Koronavírus 2024

32 feliratkozó

több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 112 — #NoStress
Hát azért bakker, sokmindennel kalkulált az ember annak idején, de hogy hónapokra zárva lesz az iskola egy világjárvány miatt, azzal nem.
csi77
Kicsit általánosítva, a személyes érintettségekről leválasztva kérdezem:
Miért nem?

Ugye egyértelmű, hogy nem a világjárvány a lényeg, hanem egy tetszőleges helyzet, amikor nincs iskola.
Lehet ez háború -azért erről eleget tanultunk, és senki se mondta, hogy nem lesz több-, lehet, hogy elpukkan Paks, vagy pottyan egy atombomba, -77-es vagy, mi még egy alapvető nukleáris világvége rettegésben éltünk gyerekként-, lehet aszteroidabecsapódás, szökőár, vagy bármi, amit sci-fiben, fantasyben, akárhol olvastál.
Vagyis nem a vírus a lényeg, hanem az, hogy amikor felnőttek lettünk rendelkeztünk rengeteg tudással olyan eseményekről, amelyekkel lehet kalkulálni egy gyerekvállalás során. Mert ugye nem csak az tud katasztrófális lenni, ha bezár a suli.
Egy szülő korai halálesete, súlyos betegsége, egy egzisztenciális, anyagi csőd, egy politikailag élhetetlen ország, a klíma romlása... a végtelenségig lehet sorolni mindazt, aminek én pl. nem szívesen tenném ki a nemlétező gyerekemet. Pláne nem egy létezőt. Ezért írtam, ezek együttes elfogadásához, ignorálásához, és egy gyerek vállalásához az enyémnél bizonyára nagyobb merészség, illetve stressztűrőképesség szükségeltetik.
Sobri Jóska
Írtam neked az izraeli karanténról egy nagyon hosszú adatsort, csak elszállt - mert ugye te mondod, hogy 3 hétre teljes bezárkózás kellene.

A lényeg, hogy Izrael bezárt előbb 5 hétre teljesen, majd augban 3 hétre nagyon szigorúan és utána semmi nem változott, hanem újra felfutott a járvány. Pedig Eu-hoz közel ott volt a legszigorúbb karantén, amit konkrétan katonaság ellenőrzött és visszahívtak katonai orvosokat nyugdíjból, hogy ne pukkadjon ki az eü. Illetve tesztelnek, mint állat , lakosságarányosan a nagyobb országok közül a hatodikak (kb. Emírségek, Bahrein, Dánia, Szingapúr és Hong-Kong van előttük)

A szigorítások alatt összesen 660-an haltak meg, a "nyugis időszakban" a zárás- nyitás-zárás között pedig 600-an, pedig az hosszabb időszak volt. Az újranyitás óta 260 új halottjuk van megint kb 4 hét alatt, pedig van még mindig korlátozás. (Aug elején még orsz karantén volt határzárással, akkor napi 800-1200 eset/10-15 halott, az újra újranyitás óta napi 3200 eset/15-20 halott)

Izrael egy hatékony állam, fegyelmezett népség, nagyon magas eü-vel, gazdagok (a peremvidékek kivételével), mégis voltak éhséglázadások. A munkahelyek elvesztését (500 ezerre saccolják) még kompenzálták is anyagilag, illetve részben a fegyveres egységekbe és eü-be való besorolással/átképzéssel, mégis szenvedés megy.

A karantén hasznos, sokat segít, csak nem lehet hónapokon keresztül végigvinni, mert mindenki belepusztul. A három hét meg hatástalan, az 5-7 hétnél indult el a drasztikus számcsökkenés, csak addig a lakosság "kivérzett"
Fast Willie
A teljes bezárkózástól kezdve elég a 3 hét.
Ami az izraeli sztoriban a 7. hétnél történt, az valójában a full lockdown 3. hete.

