-szor voltam kint, és be kell látni közepes képességű vagyok. 😊

Szóval legutóbb mentem a Nordschleifen egy BTG 10:14-et egy Renault Clio TechRod típusú 1.4-es bombázóval 😊 Nem teljesen széria mondjuk, de nem szétépített versenygép (-50 kiló+ cup futómű) 😊 Amúgy ez egy közepes idő ettől az autótól.
Hobbisták is mennek 10 mp-vel jobbat, szóval van hova fejlődni. Azért is megyek ezzel, mert futómű tekintetében ugyanilyenem van, csak 170 lovas RS, viszont az nekem sok, nem tudom kiautózni.

A lenti felvételt ajánlom, hogy mit tud egy 200 lóerős autó értő kezekben:
 www.youtube.com/watch?v=tQ3x462rlmg

HOGYAN ÉRDEMES BELEVÁGNI:

Némi előnnyel indulok, Németországban élek, és némi BMW-közeli baráti kapcsolatrendszerrel rendelkezem (amúgy ők ajánlották a Renault RS-t kezdő autónak).
Magyarországon már vannak profik, akik támogatják a Norschleife Turistenfahrt, Time attack részvételeket. Jókat hallottam róluk, tessék őket megkeresni
Érdemes oktatót bérelni, és helyben autót bérelni!!!! NEM horror!

FIGYELEM!
- MINDIG LEGYÉL SZERÉNY, elég lesz bőven a 133 le Twingo
- MINDIG koncentrálj, és nézd a tükröt (tán a legnehezebb), mert sosem tudhatod, hogy egy félprofi mikor érkezik meg egy RS3-al.
- A legmodernebb szimulátorok sem készítenek fel a pályára (felület, huppanók, mert vannak, szegélykövek), a szimulátorból csak megtanulni tudod a pályát.[/b]
- Alulról feszegesdd a határokat. Még nem törtük össze, de a mentés baromi drága. Ha tereptárgyat rombolsz, fizeted. Sérülésnél helyszínel a rendőrség.

KÖLTSÉGEK
Vannak félreértések azzal kapcsolatban, hogy mennyire költséges hobbi ez.
Pályára alkalmas kocsi (amiben még bőven van a képességeimhez képest) 4500 EUR tokkal vonóval.

Ketten kb. 200-240 km-t megyünk, ami rohadt fárasztó nekünk és a kocsinak is.
Fékbetétekből 2 garnitúra elmegy 3 hétvégenként. Gumikat 2-3 alkalmanként kukázzuk . Lekopogom a Renalt technika valahogy bírja a kiképzést. Magam sem értem.

Mi éves kártyát vettünk így kettőnknek a hétvége kb. 1000-1200 EUR -ból megáll -szállással, étellel, üzemanyaggal (igaz, Bajorországból utazunk), alkatrészekkel, fékkel, gumival.

Ha bérelsz akkor egy 10 körös autóbérlet 250 EUR körül kijön Twingo RS-el! Pályabérletet most nem tudom, mert éves kártyánk van, és credit rendszer, de hét közben 25 EUR /kör azt hiszem, és péntektől 30 EUR.
Szállás nem feltétlenül drága, ahogy a kaja pia sem.

SZABÁLYOK:
Erről nagyon ajánlott tájékozódni! Nem foglalom össze, de a Nordschleife oldalán fent van.

Sending out an S.O.S
több mint 8 éve
Toca Minnesota Vikings 20 115 — Vikings fan

Még nem végleges persze.
csi77
Tuti kamu

Update:
Nem is lettem semmi.

Szerkesztette: Toca
több mint 8 éve
csi77 Chicago Bears Illinois Fighting Illini 9 147 — Bears & Illinois fan

Még nem végleges persze.

Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png