De úgy írod nekem, mintha minimális döntési potenciálom is lenne, és le akarnál beszélni róla. 😊
Ami döntési potenciálom volt magamon kívül bárki másra kötelezően, azt már február/márciusban kimaxoltam, azóta csak beszélgetünk, tanakodunk, lamentálunk, együtt gondolkodunk egyfajta terápiás "mi lenne ha..." alapon.
Nyilván IRL a valóságra, mások döntéseire/nem döntéseire, a valódi történésekre reagálok, itt a fórumon egyfajta virtuális operatív háttértörzsként csak brainstormingolunk a végtelenbe és tovább.

több mint 5 éve
oszinten aki gyereket akar vallalni ki gondol ilyenekre?atombomba, haboru, meghal a szulo, nagyneni, kirugnak
ZoliMP
Aki akar gondol, aki nem akar nem gondol. Ilyen egyszerű ez.
Te se örülnél, ha tilos lenne gyereket vállalnod, én se ha kötelező.
De szerencsére mindenki úgy dönt ahogy csak akar, mindenféle nyomás nélkül.

te csak a negativ reszet erzekeled, hogy stress stb..pedig nincs is neked. ja mert ismersz olyat akinek van.
Lehet, hogy nehez, de iszonyat nagy elmeny, kincs. leirhatatlan.
ZoliMP
Nem azért mert ismerek olyat, akinek van.
Azért, mert ismerem magamat. 😉
Az örömrészét nem vonom kétségbe, csak az egyoldalú megközelítést árnyaltam, azt is egy konkrét probléma megoldhatósága kapcsán, nem globálisan, mindenre kiterjedően.

több mint 5 éve
Willie Parker Pittsburgh Steelers Notre Dame Fighting Irish 17 162
Hát azért bakker, sokmindennel kalkulált az ember annak idején, de hogy hónapokra zárva lesz az iskola egy világjárvány miatt, azzal nem.
csi77
Miért nem?

Ugye egyértelmű, hogy nem a világjárvány a lényeg, hanem egy tetszőleges helyzet, amikor nincs iskola.
Lehet ez háború -azért erről eleget tanultunk, és senki se mondta, hogy nem lesz több-, lehet, hogy elpukkan Paks, vagy pottyan egy atombomba, -77-es vagy, mi még egy alapvető nukleáris világvége rettegésben éltünk gyerekként-, lehet aszteroidabecsapódás, szökőár, vagy bármi, amit sci-fiben, fantasyben, akárhol olvastál.
Vagyis nem a vírus a lényeg, hanem az, hogy amikor felnőttek lettünk rendelkeztünk rengeteg tudással olyan eseményekről, amelyekkel lehet kalkulálni egy gyerekvállalás során. Mert ugye nem csak az tud katasztrófális lenni, ha bezár a suli.
Egy szülő korai halálesete, súlyos betegsége, egy egzisztenciális, anyagi csőd, egy politikailag élhetetlen ország, a klíma romlása... a végtelenségig lehet sorolni mindazt, aminek én pl. nem szívesen tenném ki a nemlétező gyerekemet. Pláne nem egy létezőt. Ezért írtam, ezek együttes elfogadásához, ignorálásához, és egy gyerek vállalásához az enyémnél bizonyára nagyobb merészség, illetve stressztűrőképesség szükségeltetik.
Sobri Jóska
Írtam neked az izraeli karanténról egy nagyon hosszú adatsort, csak elszállt - mert ugye te mondod, hogy 3 hétre teljes bezárkózás kellene.

A lényeg, hogy Izrael bezárt előbb 5 hétre teljesen, majd augban 3 hétre nagyon szigorúan és utána semmi nem változott, hanem újra felfutott a járvány. Pedig Eu-hoz közel ott volt a legszigorúbb karantén, amit konkrétan katonaság ellenőrzött és visszahívtak katonai orvosokat nyugdíjból, hogy ne pukkadjon ki az eü. Illetve tesztelnek, mint állat , lakosságarányosan a nagyobb országok közül a hatodikak (kb. Emírségek, Bahrein, Dánia, Szingapúr és Hong-Kong van előttük)

A szigorítások alatt összesen 660-an haltak meg, a "nyugis időszakban" a zárás- nyitás-zárás között pedig 600-an, pedig az hosszabb időszak volt. Az újranyitás óta 260 új halottjuk van megint kb 4 hét alatt, pedig van még mindig korlátozás. (Aug elején még orsz karantén volt határzárással, akkor napi 800-1200 eset/10-15 halott, az újra újranyitás óta napi 3200 eset/15-20 halott)

Izrael egy hatékony állam, fegyelmezett népség, nagyon magas eü-vel, gazdagok (a peremvidékek kivételével), mégis voltak éhséglázadások. A munkahelyek elvesztését (500 ezerre saccolják) még kompenzálták is anyagilag, illetve részben a fegyveres egységekbe és eü-be való besorolással/átképzéssel, mégis szenvedés megy.

A karantén hasznos, sokat segít, csak nem lehet hónapokon keresztül végigvinni, mert mindenki belepusztul. A három hét meg hatástalan, az 5-7 hétnél indult el a drasztikus számcsökkenés, csak addig a lakosság "kivérzett"
több mint 5 éve
csi77 Chicago Bears Illinois Fighting Illini 9 263 — Bears & Illinois fan
csi77
Miért nem?

Sobri Jóska
Eltekintve a nyilvánvaló érzelmi kérdéstől, nem, nem készülünk a legrosszabbra. Bár sokan vállakozásként tekintenek a családra, elsősorban érzelmi közösség.

Ha nagyjából velem vagy egyidős, tudod, hogy tényleg komoly esélye volt egy harmadik vh-nak, de a szülenk sem ezzel foglalkoztak. Nem cégalapításról van szó. Nyilván nem kell mindenáron gyermeket vállalni, sok embernek tényleg nem is kellett volna.

Apai nagyszüleim a 2. vh után pár évvel kezdték meg a családalapítást és az 50-es években 4 gyereket neveltek, amikor azért nem volt habzsi-dőzsi. Mind a 4 gyerek felnőtt, tisztesen helytálltak (erről nemrrég írtam is ebben a topicban).
Nem számolgattak, latolgattak esélyeket, csóringerként nevelték a négy gyereket, lehetőségük szerint a legjobbat megadva nekik (ami nem volt sok).

Az ilyen példa áll előttem, nem a pragmatikus, számító gondolkodás

Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
több mint 5 éve
Nemes samu09 Houston Texans 4 549 — I like the Texans, I like who we are
Mert most nem atomháború lehetséges bekövetkeztétől félünk? Kim bármikor gondol egyet szevasz.
De fordítsuk meg. Egy átlag ember él 80 évet. A 80 évből hány nap jut sosem látott világjárvány és gazdasági válságban eltöltött időre? 1%? Ilyen kockazatnál nem éri meg befektetni?
több mint 5 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 737 — capitaine du château de Vienne 1487
csi77
Miért nem?

Sobri Jóska
Csak te nem tudod milyen üres és nyomorult az életed. Én tudom, mikor egy hétig nincsenek itt..
Ugyhogy rággcsakagittet, fröcsögd tele az erkéjt, élj a kis horrormesédben, ismered Csáth elméletét a morfinról, nos nekem 800 szoros tündérmese jut, ugyhogy köpködd arébb a keserü nyálad!

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 5 éve
YoungZeeZee 9 509
csi77
Miért nem?

Sobri Jóska
oszinten aki gyereket akar vallalni ki gondol ilyenekre?atombomba, haboru, meghal a szulo, nagyneni, kirugnak
ne szuljon senki sem, mert olvad a sarkkor. most olvastam hogy az evszazad vegere el fog tunni illetve ne szuljunk, mert egyszer mind meghalunk.
sot ne is dolgozzunk, mert egyszer kirughatnak. ne kossunk uzleteket, mert .. ne takaritsunk, mert ugy is kosz lesz...
te csak a negativ reszet erzekeled, hogy stress stb..pedig nincs is neked. ja mert ismersz olyat akinek van.
Lehet, hogy nehez, de iszonyat nagy elmeny, kincs. leirhatatlan.
több mint 5 éve
clbass New Orleans Saints 3 166 — Saints fan
Tökéletesen értem hogy akinek gyereke van annak a haja égnek áll a gondolatától is hogy újra heteket kelljen 0-24ben együtt lenni de ha egyszer ez a legbiztosabb megoldása egy ilyen problémának mi mást lehet tenni?
Az anyagi részére nem térek ki újra, ott az államnak segitenie kellene szvsz (pont ezért nincs full zár).
davemayer
Ez így rendben lenne, de most a táppénz az egyetlen opció. Te bírnád anyagilag táppénzzel mondjuk 3 hónapig? (Én igen, de ez más tészta)
Fast Willie
Ha vki azt mondja hogy mfgkapod a mostani fizud 60%-át de nem kell transzportra, hitelre (és a szórakozással járó szolgáltatásokra) költened csak ülj otthon te nem tudnád kivitelezni? Családként is ha otthon maradsz de nem kell kaján kívül semmire sem költened elég kell hogy legyen a fizud 60%-a.
davemayer
A táppénz még mindig nem a fizetésed 60%-a! Az a betegszabi, ami 15 napig jár...
Utána táppenz, ami cirka nettó 7000huf-ban van maximálva/nap...
Welcome to the jungel 😉
több mint 5 éve
davemayer Chicago Bears 15 474 — "Grammar maci"
Tökéletesen értem hogy akinek gyereke van annak a haja égnek áll a gondolatától is hogy újra heteket kelljen 0-24ben együtt lenni de ha egyszer ez a legbiztosabb megoldása egy ilyen problémának mi mást lehet tenni?
Az anyagi részére nem térek ki újra, ott az államnak segitenie kellene szvsz (pont ezért nincs full zár).
davemayer
Ez így rendben lenne, de most a táppénz az egyetlen opció. Te bírnád anyagilag táppénzzel mondjuk 3 hónapig? (Én igen, de ez más tészta)
Fast Willie
Ha vki azt mondja hogy megkapod a mostani fizud 60%-át de nem kell transzportra, hitelre (és a szórakozással járó szolgáltatásokra) költened csak ülj otthon te nem tudnád kivitelezni? Családként is ha otthon maradsz de nem kell kaján kívül semmire sem költened elég kell hogy legyen a fizud 60%-a.

Szerkesztette: davemayer

BEARS BABY!

Sir Alex immortal
több mint 5 éve
csi77
Miért nem?

több mint 5 éve
YoungZeeZee 9 509
davemayer
Szerintem tök aranyos, amikor a gyerekesek panaszkodnak ill. sajnáltatják magukat, hogy milyen nehéz a gyerekeseknek. Mintha bárki kényszerítette volna fegyvert a fejükhöz tartva őket a szaporodásra.

Munkahelyen is csak a picsogás megy. Aztán amikor én gyerektelen megkérdezem, hogy ha mindig csak a panaszkodás megy, akkor minek vállaltak gyereket, akkor én vagyok a hülye fasz.

A félreértések elkerülése végett: nyilván, ebben a megváltozott helyzetben szerintem is az államnak segítenie kellene. Nemcsak a gyerekesek otthon maradását, hanem mindenki másét is, aki biztonságosabbnak érezné otthon maradni. És értem, hogy normál esetben mindenki dolgozzon, ne otthon éljen az állam pénzén, de most nem normál eset van. Most az államon lenne a sor hogy visszaadjon... szóval a fenti észrevétel inkább úgy általánosságban értendő.
Mikey
ezt a hozzaszolast nem is tudom ertelmezni es igen rossz indulatu is. Kb senki ne vallaljon gyereket, mert ?nehez?. en nem mondom, hogy nehez, csak az egesz addigi eleted megvaltozik amitol sok ember kiborul lasd arena4 az nfl-en.
az ilyenek ne is vallaljanak gyereket.
volt olyan szomszed aki az uvoltette a gyereknek hogy elbasztad az eletem.

vannak a gyerekkel jaro dolgok amit egy csomagban kapsz, ugy, mint az aktualis baratnod csaladjat.

egy vilagjarvannyal mikent tudsz szamolni? egy bizonyos szintig meg kell tervezni, de van egy hatar.
Altalaban meg azt sem lehet tudni, hogy mikor rugjak ki az embert.
a sulik ovodak nem segitenek. a munkahelyek sem csaladbaratok. idoben be kell erni, idoben el kell hozni stb...
ZoliMP
Semmi rosszindulat nincs a hozzászólásomban.
Ez szerintem olyan dolog, hogy a) aki tudja hogy mennyivel nehezebb lesz az élete ha gyereket vállal, az tudja hogy mit vállal, tehát utána nem jogos a panaszkodása vagy b) felelőtlenül, tudattalanul vállal gyereket és akkor pedig pont emiatt nem jogos a panaszkodása, mert aki hülye az megérdemli a sorsát.
A gyerekvállalás az nem csak annyiból áll hogy dugunk egy jót, hanem az min. 18 év felelősség, pénzbeli kiadás, satöbbi, nem sorolom, tudjátok ti is.
Aki ezt előre tudja, az ennek ellenére is vállalja, tehát a nehézséget is vállalja. Mintha én vállalnám hogy megmászom a Mt. Everestet, és utána panaszkodnék hogy alig kaptam levegőt odafent.

Mint írtam, a világjárvány egészen speciális helyzet, nem normális, nem megszokott, így az egészen gazdagokat leszámítva mindenkinek nehéz és alkalmazkodnunk kell. Neked is gyerekkel, nekem is anélkül. Pont ezért kellene vagy mindenkinek segíteni, vagy senkinek.
Mikey
Hát azért bakker, sokmindennel kalkulált az ember annak idején, de hogy hónapokra zárva lesz az iskola egy világjárvány miatt, azzal nem. Annál is inkább, mert az én szüleim, közel 70 évesek és ők sem éltek meg még hasonlót sem (a 60-as évekbeli szénszüneteket leszámítva, de az napokban, esetleg 1-2 hétben mérhető, akárcsak 56 ősze, de akkor még nem voltak iskolások).

Szóval ez egy kissé más, mint az általános picsogás, hogy "jaj de sok odlgom van a gyerekekkel"........
csi77
Azt kiemelte, hogy ilyen helyzetre nem lehet felkeszulni, de sztem sok masra sem.
a mount everest-et tudod hogy milyen, mert az kb olyan lesz hosszu ideig, de minden gyerek mas, habitus, igenyek. egyszeruen nem lehet felkeszulni vagy keszulni hogy pl a gyereked specialis figyelmet -is-igenyelhet stb....
több mint 5 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 314 — beers & Packers

Negritis
Ma elkocsikáztam a Hősök terén és valami streetball fesztivál volt így saccra min 1500 ember részvételével. Agyfasz...
gordon
En is lattam ma delutan, elkepeszto, tomve volt kis tulzassal a ter.
Vrij6
Ja, én is láttam. A Vajdahunyad váránál meg esküvőre gyűltek a népek.
több mint 5 éve
egy bizonyos szintig meg kell tervezni, de van egy hatar.
ZoliMP
Azt ugye tudod, hogy a legostobább, leginkább agyhalott, aki valóban képtelen még akár 10 perccel is előre gondolkodni pont ugyanezt mondja.
Csak nyilván az ő határa meg a tiéd nem ugyanott van.

Már ajánlottam fél éve Mérő László Csodák logikája című könyvét is.
Az pont arról szól, hogy nyilván mindenre nem lehet felkészülni, de lehet szerezni egy olyan tartalmas és konvertálható tudást, amit az adott kihívásoknak megfelelően, akár relatíve improvizálva tudsz hasznosítani akkoris amikor a "minden" történik. (Ezt hívja antifragilitásnak.)
Illetve a gyerekvállalásról annyit, hogy számomra nagyfokú merészségről és káosz-, stressztűrő képesség meglétéről árulkodik annál, aki tudatosan gyereket vállal. (Akinek beakad 20 évesen és a semmire megszüli, majd agyontraumatizálja az simán agyhalott.)
Én bizonyára nem rendelkezem minimum az egyikkel, ahogy valószínűleg Mikey sem.

több mint 5 éve
csi77 Chicago Bears Illinois Fighting Illini 9 263 — Bears & Illinois fan
davemayer
Szerintem tök aranyos, amikor a gyerekesek panaszkodnak ill. sajnáltatják magukat, hogy milyen nehéz a gyerekeseknek. Mintha bárki kényszerítette volna fegyvert a fejükhöz tartva őket a szaporodásra.

Munkahelyen is csak a picsogás megy. Aztán amikor én gyerektelen megkérdezem, hogy ha mindig csak a panaszkodás megy, akkor minek vállaltak gyereket, akkor én vagyok a hülye fasz.

A félreértések elkerülése végett: nyilván, ebben a megváltozott helyzetben szerintem is az államnak segítenie kellene. Nemcsak a gyerekesek otthon maradását, hanem mindenki másét is, aki biztonságosabbnak érezné otthon maradni. És értem, hogy normál esetben mindenki dolgozzon, ne otthon éljen az állam pénzén, de most nem normál eset van. Most az államon lenne a sor hogy visszaadjon... szóval a fenti észrevétel inkább úgy általánosságban értendő.
Mikey
ezt a hozzaszolast nem is tudom ertelmezni es igen rossz indulatu is. Kb senki ne vallaljon gyereket, mert ?nehez?. en nem mondom, hogy nehez, csak az egesz addigi eleted megvaltozik amitol sok ember kiborul lasd arena4 az nfl-en.

vannak a gyerekkel jaro dolgok amit egy csomagban kapsz, ugy, mint az aktualis baratnod csaladjat.

egy vilagjarvannyal mikent tudsz szamolni? egy bizonyos szintig meg kell tervezni, de van egy hatar.
a sulik ovodak nem segitenek. a munkahelyek sem csaladbaratok. idoben be kell erni, idoben el kell hozni stb...
ZoliMP
Ez szerintem olyan dolog, hogy a) aki tudja hogy mennyivel nehezebb lesz az élete ha gyereket vállal, az tudja hogy mit vállal, tehát utána nem jogos a panaszkodása vagy b) felelőtlenül, tudattalanul vállal gyereket és akkor pedig pont emiatt nem jogos a panaszkodása, mert aki hülye az megérdemli a sorsát.
A gyerekvállalás az nem csak annyiból áll hogy dugunk egy jót, hanem az min. 18 év felelősség, pénzbeli kiadás, satöbbi, nem sorolom, tudjátok ti is.
Aki ezt előre tudja, az ennek ellenére is vállalja, tehát a nehézséget is vállalja. Mintha én vállalnám hogy megmászom a Mt. Everestet, és utána panaszkodnék hogy alig kaptam levegőt odafent.

Mint írtam, a világjárvány egészen speciális helyzet, nem normális, nem megszokott, így az egészen gazdagokat leszámítva mindenkinek nehéz és alkalmazkodnunk kell. Neked is gyerekkel, nekem is anélkül. Pont ezért kellene vagy mindenkinek segíteni, vagy senkinek.
Mikey
Hát azért bakker, sokmindennel kalkulált az ember annak idején, de hogy hónapokra zárva lesz az iskola egy világjárvány miatt, azzal nem. Annál is inkább, mert az én szüleim, közel 70 évesek és ők sem éltek meg még hasonlót sem (a 60-as évekbeli szénszüneteket leszámítva, de az napokban, esetleg 1-2 hétben mérhető, akárcsak 56 ősze, de akkor még nem voltak iskolások).

Szóval ez egy kissé más, mint az általános picsogás, hogy "jaj de sok dolgom van a gyerekekkel"........

Szerkesztette: csi77

Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
több mint 5 éve
Hány gyereked van?
samu09
A véleményt nem a gyerekek száma határozza meg...
zemanla
De formálhatja
samu09
Tudsz e tojni tojást?
Gondolom nem.
De attól még megállapíthatod, ha megzápult, vagy szeretheted jobban a lágyat, mint a főttet.
Voltál e fekete/néger/cigány?
Gondolom nem.
De attól még lehet véleményed a xenofóbia, rasszizmus, hátrányos megkülönböztetés, stb. tekintetében.
És így tovább.

Nem nevelési tanácsot adott egy adhd-s gyerek hétköznap esti rutinjának kialakításához.
Ott lenne relevanciája a valós tapasztalatnak, tudásnak, azügyben, hogy "fasznak viszik suliba a gyereket világjárványkor?!" mindenkinek csak véleménye lehet, hiszen még senki se volt ilyen helyzetben.
Sobri Jóska
Veleményed lehet. Csak hiteltelen.
gordon
Ki hitelesít egy véleményt?
Sobri Jóska
Ne általánosíts. A gyerekvállalás kérdésében én hitelesíthetek egy véleményt és mellette minősítek is de ez az én hibám.
Ha azt kérdezik tőlem, hogy milyen lehet egy zuglói teraszon üldögélni arról véleményem lehet de hitelesíteni te tudod 😊
gordon
Magyarul, bármiről lehet véleményed, pont.
És az személyiségfüggő, hogy mennyire érdekel, hogy valaki ezt hitelesíti vagy sem.
Nekem az a véleményem, hogy a Jax idén a PO-ba jut.
Ez egy prognózist tartalmazó vélemény, hitelesíthetetlen. De eszedbe nem jutna megkérdőjelezni, hogy így gondolom, legfeljebb kifejted, hogy szerinted miért nem jut PO-ba. De az se hitelesebb, mert nincs validációs pontja. Mondjuk januárban, amikor már hitelesíthető lenne, a Jax már PO-ba jutott/nem jutott, akkor már egyikünk nem fogja tartani a véleményét. Akkor már lesz egy tény, és mindketten ugyanazt fogjuk állítani, a jax PO-ba jutott/nemjutott. Függetlenül a szeptemberi véleményünktől.

A te logikád szerint viszont így minél hitelesíthetetlenebb egy vélemény, annál hitelesebb valójában. Ez paradoxon. Ezért azt gondolom, már a kiindulópont nem volt valid, ha paradoxonhoz jutottunk.
Nekem az a véleményem, hogy egy vélemény nem tud hiteles vagy hiteltelen lenni, hisz csak vélemény. Nem állít bizonyosságot, csak egy személyes nézőpontot mutat meg. (Szerintem a halászlé nem finom. Mondhatja 50 gasztroszakember, hogy "de, finom az", szerintem meg nem, mert én így tapasztaltam eddig mindig. De ettől hiteltelen a meglátásom, véleményem? Nem az. Legfeljebb nem népszerű vagy nem általános, nem gyakori.)
Neked meg az a véleményed, hogy egy vélemény tud hiteles és hiteltelen lenni.
De ugye a huncut Gödel miatt ezügyben nem tudjuk bebizonyítani melyik állítás az igaz, és melyik nem. Mindkettő egyazon rendszeren belüli eldönthetetlen állítás. De véleményként mindkettő megállja a helyét, így ugyanúgy felesleges kétségbe vonni pl. Amadeus véleményalkotási jogát a gyerekek vírusvédelmének függvényében, mint azügyben, hogy Carr milyen irányító. És hitelesíteni se kell, illetve nem feltétlen erősebb egy random apa, vagy egy random amerikai állampolgár véleménye sem.

Nekem az a véleményem, hogy a véleménymondásnak nem kritériuma, hogy később hitelesítődjön.
Ez annak fontos, aki később vagy pénzt akar kérni a hasznos véleményéért, vagy annak, akinek szüksége van külső megerősítésre.
Se Amadeus, se én nem tartozunk egyik csoportba sem.

több mint 5 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 074 — Слава Україні! Героям слава!

Negritis
Ma elkocsikáztam a Hősök terén és valami streetball fesztivál volt így saccra min 1500 ember részvételével. Agyfasz...
gordon
En is lattam ma delutan, elkepeszto, tomve volt kis tulzassal a ter.

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
Azt ne mond hogy minden egyes befektetesednél figyelembe veszed egy világjárvány lehetőségét.
samu09
Egyetlen befektetésem se hat ki egy kiszolgáltatott kisgyerek életére sem.
A gyerekvállalásom kihatna.
Sobri Jóska
Befektetésről volt szó nem annak hatásairól. Csak kerülöd a kérdést. (Nem is volt kérdés 😃)
samu09
Nem, kimondottan gyerekvállalásról és annak tervezett jövőbeni kihatásairól, következményeiről, kellemetlenségeinek, örömeinek várható bekövetkeztéről volt szó.
Te kérdeztél befektetésről.
De erről már többször is írtam, de megismételhetem, igen, igyekszem figyelembe venni.
Nem talebi módon a bukásra játszva, hanem diverzifikált befektetési portfólióval (lakások, arany, valuták). Nem csak egy világjárvány, hanem egy államcsőd vagy forradalom, államosítás lehetőségével is kalkulálva, mint extrém szélsőérték. Illetve mindazon tudásba, ami biztosítja számomra a túlélést, komfortot egy Fekete Hattyú felbukkanása esetén.
Úgy lenne analóg a kérdésed, hogy mit nem csinálok, mibe nem fektetek figyelembe véve mondjuk egy világjárványt. Bankba, papírba, részvénybe, kötvénybe semmiképpen - lenne rá a válasz. Illetve kicsit kitágítva: gyerekbe, más vállalkozásába, veszélyes, extrém élménybe, mondjuk ejtőrnyősugrásba, pornóscsaj gumi nélküli dugásába vagy madagaszkári utazásba sem, figyelembe véve a számomra indokolatlan biztonsági kockázatot.

több mint 5 éve
Mikey Cincinnati Bengals 21 104
davemayer

Mikey

ZoliMP

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 5 éve
bcsarli, Udvari Főkóstoló Pittsburgh Steelers 9 388 — A Heinz Field-en soha sem járt, hozzá nem értő lelkes amatőr
 www.origo.hu/nagyvilag/20200918-donald-trump-a-vakcina-jovo-ev-aprilisara-minden-amerikai-szamara-elerheto-lesz.html

több mint 5 éve
YoungZeeZee 9 509
davemayer

Mikey

több mint 5 éve
gordon New England Patriots Auburn Tigers 4 597 — JAFL Tampa GM

Negritis
több mint 5 éve
gordon New England Patriots Auburn Tigers 4 597 — JAFL Tampa GM
Hány gyereked van?
samu09
A véleményt nem a gyerekek száma határozza meg...
zemanla
De formálhatja
samu09
Tudsz e tojni tojást?
Gondolom nem.
De attól még megállapíthatod, ha megzápult, vagy szeretheted jobban a lágyat, mint a főttet.
Voltál e fekete/néger/cigány?
Gondolom nem.
De attól még lehet véleményed a xenofóbia, rasszizmus, hátrányos megkülönböztetés, stb. tekintetében.
És így tovább.

Nem nevelési tanácsot adott egy adhd-s gyerek hétköznap esti rutinjának kialakításához.
Ott lenne relevanciája a valós tapasztalatnak, tudásnak, azügyben, hogy "fasznak viszik suliba a gyereket világjárványkor?!" mindenkinek csak véleménye lehet, hiszen még senki se volt ilyen helyzetben.
Sobri Jóska
Veleményed lehet. Csak hiteltelen.
gordon
Ki hitelesít egy véleményt?
Sobri Jóska
Ne általánosíts. A gyerekvállalás kérdésében én hitelesíthetek egy véleményt és mellette minősítek is de ez az én hibám.
Ha azt kérdezik tőlem, hogy milyen lehet egy zuglói teraszon üldögélni arról véleményem lehet de hitelesíteni te tudod 😊
több mint 5 éve
Willie Parker Pittsburgh Steelers Notre Dame Fighting Irish 17 162
davemayer

Mikey
Szerintem tök aranyos, amikor a gyermektelenek panaszkodnak, hogy magányosan halnak meg, nincs senkijük, unatkoznak és nem találják a helyüket. Aztán amikor én gyermekkel rendelkező megkérdezem, hogy ha mindig csak a panaszkodás megy, akkor miért nem vállalt gyereket, akkor én vagyok a hülye fasz.

A második részével egyetértek.
Fast Willie
Én mondjuk sosem panaszkodtam emiatt és nem is fogok. 😊 Három okból -- igaz, ebből kettő rajtam kívülálló -- adódóan a saját döntésem hogy nem akarok gyereket, szóval miért is panaszkodnék..?

Amúgy természetesen ugyanolyan aranyos az is, amit te írsz.

Miért is?
Nekem van 3 gyerekem, (igaz, 2 már egyetemista) van munkahelyem, de megértem a gyermektelen kollégákat is?
A vírus nem erről szól! Gyerekekkel sokkal nehezebb átvészelni, az biztos.
zemanla
Nehezebb, egyértelmű. Ugyanakkor azt, hogy gyerekekkel nehezebb lesz minden, előre tudtad feltételezem és nem ért meglepetésként.
Mikey
Amikor gyermeket vállaltam, osztottam szoroztam és többek között számítottam az állami köznevelési rendszerre is, abban, hogy részben megoldja a gyermekem felügyeletét.

Ha az állam anyagilag támogatná a kiesett bérezést, vagy a munkáltatók nagyobb mértékben segítenék az otthondolgozást/rugalmas munkaidőt, akkor nem lenne probléma a távoktatás sem. Az ovisokkal viszont mit tudsz kezdeni? A cég ugyanis nem nézi el neked, hogy délelőtt 10-kor te éppen kirakózol és nem egy hülye Zoom meetingen üldögélsz...
Fast Willie
Részben meg is oldja a gyereked felügyeletét, viszont rendkívüli esetekben előfordulhat, hogy nem tudja. Ez sajnos ilyen eset.

A munkáltatók g*cik mind, a gyerekesekkel is, a gyerektelenekkel is, ezt tudjuk jól.
Mikey
Én sem panaszkodtam soha, hogy a gyermekeimmel nehéz (pedig sokszor nehéz 😊), munkahelyen egyszer sem kerestem kifogást, nem kértem előnyt vagy kedvezményt (azon kívül, ami törvényileg jár)...

De van olyan helyzet, amire nem tudsz felkészülni és csak félmegoldásaid vannak, mint ez a világjárvány.

Persze mindig van választásod: lehetsz munkanélküli, hogy otthon maradhass a srácokkal, vagy bízhatod a nagyszülőkre, vagy mint a példámban egy babysziterre, aki egy idősotthonba is bejár, mert ő is racionalizál és kereset-kiegészít a gyermekfelügyelettel, különben lehúzhatja magát
több mint 5 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 594 — The Mathematician

Negritis
így van.
Amadeus
eszembe jutott a buheramátrixban mikor rávágják hogy:
"úgy van"

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Nemes samu09 Houston Texans 4 549 — I like the Texans, I like who we are
Azt ne mond hogy minden egyes befektetesednél figyelembe veszed egy világjárvány lehetőségét.
samu09
Egyetlen befektetésem se hat ki egy kiszolgáltatott kisgyerek életére sem.
A gyerekvállalásom kihatna.
Sobri Jóska
Befektetésről volt szó nem annak hatásairól. Csak kerülöd a kérdést. (Nem is volt kérdés 😃)
Az a véleményem, hogy ez faszság.
Ezt ki hitelesíti? Milyen témában kell annak jártasnak lennie? Véleményalkotás-témakörben? Vagy hitelesítésben?
Sobri Jóska
A semmiről nem lehet se vélemény se jártasság. Mi a fasság?